Last news in Fakti

29 Октомври, 2012 10:58 3 296 2

Украйна на кръстопът между Изтока и Запада

  • украйна-
  • избори

Управляващите в Киев се изкушават да се заиграят с националистите. Виталий Кличко е изненада на вота, с ореола да събере протестния вот

Украйна на кръстопът между Изтока и Запада - 1
Снимки: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Украйна остава на кръстопът между Изтока и Запада. Това е основният извод от проведените в неделя избори за Върховна Рада (парламент). 

Украинците избираха 450 депутати. Половината от тях са издигнати по партийни листи, а останалите ще се попълнят от мажоритарните райони.

Очаквано управляващата пропрезидентска

Партия на регионите“ на Виктор Янукович убедително води с 37, 6%.

Без изненади основната опозиционна сила остава партията на Юлия Тимошенко „Баткившчина“ (Отечество) с близо 20%.

Това показват близо 40% от преброените протоколи. На трето място е Комунистическата партия с 15,64%.

Четвърта е партията "Удар" на боксьора Виталий Кличко с 12,34%, на пето е националистическата „Свобода" със 7,06%.

Една от тези партии е основаната от футболиста Андрий Шевченко "Украйна напред" . Тя не успя да прескочи 5% бариера, получавайки под 2%.

Социологическите допитвания преди вота показваха, че коалицията между „Партията на регионите“, компартията и една центристка формация ще спечелят победа, макар и с малко мнозинство.

Всъщност въпросът е за посоката, която ще избере партията „Удар“, ръководена от боксовият шампион Виталий Кличко.

Евентуалната коалиция на „Удар" с формацията на Тимошенко може да разлюлее парламентарното мнозинство на управляващата партия. Спортната звезда Кличко заедно с по-малкия си брат боксьор Владимир, бяха непримирими критици на сегашното управление.

"Партията на регионите", най-вероятно ще засили позициите си, след като

станат известни данните от едномандатните райони.

Очаква се тя да получи във Върховната Рада на Украйна комфортно мнозинство, смята директорът на Информационно-аналитическия център за изследване на обществено-политическите процеси в постсъветското пространство към Московския държавен университет "Ломоносов" Алексей Власов.

Анализатори от Киев коментираха за Факти.бг, че Янукович може да разчита на тотално превъзходство в руско-говорящите райони, докато опозицията ще си поделя мажоритарните мандати в останалата част на страната.

Не трябва да се изключва възможността част от мажоритарните депутати на опозицията да подкрепят Партията регионите, водени от бизнес мотиви.

"Въпреки цялата опозиционност на лозунгите, които издигаше Кличко, при определени обстоятелства по-изгодно би било за

Удар“ да се свърже с „регионите" .

В обединената опозиция, във вида, в който съществува, не е изключено след изборите да започне достатъчно дълбоко разцепление, както се е случвало неведнъж, коментира РИА „Новости“.

Не трябва да се изключва възможността Кличко да създаде в парламента самостоятелна фракция.

Експертите обръща внимание на високия резултат на националистите на тези избори. На значителна част от населението в източните и югоизточните части на Украйна, в централните райони просто им омръзна политическото тесте, което разбъркват преди всички избори. А в западната част на страната електоратът, който поддържа националистическата идеология беше пределно мобилизиран да гласува.

И това е тревожен сигнал за върховете в Киев, които започнаха, според мен,

политическо заиграване с национализма,

предупреждава Власов.

Той е на мнение, че "регионите" или комунистите няма да тръгнат към коалиция с националистите, а вътре в опозиционната коалиция въпросът за коалирането с тази сила може да предизвика много тежка дискусия.

"Не всички, дори от привържениците на Юлия Тимошенко са готови за обединение с националистите. Това е въпрос на политическо уважение. За Кличко такава коалиция е малко вероятна", прогнозира Власов.

Близо 5% от подадените в Одеса бюлетини са недействителни, защото на тях са били изписани имената на известни персонажи като Дарт Вейдър от Междузвездни войни, Барак Обама, Владимир Путин и други.

Парламентарните избори

повдигнаха завесата и за евентуалния съперник на Янукович

на насрочените за 2015 г. президентски избори, коментира в. „Коммерсант-Власт“.

Социологическите проучвания показват, че първи по популярност политици в Украйна е Виктор Янукович - 22,8%, Виталий Кличко - 19%, Юлия Тимошенко - 16%, Петр Симоненко - 9% и Арсений Яценюк – 5%.

Това е ясен сигнал, че все повече украинци припознават бившият боксьор като израз на своя протестен вот. Бившата премиерка,която е в затвора, е изправена пред дилемата да се бори за своето политическо бъдеще или да бъде забравена. Самият Кличко налива допълнително масло в огъня с раздразнението, което показва всеки път, когато го попитат за неговите политически амбиции.

Политологът Винфрид Шнайдер-Детерс е убеден, че

популярността на Кличко се обяснява с копнежа по нови лица в политиката на Украйна.

"Кличко минава за алтернатива на традиционните политици, от които украинците са разочаровани", казва пред „Дойче веле“ Шнайдер-Детерс.

Кличко има реномето на чист човек в една страна, в която политиците минават за особено корумпирани. Винфрид Щнайдер-Детерс го сравнява с Арнолд Шварценегер, който успя да стане губернатор на щата Калифорния. "Американците избраха един актьор. Защо украинците да не изберат един спортист?", риторично пита германският политолог.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ссср

    0 0 Отговор
    Гледайте гледайте на запад там ще ве лекуват
  • 2 Венцислав Михайлов

    0 0 Отговор
    Украйна има стратегическо положение, което може да я превърне във водеща сила в региона :)