19 Август, 2020 20:30 6 353 53

Ако Борисов все пак събере нужните му 161 депутатски гласа

  • бойко борисов-
  • герб-
  • иван гешев

Доверието към премиера е критично ниско – около 20%, недоверието близо 68 на сто, като броят на тези, които настояват за предсрочни избори вече е близо 59 процента

Ако Борисов все пак събере нужните му 161 депутатски гласа - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Подхвърлената на обществото конституция-залъгалка няма да усмири протеста. Ако все пак тя види бял свят, юридическото отроче на ГЕРБ ще бъде достойно продължение на Димитровската (1947) и Живковската (1971) конституции.

 

Коментар на Петър Чолаков:

Една от най-сериозните критики, отправяна към българската съдебна система, е огромната власт, с която разполага  главният прокурор, и липсата на ефективни механизми за отзоваването му.

Темида – в плен на партийни зависимости

Предлаганото от ГЕРБ изслушване на обвинител №1 от парламента на всеки 6 месеца няма да го направи по-отговорен. Той ще може да отговаря на въпроси по конкретни дела само ако наблюдаващият прокурор позволи това. А при положение, че главният прокурор ще продължи да упражнява „надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори“ (един от най-спорните моменти в досегашната уредба), това едва ли ще се случи, особено ако се очаква в пленарната зала да го засипят с неудобни въпроси. Да не говорим, че парадоксът „кой бръсне бръснаря” си остава: не е ясно как подчинените на главния прокурор биха могли да повдигнат обвинение срещу него.

Темида ще продължи да е в плен на партийни зависимости. ВСС, който се е превърнал в проводник на политически интереси и поръчения, ще бъде премахнат (това е институцията, която в момента уж държи в ръцете си нишката на съдбата на главния прокурор). При определянето на новосъздадените съвети на прокурори и съдии обаче парламентът ще има ключова роля – вместо те да бъдат, например, излъчвани само от колегите си, т.е. от професионалисти, не от политически фигури.

Дава се законодателна инициатива на прокуратурата. Протестите бяха катализирани от съмненията, че главният прокурор е инструмент за реализиране на политически поръчки и, като такъв, е подложил на атака президентската институция. Вместо да ограничи правомощията на главния прокурор и създаде механизми и процедури за ограничаването на политическата му зависимост, конституцията на ГЕРБ обаче развързва още повече ръцете му. Вероятно една от първите законодателни инициативи на г-н Гешев би била свързана с промени на НК и НПК, в посока на това обвиняемите да бъдат осъждани и при по-малко доказателства – нещо, за което той вече настоява. Може да се окаже, че фундаментални принципи като този за невиновност до доказването на противното, ще бъдат първите жертви на един първобитен, бакалски стил на прокуратурата.

Президентската институция - трън в петата на ГЕРБ

Ограничават се правомощията на президента – той вече няма да участва в процедурите по назначаването на главния прокурор, председателите на ВАС и ВКС. По този начин се нарушава принципът за баланс и взаимен контрол между властите. Колко е полезен този принцип се вижда от сегашната ситуация, в която президентската институция е трън в петата на ГЕРБ, които иначе имат тотална хегемония. Вече няма да има кой да върне на поправителен един нов Гешев.

Намаляването на броя на депутатите от 240 на 120 на пръв поглед не е лоша идея. Но дали така всъщност няма да се засили контролът на задкулисието върху законодателния орган? По-лесно се купуват и дирижират по-малко хора. Смесената избирателна система пък работи в полза на големите играчи като ГЕРБ и ощетява по-малките формации. Политическият плурализъм е жива вода за едно дълбоко фрагментирано общество като нашето; пропорционалната система по-добре отразява пъстротата от различните интереси.

Но дискусия по тези теми не трябва да се води с ГЕРБ. Защото предлаганата от партията на Борисов конституция е просто кокал, дъвка, която бе хвърлена на обществото, зажадняло за реформи, за да се говори, шуми и жужи за друго, вместо за това, че царят е гол.

Доверието към Борисов е критично ниско – около 20%, недоверието близо 68%, като броят на тези, които настояват за предсрочни избори вече е близо 59% (по Галъп).

