Last news in Fakti

23 Септември, 2020 07:26 4 134 30

Днес от 18.30 часа - "Правосъдие без Каскет"

  • протест-
  • съдебна палата

Гешев показа пълна непригодност, погази Конституцията, демонстрира репресивен стил, казват организаторите

Днес от 18.30 часа - "Правосъдие без Каскет" - 1
Снимка: БГНЕС

Гражданска инициатива "Правосъдие за всеки" организира за 23 септември в 18:30 ч пред Съдебната палата събитие, наречено "Правосъдие без Каскет" (главната буква е от оригинала, б.р.).

Това се прави - "за да върнем фокуса върху една особено важна цел на сегашното всенародно движение за промени в държавата", напомнят организаторите. Изрично се посочва, че това събитие е в деня, в който излиза докладът за България на ЕК по новия механизъм за върховенството на правото.

"Настояваме за оставки на главния прокурор и зависимия състав на ВСС, който го сложи на поста, като начало на истинска реформа за освобождаване на съдебната система от властта на политиците и олигархията", пишат организаторите.

"Правосъдие за всеки": без главен прокурор, без спецсъдилища и без обвинители във ВСС
Както Клуб Z писа, след началото на протестите от гражданското движение направиха свои предложения за реформи - да се премахне изобщо длъжността на главния прокурор, да се закрият спецсъдилищата и прокуратурите, да се конституира ВСС, в който изобщо да няма прокурори или поне да не могат да влияят върху развитието на съда.

Ето и пълния текст на обръщението:

Уважаеми колеги,

За да върнем фокуса върху една особено важна цел на сегашното всенародно движение за промени в държавата, ние от Инициатива „Правосъдие за всеки" организираме събитие под надслов „Правосъдие без Каскет" на 23 септември, сряда, от 18,30 ч. пред Съдебната палата.

Настояваме за оставки на главния прокурор и зависимия състав на ВСС, който го сложи на поста, като начало на истинска реформа за освобождаване на съдебната система от властта на политиците и олигархията.

Ето нашите аргументи:

На 23-ти септември излиза докладът за България на ЕК по новия механизъм за върховенството на правото, който всъщност ще бъде и доклад по все още неотпадналия механизъм за сътрудничество и проверка. В Европейския парламент предстои сериозна дискусия за състоянието на съдебната власт, липсата на реформи в прокуратурата и гражданските свободи. В Европа вече прогледнаха за тежките дефицити на право, свобода и справедливост в България, макар и доскоро да затваряха очите си за тези факти.

Сега е моментът да свършим нашата работа. За десет месеца като главен прокурор Иван Гешев показа пълната си непригодност за поста, който заема, погази грубо Конституцията, демонстрира репресивния си стил и се опита да измести съда при обявяването на присъдите, раздавайки медийно правосъдие и държейки хора в ареста с месеци без обвинителен акт. Висшият съдебен съвет пък се превърна в придатък на прокурорската воля и продължение на прокурорското сборище от резиденция "Бояна".

ДПС продължава да кадрува в съдебната система, а политиците в парламента отказват дори да обсъждат ограничаването на абсолютната и безконтролна власт на инструмента, който не подлежи на никакъв контрол! Ситуацията е такава, че вече са застрашени устоите на държавността и олигархията е присвоила изцяло народния суверенитет, а това изисква твърда намеса на суверена, за да върне правата и свободата си!

След 70 дни непрекъснати протести и отказа на Борисов да подаде оставка, залъгвайки наивните с недоносения проект за нова Конституция, е време да подчертаем дебело нуждата от другата, дори по-важната оставка, тази на Каскета, яхнал правосъдието, и да поговорим за системния проблем в съдебната власт, който трябва да бъде решен.

"Изчистете правосъдието и то ще изчисти всичко останало" каза Моника Маковей на наш форум през 2015 г. Днес ние казваме - ВРЕМЕ Е да започнем от Гешев и зависимия състав на ВСС, който го "избра" и крепи, нанасяйки тежки щети на правосъдието! Започваме протести всяка сряда вечер пред Съдебната палата, като ще посетим и други областни градове, за да покажем, че няма да отстъпим от тази цел!

Каним всички граждански организации, обществено изявени личности и истински опозиционни партии да подкрепят този протест и да заявят ясно позицията си за радикална реформа в прокуратурата и премахване на политическата квота във ВСС.

Настана време разделно, в което или подкрепяш народа си, или заставаш на страната на олигархията и плутокрацията. Ние знаем на чия страна сме, сега ще провокираме всички да се определят! Трибуната ни е отворена за всички, които имат какво да кажат, но и които не оспорват цивилизационния избор на България като част от обединена Европа и като правова демократична държава.

ЗАЕДНО можем да спасим страната си и да я завещаем на децата и внуците си като чиста и свята република"!


Поставете оценка:
Оценка 5 от 29 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Молец

    8 31 Отговор
    Облечете си текезесарските ризки,отиваме да караме комбайна с Гошо
  • 2 ГешеФ

    34 5 Отговор
    Разделение на властите!

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Молец

    9 26 Отговор
    Само да не е пак антинародна република и по 60г стаж на струга,за което пък получаваш карта за морето веднъж в годината хахаха-справедливо

    Коментиран от #9

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 от Кърджали

    31 11 Отговор
    ОСВЕН ТИКВАТА И ГЕШЕВ, ОСТАВКА И ЗА ПКП.

    Коментиран от #10

  • 7 Нова мода - без каскети и тикви

    21 7 Отговор
    Правилно! По-добре без ТКЗС-арски каскети и прости @@@ки. Под каскета една куха кратуна, която няма никакви знания и умения.
  • 8 Петьо Петров

    19 10 Отговор
    Датата е показателна. Септемврийско въстание. Време за промяна и на чипа на страха.Успех и напред!

    Коментиран от #21

  • 9 Веднъж в годината

    16 9 Отговор

    До коментар #4 от "Молец":

    - но всяка година. А ти под крилото на ГЕРБ по колко пъти в годината ходиш на " море"?2228

    Коментиран от #11, #17, #20

  • 10 Оставете я

    13 4 Отговор

    До коментар #6 от "от Кърджали":

    барем нея - тя си е за Гинес в категорията " Издигнал се простак".
  • 11 По колкото

    3 15 Отговор

    До коментар #9 от "Веднъж в годината":

    Ми се ходи.Даже се хващам набачкане там и карам по цел сезон,което при соцо не ставаше ,щито беше само за "наши хора",да не направи некой връзка с чужденци, че застрашаваше "социалистическия Рай"
  • 12 БАЙ ТОШО ЩЕ ВИ КЪЛНЕ ОТ ОТВЪДНОТО

    15 8 Отговор
    Дръжте се братя
    В Европа му вдигнаха мерника на Бойко. Протестите са успешни.

    Коментиран от #15, #22

  • 13 chi

    14 6 Отговор
    Кривосъдие с каскет или правосъдие без каскет, народа ще го реши!
  • 14 xaxaxax

    10 18 Отговор
    Дами и господа, великото поредно въстание умря геройски!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 МРАЗЯ ГЕШЕВ И ДОГАН

    16 6 Отговор
    Sonya Pavlova Oткaзвaм дa бъдa упрaвлявaн пoвeчe oт вoйнcтвaщa aрoгaнтнocт, бeзпaрдoннa прocтaщинa и oчeвиднa прecтъпнocт. Oткaзвaм дa глeдaм рaзрушaвaнeтo нa пocлeднитe уcтoи нa дeмoкрaциятa и пaзaрнaтa икoнoмикa в Бългaрия. Oткaзвaм дa приeмa, чe e възмoжнo в EC дa имa тeритoрия, зaвлaдянa oт мaфиятa и прeвърнaтa в мaшинa зa изтoчвaнe нa eврoпeйcки фoндoвe пoд флaгa нa aлчнocттa, кoриcттa и вoйнcтвaщaтa глупocт.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Сс.с.е.реМ

    13 5 Отговор
    Не е Г.Е.Р.Б, а Г.Р.О.Б.Заг.р.об.иха БГ начело с лингвиста им Во.ж.д
  • 19 Прецидента

    6 12 Отговор
    Кога и кой е питал от ЕП за Барселона?Би трябвало да питат испанците до къде са стигнали с разследването.Вчера Радев го каза като го питаха за диалог дали ще има между него и Борисов.Ама като иска да се изяснят около Борисов записи и снимки, не е ли редно и при него да се изяснят - продажбата на ведомствения апартамент,двете заплати на Деса,записите,които изтекоха с него,секретните документи намерени в Президенството,катастрофата зимата с починало дете,а за другото не се чу какво е станало.И по край него много не изяснени и покрити неща има,но не се коментират.Защо?

