25 Ноември, 2012 00:02 7 445 5

Колко ни струва Европа?

  • европа-
  • пари-
  • трилион
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Предложеният от ЕК бюджет от 1 трилион евро само на пръв поглед изглеждат много пари. Ако ги разделим на всички поравно, то на всеки ще се паднат по 80 евроцента на ден. Или по 8 цента на човек от онези спорни 100 млрд, коментира Дойче веле.

Господи, това са много пари! Един трилион евро. Това е число с 12 нули. Ужас! Добре, че никой не трябва да ги плаща сам. Слава Богу - ние сме повече от един. Ние сме цели 500 милиона!

И тук вече всичко става относително: един трилион за 500 милиона души. Това са по 2 000 евро за всеки един от нас. За седем години. Тоест почти 80 цента дневно на калпак.

Да, да, ще кажат някои, не може да правиш такива сметки! Трябва да включиш само данъкоплатците, а не всички, и да извадиш от тази аритметика кърмачетата, старите хора и тези, които си стоят вкъщи - домакините!

Добре. Тогава да пресметнем само онези оспорвани 100 милиарда, заради които се провали бюджетът. Това са 10 процента от цялата предложена сума. Десет процента. От които на всеки европеец се падат по 200 евро за следващите седем години. Или по 8 цента на ден!?

В моето семейство има петима европейци, повечето от които са непълнолетни. И един данъкоплатец, който плаща за всичко. Значи 5 по 8, нали? Това прави 40 цента на ден. 40 цента за свободното придвижване, за мира и за безмитните специалитети, от които спешно имам нужда в кухнята. Не би трябвало това да е твърде голяма цена, нали!

Признавам си, че магазинът, откъдето си купувам маслините и овчето сирене за селската салата, е гръцки. Гърция, ли казах? За нея слагам още 10 цента отгоре. Доброволно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тадд

    1 0 Отговор
    и всичко това на фона на 100тяхто евро на ден ?!
  • 2 амаха

    0 0 Отговор
    neznam kolko NI struva evropa,no mariq da kaje kolko 6te vzeme ot evrofondovete da im laska imidja,kakto sergeq pla6ta6e na avstricite :D
  • 3 Явор Кръстев

    1 1 Отговор
    Лично аз бих сменил безценните специалитети срещу Козлодуй работещ на 100%, кутия цигари-най много 2лв , горива с по-малък акциз и тн и тн.
  • 4 boris

    1 1 Отговор
    да така е, засега ЕС повече взима,отколкото дова
  • 5 Бай Онзи

    0 0 Отговор
    Въпроса е до кога?