Last news in Fakti

10 Декември, 2020 06:30 9 181 35

Коронавирус? Не, истинската пандемия е друга!

  • българия-
  • герб

Никой никому не вярва, всеки гради своя версия на реалността, все повече хора и цели общества се доближават до границите на разсъдъка си

Коронавирус? Не, истинската пандемия е друга! - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Политическите елити разрушиха нашето доверие до основи. Затова никой никому не вярва и всеки си има собствена истина. Това, а не набеденият COVID, е страшната пандемия, за която се нуждаем от ваксина. И то спешно.

В споровете покрай ваксините срещу COVID лъсна основната характеристика на епохата. Никой не вярва на никого и всеки си измисля собствена версия за света. Това е един от начините за полудяване на цели общества. Все пак, според дефиницията на Робърт Пърсиг, лудостта е култура, съставена от един човек. Причините да стигнем до това положение са много, но е очевидно, че една от тях е внезапната и масова загуба на доверие както в управляващите елити, така и в експертите - в онези, на които едно време казвахме „учените”. Тази загуба на доверие обаче не беше внезапна. Почвата за нея се подготвя поне от четвърт век.

Да вземем първо управляващите елити. След рухването на комунизма те си представиха, че дългото извънредно положение на Студената война е отминало, и че отсега нататък те няма защо да се напъват да търсят постоянна подкрепа от населението. Историята, според тях, беше свършила и вече нямаше кой да им противостои. Един доста ранен резултат от това отпускане беше превръщането на политическите партии в „партии-картели”. Вместо да са вкоренени в гражданството и да пренасят неговите искания към арената на властта, партиите започнаха да мислят себе си като вкоренени във властта субекти, представляващи нейните изисквания към гражданите. На свой ред правителствата, съставени от такива партии, също се затваряха към гражданите, превръщайки се в отдалечени от тях олигархии.

Никой не понесе отговорност

По същото време, от граждански контрол се отвързаха „дерегулираните” от властта финансови институции, на свой ред превръщайки се в затворени обирджийски картели. Така се забърка онази опасна смес, която се взриви във финансовата криза от 2007-2008 година и в последвалите я дългови кризи на цели държави. Виновните – различните видове банкери и инвестиционни спекуланти – не понесоха отговорност. Правителствата ги прикриха, а редовите граждани платиха сметката. Така се роди днешният свят, в който все повече граждани живеят в условията на „прекариат”, а все повече финансови и политически големци имат яхти и крият доходи в екзотичните дестинации, из които щъкат с тези си яхти.

Как, при това положение, редовите граждани да имат доверие на управляващите и на стопанските елити? Те, гражданите, все пак са - да напомня - суверен: „We, the People” и т.н.

В рамките на същия процес на деградация на нравите, гражданите загубиха доверие и в експертните елити – в „учените”. Тук нещата са доста по-неясни, но могат да бъдат разбрани с прилагането на определени научни инструменти. Основната беда тук можем да наречем „тиранията на данните”. Корените на тази тирания се крият в идеята, възникнала в развитите страни на Запада през 1980-те години, че всички сфери на обществения живот, ако започнат да имитират поведението на пазарни субекти, ще започнат да произвеждат по-добри резултати при по-малко разходи.

Как би могло да се измери това? С количествени данни, т.е. с някакво число, което се появява под чертата и въпросният секторен министър казва: „Аха, ето резултат: имаме данна, че сме станали по-ефективни”... Преклонението пред „данните” - т.е. пред някакви числа, поднесени тържествено в някакви отчети - към средата на 1990-те години вече се бе превърнало в такава зараза в Англия, че писателят Джонатан Коу написа цял сатиричен роман по въпроса. В него, главният негодник, несменяем министър, по някое време възкликва: „Знаех си! Качеството е околичествяемо!”. След което така околичествява здравната система, че я ликвидира.

