18 Октомври, 2020 20:30 10 356 125

Проф. Улф Брунбауер: По темата "Македония" българите правят от мухата слон

  • македония-
  • проф. улф брунбауер

Според австрийския историк не е работа на държавата да казва как да се чете историята. Нито едно от исканията на българското правителство не е критерий за членство в ЕС, категоричен е той

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Реакцията е разбираема, защото през последните години Република Северна Македония трябваше да направи много болезнен компромис с името си, така че Гърция да отключи пътя ѝ към НАТО и към Европейския съюз. И сега се появяват тези искания от България, които наистина са много странни. Това, което иска българското правителство е много неясно и странно, и всъщност няма нищо общо с преговорите за присъединяване към ЕС. Нито една точка в този меморандум не е критерий за членство в ЕС“.

Това коментира пред БНР австрийският проф. Улф Брунбауер от университета в Регенсбург, един от малцината историци в Европа, които следят работата на двустранната комисия.

Така който обяснява защо Скопие реагира нервно на обяснителния меморандум на България до Европейския съюз, който на практика съдържа рамковата позиция за разширяването на Съюза, приета от правителството миналата година и потвърдена от всички политически сили в Народното събрание.

Проф. Улф Брунбауер даде интервю за предаването „Събота 150“:

- Споменахте членството в ЕС. Може би трябва да кажем, че Брюксел винаги е настоявал да не се вкарват двустранни спорове в Съюза. Не смятате ли, че България се опитва да реши споровете преди приемането на Република Северна Македония в ЕС?

- България се опитва да измисли спор. По същество няма нищо, което може да се определи като спорно между двете страни. В случая става дума за различно възприемане и интерпретиране на историята. Но това така или иначе не е работа на правителствата, а на историците. От българския меморандум лъха духът на комунистическата историография от годините, когато се е смятало, че държавата, правителството, може да казва как да се пише историята. Както в България, така и в Република Северна Македония, и навсякъде другаде по света историците трябва да са свободни да пишат историята така, както смятат че е правилно. А иначе, ЕС наистина не иска да се внасят двустранни конфликти, не на последно място заради лош опит. Нека спомена конфликта между Словения и Хърватия за морската граница. Или още по-големия и все още неразрешен конфликт на разделения Кипър.

- Казвате, не правителствата решават как да се пише историята. Затова беше създадена двустранна комисия от историци, която тази седмица заседава за първи път от близо година. Добра ли беше идеята за създаване на такава комисия, което е част от Договора за добросъседство?

- Не, това беше лоша идея. Защото наистина няма проблем, който да решава тази комисия. Такива комисии е имало и другаде, когато е трябвало да се разреши въпрос от ранга на геноцид или етническо прочистване. В случая с България и с Република Северна Македония няма нищо такова. Тук става дума наистина само за вманиачаването на българските патриоти, които твърдят, че македонците са българи. Човек може да твърди това, но това мнение не може да е предмет на работата на комисия от историци.

Тази историческа комисия политизира историографията. В меморандума пише, че историята е обща. А това противоречи на съвременното научно разбиране за историята. По-скоро може да се говори за споделена история. Но дори и това не е толкова важно. Когато в един правителствен документ се формулират такива опорни точки, това политизира комисията. Членовете на комисията - историците, учените, не могат да се дистанцират от такъв текст. Те се чувстват като представители на определена национална позиция. А това не е предпоставка за добра съвместна работа по несъществуващ проблем.

- Несъществуващ проблем, но както у нас, така и в Република Северна Македония не биха се съгласили с Вас. Така че, не е ли дошло времето да се изяснят неяснотите и да се сложи край на този спор?

- Но какъв е проблемът?! В България има много хора, в това число и учени, които са на мнение, че живеещите в днешна Република Северна Македония православни, говорещи славянски език хора, всъщност са българи. Чисто научно погледнато можем и да не се съгласим с това твърдение. В Република Северна Македония също са на друго мнение. И в това няма нищо лошо. Просто има две мнения по въпроса, може би и двете мнения не отговарят на истината, може би и двете стъпват на идеология. Но според мен няма нужда от двустранна комисия, която да обсъжда тези мнения. И със сигурност нищо няма да произлезе от тази комисия, докато политиците се опитват да инструментализират работата ѝ.

