Last news in Fakti

14 Септември, 2020 14:30 4 004 14

Инж. Венцислав Станков пред ФАКТИ: Основата на всички проблеми е в липсата на Закон за пожарната безопасност

  • пожари-
  • пожарна безопасност и защита на населението-
  • синдикат-
  • мвр-
  • закон за пожарната безопасност

Президентът на НСПС "Огнеборец" за препятствията пред огнеборците и големите пожари това лято

Инж. Венцислав Станков пред ФАКТИ: Основата на всички проблеми е в липсата на Закон за пожарната безопасност - 1
Снимка: БГНЕС/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В деня на професионалния празник на пожарникарите, от ФАКТИ се свързахме с инж. Венцислав Станков – президента на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец”.

За професията на пожарникаря, за проблемите пред огнеборците и за големите пожари това лято, четете в разговора ни с инж. Станков:

- Инж. Станков, кои проблеми на пожарникарите и Вашата служба имат най-спешна нужда от решение?

- Основата на всички проблеми, които се раждат в дейността ни – осигуряване на пожарната безопасност и защитата на населението при бедствия и аварии, е в липсата на закон за пожарната безопасност.

Втори основен проблем е, че структурата за пожарна безопасност и защита на населението, имайки предвид обединението на пожарната с гражданска защита след 2011 година, няма място като структура в Министерството на вътрешните работи. Тази структура трябва да бъде като държавна агенция – най-малкото, а защо пък не като министерство. Нека да не забравяме, че през 2009 година имахме Министерство на извънредните ситуации.

Имам доста тези и аргументи, с които мога да подкрепя тези твърдения, но основната теза е, че Министерския съвет – изпълнителната власт, организира дейността по осигуряване на гражданската защита на населението на територията на страната. Най-малкото оттук трябва да си направим изводи, че тази структура трябва да бъде на пряко подчинение на Министерски съвет, на министър председателя.

Още повече, свидетели сме как заради промените в климата с всяка изминала година има все повече и по-тежки произшествия. Това е тенденция, която за съжаление ще продължи и ще се задълбочават проблемите.

Структурата трябва да бъде подплатена със Закон за пожарната безопасност, който за съжаление 1996 година беше отменен. Имахме изключително добър закон тогава. Беше отменен и беше приет устройствения закон за МВР.

- Какво трябва да определи Законът за пожарната безопасност?

- Той трябва строго да разграничи задълженията на държавата, на органите за местно управление, на юридическите лица и естествено, на гражданите, на населението като граждани на тази държава. Това са основните неща, които трябва да бъдат регламентирани в този закон. Говорим по линия на осигуряване на пожарната безопасност.

Има различни мнения дали трябва действащия Закон за защита при бедствия да бъде разширен или трябва отделен, нов Закон за пожарната безопасност. Имайки предвид, наблюдавайки тенденциите и практиките в редица европейски страни, най-правилният начин е да бъде отделен Закон за пожарната безопасност.

Трябва да кажа, че България и още две Прибалтийски държави, сме държавите, които нямаме Закон за пожарната безопасност – във всички 27 страни-членки на ЕС е създадена организацията за осигуряване на пожарната безопасност чрез Закон за пожарната безопасност.

От тези два проблема – липсата на Закон за пожарната безопасност и това, че пожарната безопасност е структура в МВР, се раждат много проблеми относно недостатъчния финансов ресурс. МВР има изключително много задължения, възложени му със Закона за Министерството на вътрешните работи, със Закона за защита при бедствия и още десетки закони и подзаконови нормативни актове.

Това мегаминистерство с този бюджет, който всяка година при приемането и обсъждането му наблюдаваме доста критики и от обществото, и от политиците, че е голям като сумарно изражение. Да, така е действително – над 1 милиард и близо 670 милиона е бюджетът, но имайки предвид многото му задължения и функции, възложени от определени закони, този бюджет е недостатъчен.

И заради това нашата организация сме поискали от Министерството на финансите бюджетът за 2021 година за МВР да бъде увеличен с близо 550 милиона лева само за капиталови разходи и издръжка. Недостатъчният финансов ресурс се отразяване негативно върху дейността на самото Министерство и респективно на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, което е част и основна структура в МВР.

- Какво ще се подобри, ако бъдат отпуснати тези 550 милиона лева?

- На първо време, ще можем да поддържаме техниката, което е много важно. Сега изпитваме изключителен недостиг на финансов ресурс за поддържането на новата и съвременна техника.

На второ място, аз като президент на синдиката, естествено, е мое задължение да искам непрекъснато подобряване на условията на труд на пожарникарите. Този проблем също ще бъде решен, защото е свързан отново с липса на финансови средства. Разбира се, има и някои неуточнени неща – прехвърляне на отговорности между съответни структури в Министерството кой трябва да работи по въпроса за подобряване на условията на труд, осигуряване на безопасните условия на труд на пожарникарите, но пак казвам – до голяма степен, със съществено значение е липсата на финансов ресурс.

- Отплаща ли се в България професията на пожарникаря – една опасна професия?

- Не бих казал, че пожарникарите са високоплатени, едно средно, дори под средното ниво на доходите, които има средностатистическия българин. Удовлетворението от дейността, която извършваш, моралното удовлетворение – лично за мен, има по-голяма стойност отколкото финансовото изражение.

- Това лято пожарите повече ли са от предишни години?

- Не, общият брой на произшествията, които са възникнали това лято в горския и полския фонд не са повече от минали години. Трябва обаче да отчетем, че имаме по-тежко развили се произшествия, което води след себе си до по-трудно овладяване, по-голям финансов и по-голям човешки ресурс, който се изразходва при обработването на тези произшествия. В тази посока действително имаме доста тежки произшествия през тази година.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Бойко нощния бандит

    7 0 Отговор
    И закон ще ви направя.И деца ще ви направя.
  • 2 шегаджия намазан с противопожарен гел

    6 0 Отговор
    Да бре, че взимам пенсия 220лв ми е виновна липсата на противопожарен кран у комуналката.
  • 3 12345

    2 0 Отговор
    Много кекси пожарникар, бе.
  • 4 Адв. Хаджигенов

    6 1 Отговор
    Вместо да хленчите по медиите, елате ни помогнете следващия вторник да вземем властта без избори и ще ви направя закона
  • 5 Бойко Борисов ви трови и краде ежедневно

    4 0 Отговор
    Разбойко трябва да го заровят в новия боклук от Италия и да го изгорят с него! Мая Манолова посети Пристанище Варна-Запад и видя нов боклук, приготвен за горене: "Нови 5554 тона боклук е внесен във Варна и вече се изгаря в България", съобщи тя.Нови 5554 тона боклук е внесен във Варна и вече се изгаря в България", съобщи тя. "Отново сме на Пристанище Варна-Запад, бяхме тук и преди един месец на 6 август по следите на 5 500 тона боклук, разтоварен на пристанището от Великобритания и Италия и след това разпръснат за горене из държавата. Онзи боклук всички ние сме го вдишвали в продължение сигурно на месец. Сега е на ход както виждаме новата партида боклук..."
  • 6 Срамота

    4 3 Отговор
    Срамота бе Станков! Би трябвало да имаш елементарна гражданска култура!
    Законите се изработват в Парламента, нали?
    Но депутатите са "бутончета за гласуване", избирани по противоконституционния, ерго незаконен избирателен закон, нали?

    НЕВЪЗМОЖНА е просперираща и демократична държава, без ДЕМОКРАТИЧНИ избори, както на Запад!

    C AКТИВНA РEГИCТРAЦИЯ! Бeз "мъртви души"!!!
    БEЗ ПРAГ нa ПРEФEРEНЦИИТE! Без "избирaeми мecтa"!!!
    C ДИCТAНЦИOННO глacувaнe!Пo пoщaтa!!!

    Твоето е манипулация, словоблудство и путинизъм!

    „Мутри вън“ е бунт срещу пороците на псевдо демократичната държава,
    чийто символи са Борисов и Гешев.

    Нали Станков?
    Пишман инженерино...

    Коментиран от #7, #8

  • 7 Смешно

    1 5 Отговор

    До коментар #6 от "Срамота":

    Да бе - бунт на едните мутри срещу другите! И преизборна кампания на Радев! Всичко е стани-да -седна!

    Коментиран от #10

  • 8 срамота

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Срамота":

    Какво" стани да седна"?
    Ти в ред ли си или си трол-бойковист?
    Прочети пак!

    НEВЪЗМOЖНA e прocпeрирaщa и дeмoкрaтичнa държaвa, бeз ДEМOКРAТИЧНИ избoри, кaктo нa Зaпaд!

    С АКТИВНА РЕГИСТРАЦИЯ! Без "мъртви души"!!!
    БЕЗ ПРАГ на ПРЕФЕРЕНЦИИТЕ! Бeз "избираеми места"!!!
    С ДИСТАНЦИОННО гласуване!По пощата!!!

    Твoeтo e мaнипулaция, cлoвoблудcтвo и путинизъм!

    „Мутри вън“ e бунт cрeщу пoрoцитe нa пceвдo дeмoкрaтичнaтa държaвa,
    чийтo cимвoли ca Бoриcoв и Гeшeв.

    Коментиран от #9

  • 9 Смешно

    3 3 Отговор

    До коментар #8 от "срамота":

    И кои го викат? Пинокио, Триото - дето цитират страницата на божков? Искаш по пощата - ами няма! Който иска да гласува - ще си дойде тук ! Няма хора дето не се вясват и не живеят в България , да ми определят кой да управлява! Манипулация значи? Значи предишното гласуване , организирано пак от Радев, било манипулирано - ама това нямало да бъде? Направо е смешно! А да - да припомням ли, че служебното правителство не може да променя закона? Или иначе казано - ако това народно събрание не промени закона - ще се гласува по стария! А тия мутри вън - къде вън? Нали ги видяхме мутрите и техните хора точно на протеста? Божков не е мутра нали? Василев и той?
    Точно тия вашите писаници са манипулация! Защото това, което пишете НЕ може да стен при оставка и служебен кабинет!

    Коментиран от #11

  • 10 Срамота

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Смешно":

    отговорът беше до теб, 7
    Искате редовни избори, за да ги фалшифицира пак джипкаджията с шкафчето, нали?
    По кой закон в избирателните списъци има над милион "мъртви души",
    които гласуват за ГЕРБ и ДПС?
    Милион "Мъртви души" предрешават изборите, а не бирата и кебапчетата в махалата, нали?
  • 11 смешен си троле бойковистки

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Смешно":

    И къде го видя Божков на протеста? Божков е в Дубай, нали?
    Аз протестирам и мразя безплатно мутрите Борисов и Гешев!
    ОСТАВКА!
    МУТРИ ВЪН!
  • 12 Дядо Йоцо

    2 0 Отговор
    като гледам, какво от това че има Закон за горите, той не решава въпросите със сеченето, кражбите, паленето и заменките ...всичко е въпрос на матриял
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 пророк Исай

    0 0 Отговор
    Мъдрец ..................думи много , смисъл - без смисъл . Този се готви за политик .