    Коментиран от #23, #30

  • 20 Е колко

    5 12 Отговор

    До коментар #9 от "Веднъж в годината":

    Ами от както е ГЕРБ поне ходя на море всяка година и с децата Преди това макар без деца и работех немижех да си го позволя.А и с отпуските тогава беше сложно,защото безработицата бе голяма и ако си вземеш отпуска ти намират заместник.Ти по колко пъти искаш в сезона да ходиш на море-през седмица ли?
  • 21 гост

    2 7 Отговор

    До коментар #8 от "Петьо Петров":

    Много е показателна датата, като във вица :1923 година неуспешно,1944 успешно ,само я няма Червената армия.

    Коментиран от #24

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 гост

    5 8 Отговор

    До коментар #19 от "Прецидента":

    Испанците затвориха делото за Барселона още преди година ,но в този сайт няма да го напишат.
  • 24 Петьо Петров

    3 8 Отговор

    До коментар #21 от "гост":

    Прав сте,никой не разчита на червената армия вече,но пък си имаме Отровното трио.
  • 25 Грейс

    6 3 Отговор
    Ако Гешев беше намекнал само нещичко в полза на Русия досега щеше да бъде изтипосан като не пригоден за главен прокурор както постъпиха с един съдия, ама нали е продукт на САЩ ще има да почакаме!
  • 26 Протестъра

    5 8 Отговор
    Правосъдие за всеки, но... ДА СЕ ЗНАЕ....Нашите ДРУГАРИ: Божков, Мустака,Фатмака,Милиончева,Галеви,Баневи,Бобокови,Хитлера,Импекса,Лупи,Мая,Тройката от ДС,Овчара,Свинара ,СЕРгея, и ДРУГИТЕ от БКП...СА НЕВИННИ!
  • 27 Народът

    7 8 Отговор
    "Правосъдие без Каскет",НИЕ ПЪК КАЗВАМЕ УЛИЦИТЕ БЕЗ КРЯКАЩИ ЛУМПЕНИ !
  • 28 Пенсионер

    8 7 Отговор
    Кощунство е, да се използват исторически дати за платените протести, зад които прозират нечисти политически, икономически и криминални интереси. То търпението на трезвомислещите е на път да се изчерпа. Мислете му тогава. Сопата има и обратен край.
  • 29 Анонимен

    0 4 Отговор
    Пенсионера, я си глей пенсийката и не се ври там де не ти е работата. Твоята е свършена. Много неща, ако от селото не си излизал не са ти ясни. Изгода няма да има от теб пенсиониро. България е затънала, няма икономика. Арменеца банкер много кратко и точно е описал състоянието на бг. Не че и на запад е нещо по различно но ако ди техен гражданин отидеш им кажеш, нямам пари, веднага ти отпущат, също ти дават в големите вериги ако си напазарил за 10 евро, плащаш на касата 5 евро. Бг е ок за крадците, мошеннижите, но бб удари честните и гладните. Милиционера, ако знаеш пенсионере и той пенсионер, колко краде на едро, но простак и нагъл за цял живот, а и прости с жена му, алчни, и набеждащи, че скромния краде, а не пипа, а защо да пипа, като си.. Не ми се мисли за бойковите разбойници и на дпс. Къде минат трева не никне. Много крадоха и добре, бог помогна че дойде корона вируса иначе заплахи щ яха да продължат, да те убиват с думи, да ти говорят на инат, мислеха да крадат още и още, защото се сприетелиха с помаците, а те са всички на бойко хората, навързани в общината, там вс помаци и турци са, а българите се подмазват и обратно те дават на помаците рушвети, за земи и кво се досетиш по енсионере. Не ми се обиждай, но кой краде защитава партиите бкп бсп дпс герб и всички. А кой друг е без партии мълчи гледа и тези които по горе описах гледат да те убият, за да ти вземат земя, жилището. Нагли са на бойко и всички ви хората. Фори зсплахи преди короновируса. Имат зе
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове