Last news in Fakti

30 Септември, 2020 18:15 2 348 23

БСП: Докладът на ЕК е описание за държава, управлявана корумпирано

  • бсп-
  • доклад-
  • евродоклад-
  • европейска комисия-
  • върховенство на закона-
  • корупция-
  • крум зарков

За четири горини нито един от проблемите не е решен, а се появиха и няколко нови - и за съжаление  те са обект на внимание на най-високо ниво в ЕС, подчерта Крум Зарков

БСП: Докладът на ЕК е описание за държава, управлявана корумпирано - 1

За България докладът за върховенството на закона е описание за държава, управлявана задкулисно, корумпирано, безконтролно и в която институциите, призвани да спазват и да гарантират спазването на закона, не могат или не искат да го направят. Това е доклад и за изгубеното време, тъй като поне от четири години насам тежките критики, отправени в него, са издигани няколко пъти от БСП, включително във вотове на доверие по отношение на пълния провал в борбата с корупцията и гарантиране на върховенството на закона. Това заяви на пресконференция заместник-председателят на парламентарната група на БСП Крум Зарков.

"За тези години нито един от проблемите не е решен, а се появиха и няколко нови - и за съжаление те са обект на внимание на най-високо ниво в ЕС. Старите проблеми от 2017 г. остават и днес. И тогава се говореше за безконтролната и прекомерна власт на главния прокурор, днес това отново е отбелязано в доклада. И тогава се говореше за липса на механизъм за контрол над актовете на главния прокурор, за практическата невъзможност за неговото наказателно преследване. И днес, 4 години по-късно, това отново е отбелязано в доклада. И тогава имаше спорове за начина, по който функционира и се конструира Висшият съдебен съвет – темата остава на дневен ред. Липсата на присъди за корупция също не е новина, но отново е на челните страници на доклада на ЕК. Там е отбелязано и че над 80 % от хората знаят, че корупцията е широко разпространено явление в България. Отбелязано е също, че много от тези хора са на площада. Отбелязан е парадоксът, че правителството е изтъкнало като свой приоритет борбата с корупцията, а точно тази тема предизвика едни от най-масовите протести. Не само че нито един от проблемите не е решен, а се създаваха нови. Пълната деградация на законодателния процес, начинът, по който „на тъмно” се законодателства през преходни разпоредби или с изменения, които нямат нищо общо с първоначално внесените законопроекти, е отбелязано много сериозно. Именно това е един от моделите на задкулисното управление. Задкулисно и непрозрачно управление, което не се свени да ползва медии чрез отделни политици или, както за първи път е отбелязано, чрез директно намесване на държавата, която раздава реклами или други форми на пари за определени медии", заяви Зарков.

"Европейската комисия казва в прав текст, че повечето издания в България откровено обслужват правителството и правителствената политика и това го отчитат като проблем. Управление, което стеснява мястото на гражданското общество в правенето на политика - това също се появява като една от критиките в доклада", отбеляза още той.

"Все пак, трябва да отбележим също, че и новото откриване на парламента беше придружено с практическото недопускане на граждани в сградата и с отреждането на една малка стая в мазето за журналистите", заяви Зарков.

"Докладът на Комисията не е изненада за нас, тъй като ние многократно сме подчертавали тези проблеми. Но е крайно време да разберем и Комисията трябва да се престраши да го каже – че липсва каквото и да е индикация настоящото правителство и управляващо мнозинство да имат идеята или волята да направят необходимите промени в необходимата посока. Трябва да отбележим, че докладът не споменава наличието на такава воля. В този доклад, който е различен от традиционния по Механизма за сътрудничество и проверка, е отбелязано, че този механизъм остава, че ЕК тепърва ще вземе крайното си решение за продължаването на механизма, което поставя България заедно с Румъния, в качеството на специално наблюдавана страна.

Спомняте си колко пъти представителите на правителството или присъдружните им партии са обявявали края на този механизъм. Е, днес е ясно, че този край не се очертава. По-скоро влизаме в една спирала, в която за България в тази негативна светлина ще се говори все по-често в Европа. Ние, като български граждани, политици, журналисти, трябва да се възползваме от този процес, не да замитаме проблемите под килима, а да кажем явно и откровено, че това правителство не може да се справи, че неговата оставка е задължителна и ще е благотворна, ако следващото, което и да е то, бъде наясно с решенията, които трябва да се вземат в областта на правораздаването - за да може България най-после да стане правова държава", подчерта още зам.-председателят на парламентарната група на БСП.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЗАРКОВ...ХВЪРЛИ ЗАРОВЕТЕ НА КАЛЪЧ

    14 18 Отговор
    ОООО, ЗАРКОВ ПАК ЛИ ТИ ЛЕЕШ АКЪЛ.......МЛАДОТО МОМЧЕНЦЕ НА ОГНЕВИЯ РУБЕЖ
  • 2 Пачо

    14 11 Отговор
    Тримата г-жо от Доньо Донев
  • 3 Хотел Нинова

    14 12 Отговор
    И тримата сте поканени ол инклузив на брега на морето.в Халкидики.
  • 4 Пачо

