Last news in Fakti

19 Октомври, 2020 11:00 6 424 37

На гурбет в СССР - без месо, но с хайвер

  • ссср-
  • месо-
  • хайвер-
  • русия-
  • комунизъм-
  • гурбет-
  • строителство-
  • нрб

Заплатите там са по-високи и позволяват на заминалите българи да спестят за Москвич или Жигули. Както и да донесат на връщане злато, хайвер и ленени чаршафи. Но не всичко е розово.

На гурбет в СССР - без месо, но с хайвер - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди 50 години, на 22 април 1970 г., в град Губкин в СССР пристигат първите 70 български строители. Те идват да помогнат да се преодолее липсата на работна ръка в района, предизвикана от комсомолския щурм за строителството на Лебединския рудно-обогатителен комбинат. В замяна на НРБ се предоставят така необходимите горива и суровини по силата на междуправителствена спогодба със СССР. Работниците получават по-високи заплати от тези, които биха взимали в България, и възможността да пестят и после да закупят с рублите си заветния Москвич или Жигули от "Кореком", без да чакат десетилетие на опашка.

Около 11 хиляди български строители се трудят 20 години в района, като строят предимно индустриални, но и жилищни сгради, както и детски градини. Договорът с българската строителна група е прекратен на 1 януари 1991 г. По това време в Губкин работят около 2000 българи, много от тях са със своите семейства, а за 20 години са сключени 400 интернационални брака. Поне 130 българи остават там със семействата си.

Отношението на местните към гурбетчиите обаче невинаги е дружелюбно и през късното лято на 1977 г. почти всички от работещите там българи обявяват стачка - не отиват на работните си места. Стачките в СССР, а и в НРБ, са единици и се смазват брутално. Но не и този път. Милицията е там, пред управлението на "Главболгарстрой", но не се намесва.

"Cherchez la femme"

Поводът за стачката е банален и в него е замесена жена. Българските строители получават две заплати - една руска и една българска. Това им осигурява доста по-висок стандарт от този на местните, което част от "пришълците" обичат да демонстрират, защото им печели дамско внимание. Покрай това в навечерието на стачката български работник е пребит от група руснаци в ресторант. Негов сънародник успява да стигне до близките общежития, в които живеят българите, и събира група за помощ, после още една. Уличните битки между българските гурбетчии и руснаците продължават цяла нощ. Говори се за обърнати коли и кошове.

На сутринта дворът пред управлението на "Главболгарстрой" е почернял от хора и нито един българин не отива на работа. Днес очевидците на събитието не си спомнят какви искания са имали стачниците и какво им е обещано от ръководството. И все още не могат да повярват, че известната със своята жестокост местна милиция не реагира по никакъв начин, а само охранява протеста. На следващия ден половината отиват на работа и след два дни стачката спира - след проявата на солидарност към пребития. А той не е бил единственият - има и доста други подобни инциденти, все заради "женски истории".

Без месо, но с хайвер

Условията, при които са настанени българите, не са добри - работниците обитават общежития или многолюдни комунални квартири. Инженерният и техническият персонал, както и семействата им, живеят малко по-добре - в стандартни панелни апартаменти. Храната е дефицитна, в магазините изобщо няма месо.

"Успявахме да си купим само мършави неоскубани пилета от пазара. Основната ни храна, както и на руснаците, бяха картофите. Детски храни нямаше. Алкохол се продаваше само през деня от 10 до 12 часа. Руснаците ни се чудеха какво правим там", разказва пребивавала там българка. В крайна сметка гурбетчиите завъртат търговия с коняк "Слънчев бряг" и дрехи. Българските маратонки и анцузи се продават в пъти по-скъпо в СССР, като дори употребяваните дрехи вървят добре в оказионните магазини. В обратна посока българите изнасят основно руско злато, часовници, ленени чаршафи и хайвер.

Автор: Георги А. Ангелов


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РУСИЯ-СУРОВИНЕН ПРИДАТЪК НА ЕВРОСЪЮЗА

    28 38 Отговор
    КОМУНИЗЪМ В ...ДЕЙСТВИЕ
  • 2 КОНТРАТА

    52 23 Отговор
    Явбо само от DW знаят за тази стачка и не са яли свинско месо, а месо от лос! По добре Lada от колкото фолсфаген костенурка.

    Коментиран от #37

  • 3 Ердоган

    8 38 Отговор
    Турция българия дружба от векове за векове
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 2423

    59 4 Отговор
    Бил съм там.беше хубаво.Рускините са много отзивчиви.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 1970 опа

    39 6 Отговор
    Писача, не си в час. Какъв Кореком през 1970? И какви маратонки през 1970? И каква стачка като става дума за пиянски кютек? Тая пребивавала там българка, разбирам защо е намразила рускините, те са бели и руси. Като им е било зле какво са правили там, да са си стояли тук на село.

    Коментиран от #13, #30

  • 8 брънннн

    36 9 Отговор
    пак ли анонимна статия от дойчовелчовците, ама така е , без заплата не се стой....
  • 9 Комаджия от Усогорск

    20 5 Отговор
    Храната е дефицит няма месо хахаха хохохо само месото ли е храна?? А консервите от конско и свинско не е имаше прясно месо често защото се доствая трудно толкова на север!
  • 10 Ссср най големия враг на бг

    16 34 Отговор
    От тях тръгват всичките ни беди и катастрафи...края на бг започва след 1876г със болшевишката инвазия

    Коментиран от #24

  • 11 ХЛЯБ И СОЛ ДА ЯДЕШ

    19 5 Отговор
    РУСА ПЮТКА ДА €БЕШ
    ....МИНАХА МИ МЛАДЕЖКИТЕ ГОДИНИ В СЪЮЗА
  • 12 Алфа Вълкът

    15 19 Отговор
    И в наше село има две рускини. Едната е просто луда с две висши и работи като чистачка в един дом, тя е от Калининград.
    Другата не мога да се сетя от къде е, ама е машина. От 2 мъже, 8 деца - всичките утайки. Сутрин зимата удря 100гр мастика на екс и се пързаля по замръзналите локви. После се връща, удря още 2х100 и се прибира.

    Коментиран от #19

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Дедо Jo

    12 2 Отговор
    Някой сега от Deutsche Welle да напише още една статия, за да обясни какво е искало да каже това момче (Георги А. Ангелов).

    ГЕПИ да отплува!

    Коментиран от #17

  • 15 Кръндела

    21 9 Отговор
    Четох го тоя пасквил от един измит плешивец, къде Русия я е виждал само по новините. Джобно тролче на Германците, къде си играят циркове, а междувременно са в такава прегръдка със СССР-ето, че няма кой да ги разтърве. Коя друга държава освен Китай, Русия и Америка може да се похвали, че Мерцедес е направил завод там, за да задоволи нуждите на местния пазар а? Иначе момчето си е изкарало райхсмарките, за да има какво да си хапне. Халал да са му.
  • 16 РЕАЛИСТ

    34 3 Отговор
    Дойче веле по добре да напише статия, как живеят българските гастарбайтери в момента в Германия. При какви условия работят и живеят. Колко от тях работят по специалността си, както в Русия са работили нашенците. По колко души живеят в Германия в жилище и осигурено ли е така както е било в Русия. Могат да споменат и за кланиците , че се разбра, че като роби работят там. Да не забравят и куриерите, които работят по 15 часа на ден. Имаше статия за тази експлоатация.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Лъжлива вълна

    20 5 Отговор
    Значи хем нямало какво да ядат, хем въртели търговия с маратонки и дрехи!? Сигурно според умника от немската вълна са използвали рублите за задни цели? Ама е забравил да каже, че със спечелените пари строителите си купуваха жилища и коли в България.Те затова и отиваха.
  • 19 РЕАЛИСТ

    21 8 Отговор

    До коментар #12 от "Алфа Вълкът":

    Направо ти повярвахме. Знаеш ли че в Калининград стандарта на живот е най добър от цяла Русия. Жена с две висши ще дойде в селото ти да чисти, след като заплатите там са близки до западноевропейските.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Кочо

    21 2 Отговор
    Абе, лоша дума от пребивавалите в Русия български строители не съм чул. Не и по отношение на местните или разни такива истории. Чувал съм само, че условията са били тежки. Времето. Студ. Всичките бяха доволни от пари. Сега сигурно е имало някоя пиянска история и сбиване, но то и тук ги е имало, а и руснаците също са се поступвали помежду си.
  • 24 Случайно прочел

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "Ссср най големия враг на бг":

    Само болшевики сънувате! Я прегледай календара

    Коментиран от #31

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Беге управници винаги

    4 0 Отговор
    Се завират там където има възможност за грабене а народа да го дуxa....важното е управленската шайка да се къпе в блага щото те са по българи от народа и само те да живеят....преди залитаха по гермяния по време на воаната после като се видя че болшевиките печелят се мазнеха на болшевиките като падна комунизъма отидоха у европата и саш да са първи дружки с тех щот видеха че от там ше падне кражбинка сега като се разтули саш и европата ми е чудно къде ше се закачат да грабят
  • 27 Лески съм

    4 10 Отговор
    Бъдещето на бегето принадлежи на Ердоган и Турция
  • 28 Лески съм

    4 10 Отговор
    Турците ме обесиха щото съм терорист и скачах против изконната султанска власт и докарах беге робство на народа си начело със живков тиквата и пеевски
  • 29 стоян георгиев

    1 5 Отговор
    наи-верното в тази статия е че местните са се чудели на акъла на дошлите там българи.затова вече дори и наи-върлия путинофил не допуска подобна грешка.вика срещу европа ,нато и българия,но при никакви обстоятелства не се мести в руския раи,напротив децата ги инструктира да бягат точно в обратната на плютата от него посока!
  • 30 постоль

    10 1 Отговор

    До коментар #7 от "1970 опа":

    Приятелю, имаше не само Кореком, но и маратонки Ромика и Адидас произвеждани в България, а и Малборо! Пишеш за да се правиш на удобен на съвременната конюнктура! А и за сведение се произвеждаха дънки на ишлеме, ако знаеш какво значи това.
  • 31 Петър

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "Случайно прочел":

    За да го види, трябва да спре пърцуцата!
  • 32 ЖЕНИТЕ

    3 2 Отговор
    МНОГО МЪЖЕ СЕ ВЪРНАХА ПРИ ЖЕНИТЕ СИ БЕЗ ЕДНА РУБЛА ИЛИ НЕ СЕ ВЪРНАХА , ЗАЩОТО РУСКИНИТЕ СА НЕЩО КОЕТО НИЕ НЕ СМЕ ВИЖДАЛИ ..... КАКВИТО И ДА СА ТЕ СА НЕЩО КОЕТО НИКЪДЕ ГО НЯМА ................... Я ПИТАЙТЕ СТУДЕНТИТЕ КОИТО УЧИХА ТОГАВА В РУСИЯ , ТЕ ПЪК КАКВО ЩЕ ВИ РАЗКАЗВАТ И В ПРИКАЗКИТЕ ГО НЯМА !
  • 33 Тенденциозна ибезсмислена статия

    6 2 Отговор
    Имаше достатъчно храна в магазините в Губкин и нашенци печелеха до ри пари - и там и в Коми. И хората затова отиваха. А са си купували от там неща, които и сега ги няма на пазара. Но какъв е смисъла и защо трябва да ае връщаме към това? Кому е необходимо? Глупава редакторска идея !
  • 34 Тенденциозна ибезсмислена статия

    5 1 Отговор
    Имаше достатъчно храна в магазините в Губкин и нашенци печелеха до ри пари - и там и в Коми. И хората затова отиваха. А са си купували от там неща, които и сега ги няма на пазара. Но какъв е смисъла и защо трябва да ае връщаме към това? Кому е необходимо? Глупава редакторска идея !
  • 35 гост

    1 3 Отговор
    По добре втора употреба западен автомобил, отколкото нова Лада.
  • 36 йокин

    0 0 Отговор
    Вярно,че не е розово.Двама познати,ги върнаха,в ковчези.
  • 37 Рико

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "КОНТРАТА":

    Знаеш ли кой ми е разказвал за наша стачка там? Комсомолският секретар на нашата фирма. Разказвал ми го е ТОГАВА. Казва, пред управлението спряха 103 самосвала и не искат да излязат на работа докогато не им се увеличат заплатите. Увеличихме ги ,разказва,веднага им се обеща!