Last news in Fakti

4 Декември, 2020 19:00 3 792 18

Разбра се, че плочки и дограми не лекуват. Лекуват хора

  • д-р цветеслава гълъбова-
  • цветеслава гълъбова-
  • психиатрична помощ-
  • психиатрия

Българската психиатрична асоциация къде е?

Разбра се, че плочки и дограми не лекуват. Лекуват хора - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От доклада на Комисията срещу изтезанията към Съвета на Европа за съжаление се разбират чудовищни неща. Заключенията са стряскащи и би трябвало всички ние да се стреснем - като общество, като ръководство на Министерството на здравеопазването и като психиатрично съсловие. Тези проблеми ги знаем. Българската психиатрична асоциация къде е в този процес? Кога застана с лице, име какво да направим и как. И преди докладите не бяха никак розови. Де факто са се променили само болничните условия. Дограми и плочки не лекуват. Лекуват хора.

Това заяви пред bTV д-р Цветеслава Гълъбова, директорът на Държавната психиатрична болница "Свети Иван Рилски". Повод за коментара и са ужасяващите констатации на европейската комисия срещу изтезанията, според които обитателите на психиатричните клиники у нас стават жертви на насилие и потресаващо отношение.

"Да, фиксираме пациенти. Това е терминът. При нас постъпват хора с много тежки психомоторни възбуди. Те могат да бъдат опасни. Фиксирането е с колан. Проблемът опира до липсата на персонал. Тази фиксация се прави от 5 човека по наредба. В нито едно от нашите отделения няма едновременно 5 човека на смяна. Остават един санитар и една сестра с 30 психично болни мъже", обясни д-р Цветеслава Гълълбова.

"За оправдание дума не може да става. За 22 години съм уволнила над 60 души заради подобно лошо отношение. Ставала съм свидетел на какво ли не. Пациентите са се оплаквали от психическо и физическо малтретиране, кражба на цигари, пари... Грозни неща, които са недопустими спрямо когото и да било. Аз вярвам на болните. Подобни свинщини при нас не се търпят. Реагираме моментално", обясни още д-р Гълъбова.

Проблемът в системата е един за всички - проблемът с броя и квалификацията на персонала.

"Тези психиатрични болници са разкривани преди 70-80 години. Тогава концепцията е била да са далеч, да не се виждат от хората. Разкривани са в малки населени места. Парите като заплати са малки, макар че санитарите вече не са на минимални работни заплати, след последното увеличение. Идват само местни хора поради отдалечеността, които не са лоши хора, но не са обучени. А отговорност според мен носи съсловната организация. Българската психиатрична асоциация къде е в този процес? Кога застана с лице, име какво да направим и как. Държавата, която определя политики. Първият министър, който посети психиатрията бе проф. Ангелов. Това са факти. Факт е, че когато той стана министър, бе качена стратегия за обществено обсъждане, която лежа 2-3 години", обясни д-р Гълъбова.

По думите ѝ задължение за обучение на персонала имат от психиатричната асоциация. Години наред обаче тя не е направила нищо.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пламен

    19 3 Отговор
    Схемата ГЕ$РП: взимай си заплатата и си питай дедавия.
  • 2 Не се обяснявай

    28 4 Отговор
    Прибирай тулупа за тотално лечение, че се скъса психомоторно да краде и лъже ,като изоглавен.
  • 3 Пламен

    10 2 Отговор
    То, ако слушаме Сулью и Пулю, трябва да затворим цялата държава. Къде са бляли като ни взеха в ЕС? Там където блеят вече 150дена, че и на майчините езици им писахме плакати, и социални мрежи. И нищо. Затова - изстискване на кесията на Меркел до грош, заеми, дългови книжа. Топай топката на място, грей се на слънчице, тя работата си върви. Администрацията евро, евро банкери и всякакви такива куухари, да го ду'ат под вода. Не е луд тоя, дето яде баницата...

    Коментиран от #12

  • 4 В СИБИР

    6 5 Отговор
    АЙДЕ ОСВИДЕТЕЛСТВАЙ ГО , ВЕРИГИТЕ , БОХЧАТА И ЗАЕДНО С ЦЯЛОТО ГЕРБ БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЯ -- В СИБИР , НЕКА ТЕ СИ ГО ХРАНТУТЯТ ТАМ , АКО НЕ ГО ИЗЯДАТ ПО ПЪТЯ ! ТОВА ЧЕ ИМАТЕ ВЕРИГИ Е ДЮШЕШ !
  • 5 нашия

    7 1 Отговор
    за това говоря -пред тухли и прозорци не се протестира те не могат да променят нищо
  • 6 Тито

    4 10 Отговор
    Аз как ще те излекувам теб от плочките та на плочки дърта какче.

    Коментиран от #13

  • 7 Млада протестърка

    5 15 Отговор
    Тази комунистка и некадърница освен да се оправдава по Божков тв. нищо не е свършила. Може само да пише фалшиви "експертизи" за пари. Това ще е бъдещ депутат на БКП.

    Коментиран от #10

  • 8 ТОЧКАТА

    5 0 Отговор
    ооо,тва нищо не е !!!и в братска америка е така...Там фирмата ,,стопанисваща,, АБУ ГАРИБ имаше предмет на дейност ,,,ОБРАБОТКА БАЗА ДАННИ,,!!!!!Яко обработваха ,,данни,, на пазарен принцип,който и при нас ,,,вилнее,,,.Ма никой не обвинява ПРИНЦИПА.
  • 9 Хан Кубрат

    10 3 Отговор
    Госпожо Гълъбова,следя вашите изказвания по телевизията и в други форуми-много сте права! Но за трагичното положение кой е виновен-то се знае!?Както и при болните в критично състояние-или имат шанса да оживеят от коронавируса,или умират по стълбите на болници,в къщи,на улицата и т.н.Системата се знае-без да изпадам в подробности...Трагедия,трагедия и смърт! На всичко случващо се! Управляващите винаги са с готови изрази и фрази/без покритие/-всичко според тях е нормално,точно! Не мога да ги слушам,да ги гледам по телевизията-отврат,по гадни са ми от самия коронавирус,от плямпанията,от наглото им дебелоочие и нахалитет! Такава паплач,не е имало от 681г насам!Омитайте се,вън от България! КАЗАХ!!!
  • 10 Behemoth

    5 9 Отговор

    До коментар #7 от "Млада протестърка":

    Хайде сега всички знаем че си дърта лелка влюбена в примата с жипа.....това е интересен психологически феномен като се има в предвид ,че маймунка си задоволява щенията с манекенки и прекрасни госпожи а лелките като тебе ,Караянчева ,Деса,Фандъка и много други застават на амбразурата да бранят своя Крали Марко...

    Коментиран от #18

  • 11 Иво

    2 13 Отговор
    Не само че връзват и бият болните но един друг се убиват. Това се случва в болницата на др. Гълъбова която обикаля тв. вместо да работи.
  • 12 Хан Кубрат

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Пламен":

    Ти къде се криеш,бе философ-що не дойдеш при нас една вечер,да видиш действителността! Лесно е да си пиеш питието и да критикуваш,пред компютъра,А !!! Що не направиш една баница за властоимащите да ги нагостиш! Майче ти си Сулю и още ПУЛЮ-и пий по-малко,щото да не пишеш глупости!
  • 13 Йежи ми

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Тито":

    Мократа катерица, пасивняк непоръбен.
  • 14 мда

    2 9 Отговор
    Плочки не лекуват ? Ами работи в обор тогава ма, пача мрънкаща !
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Dr.mengele

    0 0 Отговор
    Закривай кочината,извратено ориенталско племе
  • 17 Просветен илюминат

    1 0 Отговор
    Ако произвеждаш некачествени продукти ще фалираш,но в държавата това всъщност е заложено и е печелившо.
    За да има болни хора има причина и тази причина за да затруднява сега здравната система не показва ли,че някъде другаде е проблема и там е мястото където е нужно внимание и промяна?
    Като се има предвид от колко години има проблеми със здравето човек и докторите са научени от същата тази система да лекуват занимавайки се със симптомите и за това хората не могат да оздравеят напълно,какво ще направят и повече хора като персонал след като всеки ще има нужда от пари,а ползата от лечението е никаква?
    За да има психично заболяване има предпоставки и причини,а с хапчета това не се лекува,а само се дрогира човек и става жив инвалид,за който някой близък да се грижи и да живее за да може да го гледа,много тънък е леда по който стъпваме вече.
  • 18 Нали помниш

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Behemoth":

    Че и запалиха клиниката. Сети се кой може да го направи.......