27 Ноември, 2020 13:01 8 959 45

Путин раздаде Балканите на олигарси

  • владимир путин-
  • русия-
  • балкани-
  • олигарси-
  • пьотр авен

Русия се превърна в клептокрация. В резултат на това външната ѝ политика стана по-агресивна

Путин раздаде Балканите на олигарси - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По време на управлението на Владимир Путин Русия се превърна в клептокрация. В резултат на това външната ѝ политика стана по-агресивна. Основната част от външната политика Путин предаде на представителите на руския бизнес, позволявайки на Кремъл да извлече изгода от тяхната бизнес изобретателност, да пести пари и да остане скрит зад липсата на формални доказателства за участие в различни престъпления като поръчител.

В последно време нещата се развиха така, че Путин разпореди на отделни бизнесмени да поемат инициативата в отделни държави.

През 2014 г. пламенният привърженик на православието Константин Малофеев предприе частни сепаратистки действия в Източна Украйна, за което САЩ му наложиха санкции.

Готвачът на Путин Евгений Пригожин ръководеше частна военна компания в Сирия, Либия и други държави в Африка. През 2019 г. той попадна в санкционния списък на САЩ като ръководител на Агенцията за интернет проучвания в Санкт Петербург, което беше обвинено за намеса в американските избори през 2016 г.

Олег Дерипаска, който през 2018 г. попадна в списъка със санкции на САЩ като близък до Кремъл олигарх, най-вероятно е координирал руската политика в Черна гора и Армения.

Ръководителят на „Роснефт“ Игор Сечин е проводник на руската политика във Венецуела.

Грузия е управлявана от много богатия руско-грузински олигарх Бидзина Иванишвили.

А човекът на Кремъл в Гърция е роденият в СССР Иван Савидис.

Тези бизнесмени, оцелели в трудния руски бизнес климат, обичат риска. Тъй като са близки до Кремъл и до руските специални служби, на тях им е предоставен монополът в определени държави, както през XVII-XVIII в. английската корона глезеше своите частни предприемачи. Ограбвайки чужди държави, те напълно случайно изградиха Британската империя.

В доклада на специалния прокурор Мюлер се подчертава, че Путин лично е подтиквал изявени руски бизнесмени да се намесват в политиката на САЩ.

Милиардерът Пьотр Авен – председател на най-голямата в Русия частна търговска банка „Алфа банк“, „разказа в кабинета на (специалния прокурор), че се е срещал с Путин на всеки 3 месеца… и разбрал, че всички предложения или критични бележки от страна на Путин по време на тези срещи са били скрити указания за действия“. И ако той, Авен, не ги изпълни, може да има последици за него. Путин е поискал да установи контакт с новата администрация на Тръмп. Спрямо Авен не са повдигнати обвинения в каквито и да било престъпления.

Дерипаска поддържа тесни връзки с Кремъл, а през 2005 г. за него започва да работи бившият председател на предизборния щаб на Доналд Тръмп Пол Манфорт. По време на разбит във ФБР заместникът на Манфорт Рик Гейтс заяви: „Дерипаска използва Манфорт за назначаване на доброжелателно настроени политици на различни длъжности в тези държави, в които Дерипаска имаше бизнес интереси. Компанията на Манфорт изкарва от предоставените на Дерипаска услуги десетки милиони долари, а освен това получава от него десетки милиони долари заем.“

Кирил Дмитриев – генералният директор на независимия инвестиционен фонд „Руски фонд за преки инвестиции“ получи блестящо образование в САЩ и прекрасен професионален опит (бакалавърска степен в университета Станфорд, магистър по бизнес администрация в бизнес училището в Харвард, работи за консултантската компания „McKinsey&Company“ и в инвестиционната банка „Goldman Sachs“. Съдейки по всичко това, той е човек на Путин, отговарящ за американския бизнес елит. Установява контакти с новата администрация на Тръмп, благодарение на срещите с представителите на Тръмп Джордж Нейдър и Ерик Принс.

Путин е ограничил свободата не само на обикновените руснаци, но и на олигарсите. Колкото по-богати стават, толкова по-послушни трябва да бъдат спрямо Кремъл, защото имат какво да губят. Руски бизнесмени, които по-рано са изглеждали независими, сега са принудени да служат на Кремъл в чужбина. В противен случай ще изгубят собствеността си в Русия.

Западът трябва да се противопостави на тази заплаха от страна на Кремъл. Първото средство за защита са персоналните санкции, предвиждащи забрана на престъпниците да влизат на територията на САЩ и замразяване на активите им. Но те биха били ефективни, само в случай, че се изпълняват наистина. Западът трябва да се откаже от практиката си да издава „златни паспорти“, да продава право на престой и гражданство на богати хора, без да задава допълнителни въпроси. Кипър даде пример, слагайки край на тази порочна практика.

Следва да се отбележи, че огромни суми от руски „тъмни пари“ се пазят на Запад, тъй като съхраняването им в Русия не е безопасно. Съхраняваните в чужбина пари на руски частни лица се оценяват на около 1 трилион долара. Обикновено пристигат зад граница чрез различни офшорни фирми и в крайна сметка попадат в анонимни компании на два основни национални пазара – в САЩ и във Великобритания. Тези два основни западни финансови пазара са големи и допускат анонимна собственост на активи.

Западът може да се защити най-успешно от подривната дейност на Русия, като настоява за пълна прозрачност, идентифицира всички „тъмни пари“ и даде гласност на това. В съответствие с Петата директива на ЕС за борбата с прането на пари, публикувана през юни 2018 г., всички държави-членки на ЕС имат задължението да създадат национални регистри на бенефициентите, в които са посочени основните крайни действителни собственици на активите.

В САЩ към законопроекта за отбрана, който ще бъде гласуван през декември, като поправка може да бъде приет закон за корпоративната прозрачност. В такъв случай Мрежата за борба с финансовите престъпления (FinCEN) на Министерството на финансите на САЩ ще получи правото да изпраща запитвания и да получава информация за основните крайни собственици на активи на всички компании.

Според твърденията на Филип Зеликов в статията му, публикувана в изданието „Foreign Affairs“, корупцията се превърна в средство на националната стратегия, а „корупцията, използвана като средство, стана важна форма на политическата война“.

БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 93 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    37 47 Отговор
    Ей, палава Соросня! Чаровен идЕотиьъ цари! Браво!
  • 2 мм сьа

    81 56 Отговор
    И по заповед на Путин, БГ купи на хартия, ама в кеш, американски изтербители от втората световна война?!?! И Путин казва на Херо Мустафа, какво да командва нашето "правителство"? Също така, т.нар бг-правителство ходи на молитвени закуски в Кремъл :?!
    Много силно издиша опорките! Много силно!

    Коментиран от #21

  • 3 супер стар

    22 11 Отговор
    спомняте ли си сериала "бандитския петербург" от 90-те г.,а вица от соца-когато брежнев пръцне ,живков се н а а к в а , виждате ли връзката сега от позицията на времето?
  • 4 Верно ли

    56 53 Отговор
    Мдааа, Путин е виновен и затова, че не ми се претака зелето!
  • 5 Царь Батюшка

    9 5 Отговор
    Бацо мой дорогой

  • 6 Петр Толстой

    27 5 Отговор
    " Ние вече купихме половин България, скоро ще купим и другата".
  • 7 Варна и Бургас

    47 30 Отговор
    Вече са руски губернии, благодарение на продажните български чиновници. Скоро ще развеят руските знамена там и ще крещят "Расия, Расия".

    Коментиран от #31

  • 8 пропаганда

    35 45 Отговор
    Първо, Путин наследява всемогъществото на олигарсите, и постепенно или ги изгонва извън Русия, или подчинява и ограничава. Така че, да се твърди как той ги създава, може но от човек(журналист) , който е на не повече от 20 г. Така чул - така и той повтаря и разправя... Второ - олигарсите искат назначения в съответните държави, за да се спасят от СА щисаните, които трещят санкции във всички посоки, по всички, но най-вече по всичко, което започва с рус. Другото в статията са копирани от DW, от полски, или украински медии твърдения и рбътвежи.
  • 9 ДАААААА....

    25 12 Отговор
    АМА ПА...КАК БОРЕШЕ "ЗАГНИВАЩИЯТ КАПИТАЛИЗЪМ И ИМПЕРИАЛИЗЪМ",...капитанчето от КГБ и Момче за Всичко,... ПУН'ДЯ!..А..? ✊😂
  • 10 Killer

    44 49 Отговор
    Путин има т***ци, ще командва, ако може и цял свят.
    Нашите кат нямат, могат само да си мечтаят за такова влияние.
    Путин е победител-без да гръмне и една руска пушка, направи за смях цялото НАТО, привлече Турция на своя страна и сега китайците ще наливат още повече пари в Русия.
    НАТО вместо да му избодат очите, му изписаха веждите.
    Нека плюенето от "демократичните" неокомсомолци започне.

    Коментиран от #12, #43, #44

  • 11 Обичам Русия

    36 48 Отговор
    и предпочитам да си сътрудничим с нея. Санкциите и дори тази статия не могат да променят убеждението ми, че това е велика страна. Олигарсите са тъжен продукт на Прехода, на отричането от предишната съветска държава. Путин с нищо не ви е виновен, той само се опита да спре разпада.