Борисов е изнервен

В случая формата – начинът по който г-н Борисов поднесе благата вест за конституционната си реформа – е дори по-важна от същността (т.е. какви са буквата и духът на закона). По време на телевизионното си обръщение Борисов бе видимо изнервен и се опита да разреди повишения адреналин, като откровено се накара на аудиторията. Дали министър-председателят изглеждаше като убеден демократ, готов на диалог, или като уплашен от задаващото се възмездие вожд, оставям на читателя да прецени. Ала невербалната комуникация впечатляваше повече от всякога: начинът, по който Борисов се поклащаше наляво-надясно пред микрофона докато говореше, поразително напомняше на стойката на биячите, застанали пред нощните клубове. Правейки подобни ритмични движения, все едно загряват, готвят се за скок, тези яки мъжаги като че искат да покажат, че мускулите им са в чудесна кондиция и при нужда няма да се поколебаят да ги използват.

ГЕРБ едва ли ще събере нужното мнозинство от 161 депутата, за да стартира процедурата по чл. 160 от основния закон (за свикване на ВНС). Конституцията–залъгалка, подхвърлена на обществото, няма да усмири протеста. Едно е сигурно: ако все пак види бял свят, юридическото отроче на ГЕРБ би било достойно продължение на Димитровската (1947) и Живковската (1971) конституции.  


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Валери С

    57 9 Отговор
    Искаме референдум !

    Коментиран от #15

  • 2 Гост

    79 8 Отговор
    Ако ги събере трябва да бутнеме, поне, 2 сгради, щото това ще ни е края
  • 3 Батко

    70 9 Отговор
    Бацо така лъже по телевизията и после не помни какво е казал, че как да му вервам за шкафа с пачките и къщата в Барцелона, ми той може да е забравил, че са негови
  • 4 КОТарАК

    65 9 Отговор
    с всеки изминат ден затъват все повече в блатото и накрая Цецо асансьора ще вземе повече гласове от тях
  • 5 Де Факто

    62 6 Отговор
    България, или ХУНТАТА на ТИКВИТЕ....ТОВА е ВЪПРОСА.
  • 6 Майна

    72 8 Отговор
    ТОВА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЧАКА!!! ВЕДНАГА ОСТАВКА!!!
  • 7 Герб На върха Винаги

    17 33 Отговор
    Откъде ги вадите тези проценти ,не стана ясно

    Коментиран от #38, #40

  • 8 розово

    11 6 Отговор
    Трябва да се интегрират защото са крадливи арогантни не подлежат на наказание въпреки че не спазват правилата.Става въпрос за българските политици.Липсва плаката протест до пълна интеграция на всички политици към обществото.
  • 9 Демократ

    41 7 Отговор
    След търновското димитровската живковата и сегашната идва ред ма мутренска конституция дано да не се приеме мутренската
  • 10 Майна

    48 11 Отговор
    Г-Н ПРЕЗИДЕНТ, УВАЖАВАМ, ЧЕ ПОЧИТАТЕ ДНЕС ОПЪЛЧЕНЦИТЕ , НО ДНЕС ШИПКА Е В ГРАДОВЕТЕ. ТУК,ПО ПЛОЩАДИТЕ СА ОПЪЛЧЕНЦИТЕ, КОИТО СЕ БОРЯТ ЗА БЪЛГАРИЯ . ТРЯБВА ВИЕ ДА ВЗЕМЕТЕ ДЕЙСТВЕНО ОТНОШЕНИЕ, ГЕНЕРАЛЕ!!
  • 11 Д-р Гей Билтс

    7 24 Отговор
    Важното е да въведем задължително принудително ваксиниране, да премахнем чл.1 и втори официален турски, останалите глупости не ни интересуват.
  • 12 ОФ МАФИЯТА

    11 6 Отговор
    АКО НЕ СЕ СЪГЛАСЯТ,ЗНАЧИ СА ЗАДКУЛИСНИ.
  • 13 ИЗБИРАМЕ

    38 8 Отговор
    БЪЛГАРИЯ ИЛИ ХУНТАТА!

    Коментиран от #32

  • 14 Грейс

    31 10 Отговор
    Ужас!!! Предателите в БСП може да се задействат и наглеца да ги събере! Направо заткриваме държавата.

