Last news in Fakti

11 Октомври, 2020 13:11 3 367 54

Бойко Василев: Яйцата не са аргумент за нищо. Никой не заслужава да го унижават

  • бойко василев-
  • георги лозанов-
  • протест-
  • яйца-
  • протести

Един позорящ кадър става част от дигиталната ти биография завинаги. След половин век ще го видят внуците ти

Бойко Василев: Яйцата не са аргумент за нищо. Никой не заслужава да го унижават - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Георги Лозанов, "Дойче веле"

- Защо яйцата полетяха не към Емил Кошлуков, а към Стойчо Стойчев? Как стана така, че протестът срещу БНТ постепенно се насочи конкретно към "Панорама" - предаване, доказало професионалния си респект към плурализма на политическите мнения?

Бойко Василев: Яйцата не са аргумент за нищо, виковете и обидите - също. Има нещо смразяващо в това да гледаш как мнозина гонят един. Не виждам оправдания за публичното унижение на когото и да било. Оттук нататък всеки разумен разговор изчезва.

А защо "Панорама"? Всички знаят, че не "Панорама" е цел на този протест. Просто се оказа, че тя е на подходящото място, в подходящото време, при подходящите обстоятелства. Бърка обаче този, който си мисли, че заради това ще кривнем в едната или другата посока. "Панорама" е диалог и така ще си остане.

- Вас лично защо не Ви освиркват и замерят?

Бойко Василев: Нали няма да ми повярвате, ако Ви кажа, че знам защо? Смешно е да излезеш с изявлението: "Не заслужавам да ме освиркват и замерят". Или пък си представете да кажа обратното!

Нашият екип търпи критика и се съобразява с нея. Ще кажа обаче, че никой не заслужава да го унижават, особено в ерата на интернет и смартфоните. Един позорящ кадър става част от дигиталната ти биография завинаги. Всеки може да го направи на всекиго. След половин век ще го видят внуците ти. Как ще се оправдаеш пред тях, ако те няма? Как ще обясниш твоята гледна точка? Ами ако тя има основание? В "Панорама" гостите участват по начин, по който никой не може да те затапи в твое отсъствие. Този принцип има по-общ смисъл и можем да го приложим и към дигиталната агресия. Не трябва да ѝ даваме последната дума.

- Протестът в петък вечер пред телевизията и протестът срещу управляващите и главния прокурор един и същ протест ли са?

Бойко Василев: Протестът в петък вечер се организира от определена група, която, доколкото разбирам, има сложни отношения с други групи в протеста. Но към нея се присъединяват и още протестиращи. Емоциите кипват, започва състезание по активност и нещата излизат извън контрол. Мисля, че точно това е проблемът. Ако имаше обща воля и организация, все някой щеше да разбере колко контрапродуктивна е агресията. Протестът носи идеи и е важно те да излязат напред.

- Представители на протестиращите търсили ли са диалог с Вас? Той възможен ли е и необходим ли е?

Бойко Василев: Получихме писмено заявление с искания за ефир. Това не е диалог, по-скоро прилича на намеса. И затова от името на екипа заявих в ефир, че ще продължим да правим предаването по единствения легитимен начин - като решаваме според професионалните принципи. Знаете, че това се нарича "редакционна независимост". Едно удовлетворено "заявление" днес отваря въпроса за още сто такива утре. Ефирът не ни е бащиния, че да го раздаваме като такса "спокойствие".

- Как гледната точка на протестиращите, която без съмнение е обществено значима, присъства в "Панорама"?

Бойко Василев: Гледната точка на протестиращите присъства в предаването от първия ден по всички възможни начини - чрез гости в студиото, репортажи и преки включвания. Никога не сме имали и грам съмнение, че така трябва да бъде. Така постъпихме и при протестите през 2013-2014 година.

- Смятате ли, че обществената телевизия трябва да съдейства за публичното разпознаване и налагане на лидери на протеста, каквото беше поведението на БНТ при протестите през 2013-2014 година?

Бойко Василев: Съгласен съм за "разпознаването", но имам съмнения за "налагането". То предполага изкуствен подбор на едни за сметка на други. Според мен медията трябва да показва лидерите на протеста и да търси истината за тях и техните намерения, но не да играе kingmaker, създател на крале. Не ме блазни журналистическата поза "аз те създадох", защото е самохвална, користна и в крайна сметка измамна. Самият протест създава лидерите; самото събитие ражда героите си. Не журналистите. Ще направим най-добрата услуга на обществото и даже на лидерите, ако им зададем критичните въпроси още сега. За да няма нужда след десетина години показно да се разочароваме от тях и да се правим на закъснели активни борци. Не знам защо се сетих за Тарас Булба: "Аз те създадох, аз и ще те убия". В тази фраза жестокостта идва от осъзнаването на безсилието.