    Коментиран от #14, #40, #45

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Общ кретенизъм

    35 45 Отговор
    Чисто платена русофобска статия . Мисъл на простащина и подлост

    Коментиран от #37

  • 14 ЪХЪ....РУСКИТЕ ДЕРЬМА СА НАЙ-СЛАДКИ

    52 7 Отговор

    До коментар #11 от "Обичам Русия":

    ДА? .... МОЛОДЕЦ
  • 15 Killer

    29 39 Отговор

    До коментар #12 от "Хихихихии.. хихихихии":

    Мойто момче, днес в Русия каквото каже Путин, го казва Путин, каквото решава Путин, го решава Путин, а твойте господари даже им е забранено да дишат без онези, скритите в сенките да им разрешат.
    Довиждане, комсомолецо джендъро-ислямски.
  • 16 Гражданин

    21 35 Отговор
    Тъжно, че медиите служат все повече за разпространение на глупости. Хората не са глупаво стадо и много добре занят кой има интерес от тези брътвежи.
  • 17 Лост

    22 35 Отговор
    То, защото сина на Байдън не работи в Украинска газова компания.

    Коментиран от #20

  • 18 Кой68

    17 33 Отговор
    Щот САЩ нищо и никому не правят нищо,освен нежни и цветни революции.....Два различни политически свята които гледат да се наложат и да имат свои сфери на влияние.....
  • 19 Един от 10%

    21 35 Отговор
    Я виж ти. Незнаех че Путин живее на ул. Козяк в град София и над резиденцията му се вее знамето на Сащисаните. Я гледай ти какви неща научавам от поръчковите мисирки. Ейй за 200 лв. ще продадете и майка си бе.
  • 20 !!!!!!!!!!!!

    19 31 Отговор

    До коментар #17 от "Лост":

    И ДА и НЕ. Той я ръководи откакто сащисаните взеха цялата газопроводна мрежа на Украйна. И естествено дотокава течащият по нея руску газ беше лош, диктаторски. А като я приватизираха цялата и изведнъж този газ стана демократичен разбира се. Сащисаните пълнят там танкерите с руски газ после с "малка" надценка го продават на ЕС като американски, демократичен. Затова са против 2 Северен Поток.

    Коментиран от #23

  • 21 миролюб бенатов

    6 6 Отговор

    До коментар #2 от "мм сьа":

    Не си прав, не е нищо, това е реквизита от : топ гън:, така че ....
  • 22 Сандо

    16 19 Отговор
    И докато продажните журналисти изпълняват възложените им задачи да оплюват Русия,Турция чрез нейните аги присвоиха половин България и притежават цели отрасли от икономиката ни,а на много места нищо не може да стане без одобрението на депесарските гаулайтери.
  • 23 Моше

    46 12 Отговор

    До коментар #20 от "!!!!!!!!!!!!":

    То бива да си глупав ама пък чак толкова! И къде точно американски танкери пълнят газ ве, калмук? И как в танкер се пълни газ? Искаш да кажеш, че американците с танкерите си пътуват спокойно по Черно море до Одесда, пълнят газ и после идват в Бургас и ни го продават? Твойто е върха на глупостта!!!

    Коментиран от #28, #29

  • 24 Хаджи Хаджи Българин

    15 32 Отговор
    От заглавието разбрах, че авторката мяма и елементарни познания по география, да не говорим , за по - сериозни неща! Турлюгювеч!
  • 25 Матей

    15 37 Отговор
    Мноо кал хвърляш по Русия,еее,отде ги изкопа толкова сведения!?Голяма мъка ги налегна евро-атлантиците,че не успяха да я завладеят точно с тоя олигархичен модел,но няма връщане назад.Руснаците се опариха и няма да се откажат от нови път,по който ги поведе Путин,и успехите са безспорни,патриотизма се възроди.И ако сега има нова отечествена война ,руснаците пак ще се записват масово доброволци.За разлика от нашата разложена държава,облъскана и разпердушинена,в България продължават да хазяйничат проамериканските меке-рета и прогнозите са лоши.
  • 26 Наблюдател

    15 35 Отговор
    Що не се погледнем в България, на каква жалка колония ни превърнаха удобните на Вашингтон и Турция кирияк-стефчоffци !?
    🤔 Що не видим как " евроатлантически" олигарси, като Домусчиеви заграбиха целия ни черноморски флот... И още десетки примери...?!
  • 27 сакълдисан

    14 32 Отговор
    Тъкмо се бях притеснил, че днес няма да има статия против Путин или рашъните!
  • 28 No comment

    13 30 Отговор

    До коментар #23 от "Моше":

    Тези дни стана ясно, че руски течен газ от Ямал за първи път е бил изнесен в САЩ - чрез френска посредническа фирма. Не къде да е, а тъкмо в САЩ! Колко струва РУСКАТА газ, продадена на България от САЩ като американска?
    Това никой не казва! Теменужка Петкова също крие, че американците са врътнали българите по полската схема. „Welcome-бонус“.
    Първата партида е с цена под руската и от там нататък ДВА пъти по – скъпа.
    Полша изяде дървото и сключи договор за ТРИ години.
    Сега САЩ им пробутват РУСКА газ от ЯМАЛ на двойна цена.
    Между другото ГАЗА купен от България и доставен от „Aмерика“ е РУСКИ!

    Коментиран от #41, #42

  • 29 No comment

    12 27 Отговор

    До коментар #23 от "Моше":

    Американски танкери са доставяли на пристанището в Антверпен, Белгия, втечнен газ от Русия, съобщава белгийското издание Le Soir. Информацията е част от разследването Paradise Papers и публикуваните документи за офшорни компании.Разследването показва, че в Антверпен е имало четири доставки на втечнен газ с танкери на компанията Navigation Holdings, регистрирана на Маршалските острови. 31% от капитала на компанията е собственост на американския министър на търговията Уилбър Рос. По-рано днес се осветли връзката на Рос с Русия и руски магнати, включително и зет на руския президент Владимир Путин.

    Коментиран от #34, #35

  • 30 Гост3

    32 7 Отговор
    Ами и другаде писах че,руският народ са крепостни селяни а Путин е феодал!
    Само където си изпати и българският народ от капиталистите от БКП
  • 31 НАТО........УЖАСЪТ НА РУСОФИЛИТЕ

    28 8 Отговор

    До коментар #7 от "Варна и Бургас":

    ТУК Е НАТО, НЕ УКРАЙНА.......ТОВАРИЩИ
  • 32 ЛЛЛ

    7 26 Отговор
    ама много тъпа статия
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Ха ха

    5 8 Отговор

    До коментар #29 от "No comment":

    Те на това му се вика диверсификация.Тиквата е послушко.
  • 35 Чичо Колт

    5 7 Отговор

    До коментар #29 от "No comment":

    Каквото и да се говори, винаги става въпрос за пари. В крайна сметка, в основата на цялата конфронтация между основните глобални сили, стоят колосални финансови интереси. В този смисъл, всичко, което взаимно финансово изгодно за противопоставящите се страни, се върши без проблеми. Още по време на Студената война, България е снабдявала от време на време с гориво кораби на 6-ти американски флот в Средиземно море. А нефта, разбира се, идваше от СССР.
  • 36 SDF

    4 26 Отговор
    Умен човек е Путин. Той е, и ще остане в голямата история на света!
  • 37 gggw

    1 15 Отговор

    До коментар #13 от "Общ кретенизъм":

    платена, ама редовно. мине не мине и пишат глупостите
  • 38 поемете си дъх

    3 17 Отговор
    Браво, бързичко пишете поредните обиди и глупости, бързо да се прочетат небивалиците и бързо несътоятелните заблуждения да пребъдат! Как ли дишате от това безчестие!
  • 39 ран

    2 33 Отговор
    Путин е голяма фигура, в голяма страна. Това няма да се промени, глупаво е да се нападат, глупаво и безпричинно е да се обиждат. И как може да се умиляваме от мощта на Америка, и нашите политици да се помилкват на западни столици, но са несправедливи с Русия?
  • 40 МЪ ДА БЕ

    39 0 Отговор

    До коментар #11 от "Обичам Русия":

    просто се чудя що още не си се изселил там?
  • 41 РИА новости

    36 0 Отговор

    До коментар #28 от "No comment":

    или ТАСС ти ги съобщи тия работе "тия дни", и къде "стана ясно", олгин?
  • 42 Ти беше

    40 0 Отговор

    До коментар #28 от "No comment":

    на пристанището и учавстваще в помпането на газа, така ли, педерусский?
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Ти cигурeн

    34 0 Отговор

    До коментар #10 от "Killer":

    ли cи, чe имa т***ци, щoтo из coциaлнитe мрeжи въвят eдни нeгoви cнимки пo цици и пу&кa кaк лoви рибa. Туй в рAЗИЯ, нe e пo coрoc ...
  • 45 Обичам БЪЛГАРИЯ

    24 0 Отговор

    До коментар #11 от "Обичам Русия":

    не харесвам рАЗИя, nYTKин и рАЗИЯтските CB и Hи, а на техните български газо лицзи предлагам да си съберат багажеца и право там, на хубавото. Що се тормозите да я обичате от растояние?