Last news in Fakti

20 Октомври, 2020 08:06 3 226 25

За финансите, здравеопазването и самоуправлението

  • българия-
  • финанси-
  • здравеопазване

За финансите, здравеопазването и самоуправлението - 1
Ивайло Михайлов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Пиша често във най-свободната медия – ФАКТИ. Следя и постовете под моите писания – благодаря за положителните, приемам градивната критика, и се смея на троловете. Та за градивната критика – често читатели пишат, че е по-добре да се занимавам с това, от което разбирам. Че изказванията са ми хаотични, като на кръчмарска маса. Нередактирани, може би даже с правописни грешки. Други отговарят – ами човека си има мнение, и една свободна медия публикува мнението му без редакторска намеса. Факт е – факти.бг не редактира мнението, а специално подчертава, че дава трибуна на всякакви мнения, без да изразява съгласие с тях. Четете преди да тролвате, моля…

Сега обаче ще пиша напълно професионално, магистър по икономика съм, имам специализации в Германия и Австрия. С над 30 годишен професионален опит. Тролчета, това не е хвалба, а Ваше изискване.

Чисто икономически системата на здравеопазването е от най-рисковите, а според премиерът-слънце, всяка година „Аз давам все повече и повече пари, а вие все не сте доволни”…

Без да съм изчерпателен, в Закона за бюджета 2019 приходите от здравни осигуровки са около 2,9 мил лв, бюджета додава 1,4 мил лв, така че НЗОК харчи 4.3 милиарда лева. Не трябва да ни убягва това, че около 600 000 българи НЕ са здравно осигурени…Ха, нямали сме сива икономика…

Та, погледнато чисто икономически, а бе на български, наливаме от пусто в празно. Грешката е систематична. Здравната вноска се приема за „взаимопомощна” вноска, а то си е вид соц. данък. А Андрешко 500 години се е учил как да ‘скатае” една овца данък. За десятък се е вдигал на бунтове.Народопсихология – не се променя с десет години управление на новия вожд.

Казвам, че прекия данък в рОдината ни е хлъзгав, и който има някаква вратичка, се опитва да го избегне. Там един в Дубай е избегнал 700 милиона данък срещу скромните 65 милиона, ама на КОЙ ли му пука (като ги е взел)…

Та аз като скромен икономист съм привърженик на Косвените данъци. ДДС – при 20% приходите за 2019 са около 12 млн. лв. Те сега влизат в Държавния бюджет, а излизат през прозореца на жипката, управлявана, както и държавата, еднолично от пожарникаря-шофьор, ама не на самолет…

Имаме нужда от системна промяна. Ако България административно се раздели на 7 области, които сега се наричат „икономически райони”, с пряко избираем Областен Управител и Областен Съвет, с формиран областен бюджет, прераждането на централизираната власт , независимо коя партия управлява, ще бъде невъзможен процес. Няма жипки, мойте магистрали, мойто метро… няма „кажИ едно добре е, че взимаш 50 лв”.

Та да се върнем на финансирането – ей, тролове, не съм го измислил, чУвал съм…

Косвеният данък. Ако ДДС от 20 % се вдигне на 25 %, с Конституционно утвърдено разпределение : 9% за Областта, 9 % за Републиканския бюджет, и 7% за Областната здравно-осигурителна каса! Само за справка – при такова изчисление сегашните 4.3 милиарда стават 4.5 милиарда за здравно осигуряване. И като дясно мислещ икономист, смятам, че е правилно всички данъкоплатци да бъдат обхванати от съответното данъчно задължение. А ми кажете, как тези около 600 хиляди български граждани, които по Конституция имат право на здравеопазване, как да си платят дори и минималните „вноски” (соц. данъкът) ? Обществото ли трябва да издържа маргиналите? А, не. Дясната политика в икономическата сфера изисква всеки да си плати, няма безплатен обяд. Тя и ракийката не е безплатна. Купуваш си шише ракия, а 7% отведнъж ти влизат в ЗОК!!! И си осигурен! Ако си купиш Ламборгини – социално справедливо, твоите 7% са десетки хиляди…

Да, ще кажат колегите икономисти – това са 5% инфлация! Но – реформата може да се проведе за 2-3 години поетапно, тогава на годишна база инфлацията няма да надвиши Маастрихтските критерии. Ако някой икономист смята, че има други отрицателни страни, да пише, аз лично не виждам.

