Last news in Fakti

23 Септември, 2020 19:00 4 605 24

Ако позволим на Ердоган да напредне...

  • реджеп ердоган-
  • фигаро

Американците се измориха да осигуряват в продължение на десетки години скъпоструващата опека в Европа, коментира анализатор от фондация „Пон Ньоф” – частен изследователски център

Ако позволим на Ердоган да напредне... - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Свободата и законът в Средиземноморието не могат да бъдат предоставени в ръцете на ислямистки автократ, поел националистически и религиозен курс. Това заяви в интервю за „Фигаро“ Адриен Дезюен, който е експерт по международни отношения във фондация „Пон Ньоф” – частен изследователски център, предава БГНЕС.

Фигаро: Права ли е Франция, когато подкрепя категорично Гърция и Кипър в конфронтацията им с Турция, да рискува да постави под заплаха отношенията си с Германия?

Адриен Дезюен: В тези трудни времена у нас остава ласкателното впечатление, че Франция спасява честта на Европа. Държавите в северната и в източната част на континента изглеждат невидими, обсебени от желанието да изтласкат Русия с помощта на САЩ. Турция ловко се промъкна в традиционното американско-руско съперничество. Благодарение на своята позиция тя си позволява „да си разиграва коня” в Средиземноморието, поглеждайки с безпрецедентно високомерие към Франция. Но на нея трябва да ѝ се напомни, че въпреки че обикновените ѝ въоръжени сили превъзхождат в количествено отношение френските, Франция е ядрена държава, която няма да допусне никаква агресия.

Турция регулярно и системно нарушава суверенитета на Гърция и Кипър по море и суша, точно както Китай нарушава суверенитета на своите съседи в Източнокитайско море. Югоизточна Азия може да ни се струва далече и с основание, но Средиземно море ни засяга непосредствено. Ако Франция и средиземноморските ѝ съюзници не започнат да действат сега, на Турция постепенно ще ѝ бъде позволено да се самопровъзгласи за страж на морските ни граници. Но свободата и закона в Средиземноморието не могат да бъдат предоставени в ръцете на ислямистки автократ, поел националистически и религиозен курс.

От 1945 г. Германия е пацифистка държава и това е добре. Няма да се опитваме да я ремилитаризираме на всяка цена. За съжаление, тя е заложник на своето силно турско малцинство. Ако внезапно реши да се присъедини към френската военна дипломация, Ангела Меркел би си навредила. Берлин председателства Европейския съюз в близките шест месеца, а Европейската комисия е оглавявана от министъра на отбраната на Германия, която е от близкото обкръжение на Меркел.

Това е още един елемент, който трябва да бъде взет предвид. Германия се опитва да стане арбитър, който е абсолютно безполезен във време на изключително напрежение, когато на карта е поставено оцеляването на Европа и нейният авторитет. От друга страна, челен удар между Франция и Турция би бил лош ход от гледна точка на нашите германски съюзници. Но в крайна сметка тази криза ще ни помогне да разберем кои са ни истинските приятели и на кого можем да разчитаме в случай на нанасяне на тежък удар. Това със сигурност не е НАТО, чийто член е Турция.

Фигаро: А това не е ли още един удар по проекта на европейската дипломация?

Адриен Дезюен: Европейската дипломация като такава никога не е съществувала. И не може да съществува. Възможни и желателни са отделни коалиции по конкретна тематика или програма, както беше прекрасната френска инициатива за провеждане на среща на върха на държавите от Южна Европа (Med 7) на Корсика. Но не трябва да забравяме, че европейското строителство още в самото начало се отказа от всички стратегически амбиции. Неговата цел още от края на 40-те години беше да запази американската мощ на своя територия, за да не се наложи никога повече да преживее или да води война.

Освен Франция на генерал дьо Гол, всички европейски държави се съгласиха да предадат своето политическо и военно ръководство на нахлулия американски защитник. Европейският съюз не се замисли върху факта, че Съединените щати могат да ни оставят на произвола на съдбата, както го направиха през 1914 и 1940 г. Но американците се измориха да осигуряват в продължение на десетки години скъпоструващата опека в Европа. Въпреки че САЩ се възползваха от възможността да потиснат руската военна мощ, те искаха повече пари и по-малко дискусии със съюзниците.

Фигаро: Трябва ли да приемаме сериозно заплахите на Ердоган?

Адриен Дезюен: Ердоган е чист популист. Той винаги прибягва до обиди и публични скандални действия, за да поддържа популярността си сред масите. Но 20 години след идването си на власт той се сблъсква с трудности практически на всички фронтове. Завоеванията му в Сирия и операциите в Либия са повече или по-малко успешни, насочени към това да се отвлече общественото внимание от икономическите и политическите неуспехи на президента. Между другото, Ердоган е избрал грандиозна съдба за народа си – да му върне тази тежест, която е имал в разгара на развитието си през XVI век. Но засега турската лира се намира на своето най-ниско ниво, той изгуби Истанбул, а бившият му министър-председател и дипломатически съветник Ахмет Давутоглу осъжда резултатите от неговата политика и стремежа към хегемония.

По този начин Ердоган става все по-зависим от най-националистическата и екстремистка фракция в Турция – Партията на националистическото действие, зад която стоят много влиятелните „Сиви вълци”.

Този турски ислямски национализъм, който възхвалява както величието на Османския халифат, така и единството и военната централизация, създадени по времето на Мустафа Кемал, трябва да се приема сериозно. Не трябва да се подценяват действията на турския президент по отношение на катедралата „Света София” и църквата „Христос Спасител”. Неговата програма е ислямизацията на Европа. Етническото и религиозно прочистване в Турция имаше своите прецеденти с арменци, гърци и кюрди. Ако позволим на Ердоган да напредне дори с няколко километра, цялото Средиземноморие и Балканите ще потънат в хаос.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дельо Хайдутин

    19 10 Отговор
    Да напредне Ердоган, колко пък ще напредне?Най много до Виена.

    Коментиран от #2

  • 2 И ние ше му помагаме

    13 21 Отговор

    До коментар #1 от "Дельо Хайдутин":

    Да ни избави от беге комунистическо руско дс милицонерско мутренско робство

    Коментиран от #7

  • 3 Края на бегето започна след 1876г

    19 23 Отговор
    По добър политик от Ердоган бегето не може да има
  • 4 Любопитен съм

    4 0 Отговор
    Адриен Дезюен и „Пон Ньоф”, написах в гугъл. Проверете и вие.

    Коментиран от #6

  • 5 Колко пъти ще препечатвате

    24 21 Отговор
    Ставате смешни вече в безсилието си. Ердоган е велик лидер на турският народ, нещо което не може да се каже за макрон и френският....

    Коментиран от #14

  • 6 Вярно

    7 5 Отговор

    До коментар #4 от "Любопитен съм":

    Няма такъв специалист, а „Пон Ньоф” мост в Париж.шантава работа

    Коментиран от #8

  • 7 симо

    18 22 Отговор

    До коментар #2 от "И ние ше му помагаме":

    Кой ще му помага бе Али,ти или другия циганин брат ти Асан?Защото в Турция,вас българските помаци и турци ,ви определят като български цигани а не като турци.
  • 8 Проверете

    3 6 Отговор

    До коментар #6 от "Вярно":

    На истината непоставяйте минуси, смешни сте.
  • 9 Наблюдател

    12 7 Отговор
    Коментара в горното интервю е много верен!! За съжаление Германия действа като "5 колона" в ЕС на Турция! Сегашното и поведение може да има тежки последици за съюза. Обикновенно в Европа Големите неприятности са идвали все от Германия като 2-е Свeтовни войн примерно...

    Коментиран от #10

  • 10 Провери

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Наблюдател":

    "Адриен Дезюен и „Пон Ньоф”" напиши това което е в кавички в гугъл и тогава драскай.
  • 11 Само Плямпат

    11 14 Отговор
    Защото същите Французи и Англичани ни спряха 1912 година. Превзехме Одрин, превземахме и Истанбул. Те си го отгледаха този ислямист.

    Коментиран от #12

  • 12 Кого

    6 7 Отговор

    До коментар #11 от "Само Плямпат":

    Спряха, и трите пъти го отнесохте.
  • 13 Факти

    1 1 Отговор
    Май ви плъзнаха.
  • 14 Винокурова

    12 7 Отговор

    До коментар #5 от "Колко пъти ще препечатвате":

    И не само за тоа макрон и за всички преди него. БГ политици с лопата да ги ринеш, а Държавници нула. Ердоган е Държавник
  • 15 ема

    7 2 Отговор
    Тези високомерни идиоти направиха всичко възможно за да дойде на власт ( даже направиха изменения както в законите така и в Констутуцията) - който е бил осъден не може да бъде както" Лидер на партията" която представлява така и Президент . С години се рушеше светския - режим система създадена и изградена от К.Ататюрк възхвалявайки "Умерения ислям" Запада мълчеше и поощряваhше .С години мълчаха когато около 300 Висши военни бяхa осъдени в същото време хиляди журналисти хвърлени в затворите мълчаха лицемерите както винаги веднъж даже не споменаха в медиите им като в Турция " Гези олайлари" продължеха с месеци- Мълчаха сякаш събитията с развиваха в друга планета а сега заради един пияница А.Навални цялата медия проливат непресъхващи "крокодилски сълзи " същите надменhи и високомерни лицемери се оплакват от Ердоган тъй като не предсказуем и неуправляем.
  • 16 Анонимен

    4 1 Отговор
    По тези форуми всеки драска това което си мисли,всъщност много от хората не предусещат истината, тоест не могат да асимилират че един ден ИСЛАМЪТ като алтернатива ще замести християнството,...така както комунизмът нямаше почва, също така тази криво разбрана демокрация на капиталистическия строй на фашизма, и ционизъм ще има своя край, ...това е отразено и в Библията и в Свещения коран.

    Коментиран от #18

  • 17 Хасан

    5 1 Отговор
    Франсето си мечтае за Наполеон който да поведе кръстоносците към Истанбул но Макрон е една карикатура
  • 18 Пророка

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Анонимен":

    От хилядолетия религиите разделят човечеството, но най-вече недостатъчно грамотната част от него. Когато някой твърди, че неговата религия е нещо повече се разбира колко му е капацитета. Там където християнството е било преди столетия, сега е исляма - да се налага със сила дадена религия. В демократично общество няма как да накараш насила някой да повярва в Аллах, така че варианта е само повече държави да бъдат с тоталитарно управление, като в Турция.

    Коментиран от #23, #24

  • 19 Той

    3 2 Отговор
    Не му позволявайте! Иначе освен жените ще опъне и вас!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Анонимен

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Пророка":

    Точно обратното религията е създадена от Всевишния Господ...за да може хората от всякакви националности да се опознаят и да се заобичат,тоест религията дава възможност на всеки индивид да се ограмоти духовно, и да развива духовните си ценности, това е възможно само тогава когато човек се уповава на Божийте закони и наредби и именно тогава човекът получава моралните ценности да бъде добър и състрадателен към ближния!!!......И плюс това Господ, не е низпослал на обществата религии, а е низпослал книги на отделните общества като /талмуда/ или стария и новия завет, за да може хората да се придържат към Божийте закони!!!....но с течение на времето тези две книги са били видоизменени и изопачени, тоест заедно с Божийте творения в евангелиеието и тората са били вмъкнати човешка мисъл.....именно затова Всевишния Господ низпослава чистото Божие слово в Свещения коран...В коран трапезата,3:3/ се казва.....Днес доведох до съвършенство за вас религията ви и изпълних Своята благодат към вас, и одобрих Исляма за ваша религия......накратко в това знамение Всевишния Господ иска да каже че коранът е последното творение на Господ, и одобрява религията Ислям за всички народи да я приемат....и другият въпрос Исляма се ражда с първия пророк /Адам/ и завършва с последния пророк Мохаммед/мир нему/...в коран 3: 65/ се казва......О,хора на Писанието, защо спорите за Ибрахим/Аврам/ ?..Тората и инджила/евангелието/ баха низпослани едва подир него. Нима не прумявате?....Фактически А