ФАКТИ.БГ

Мястото на институцията "президент" трябва да се преосмисли

От десетилетия витае "във въздуха" предложението за "президентска република" - т.е. за силен президент, глава на изпълнителната власт. За мен това е изключително опасен вариант за концентрация на властта, неподходящ за постокомунистическа страна, доминирана от олигархично управление на шепа хора зад кулисите и техните представители в публичните институции...

Публикувана: 1 Октомври, 2020 19:01
47 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2798
Мястото на институцията
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1.6 от 31 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Има нещо дълбоко сбъркано в статута и поведението на институцията "президент" в България.

Докато личностните качества на хора като Жельо Желев и Петър Стоянов компенсираха този институционален дефицит, поведението на Росен Плевнелиев - особено след изтичането на мандата му - и на Румен Радев говори за необходимостта мястото на институцията "президент" в българската политическа система да бъде преосмислено.

От десетилетия витае "във въздуха" предложението за "президентска република" - т.е. за силен президент, глава на изпълнителната власт. За мен това е изключително опасен вариант за концентрация на властта, неподходящ за постокомунистическа страна, доминирана от олигархично управление на шепа хора зад кулисите и техните представители в публичните институции.

Мисля, че ако се променя статута на българския президент, той трябва да остане представителна фигура, избирана от парламента, за предпочитане с квалифицирано мнозинство. Така за президентски кандидати ще могат да бъдат подбирани хора, които по определение нямат силни политически амбиции за бъдеща кариера, уравновесени и с висок обществен престиж. А не както сега - президентските кандидатури да бъдат доминирани от силните на деня, стремящи се да поставят в креслото "президент" човек с максимално ниски шансове да ги конкурира.

И по парадоксалната логика на зле направената сметка - често да се изправят срещу президента в модел на противопоставяне не на политически лидери, а на институции. Изпълнителна власт срещу действащ президент.

Плевнелиев зае позицията "президент" с подкрепата на управляващата ГЕРБ в самото начало на политическата си кариера. Наложи му се да съзрее бързо в процеса на кризата от 2013-2014 г. и да играе значима роля в редица политически решения по време на своя мандат.

Склонността му като действащ президент да заема категорични полярни позиции по определени въпроси правеше странно впечатление. Тази склонност се засили след приключване на мандата му и днес я виждаме манифестирана по отношение на конфликта в Южен Кавказ, където е необходима максимална информираност, балансирана позиция и умереност от страна на българската държава.

Азерско-арменският конфликт има дълга история и дълбоки основания, оценката на настоящата криза по никакъв начин не би могла да приписва пряка едностранна отговорност. Този конфликт въвлича все по-директно официална Анкара, която подкрепя Баку от самото начало на конфликта през 80-те години, а Москва е дългосрочен партньор и ментор на арменската страна също в продължение на десетилетия.

В значителна степен настоящата ескалация има своята обусловеност извън непосредствените граници на Южен Кавказ. Позицията на един президент - няма бивши президенти - се преценява в международен план като повече или по-малко израз на официалната държавна позиция. Крайно време е Плевнелиев да разбере това.

Определени негови крайни оценки във вътрешната българска политика могат да бъдат приемани снизходително като характерови особености.

В международната политика нещата не стоят по този начин.

Автор: Огнян Минчев

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 1.6 от 31 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Оги Свинчев
1 Отговор
Обичам ярма от ГЕРБ ми дават прясна затова ги подкрепям!

Оценка:
-4 +77

кпсс бкп
2 Отговор
Огнян Димитров Минчев е български политолог, доктор на социологическите науки.

Роден е на 2 декември 1958 г. във Варна. Завършва английска гимназия в родния си град и социология в Софийския университет.

До 1989 г. редовен член на Българската комунистическа партия (БКП), асистент в катедра „Научен комунизъм“ на Софийски университет „Климент Охридски“.

Коментиран от #10


Оценка:
-0 +78

Румен
3 Отговор
Да. Точно народа иска Президенска република със Социална Демокрацияяяя. А не мафиотска с тъпи хора

Оценка:
-9 +66

00000014
4 Отговор
Ха-ха! Личностни качества при Желев и особено при коня Стоянов!

Оценка:
-4 +67

Въпросът
5 Отговор
Миряни питали Господ Бог, как да познават лошите. Отговорът - АЗ ЩЕ ГИ БЕЛЕЖА. Ако този не е белязан ...

Оценка:
-1 +41

Дедо
6 Отговор
От къде се взе това изкопаемо? Всички "антрополози", наколенковци, бичета, гърнета, тръбопроводчици нещо почнаха да дават фира май? А Антон ДС то май вече е на празна ясла? Лошо.

Оценка:
-1 +62

Минчев, Минчев, докато пишеш глупостите
7 Отговор
Са ти напълни ли Хранилката, отивай бързо защото сте много, а ти си Заслабнал, отивай!!

Оценка:
-2 +47

8
Този коментар е премахнат от модератор.
Този Евро депутат от ГЕРБ е станал двоен
9 Отговор
Преливат му сланините, готов е за министър, трябва дае ударил 150кг!Добър прираст има!!

Оценка:
-1 +42

Дедо
10 Отговор

До коментар #2 от "кпсс бкп":


С една дума - лика-прилика с личноста отказала да върне парт билет. Машала ефенди!

Оценка:
-1 +42

11
Този коментар е премахнат от модератор.
Дочко
12 Отговор
Този нищо не е казал, не се занимавай с президента ,то бива,бива ама глупости колкото искаш.

Оценка:
-4 +32

антон югов
13 Отговор
Оги, я по-добре си преподавай "Научен комунизъм" като по наше време.Там си по-компетентен.И престани да се Навеждаш на простотията.

Оценка:
-1 +40

k1 profesional
14 Отговор
Този възрастен ценител на мъжката любов си изменя мнението според ситуацията и заверка на сметката. Огняне , Минчев, Президентската институция по някаква случайност е много добре премислена , като съдържание и функции ( преди чехлю Плевнелиев , не я обезмисли , с предаването на функции на правителството). Все пак Президента следва да е гарант за разделението на властите ( което в България го няма в момента)и координацията между тях. При твоето предложение , какво се получава : такива като ТКП и Боко , хептен ще се разпашат.

Оценка:
-3 +34

ужас
15 Отговор
А защо не я преосмисли когато Плевню беше президент бе, 180кг.

Оценка:
-3 +42

Ако ще продълж
16 Отговор
Да слагат мунчовци,фигуранти,и тем подобна паплач....Закривай длъжността нищоправец и сие...стотина милиона изяждат на година..Официално.

Оценка:
-14 +8

ЛОШО НЯМА,...
17 Отговор
ЕДИН МАЛ'ОУМЕН ФИГУРАНТ НА КГБ-ГЕНЕРАЛА РЕШЕТНИКОВ И ПАЧА'ВРА НА КОМ-ОЛИГАРХИЯТА ОГРАБИЛА БЪЛГАРИЯ Е...ПОВЕЧЕ ОТ ЗАБАВНО!!
РАЗМАХАНО ПО ЖЕНСКИ...ЮМРУЧЕ, РУ'СКИ ШПИ'ОНИ НАЧЕЛО С ХИТЛЕРА, ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОЕКТИ С ... ЧОВЕКА ОТ ДУБАЙ И БЕЛГРАД,.. ВИДЕОЗАПИСИ С УЧАСТИЕТО НА .. ДЕСА И БОБОКОВИЦА,....ПРОСТО....ПРЕЛЕСТ!!!✊😂

Коментиран от #31


Оценка:
-31 +7

Пепи
18 Отговор
От зоната на здрача изпълзя сивият кардинал на Костов?

Оценка:
-1 +26

19
Този коментар е премахнат от модератор.
карамфила
20 Отговор
Мястото на професията "социолог" трябва да се преосмисли,Такива хамелеони като Угнян минетчев нямат място на софрата на политиката

Коментиран от #25


Оценка:
-1 +33

21
Този коментар е премахнат от модератор.
Пепито
22 Отговор
От зоната на здрача изплува сивият кардинал на Костов!!

Оценка:
-1 +15

23
Този коментар е премахнат от модератор.
Коментатор
24 Отговор
Въпросът е интересен в ракурса на сегашното противопоставяне между изпълнителната власт и президента. Избирането на президента НЕ трябва да се става от Народното събрание. Сегашното народно събрание е доминирано от една политическа партия и това е ГЕРБ. В бъдеще това може да е и друга партия. Сега парламентът безприкословно гласува предложенията на правителството. Следователно при мнозинство от една партия, президентът ще е от мнозинството. Това води още повече до компрометиране на принципа за разделение на властите и баланс на институциите. Дори е време да се помисли за двукамарен парламент със Сенат, който да е втора интстанция над Обикновеното народно събрание. Примерът от сегашната практика: президентът върна закона за автоматичното издигане на член на ВСС на по-висок пост, след края на мандата му, но Народното събрание прегласува решението си. Дори и призидентът да предлага разумни решения, поради тяснопартиен интерес или инат, възряженията му срещу даден закон се бламират. Необходим е Сенат, който да следи работата на Обикновеното народно събрание. И в тази светлина може да се мисли как да се избира президентът и какви да са неговите правомощия...

Коментиран от #41


Оценка:
-0 +19

Коментатор
25 Отговор

До коментар #20 от "карамфила":


Г-н Карамфилов!? Вие имате ли понятие от науката социология и какво означава социолог, та се изказвате толкова смело?

Оценка:
-8 +2

ОТМЪЩЕНИЕ
26 Отговор
Къде ще се крият Борисов, Гешев и Пеевски от народната любов? А ТОЯ ЦЪРВЕН ПЛОНДИР ОГНЯН МИНЧЕВ КЪДЕ ЩЕ СЕ КРИЕ ИЛИ ТОЙ МИСЛИ ЧЕ ЩЕ МУ СЕ РАЗМИНЕ ?

Оценка:
-0 +20

27
Този коментар е премахнат от модератор.
Ренегат
28 Отговор
До 1989 г. редовен член на Българската комунистическа партия (БКП), асистент в катедра „Научен комунизъм“ на Софийски университет „Климент Охридски“. Огняне, Огнянееее, да те....., кой те хване еее!

Коментиран от #30


Оценка:
-0 +15

Огито
29 Отговор
ПАК ДРЪНКА ПРОСТОТИИ... Деменциа или житейска неудовлетвореност?

Оценка:
-0 +14

И продължение
30 Отговор

До коментар #28 от "Ренегат":


-активен комсомолец и мижитурка в Първа гимназия -Варна, израснал по етажите на ОК на БКП - Варна, където майка му /мир на праха й, беше свестен човек/ е завеждащ отдел "Агитация и пропаганда"...

Оценка:
-0 +14

Пак лъжеш
31 Отговор

До коментар #17 от "ЛОШО НЯМА,...":


... Та нали и една хилядна от това, което казваш, да беше вярно, "абективните" медии щяха да вдигнат вой до Бога? Виж, шкафчетата и простотиите на Борисов са неоспорим факт.

Оценка:
-2 +12

ПИТАНКА
32 Отговор
................ЩО ДАВАТЕ ТРИБУНА НА ТАКИВА ДОЛ НИ ТВА РИ , ТЕ СЕ ХРАНЯТ САМО С БОК ЛУЦИ ??????!!!!

Оценка:
-1 +10

Бесен
33 Отговор
А аз предлагам индивидът Огнян Минчев и подобни да спрат да мислят, че от такива мислители като него сме я докарали до тука. Не схванахте ли вече, че сте доказано грозното минало на тази страна и никой не ще вече да ви слуша. Смешници.

