Last news in Fakti

13 Септември, 2020 19:01 4 463 55

The Economist: Меркел губи търпение спрямо Путин

  • ангела меркел-
  • владимир путин-
  • алексей навални-
  • кремъл

Реакцията на Меркел към отравянето на Навални, включително искането (на което до момента няма реакция) за цялостно разследване в Русия, може да се счита за необичайно категорична

The Economist: Меркел губи търпение спрямо Путин - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Владимир Путин и неговите служители отказват публично да произнасят името на Алексей Навални, основният опонент на Кремъл.

В Берлин обаче, където Навални се възстановява в болница след отравяне на 20 август в Сибир, целият град говори за него. За щастие на 7 септември той излезе от изкуствена кома. Германските лекари смятат, че е твърде рано да се направи оценка на вредите, които ще бъдат причинени на здравето на Навални в дългосрочен план. В същото време щетите, нанесени върху отношенията на Германия с Русия, вече са очевидни, пише британското списание The Economist, цитирано от "Фокус".

Малко световни лидери се познават толкова добре, колкото Путин, който дойде на власт през 2000 г., и Ангела Меркел, която стана федерален канцлер на Германия пет години по-късно. По време на кризи те си говореха всеки ден. Близките контакти обаче предизвикаха и известно неуважение.

През 2014 г., уморена от лъжите на Путин за Украйна, федералният канцлер насилствено принуди останалата част от Европейския съюз да се съгласи с икономически санкции срещу Русия. Противно на очакванията и въпреки съпротивата на голяма част от германското бизнес лоби, те продължават да работят. Последвалите руски агресивни действия, включително масовото контролирано от Кремъл хакване на компютърната система в Бундестага през 2015 г. и поръчковото убийство на чеченски дисидент в берлински парк миналата година, направиха атмосферата още по-мрачна.

Реакцията на Меркел към отравянето на Навални, включително искането (на което до момента няма реакция) за цялостно разследване в Русия, може да се счита за необичайно категорична. В резултат на това отравяне броят на традиционните „разбиращи Путин хора“ намаля, отваряйки място за допълнителни мерки. На нивото на Европейския съюз са възможни „хоризонтални“ санкции - тоест не насочени срещу определена държава - въз основа на нарушението от страна на отровителите на забраната за използване на химическо оръжие. Дебатът в Германия обаче се съсредоточи върху почти завършения проект за изграждане на подводния газопровод „Северен поток 2“ (общата му цена е 9,5 милиарда евро), който може да удвои доставките на руски природен газ от полуостров Ямал до германското крайбрежие, а от там вече по-нататък в останалата част на Европа.

Източноевропейците и американците мразят "Северен поток 2", защото вярват, че Кремъл ще спечели лостове и пари в резултат на това, докато приходите на Украйна от използването на съществуващите наземни тръбопроводи ще намалеят (един полски министър веднъж сравни този проект с пакта Молотов-Рибентроп от 1939 г.). Меркел, която наследи „Северен поток 2“ от Герхард Шрьодер, нейният предшественик „разбиращ Путин“, дискретно довери на колегите си в Европейския съюз, че не е привърженик на този проект. От години обаче, в духа на германската традиция за разделяне на енергийните сделки с Русия от геополитиката, тя не отговаря на призивите да го изостави.

Днес обаче се наблюдават някои промени. Германският външен министър Хайко Маас заяви на 6 септември, че продължаващата руска обструкция по отношение на Навални може да "принуди" Германия да преразгледа сделката за газопровода. Меркел чрез своя прес секретар заяви, че е съгласна с това мнение. Това „повишава залозите“, казва Янис Клуге, специалист по Русия в Германския институт за международни отношения и сигурност (Stiftung Wissenschaft und Politik). Въпреки че не бяха предоставени подробности, Меркел няма да промени позицията си без план.

Всичко това обаче може да се окаже по-скоро опит за оказване на натиск върху Путин, отколкото реална заплаха.

Завоят на 180 градуса по "Северен поток 2" ще възмути германските бизнесмени и вероятно ще трябва да се платят милиарди евро обезщетение на много европейски компании. Както стана известно, Меркел информира партията си, че все още не е взела решение за следващите стъпки. И много хора в нейния лагер са предпазливи да изоставят този проект. „Ограничаването на отговора само до „Северен поток 2“ би отклонило вниманието от нарушението от страна на Русия на правилата на Организацията за забрана на химическото оръжие“, казва Родерих Кизеветер, депутат от партията на Меркел ХДС. Той самият предлага общ европейски отговор.

С Беларус картината е по-ясна. Европейският съюз се готви да въведе забрана за влизане на беларуски служители, отговорни за фалшифицирането на резултатите от президентските избори през август, както и насилието срещу протестиращи, включително срещу Мария Колесникова, лидер на опозицията, която беше задържана на 7 септември. Освен това се предлага да се замразят активите на тези длъжностни лица. Формално дебатът за санкциите срещу Беларус и Русия върви по различен път. Канцлерът Меркел, която в момента претегля възможностите си за Русия, не може да не вземе предвид ескалацията в Минск.

Превод: "Фокус"


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путин

    75 11 Отговор
    Преместих си го.

    Коментиран от #23, #52

  • 2 ПСР

    87 7 Отговор
    И ние така.
    Губим търпение спрямо германското "Отровно трио"-Меркел,Вебер,Лайен.
  • 3 Потрес

    73 6 Отговор
    Тая бабичка няма ли да де пенсионира, а заедно с нев в бездната да полети тиквата ни?!

    Коментиран от #34

  • 4 Хаджи Хаджи Българин

    84 5 Отговор
    Много елементарно Уотсън! Една технологична Германия + природните ресурси на РФ в симбиоза, са най- голямата заплаха за САЩ! Ами и децата виждат, " кой "тропка" в гърнето! Ами , американски втечнен газ трябва да се продава в Европа! На диктувана цена! Лека нощ деца!

    Коментиран от #8

  • 5 ГРУ

    65 4 Отговор
    Фрицовете са заложили на куцият кон Навални.Грантоядът—десидент само нарушаваше законите на Федерацията ,привличаше непълнолетни младежи в своите протести и пиянстваше наваля .Темнейший гледа от високо как райхгеносетата се гърчат до припадък.
  • 6 big

    76 6 Отговор
    В голямата политика, търпението е най-важното. Факт е, че хубав или лош - Путин възражда Русия след Горбачов и Елцин, а това в никакъв случай не се харесва на САЩ и ЕС. Те загубиха много пари и време, за да разбият СССР, Варшавския договор и бившите държави от Източния блок, а новите дадености ги плашат. Русия се превърна в основен световен играч, където ЕС, САШ се превръщат във второстепенни играчи. Никой не отрича икономиката на Германия, но не смятам, че Меркел може да предложи каквото и да е срещу тях, още повече Германия зависи много от Русия.

    Коментиран от #16, #17, #44

  • 7 099

    48 0 Отговор
    Меркел слушка повелителите отвъд голямата локва. Путин им пречи с газопровода. Какво търпение, какви пет лева? Путин трябва да губи своето.
  • 8 Врачка

    44 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хаджи Хаджи Българин":

    Американският втечнен газ е Руски наливан от Ямал.Руснаците са уин—УИН.
  • 9 Меркел е нетърпелива

    31 0 Отговор
    Меркел към Путин: „Ръгай, че ма изеде, после ша са целуваме”
  • 10 Patriot

    45 2 Отговор
    Всичко е пари и е за пари. Борбата за кокала е жестока в световен мащаб. А Навални го е отровила любовницата му с «дурачьок», за да не топва чушката в чужда градина.
  • 11 Ерекция Кочева

    28 3 Отговор
    Алексей Нахуйни още ли е жив!?
    Тровили са го с еякулат от стар болшевик,затова оцеля.
    😎💀😎💀😎
  • 12 ужас

    50 1 Отговор
    Само без ултиматуми. СП2 не е нещото, заради което ще видите Путин в унизителна поза. Отравяне няма, защото няма отрова и за това няма нито други пострадали, нито са взети предпазни мерки около Навални. В Солсбъри изтърбушиха цял квартал, дезинфексираха, слагаха предпазни костюми и шлемове. СП2 е по необходим на германския бизнес отколкото на Путин. Нека да си стрелят в краката. С тези хора не може да се разговаря нормално .

    Коментиран от #30

  • 13 В.В.П.

    29 0 Отговор
    МЕРКЕ, губи търпение вече и ще ги нападне..хихи...Яко копили Навала...
  • 14 Санчо

    38 2 Отговор
    При тези мекушави европейски лидери Путин ще прави каквото си иска!

    Коментиран от #15

  • 15 Хаджи Хаджи Българин

    51 1 Отговор

    До коментар #14 от "Санчо":

    Имаш в предвид - меките китки в Европа! Ами той Путин, ясно и категорично го каза ! " - Няма родител 1 и Родител 2, в Русия има само, Мама и Татко!
  • 16 Пламен Калинов

    19 0 Отговор

    До коментар #6 от "big":

    Евала за коментара.
  • 17 Пламен Калинов

    11 0 Отговор

    До коментар #6 от "big":

    Евала за коментара.
  • 18 🇷🇺РУСКАТА⛦ФЕДЕРАЦИЯ🇷🇺

    34 1 Отговор
    Къв опонент е тоя соросоид повече от 1000 смешни сороса не може да събере на митинг в 12 000 000 Москва!
  • 19 Пламен Калинов

    7 2 Отговор
    Евала за коментара.
  • 20 КОНТРАТА

    27 0 Отговор
    Избушена соросня била опонент на президента Владимир Путин. Шпионин на германците Навални няма да по души руска земя за в бъдеще освен ако не иска да лежи в сибирски затвор до живот!
  • 21 В.В.П.

    29 0 Отговор
    НАВАЛНИ повече не ще се върне в РФ.защото ще го очисти обикновенни руски граждани...Ни ,НОВИЧОК, ни СТАРИЧОК,. ..там презират подлогите...дето бягат ту в Германия,ту в САЩ ,да реват ..и да си вземат заплатата.....
  • 22 Професора

    32 0 Отговор
    Мнимия отровен опонент хахаха на германката и е време за пенсия тя си постигна задачите поставено от Сорос напълни Европа с арабери и черни от най ниските прослойки на Северна и Централна Америка!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 МДААААА

    27 1 Отговор
    ЛОШО СТАВА ПУТИН АКО ЗАГУБИ ТРЪПЕНИЕ И И ГО НАБИЕ !
  • 25 Ха познайте

    21 1 Отговор
    на кой е списание The economist? На едни стари банкерски фамилиики тормозещи света от векове.
  • 26 Хахахахахахахахаххаха

    33 0 Отговор
    Путин го боли фара за дъртата германия. Неговите знамена са се вели 2 пъти в работното място на дъртата коза
  • 27 Бе може и да сте прави

    1 25 Отговор
    Наистина може да е постановка, с преекспониране, но
    Пак не ги харесвам Руснаците.
    Точка.

    Коментиран от #36

  • 28 ема

    21 0 Отговор
    Статията е толкова "елементарна" ,че само идиотите и малоумните биха повярвали.Пример "Целият град говорил" тоя ако беше казал "цялата планета говори само А.Навални " друго щеше да звучи по-правдиво и добре. Милиарди вложени и 93% е завършен за Германия от голямо значение и заради тоя пияница ще се откажат.

    Коментиран от #32

  • 29 заеничарите

    11 0 Отговор
    Матриал за размисъл!До всички лъскащи бастуните в сайта!Онанист тролчета вземете и прочетете протоколите от акционерните събрания на ГАЗПРОМ!Внимавайте със списъка на акционерите с право на наглас!И като сметнете кои са тези дето ще загубят най-много от провала на северен поток-2!Мислете лъскачи,следете пътя на парите....
  • 30 АНОНИМЕН

    10 0 Отговор

    До коментар #12 от "ужас":

    Скрило се в дрешника на Скрипал котето и английските експерти го пропуснали! При второто претърсване след дни намерили котето умряло от глад! При такава отровна атака с "новичок"и да умре от глад!
  • 31 МОЧА трябва да се разруши!

    3 24 Отговор
    За да я има България, трябва да скъсаме веригите, с които са ни оковали руските окупатори, да спрем да плащаме милиарди рекет на московските мутри, да изринем всички руски еничари окупирали парламент, правителство, руски партии - (БСП,ДПС,АТАКА,ВМРО,АБВ,КОПЕЙКИН,ВОЛЯ...) , прокуратура, президенство, силовите служби .... !

    Коментиран от #33

  • 32 АНОНИМЕН

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "ема":

    Диабетик! Диабетиците трябва да внимават много с твърдия алкохол и захарта!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Голем смях

    1 11 Отговор

    До коментар #3 от "Потрес":

    Ами Вова Вагин няма ли да се пенсионира бе ..Че той е по-дърт от ...бабичката.

    Коментиран от #35

  • 35 Нема

    4 0 Отговор

    До коментар #34 от "Голем смях":

    Нема па да се пенсионира,сега шъ стани вечен, кат го имунизират
  • 36 ???

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "Бе може и да сте прави":

    Че кой те пита кого харесваш госпо-Жине???
  • 37 СССРБарета

    15 1 Отговор
    още от началото на статията се започва с лъжите! Източна Европа и САЩ мразели Путин? България не е ли в Източна Европа? само Вижте как гласуват хората на коментарите И ще добиете представа че 90% от България харесва Путин изключително много! същото е в Гърция Сърбия Македония Черна гора! Путин е един от най-харесваните политици дори Германия изпреварва по рейтинг аварския президент Доньо!
  • 38 Европеец

    10 1 Отговор
    И цяла Европа е изгубила търпение с тази Меркел дъщеря на Поп която ни вкара Милиони мюсулмани! Кото си дъщеря на Поп и нямаш деца що не отиде в Манастир или Червен Кръст! А сега доунищожава Европа с джуджето Урсула фон де лайн! Меркел вън!
  • 39 Санкции

    10 1 Отговор
    Се слагат срещу Русия за да унищожат икономиката й. Това е единствената причина!
  • 40 До канцлера Меркел

    8 0 Отговор
    Предлагаме 7.09.20 да бъде обявен за нацоален празник в Германия в чест на излезлия от кома Навални
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Ежко Бежко

    11 1 Отговор

    До коментар #41 от "BG EU":

    Защото съм българин и искам да живея в България, която такива като теб продадоха на САЩ и ЕС. Но ние ще си я върнем! А ти си стой в Европата!
  • 44 8653

    13 1 Отговор

    До коментар #6 от "big":

    И ето ти го главният проблем- за да я има изобщо тая икономика на Германия са нужни огромни количества енергия.
    И отде ще дойде тая енергия- швабите ликвидираха де що имаха АЕЦ, постепенно затварят ТЕЦ-овете и набучиха огромен брой вентилатори и соларни паркове... То хубаво, ама тока от тея ВЕИ-та редовно не стига и се внася от съседите и единственият екологичен вариант пред швабите са газови турбини дето да правят ток (там и цената на тока идва ОК)- пита се в задачката отде газ за тея турбини?
    Говореше се как швабите щели да се ориентират към водород в близките 5-7-10 години- отде пък ще се пръкне тоя водород в огромни количества? Жокер- дядо Вова още през 2018г. разпореди да се стартират проекти за добив на водород и вече Газпром и Росатом изграждат нужните им заводи за производство на водород... Жокер 2- по тръбътъ може да тече природен газ, а може и водород да се пусне по желание на клиента...

    Иначе казано- Потокът ще го има каквото и да казват и правят разни политици. Няма ли я тръбътъ Германия затъва много бързо и много дълбоко в ла.й.ната
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 simptomi nqma

    5 0 Отговор
    Няма симптомите на отравяне с БОВ! Така че, не преписвайте без кавички статията. Навални се е възстановил и помни всичко! Как тогава ще говорите за отравяне с БОВ?! Меркел кара останалите да разберат, че спирането на СП2 е огромна грешка и това ще се види по-късно. По подразбиране ще дойде студена зима. Това са естествени закони.
  • 49 НОРМАЛНА КОЧИНА БГ. 30години Евро роб

    4 0 Отговор
    Управляват престъпници, стоенето във власта е за да си напишат закони за престъпленията.
  • 50 Нане

    6 0 Отговор
    Губи търпение? Да не стане така да изгуби позиция.
  • 51 Каква е истината:

    9 2 Отговор
    САЩ оказват огромен натиск върху Меркел, да се откаже от Северен поток 2. Германският бизнес оказва огромен натиск ввърху Меркел, в никакъв случай да не се отказва, защото бизнесът ще фалира. Та историята с Навални беше изфабрикувана, за да може емоционално да се повлияе върху греманския бизнес, та той да загърби интересите си. Навални е много подходящ, разбра се, че за толкова години не става за лидер на руската опозиция, няма харизма, хората не го харесват, не намери последователи. Сега го отстраняват, дали ще изживее старините си някъде на запад или повече никога няма да чуем за него скоро ще се разбере. А някой друг, по-надежден ще бъде натоварен със задачата да създаде опозиция на Путин.
  • 52 Путин е държавата Русия

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Путин":

    Каква е Меркел, че ще има претенций , срещу Русия????
    Едно копче и един пиян Руснак, може да решат проблемите им
    един път за винаги.
    Ако знаят, как пият Руснаците , няма да мигнат за секунда, ами добре, че са в секретни зони ,краставиците и лютивите чушки.
  • 53 Слави Славов

    1 0 Отговор
    То убаво,ама Путин да не загуби търпение!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.