Положителните? На първо място – всеобхватност на данъка. Богат, беден, маргинал, държавен служител, дори случаен турист, транзитно преминаващ тираджия, налял двеста литра дизел, внася 20 лева в ЗОК!

Да не забравяме – в момента „здравно-осигурителната вноска” (соц. данъкът) е 8% !!! Осем процента автоматично ще се повиши доходът на работещите, колкото и малко да са те в България…

При 5% инфлация, 8% повишаване на дохода не е лошо!

Това е моето тулупско виждане как да „счупим” държавата!

Досадния въпрос – и след Бойко кой? Няма значение! Ако търсим решения – ще се намери, а и ще бъде принудена, обществена сила, която да ги изпълни. За мен въпросът е – защо оставихме този еднокнижник толкова дълго да ни … с 200.

Ивайло Михайлов
икономист


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФАУЧИ ТРОЛЪТ

    5 2 Отговор
    В Щатско дават по 75000$ за ковидорегистриран.. (смея се)
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 4 Отговор
    истинския политик се грижи ИСКРЕННО ЗА ХОРАТА а ФАКТИ БГ са най ЧЕСТНА и ИСКРЕНА МЕДИЯ

    Коментиран от #14

  • 3 Точно

    22 2 Отговор
    и ясно казано , но племето е свикнало да го влачи течението , та където го замъкне !
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 2 Отговор
    господине нашия ПРЕМИЕР не може да е СЛЪНЦЕ СЛЪНЦЕТО е на небето и топли всички с ЛЮБОВ а при БОРИСОВ е обратно у нас сетоци здравната каса нтй с фалшиви телкове здравето ни стана такова щото нямаш ли пари попаднеш ли на лош екип си до там малко са истинските хипократови ДОКТОРИ повечето са търговци а има и бала мафия
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 3 Отговор
    ЧОВЕК оценява нещо чак когато го загуби
  • 6 Икономист си

    4 3 Отговор
    но не си чел Конституцията. Особено член 52 няколко пъти го прочети, поне да го запомниш.
  • 7 един

    3 17 Отговор
    Абе, чичка... къв си ти бе, тъпчат те от месеци тука, ама си световно неизвестен бе бате :)))

    Я се събоди и ходи да доизмиеш чиниите!

    Коментиран от #9

  • 8 ТаУмВзе

    17 2 Отговор
    А не може ли да се намалят с 50 процента държавните хрантутници и чингета. Парите от това да се пренасочват за здраве?
  • 9 един

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "един":

    УПС... *събуди ;)
  • 10 Гражданин

    10 3 Отговор
    При хиляда заразени на месец затвориха всичко,а сега при хиляда на ден никакви мерки.Не знам какво правят тия.Има ли изобщо пилот в самолета,или държавата е на автопилот!?

    Коментиран от #11

  • 11 Грейс

    9 0 Отговор

    До коментар #10 от "Гражданин":

    Гражданино, има шофьор държавата, само че е без книжка!
  • 12 Хм.......

    4 10 Отговор
    Това за контролирана инфлация за 5%, е добре, не забравяй че когато има такава инфлация трябва да има и плавно повишаване на данаците, това е най-безболезнено за населението, така ще се запушват дупките в бюджета. За повишаване на ДДС ставките съм съгласен, това за районирането също, реформи трябват. Външният ни дълг е малък, макроикономически добре стоим на финансовите пазари, рейтинга ни е добър, имаме суапова линия от ЕЦБ, която може да се използва при нужда. Въпросът е как???, за раздаване на още пари..ей така..просто това трябва да спре, нашта икономика произвежда продукти с малка добавена стойност, това пречи за по високи доходи..пари от ЕС ще дойдат, и пак...как ще бъдат оползотворени?..отговорът е един..РЕФОРМИ..кой ще ги прави??? Това което се задава след ГЕРБ, не вдъхва никакво доверие..кой?..палячото Слави ли?, или БСП и ДПС..Мая Манолова ли?, или Костя Копейкин, добре си написъл статията..но...тези които ще дойдат на власт, те ще искат ли промяна и реформи?? При отсъствието на истинска Европейска десница..едвали.
  • 13 ПСР

    5 3 Отговор
    Без да съм икономист и/или финансист.Опростенческа логика.25% ДДС.Ток,вода,парно,сирене, хляб....лекарства....
    Защо да не е 15%,напр.,за тези, от първа необходимост,неща?
    А за 55 инча и нагоре,телевизори,Ламборджини и Мерцедес S,клас,да е 30%?!
    Освен ДДС,върху редица стоки, първо се надчислява "наказанието"акциз.Горива,цигари,алкохол,напр.Т.е.,двойно облагане. Още колко да ги товарим?Скачат горивага-всичко отива нагоре,всичко .
    За Еднокнижко е прав.И само дотам.

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Хм.......

    2 4 Отговор

    До коментар #13 от "ПСР":

    Да, за диферинцирани ставки на ДДС си прав, и така може, за стоки от първа неоходимост, една ставка, за други стоки друга ставка, но това трябва да мине през повишаване на данъците, няма друг начин..но да е плавно, все пак инфлацията в Еврозоната ще е по висока от предвидената, напечатаха се доста пари, но няма да е критична. За това всичко ще върви нагоре, но ще е плавно, можеше и да е по лошо. Но членството ни във валутният механизъм, и ЕС, ще смекчи удара, важно е ни е как ще използваме помоща от ЕС????..мисля си че при едно ляво правителство, нещата ще се влошат, в икономиката..много.
  • 16 Наблюдател

    5 3 Отговор
    А, Не! Дай да разпарчетосаме държавата, щото някой пълнил чекмедже. Освен за "маргинали" тези пари отиват за полиция, армия, съд, при които се оплакват лекарите, когато мургавия северноатлатлантически електорат ги пребива и изнасилва. Това, че "органите" на държавата защитават само синята мафия и щатско-турските интереси е отделен проблем.
  • 17 Хаджиментов

    3 2 Отговор
    Аз не съм супер икономист от Бавария, но като редови български гражданин с две висши образования и четири езика, прочел доста книжки, обиколил само три пъти света и поживял тук и там, си позволявам да коментирам на икономически теми и да задам няколко въпроса.
    - според скромното ми мнение, за да има достатъчно пари за здравното осигуряване, трябва да се обърне сериозно внимание не само на парите, които влизат, но и на това, как се харчат. Защото и сега там влизат пари, както авторът казва, макар и по друг начин, но изтичат. Та трябва да се пипне и там.
    - Ако "соц. данъка" от 8% отпадне, хората няма да забогатеят, дори може и да обеднеят, защото ще плащат вече 25% ДДС. На храни, дрехи, лекарства, битови сметки и т.н.
    - Най-важният въпрос не е да се махе ББ веднага, а какво ще дойде след него. Той каквото е "могъл", за 10 години е направил. 2-3 месеца повече или по-малко, е са решаващи. Но кой ще дойде и какво ще прави в следващите години е много по-важно. Още повече, че всички очакваме съществени промени, смяна на статуквото от последните 30г и т.н. Та въпросите са:
    -- може ли някой, който няколко пъти е имал възможност да направи всичко това, но не е направил нищо и дори е крал и рушил, да бъде алтернатива.
    -- и още, има ли някой друг от сегашните кандидати за власт,, който иска и може да направви всичко това.
    -- и накрая, ако и двата отговора са 'не", какво може да се направи?
  • 18 Хаджиментов

    3 1 Отговор
    По отношение на местното самоуправвление:
    - Абсолютно за прякото избиране на областни управители. Но също така и на депутати, прокурори и магистрати от определено ниво нагоре, а защо не и за полицейски шефове. И още - задължителна периодична отчетност, обратна връзка с гражданите и право на отзоваване при искане на повече от 50% от избралите ги.
    - Абсолютно "да" на това местните управви да разполагат с % от данъците в технита облати/общини и т.н. Както и свобода да променят данъците в определени граници. Например, да намалят данъците за определено време на някоя фирма, която да инвестира в областта и да създаде нови работни места. Или да повишат временно данъците за да финансират строежа или ремонта на път, мост, важни сгради и др. Да могат да налагат местен данък в определени граници за подпомагане на бюджета и т.н.
    - И накрая, данъчната политика трябва да е гъвкава и в известна степен справведлива. Например, в много държави, храните са освободени от ДДС, детските и училищните пособия са с намален ДДС или в определен период 0% и т.н.
    Всички проблеми у нас са трупани още от началото на прехода и много от управляващите са със соц-мислене, което им пречи.
    Над всичко обаче е въпросът, че съдебната ни система е корумпирана и неефективна, което обрича на неуспех всякакви опити за сериозни реформи, както и търсенето на отговорност от ограбващите държавата и пречещите на реформите.

    Коментиран от #24

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Фалконе

    2 0 Отговор
    Не бе човек боко е великия тъпанар осран няма Свера не осрана тъй де вие сте решава те дали е така
  • 21 плевен

    1 2 Отговор
    Пич пиши каквото искаш и се чувствай както ти е удобно. Само не наричай Факти "свободна медия".
    Преди двадесетина дена в САЩ се проведе шествие на няколко стотин въоръжени с автомати негри. Искаха територия за своя държава. Да си го научил от свободната медия?
    На 18-ти т.м., изтече видео от предизборна реч на Байдън. Присъстват 40 човека, а зад гърбът им на голяма видеостена върви текстта от който чете стареца. А ако го беше направил Тръмп?
    Това е ярко обвързана политически медия, тип"Сорос". Там не публикуват сериозни десни автори.
  • 22 Чопърцила

    0 0 Отговор
    А държавната администрация расте ежегодишно, както и заплатите в нея. В провинцията на 100% всеки гледа да е там. Оставят се хора и след пенсия, а конкурсите са манипулирани. Държавният чиновник никак не е зле. За справка - до преди десетина години си пиеха Водка N 5 и Блек рам уиски, а на днешно време дансаджиите, нападжии, ноици, митничари и т. н. отрудени хора по служебни банкети и купони натискат на малцово уиски и маркови водки.
  • 23 Досадно

    0 1 Отговор
    Факти, стига сте ни пробутвали тоя всезнайко ! Един Кеворк ни стига!
  • 24 IBM

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Хаджиментов":

    Няма 0% ДДС ! Както вече писах, Андрешко ще продава всичко като "с нулева ставка" по ДДС. 25% ДДС! И за лекарства за деца до 16 години, и на пенсионери, или на хора с увреждания, ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ на ДДС (чрез електронна рецепта) изцяло от ЗОК. За деца до три годишна възраст - възстановяване на ДДС с приложена фактура, засечена от НАП, че ДДС е внесено в бюджета. Няма безплатен обяд, има подпомагане на определени категории граждани!

    Коментиран от #25

  • 25 Хаджиментов

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "IBM":

    Не зная дали Андрешко или нашата бюрокрация са по-страшни. Като си помисля само:
    1. Взимане на касова бележка.
    2. Чакане съотвеният търговец да внесе ДДС, което е взел по тази продажба.
    3. Представяне на съответната касова бележка пред някого и доказване, че имаш право ДДС да ти бъде възстановен.
    4. Трепетно очакване височайшето одобрение.
    5. Още по-трепетно очакване парите да се получат.
    И всичко това умножено по броя на покупките, ако не са направени в един и същ момент на едно и също място.
    Но..., защо просто, като може и сложно. Да живее бюрокрацията. Да я храним, обгрижваме и пресъздаваме. И да губим времето на обикновените граждани.
    Иначе с Андрешко можем да се справвим много лесно. Една проверка и глоба, която да му излекува мераците да мами. А при второ нарушение - изхвърляне от бизнеса.