Last news in Fakti

31 Декември, 2020 11:55 8 312 129

За разказвачите на истории за вируси, теоретиците, математиците... и други животни в гората

  • андрей чорбанов-
  • коронавирус-
  • ваксина

Или по-добре да бъдете информирани и съгласни, отколкото да подписвате информирано съгласие

За разказвачите на истории за вируси, теоретиците, математиците... и други животни в гората - 1
Снимка: Фейсбук

Коментар на Андрей Чорбанов във "Фейсбук"

Ако този фарс беше просто приказка, фантастичен сценарий или психологически постулат щеше да е забавно с оглед на Мъпет-героите, които участват в него. Но не е. Истинско е. Тази сутрин медиите надминаха себе си, демонстрирайки своята свобода, обективност и независимост от властта. Отвсякъде различни гадатели, проповедници, инфлуенсери и всякакви люде, близки до властта, зависими от нея или искащи да се харесат на нея обясняват как ваксините плюс мерките на любимото правителство ще ни избавят от тежката догма на коронавируса. Никъде дори не се допуска някой опонент на тези мерки и цялостната политика на държавата да изкаже професионално мнение, ако и да си навлече всенародния гняв от всяването на смут в правата линия на партията-държава и всички нейни крепители в администрацията, властта и здравните структури.

На 28 февруари 2020 г. беше публикувано изследване на СЗО, според което България е на първо място по смъртност – причините са сърдечно-съдови, не-инфекциозни и туморни заболявания. Имаше ли каквато и да е причина да очакваме, че преминаващата вирусна инфекция нама да го извади на показ. Защо никой не си задава въпроса дали живеем здравословно, дали се храним здравословно или дали просто не сме най-бедните европейци, които живеем - както намерим. Само вижте тренда на леченията и терапиите за COVID-19 през годината – като се започне от абсурдни иновативни предпазни маски и костюми (с които щяхме да залеем света, ама май не стана), преминахме през дузина лекарства-пенкилери, които в същност са за съвсем друга цел, ама бяха набедени за спасители, преминавайки през плазма-терапия (непрактикувана никъде по света масово, а само в крайно редки случаи и с абсолютно недоказани ползи), та се стигне до претупаните тестове на ваксините, които осигуряват 95% ефективност, която никой още никога не е показал на практика като намаляване на смъртност и хоспитализация (виж фигурата в първия пост под статията).
Компетенцията на един специалист в каквато и да е област зависи от два фактора – образователен ценз (разбирай диплома по темата) и упражняване професията. Всеки коментар извън двата фактора взети заедно е фриволен повик на запалянко, заинтересувал се по една тема, за която е прочел някаква литература, основно в интернет издания, публикувани от свободната воля на хора без достатъчно сериозни професионални ангажименти. Когато се касае за вируси и ваксини – тогава коментарите и отношението стават повече от вредни и директно се отразяват на физическото и менталното здраве на обществото.

Замислих се как най-точно да ви онагледя професионализма на всички или почти всички коментиращи, които трябва да формират информационния поток, респективно мнението на обществото по тези важни теми. Представете си, че държавата ББ-стан решава да участва в надпреварата във Формула 1. За целта трябва да има болид и двигател, с които да се включим в световната надпревара. Разбира се, на ББстан дори и не и хрумва, че може да си произведе сама това, които и е необходимо, щото нали сме малка държава и не можем да правим такива работи. Е, тогава – ще си внесем – чужди стоки и чужди практики, за да се научим. И ето – ББстан назначава щаб от специалисти, които да обясняват на населението защо трябва да правим така. За да е още по-сигурно, „намеква“ на медиите кои други специалисти да викат и кои изобщо да не викат, за да обясняват на населението защо точно върху тези неща е паднал изборът на ББстан. Специалистите са следните:

Излиза началникът на Центъра за градска мобилност – специалист по градски транспорт. Казва: „Този вариант на Ф1 и технология за ползването и са много добри. Разбира се, аз никога не съм бил близо до колите от Формула 1, ма ги гледам редовно на състезанията, пък и съм специалист по транспорта ... „
В друга телевизия се появява грохнал ветеран, който с мъдър поглед обяснява на водещия: „Оооо, аз съм се явявал на рали шампионатите от 1955 до 1969 г. Вярно, че ралитата бяха тогава с Лада, ама пък то е същото. А, да, в последните 30 години дори не съм се състезавал, но ги разбирам тези неща. Този болид и двигател са най-добрите.“

В съседното студио вече се подготвя следващото предаване. Там е шефа на трамвайно депо Искър, който гордо заявява: „Изборът ни на технология и двигател за Формула 1 са великолепни. Ние имаме компетенцията да избираме всичко това, щото съм в транспорта вече 25 години, но когато трябва да се изберат конкретните гуми за състезание хората да се обръщат към шефа на Автобусния транспорт, аз не мога да ви кажа кои гуми са най-добри. Там да кажат.“

В друга голяма телевизия е много по-шумно, там гостите са много. Всички началници на автосервизи, автоморги и магазини за резервни части са там. Нещо повече – за автентичност, всички са с шлемове и гащеризони на пилоти от Формула 1, така и така за това ще се говори. Всички те вкупом повтарят едно и също – тази избор на кола за Формула 1 е най-добър, защото те, макар и никога да не са я докосвали, са чели и знаят много. Пък и има някаква прилика, дет се вика. Плахо един журналист пита – трябва ли изобщо да се състезаваме във Формула 1, на което някой от шефовете на най-големите автосервизи маха пилотския шлем и заявява с каменен глас какво ще се случи ако не си вземем кола и не участваме във Формула 1.

Темата за Формула 1 е всеобхватна. Дори да не гледате и да не се интересувате, всеки ден ви се обяснява, че без нея не може, знаете ли какво ще стане ако не участвате във всичко това. За целта – в сателитните на ББстан телевизии се нареждат други „специалисти“ по формула 1 – двама водачи на тирове, шеф на туристическа фирма, 6-ма математика, икономисти, социолози, специалист по дизелово гориво, оператор на бензинова колонка, собственик на център за автомобилни гуми, контрольор в транспорта и трима музикални изпълнители, подготвящи химн и рекламни песни за Формула 1. Разбира се там е и негово преосвещенство, да подкрепи държавата, дет се вика, помага за храмовете ....

В същност, никой от тези хора не разбира нищо от Формула 1 като организация, нито пък от болиди и двигатели, които се ползват в нея. Но – идеята да участваме всички в нея е най-важната, защото докато гледаме Формула 1 всичко друго ще е без значение. Надявам се сега да съм бил изчерпателен. Нека ви кажа накратко кои трябва да бъдат компетентните хора по темата, какво трябва да ги питате, за да сте сигурни, че те имат тази компетенция. Иначе става като онзи наш евро-депутат, който пропагандираше редовната военна служба, само че той самият не е бил войник и 1 ден.
И така. С вирусите се занимават Вирусолозите. Това са хората, които изучават структурата на вирусите, тяхното разпространение в природата и човека. Тези хора секвенират вирусната генетична информация, изучават мутациите и промените изобщо в щамовете. Те дават безценна информация на хората, които се занимават с ваксини и взаимодействието с човека.

Лекарите лекуват хора в болниците и специализираните центрове. Тези хора трябва да са придобили редките умения да разпознават и диагностицират много точно потенциалните пациенти, да назначат правилните тестове за идентифициране на патогена – вирус, бактерий, гъба или паразит, за да може респективно да се назначи правилната терапия. Никой друг специалист не може да замести лекаря в контакта му с пациента, това е и основната му функция.

А сега идва и междинното звено между тези две групи специалисти. Взаимодействието на вируса с индивида, респективно с неговата имунна система е обект на професионални занимания от ИМУНОЛОЗИТЕ. Това са хората, които могат до прогнозират какво и как ще се случи, когато даден патоген проникне в нас, те изучават всички многостепенни и разнообразни процеси, които се случват, за да бъде елиминиран този патоген или пък да се проучи защо имунната система не се справя с него. Същите хора се занимават с конструирането и тестването на ваксини, начина на действие, различни аспекти на взаимодействие на всички компоненти на имунната система и резултата от имунизацията. Запомнихте ли - имунолозите. Имунологията е много широка по фронта и изключително разнообразна и профилирана наука. Не повече от 5% от имунолозите, обаче, разбират от ваксини, ползват ваксини или конструират ваксини. Ако пък ваксините са рекомбинантни, генно-инженерни или генетични – тогава имунолога трябва да бъде и специалист по генно-инженерство или молекулярна биология (които се припокриват в много голяма степен). Сами разбирате колко от хората, занимаващи се с пропаганда разбират нещата, които говорят. Огромната част от тях са теоретици, читатели, мечтатели, гадатели, фантасти или просто хора, жадни за капка тв внимание.

От 2005 г. насам ходя на световните конгреси по ваксини. Знаете ли – там не съм виждал никога нито един друг българин. Откъде тази смелост и самочувствие да се говори за тези неща – нямам идея. За да разберете кой е компетентен – влезте в някой от следните сайтове като Research gate, напишете му името на латиница (намерете как се пише) и вижте дали някога е работил с ваксини, има статии по темата или се е занимавал със създаването на такива. Това е начина. Другото е тарикатлък и запалянковщина.
Често получавам упреци, че малка и не много технологична държава като България разработва ваксина срещу COVID-19. Чувате ли се, уважаеми хора? Нека ви дам малко примери. Една комунистическа Куба в момента разработва 4 ваксини, продукт на два различни центъра. Иран също разработва своя ваксина, както и още поне 20 малки държави извън индустриалните гиганти. Защо ли го правят тези държави, кой и защо ги финансира? Защо просто не се наредят клето на опашката, докато им дойде редът за дял от благата, произведени от Богопомазаните? Защо ли – защото производството на свои собствени ваксини на първо място дава независимост.

Независимост в кризисна ситуация, в която нормалните пазарни закони и социални правила просто отстъпват на дивия капитализъм и алчността на правителствата по света да запазят властта си, явяващи се спасители на своите нации. Ваксините станаха фактор в президентски кампании, световни дискусии и най-търсеното благо в днешни дни. Независимостта за ваксини, био-продукти и лекарствени средства се създава чрез инвестиции в свои собствени кадри, институции и производствени мощности. Гордост е за всяка нация, която може да произвежда конкурентен иновативен продукт, който може да бъде равен или по-добър от претупания мулти-милиарден масов такъв, контролиран от хора и институции извън нашата страна. Да ви припомня ли какво стана през март – всички държави си затвориха границите и спряха износа на стоки, които бяха от приоритетен характер за тях. Ние в този момент останахме с шиенето на маски и костюми. Бъдете сигурни, че при всяка бъдеща криза ще стане същото.

Чух от доста ТВ-гадатели косвени коментари по свой адрес, че критикувайки чуждите недобре тествани ваксини съм критикувал конкуренцията, което не било редно. Заболя ме устата да повтарям, че нашата лаборатория не е производител на ваксини, затова и не се конкурираме с никого. Нашата цел е да направим прототип на ваксина – охарактеризиран и ПУБЛИКУВАН научен продукт. Разработването на научен продукт е основата, на която може да се стъпи за евентуално производство. Дори и това производство да не е в страната, а да се прави от друга компания, то държавата може да застане зад иновативните идеи и да бъда съсобственик на различни иновативни продукти, създавани от българските учени. Истината е, че държавата тотално неглижира всичко, което се прави у нас. Никой дори и не се заинтересува на какъв етап е развитието и и как може да се ускори. И да, винаги сме намирали повече подкрепа в хора и институции в чужбина, отколкото у нас. Което е жалко. Жалко е, защото не произвеждаме асфалт и не строим магистрали, а държим високо-образовани млади и кадърни хора да работят в български лаборатории.

Мустакати, брадати, закръглени и архаични (някои с по две и три от качествата) корифеи в нещо си се скъсаха да обясняват безумни и абсолютно ненаучни факти, използвайки крайно неверни и неправилни термини в материя, от която много малко хора разбират. Срещу нашата разработка се изказват и бивши и настоящи администратори в био-производствата, които със собствените си подписи са спирали производства на български био-продукти и ваксини. Изкушавам се да ги изброя поименно и да ги попитам откъде извадиха тази наглост дори да си покажат носа пред камерите, камо ли да нападат всеки, който прави нещо, което е извън техния контрол и благословия.

Дори всичко това не е отговора на въпроса ЗАЩО разработваме българска ваксина срещу COVID-19. Отговорът е много прост и лесен – защото можем. Защото ако успеем ще знаем, че е имало смисъл да учим и работим толкова години. А вие, обществото, ще знаете, че и малки държави могат да правят иновативни неща.
На възмутените хора, които ядосани ми казват, че те са изгубили близки хора от този вирус и напълно подкрепят пълното затваряне мога да отговоря следното. Никой не твърди, че няма хора, починали от вируса. Но всяка година у нас умират над 100 000 души. За семействата им – това са над 100 000 трагедии. Много от тези хора умират от различни болести, катастрофи, трудови инциденти, битови злополуки, инфекции. Погледнато обективно – на много от тях е можело да им се помогне, но това не е сторено по редица причини. Затова и сме на първо място по смъртност. Трябва ли другите хора, които в този момент празнуват, радват се, имат деца, работят, спортуват и какво ли не да бъдат подвеждани под отговорност, че не се съобразяват с паметта на починалите и че са волни или неволни участници в тази смърт. Моят отговор е НЕ. Защото ако ваш близък е убит от пиян шофьор, нямате право във всеки шофьор да виждаш убиец. Същото е и с вируса.

Вижте всички демократични държави, в които имаше пълен локдаун, строги мерки, дисциплинирани населения – никъде не спря разпространението на вируса. Даже напротив – тези които много стриктно се пазиха сега понасят най-големи щети. Просто така няма да стане. Вижте и държави без никакви мерки – проверете как е в Танзания /Занзибар/, примерно – всеки ден кацат хиляди хора от „заразените“ страни, на там болест, мерки, тестове и рестрикции няма. Питайте защо. Швеция има по 10 000 нови позитивни на ден, но умират по 20 – 30 – 50 души. Вижте и питайте защо. Ако не беше медийната война щеше да стане това, което стана със свинския грип – белодробните отделения щяха да са пълни отново, но останалите хора нямаше да живеят заключени в страх. Трябваше да се направи това, което сериозните учени съветваха от началото – пълно затваряне на рисковите групи за кратко и масов контакт на останалите за да няма потенциални вирусо-разпространители.

Дори мерките да имат малък временен ефект, в дълготраен план нищо не се променя. Дали ваксините и ваксинациите ще променят това – защо се залъгвате. Сами чувате – преболедувалите също трябва да се ваксинират, ваксинираните също ще спазват всички мерки, също можело да бъдат преносители и прочее пълни небивалици. Истината е много проста – идеята е да има контрол над населението, да няма никакви или нормални избори и да не е ясно кое и за какво се харчи.

И накрая ще завърша с леко-перефразираното мнение на проф. Даниел Вълчев, което много ми хареса: „Със сигурност бих могъл да умра от много неща в този живот, но със сигурност няма да се оставя да умра от страх...“


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 159 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 сила

    236 13 Отговор
    ДРУГИЯ НОРМАЛЕН ЛЕКАР СЛЕД МАНГЪРОВ.....ЗА ЖАЛОСТ МАЙ СА САМО ДВАМАТА

    Коментиран от #21, #28, #32, #41

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    65 8 Отговор
    МИЛИ ХОРА пазете се бъдете ЖИВИ И ЗДРАВИ весели празници
  • 6 ТаУмВзе

    183 10 Отговор
    Ако не беше катастрофално щеше да смешно. Браво за статията!
  • 7 налюдател

    140 8 Отговор
    Браво човече, ама като си пееш Пенке ле кой ли ми те слуша?
  • 8 123

    81 25 Отговор
    Ваксината ще ни подмени ДНКто и ще ни превърне в полуиди0ти. Боко и правителствата в Европа са поставени слуги на Глобалистите.

    Коментиран от #30

  • 9 Последния Софиянец

    130 9 Отговор
    В телевизиите се канят все едни и същи мисирки.Ако се отклонят от ръководната роля на партията вече не ги канят.
  • 10 джаба

    134 9 Отговор
    ЧОРБАНОВ И МАНГЪРОВ -ТОВА СА КАПАЦИТЕТИТЕ В българия ОНЕЯ ПСЕ.ТА ОТ НОЩ САМО ЛАЯТ НО И ТОВА НЕ МОГАТ КАТО КУЧЕТАТА ДА ГО ПРАВЯТ - ПА.ЛЯ.ЦИ
  • 11 ИСКА ПАРИ

    17 149 Отговор
    ТОЯ ДЕБИЛ ПЛЮЕ ВАКСИНИТЕ, А СЪЩЕВРЕМЕННО РАБОТИ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ВАКСИНА? АМИ ДА Я СЪЗДАДЕ И ТОГАВА ДА ГОВОРИ.

    Коментиран от #19, #51

  • 12 Стойко

    84 12 Отговор
    Сънародници! Според НСИ държавните служители в страната са 420 хиляди! Според акад.Петър Иванов от БАН те са около 700 хиляди! Борисов още преди 4 години обеща реформи в Държавната ,общинска и областни администрации ,съкращение на ненужните бройки и замяна с електронно обслужване! А реално за тези години те се увеличиха със 70 хиляди. Сигурно сте чели статията "Чиновници в излишък". Президента Радев преди година каза за тях като дойде ново правителство "Всички вън". Реално необходимата бройка чиновници на държавна ясла е 120 хиляди а не 420 хиляди. Скоро Васил Божков увери че когато дойде ново управление ще вдигне първо инвалидните пенсии които са около 200 хиляди в България и ще ги направи по 600 лева. Парите ще дойдат от съкращаване на търтеите на държавна ясла. Сега една проста калкулация- съкращаване на 300 хиляди чиновници които по цял ден не вършат нищо и седят на бюрото с кафе и цигара да мине времето ги слагаме по 1000 лева са 300 милиона лв.икономия на месец ! 200 хиляди инвалиди увеличение с 300 лв.месечно са 60 милиона лв. Остават в излишък още 240 милиона лева. От тези средства се подпомагат общините за да не вдигат данъците на гражданите като данък сгради , такса смет и данъка на автомобилите ! И разбира се за подобряване на инфраструктурата.

    Коментиран от #13, #67, #122

  • 13 Така е

    80 6 Отговор

    До коментар #12 от "Стойко":

    Буда не само не съкрати излишните търтеи на държавна ясла а и от 1 август 2020 година увеличи с 30 % заплатите на 38 дирекции държавна администрация които уж били на 1-ва линия в борбата с КОВИД-19 сред които държавни служители "Басейнова дирекция", Корабно и въздушно плаване , НАП ,РЗИ ,дирекция Социално подпомагане ,всички чиновници в здравната каса ,областните и общински администрации и т.н.пе няма да ми стигне полето да изброя всички. Отделно не премахна и техните бонуси. Така че не 300 милиона а близо половин милиард ще спести държавата ,тоест всички трудещи се от съкращаването на ненужните бройки чиновници на държавна ясла. Но разбирам Борисов защо не го прави защото са компактна група от близо половин милион сигурни гласове за ГЕРБ. Но когато вече и със заеми няма да може да ги храни ще избяга от властта и ще остави следващите да се оправят с една опоскана и фалирала държава!

    Коментиран от #14

  • 14 Другия с коня

    16 73 Отговор

    До коментар #13 от "Така е":

    И като съкратите тези 300 000 държавни служители и чиновници къде ще отидат?!?! С тези заявки на Божков,президента и други опозиционни партии ще озверите и настървите още повече държавните служители и на идните избори ще излязат да гласуват не 90% от тях както досега а 100% и техните роднини и това са половин милион гласа за ГЕРБ.

    Коментиран от #17, #54

  • 15 Хехе

    82 7 Отговор
    Хора, не вярвайте на ГЕРБ и слугите им. Новата мантра е: Ваксинирайте се и отново ще бъдете свободни!

    Да, ама Не! ПЛанденията на тези сатанисти не предвижда повече свобода за нас, така че не си слагайте нито "първа игла" нито втора, нито десета . Не им играйте по свирката, а мислете, как да бъдат наказани след 28 март.
  • 16 Тези

    51 2 Отговор
    които се развяват поръчково из медиите и бръщолевят удобно и манипулативно , не само че самите те не са информирани , а и са опасни за хора , примащи ги на сериозно !
  • 17 Стоян

    80 8 Отговор

    До коментар #14 от "Другия с коня":

    Ще отидат на свободния пазар като всички останали Български граждани! Не са длъжни работещите в частния сектор, в производството ,в търговията , в импорта и експорта да хрантутят търтеите на държавната ясла. С високи данъци и осигуровки , със солени глоби , с ниски доходи които стигат на работещите да изкарат месеца само за храна, сметките за битови разходи ( ток,отопление,вода,транспорт,телефон,интернет ,дрехи) и за друго да не им остава. Значи заради търтеите блъскат само за физическо оцеляване. Тиквунн каза преди време който е безработен и не може да си намери работа да се връща на село да става овчар(агнешкото било кът в Европа) , да се връщат на село да садят картофи и да ги продават после на стоковите тържища. Да отиват там , не сме длъжни да ги хрантутим само затова че са компактна маса гласуваща за ГЕРБ. Щели да се озлобят. Ами и ние останалите 6 млн.Българи ще се озлобим и ще излезем масово да гласуваме срещу кликата и хунтата Герб

    Коментиран от #25, #121

  • 18 ПУДЕЛА ХИКИМЯУ

    67 7 Отговор
    МАНЕКЕНИТЕ ОТ НОЩ - ЛЕКАРЧЕТА ОТ КОЛ И ВЪЖЕ - КОРЕМЕН ХИПУРГ, СПЕЦ ПО ГЪБИ,СПЕЦИАЛИСТ ПО ВСИЧКО И КАКВО ЛИ ОЩЕ НЕ НО НИТО ЕДИН ВИРУСОЛОГ,ИНФЕКЦИОНИСТ А НЕ СПИРАТ ДА ГОВАРЯТ ЗА КОВИД ВИРУСА - ПЪЛНА ЛУДНИЦА ,СМЯХ ВЪВ И ЗАД ЗАЛАТА
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 НЕЩАСТНИЦИ

    10 93 Отговор
    МАНГЪРОВЦИ, ГОВОРИТЕ СРЕЩУ ЩАБА, СРЕЩУ МЕРКИТЕ, СРЕЩУ ВАКСИНИТЕ, СРЕЩУ ПРАВИТЕЛСТВОТО, НО... ПРАВИТЕ ГО ЗА ПАРИ! ПАРИ! ПАРИ!

    Коментиран от #24

  • 21 кнаус 485

    57 5 Отговор

    До коментар #2 от "сила":

    Четох статията подробно и напълно съм съгласен с написаното, както и с казаното от вас....
  • 22 перничанин

    71 8 Отговор
    Евала докторе! Така се прави , с името си човек застава и казва какво знае, каква е целта му. Ще е супер , ако имаме и българска ваксина. Така поне се надявам всички "анти" да повярват, че не е на Бил Гейтс и че никой не им мисли лошото. Да . става въпрос за бизнес, но това не значи , че някой иска да ни навреди.
  • 23 АСЛАН НАСР АН

    7 68 Отговор
    ЧОРБОРОВ РАБОТИ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ВАКСИНА. НО ОЩЕ НЕ СА ПОЧНАЛИ ИЗПИТАНИЯТА, А ТЕ ТРАЯТ НЯКОЛКО МЕСЕЦА И СТРУВАТ МНОГО ПАРИ. НУЖНО Е НЯКОЛКО ХИЛЯДИ ДОБРОВОЛЦИ, НА КОИТО СЕ ПЛАЩА ДА СЕ ИНЖЕКТИРАТ И СЕ ЧАСА ДА СЕ ВИДЯТ СТРАНИЧНИТЕ ЯВЛЕНИЯ. КОЙ ЩЕ ГО ЧАКА ОЩЕ ПОЛОВИН ГОДИНА, СЛЕД КАТО ВЕЧЕ ЕВРОПА ВАКСИНИРА? ДРЕБНА КОКОШКАРСКА ДУШИЦА.

    Коментиран от #49, #90

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 2 Отговор

    До коментар #17 от "Стоян":

    весели празници на теб СТОЯНЕ НА СТОЙКО НА ИВАН НЕСЕБЪРСКИЯ на всички ХОРА желая МИЛИ ХОРА БЪДЕТЕ ЖИВИ ЗДРАВИ ЩАСТЛИВИ да се сбъднат мечтите ви с УВАЖЕНИЕ никнейм ГРАД КОЗЛОЗУЙ

    Коментиран от #33

  • 26 Кси

    5 72 Отговор
    Абе, Чобанов/чорбаров/, овча главо, какво пак, отново и "ъгейн" те стяга червената кратуна, като те боли, недей да слушаш, всичко е доброволно
  • 27 Гост

    73 7 Отговор
    Много добра статия! Браво на авторът й! Имам само едно много важно уточнение към посочените от него групи - вирусолози, лекари и имунолози:
    Не е достатъчно да са учени и практици! Необходимото условие е и да са морално устойчиви! Необходимо е, защото може да си учен и практик, но за 30 сребърника да се продадеш и да плещиш това, което ти се спусне или поради лични вражди и отношения да опонираш на колегите си, въпреки че си наясно с последиците от тези свои действия! А точно морално устойчиви хора при нас няма достатъчно, откъдето идват една огромна част от проблемите ни!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Робърт Кох

    11 74 Отговор
    Чорбанов и Мангъров са мехлем за ушите на проздия зомбиран Ганьо. Търсят трибуна и всяват смут и в без това неграмотното население. Никъде по света не се приеха подобни maloumni теории, но в Ганюстан те процъвтяват. IQ то и на привържениците им и на противниците им е ясно на всички...

    Коментиран от #52, #53, #120

  • 30 Японеца

    6 14 Отговор

    До коментар #8 от "123":

    Ти вече си с подменено днк!
  • 31 Разкарай се

    10 74 Отговор
    само пълен и.диот може да прави подобни разсъждения на здравна тема. Аман от комплексари а ла Мангъров. И се научи да пишеш кратко, мало.умнико!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Стоян

    25 3 Отговор

    До коментар #25 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Весели празници и на теб и на всички читатели! Нека бъдем живи и здрави през новата година и само хубави моменти. Всичко друго е на заден план. И хунтата ГЕРБ ще преживеем и предстоят по добри дни за България!

    Коментиран от #68

  • 34 НЕ Е ХУБАВО НО

    8 53 Отговор
    ЩАБА, ПРАВИТЕЛСТВОТО ПРАВЯТ ВСИЧКО ЗА ДА ЗАПАЗЯТ ЗДРАВЕТО И ЖИВОТА НА БЪЛГАРИТЕ. ОПОНЕНТИТЕ СА ФАТМАКА И ОПОЗИЦИЯТА, КАКТО И ВСИЧКИ ПОТЪРПЕВШИ ОТ ЗАТВАРЯНЕТО. НО КОЛКО РЕСТОРАНТЬОРИ И ХОТЕЛИЕРИ УМРЯХА И КОЛКО МЕДИЦИ СИ ЗАГУБИХА ЖИВОТА ИЛИ СЕ ЗАРАЗИХА? МИ ТО БЕЗРАБОТИЦАТА Е В ЦЯЛ СВЯТ БЕ! И В РУСИЯ И В САЩ И ЕС! И ЗА ТОВА ЛИ Е ВИНОВНО ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ГЕРБ?
  • 35 колчо

    53 4 Отговор
    всеки средно интелигентен човек ще одобри казаното от д-р чорбанов,всеки ниско интелигентен ще се възмути на казаното от него!лошото е ,че овчедушието е широко разпространено в България/последните 30г го доказват/ако някой знае метод за борба с овчедушието,нека да го сподели!
  • 36 Аве Майн Камфп

    6 50 Отговор
    Поредните сборни бръщолевения сЪс целенасочена пропаганда спусната от нЕкоя червена централка на комуноиди ......

    Коментиран от #37

  • 37 колчо

    22 3 Отговор

    До коментар #36 от "Аве Майн Камфп":

    забавлявай ни,а дали ще ти повярваме е отделен въпрос!

    Коментиран от #39

  • 38 Петьо Петров

    53 0 Отговор
    Дами и господа! Бях спрял да пиша тук,но виждайки разделението м/у нас,няма как да не се включа. По повод ваксините,вече ги има или скоро ще са налице,всеки има избор. За мен съм си взел решение,но нямам морално право да агитирам против или за. Като свободолюбив човек ме дразни фактът,че масово медиите по-скоро манипулират,отколкото да информират. Починали няколко човека след ваксинация на преклонна възраст,преди два дни баба на 82 е починала с Ковид без придружаващи заболявания?!? Някой вярва ли наистина на това? Ако не знаете как се използва методът "Разделяй и владей!",сега може да го научите. Пропагандата не е от вчера. Първо се насажда страха. След него идва дезиформацията от различни източници с целта даден индивид да бъде тотално объркан. Следва сламката спасение,но поднесена на дози. Болшинството от човешкият разум,не може да асимилира цялата информация за толкова кратко време. И както всеки удавник се хваща за нея. Волята е пречупена,целта постигната. Самата ваксина наистина може и да е полезна,но не е доказана във времето. Тук играта е да ви сложат на колене,и виждам,че доста успешно се справят. Не се ли изправите и да си наложите да ви ръководи разумът,а не страха,мога само да ви съжалявам,а по-късно и самите вие ще се съжалявате. Винаги може да се страхуваме,но без воля,няма как да сме разумни. Изводите за вас!
    Но нека забравим за момент за този опиум,а да се усмихнем и да посрещнем Новата година с надежда за здраве и усмивки!
  • 39 Развеселен

    5 19 Отговор

    До коментар #37 от "колчо":

    Вие сами си се забавлявате , като сами си вярвате на небивалиците ,които сами си съчинявате .
  • 40 МЕРСИ БОКУ

    7 47 Отговор
    ВСИЧКИ МАНГЪРОВЦИ, КОИТО НЕ ПРИЕМАТ РЕАЛНОСТТА, НЕ ИСКАТ ЖИВОТА ДА ИМ СЕ ПРОМЕНЯ, ИСКАТ ДА СИ ЖИВЕЯТ ПО СТАРОМУ, ПРАВЯТ ВСИЧКО ОБРАТНО НА ПРЕПОРЪКИТЕ, САМО СПОМАГАТ ЗА ПОВЕЧЕТО УМРЕЛИ И ЗАРАЗЕНИ!!! ТОВА ПОМАГА ЗА ПО ВИСОК РЕЙТИНГ НА БОЙКО И НА ГЕРБ И ЩЕ ИМ СПЕЧЕЛИ ЧЕТВЪРТИЯ МАНДАТ!
  • 41 Мисъл

    12 62 Отговор

    До коментар #2 от "сила":

    Чорбанов не е лекар и няма никакъв практически опит. Призовавам за рационално мислене, защото Чорбанов и Мангъров са клоуни, които не разбират последствията от некадърността и жаждата си за публична изява. Мангъра и дипломата щеше да си къса, ако вируса не изчезне до началото на лятото.. и така минаха 6 месеца, а пандемията се ускори. Огромната част от объркването на обществото, неспазването на елементарни противоепидемични мерки, а от там и много от смъртните случаи дължим на тях и такива като тях. Отдавна трябваше да бъдат подведени под наказателна отговорност, а в Сингапур например щяха да ги екзекутират за неверна информация и престъпления по служба. Освен граждански права имаме и граждански задължения, а именно да се грижим едни за други. Това правителство ще си отиде и друго ще дойде, но хората остават и трябва да са все така отговорни, но явно твърде много от нас не го разбират и нямат глава на раменете. Пазете те и не вярвайте на хора, които не знаят какво говорят! Ваксините, които ни правеха преди 20 години бяха изпитвани на 10 пъти по-малко хора и не сме умрели. Ваксините за ковид нито са толкова революционни като технология, нито са страшни. Просто напредъка в медицината позволява бързото описание на вируса, трансфер на научната информация и последващ технологичен трансфер, благодарение на които бяха разработени ваксините. Преди само 10 години нищо от това нямаше да е възможно. Чорбанов и Мангъров не четат и не се развиват много повече от 10 год

    Коментиран от #43, #45

  • 42 😷😷😷

    40 4 Отговор
    Много добре, казано, написано и обосновано! Природата ни е дала глава с мозък да мислим, който "няма" глава, ще има за..ик за бодене !