- Как се прави журналистика в ситуация на политическа криза при остро поляризиране на мненията? Политическият плурализъм продължава ли да бъде универсален журналистически стандарт, когато съществена част от обществото не се чувства политически представена?

Бойко Василев: Политическият плурализъм вече не е универсален журналистически стандарт. Бих казал, за съжаление, макар че напомням човек, който пише с химикалка до включен компютър. "Кълъмбия джърнализъм ривю" дори попита: "Какво идва, след като се освободим от обективността в журналистиката?". Видно е как социалните медии променят традиционните. Наричам това F-ефект, Фейсбук ефект. Журналистиката все повече следва ехо-балоните на социалните мрежи: захранва те с твоите пристрастия, дава ти още от същото. Фейсбук усилва партизанлъка, ирационалността, емоцията - и най-силната емоция, омразата. В мрежата тя се движи доста по-пъргаво от сърчицата, котенцата и къртичетата.

Всичко това променя нас, журналистите "от старата школа", които вярват в рациото, сухите факти, съмнението и стремежа към обективност и плурализъм. Вижте САЩ: там има медии само за републиканци и медии само за демократи. Ужасяващият дебат Тръмп-Байдън показа резултата: те вече дори не могат да си говорят. Вижте разговора за Би Би Си: все повече зрители искат да видят на екран "своите хора" и изпадат в тревога, когато виждат другите от другия балон.

Наблюдавам как "Панорама" предизвиква объркване с настояването си да показва различни гледни точки и да подхожда към тях еднакво критично. Някои зрители виждат в нея само това, което искат да видят. Направо не е за вярване как собствените ни очи ни лъжат, когато гледаме предубедено. Но това не е основание да се откажем от нашия формат, напротив. Пристрастието е легитимна журналистическа форма, върви в комплект с твърдост, яснота и личен психологически комфорт. Само че ние сме избрали друго. Заставаме в центъра на стадиона, където всички свиркат по нас. Към десните питаме отляво, към левите - отдясно; при това даваме възможност да се питат и помежду си. Съмняваме се, търсим, не си въобразяваме, че знаем всичко, държим на диалога. Както казва Бърнард Шоу, само истински джентълмен се захваща с абсолютно пропаднала кауза.

- Как се отнасяте към опитите на протеста да въведе друг стандарт - който не застане открито срещу управляващите, става съучастник в престъпление?

Бойко Василев: Като към древна революционна тактика, не като към журналистически стандарт. Само че по мои впечатления в протеста има и много други мнения.

- Имате ли страх, че в близко бъдеще според този стандарт може да се решават професионални и човешки съдби?

Бойко Василев: Боя се, че ще стане така, но не заради протеста. Не мисля, че който и да е протест може да зададе опасен стандарт на обществото. От всяко гражданско надигане то се учи на нещо - и съвсем скоро ще разберем на какво. Моите опасения идват по-скоро от новите медийни технологии, които в комбинация с корона-кризата ще разпалват все повече разделението и нетърпимостта. Дано ги балансира естественият човешки оптимизъм.

- Виждате ли в 123-та интелектуалци, подкрепили в Отворено писмо исканията на протеста, страна в политическия дебат под знака на "Панорама"?

Бойко Василев: Виждам тези, а и други интелектуалци като събеседници в "Панорама". В крайна сметка ние журналистите сме това, което правим. Само това, което правим; всеки ден.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гошо

    70 6 Отговор
    Удобният журналист. Най-древната професия.
  • 2 Последния Софиянец

    53 5 Отговор
    В Панорама вече почнаха да идват само анонимници.Големите риби умират от страх.

    Коментиран от #25

  • 3 Последния Софиянец

    56 5 Отговор
    Нали са национална телевизия,а представители на народа не пускат.Само наркомани и освидетелствани луди като Стойчев.
  • 4 Българка

    70 4 Отговор
    И аз имам въпроси към Бойко Василев- колко от справедливо протестиращите срещу мафията поканихте и изслушахте в панорама? Колко от представителите на опозиционните партии, които са извън парламента поканихте да говорят в БНТ? До кога едни и същи хрантутници- управляващи, социолози и политолози с опорките на мутрите ще ни облъчват от екрана на БНТ? Псевдопозицията не е позиция, а див популизъм!
    ОСТАВКИ
  • 5 Fhxg

    59 3 Отговор
    Страхливец, подлизурко и мерзавец си ти!
  • 6 сила

    40 6 Отговор
    към гого папионката покажи се само някъде и за тебе ще има яйца не се чувствай пренебрегнат само се покажи
  • 7 ПСР

    40 3 Отговор
    Да,ужасно убедително,нЕма що.
    То и масата бългапи, не заслужават един простак,да ги рУководи, ама нейсе. Избират си Го.
    Народът не заслужава лъжитеот дЖипката.Ама си им харесват.Средният пръст,размахан от прословутият Стойчев,не е ОК,ама го прави "интелектУалец",заедно със Стъки,нали,нали така?
    Хайде стига простотии,платени он Малкото НДК!!!
  • 8 Върнете

    34 5 Отговор
    Иван Гарелов в "Панорама", този не става.
  • 9 светлина

    43 3 Отговор
    А нима Стойчо Стойчев е платен подръжник на мафията, който нагло показа среден пръст на протестиращите. Тези кадри се показаха по всички медии. А яйцата не са нищо, те са символ на българския гняв срещу всички продажници и подлоги на мутрите. Ако бяхме в Германия, Гърция, Франция щяха да летят камъни.
  • 10 българка

    47 3 Отговор
    А българският народ заслужава ли да бъде унижаван ? Угодническо интервюю, нагласено и напудрено като изявите на премиера.
  • 11 Гост

    44 3 Отговор
    Г-н Василев, последните 11 години унижен е единствено българския народ! Запомнете това!
  • 12 Фактъ

    39 3 Отговор
    Персона без достойнство .
  • 13 среднощен

    21 2 Отговор
    С две думи - проблемът е във все "по-малко чувствителния" морал на обществото..? Морална деградация на всички нива - това ни казва г-н Василев..!
  • 14 да де

    31 4 Отговор
    Перфиден слагач като, че ли народа български заслужава да бъде унижаван от мутрата
  • 15 БОЗА

    34 3 Отговор
    Ако не ме лъже паметта,БНТ и псевдо организацийката на бившата жотева се издържат с пари на данъкоплатеца-т.е. българският народ...той не е ли унижаван в целият си спектър-от пенсионери до пеленачета...хлъзгав си бойко...също,като адаша си...и си прав-не е начина с яйца-скъпи са... ;-)
  • 16 Униижение

    16 3 Отговор
    С палка. С лютив с/ш/прей. С водно "оръдие". С яйце. Унижението е като избираш какво да кажеш. Шансът, "пилето" на късмета, случайност и хоп, усложнява оценка.
  • 17 Ето го и този

    33 2 Отговор
    втория Горян Благоев. И той взе че след има няма 30 год. се втвърди. Загрижил се че "Никой не заслужава да го унижават" Ми народът от 30 год. е унижаван, а ти какво направи? Угодник на всички управляващи.
  • 18 Behemoth

    28 2 Отговор
    Нещастници!Безмозъчните читанки в защита на хунтата!За парииииии....
  • 19 Човек

    23 2 Отговор
    Я па тоя уникален умник. Нали си на хранилка и ти от токова години. И питаш защо не по летяха яйца към Кошлуков? Е той показва ли се или да влизаме да го вадим Мишока от вътре. Както викаше баба ми - Като си изпърдиш вече своето време и се скрии, че ставаш за смях!
  • 20 Ахаххах

    19 2 Отговор
    Сервилните медии... а 11 години мутрата като ни унижава и обижда но не казваш! Тулуп гербески! Мриииии гадинооо
  • 21 Ал Бънди

    21 1 Отговор
    Отявлен нагаждач към всяка власт.Затова го и държат в ефир.А от десетилетие го играе явна опора на собственика на Валутното шкафче. И сега раздава морал. Отвратително създание.
  • 22 дърта комуняга

    9 2 Отговор
    него освиркват щото е комунист !!!
  • 23 Бибитко

    21 1 Отговор
    Бойко Василев е една от най-големите мисирки в днешната българска журналистика! С две думи той е нищо друго, освен "фурнаджийска лопата". Като не иска предаването му да става обект на недоволство нека да не кани хора, които с арогантните и манипулативните си изявления дразнят не само протестиращите на площада, ами и голяма част от хората, които не са послушници на диктатора Борисов! Не е достатъчно да знаеш един-два езика, за да си добър журналист. А Бойко Василев е доказал, че винаги угодничи на която и да е власт. Но той е безличен и шаблонен, даже предшественикът му Иван Гарелов бе по-интересен.
  • 24 Харесвам 🎃, само сготвени

    21 1 Отговор
    След тези ти думи, Василев, не съм сигурен, че няма да те освиркат на улицата... Значи, шепа простаци могат да излагат и унижават цял народ и държава, а тях самите - не може да ги унижават?!?... Ех, Василев, Василев... Един път ибрикчия - цял живот ибрикчия.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Ю Кортес

    8 6 Отговор
    Имайки в предвид че това са внуците на комунистическата номенклатура от идеалния център на София,всичко е напълно обяснимо.Те така са свикнали.Друго освен тяхното мнение не уважават.

    Коментиран от #28

  • 27 3ксм9и43

    14 0 Отговор
    Никой не заслужава да го унижават?! Ма вие сериозно ли бе ?
    Значи аз се нааквам, напишквам понеже съм се олял с пиенето, а вие трябва да ми правите мили очи, така ли ?
    Толерастията е истинската болест на тоя век! Не е ковида, дето я го има я не!
  • 28 Щерев

    7 4 Отговор

    До коментар #26 от "Ю Кортес":

    По повод ,,от идеалния център на София,,....на времето техните дядовци интернираха и разстреляха собствениците за да им вземат апартаментите.Лично познавам такава протестърка живееща в отнето жилище на изселено от комунистите семейство.
  • 29 Бибитко

    19 2 Отговор
    Бойко Василев пее смешната песен, че събеседниците му били унижавани и обиждани, а не казва, че любимият му премиер Борисов вече 10 години се подиграва с българския народ и то с активното съдействие на така наречената "четвърта власт"! На този водещ даже не му минава и през ум мисълта, че е първо голямо падение на достойнството на аудиторията да гледа всеки петък на екран такава мисирка като него!
  • 30 Чочо

    6 1 Отговор
    Фашисти и комунисти са едно и също
    Тия са точно такива плюс група от трансексуални.
  • 31 Ю Кортес

    2 17 Отговор
    Не виждам смисъл да се спори с фашистката глутница на радев
    Трябва тотална сеч.
    Думата ще имат службите и Гешев след редовните избори
    Борисов е мека мария

    Коментиран от #33

  • 32 Василева

    4 10 Отговор
    Кажете кой искате да застане начело на държавата.

    Коментиран от #34, #36

  • 33 Behemoth

    12 0 Отговор

    До коментар #31 от "Ю Кортес":

    М.ършо ще си получиш сечта!

    Коментиран от #37, #38

  • 34 Последния Софиянец

    9 1 Отговор

    До коментар #32 от "Василева":

    Тебе искаме!ха ха ха
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Чочо

    2 12 Отговор

    До коментар #32 от "Василева":

    Госпожо,не е ли очевидно...искат фашиста Радев
    После,избори тип Лукашенко и правителство марионетка на Радев плюс БСП и ДеБъ

    Коментиран от #40

  • 37 Ю Кортес

    2 7 Отговор

    До коментар #33 от "Behemoth":

    За сега службите ще събират видео и друга информация.
  • 38 Последния Софиянец

    12 1 Отговор

    До коментар #33 от "Behemoth":

    Не се ядосвай.Герберастите са смели само на приказки.Иначе бягат като зайци.За три месеца още не съм срещнал смел гербав.
  • 39 Василева

    3 3 Отговор
    Защо триете коментари които не обиждат никога.
  • 40 Дельо Хайдутин

    5 2 Отговор

    До коментар #36 от "Чочо":

    Вземи си хапчетата!
  • 41 ПЕНКО

    4 0 Отговор
    НЕ ПРАВЕТЕ АНАЛОГИЯ С БОЙКОВЦИТЕ !!! И ТОЗИ ПРИЕМА ДА СЕ КАЗВА /АКТИВНО/ В ЕФИР -Х О Р А Т А !!! НЕ ХОРА - А ХОРА ТА - КЪДЕ Е РАЗЛИКАТА , А НЕМАЛОУМНИ МОИ КОЛЕГИ ???????????
  • 42 Бойко Василев Охранен Мишок, на

    8 1 Отговор
    Държавна Хранилка, Нагаждач, Удобното, за всички, които са на власт!
  • 43 Гост

    7 2 Отговор
    васил кръпката каза,че не го кефят президента,нинова манолова,иво христов,протестиращите,а бат бойко му е кумир.