    12 8 Отговор
    Тримата г-ци от Доньо Донев
  • 5 оня с коня

    15 4 Отговор
    Не съм член на БСП,но ми е БОЛНО И ЖАЛНО за тях затова и ще им Препоръчам:Вместо да критикувате "до откат" ГЕРБ и да чакате Европа да ги Бастиса,ЩО НЕ СИ СТЕГНЕТЕ РЕДИЦИТЕ и не ги смъкнете ЛИЧНО ВИЕ от Власт?Верно че е по-лесно да се критикува и Плюе отстрани и да се разчита на Държавната субсидия от Изборите да си вземете ДОСТА ЗАДОВОЛИТЕЛНИТЕ Заплати,ама...много Безотговорно и помиярско беее...!:)Чуваш ли Зарков - на теб ти са Приказва щото си Зам.!А нинова я отпиши - тя се е хванала гуша за гуша с Радев и тия работи не я касаят- В ТЕБ Е НАДЕЖДАТА!
  • 6 Българска армия

    8 5 Отговор
    Като се оборудваме с една ескадрила Ф-16 Блок 70,три безпилотни дрона,160 Патрии, нови радари и ПВО, нови патрулни кораби, модернизация нов купол на Т-72 от завода на Патрия и две подводници, както е заложено по план ще станем най-модерно екипираната армия на Балканите!
    Също така вече модернизираме си последна версия щурмовия СУ-25 в Беларус.

    Коментиран от #12

  • 7 Остана

    12 3 Отговор
    Цецоу (титана на мисълта) да каже какъв е доклада. +Или-
  • 8 Миризлив пор

    18 7 Отговор
    А не не съм злопаметен, ама по тяхно време нямаше евро-кинти, бяха спрени точно заради корупция. При ГЕРБ парите тръгнаха и не са спирали. Та кой е по-корумпиран??
  • 9 Русенец

    18 3 Отговор
    Всички помним корупцията по времето на Станишев, като премиер. Толкова обвинения и разследвания на министри, като тогава, не е имало в историята ни. Никога повече БСП.
  • 10 БСП.......БЕТОНИРАНАТА ОПОЗИЦИЯ

    15 6 Отговор
    ТИЯ СА КАТО ТРИОТО НА ПРОТЕСТИТЕ...САМО МРЪНКАТ
  • 11 ЗАРКОВ...ХВЪРЛИ ЗАРОВЕТЕ НА КАЛЪЧ

    12 4 Отговор
    КАТО ИМА КОРУПЦИЯ ЩО НЕ СПРЯХА ПАРИТЕ ОТ ЕС...А НА ОРЕШАРСКИ МУ ДРЪПНАХА.....ШАЛТЕРА
  • 12 Русенец

    8 6 Отговор

    До коментар #6 от "Българска армия":

    А преди години се присмивахме на македонците с трите им танка. Сега ние сме за присмех с 8 самолета на честна скаутска.
  • 13 Народът

    10 5 Отговор
    „Дoклaдът нa Eврoпeйcкaтa кoмиcия e пoлoжитeлeн, oбeктивeн и яcнo oчeртaвaщ пocтигнaтитe рeзултaти oт cътрудничecтвoтo нa cтрaнaтa ни c EК, в кoнтeкcтa нa Мeхaнизмa зa cътрудничecтвo и oцeнкa и нeoбрaтимocттa нa ocъщecтвeнитe рeфoрми, кaктo и пocoкaтa нa бъдeщитe дeйcтвия".
    Разбирам,че тия тримата глупаци,заедно с кака Кури умират от яд,но това е истината,колкото и да ги боли.Чакаме другите "другари",които ще напуснат тази корумпирана партия.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ЗАРКОВ...ХВЪРЛИ ЗАРОВЕТЕ НА КАЛЪЧ

    11 3 Отговор
    МЛАДИ КОЗЛЕТА НА....СЦЕНАТА
  • 16 Баба Ванга каза

    5 9 Отговор
    НИНОВА ПРЕМИЕР

    Коментиран от #20

  • 17 ЗАРКОВ...ХВЪРЛИ ЗАРОВЕТЕ НА КАЛЪЧ

    9 4 Отговор
    КАТО ГЛЕДАМ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ЧАСТИЧНИТЕ ИЗБОРИ, ХОРАТА НЕ МИСЛЯТ КАТО ВАС......ПАК САМО СЕ ОПЛАКВАТЕ
  • 18 Матей

    2 5 Отговор
    БСП имат евродепутати,нали,от тях само Е.йОНЧЕВА СЕ ИЗЯВИ антигерберски,а ЕП е висока трибуна,можеше целия свят да разбере какъв геноцид творят гереберите тука.А те си мълчат,може би се боят ,че ако пластовете се разместят,може и те да бъдат отзовани и сменени с други или пък България да напусне ЕС и отново да отпаднат.високата плата можем да я тълкуваме и като подкуп от ЕС ,ДА СИ НАТИСКАТ ПАРЦАЛИТЕ .
  • 19 Ако случайно

    2 1 Отговор
    някой от бкп---прекръстена засега на бсп..ти каже"добър ден"..Да знаеш че е сред нощ!!!!
  • 20 Може

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Баба Ванга каза":

    Ама у ваше село...Ако сте повече от двама жители..тая ще ви скара и приватизира!!!
  • 21 Злоба

    3 0 Отговор
    Илиана, колко беше красива при Първанов, сега голямо прасе, конярката и тя има доста креватни ръководители, сестра Галева и Елена само злоба идва от тях. Нещастни и употребени жени. Злобни.
  • 22 Вики

    1 2 Отговор
    Горките гербаджии! Щом това е положителен доклад, какво ли ще е отрицателен! Абе там хората са културни, тактични, чети между редовете....
  • 23 гост

    0 0 Отговор
    ПЕЕВСИ Е ПРОТЕЖЕ НА БСП И ДПС, ТА НАЛИ ТЕ ГО ИЗБРАХА ЗА ГЛАВЕН ПРОКУРОР.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове