Last news in Fakti

27 Ноември, 2020 15:59 7 103 38

План: Белград оглавява Западните Балкани

  • тимъти лес-
  • белград-
  • балкани-
  • джо байдън

Регионът може да се превърне в един вид „EU-гославия“ по време на администрацията на Байдън

План: Белград оглавява Западните Балкани - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бившият британски дипломат на Балканите и професор в университета в Кеймбридж Тимъти Лес казва, че регионът на Западните Балкани може да се превърне в нова мултиетническа единица от „шест държави“, тясно свързана с ЕС, водена от Белград. Това може да стане по време на мандата на американския президент Джо Байдън, предава сръбската редакция на „Спутник“, цитирана от Агенция "Фокус".

Лес казва, че регионът може да се превърне в един вид „EU-гославия“ по време на администрацията на Байдън.

„Това няма да бъде баш нова Югославия, която е плод на своето време, но фактите на място ще принудят Байдън да се върне към логиката на близкото минало и да подкрепи създаването на това, което ще бъде въплъщението на това минало през XXI век - новaтa EU-goslavija”, пише Лес в статията си за Open Democracy.

А защо Белград да е начело на това мултиетническо пространство... Лес обяснява това с факта, че Сърбия, тъй като европейските интеграции се забавят по различни причини, поднови позицията си на най-видната държава на Балканите, след появата на „силен лидер“, сложил край на хаоса от 2000-те и периода на структурните реформи.

Лес също така посочва, че Сърбия е реализирала „проницателно дипломатическо маневриране“, което ѝ е позволило да се ползва от подкрепата на силите, които искат присъствие на Балканите: Русия, Китай и Турция.

Това, добавя той, засили позицията на Сърбия по отношение на САЩ.

„Ако президентът Байдън иска да остане верен на американската цел за установяване на някакъв вид траен мир на Балканите, който позволява неговото вътрешно развитие и външна интеграция със Запада, той трябва да работи в рамките на тази нова реалност“, обяснява още авторът.

Той оценява, че няма съмнение, че администрацията на Байдън ще иска да отмени това, което е направил предишният президент Доналд Тръмп, но че, изправен пред ситуацията на място и новата реалност, ще трябва да продължи там, където неговият републикански предшественик е спрял.

Един от елементите на подхода на Тръмп, който Байдън ще трябва да запази, както посочва Лес, е инициативата за създаване на регионална икономическа зона в Западните Балкани, т.е. „мини Шенген“.

Според Лес администрацията на Байдън ще види, че Сърбия подкрепя такъв икономически съюз, както и други страни от Западните Балкани, включително Албания.

„Проект, който дава на Сърбия водеща роля на Балканите, може да бъде достатъчен, за да убеди Белград да признае независимостта на Косово ... и да регресира отношенията си с Русия, Турция и Китай“, уверен е Лес.

Експертът от Кеймбридж повтаря, че някои от екипа на Байдън със сигурност ще се противопоставят на идеята за „награждаване“ на Сърбия по какъвто и да е начин, но, както той посочва, изправени пред политическата реалност, те ще видят, че има малко други възможности.

Според Лес ключът в подхода на Байдън ще бъде преди всичко интересът на САЩ, а не оценката кой ще спечели повече или по-малко чрез създаването на икономически съюз в Западните Балкани.

С тази политика администрацията на Байдън не само ще продължи там, където Тръмп е спрял, но и ще възроди стратегията на великите сили на Балканите от XX век, смята Тимоти Лес.

Дори след Първата световна война Белград е столица на най-голямата нация в Западните Балкани и естествен политически център, казва авторът, добавяйки, че дори „сто години по-късно стратегическата логика не се е променила много“.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 някой си

    83 8 Отговор
    Поредната порция глупости !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 КОТарАК

    37 3 Отговор
    има доста непотребни на тоя свят/ ненужни направо които похабяват ресурс-тоя е един от тях

    Коментиран от #13

  • 4 Тиква

    50 3 Отговор
    Статия блудкоч. Някакви приомизми. Точно Байдън ще прави глупости. Стига сте публикували глупости. Срамота
  • 5 що за държавник

    23 16 Отговор
    е боко боко,белград май ще изпревари софия по отношение на македония, и да видим после на кого ще поставяш вето?

    Коментиран от #16

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Stormtrooper

    43 4 Отговор
    Никога не съм чел по-голяма глупост от тази! Бившите велики сили винаги са се борили срещу създаване на голяма държава на Балканите. Така е било, така и ще бъде, както и за икономически съюз.

    Коментиран от #21

  • 9 вулгарите са най велики потурняци

    6 52 Отговор
    6 милиона завижливи се мислят за велека сила. Зависта е причина за 500г робство, учете история вулгари, вземете си поука, нула сте и сега в ЕС

    Коментиран от #25

  • 10 ъъъъъ

    16 4 Отговор
    а хората там дали искат?
  • 11 вулгарите може да уважават

    6 21 Отговор

    До коментар #6 от "За разлика":

    сърбите а сърбите какво ли ви правят?

    Коментиран от #12

  • 12 Смешко

    19 8 Отговор

    До коментар #11 от "вулгарите може да уважават":

    Като говориш за робство, си дай труда да разбереш какво е било робството в имперска Русия и другите империи.

    Коментиран от #14

  • 13 ти си потребен

    6 6 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    за биологична храна.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Смешко

    10 2 Отговор

    До коментар #14 от "вулгарино":

    Дай си труда за който говоря и си спести жалкото мнение.
  • 16 Тимъти Лес

    12 2 Отговор

    До коментар #5 от "що за държавник":

    Комплексар с имперско мислене. От всички бивши, само античките им лижат долните .... граници. Другите ги презират.
  • 17 фен на сидеров

    23 3 Отговор
    водеща роля на сърбия на балканите !?!? гарантиран взрив на "барутния погреб " ! малоумни разсъждения на синилни старци !
  • 18 Николай

    17 7 Отговор
    Абе тия са откачени Байдън сега ще отцепи Войводина ще ревизира ще ни върне западните покрайнини и ще сведе Велика Сърбия до истинсите и граници а те са Белградски санджак това е Србия Белградски Санджак
  • 19 Stormtrooper

    15 7 Отговор

    До коментар #14 от "вулгарино":

    Единствените, които винаги са били роби е клетия руски народ. Робство ли е Правото на : 1.Собственост 2.Производство и търговия 3.Пътуване и миграция 4.Изповядване на религия 5.Даване на властови позиции на всички етноси ( от йеничерският корпус има 76 велики везири) 6.право на Съд. Това, че по времето на империите, когато не съществуват националните държави и не сме се самоуправлявали не ни прави роби. Още повече без да се съпоставя нашият живот с други.
  • 20 Пешо Тъпото

    22 3 Отговор
    Тя Сърбия се разпада той чичо байгън щял да прави Нова Юдославия + арнавутия. Санджак и Войводина са следващите отделили се

    Коментиран от #29

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ТОЧКАТА

    1 1 Отговор
    ааа,мерси боку!!!!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ТОЧКАТА

    3 2 Отговор
    Дайте след 20!!!/бе много са,след 5 г// да КОМЕНТИРАМЕ СТАТИЯТА!!!!Дай боже,,ФАКТИ ДА ГИ ИМА ...И ДА СИ СПОМНЯТ ТОВА!!!Успех,пичове...АЗ СЪМ ВИ ВЕРЕН!!!!
  • 25 Факетата

    12 2 Отговор

    До коментар #9 от "вулгарите са най велики потурняци":

    са най-велики мекерета! Самият факт, че се смятат за наследници на Сашко Факедонски - един мегаломан дето е събрал 140000 войска, когато големите армии са били по 20000 души и е решил, че е голям пълководец, а по същество си е бил педал, та самият факт е много показателен!!! Наследници на гей-мегаломан, които нямат учени, поети, писатели, поборници и си присвояват чуждите!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Стефан

    13 1 Отговор
    Каква велика Сърбия бълнуввът, тя никога не е била на 3 морета, всичко барабар с Белград е било българско! По времето на Крум, Симеон и иван Асен са били нула,!
  • 28 Македонско ке биде говори!

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "вулгарите какво си мислихе":

    За това трябва да питаш АЛБАНИЯ, БЪЛГАРИЯ, УНГАРИЯ И ИЗБИТИТЕ БОСНЕНЦИ, ХЪРВАТИ И АЛБАНЦИ. Не пиша Македония, защото такава държава няма и няма да има. ГАРАНТИРАНО ОТ АЛБАНИЯ!
  • 29 Дедо Вангьо, ученик на баба Ванга

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "Пешо Тъпото":

    НОВАТА ВОДЕЩА ДЪРЖАВА НА ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ СЕ КАЗВА АЛБАНИЯ! СЪРБИЯ ОТДАВНА (ОТ МИЛОШЕВИЧ) Е НА БУНИЩЕТО НА ИСТОРИЯТА! ЗА ТОВА СЕ Е ПОГРИЖИЛА ОТ ОПИТ ЕВРОПА, А СЪЩО И ДЪРЖАВИТЕ, ОТ КОИТО ТОВА КРАДЛИВО ПЛЕМЕ Е ОТКРАДНАЛО
    ТЕРИТОРИИ: УНГАРИЯ, БЪЛГАРИЯ, АЛБАНИЯ, ХЪРВАТИЯ, БОСНА И ХЕРЦЕГ. ОКРЪГ МАКЕДОНИЯ ЩЕ СЕ РАЗДЕЛИ НА ДВЕ, АКО АЛБАНЦИТЕ ТАМ СА ВЕЛИКОДУШНИ: ИЗТОЧНА ИЛИРИЯ И БУТАФОРИЯ.
  • 30 Минчо

    8 2 Отговор
    ЕДНА ЧИСТАЧКА ОТ СОФИЙСКИЯТ УНИВЕРСИТЕТ МИ КАЗА ЧЕ ТОВА СА ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ ПИСАНИ ОТ ГРАДИНАР В УНИВЕРСИТЕТА!!!!!САМО ПОМИСЛЕТЕ КАКВА ТЪПОТИЯ Е ТАЯ СТАТИЯ?????ЗНАЧИ АМЕРИКАНЦИТЕ УНИЩОЖИХА ЮГОСЛАВИЯ ДАВАТ РАМО НА КОСОВО А РУСНАЦИТЕ НА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ!!!!НО ВИЖДАШ ЛИ СЕГА ЩЕ СИ СМЕНЯТ ПОЛИТИКАТА ЗАРАДИ ЧОВЕКА БАЙДЪН КОЙТО СИ БЪРКА РЕЧИТЕ????СТИГА ГЛУПОСТИ!!!!ТОЯ САЙТ СТАВА ЖЪЛТ С ПОДОБНИ СТАТИИ!!!
  • 31 ран

    4 2 Отговор
    Ха ха. да не би да сте мислили друго? Когато голяма фирма избира между София и Белград, тя избира Белград. Но ние си въобразяваме че ни уважават.
  • 32 Ира

    2 7 Отговор
    Югославия е била уважавана страна в цял свят. Тя беше лидер на независимите държави. Нейни граждани с десетилетия живеят в Западна Европа, Южна Америка и Австралия. Те си имат история и бекграунд. Там където е текло, ще тече.
  • 33 Холмс

    6 0 Отговор
    боя се, че на Байдън ще му стане байгън, преди да дочака подобен план на Балканите
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Јас сум за

    2 8 Отговор
    Да се создаде голема Балканска федерација ама да ја нема фашистичка Бугарија да си оди кон Турција дека и е местото

    Коментиран от #38

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Аве Адолф Хайл

    2 0 Отговор
    Поредната фалшива новинка ,писана за попълване на норматива от статии по поръчка .........
  • 38 Енвер Ходжа

    5 0 Отговор

    До коментар #35 от "Јас сум за":

    Нека да се създаде! И всички в тази федерация ще пушите албанския кypaц!