Как ликвидираха качеството в образованието

Езическото преклонение пред „данните” не само отвори широко вратата пред всякакви елементарни мошеничества, но като начало ликвидира качеството в образованието, произвеждайки невежи индивиди, лесно намиращи и произвеждащи числа за всичко. На университетите бе казано, а и още се казва, да произвеждат околичествяем продукт, така наречените „кадри за нуждите на пазара”. Вместо аз, да речем, да развъждам безделници, които четат и дискутират Платон, Аристотел, Августин, Хобс, Лок, Монтескьо, Кант, Бърк, Мил, Попър, Фром, Сен, Рорти, Скрутън, Арент, Хабермас и т.н., ползата от които безделници не може да бъде околичествена, е по-добре да произвеждам полезни „кадри”, чието съществуване да може да бъде отчетено с „данни”. Като например, представям си, да произвеждам застрахователи, брокери, фрезисти и механик-водачи на трактори „Беларус”.

Така се роди онова поколение, което може да бръкне в смартфона и да извади всякаква „данна”, но няма никаква представа защо трябва да се отнася към другия не като към инструмент, а като към нещо ценно. Такива неща не се обясняват на „кадрите за нуждите на пазара”. Такива неща ги знаят само безделници, на които други безделници са обяснили категоричните императиви на Кант.

Междувременно „учените”, вече известни като „експерти”, просто пристанаха на олигархизиращата се власт. Започнаха да пропагандират нейните успехи с „данни”. Не след дълго започнаха да вършат същата услуга на плячкосващата всичко по пътя си финансова олигархия. Навръх финансовата криза, всякакви одиторски къщи и регулатори бълваха порой от „данни”, с които илюстрираха прекрасното здраве на банки и инвестиционни фондове, които щяха да фалират само броени седмици по-късно. Разбира се, всички оценяващи, бидейки „независими”, т.е. не платени от гражданите, получаваха заплатите и бонусите си от онези, когото проверяваха. Хитро, а?

А малко преди кризата, стотици икономисти, стъпили върху своите „данни”, заливаха световните медии с колективни манифести, в които гарантираха, че светът никога повече няма да види финансова криза. Но кризата удари, по-здраво от всеки друг път след 1929 година. Накрая сметката платиха не експертите, а гражданите.

Съзнателни фалшификации

Къде е заровено кучето? Кучето е заровено в това, че всеки човек във всеки даден момент може да изкара „данна” за каквото си поиска. Затова по-горе нарекох цялото упражнение „езическо”: изкарваш число и започваш да му се кланяш, като на дървен идол. „Експертите” доста бързо се ориентираха, за какво иде реч – и започнаха съвсем съзнателно да фалшифицират процеси, заради които в едни по-сериозни времена бяха уважавани като „учени”. Преди вече 10 години се наложи да напусна – „безмълвно, по английски” – европейските академични среди, тъй като се оказах въвлечен в международно изследване, което представяше качествени данни за количествени.

Ще рече: тълкуваше разговори с двадесетина човека в дадена държава като представително изследване. Обяснявам. Подобни разговори, наричани „фокус групи” във времената, когато учените бяха още учени, могат да дадат информация за това, какви вярвания и настроения има в дадена обществена среда. Но тези разговори са „качествени”; те не могат да ти кажат, колко хора в какви неща вярват. Това правят „количествените” данни, които се вадят от извадка, направена така, щото да представлява пропорционално всички групи от населението. От такива изследвания можеш да изведеш заключението, че (примерно) 14 процента не вярват, че американците са стъпвали на Луната. От качествените изследвания можеш единствено да заключиш, че има някакви хора, които не вярват в това постижение на НАСА. Но не можеш да кажеш – колко са те.

Околичествяването на качествени изследвания е днес пандемична зараза. Има и още. Дори количествените изследвания вече се правят през куп за грош, без предварителни хипотези, проверовъчни пред-изследвания, контролни групи и т.н. Тези неща, които дисциплинират изследването, се смятат за неефективни и незаслужаващи финансиране. Важното е накрая да се извади пред публиката дървеният идол – „данната”. Затова дори в САЩ, където този занаят се е родил, през 2016 година, както и отново през 2020 година сондажите на общественото мнение не успяха да предвидят резултатите от президентските избори. Обожествяването на „данната” върна човечеството във варварски времена и позволи разгула на елементарни мошеници, умело скрили се зад фасадата на това ново езичество. Казано накратко: докато едни хора ни заливат с „данни”, едни техни приятели крадат. От нас.

Как, при това положение, който и да е обикновен данъкоплатец да вярва на която и да е „данна”? Статистиката, свързана с КОВИД, е най-пресният пример. Дават ни се числа и проценти. Как се е стигнало до тези числа? Те какво точно ни представят – брой проведени ПСР-тестове или брой човеци, тествани с ПСР? Има ли човеци, необхванати от „данните” за COVID? Ако да, то процентите процент от какво са?

Накрая всеки лесно стига до следния извод: след като политиците и експертите вадят числа от ръкавите си, защо и аз да не вадя? С какво моите числа, изсмукани от моите пръсти, са по-лоши от техните числа, изсмукани от техните пръсти? Погледнете си Фейсбука и ще видите, че гъмжи от такива примери.

Как разрушиха нашето доверие

Политическите елити, заедно с присъдружните си финансови и експертни кръгове, в продължение на четвърт век разрушаваха самата основа за доверие – не само към себе си, но и към обективната действителност. Правеха това поради мързел, самовлюбеност и алчност. Така се завъртя онази порочна спирала, в която живеем днес. Никой никому не вярва, всеки гради своя версия на реалността, все повече хора и цели общества се доближават до границите на разсъдъка си. И след едно поколение суеверен захлас по „данните”, днес вече никой не вярва на никакви числа, независимо, колко добросъвестно те са били произведени.

Това, а не набеденият COVID, е онази световна пандемия, за която трябва да бъде изработена ваксина в най-кратки срокове.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 65 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 6 Отговор
    всеки се спасява поединично
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    33 0 Отговор
    някога бяхме ХОРА а сега ХОРАТА са малко просто станахме за някой ЧОВЕК за ЧОВЕК е
    ВЪЛК
  • 4 БАЙ Х@Й

    29 2 Отговор
    И ЕНЕРГО-ПРО Варна се грижи за своите клиенти !!!!!!!!!!!!!!! Да си платиш тока в 09:30 и в 15:30 да ти отвият бушона !!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #7, #11

  • 5 БАЙ Х@Й

    22 2 Отговор
    По-ЗДРАВ за шефове и служители с песента на Белослава !!!! А 40-те кинта взети без извинение да си купите знаете какво БЕЗ ИЗВИНЕНИЕ !!!!
  • 6 Шопо

    61 1 Отговор
    На кого да вярваме?! В Парламента е пълно с абсолютни бездарници! Министрите са нечии любовници,негодни за нищо освен да ги плющят ! Начело на държавата е психичноболен човек ! Кому да вярваш!?

    Коментиран от #19

  • 7 Лост

    15 2 Отговор

    До коментар #4 от "БАЙ Х@Й":

    Сега ще ти обяснят, че други се занимават с отвинтването и не е тяхна работа да им се обадят. А на тези пък не им влиза в задъженията да видят дали не си платил. А може и софтуерът им да е изчезнал цял ден
  • 8 Рошко

    21 1 Отговор
    За инфо, тази лудост е създадена от един човек и трябва имаш мъничко акъл за да се сетиш, всеки драскач използва Уиндоус, а кой му създателят 🤔🤔🤔🤔🤔, гледаме четем и пишем телефоните вече като зомбита, та какво има за чудене
  • 9 Затвор и разстрел

    2 28 Отговор
    За вдигналия юмрук срещу народа фигурант.

    Коментиран от #10

  • 10 Бай Йордан

    14 3 Отговор

    До коментар #9 от "Затвор и разстрел":

    Когато ГЕРБ си отиде тогава какви ли ще ги драскаш?
  • 11 бегай

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "БАЙ Х@Й":

    аз успях . В Варна може ! Това е "града " ! Това е града с "кметовете " !Няма да ми стигне времето да изброявам абсурдите ...........а и по голямата част от населението си ги знае
  • 12 Пацо

    9 12 Отговор
    Объркани мисли на един объркан човек които плаче все едно са го минали за първи път. Това е сбъркано онова е сбъркано Еди какво си е сбъркано. Някой да му каже че е сбъркана цялата система от край до край. Подобни сбъркани системи са обречени нон стоп на проблеми и катаклизми до тяхното унищожение. С две думи тази система не работи оптимално и няма бъдеще изобщо.

    Коментиран от #16

  • 13 РЕАЛИСТ

    26 1 Отговор
    Не разбрах, кой в авторът, но рядко се среща нещо смислено, като това мнение.

    Коментиран от #20, #21, #23

  • 14 Ккк

    13 0 Отговор
    По действителен случай
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Просветен илюминат

    11 1 Отговор

    До коментар #12 от "Пацо":

    Матрицата се храни с твоето нещастие,това е мотото на системата и всичко в нея е обратно на природата.Спазват се измислени правила от някой за да му е добре на него и тарикатите създават постоянен недостиг и всеки живее с мисълта колкото повече има толкова по-добре ще живее и ще се радва на повече внимание и уважение,но капана на матрицата неосъзнат от повечето хора е,че човек от дете живял в нямане,колкото повече иска и се стреми да има той си привлича още от същото.Липсата на един води до изобилие за други.Какво прави човек постоянно?Работи воден от убеждението,че трябва да се жертва за държавата,защото тя се грижи за него,а как това всеки го разбра и видя сега с този вирус много добре.
    Колкото повече се лишават хората за да спазват правилата и да си платят на държавата толкова повече,те живеят като жертви,защото като си потърсят помощ от държавата получават повече проблеми отколкото за това,което са си плащали според правилата.Държите се като жертви защото чакате искате друг да ви реши проблемите,който ги създава и после печели от тях пари,а вие ако печелите пари ще искате ли да спрете и да не печелите? Добре дошли в огледалния свят на Матрицата.
  • 17 Просветен илюминат

    21 0 Отговор
    Това,което е прието без доказателства може да бъде отхвърлено без доказателства.
  • 18 Изтрит

    14 0 Отговор
    Абе, колега, какво лошо казах? И Факти, и Дойче Веле, и Силвия Великова - на една хранилка (Сорос), и с едни и същи цели - пълна деморализация и разпад на обществото, приемане на джендърите, македония, Байдън и т.н.
  • 19 Даже за плющяне от там

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Шопо":

    Само тая от долни дъбник става хаахаххахаха
  • 20 АНОНИМЕН

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "РЕАЛИСТ":

    На сайта на Велето си ги има и статията и автора - Евгений Дайнов!
    Чичкото с Гуглата всичко знае!
  • 21 и аз се чудя

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "РЕАЛИСТ":

    Интересно защо не посочват автора? Статията е написана от Евгени Дайнов.
  • 22 ха ха ха

    1 4 Отговор
    Хората май ви оценяват само по заглавието - никой не ви чете, жалки сте! 😁
  • 23 Клио

    9 4 Отговор

    До коментар #13 от "РЕАЛИСТ":

    Авторът е небезивестният Евгений Дайнов, чието име отново нашумя от няколко месеца около протестите. Не знам защо не са му обявили името, но вчера попаднах на същата публикация в Дойче Веле.
    И като говорим за доверие, не знам дали на въпросната личност трябва да му се има доверие за каквото и да било! Абсолютно противоречие между биография и възгледи! Син на кореспондент на Работническо дело първо в Москва и след това в Лондон, завършил в Оксфорд! После преподавал там като гост преподавател, отново по време на соцрежима. Кой можеше да си позволи подобно нещо тогава - само най-верните хора на режима и на партията! Днес същият този е вечен опозиционен срещу всяка власт и статуквото. И какво доверие може да се има на такъв човек?!

    Коментиран от #25, #29

  • 24 Учен

    10 0 Отговор
    ФАКТИ, БРАВО!
    Толкова ДОБРА СТАТИЯ не вярвах, че ще видя в публичното пространство. Авторе, БРАВО!!!

    Жалко, че СЛОВОТО Е МЪРТВО! Вече НИЩО не може да извади ХОРАТА от Клоаката...
  • 25 Сандокан с Двата...

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "Клио":

    Не забравяй, че всеки търпи развитие...
  • 26 0dc9c9

    3 1 Отговор
    Най-големите дезинформатори, манипулатори и рупори на всичко човеконенавстно- Дойчевеле, ще ми говорят за тинтири-минтири!
    Аман от шамани!
    Сотой далеч от ДВ, СиЕнЕн и подобни и Бог ще те възлюби, както биха казали поповете!
  • 27 Ханибал Проктър

    6 1 Отговор
    На протеста няма заразени !
    А който не протестира ЯКО ще
    измира, според Емира !....
  • 28 Матей

    3 0 Отговор
    Доверието,то се дава на хора ,които ПЪРВО са от твоята среда,сит на гладен вяра не хваща.Второ,по компетентност,доказана .Трето,по заслуги,който е допринесъл за напредъка на своята прослойка,доверието към него се покачва. А сега какво имаме,ръководството е изцяло самозванско,подбрано по мистериозни изисквания и без реална изборност.Депутатите и др. длъжностни лица са кариеристи и келепирджии до последния кмет и чиновник.Резултатите са напълно предвидими,изгради се една корупционна среда,повсеместна поквареност и престъпност,без последствия.Превърнаха и лекарите в търговци,да не кажа търгаши,за какво доверие можем да говорим,появиха се и лекарства ментета,а цените се вдигнаха.Изцяло подмяна на елита,тоя е негоден и води към джендема,бързо и решително,а той от своя страна трябва да промени всичко в страната за да се осъществи ВЪЗРАЖДАНЕ .
  • 29 пери

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "Клио":

    Какво значение има? Важното е какво е написал и че е напълно прав. Хората се променят и израстват. Никой не си избира родителите, но може да си избере позицията.
    А статия без автор е отдавна практика в много онлайн медии. За съжаление.

    Коментиран от #30

  • 30 Клио

    3 1 Отговор

    До коментар #29 от "пери":

    О, да развитие! Винаги бъдете с повишено внимание към такива индивиди, облагодетелствани от "народната власт", а днес коват общественото мнение и ви насочват мисленето в "правилната посока". Имайте "едно на ум"! Не приемате това, което ви казват за чиста монета. Много често уж говорят неща, в което се припознават много хора и се харесват на мнозинството!
  • 31 даскала

    3 0 Отговор
    Тази статия , отлично формулира днешното състояние на човешката психика и по-точно , начинът на разсъждение на индивида ! Естественно , статията е популистка , но добре насочена . Акцентира се върху забогатяването , чрез политическата власт - ПОЛИТИЧЕСКИ КАРТЕЛИ ! Освен това , описва начинът за „опростяване“ и насаждане на безразличие на цели категории от населението ! Простият и безразличен индивид , се контролира много лесно ! Подготовката на такива индивиди започва в ранна възраст , чрез АНИМАЦИОННИ филмчета с агресивни сюжети ! Анимационни супер-герои и анти-герои ! Филмовата и телевизионна индустрия , са основен ПРОВОДНИК на тази пропаганда ! Темата е обширна и постоянно може да се допълва !
  • 32 безпартиен

    1 0 Отговор
    Бих се съгласил с ДВ само при условие че отговорят на един въпрос:КОЙ създаде елитите у нас?Те резултат ли са от естественото развитие на обществото или има и приложена сила,принуда,репресия?От отговора на този въпрос зависи и отношението на НЕ елита към сегашния елит!
  • 33 полнай кампрес

    0 0 Отговор
    Грешка на Бог че е създал кое,човека следващ посоките и делата на дявола,и измислените системи,нож с две остриета
  • 34 НЕ БОЙТЕ СЕ НАРОДЕ

    0 0 Отговор
    ГУРОТО ФАТМАК АДЮТАНТ И РЕЗИДЕНТ ТИКВУН ЛЕКУВА ХОРАТА БЕЗ МАСКИ НА БУЗЛУДЖА. АЛИЛУЯ.
  • 35 Добре

    0 0 Отговор
    Ама все пак с му разрешили да я публикува. Значи не е казал квото ни интерес нас