Оценка:
-1 +11

труден въпрос
34 Отговор
Според Вас - това лице или Мишльо Константинов е по-големия слуга на статуквото?

Оценка:
-2 +10

35
Този коментар е премахнат от модератор.
АСАН
36 Отговор
150 кила чист сексапил...

Оценка:
-0 +8

Hoho Boho
37 Отговор
Хванала те е склерозата /дано не е Алцхаймер/.
Толкова глупости и празни приказки си написал,
че не си струва да бъдат коментирани.

Оценка:
-1 +7

38
Този коментар е премахнат от модератор.
ЛУСТРАЦИЯ
39 Отговор
Пълна забрана на комунизма в България

Коментиран от #40


Оценка:
-7 +1

веселяк
40 Отговор

До коментар #39 от "ЛУСТРАЦИЯ":


Хитрец, искаш ГЕРБ да изчезне!

Оценка:
-0 +7

Прав си
41 Отговор

До коментар #24 от "Коментатор":


Сега по неволя президентът играе ролята на сенат - частично и временно да озаптява безумията на управлуващата партия или коялиция,независимо която и да е. Президентът е мажоритарно избиран и поради това има моралното право да посочва грешките на управляващите. Наистина ни е необоходим Сенат за да може по-ефективно да се озаптяват простотии и на популисти,и на Барба Гяньовци.

Коментиран от #46


Оценка:
-0 +8

JY Moineau
42 Отговор
То според тоя папуняк, направо да се закрие Президентството....

Оценка:
-1 +5

Рико
43 Отговор
Моето твърдо мнение е че -Президент- в вашия модел е напълно излишен.Но понеже го има,да кажа : Президент се избира пряко!При такъв избор той не може да бъде само брошка, трябва да е овластен. Другото е обида към избирателя и демократичната система.

Оценка:
-0 +6

44
Този коментар е премахнат от модератор.
Матей
45 Отговор
Идеята за президентска република е блестяща по принцип,в много страни с нестабилна политика и икономика това е идеалното решение.Не е съвсем вярно,че така лесно се отива към диктатура,в такъв случай народа бързо може да реагира и да свали узурпатора и да назначи на негово място човек от своите среди с крайно ляво мислене.Като например във Венецуела,президента е бил тролейбусен шофьор,а не буржоазно мекере.Ако не беше така и президента не осигуряваше продоволствие на всяко бедно семейство,никой нямаше да го търпи и един ден на власт.Затова и самозванеца Гуидо не може да се наложи,въпреки неистовите усилия на щатите.

Оценка:
-0 +4

Коментатор
46 Отговор

До коментар #41 от "Прав си":


Президентът може да върне закон, но прегласуването му в същата редакция, ако не се лъжа е с обикновено мнозинство. Друго би било, ако върнат закон се прегласува във втора комара - Сенат и то с квалифицирано мнозинство. Това би било сериозен инструмент за по-голям баланс между институциите и спирачка срещу прибързано и конюктурно законодателство. Подобна промяна в конституцията, заедно със реална съдебна реформа, е крайно наложителна, за се гарантира стабилно и полезно за обществото законотворчество, а също и справедливо правосъдие. За съжаление не може да се посочат полезни и конкретни предложения за промени в конституцията от сегашната власт, за сметка обаче да празнословието и прокарването на дребни политически маневри...

Оценка:
-1 +0

а нее
47 Отговор
Жельо-жабата -мушморок,Гошето Коня-мижитурка,а мазната ,лигава гъсеница -аутсайдер!
Президент си е само Р.Радев!

Оценка:
-1 +3

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Валери Симеонов
Бившият вицепремиер Валери Симеонов с коментар за протестите и желанието за власт.
Дайте ми това МВР за 24 часа и ще видим дали ще има протести"

Още бисери