- Вие сте историк, изследвате историята на Балканите, а тя все още силно влияе на политиката, защото вероятно не е минало достатъчно време от последните войни между съседите на Балканите.

Ако сравняваме с други части на Европа, не бих казал - последната война между Германия и Франция също не е много отдавна. Освен това този конфликт беше много по-жесток, отколкото който и да е спор между България и Македония. Наистина мисля, че в случая се прави от мухата слон.

- Как може да се реши този спор?

- Най-добре би било, ако София и Скопие оставят добрите историци, каквито има и в двете страни, да си вършат работата. Правителствата не бива да се занимават с история. Не е работа на държавата да казва как да се чете собствената история, още по-малко да иска това от чужда държава. А ако политиците вложат енергията си в общи проекти, като например изграждането на железопътна линия между Скопие и София, ще бъдат много по-полезни на хората, отколкото с този абсурден исторически спор.

Външнополитически за България няма да е особено разумно да форсира тази тема. И мисля, че българското правителство осъзнава, че този път няма да го отведе доникъде. На карта е заложено реномето на България в ЕС.

Кой е проф. Улф Брунбауер

Преди 13 години проф. Улф Брунбауер и българката Мартина Балева предизвикаха огромен скандал в България с проект, според който Баташкото клане е мит, а неговите жертви - доста преувеличени. Последва яростна реакция на академичните среди, медиите и на цялото българско общество - въпросният проект е псевдонаучна изява и остра провокация към нашата национална история и памет. Тогава Брунбауер бе принуден да се извини публично пред българската общественост.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дългият

    151 3 Отговор
    Този е голям...съединител...

    Коментиран от #3, #27, #82

  • 2 Кой68

    119 9 Отговор
    Знаем от къде тръгна фашизма...
  • 3 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    101 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дългият":

    Не точно съединител, а това което настъпваш, за да се задейства...

    Коментиран от #21, #49, #83

  • 4 Nick

    151 8 Отговор
    Шваба, коментирай си вашите, швабски проблеми. Не се меси във вътрешните работи на суверенна държава. Още помним Берлинския конгрес, между другото...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Осман бей

    38 13 Отговор
    Тиквата преди години им беше казал ако ме признаете за бей ще ви направя бъл.документи да си одите на гезме у европа,макетата отказаха.
  • 7 РЪМПЕЗИ

    20 56 Отговор
    АКО ЗАВИСИ ОТ МЕН, РАЗПИСВАМ ЗА МАКЕДОНИЯ В ЕС БЕЗ ДА ЧЕТА ИЗИСКВАНИЯТА ИМ...ЕМИ ТЕ СА БЪЛГАРИ...

    Коментиран от #31, #101, #112

  • 8 Иди се подстрижи па после акъл давай!

    82 7 Отговор
    То на чужд гръб 100 тояги винаги са малко! Канцерогенния западен ген не се отучи да дава акъл и да се бърка в чужди бакии.
    Страната домакин на "Орловото тнездо" да не дава акъл за толерантност!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Емил

    22 40 Отговор
    Най обикновена руска подлога!

    Коментиран от #22, #25

  • 11 гост

    51 3 Отговор
    Този е приспособление за натикане с крак.
  • 12 валерия

    96 4 Отговор
    Но гръцката позиция за името беше пречка за членството, нали.
  • 13 Политолог

    112 2 Отговор
    "....историците трябва да са свободни да пишат историята така, както смятат че е правилно..." Тоя направо изкърти мивката😂 Значи по принцип историята е както си я напишеш...А кво е наистина няма значение🤣 Е тва е "професор"🤣
  • 14 валерия

    67 3 Отговор
    И благодаря за акъла. Но не ни е нужен!
  • 15 Stormtrooper

    56 0 Отговор
    Няма да пиша нещо, което ще изтрият, но всички се досещат какво е!
  • 16 валерия

    111 2 Отговор
    Дреме ми, дали македонците са българи. Може и да са марсианци, ако им харесва. Но няма да стане да си присвояват българската история, за да избият чувството си за историческа малоценност.
  • 17 Шопо

    46 3 Отговор
    И тук €врог€йов€т€ че ни пр€€б@т...
  • 18 Гост

    71 4 Отговор
    Този е долна платена и.з.м.е.т
  • 19 не може да бъде

    44 2 Отговор
    Според мен,този професор не е превъртял много -не повече от 3-4 деления,но пък деругите са много дълбоки...
  • 20 Малкия фриц

    82 3 Отговор
    Не ми е ясно защо професор по художествена литература взима отношение по история.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 До Емил

    22 6 Отговор

    До коментар #10 от "Емил":

    Никаква представа нямаш.Не знаеш и къде се намираш.Избивай комплекси другаде.
  • 23 3кй3й4

    60 3 Отговор
    Историята на България е моя история! Професор Намкойси да признае австрийкият език, налиже още няколко милиона еврейски задници и да си гледа джамахирията!
    п.п.
    гледам статията не е от Юдойче-зеле, ама е от техен, платен клакьор!
  • 24 Ессерем

    49 2 Отговор
    Вълчо, то и австрийско да го минем за германско и унгарско и да се приключва!?Кво шъ кайш?!
  • 25 тнт

    42 2 Отговор

    До коментар #10 от "Емил":

    Сбърка ,този е пълен соросоид!
  • 26 АНОНИМЕН

    62 1 Отговор
    Едно от местата, където Методий е бил затварян и измъчван от немски духовници е Регенсбург!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Сух

    37 3 Отговор
    Тъз парпаляг от къде изскочи..

    Коментиран от #33

  • 29 TRoskOt

    39 2 Отговор
    Един народ и две държави за какво е нужно това?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Калпашки мисли

    8 55 Отговор

    До коментар #7 от "РЪМПЕЗИ":

    Македония (на гръцки: Μακεδονία) е името на антично царство, възникнало според сведенията на гръцките хронисти през 808 г. пр. Хр. А българия 681г след Христа. И как тогава македонците са българи?

    Коментиран от #41, #93

  • 32 АНОНИМЕН

    46 1 Отговор
    Това са му приказките от години на този! Едно и също - Копи-пасте! И все срещу България!
  • 33 Историчка

    59 2 Отговор

    До коментар #28 от "Сух":

    Същият този Брунбауер изкочи през 2007 година заедно с Мартина Балева и в едно немско издание като твърдеше, че не е имало Баташко клане, а е измислица. Този човек няма нищо общо с историческата наука, а е платен!

    Коментиран от #35

  • 34 АНОНИМЕН

    31 0 Отговор
    Това са му приказките от години на този! Едно и също - Копи-пасте! И все срещу България!

    Коментиран от #38

  • 35 По вероятно истеричка

    5 39 Отговор

    До коментар #33 от "Историчка":

    Преди да се създаде България, Македония е съществувала от преди 1400 години.

    Коментиран от #46, #94

  • 36 В.В.П.

    25 1 Отговор
    Дааа, България трябва да преглътне всичко...ДА СИ ИЗТРИЕ ИСТОРИЯТА...В ТОЗИ СЛУЧАЙ,,ДА НЕ ЗАБРАВИТЕ, ДА СЕ ЗАБРАВИ И ЗА ,,КОМУНИСТИТЕ,,..И ЗА ТЕХНАТА ЧЕЛЯД...

    Коментиран от #47

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 898

    5 7 Отговор

    До коментар #34 от "АНОНИМЕН":

    Така де,само където вас от слон ви направиха муха! Ама няма лошо,живуркате си като гниди!

    Коментиран от #42

  • 39 В.В.П.

    1 3 Отговор
    Аз вярвам в новото НАЧАЛО...,Бъгси Сийгъл..
  • 40 ха ха ха

    25 0 Отговор
    Бе я ходи да се ваксинираш против ковид бе ПЪН!
  • 41 АНОНИМЕН

    42 1 Отговор

    До коментар #31 от "Калпашки мисли":

    Ми то както си го почнал, защо Гърците да не им отстъпят Егейска Македония със Солун+Пелопонес и Тасос! Нали това е била Македония преди 2800 години! А отстъпват ли?! Накараха ги и името на държавата да сменят!
  • 42 АНОНИМЕН

    8 2 Отговор

    До коментар #38 от "898":

    А вие завиждате, нали!
  • 43 Гоце Делчев

    29 4 Отговор
    Улф скрий се ти си глупак.Не може да се заличи 1300 год. история.Вардарска македония е БЪЛГАРСКА.Заев да си дърпа УШИТЕ.

    Коментиран от #48

  • 44 Янко

    21 0 Отговор
    РМакетата за да влезат в ЕС ще трябва да направят доста компромиси. Да си спомнят ние как бяхме.
  • 45 Тираджията

    32 1 Отговор
    Вижте го тоя,бас държа че е плод от някоя роднинска връзка.Не плюй по България,не забравяй откъде е АДОЛФ!
  • 46 АНОНИМЕН

    20 2 Отговор

    До коментар #35 от "По вероятно истеричка":

    И къде отишъл да се сватоса Великия Филип, бащата на Великия Александър - дал дъщеря си за жена на местния тракийски цар в днешния град Пловдив! И като тръгнал Александър да завлядява света се обадил на кака си и му дошли тракийски войници! Всичко е било договорено! Има ли още някой да се заблуждава, че само с войската от тия камънаци каквато е Гърция е могъл да стигне другия край на света!?
  • 47 Вярна ли е Българската история

    8 40 Отговор

    До коментар #36 от "В.В.П.":

    България 1300години, Македония 2700 години. И как така македонците са българи?

    Коментиран от #54, #55, #63, #95, #117

  • 48 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    22 2 Отговор

    До коментар #43 от "Гоце Делчев":

    да живее РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ А СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ да си гледат в канчето и да не крадът чужда история дори имали нахалството да твърдят видите ли 3 МАРТ не е БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИК във вашата чиния си гледайте
  • 49 Ама па и българка

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ":

    също е била в главна роля така да се поругават с Историята. Все чужденците гледаме, а собствените ни предатели все се измъкват чисти.
  • 50 Улфчо!

    27 1 Отговор
    Според мен "Остеррайх"(Австрия) е източна провинция на Германия, но кой ме пита?... Тебе също!!!!
  • 51 Лека нощ,

    2 6 Отговор
    Фактъпунгири !
  • 52 Перо

    27 2 Отговор
    Този “историк” е много далеч от балканските истории. Разликата в историята на Германия и Австрия,няма нищо общо с тази между С.Македония и БГ,освен езика. Защо “историка не посмя да се обади за гръцкото вето? Елементарен натиск,вследствие на опитите на бившите удбашии да обработват всевъзможни елементи.Какво общо има този човек с БГ и да прави опит да вкара Титовия комунизъм в ЕС. Макетата трябва да обясняват много за геноцида и асимилацията за “изчезналото” българско население на 100% в С.Македония,за избитите в сръбските лагери,за разрушените паметници и изтрити български надписи.Има Решение на Законодателната и изпълнителна власт по македонския въпрос,който никой не може да погазва! Вето до дупка!
  • 53 смешник

    17 0 Отговор
    неолиберален джендър .....
  • 54 И аз да питам

    23 2 Отговор

    До коментар #47 от "Вярна ли е Българската история":

    Като сте се особили преди 2700 години, я първо кажи на кой език сте говорили. Па кой сега. Да не кажеш гръцки, щото славянският нито му е близък, нито му е логично следствие. Па ако кажеш славянски, противоречиш на всички проучвания, които доказват, че родината на славяните е доста на север. Кажи, че ми е интересно какво ти казват там.
  • 55 Перо

