28 Октомври, 2012 23:49 800 0

Завършиха парламентарните избори в Украйна, партията на Янукович начело

  • украйна-
  • избори-
  • янукович-
  • тимошенко

В Украйна в 20 ч. местно време завърши изборният ден, в който жителите на страната трябваше да гласуват за нова Върховна Рада. Според резултатите от националния екзит-пол управляващата „Партия на регионите“ на президента Виктор Янукович е получила най-висок процент от вота – 28,1, следвана от опозиционната „Баткившчина“ на бившия премиер Юлия Тимошенко с 24,7%, съобщи lenta.ru. На трета позиция е нова политическа сила – партия „Удар“ на боксьора Виталий Кличко с 15,1%.

В украинския парламент ще попаднат още две партии, надскочили изискваната 5-процентна бариера – националистическото обединение „Свобода“ с 12,3% и Компартията на Украйна с 11,8%.
Според данните на всеукраинския телевизионен екзит-пол процентите на споменатите политически сили пък са съответно 30,4%, 23,8%, 14,6%, 12% и 11,9%.

Партията на известния футболист Андрий Шевченко „Напред, Украйна!“ е събрала едва 1,6% от гласовете на гражданите.

В Радата ще бъдат избрани 450 депутати – половината по едномандатни окръзи (мажоритарно), а другата половина – по партийни списъци. Официалните резултати от гласуването трябва да бъдат обявени до 12 ноември и публикувани в пресата не по-късно от 17 ноември.

Сегашните избори за Върховна Рада са шести по ред. В парламента очевидно ще доминира оглавяваната от президента Виктор Янукович „Партия на регионите”, която е с проруска ориентация. Според експерти, ще я подкрепят повечето депутати, избрани по мажоритарната схема. Традиционно сходни с нея позиции заема Компартията.

За главен противник на партията на властта се смята „Баткившчина”. Официално лидер на тази коалиция е бившият премиер Юлия Тимошенко, но, тъй като в момента тя е в затвора, на изборите „Баткившчина” бе оглавявана от Арсений Яценюк. Успехът на новата партия „Удар“ до голяма степен бе осигурен от популярността на нейния лидер, от факта, че той се възприема като различна, „трета сила”, и че има неопетнено политическо минало.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: