Last news in Fakti

30 Октомври, 2012 00:10 19 255 44

Когато политиците ни правят на глупаци

  • политици-
  • глупаци-
  • калинка пенчева
Когато политиците ни правят на глупаци - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Лично премиерът нареди да бъде уволнен дребен полицейски чиновник, позволил си да обиди един гражданин с думите "селски глупак". В същото време обаче никой не санкционира обидните изказвания по политическите върхове.

Коментар на Ясен Бояджиев за Дойче веле:

През лятото варненец заснема как трима патрулиращи полицаи спят в полицейски автомобил - посред бял ден. Случаят щеше да си остане по-скоро комичен, отколкото скандален, ако не се беше оказало, че последиците не са за полицаите, а за снималия ги варненец. Той най-напред бе привикан в полицията да пише обяснения. След това пък говорителката на местната полиция, която по някакво иронично съвпадение носи емблематичното за днешната власт име Калинка, го нарече по телевизията „селски глупак” и „самотен хулиган”.

А тези горе?

Два дни по-късно лично министър-председателят нареди говорителката да бъде уволнена - заради това, че като служител на МВР си е позволила "недопустими квалификации към български гражданин и заради уронване престижа на ведомството".

Разбира се, донякъде е странно, че с поведението на един дребен провинциален чиновник се занимават не преките му началници, а самият министър-председател. Обяснението вероятно е, че той е кръстник на сина на говорителката, а поради това петното се лепва върху него. Въпреки нареждането уволнението все още не е факт, но така или иначе премиерската реакция е справедлива и навременна.

Подобна чувствителност и безкомпромисност заслужават обаче и изказванията на мнозина по най-високите нива на държавната йерархия - а именно в политическото обкръжение на премиера, за което знаем, че е назначено от самия него.

Родителите - пияници, спестителите - лентяи

Да вземем например социалния министър, който миналата седмица по повод протеста на майките срещу поредното замразяване на парите за майчинство и отглеждане на дете заяви по телевизията: “Вижте, социалната политика не е само да даваш пари кеш. Социалната политика е да разкриваш и допълнителни социални услуги, защото тогава те отиват по предназначение до самите хора, а примерно не отиват, за да ги изпие някой и да не стигнат до децата". Усетил, че е попрекалил, министърът се оплете още повече с обяснението, че всъщност само родители от "ромската общност" правели така.

Председателят на парламентарната група на управляващата партия пък, за да защити новия данък върху лихвите от банковите депозити, заяви, че "сегашната система облагодетелства хората, които не искат да работят". „Защо да работи, като може да рентиерства, защо да прави бизнес, като има пари, които стоят ей така”, разви мисълта си депутатът от парламентарната трибуна, след което стигна до прозрението, че данъкът върху лихвите щял да накара младите да работят.

Нелепо, нагло и обидно

Аргументирани с подобни нелепости, и най-добрите политически идеи са обречени да останат неразбрани. Да не говорим за твърде спорни решения като тези, за които става дума. Нелепо е например обидно ниският размер на парите за майките и нежеланието или невъзможността да бъдат повишени да се оправдава с нечие пиянство. Както е нелепо да се твърди, че да имаш влог в банка означава, че не ти се работи. Да не говорим за примитивната представа, че парите „ей така” си стоят и прашасват, складирани в банките.

Всичко това щеше да е донякъде смешно, като картинката със спящите полицаи или като тъп милиционерски виц, разказан от някой подпийнал субект. Но не е, защото става дума за публични изказвания на високопоставени политически лица. А и остава опасението, че и самите политически решения се вземат с лекотата, с която се плещят безсмислици.

Освен това обаче изказванията на министъра и депутата представляват още по-„недопустими квалификации към български граждани”. Защото е цинично да обвиняваш безадресно родителите, много от които едва свързват двата края, че изпиват парите на децата си. Още повече с откровено дискриминационното уточнение за ромите. Нагло е също така, след като си хвърлил око на парите на спестителите, да ги обвиняваш, че са мързеливи.

За такива изказвания в нормалните държави политиците си отиват - за „уронване престижа на ведомството”. Но не и в България. Тук политиците се надпреварват да раждат подобни бисери, като че ли е въпрос на престиж. Не само защото нивото на политиците е такова, но и защото няма кой да ги санкционира. Нито премиерът, който често лично задава тона. Нито избирателите, за мнозина от които очевидно не е обидно да ги правят на глупаци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ze,elinn

    1 0 Отговор
    Какво да чакаш от "тъпунгери"като нашите политици?Ами всички те
    от най "високия" до най "дебелия"са "задници без ръце".Всички те имат два грама "италианси мозък"с по "две гънки"-"едната" да ядат а"другата"да ходят в "нужника".Извинявам се предварително ако някой се почувства за засегнат и чрез МВР тръгнат да ме търсят и съдят.Но....си е самата истина.Такива като "дебелата"
    "планинарка"в щатите ги нямат за юристи,тук в нас се изживява като месия!Ами хак им е на тези дето гласуваха за тях!На мен поне
    ми остана утехата,че не успяха"да ме купят"на изборите,и сега с чиста съвест мога да кажа:"На каквото си постелеш на това и ще
    легнеш"нищо,че убива!
  • 2 невидим

    0 0 Отговор
  • 3 бен тен

    1 0 Отговор
    Предлагам да обявим война на Германия те ще не окупират за 24ч. и после ще останат 10г. да ни наблюдават и ето ви ред и дисциплина
  • 4 юбер алес

    1 0 Отговор
    Браво страхотна статия, прочетох я докрай на един дъх!!!
    Много точно казано.
    За съжаление, както всичко останало и подобни гаври с тези, които им плащат заплатите и ги избират остават без последствия.
    В Германия или Англия за подобни "нелепости" хората си подават оставки, а тука ни се хилят най нагло от екрана на медийния слугинаж.
    Няма гражданско общество в България и не сме единни. Трябва да има обществена реакция иначе гаврите ще продължават.
  • 5 чичо

    1 0 Отговор
    Всичко е вярно! Но още по-вярно е, че всички ние търпим това безочливо и нагло управление безропотно и овчедушно. Не стига това, ами не са малко и лумпените, радващи се на ежедневните бабаитлъци на лицето БоБо и вицето му ЦвЦв. Крайно време е да се освестим и да ги пратим там където им е мястото-първо вън от политиката и после с според решението на Съда!!!
  • 6 натурален българин

    1 0 Отговор
    къде е прокуратурата да подгони тази зган за обиди към нацията
  • 7 trflfl

    1 0 Отговор
    ако е нормална даржава требе вси4ките да са на топло отдавана а ту ни се подиграват и смеят в очите тия лумпени нещастни
  • 8 прост

    1 0 Отговор
    натурален българин прокуратурата я няма когато има реално престъпление (онези 6 апартамента на Цв.Цв.) ,а ти искаш за обидни думи да се занимават т'ва да не ти е бяло , зелено и червено :)
  • 9 ддд

    1 0 Отговор
    Западните държави са управлявани от интелигентни хора,успяли в бизнеса със знания и къртовски труд,а после преминават към политиката,за да са в полза на обществото.Тук страната се управлява от пожарникар,а негов заместник е учител по физкултура- професии,за които никой не трябва да си напряга мозъка.Ами какво може да се получи от такава комбинация.Интелигентните хора в България стоят далеч от политиката,там не е за морални и здравомислещи хора.В нашата страна всеки трябва да се оправя сам,това е много жалко за тези,които не могат да направят това.
  • 10 georgi

    1 0 Отговор
    В същото време Българската стопанска камара излезе със свои данни, които сочат, че ако се отчетат и обезнадеждените и нерегистрирани в трудовите бюра българи, реалното ниво на безработицата е 20,2 на сто. А този стряскащ процент доближава финансово стабилната България до разтърсваните от дълговата криза страни като Испания, с безработица от 21 на сто, и Гърция - с 25 на сто!

    Статистически данни на Евростат доказват, че през двете десетилетия на икономически преход в България, бедността и оскъдицата са придобили трагични измерения. Мизерията се е превърнала в битие, в начин на мислене, в перспектива.

    Отдавна средният българин е лишен от възможността да планира бъдещето си, тъй като основната му цел е да оцелее в поредната криза, при поредното правителство, през поредната зима, в условията на поредната ескалираща скъпотия и повсеместни ограничения. Което обяснява защо броят на българите, които остават да работят и живеят в чужбина, набъбва постоянно.
  • 11 киллъл

    1 0 Отговор
    ето как ни пази родната полиция а ми то за толкоз пари толкова работа защо да се напъват хората
  • 12 Mishel

    1 0 Отговор
    Снимката с полицаите няма да я коментирам...Има полицаи, които спят по време на дежурство, както и такива, които не се прибират по домовете си от работа (моят съпруг е оперативен и почти никога не свършва работа в 5.30...обикновено в 3 от 5-те работни дни закъснява). За съжаление ето тези се виждат и ги снимат и петнят репутацията на полицаите. И масата са точно като тях. Не мога да виня и хората, които не правят разлика между съда, на който винаги доказателствата не му стигат и полицията...хората ги интересува само факта, че живеем сред престъпниците и по-лошото е, че Те живеят по-добре от нас, че на политиците всичко им се прощава. Ние живеем в държава, не по-скоро територия. На тази територия няма държава от 23 години вече.
  • 13 Грую

    1 0 Отговор
    Абе г-н Борисов искам да ме наречете глупак, тъпак, простак, идиот и там каквито други епитети Ви дойдат на ума ще ги приема с най-голямо удоволствие, но за сметка на това да не плащам два пъти по-голяма сметка за електроенергия за последните две години и половина, да не фалират фирми около мен и да не ме завличат невъзвратимо, да има малко поне повече пенсии за да не срещам ровещи по казаните с боклук хора или такива в преклонна възраст във видимо лошо състояние без да прецизирам признаците. Искам ги тези неща не само за себе си, защото тогава няма смисъл, оръщайки се към политик. Приемам тези епитети, защото знам, че няма да е вярно, а аз съм гласувал за кадърни хора дето знаят как да я захванат тази работа и да я доведат до добър край. Тез описаните по-горе неща обаче не само, че не се случват ами тенденцията се засилва и на този фон се засилва и натиска на администрацията Ви върху все още оцеляващите. Ами защо тогава го уволнихте човека? Ами той вярно е казал, че сме глупаци. От кога започнате да уволнявате за това, че някой е казал истината? Ами умен ли е човек, който избира да го управляват хора, които му слагат данъци върху дребните лихви по някой мизерен депозит, вдигат му осигурителните вноски и му слагат най-различни авансови данъци по време на криза, дават му за три години върху мизерната пенсия още по-мизерни девет лева и после ходят да се хвалят пред разни съюзници, че са пример за фискална дисциплина, харчат по време на криза повече, отколкото предишни правителства по време на излишък? Много май дълъг стана въпросът ми, но за съжаление още по-голямо е недоумението ми.

    Коментиран от #17

  • 14 ИСТИНА

    1 0 Отговор
    луда държава луд народ прости управляващи. какво да кажа повече. тъпотията е обхванала всички като започнеш от този който се прави на бог а е един прост човек.
  • 15 жжжжжжжжжжж

    1 0 Отговор
    Всяка държава си има мафия и държавата се бори с тази мафия. У нас мафията си има държава и държавата се бори с тези които са против мафията.
  • 16 Viucho

    1 0 Отговор
    На тази снимка е като кръстникът :))))
  • 17 Крис

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Грую":

