31 Декември, 2020 13:00 5 044 47

Умираме, ама Бойче ще ни оправи

  • корупция-
  • българия

Една баба обобщи годината

Умираме, ама Бойче ще ни оправи - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Равносметката в края на годината е доста относително нещо. Управляващите изтъкват дълъг списък от успехи. Обикновено голяма част от тях критиците цитират като провал. Ловки анализатори ще намерят аргументи и в двете посоки. От управляващите ще получат някаква изгода, от критиците – сарказъм. Изводите се люшкат от „Направихме много за хората“ до „Такъв позор историята не помни“.
Отново и двете страни са прави, защото властимащите и техните авери са хора и наистина са направили страшно много за себе си. И 10% от скандалите през годината са достатъчни, за да се докаже второто.

Да видим някои компоненти на 10-те процента.

И през 2020 България запази всички последни места в ЕС, свързани с качеството на живот. Най-бедни, най-болни, най-умиращи, най-корумпирани, най-неграмотни, най-застаряващи, най-много емигранти на глава от населението, най-малко инвестиции и т.н. докато ни свърши черната боичка…

Нито един член на кабинета и управляващата коалиция не е коментирал нито веднъж тази статистика. Престраши ли се някой журналист да зададе подобен въпрос – не се сещам за такъв – чуваме: Всичко е наследство от комунистите, ние/аз сме единствените антикомунисти. Универсално, дразнещо клише, което на всичкото отгоре не е вярно, защото над 60 на сто от гербаджиите са били членове на БКП, начело с вожда им Бойко Борисов.

Борисов: Строим магистрали, каквито никой досега не е строил.

Истината: Да, строят се, но адски бавно и адски некачествено. Останалите пътища ни отреждат поредното последно място по пътна мрежа в ЕС.

Правителството: Развиваме туризма, подпомагаме бранша по време на епидемията.

Истината: Подпомогнати са най-големите хотели, повечето от които са собственост на близки на властта хора. Малките и средните ресторантьори и хотелиери умират.

Томислав Дончев, вице-премиер: За е-правителство са нужни още 1,5 млрд лева.

Истината: 16-та година слушаме обещания, които не се изпълняват. Очевидният хaoc c линeйки, бoлни, бoлници, медици, брoй лeглa, мeдикaмeнти, аптеки и вcички останали проблеми, задушаващи здрaвнaтa cиcтeмa, ce дължи нa липcвaщoтo eлeктрoннo прaвитeлcтвo. До момента обаче нищоправенето е погълнало над 2 млрд. лeвa.

Деница Сачева, социален министър: В областта на социалната политика правителството направи много и продължава да прави. Борисов: Увеличаваме заплати (предимно на чиновниците и политиците) и даваме по 50 лева на всеки пенсионер.
Истината: По изчисления на експерти ако през последните 10 години са били ограничени присвояванията на средства от европрограми и обществени поръчки с 40 на сто, то пенсиите и средната заплата са щели да бъдат 2-3 пъти по-високи. Това е 200-300 процента към сегашните. Вие си направете изводите.
Властта и главният прокурор в един глас: Съдебната система работи добре, борбата с корупцията и олигархията никога не е била на толкова високо ниво както сега.
Истината: България е последна сред страните от ЕС в Индекса за възприятие на корупцията на “Трансперънси интернешънъл”, отбелязват от Брюксел и изразяват очакване за по-сериозни резултати от делата за корупция по високите етажи на властта. Структурата и функционирането на Висшия съдебен съвет също пораждат загриженост, отчитат от ЕК. Главният прокурор играе решаваща роля в прокурорската колегия и в редица дейности на ВСС, което е тежък проблем, посочен отдавна и от Венецианската комисия.
Борисов: Някой е поставил банкноти в чекмеджето ми и ме е снимал като спя. Някоя „много хубава госпожа“… като Мата Хари. Прокуратурата: Прекратяваме разследването. Единствената хипотеза за извършено престъпление в случая, посочена от държавното обвинение, е свързана със свидетелски предположения, че „приобщените видеозапис и снимки отразяват специално аранжиран интериор с вещи, с цел представяне на определен негативен образ на министър-председателя на Република България Бойко Борисов“.
Истината: И Борисов, и прокуратурата, и служители от НСО знаят кой е снимал в премиерската спалня. Знаят също, че снимките ужасно наподобяват поведение на мафиотски бос и че подобен сюжет не е възможен за нито един управник на цивилизована държава. Към истината трябва да прибавим факта, че немалко българи вярват на обясненията на премиера, че снимките са манипулация, а милионите в чекмеджето са поставени от някого… Наистина ли вярват или са много прости – трудно е да се каже.
Властта: Протестите с искания за оставка на Бойко Борисов, Иван Гешев и цялото правителство са платени от Васил Божков и подбуждани от президента Румен Радев.
Истината: Няма нито едно доказателство за тези твърдения. Ако имаше поне едно, или половин дори, то отдавна щеше да показано с гръм и трясък в публичното пространство.
Тези примери са достатъчни за съставяне портрет на 2020.
Струва ви се прекалено мрачно? Ето ви нещо ведро от „Воля за власт“ на Ницше: Знам по-добре от всички останали, защо само човекът се смее. Защото само той страда толкова много, че му се е наложило да измисли смеха. Най-нещастното и меланхолично същество, в същото време е най-веселото.

Хей, същества многострадални, усмихнете се, краят се вижда – техният или нашият...

Имаме си обаче оптимист на годината - баба от Врачанско. Неотдавна тя заяви пред екип на Фрог нюз в репортаж за рубриката "България, каквато няма да я видите от джипката": Умираме от мизерия, живеем на версия, ама Бойче ще ни оправи. Ще, ще - той ни оправя всички от години, с 200 ни оправя...

Бойче ще ни оправи - българският синоним на Стокхолмския синдром. Как да не изобретиш смеха...
Борис Петков


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 72 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ТаУмВзе

    48 10 Отговор
    Никой да не се чуди, Защо сме Приключили Отдавна!
  • 3 Няма лабаво

    37 13 Отговор
    Бойко е курав ще ни довърши.

    Коментиран от #22

  • 4 ПиПи

    51 8 Отговор
    Само нови затвори няма построени... А има да се пълнят, пълнят.... Чудесна статуя и това накратко всички го знаем. А има още токова по хиляда да се допълни. Бъдете здрави и догодина нов късмет.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 123

    66 11 Отговор
    Без излизане по площадите няма да си върнем нормалноста.

    Коментиран от #16, #36, #44

  • 7 БОЗА

    53 8 Отговор
    Бацко-"спасителя" дето НИКОЙ не иска да бъде спасяван от него...огромното му его му изигра лоша шега...и през новата година ще се опитва да "спасява" "аскета"...от вас зависи...бъдете здрави и мислете... ;-)
  • 8 бъдещ скулптор

    26 7 Отговор
    ще вдигна паметник на българина,който превъзнасяйки се вземе боко за компания
  • 9 Българина

    49 6 Отговор
    Публикувано във факти.бг: „Такъв позор историята не помни“.
    ...............................
    Много точно казано.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 гост

    12 5 Отговор
    Повръщам !
  • 14 ъъъъъ

    11 40 Отговор
    авторе, а записите на черепа за манипулиране на протеста? не важат ли ? лицемер. като месиш истина и лъжа се получава лъжа.

    Коментиран от #15, #21

  • 15 🐷 Боко ТИКВАТА

    34 10 Отговор

    До коментар #14 от "ъъъъъ":

    А мойте записи важат ли, бе ГЕРБав ТУЛУП?!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Светлинен

    48 11 Отговор
    Позор и срам. В чужбина Бойко се знае като
    The Mafia Guy. Да те е срам да кажеш че си българин. Хиляди благодарности тъпа мутра.

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 гост

    8 27 Отговор
    Няма значение дали сме последни или предпоследни , най-важното е че сме НАЙ . Бат Бойчо завинаги към светли бъднини !!!

    Коментиран от #23

  • 21 Последния Софиянец

    25 12 Отговор

    До коментар #14 от "ъъъъъ":

    Значи Черепа като се хвали за протеста е истина ,а за Бойко и Горанов е лъжа.Много избирателно му вярваш.И аз мога да кажа че ръководя протеста и ще имам много повече основания за това.
  • 22 Изверг е

    46 9 Отговор

    До коментар #3 от "Няма лабаво":

    ОПГ-ГЕРБ и комунистът Борисов са от най-некадърната утайка на БКП!
    При приемането ни в ЕС, румънците бяха след нас по всички положителни показатели!
    ФАКТ!
    След три мандата на Борисов,
    България е първа по корупция и смъртност!
    ФАКТ!

    БОРИСОВ е ГРОБАРЯТ на БЪЛГАРИТЕ!
    ФАКТ!

    ПАНДЕМИЯТА е ПРИКРИТИЕ за НЕКАДЪРНИЯТ но АМБИЦИОЗЕН ПОЖАРНИКАР БОРИСОВ.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 🐷 Боко ТИКВАТА

    36 6 Отговор

    До коментар #16 от "ЧЕКИСТ":

    Има предвид чекмеджето, апартаментите с частни асансьори.Прокурорите-милионери, конфискацията на частния бизнес в полза на държавата(както след 1944г.).Кражбите на мутрите на бизнеси за милиони.Това се нарича нормалност.

    Коментиран от #40

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Чичо

    3 14 Отговор
    Ако не Бойче, тогава Цойче
  • 29 jdjd

    18 3 Отговор
    Никой друг не може лошо да направи отколкото самия човек на себе си Българите си го заслужават гледам по анкетите и после ромите си избирали, купували гласове българина защото не отива да гласува и не знае стига сте вметвали на друг вината сами сме си виновни до тук че сме се докарали и продължаваме да дълбаем дъното години
  • 30 ДРОНА НА РАДЕВ КОШМАРА НА ТИКВИТЕ

    25 6 Отговор
    Дерзайте българи март месец ние 2,5 милиона българи ще оправим с 200 ББ и ОПГ Шайка, весели празници и бъдете позитивни .....

    Коментиран от #31, #32

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ААА

    8 4 Отговор
    Видно от картинката горе , ще умираме , ама от сифилис.
  • 34 Doni Brasko

    6 6 Отговор

    До коментар #10 от "ЗА ФЕЙК САЙТОВЕТЕ КАТО ЖАБА НЮЗ":

    Ако не ти плащат да ги пишеш тези глупости, значи си за психиатър

    Коментиран от #37

  • 35 Бойко

    6 5 Отговор
    Комунета само Мунчо ще ги "оправи", с юмруци!
  • 36 Пенсионер

    13 4 Отговор

    До коментар #6 от "123":

    Много точен коментар! Дано
    в някоя опозиционна партия се сетят да я преведат и разпратят до кукловодите на Боко в чужбина.

    Коментиран от #38

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 щсщ

    3 3 Отговор
    Такава истина , която не може да се докаже е по-скоро вяра в нещо имагинерно.
  • 40 Разбира се

    1 4 Отговор

    До коментар #25 от "🐷 Боко ТИКВАТА":

    че няма това предвид, как може да има предвид гредата в неговото си око. По-добре сламката в твоето.
    Такива са си те, тролеи.
  • 41 Колония БГ

    11 3 Отговор
    Пак никой не ще да изплюе камъчето- за трети път сме с Германия/ германската"Ханс Зейдел", и за трети път вървим към Трета национална катастрофа.
  • 42 Аз40

    3 8 Отговор
    Боко ще оправи всичко, вие само си трайкайте и го оставете да управлява още няколко десетилетия 😱
  • 43 КРАДЕЦ

    8 3 Отговор
    Умираме от мизерия, живеем на версия, ама Бойче ще ни оправи. Ще, ще - той ни оправя всички от години, с 200 ни оправя...
  • 44 ККК

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "123":

    И кое е това нормалното? Червени идиоти опашки за маслини, бензин с купони кое бе?
  • 45 Аз, врачанката

    2 2 Отговор
    БЪЛГАРи!!! ДА ВИ Е ЧЕСТИТА НОВАТА-2021г!!! И нека тя да ви донесе много радост,щастие! От здраве да не се отървете! Много сте прави,като казвате,че Боко Тиквунски,ще ни довърши,Еми на него това му е целта до март месец-друга работа си няма! Чертох някъде в коментарите,че не е помислил за построяване на затвори,а е трябвало да помисли,защото тази банда управляващите-всички са за затвора воглаве с Тиквунски. Незная за другите затвори как е,но доколкото разбрах от мой съсед работещ там врачанският е препълнен.
  • 46 Patton

    1 1 Отговор
    В държавата ни , една ТИКВА става БОГ ! Байганьовщината е издигната на пиедестал ! Простащината се превърна в герба на нашето знаме !
  • 47 КУРнинов

    1 1 Отговор
    ФРОГНЮЗ НЕ БЯХА ЛИ ОНИЯ ОТ ФАЛШИВОТО ТРИО С ПАРИТЕ НА ЧЕРЕПА?