    21 1 Отговор

    До коментар #47 от "Вярна ли е Българската история":

    Ако беше така, макетата нямаше да се откажат от името си, от Александър Македонски,да прекръстят летището си в Скопие и да се откажат от измислената си и несъществуваща “античност”.Известно е,че трите най-тънки книги на света са: Сомалийската готварска книга,циганския трудов кодекс и македонската история!
  • 56 Истината

    14 2 Отговор
    Българи са, а не македонци. По живково време им викахме български македонци. Учили сме заедно. Зорка и др. Една част братята им истават в македония по време на война, др. Част идват в Бг. Приятелки ми бяха нела, тота. Две сестри. Македонска махала и днес я има, но от 40 г не живея в родният.. Тракийците гърци ли са. Не са. Българи са. Същото е и с живеещите бълфари в Македония.е ме накарат да одида къде живея, в центъра живее. Роднините й са в Македония. Учила е с брат ми. Очевидец. Не съм историк, а и едни историци има. От мен по прости.

    Коментиран от #57, #59, #60

  • 57 Абе то, като чета

    3 2 Отговор

    До коментар #56 от "Истината":

    То ти нищо не си!
  • 58 Българин

    18 0 Отговор
    Този яде л...на и за клането в Батак.
    Като му види човек физиономийката може съвсем точно да го определи за...
  • 59 Хе-хе

    1 1 Отговор

    До коментар #56 от "Истината":

    Спука ме от смях. Мерси, че ми оправи настроението. И детектив ще дигне бяло знаме пред теб.
  • 60 Перо

    28 2 Отговор

    До коментар #56 от "Истината":

    И аз имам познати от Петрич,които имат роднини в Струмица. Излиза,че според македонистката пропаганда,едните роднини са “татари”,а другите “етнички македонци”. Простотията и полирането на мозъци,чрез дресиране е било много яко,през времето на СФРЮ. Още не смеят в РСМакедония да кажат,че имат роднини в БГ. Вето до дупка,на тази пасмина!
  • 61 Анонимен

    5 1 Отговор
    Имаме свидетели. Българи са. Не искам да обидя историци от големите градове, а от село с 5 къщи. Може да е от егн историка. Директор. Мънмън.. Само за далавери мисли с жена си. С едни сопи.. Като овчари, а не... Моля за извинение. Юристи също са.на ти с историята и географията на света.. Много прости е имало да ни уоравляват по тж и сега е същото. Умни не искат, защито те са тъпи и прости. И така ще е и след бобчо ви.

    БЪЛГАРИ СА В МАКЕДОНИЯ. ИМА ЖИВИ СВИДЕТЕЛИ. КАРАКАЧАНОВ Е УМЕН. ОТ ПОЛИТИКА НЕ РАЗБИРАМЕ. НО.. ПО ЖИВКОВО БЪЛГАРИТЕ В МАКЕДОНИЯ СИ ХОДИХА ПО БЪЛГАРСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ, А НИЕ ОТВЪН ГЛЕДАХМЕ КАК ПОЛЯЦИ, ЧЕХИ, СЪРБИ, НЕМЦИ СЕ КЪЛЧАТ И ТАНЦУВАТ БУГИБУГИ. БГ МНОГО СЕ КРАДЕ И МАМИ.
  • 62 Seabird

    23 2 Отговор
    Когато признаят че има Австрийски Език, тогава ще признаем македонски език.
  • 63 ТBD71

    14 3 Отговор

    До коментар #47 от "Вярна ли е Българската история":

    Абе идот, каква Македония 2700г. Македония е създадена 1991г. след разпадането на Югославия! Значи е на 29 години а не на 2700.А България е държава от 681г.мой човек. Прочети малко история.

    Коментиран от #65, #76

  • 64 Петър Петров

    16 1 Отговор
    Професора трябва да се дефинира по Истанбулската конвенция!Прилича ми на “ТО”13-ти пол шести ред!Идиот!
  • 65 Абе

    4 4 Отговор

    До коментар #63 от "ТBD71":

    Там са му казвали, че са наследници на едноименния древен народ, не е виновен с нищо, че да го обиждаш, не е негова тази идея, повтаря каквото са го учили. И в нашата История има още много неща за оправяне, като предателствата на Левски и Ботев, които продължават да се преписват на турци.
  • 66 Сорос

    10 1 Отговор
    Добро куче, добро! Дръж мръвка!
  • 67 фен на сидеров

    15 1 Отговор
    някои немски пръдни много миришат !
  • 68 ПАК ЩЕ ПРОТЕСТИТИРА

    11 3 Отговор
    Нито крачка назад.Защо са загинали хиляди българи.Не заради тезите на професора и тезите на Коминтерна, и сръбската история и политика от19 и 20 и век.Фядовците ни не са бягали от благородно и човешко отношение.Зад тях са били въоръжени хора стреляли са по тях и са ги клали.Заради ЕС не мога да се съглася.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 България

    12 1 Отговор
    Въобще защо и кой антибългарин му
    искат мнението на този главок.
  • 71 ГОРД БЪЛГАРИН

    5 0 Отговор
    И този професор е от БКП много професори се навъдиха в Европа май
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Тоя бърка държавата македония с

    9 2 Отговор

    До коментар #63 от "ТBD71":

    Географското понятие македония като област и от там разминаване в годините
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Аврам Бакалина

    13 2 Отговор
    КОГАТО ПРАБЪЛГАРИТЕ СА ИМАЛИ ДЪРЖАВА ПРЕДЦИТЕ НА ТОЗИ ИЗМИСЛЕН ПРОФЕСОР СА БИЛИ ДИВАЦИ! ДРУГ Е ВЪПРОСА ЧЕ НЯМАМЕ ДЪРЖАВНИЦИ КОИТО ДА ОТСТОЯВАТ ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРИЯ, ББ И ПАСМИНАТА ОКОЛО НЕГО СА ДУПЕЛИЗЦИ!
  • 79 макробиолог

    11 0 Отговор
    Я професора да каже на евреите нещо различно от тяхната версия за холокоста,пък да видим историятя само работа на историците ли е,или е даже и на затворническите надзиратели.
  • 80 Рефер

    6 5 Отговор
    България начело с Фигуранта става проводник на Кремълските интриги на Балканите !
  • 81 someone

    9 2 Отговор
    Историците драги ми шматароко не могат да пишат историята така както смятали ,че е правилно , а ще я пишат такава каквато е! Или пишеш истината или пишеш лъжа няма никакви други варианти. А този шматарок от Австрия е пълен идиот и срам за историците по света.
  • 82 Този е голям

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "Дългият":

    Джендър професор, дървен философ, откъде го изровиха да занимава хората с простотиите си,
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 На този професър

    5 0 Отговор

    До коментар #83 от "Да де, да":

    Ако му го сурна по пързалката в дефилето, ще му се изправят рошавите вежди
  • 85 Извинете

    5 2 Отговор
    Професора къде точно живее , адрес нещо ако може ?
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 ФЕН

    6 5 Отговор
    Политиците са виновни за всичко.И сега ВМРО ,понеже им падна рейтинга,ако ги питаш може и във война да ни вкарат,само за да са на власт.Ние си почитаме историята.Македонците също имат право да почитат тези герои.Защо трябва някой да им се перчи и да им казва .В Македония почти направиха електронно правителство с наша технология.Даже върховенството на закона се спазва.За какво ли им е безднадежната Европа.Да внасят само такси.
  • 89 Предник

    5 2 Отговор
    Абе само на мен ли този ми стои някакси мазен?
  • 90 ха ха ха

    9 1 Отговор
    Не могат да понесат факта, че България е проявила малко характер и давай, ще ни бият канчето!