    Коментиран от #41, #53

  • 15 ГЛУПАВО Е

    14 9 Отговор

    До коментар #1 от "Валери С":

    ПРОСТИЯТ НАРОД КАКВО РАЗБИРА ОТ КОНСТИТУЦИЯ?
  • 16 Последния Софиянец

    45 8 Отговор
    Може и да ги събере.Марешки днес обърна палачинката .Явно са му обещали национализираните бензиностанции.

    Коментиран от #19

  • 17 Комунистите

    8 14 Отговор
    са измислили много " хубава" Конституция 1990 г. Това с 160 гласа не може да се случи никога.
  • 18 спукана ни е работата

    35 9 Отговор
    ДПС и отцепниците от БСП ще докарат гласовете до нужната бройка. След промените в Конституцията, Стамболската конвенцийка ще ви се струва като детска приказка, а психо докторите ще могат да ви щъкат инжекции през 6 месеца, доде не станете всички с IQ като на Баце.
  • 19 Гост

    19 5 Отговор

    До коментар #16 от "Последния Софиянец":

    Мани го тоя б.оклук. Въпроса е как ще гласуват независимите. Те са 9

    Коментиран от #21

  • 20 Медю

    10 7 Отговор
    Ще събере, ама мен сегашната ме устройва. Аз карам влака
  • 21 Последния Софиянец

    10 6 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    А хората на Гергов?

    Коментиран от #24, #25, #26

  • 22 3333

    34 8 Отговор
    Конституцията трябва да бъде променена, но от почтени, знаещи и можещи хора.Бoжe,пaзи Бългaрия!Бoриcoв и нeгoвaтa кoрумпирaнa пaртия дa пишaт нoвa кoнcтитуция! И мaлкoтo бългaри,кoитo ca ocтaнaли щe избягaт в чужбинa! A мoжe би тoчнo тoвa цeли Бoриcoв? Дa ocтaнe и дa влacтвa c мaфиoтитe вeчнo! Затова не трябва да губим време в обсъждането й, а трябва да изринем Бойко Борисов и шайката му от властта час по-скоро и да им потърсим отговорност за престъпленията и безобразията, които са вършили.
  • 23 Активист на БКП

    22 5 Отговор
    Не искам затвор за тоя !!! Искам най-тежката присъда!!!
  • 24 Майна

    32 7 Отговор

    До коментар #21 от "Последния Софиянец":

    ГЕРБ СИ ОСИГУРИ ГЛАСОВЕТЕ НА МАРЕШКИ И С ТЯХ СТАВАТ 120, ТАКА ЧЕ МОЖЕ ДА ВНЕСЕ ПРОЕКТЪТ ЗА Н. КОНСТИТУЦИЯ ...ТОВА ЩЕ МУ ОСИГУРИ БЛИЗО ПЕТ МЕСЕЦА.....АКО ТОВА СЕ ДОПУСНЕ, МОЖЕМ ДА ПОГРЕБЕМ БЪЛГАРИВ..

    Коментиран от #33, #42

  • 25 Майна

    4 5 Отговор

    До коментар #21 от "Последния Софиянец":

    НА НЕГО НЕ МУ ТОВА ВРЕМЕ...
  • 26 Майна

    14 4 Отговор

    До коментар #21 от "Последния Софиянец":

    ТРЯБВА МУ ТОВА ВРЕМЕ...

    Коментиран от #35

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Доктор ОХБОЛИ

    27 7 Отговор
    ГЕРБ е болест/диагноза и нищо повече.Трябва да се изреже този тумор.
  • 29 Фаро

    21 5 Отговор
    Целта е да задържи мутрите във властта
  • 30 Хах

    26 8 Отговор
    След,като е отсвирен от над 70% от народа редно ли е да продължава да взема жизнено важни решения за държавата тоя малоумник?

    Коментиран от #36

  • 31 истината

    6 22 Отговор
    На никой не МУ ДРЕМЕ за ВЪШЛИВИЯ ПРОТЕСТ и ЗА ПРОШЛЯЦИТЕ по кръстовищата - НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ??? СТИГА сте ни НАДУВАЛИ ГЛАВИТЕ с НЕУДАЧНИЦИ!!!
  • 32 хунтата

    7 18 Отговор

    До коментар #13 от "ИЗБИРАМЕ":

    ХУНТАТА на РАДЕВ? Напълнил е президентството с бивши ДС-та и офицери!!! ДОЛУ ХУНТАТА на Радев!!!
  • 33 Майна

    7 16 Отговор

    До коментар #24 от "Майна":

    Пловдие НЕ Е ЧЕРВЕН и НЯМА да БЪДЕ! ВЪН МУТРИТЕ ОТ Пезидентската Институция!!!
  • 34 Черепа вика Мая Костинбродска

    7 9 Отговор
    Това кой крадлив БСПдираст, или червена импексова корвета, го твърди..
  • 35 Майна

    5 18 Отговор

    До коментар #26 от "Майна":

    КОЙ ПЛАЩА ЗА ОЗВУЧЕНИЕТО на Ларгото --- Попитайте Отровното Трио --- да предостави документи с Доходите си! За Музиката са дадани досега над 20 ХИЛЯДИ лева!!! Да ги бяха ДАРИЛИ на майките от СИСТЕМАТА ги УБИВА!!!
  • 36 Майна

    6 19 Отговор

    До коментар #30 от "Хах":

    Отсвирена е главата ти - по данни от западни медии - В БЪЛГАРИЯ протестиращите са МЕЖДУ 0,5% и 1,0%. Така че си напълно БЕЗПРЕДМЕТЕН!!!

    Коментиран от #47

  • 37 qwerty

    15 5 Отговор
    НИКОГА НЯМА ДА ГИ СЪБЕРЕ. ИДЕЯТА ИМ ДА ПРОМЕНЯТ КОНСТИТУЦИЯТА Е ОТ АБСУРДНА ДО НАЛУДНА!
  • 38 qwerty

    18 3 Отговор

    До коментар #7 от "Герб На върха Винаги":

    Машнното гласуване ще сложи край на врътката с недействителните гласове.
  • 39 Ужасттт

    15 3 Отговор
    Ако ги събере ще трябва да се вдигаме на бунт
  • 40 123

    12 0 Отговор

    До коментар #7 от "Герб На върха Винаги":

    Процентите в изследванията винаги варират в зависимост кой ги е правил.Ако отидеш на ПИК ще разбереш че 90% имат доверие в Борисов .На този сайт тук 20% имат доверие на Борисов и спада.Та зависимост кой плаща или какви са политическите наклонности на сайта, такива са и резултатите. За това България е на 111 място по свобода на словото,няма независими и бепристрастни медии в България.

    Коментиран от #45

  • 41 qwerty

    10 1 Отговор

    До коментар #14 от "Грейс":

    БСП вече имат решение - няма да участват в разговори с ГЕРБ за ВНС и промяна в Конситуцията.
  • 42 qwerty

    9 2 Отговор

    До коментар #24 от "Майна":

    Не си е осигурил гласовете на ОП. ГЕРБ и Воля имат общо 107 гласа, което е недостатъчно. Патриотите да внимават какви ще ги свършат, защото това не е като да гласуваш вотове на недоверие!
  • 43 jjjjjjjj

    9 5 Отговор
    Всеки диктатор със собствена Конституция... Този поне разбира от прости-туция... Щото има "ПРОСТ" в думата...
  • 44 драгият зрител

    4 2 Отговор
    Боко четеше на аутокюто. На едно място сбърка и се върна да се поправи. Очичките му шареха наляво-надясно.
  • 45 електорална 1

    7 0 Отговор

    До коментар #40 от "123":

    Моето доверие към него винаги е било НУЛА. Още когато беше гл.секретар ми го описаха стари ченгета.

    Коментиран от #46

  • 46 123

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "електорална 1":

    Държавата и управлението се избират за да работят за мнозинството от народа като 70 % са доволни от упртавлението , законите и прилагането им в демократична страна това се счита за много добър успех на правителството. Избраното правителство трабва да работи и третира всияки по един и същи начин и закони всички без значение от коя партия са. А не като като фенове на футболни отбори. премиера, правителството,президента и главния прокурор не е необходимо да ги харесваш а да си вършат работата. Някой ще харесват други няма да харесват, но когато има решения и закони засягащи всички хора то трябва да има консенус между партиите и едно 70% одобрение на тези политики и закони от народа и партиите. Никога няма да има 100% доволни но демокрация се прави със срещи, разговори,излагане на идеи доводите, и ползирте и загубите от това което се обсъжда. Само моето искане и желяние да бъде изпълнено точно сега и веднага без съобразяване с исканията,, виждаията и желянията никой друг ,си е жив комунизъм и диктатура.
  • 47 123

    1 3 Отговор

    До коментар #36 от "Майна":

    В България протестиращите са 0.001% а не 0.1%, за да има 1% протестиращи софия трабва да е залята от 70 000 човека, а на протестите няма и 700 човека. Все пак е демкратична държава донякъде и пишат че има протести, само че хората избрани в НС не са демократи а чисти комунисти сменили цвета. За 30 години не са направили нищо което са обещали, освен че държавата е окрадена , хората се чувстват измамени от народните си избранници.
  • 48 Ще ги събере

    3 1 Отговор
    Ще ги събере. Патреотарците и Маgарешки вече му клекнаха. ДПС ще го подкрепи. В БСП не се знае колко са колаборантите с ГЕРБ - 20 или 30. Май ще си стигне до насилие,защото не може 70% от избирателите да са срещу теб,а ти да им нахлузваш простотиите си.
  • 49 В конкретния казус

    3 0 Отговор
    Огромна роля,бих казал- фатална,ще изиграят т.н" независими" депутати.Марешки е ясен.Той в прав текст заяви,безусловна подкрепа.Защото е наясно,че второ четене за него в бъдещо НС няма.Като знам,какви фигури има сред независимите", може да има полови изненади.Тук коварна роля,може да изиграят и депесе.Достатъчно е ,да има " пробив " от няколо души,и подаряваме на боко минимум половин година.Лошото е,че докато се избере ВНС,да заработи,ще хвръкнат месеци.По младите не са били съвременници на ВНС..То " кръгли" маси,то-" квадратни,то- контактни групи,надпревара в многочасови упражнения по риторика.Ще досъсипем окончателно държавата.Да,вероятно трябва Промяна.Но не сега!
  • 50 Динозавър Карабаджаков

    0 1 Отговор
    НЕ ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОНСТВУВАТЕЛСТВУВАЙТЕ...
  • 51 БОКОО

    2 0 Отговор
    БОЙКО ГО БИВА ДА КРАДЕ ПОМИЯ С КОФАТА , КОНСТИТУЦИЯ ЩЯЛ ДА ПРАВИ - МИ НЕ Е ЗА НЕГО ТАЯ РАБОТА
  • 52 Дойче Лъже

    3 0 Отговор
    100% Дойче Лъже: "Eднo e cигурнo: aкo вce пaк види бял cвят, юридичecкoтo oтрoчe нa ГEРБ би билo дocтoйнo прoдължeниe нa Димитрoвcкaтa (1947) и Живкoвcкaтa (1971) кoнcтитуции."

    Димитрoвcкaтa (1947) и Живкoвcкaтa (1971) кoнcтитуции бяха конституции на народа, а 4-тата българска държава се наричаше НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ!!!

    Димитрoвcкaтa (1947) и Живкoвcкaтa (1971) кoнcтитуции бяха конституции на НЕЗАВИСИМА ДЪРЖАВА, БЕЗ ЧУЖДИ ВОЕННИ БАЗИ НА СОБСТВЕНА ТЕРИТОРИЯ, А С НАРОДНА АРМИЯ ЗА ЗАЩИТА НА НАРОДНАТА РЕПУБЛИКА - БНА - НАЙ-СИЛНАТА И ДОБРЕ ВЪОРЪЖЕНА АРМИЯ НА БАЛКАНИТЕ!!! При това с най-модерно за времето си оръжие от СССР и от собствено българско производство - всичкото на цена по себестойност!!!

    Дойче Лъже хал хабер си няма от конституциите на България. Дай му на Дойче да Лъже докато Веле. Толкова може и за това му плащат.
  • 53 Част

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Грейс":

    от БСП и ДПС . Винаги е имало предатели.