    Коментиран от #47

  • 44 пройчо

    8 0 Отговор
    "..бойко Василев: Яйцата не са аргумент за нищо, виковете и обидите - също. Има нещо смразяващо в това да гледаш как мнозина гонят един....""*****..Има нещо ужасяващо да гледаме тоя мицир цели 26 години .
  • 45 БАЙ Х@Й

    8 1 Отговор
    Прехода е факт! Промяната дойде! Преди несъгласните се криеха от властите, а сега властите се крият от несъгласните!
  • 46 Хаджиментов

    2 4 Отговор
    Ето така протестиращите се борят за ред, законност и свобода на медиите - с яростни атаки срещу всеки, който изразява различно мнение.
    Хора, бдете - така започнаха фашизма и социализма и тези с различно мнение бяха хвърляни в лагери и убивани и от фашистите и от комунистите.
  • 47 Чичо Колт

    2 3 Отговор

    До коментар #43 от "Гост":

    Той говореше за БКП и производните и, както и за мрънкофоните...
  • 48 Rendy

    4 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Бойко Василев: Протестът в петък вечер се организира от определена група, която, доколкото разбирам, има сложни отношения с други групи в протеста. - Откъде го разбра бе подлого? КОЙ ти каза, че тия са лошите? Искаш другия петък омлет? на твоето сако? Ако поне веднъж беше позволил... а ,да нарече христо Иванов министър на Бойко?! Човекът,който достойно си подаде оставката... ТИ СИ Мръсник, подлога, и ще са малко яйцата на сакото,ама твоите
  • 49 Др МИХАИЛ НИКОЛОВ

    3 0 Отговор
    ПОКАЖИ СРЕДЕН ПРЪСТ И ТИ И ЩЕ ПОЛУЧИШ И ТИ ЯЙЦА!
  • 50 Приказки под шипковият храст

    2 0 Отговор
    Ушко и Зъбчо подскачаха петъчно,че иде сняг,мамини сладки!
  • 51 Васил Бойков

    3 0 Отговор
    Ако знаете какви федер.оси правя.
  • 52 аз съм Веска

    1 1 Отговор
    КОЛКОТО СФЕРИ , ТОЛКОВА НЕДОВОЛНИ .
    МИСЪЛТА ПРОМЕНЯ СВЕТА. МАТЕРИЯТА ВЪРВИ СЛЕД МИСЪЛТА .
    КОЛЕКТИВНАТА МИСЪЛ , КАТО НАЙ- МОЩНО СРЕДСТВО , ТРЯБВА ДА БЪДЕ НАЛОЖЕНО ДА ЗАРАБОТИ .
    С УНИЖЕНИЯ И ВАКХАНАЛИЯ , ПРЕВРЪЩАМЕ ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА В НЕПРИВЛЕКАТЕЛНО , И УЖАСНО МЯСТО .
    ДОРИ ОТ ГОДИНИТЕ НА СВОЯ ЖИВОТ , ИЗБИРАМ ДА ЖИВЕЯ ПО- ПРИТЕСНЕНО , НО ДА НЯМА КРЪВОПРОЛИТИЯ . НО....
    ЯВНО ИМА И ЗЛОУПОТРЕБИЛИ , С ТАЗИ ПОПУЛЯРНА ЧОВЕШКА ЛОГИКА .
    ПО ТЕЗИ ПРИЧИНИ , АЛБИГОЙЦИТЕ ВЗЕЛИ НА УПРАВЛЕНИЕ ПРОМЕНИТЕ .
    НЯМА ДА ИМА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА .
    БЪЛГАРИЯ ЩЕ СТАНЕ ПРИВЛЕКАТЕЛНО МЯСТО , И СИНОВЕТЕ И ЩЕ СЕ ЗАВЪРНАТ ...
    ДА ПРЕГЪРНАТ РАЗПЛАКАНИТЕ СИ РОДИТЕЛИ ...
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 123

    0 0 Отговор
    Никой гражданин не заслужава да го крадат политици!
    Никой гражданин не заслужава не обективен журналист - удобен на политиците!

    Никое дете не заслужава да гледа разврат и садизъм по телевизията!