    БОКО, слушай каракачанката и не отстъпвай, че много ти се събра!!!
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 АНОНИМЕН

    11 3 Отговор

    До коментар #87 от "Истински":

    Програмата "Събота 150" на Българско национално радио!
    Така е като четеш само заглавието!
    Да припомня, че този "македонолюбец"е от бившата някогашна АвстроУнгария, а те насъскаха сърбите да ни нападнат някога през 1885 година и никога не са допускали да има наша българска държава на териториите населени с българи според договора от Сан Стефано! Вълка козината мени, не и нрава!
  • 93 Народ

    13 0 Отговор

    До коментар #31 от "Калпашки мисли":

    Боже, колко мъка има по този свят, боже...
    Мизия- област и провинция от римската империя...съществувала дълги, години, но нещеш ли днес там живеят..... българи, видиш ли, а не мизийци.... Тракия... област разположена в 3 държави....и доколкото знам в нито една от тях никой не твърди, че е тракиец...
    Примери бол...мислете преди да пишете..., ако можете де...
  • 94 Народ

    11 0 Отговор

    До коментар #35 от "По вероятно истеричка":

    Мизия- област и провинция от римската империя...съществувала дълги, години, но нещеш ли днес там живеят..... българи, видиш ли, а не мизийци.... Тракия... област разположена в 3 държави....и доколкото знам в нито една от тях никой не твърди, че е тракиец... Примери бол...мислете преди да пишете..., ако можете де...
  • 95 Народ

    6 0 Отговор

    До коментар #47 от "Вярна ли е Българската история":

    Мизия- област и провинция от римската империя...съществувала дълги, години, но нещеш ли днес там живеят..... българи, видиш ли, а не мизийци.... Тракия... област разположена в 3 държави....и доколкото знам в нито една от тях никой не твърди, че е тракиец... Примери бол...мислете преди да пишете..., ако можете де...
  • 96 веселяк

    11 0 Отговор
    Тоя Улфчо да е доволен, че още макетата не са му обяснили, че е македонец а не австриец и говори на древен македонски език а не на..."австрийски" или австралийски!
  • 97 стига глупости

    10 0 Отговор
    Онази Македония и днешна Северна македония нямат нищо общо - това сегашното е някакво недоразумение... да не говорим колко им е акъла, щом приеха друго име и как няма да ги съжалявам за това!

    За мен, западните ни съседи не са никакви българи и ако обичат, да не закачат българската история, а да си измислят тяхна, че с тия кражби са го докарали до една манджа каша, нещо като усраински борш!
  • 98 агент дс

    2 0 Отговор
    работа на КУРц ли тогава това ? не те са джендъри.
  • 99 Shrek

    10 0 Отговор
    Всички им проблеми ще отпаднат, ако си кръстят държавата Югозападна България, каквото ѝ е реалното име.
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Иванов

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "РЪМПЕЗИ":

    Ти разписвай, аз не!
    В момента България има последна възможност да реши споровете си със Северна Македония, веднъж и завинаги. Ако сега не застанем на твърда и ясна, единна, като българи позиция, вече в ЕС северно македонците никога занапред няма да се съобразяват с това, какво мислим ние в България.
    Оставаме завинаги фашисткият окупатор, татаро- тюрко монголи, цигани и Гоце Делчев- македонец, а азбуката ни тяхна, защото "идва от македонските земи"!
    Точно както Гърция трябва да отсечем: Или анекс към договора с детайлно уредени и поети ангажименти от тяхна страна или "сори" за нашето "НЕ за влизане в ЕС. Тук няма място за никакви сантименти, това са висши, национални интереси!
    Ако ги изпуснем ще сме вечно унижавани от тях лигльовци!
  • 102 Един

    11 0 Отговор
    А бе , я си ... гледайте австрийската история!
  • 103 Асен Милев

    9 1 Отговор
    Този е долна платена и.з.м.е.т Улф Брунбауер ...и Мартина Балева от Института за Източна Европа в Берлинския свободен университет през 2007 твърдяха, че "Баташкото клане е мит, жертвите му са преувеличени, а турското робство е мнимо"
    По- късно по наизлязоха документи, че това се е спонсорирало от Турция.
    Явно този професор Улф Брунбауер говори това, за което му плащат.
  • 104 джендак

    3 2 Отговор
    Този е от Бесипету приятел
  • 105 стоян георгиев

    3 4 Отговор
    българо-македонския проблем не бе представен адекватно от нашите политици пред света,което доведе до омаловажаването му. поради некомпетентност българските политици се фокусираха да отричат съществуването на македонска нация и език ,което дефако вече съществува,а не върху стандартите на тази нация и език.днес не трябва да се отрича съществуването на македонци ,а техните национални стандарти ,които обиждат българина ,крадеики му историята и изопачаваики фактите за нашата ,както и за идентичността ни.същото е и с езика.
  • 106 В.В.П.

    3 3 Отговор
    Борисов ,каза...Ако беше лесно влизането в Европа,то другите,/ комунистите/,да го бяха направи отдавна...Мъдро...Ген..Борисов ще измисли нещо и по ,казуса,,Сев.Македония..Той като няма идея от история му е все едно....И Македония и Сърбия ще влязат в Европа..С България или без..
  • 107 Болярин

    8 1 Отговор
    Защо ли тоя Брунбауер не погледне първо собствената си държава и история - със СВЕТОВНО ИЗВЕСТНИЯТ СИ ДЯДО АДОЛФ ХИТЛЕР и всеизвестното ГЕТО НА ГЕРМАНИЯ, в което австрийците говорят НЕМСКИ !!!
    На това, Г-н Брунбауер, можеш да кажеш СТРАННО - а не на историята и позицията на 1340 годишна БЪЛГАРИЯ !!!
    Впрочем, визията ти, БРУНБАУЕР, говори красноречиво повече за небходимост от психиатър, отколкото да парадираш с титли и компетентност за "СТРАННИТЕ" неща около теб, ... БРУНБАУЕРЧО !!!
  • 108 Григор Димитров

    8 3 Отговор
    Искам да попитам журналистите, каква е причината да се интервюира този жалък псевдо професор?????

    Коментиран от #110

  • 109 ТОЙ

    9 1 Отговор
    В гр. Лясковец съм го виждал тоя Брунбауер като диригент на градският ромски духов оркестър !
    Не знаех, че е всестранно развита личност - че и професор пък чак ... Ама и той, човечеца, сигурно не знае по какво е професор !!!
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Пешо

    10 1 Отговор
    Господин профессора защо него
    чухме когато преговарят с Гърция
    18 години.Защо недаде съвет макетата да не изкривява историята.
  • 112 Читател

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "РЪМПЕЗИ":

    Те са българи но я им го кажи и ще видиш те за какви българи се имат. Хора с промити мозъци ненавиждащи България за което имат огромна вина нашите комунисти. Сега им сърбаме попарата за съжаление.
  • 113 Читател

    8 1 Отговор
    Това професорче изглежда е закъсало за пари и пак си пъха гагата където не му е работа. Забравил е гафа с "Баташкото клане". Жалък човечец, мнооого жалък.
  • 114 Леле мале

    8 1 Отговор
    Има ли още някой, който смята, че мястото ни е в ЕС? Ще ни зачертаят и история, и език , и традиции.. И в случая отново се изявява "професор" от страната, причинила толкова злини и мъка в цяла Европа, страна, която трябваше да бъде ликвидирана след ВСВ, а сега отново бунтува континента! Защото една от причините за брекзит е именно политиката на Германия, прокарвана през ЕС. Дано по-скоро се разпадне този "съюз" - диктат на Франция и Германия над малките народи!
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Кака

    5 0 Отговор
    БЪЛГАРИЯ за българите!
  • 117 popi

    3 0 Отговор

    До коментар #47 от "Вярна ли е Българската история":

    Тоя въпрос го задай в някой гръцки сайт и виж каак ще те нахранят!
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.