Last news in Fakti

29 Август, 2020 10:01 3 145 30

Властта гледа на поръчковите медии като на инструмент за имиджово облизване

  • имиджово облизване-
  • медии-
  • власт-
  • протести-
  • поръчкови медии-
  • михаил екимджиев

България категорично няма нужда от нова конституция

Властта гледа на поръчковите медии като на инструмент за имиджово облизване - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Каква е правната защита на журналистите, претърпели насилие при изпълнение на служебните си задължения? Какъв е опитът на Европа? В началото на август Съюзът на българските журналисти изрази дълбокото си възмущение и категорично осъди поредното посегателство над журналисти при изпълнение на професионалния им дълг, както над упражнили правото на свободно слово и на протест граждани по време на конференцията на управляващата партия ГЕРБ в София. "Това е грубо посегателство срещу медийната свобода в България и срещу основните свободи на българските граждани, вкл. свободата на словото и правото на протест", се казва в становището на СБЖ.

България е на 111-о място по свобода на медиите в списък от 180 държави. Заплахата за свободата на словото очевидно е видима. Адвокат Михаил Екимджиев, председател на Асоциацията за европейска интеграция и права на човека, коментира в "Законът и Темида" по БНР:

"Проблемът е многопластов и дискурсът може да бъде воден от много различни перспективи. Но, преди всичко, още неизживени тоталитарни стереотипи, неразбиране от страна властите, правораздавателните и правоохранителните органи, за съжаление, на обществената роля на журналистиката. На журналистиката като посредник между гражданите и държавата, между гражданите и властта.  Хората във властта, по стар народен обичай, гледат на журналиста или като на някакъв неприятен досадник, който може да развали "перфектната далавера", или обратното – на поръчковите медии се гледа като на инструмент за "имиджово облизване", разбира се, корупционно, срещу съответни заплащания, на силните на деня. 

Многостранни са проблемите. Те са свързани и с отношението на държавата към медиите, и с неефективността на вътрешната саморегулация на медийните гилдии. Основният проблем е липсата на надеждна и последователна политика от страна на държавата чрез законодателната, изпълнителната и съдебната власт, целяща поставяне на еднакви правни и правозащитни стандарти както спрямо нападаните медии, когато се застрашава свободата на словото, така и в случаите, когато се разпространяват фалшиви новини. Също и в случаите, когато се злоупотребява със свободата на словото, за да бъде съсипван медийният образ, съсипвани бизнеси, съсипвана репутация.  Основен проблем е и тази нечистоплътна връзка между властта и някои медии, които традиционно я подкрепят, независимо кой е на власт."

Адвокат Екимджиев коментира конкретния казус с конференцията на ГЕРБ:

"Това е парекселанс проява на хулиганство, което е престъпление от общ характер и там прокуратурата би трябвало да се самосезира, а в хода на това дело, което е образувано срущу извършителите на тези непристойни хулигански действия, ако това дело стигне до съдебна фаза, пострадалият журналист би могъл да предяви т.нар. "граждански иск" за претърпените от него морални и имуществени вреди. За съжаление националните съдилища не оценяват подобаващо моралните вреди, без да се държи сметка за професионалната травма."

Европейското законодателство и европейската практика по отношение на агресията върху журналисти

"Няма унифициран правен стандарт от гледна точка на това дали всяко насилие върху журналист трябва да се криминализира, както е например насилието върху длъжностни лица, но общият стандарт, налаган от ЕСПЧ, е, че във всеки случай на насилие върху журналист трябва да има ефикасно разследване, целящо да установи извършителя на престъплението, или пълноценен достъп до съд и справедлив съдебен процес, който да предостави на журналиста (или на съответната медия) право на справедливо обезщетение."

Адв. Екимджиев определи като повсеместно настъплението на популизма, който върви и през фалшивите новини, и през незачитането на авторитети, и през тази криворазбирана свобода да се говори всичко, без оглед на истината, без оглед на авторитета, честта и достойнството на хората. Според него проблемът е глобален и върви именно с този аспект на глобализацията, свързан със социалните мрежи, където всеки е говорител, медия, журналист... 

"В България е налице една вакханалия както по отношение на репресиите срещу свободата на словото, така и по отношение на медийните зависимости чрез реклами и други нехигиенични отношения между медии и власти, за съжаление най-трудно предотвратими."

Има ли нужда България от нова конституция

"Бих предефинирал мъничко въпроса. Има нужда от някои промени в Конституцията, но категорично няма нужда от нова конституция. Нова конституция се прави, когато има особено съществени, драматични промени в обществените отношения, които налагат промяна в правната рамка, в държавното устройство."


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечо

    7 32 Отговор
    власта виновна и за глубалното затопляне
  • 2 Опашати

    15 5 Отговор
    лъжи от медиите !
  • 3 ТаУмВзе

    28 2 Отговор
    Коя свобода на словото, когато се трият коментари и цели профили? Гьобелс е лаик.
  • 4 КОТарАК

    25 6 Отговор
    скоро-септември ще стане Май
  • 5 гост

    24 8 Отговор
    Оставка на тоталитарния режим!
  • 6 Тошко

    11 27 Отговор
    А ти др.Адвокат как разбра "как гледа властта" и въобще има ли връзка между двете? Медиите са частни, а властта е на държавата. А адвокатите като Хаджигенов използват незаконни средства да рушат държавата. Вие сте същия рушител , поддръжник на Радев!
  • 7 Кирил

    26 7 Отговор
    В България през последните 10 години е наложена цензура от управляващия режим.
    Указанията са във всички медии публикации на положителен имидж на пожарникаря!
    Няма такава държава!
  • 8 Гошо

    10 21 Отговор
    Всеки си пише каквото иска, обижда когото си иска и на края - нямало свобода на словото...........пълни глупости-някой направил някакво проучване/изследване/ и на края си написал каквото си иска.Изобщо не сме на 111 място от 180- на някой така му е угодно
  • 9 Иван

    21 6 Отговор
    В България всичко се продава и всичко е пари!
    Няма морални цености!
    Богаташите със собствените си медии се продават на политиците за още по-големи пари.
    Оставка на корумпираното правителство!
  • 10 глас народен

    12 10 Отговор
    Един от най-умните хора в държавата ни. Жалко, че са малко като него. Обратното на интелигентните не го понасят. Те си знаят защо.

    Коментиран от #14

  • 11 Такаа

    10 14 Отговор
    Страхотно лицемерие!
    Има предостатъчно "правилни" медии, според същият, които обаче не били поръчкови! Само дето пишат по пъръчка! Но за тях нито дума!
    В страни, които са по "свободни" според класацията, арестуват журналисти!
    А да - за нападенията над журналисти от страна на протестиращите - нито дума нали?
    То това не е повод за възмущение!

    Коментиран от #15

  • 12 Иван

    15 6 Отговор
    В България има свобода на клюките, но не и информация за големите кражби, за политическите преследвания и убийства.... и най-вече за престъпността на управляващите!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 13 Иван

    13 6 Отговор
    В България няма едно доведено до край журналистическо разследване за пресъпните действия на властта, защото журналисти със собствена позиция са преследвани от властта и нейните подръжници.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Льохман

    6 4 Отговор

    До коментар #11 от "Такаа":

    ъъъ, к'о каза, к'о? Ай да пробваш отново!
  • 16 Такаа

    5 10 Отговор
    Хайде да чуем доказателства за спряни жулнабистически разследвания?
    Щото за завършени такива има много!
    Господари на ефира примерно!
  • 17 Тошко

    8 8 Отговор
    Тези комунета бъркат: България има 111 х. квадратни километра площ, и това няма нищо общо с това на кое място сме по свобода на словото (което според мен не може да се измери) променя се след всяка публикация като на този "адвокат" .
  • 18 Хехе

    9 8 Отговор
    Хубаво говориш, ама по поръчковите медии основно адвокати слушаме, то не беше Божков ТВ, Фейсбук, че и шеф на протеста е ваш колега! Колко поръчкови да станат - няма накъде повече !
  • 19 Бългaрин

    9 3 Отговор
    Как се стигна дотам, че у нас да нямаме свобода на словото ли ? 🤔 Ами ето така :
    -1 "национални" медии, но шефовете им се назначават от щатско-турската власт. 🤫Която мисирка не спазва политиката - вън
    - 2"частни" медии - собствениците-олигарси са подставени лица на същата щатско-турска власт - или пишеш това, за което олигарха се е разбрал с властта, или оставаш без работа. 🤫
  • 20 Бългaрин

    11 5 Отговор
    -1 - Държавен олигарх - СЕМ - назначен от властта. Власт - СЕМ - шефове бнр, бнт - - -
    -2- Частни медийни олигарси ( Домусчиев, Прокопиев, Пеевски ) Властта им дава медиите. Те си знаят "какво и как да се пише.
  • 21 Фен

    12 2 Отговор
    Мда. Сега - на Огнян Дончев. Капитал - Прокопиев. БТВ и Факти - на Божков, Бивол, медияпул, DW и всякакви знайни незнайни сосорсоидни рупори... Все зависими медии, от олигарси, бандити и външни интереси. И държавните медии са най - независими.
  • 22 Хаджиментов

    10 3 Отговор
    А бе, адвокате!
    А каква е правната защите ОТ журналистите, които умишлено разпространяват фалшиви новини, ровят се в мръсното бельо на този и онзи, подклаждат безредици, обслужваат олигарси и групировки със съмнителна репутация и открито аниобществени мераци?
    И за каква липса на свобода става въпрос, когато у нас всеки журналист си дращи каквото му скимне без никой, нищо да му каже. И след като една пишман-разследваща журналистка, замесена в пране на огромни суми пари не само, че не е преследвана, но дори стана и евродепутат, откъдето плюе по родината си за да съдейства на обявена за престъпна партия да извърши преврат.
    Не се ли срамувате да се гледате в огледалото. Или парите успокояват и вас?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ЮРИС

    6 4 Отговор
    ТОВА МИЖАВО АДВОКАТЧЕ ТОКУ ИЗНИКНЕ ОТ НЯКОЙ ЪГЪЛ,ЗЕР ДА ГО ЗАБЕЛЕЖАТ...
  • 25 ПЕНКО

    3 0 Отговор
    ДВА СА ФАКУЛТЕТИТЕ- ЧИИТО ПРОИЗВОДНИ СЪСИПВАТ БЪЛГАРИЯ ТОЛКОВА ГОДИНИ : ПРАВНИЯ / НЕИЗБРАНИ ОТ НИКОГО СЪДЛЯРИ/ И ЖУРНАГЪЗТИЧЕСКИЯ / САМОПРОДАЛИ ДУШАТА И ЛИЧНОСТТА СИ -МАНИПУЛАТОРИ ЗА ПАРИ -КОЙ ГИ КУПИ -С ПРОДУЦЕНТ В УШЕТО / !!!
  • 26 Емо

    2 1 Отговор
    Много отдавна нито те чета,нито те слушам,защото си ме убедил,че си голям лъж-ц и мръс'-ик
  • 27 Стършел 65

    0 3 Отговор
    Трябва нова Конституция. Лустрация. Нова форма на държава. Нов политически модел. Трябва, но властта не я устройва? Много " папкат" от това. Народа...... кучета го....
  • 28 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 2 Отговор
    Пълно игнориране на болните мозъци като тоя...Това ще ги довърши.
  • 29 Анонимен

    3 1 Отговор
    Защо никой журналист не повдигна въпроса към тяхна колежка за срещата и със съветника на президента няколко часа преди събитията. Истина ли е.
  • 30 инчхай

    0 2 Отговор
    оставка ревизия и затвор за б.м.б.