    Абсолютно съм съгласен. Фискална дисциплина - " на гол тумбак - чифте пищови".
  • 18 Пендел Селяндурков

    1 1 Отговор
    Мили уфце, трайкайте си, кротувайте и си мълчете, дън стани нещу. Наведена главичка сабя не я сече..........
  • 19 Мнение на гласоподавател

    1 1 Отговор
    Вън!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 20 бий магарето

    1 0 Отговор
    Фискална дисциплина ама за кого, не и за ТЯХ, само за обикновените хора, които бачкат по цял ден на две места и едва връзват двата края, а Разбойко вече прави втория милиард!!!!!!
    Явно са решили да не хранят магарето докато умре.
  • 21 тъпанар

    1 0 Отговор
    как да работят младите като няма работа как да гледат повече от 1 дете като работят за мизерни пари
  • 22 некой

    1 0 Отговор
    ако ти стиска с гол тумбак и два пищола пак се раздава правосъдие
  • 23 кик

    1 2 Отговор
    дайте да сберем от дарения колкото трябва за да го елиминират този на снимката...
  • 24 даниел данков

    1 0 Отговор
    имам няколко танка акоискате давамвиги безвъзмезно
  • 25 даниел данков

    1 1 Отговор
    но помислете гога в 1300 икосур години българия е била по добре .идете в библиотеката има стари весници вище там политиците винаги такасасе държали танали затоваги избирате
  • 26 гост

    1 1 Отговор
    МИСЛЯ,ЧЕ СЛЕД БОИКОВОТО УПРАВЛЕНИЕ НИ ЧАКАТ ПАК ЛОШИ ДНИ!тОИ И НЕГОВАТА СВИТА СЪСИПАХА ДЪРЖАВАТА!!!ЗАШТО СА МАЛКИ ДОХОДИТЕ.....АМИ ЗАЩОТО НЕ СЕ ОТВАРЯТ НОВИ РАБОТНИ МЕСТА,А ЗАЩО Е ТАКА.....АМИ ЗАЩОТО Е ПО ЛЕСНО ДА ВЗЕМЕШ КОМИСОННАТА ОТ АСВАЛТА И ДОВЕРЕНИТЕ ФИРМИ ДЕТО ГО ПРАВЯТ,ОТ КОЛКОТО АКО ОТВОРИ SONY ФАБРИКА ТУК .КАКВО МУ ПУКА НА НЯКАКЪВ СИ БОИКО,ЧЕ НЯМА РАБОТА,ПО ВАЖНОТО Е ДАЛАВЕРАТА ДНЕС, ОТ КОЛКОТО НАРОДА КАК ЖИВЕЕ
  • 27 xxl

    1 1 Отговор
    сякаш се е на.рал и се оглежда за г.з пайпър.
  • 28 кик

    1 0 Отговор
    ма каква фабрика на сони?европа и олигарсите и дават мило и драго да нема 4уьди фирми ти сони ще прай завод тука хахах..пък и нали ще се загрози пейзажа на юдейте дето ще живеят тук кога ние изппукаме
  • 29 капитан Петко войвода

    1 0 Отговор
    Ако имаше и 1 мъж направен от сперма в нашата мила родина ,то нито един политик нямаше да се подиграе на никой от народа ,ама нали сме си само мъже на масата когато сме пили по 2-3 ракии то бате Бойко и той е като куче което само лае ама не хапе защото някой стар комунист може да му ритне един шут по кокалчето а на нас това ни се полага да гладуваме и да си мълчим защото гладен и беден народ лесно се управлява да ни е честито
  • 30 Пловдив

    1 1 Отговор
    Аз,както и всеки поне малко разумен човек,е ясно,че вече никога няма да гласувам за гЕРБ,дето дерат народа,както и виденов не го е драл... Но въпросът е изобщо останал ли е някой в тая територия (нарочно не казвам държава),която обитаваме,на когото може да се разчита,че ще тръгне да разбива тая система,чиято цел е да ни изгони зад граница,а които не се махнат - да ги умори от нищета и мизерия?! Защото според мен такъв няма. Остава само сирийският вариант...
  • 31 Христо Ковачев

    1 3 Отговор
    МНОГО НАГЛА МУТРА Е ТОЯ БОКО ЧОКО

    Коментиран от #44

  • 32 Трагедия

    0 1 Отговор
    Предпочитам да чета коментарите ВИ, отколкото цялата статия, по-забавно е. Всички го храните тоя на снимката(и аз съм против него), но дано не го изберем пак него. Страхлив народ сме станали, гърците поне са единни, протестират и постигат своето. Нас ни е страх да се надигнем и да го свалим тоя от властта.
  • 33 qqqqqq

    0 0 Отговор
    ГЕРБ много добре знаят че догодина няма да спечелят изборите, и затова ме съмнява че ще източат парите от държавата и ще избягат. След ГЕРБ и потоп. И после който и да дойде на власт нищо няма да може да направи.

    Коментиран от #41

  • 34 много ги чува нещата

    0 0 Отговор
    Главътъ толкова кинта е натрупал, че ще ви купи заедно със скъсаните ви гащи и пак ще ви яха, както и турчин не го правил!!!!!!
    Кеф ви ГлавътЪ, кеф ви Пръмовата, кеф ви Хамстера......., все при тях ще отидете, така или иначе.
    Никой не избирате, ТЕ ВИ избират, избират ви да им слугувате и да им плащате дълговете, да бъдете техни верни РОБИ и СЛУГИ.
    "Изборите" са за да легитимират властта на господарите ви пред очите на нормалните държави.
    Докато сме безропотни роби, винаги ще има кой да ни яха......!
  • 35 ostarial ot 4akane

    0 0 Отговор
    abe hora,vsaka partia si 4aka reda za da krade zakonno,kvo iskate ot parlamentarna republika?
  • 36 Лос

    0 0 Отговор
    Дай им на безработните да седят по тия форуми и да пишат ... Само се запитайте защо са безработни. Защото преливат от ум и квалификация и няма достатъчно добре платена работа за тях? Или защото зимата работата на общаците намалява? :D Айде със здраве.
  • 37 бай гошо

    0 0 Отговор
    Ако нещо можеше да се промени чрез избори щяха да са ги забранили.
  • 38 Войводата

    0 0 Отговор
    До qqqq госта.Абсолютно си прав симпатяга.ГЕРБ направиха доста пътища към градове,села и паланки и към границата.За капак взеха,че направиха втория мост на Дунав и няколко магистрали та да могат да бягат с вложените пари в тях по тях като им свърши мандата.Взеха,че направиха и зала"Армеец"та да види българинът и разни там , велики спортисти,певци и др.Ако дойдат комунистите на власт,ще докарат пак братството и равенството и като им свърши мандата ще си приберат братството в куфарчетата и ще заминат на запад, а на нас ще остане пак равенството другарю qqqqq....
  • 39 Аз

    0 0 Отговор
    Браво за статията!
  • 40 Pencho

    0 0 Отговор
    Не е голям проблем, че Боян Максимов е наречен „селски глупак” – дума дупка не прави. Най-тревожното е, че отново се е стигнало до милиционерщина – (безпринципен реваншизъм и използване на цялата полицейска машина за смачкване на малкия човек дори когато показва истината).
  • 41 Страшников

    0 1 Отговор

    До коментар #33 от "qqqqqq":

    Потопа дойде в края на тройната коялиция,ама повечето като тебе бяха омазани с л..на и не го видяха тогава!!!
  • 42 димов

    0 1 Отговор
    Много точно !!!
  • 43 Гост

    0 1 Отговор
    Браво за статията и от мен!!
  • 44 ВИП АМГ

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Христо Ковачев":

    abe komunistche veche se n...a be .poklonik na Stanishev da govori za naglost e ujasiavashto.