    Коментиран от #48

  • 43 Бивш канадец

    48 1 Отговор

    До коментар #41 от "Мисъл":

    Пфайзер - "Изпитанията на ваксината ще приключат през март 2023 г." В същото вревеэфирматаэидискна от всички, ползвали нейната ваксина, да представят данните от наблюдението на ваксинираните.
    Толкова за това вълшебно питие. Така че с удоволствие ти преотстъпвам моята порция, боцни си я за здраве!

    Коментиран от #57

  • 44 НЯМА КАК

    5 48 Отговор
    ЧОРБАНОВ, ЗАЩО ПЛАЧЕШ НА ЧУЖДИ ГРОБИЩА БЕ? КОЛКО УМИРАЛИ У НАС, КОЛКО В ЧУЖБИНА? НАЛИ НАКРАЯ ВСИЧКИ ОТИВАМЕ НА ЕДНО МЯСТО? КАК ЩЕ ГИ СПАСИШ ТОЧНО ТИ БЕ? МРЕМ С 2 - 3 ГОДИНИ ПО-МЛАДИ ОТ НЯКОИ ЕВРОПЕЙЦИ. Е, И? КАКВО ПОВЕЧЕ ЩЕ СВЪРШИМ ОТ 77 ДО 80 ГОДИШНАТА СИ ВЪЗРАСТ, ОСВЕН ДА СЕ МЪЧИМ ПОВЕЧЕ И ДА ПЪЛНИМ ДЖОБОВЕТЕ НА ДОКТОРИТЕ? БИЛИ СМЕ БОЛНА НАЦИЯ - ДА! КАКВО ЯДЯХМЕ ПО ВРЕМЕТО НА ЛУКАНОВ И ВИДЕНОВ? ПАЛМОВО МАСЛО И СТРОТО КЕРЕМИДИ! КАКВО ДИШАХМЕ КОГАТО КРЕМИКОВЦИ БЪЛВАШЕ ПУШЕЦИ?
  • 45 колчо

    30 9 Отговор

    До коментар #41 от "Мисъл":

    евала бе докторе, каква МИСЪЛ,каква ерудиция,язък за безмисленото ти многословие,а иначе поздравления за овчедушието!
  • 46 Оптимист

    34 5 Отговор
    Браво и поклон. Бъди здрав, ще ни трябваш, да стоиш от другата страна на барикадата. Срещу боклуците
  • 47 ъъъъъ

    2 16 Отговор
    за тн формула 1 питай румен фонтана....щеше да прави писта-далавери.а нещо за сзо.....що не пишете тоя от коя партия е ????
  • 48 Шопо

    25 2 Отговор

    До коментар #42 от "😷😷😷":

    Така е. Но, за съжаление, природата е дала на политиците ни само кухи кратуни - с мозък колкото да могат да пазят равновесие и да крадат!
  • 49 Антитрол

    36 7 Отговор

    До коментар #23 от "АСЛАН НАСР АН":

    ДРЕБНА КОКОШКАРСКА ДУШИЦА

    Дребни кокошкарски душици са всички герберски подлоги и тролчета - за вас Вожда ви не може да не е прав - той е най-умния еднокнижник в света. Но ми е ясно защо го правите - точно защото нищоп не можете и не разбирате обаче за това че сте верни на Вожда ви слага на високи постове и най-вече на високи заплати които никога няма да изкарате с акъл и умения - просто липсват.

    Но за сметка на това компенсирате с подлизурство.

    Коментиран от #55

  • 50 Плашимир

    27 1 Отговор
    Намразих си държавата заради чиновници и хрантутници. Дано доживея да видя на Централна гара или пред НДК един прост ваксаджия /може и бивш държавен служител/ ,че да си лъсна чепиците за 50ст. и без касов бон и начислен акциз, ДДС и общински такси ,за да може ваксаджията да си купи хляб пък аз да съм с лъснат чепик без кал и фини прахови образувания.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Хаха

    31 4 Отговор

    До коментар #29 от "Робърт Кох":

    Ти колко международни конференции за вируси, ваксини и инфекции си посетил, какво образование имаш, че си позволяваш да критикуваш единствения български професор, посещаващ такива от 2005 г.?

    Коментиран от #65

  • 53 БирникЪ

    26 3 Отговор

    До коментар #29 от "Робърт Кох":

    Че кой те кара да ги четеш и слушаш? Гледай и слушай брифингите на нощните, прехласвай се от логореята на Главния Инспектор или от несвързаните приказкиэта министрите - избор богат!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Я ДА ЧУЕМ

    4 5 Отговор

    До коментар #49 от "Антитрол":

    КОЙ ВОЖД ИСКАШ ДА ТЕ УПРАВЛЯВА? КАК СИ ПРЕДСТАВЯШ МЕРКИТЕ КОИТО ТОЙ ЩЕ НАЛОЖИ?

    Коментиран от #83

  • 56 а ние

    26 5 Отговор
    Русия без никакъв шум си ваксинира населението наред със собствена ваксина. Доставя за Сърбия и други страни. Китай спокойно и методично ваксинира своето население наред с милиони ваксини. Турция достави три милиона ваксини от Китай и започва ваксинация на населението. А ние ??? Колонията на "великия" ЕС България след един месец величави и денонощни хвалипръцковщини по медиите, достави няколко хиляди ваксини, ваксинираха се по 50-60 души /някъде по 20/ във всяка област и това е. С тия темпове населението ще се ваксинира сигурно към 2030 година, когато или няма да има смисъл, защото вирусът ще си е отишъл, или всички ще са измрели. Не знам защо сме толкова, ама толкова зле, та чак не може да се опише. И тоя батак се описва като някакъв небивал успех, а медиите му пригласят.
  • 57 перничанин

    5 11 Отговор

    До коментар #43 от "Бивш канадец":

    Какво предлагаш? Какво да правим докато фирмите направят удоволетворяващ теб и всички "анти" брой тестове на ваксините си. И кои да бъдат "опитните зайчета" както се изразявате вие , кои да са тези 4-5 милиона души които да ваксинираме , да чакаме да видим дали ще им израсте втора пиш.ка и чак тогава евентуално да се ваксинираме. За кой ли път задавам въпрос, какво да правим докато..????

    Коментиран от #95

  • 58 АКО АКО АКО

    4 9 Отговор
    ..."ЗАЩО РАЗРАБОТВАМЕ БЪЛГАРСКА ВАКСИНА? ЗАЩОТО АКО /АКО, АМА НЕ Е МНОГО СИГУРНО/ УСПЕЕМ..." АКО БАБА МИ БЕШЕ МЪЖКА .... ПЪРВО ПОСТИГАШ УСПЕХА, КАКТО УСПЯ ТУРСКОТО СЕМЕЙСТВО В ГЕРМАНИЯ, ПОСЛЕ ПРИКАЗВАШ! СТИГА РИВА!
  • 59 Доктор Ох Боли

    5 21 Отговор
    Подобни писания само увеличават объркаността на хората и недоверието към мерките и работата на хиляди медицински работници.
    Поздравления, г-н Чорбанов. Разбрахме, че сте голям специалист, но къде бяхте в началото и какво направихте за да няма объркване и некомпетентни (по ваше мнение) хора да се занимават с пандемията? Не се ли намери медия или правителството не ви чу? Не можахте ли да стигнете до Президента, до депутатите?!?!
    Сега е лесно да се критикува, но в началото почти всички се бяха изпокрили в миша дупка и не смееха да гъкнат.

    Коментиран от #64

  • 60 исо

    19 3 Отговор
    МАНГЪРОВ И ТОЙ - ТОВА СА СПЕЦИАЛИСТИТЕ ИЗЛОЖИЛИ НАЙ ВЯРНО ПРЕД МЕДИЙТЕ " ЦЯЛОСТНАТА ПАНДЕМИЯ - ПЛАНДЕМИЯ КОВИД 19 ИСТИНСКИ СЕ РАДВАМ, ЧЕ ВСЕ ОЩЕ В БЪЛГАРИЯ ИМА ИСТИНСКИ ЛЕКАРИ - ВИРУСОЛОЗИ !!!!!!!!
  • 61 Я ДА ЧУЯ

    1 21 Отговор
    АБЕ МАНГЪРОВЦИ, КАКВО СТАНА С ЖЕЛАНИЕТО НА МАНГЪРОВ ЗА БЪРЗИ ТЕСТОВЕ? В НАЧАЛОТО ИМАШЕ ЕДНИ КИТАЙСКИ МЕНТЕТА, КОИТО ГИ ВЪРНАХА ОТ УНГАРИЯ И СЪДИХА ЖЪЛТУРКОВЦИТЕ, ТА ЯВНО МАНГЪРА БЕШЕ ДОГОВОРИЛ НЯКОЛКО МИЛИОНА ТЕСТА ОТ ТЯХ ЗА БЕЗ ПАРИ И МНОГО ДЪРЖЕШЕ ВСИЧКИ ДА СЕ ТЕСТВАМЕ? СЕГА ЗАЩО ТРАЕ??? АМАН ОТ МОШЕНИЦИ!

    Коментиран от #62, #63

  • 62 ПАЧКИ ОТ ДЕБИЛИ

    7 2 Отговор

    До коментар #61 от "Я ДА ЧУЯ":

    ТАКА СЕ ПРАВЯТ МИЛИОНИ, КОГАТО ИМА МНОГО ЛАПНИ ШАРАНИ.
  • 63 МИЛИОН ТЕСТА

    0 15 Отговор

    До коментар #61 от "Я ДА ЧУЯ":

    МАНГЪРА ГИ БЕШЕ СПАЗАРИЛ ЗА ПО 1 ДОЛАР - ТЕСТА, А ЩЕШЕ ДА ГИ ПРОДАВА ПО 30 ЛВ.

    Коментиран от #70

  • 64 перничанин

    10 1 Отговор

    До коментар #59 от "Доктор Ох Боли":

    То само той да се е крил щеше да е супер. В Перник доста лични лекари през октомври и ноември се бяха самоизолирали , защото били контактни. Да се смееш ли, да плачеш ли. От друга страна голяма част от личните лекари, които без да знаят какво да правят и как да го правят останаха на местата си и правеха много повече от това което се изисква от тях. Поклон пред лекарите, сестрите и санитарите които не се уплашиха и без да знаят как да лекуват нещо нелечимо ,останаха да изпълняват дълга си.
  • 65 Робърт Кох

    4 16 Отговор

    До коментар #52 от "Хаха":

    А другите световни учени не ги ли посещават!? Те що не споделят ганьовските теории бе Ганчо, този псевдо професор по-учен ли е от тях!?
  • 66 Нане

    9 2 Отговор
    а едно време в началото на демокрацията продаваха гуми Видинки в аптеките та и сега не ме учудва, че математици, политолози, социолози и както автора пише и други животни си пъхат гаги.е само и само да са център на внимане
  • 67 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "Стойко":

    СТОЙКО весело посрещане на нова година желая на всички ХОРА ЗДРАВЕ ЩАСТИЕ УСПЕХИ ЛЮБОВ РАДОСТ СБЪДВАНЕ НА МЕЧТИТЕ ИМ весела мирна ЧЕСТИТА МИРЛИ МИЛИ ХОРА БЪЛГАРИ
    да живее БЪЛГАРИЯ
  • 68 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 1 Отговор

    До коментар #33 от "Стоян":

    БЛАГОДАРЯ СТОЯНЧО
  • 69 Живковист

    14 2 Отговор
    България не може да се оправи ,
    понеже ви управлява фамилията Живкови-СаксКобургота
    и СИК (Съюза на Изгонените Комунисти)
  • 70 ОТ БАЛЪЦИТЕ

    3 13 Отговор

    До коментар #63 от "МИЛИОН ТЕСТА":

    МАРТ МЕСЕЦ МАНГЪРА ИСКАШЕ ВСИЧКИ ДА СЕ ТЕСТВАМЕ! ДА АМА ТЕСТА НЕ ЛЕКУВА, КАКВО КАТО СЕ ЗНАЕ КОЛКО СА ЗАРАЗЕНИ МАРТ МЕСЕЦ? ВАКСИНАТА СПИРА БОЛЕСТТА, А НЕ ТЕСТА! ЗА ТЕСТВАНЕ, ПРОТИВ ВАКСИНИРАНЕТО? ВАЖНОТО Е БИЛО ОТ КАКВО МАНГЪРА ЩЕ СПЕЧЕЛИ?

    Коментиран от #76

  • 71 5 со

    14 2 Отговор
    Трябва да видите отбора от млади хора на Проф.Чорбанов,за да се уверите,че има българи в 21 век.Аз ги видях!

    Коментиран от #74

  • 72 ФАКТИ

    9 2 Отговор
    Начело с тиквата ,Кунчев и здравния министър напред към мрачни бъднини
    В ДСАЩ вече е съобщено че в Швейцария вече има първия починал от ваксината.
  • 73 специалисти

    14 1 Отговор
    В тая страна не е само с ваксините така. Специалисти навсякъде . Да вземем асфалта ! Или язовирите ! Или превъоръжаването на Армията ! Или енергетиката и газификацията ! За футбола няма да споменавам. Топ специалисти сме отвсякъде , а накрая думата има една мутра , бандит с изкривено съзнание дошъл на власт как. Пак благодарение на същите топ специалисти.
  • 74 ОТОРАНАЗАТВОРА

    3 2 Отговор

    До коментар #71 от "5 со":

    ТО ОТБОРИ МНОГО, А КАКВО СА ПОСТИГНАЛИ?
  • 75 Провинция

    15 1 Отговор
    Уникален разбор! Наистина скоро не бях чел подобно нещо. Призовавам противниците на написаната истина, защото това е истината, с ръка на сърцето, съвсем откровено да помислят и да кажат, не е ли точно така, както е описано в статията? Повече думи са излишни. Въпреки ситуацията - весело посрещане на новата година!
  • 76 случайности

    17 2 Отговор

    До коментар #70 от "ОТ БАЛЪЦИТЕ":

    До поредния дебил
    Каква ваксина какви 5 лева
    Лабораторията в Ухан Китай е собственост на американската мега компания Глаксо ,което случайно е собственик и на фирмата Пфайзер
    много случайности не смятате ли?

    Коментиран от #84

  • 77 Чичо Тони

    14 1 Отговор
    Удоволствие е да четеш и слушаш образовани и професионално подготвени хора. За съжаление това се случва все по-рядко. На мода е агресивната посредственост, на мода е чалга "знанието".

    Коментиран от #81

  • 78 Docenta

    1 17 Отговор
    Хайде на бас,че авторът на статията е фен на Путин и голям русофил.

    Коментиран от #85

  • 79 твърде дълго

    8 1 Отговор
    Някой е надценил читателите на новинарски сайтове.
  • 80 Бивш от БАН

    2 13 Отговор
    Чорбане, само един въпрос: кога ще имаш тази твоя ваксина? Мрънкането и оправданията ги знаем.
  • 81 КОЙТО ИМ ВЯРВА

    0 6 Отговор

    До коментар #77 от "Чичо Тони":

    ОСОБЕНО АКО ЛЪЖАТ И СА МЕРКАНТИЛНИ, АЛЧНИ И САМОВЛЮБЕНИ!
  • 82 Просветен илюминат

    5 4 Отговор
    Вложените пари за ваксини и броя на ваксинираните до момента правят около 85 000лв за една ваксина.
  • 83 Антитрол

    10 3 Отговор

    До коментар #55 от "Я ДА ЧУЕМ":

    Не искам Вождове да ме управлават - все пак се водим парламентарна република ако не ви е ясно. Вождове имаше преди 30 години и искахме промяна ама само сменихме господарите.

    Искам зравния министър да е поне доктор който да не си сменя заповедите през няколко часа, искам НОЩ да беше съставена от вирусолози и имунолози - толкова ли е трудно.

    Коментиран от #86, #88

  • 84 УХАН МУХАН

    3 13 Отговор

    До коментар #76 от "случайности":

    МАРТ НЯМАШЕ ТАКИВА ЕКСТРИ - ВАКСИНИ. ВСИЧКИ БЯХА НАПЪЛНИЛИ ГАЩИТЕ, А ПУТИН СЕ СКРИ В БУНКЕРА. МАНГЪРА СПАЗАРИ ПО 10 ЦЕНТА ТЕСТОВЕ И ИСКАШЕ ДА НАПРАВИ УДАР ЗА МИЛИОНИ. "ПИРАМИДИ, ФАРАОНИ И БАЛЪЦИ ЗА МИЛИОНИ"....

    Коментиран от #91

  • 85 Антитрол

    13 4 Отговор

    До коментар #78 от "Docenta":

    Е има си хас някой който е срещу Банкянската тиква да не е русофил, Путиноид, комунде (макар че тиквата е такова) - той Путин и Русия и тройната коалиция пак са виновни и комунистите.

    Хайде сменете ги тия опорки че ставате смешни
  • 86 ПИРАМИДИ ФАРАО

    1 10 Отговор

    До коментар #83 от "Антитрол":

    ВЯРВАШ НА ВИРУСОЛОЗИ И ИМУНОЛОЗИ КОИТО СА СИ КУПИЛИ ДИПЛОМИТЕ ЛИ? ТЕЗИ СПЕЦИАЛНОСТИ НЕ СА МНОГО ПЛАТЕНИ И САМО ДВОЙКАРИ ГИ ИЗКАРВАТ. НА УТВЪРДЕНИ ПРОФЕСОРИ, БИЛИ И В КЕРБАЛА - НА БОЙНОТО ПОЛЕ, С БОГАТА ПРАКТИКА НЕ ВЯРВАШ. ВЯРВАШ НА ШАРЛАТАНИ?

    Коментиран от #87

  • 87 Антитрол

    12 2 Отговор

    До коментар #86 от "ПИРАМИДИ ФАРАО":

    Един електротехник ако ще и на луната да е бил няма да стане химик.

    Хайде стига с тъпи доводи - бил си купил дипломата а коремния хирург не си бил купил дипломата и като ходил в Кербала взел да разбира от вируси. Само Вожда ви не му е наредил и веднага ще забърка една ваксина.

    Я се скрийте зад тиквата че ставате за смях в напъните си

    Коментиран от #89, #92

  • 88 КОЙ КАКВО ИСКА

    3 11 Отговор

    До коментар #83 от "Антитрол":

    У НАС УПРАВЛЯВАЩИЯ Е МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ. ТОЙ Е ИЗБРАН ДА УПРАВЛЯВА ДЪРЖАВАТА. НЯКАДЕ ТОВА МОЖЕ ДА Е ПРЕЗИДЕНТА /РУСИЯ, САЩ, ФРАНЦИЯ, ТУРЦИЯ.../. ТОЙ СИ ИЗБИРА ЕКИП - МИНИСТРИ И ЗАМ МИНИСТРИ И ГИ СМЕНЯ, АКО НЕ ВЪРШАТ РАБОТА. БЕЗ ВОЖД НЕ СТАВА.

    Коментиран от #96

  • 89 ААА МОЖЕ МОЖЕ

    2 10 Отговор

    До коментар #87 от "Антитрол":

    АКО СИ КУПИ ДОЦЕНТСКА ДИПЛОМА И ЛЕКУВА С ЧАЙ И АСПИРИН, МОЖЕ!

    Коментиран от #93

  • 90 Бачо Киро

    6 2 Отговор

    До коментар #23 от "АСЛАН НАСР АН":

    Изпитания на ваксина траели няколко месеца... Отивай да носиш тухли на строежа и не се изказвай въобще по въпроси, които са далеч над умствените ти възможности.

    Коментиран от #105

  • 91 Антитрол

    12 2 Отговор

    До коментар #84 от "УХАН МУХАН":

    Така така - опорките и лъжите - Мангаров, Андрей Чорбанов, Путин, комунистите, БСП и тройната коалиция, звездите, китайците - всички са виновни само еднокнижната Тиква е най-безпогрешния.

    Защо ли похватите на герберската пропаганда ми приличат много на пропагандата на БКП - всяка крива линия успоредна на партийната е права линия.

    Ааа сетих се защото герб барабар с вожда ви са дърти комундета и ченгета от ДС нищо че са се писали евроатлантици и се кланят на нови господари.

    Коментиран от #94

  • 92 ТРЕБЕ ДА Е ТЪП

    3 8 Отговор

    До коментар #87 от "Антитрол":

    ТИ ПРАВИШ ЛИ РАЗЛИКА МЕЖДУ ПРАКТИК И ЛАИК? МАНГЪРА ЩО НЕ СИ СКЪСА ДИПЛОМАТА, КАКТО ОБЕЩА? И КАТО ГОЛЯМ АВТОРИТЕТ ВЛЕЗЕ В АБВ ПРИ ПИКАЕЩИЯ В ШАДРАВАНИ, С 01% ПОДКРЕПА?

    Коментиран от #97

  • 93 Антитрол

    6 2 Отговор

    До коментар #89 от "ААА МОЖЕ МОЖЕ":

    Значи за тролчетата някой БЕЗ диплома който ръси простотии за работи които не разбира (вируси) е по-добър от от Имунолог с научни разработки и вирусолог началник на отделение - е това се казва герберски мозък.

    Ами той вожда ви правилно казва - вие сте прости и аз съм прост и за това се разбираме - е разбира се само с такива като вас. Затова и се харесвате толкова.

    Коментиран от #99

  • 94 ТО АКО Е ТАКА

    2 5 Отговор

    До коментар #91 от "Антитрол":

    ВИЖДАМ, ЧЕ СИ ПО УМЕН ОТ ЕДНОКНИЖНИКА,ЧЕЛ СИ ПОВЕЧЕ КНИГИ, ЗНАЕШ ЕЗИЦИ ДАЙ ДА ТЕ ИЗБЕРЕМ ДА УПРАВЛЯВАШ ДЪРЖАВАТА БЕ! ТИ ПОНЕ БАНИЧАРНИЦА МОЖЕШ ЛИ ДА УПРАВЛЯВАШ? А ОБЩЕСТВЕНА ТОАЛЕТНА?
  • 95 Бачо Киро

    11 2 Отговор

    До коментар #57 от "перничанин":

    Живей си живота. Нито е първият вирус, нито последния, нито пък имаш особен проблем. За 1 година в световен мащаб са се заразили около 1% от населението на планетата. Ти ще се бориш с ваксина, която има 5% неуспеваемост..... Слагайки ваксината ще трябва да носиш маска, защото можело да си здрав, но да си преносител. Същевременно обаче можеш заради ваксината да ползваш бърза пътека за пътуване и не ти трябва тест, демек не си преносител... Такива сте овце, че направо е болезнено да ви слуша човек... Единственото нещо в цялата работа е контролът над масите и милиардите далавера на наш гръб... Въобще няма и да те питам как ще превозиш примерно ваксина, изискваща -70 градуса от една страна към друга... Дълбокозамразяващите контейнери по магически начин края на октомври без промяна в техниката и дизайна от -25 почнаха да правят -80... Пълен смях....

    Коментиран от #111

  • 96 ххх

    5 1 Отговор

    До коментар #88 от "КОЙ КАКВО ИСКА":

    Никой, никога в РБ не е избирал минитър-председател!

    Коментиран от #101

  • 97 Антитрол

    9 2 Отговор

    До коментар #92 от "ТРЕБЕ ДА Е ТЪП":

    Мангара никога не е обещавал да си къса дипломата - стига с лъжи и опорки.

    Същите лъжи използвате и за Радев че казал че нямало вирус - той каза "да не би в София да няма вирус а само на Шипка" но вие преиначихте думите му.

    Както ви казах пропагандата ви е същата като на комунистите едно време защото вие сте точно от тях - само лъжи.
  • 98 Behemoth

    7 1 Отговор
    На Баце тоя вирус му падна като от хевъна и той като го заподпука ...дузпа след дузпа до гол...
  • 99 НА БАБА МИ РЕЦ

    3 7 Отговор

    До коментар #93 от "Антитрол":

    ИМА СВЕТИЛА В ОБЛАСТТА - СВЕТОВНИ УЧЕНИ, СВЕТОВНА ЗДРАВНА ОРГАНИЗАЦИЯ, ПУБЛИКАЦИИ В СПЕЦИАЛИЗИРАНИ СПИСАНИЯ, САМО МАНГЪРА ЗНАЕ ПОВЕЧЕ ОТ ТЯХ???!!! МАСКАТА СЕ НОСИ ЦЯЛ МЕСЕЦ В ДЖОБА! ЧАЙЧЕТА, СУПИЧКИ И АСПИРИНЧЕТА??? И СЕ НАЛАГАШ С КРОМИД ЛУК ВЕЧЕР, ПРЕДИ ЛЯГАНЕ.

    Коментиран от #104

  • 100 Казуар

    3 5 Отговор
    И този лекар ако се наблюдава внимателно ще се установи, че е недоволен от нещо, пренебрегнат.
  • 101 ЯСНО

    0 4 Отговор

    До коментар #96 от "ххх":

    ТИ В ДЕТСКАТА ГРАДИНА ЛИ СИ?
  • 102 Любо

    8 1 Отговор
    великолепно написано. поздравления професоре че им го казахте смело и в очите
  • 103 ПЕПИ

    7 2 Отговор
    ИМАМ ЧУВСТВОТО ЧЕ БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ СЕ ИЗПЛАШИ ДА НЕ ПРОГОВОРЯТ ЧЕ ТОЙ Е НАРЕЖДАЛ. ТАКА СТАНА И С НЕНО ДИМОВ КОЙТО ВЕЧЕ РАБОТИ В СВОЯТА ФИРМА.
  • 104 Антитрол

    7 4 Отговор

    До коментар #99 от "НА БАБА МИ РЕЦ":

    Ами точно че световните светила в имунологията и вирусологията се изказаха точно като мънгаров ама герберските тролчета от къде да ги знаят тези работи - те слушат единствено вожда си и коремния хирург защото е назначен от вожда - ако беше назначил водопроводчик и него щяха да слушат. Нама смисъл да убеждаваш някой тъп че е тъп.

    Пък в СЗО повечето са политици така че не ми го давай за пример а се поинтересувай кой го издържа.

    Коментиран от #108

  • 105 ТАКА ЧУХ

    4 1 Отговор

    До коментар #90 от "Бачо Киро":

    ПЪРВО ВАКСИНАТА СЕ ИЗПИТВА НА ЖИВОТНИ, МИНАВАТ МЕСЕЦИ, ПОСЛЕ НА РАЗНИ ГРУПИ ХОРА / НА НЕГРИ, ЖЪЛТИ, БЕЛИ, НА РАЗЛИЧНИ ПО ВЪЗРАСТ И С РАЗЛИЧНИ ХРОНИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ/ И СЕ ЧАКА МЕСЕЦИ ЗА СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ. НОРМАЛНО ПРОЦЕСА ТРАЕ 6 ГОДИНИ. СЕГА ПРИШПОРИХА НЕЩАТА, ЗАЩОТО НЕ МОЖАХА ДА ОГРАНИЧАТ К19, А ПЛАМНА ЦЕЛИЯ СВЯТ. ДО 1 МИЛИОН ЗАРАЗЕНИ МИНАХА 3 МЕСЕЦА, А СЕГА ЗА ДВА ДНИ ПРАВИМ МИЛИОН!
  • 106 Анти милиционер

    3 7 Отговор
    Още един умствено изостанал връзкар настанен с ходатайстване и връзки за български учен. В Чалгаристан всеки, който може да си напише и трите имена става висшист. Цялата нация е такава.
  • 107 Кси

    5 5 Отговор
    Щабът много им пречи на червените кратуни, те искат хаос, да могат да наривят после, че не се управлява, и на тоя червен чародей със статията това му е зора
  • 108 МАЯ МАНОЛОВА

    4 4 Отговор

    До коментар #104 от "Антитрол":

    ДА, КАТО МАНГЪРА СЕ ИЗКАЗА И ТРЪМП - ДА ПИЯТ БЕЛИНА. БОРИС ДЖОНСЪН БЕШЕ ЗА МАСКИ В ДЖОБА АМА СЛЕД КАТО ЗАБОЛЯХА ЗАПЯХА ДРУГА ПЕСЕН. СЕГА АНГЛИЯ Е ЗАТВОРЕНА ИЗЦЯЛО. МАНГЪРА БЕШЕ ЗА ШВЕДСКИЯ МОДЕЛ, НО И ШВЕДИТЕ ПРИЗНАХА, ЧЕ СА ГРЕШАЛИ.
  • 109 Мдаааа

    6 4 Отговор
    Така и не разбрах защо този разработва ваксина като според него е по добре да се гушнем и целунен с доказано болни... И всичко с вируса да е приключило... Галем е Борисов... Да затвори целия свят та да спечели изборите в малка България...!?
    Много тъпо Седларов, много тъпо!

    Коментиран от #127

  • 110 успех

    5 3 Отговор
    някой да е виждал диаграмите на сезонния грип тая година?толкова се увлякоха нощ-ниците да ни плашат с ковида.че не се усещат,че са преборили класическия грип
  • 111 перничанин

    6 6 Отговор

    До коментар #95 от "Бачо Киро":

    Както искаш го казвай, но не видях отговор на въпроса ми. Какво да правим докато чакаме да минат всички изпитания на ваксината та да ви хареса на всички "анти" . За една година казваш били заразени 1% и умрели 0,0001% (някакви си 300-400 000 души),и какво да правим, да чакаме 4 години (както искат "антитата") , да станат 4-5%, да умрат 1-2 милиона. Разсъждаваш като Сталин "смъртта на един човек е трагедия (особено ако ти е роднина), смъртта на милион е статистика"
  • 112 пророк Исай

    6 3 Отговор
    Титaнитe нa миcълтa , cъздaли иcтeриятa КOВИД19 , ca били нaяcнo , чe cтрaхът oт нeуcтaнoвeнo и зaгaдъчнo дeйcтвиe нa КO19 щe cъздaдe нeoбмиcлeннa пaникa вcрeд чacт oт нaceлeниeтo ! Тe изпoлзвaт инфoрмaциoннитe плaтфoрми зa тoтaлнa прoпaгaндa , вoдeйки ce oт мoтoтo нa Гьoбeлc - eднa лъжa , пoвтaрянa мнoгoкрaтнo , cтaвa иcтинa ! Кoвид19 e oбeкт нa cтрaх и пaникa , пoрaди cвoятa мъглявocт и нeoпрeдeлeнocт . Именно - мъглявостта и неопределенността го правят разтеглив , като ластик , и му се преписват необикновенни прояви . Препиcвaт му се всякакъв вид свойства , именно защото е мъгляв и неустановен ! Което води до изводът - СЪЩЕСТВУВА ЛИ КОВИД19 ? Умишлeннo вcят cтрaх и пaникa c oпoртюниcткa цeл или злe възприeти фaкти

    Коментиран от #117

  • 113 Няма ярост

    2 7 Отговор
    По голяма от яростта на пренебрегната жена... Пардон професор!
  • 114 пророк Исай

    7 2 Отговор
    Рекламната кампания на КОВИД19 стартира в началото на 2020г. В дебюта си , съставителите на рекламата , изнасяха противоречиви факти и данни за вируса ! С течение на времето се обиграха и подобриха рекламната си кампания ! Вместо за умрели от КОВИД19 , започнаха да пишат за заразени с вирусът . Рекламата , НАСАДИ страх и паника в част от населението на света , което беше и целта на рекламата ! Един път , насаден , страхът започва да расте , подпомаган от медийното информационно влияние . Сега вече идва време за ЖЪТВА - инвестираните финанси , трябва да се възвърнат многократно , продавайки НАДЕЖДА на изпадналото в паника население .

    Коментиран от #119

  • 115 ЛЮБОПИТЕН

    3 2 Отговор
    НИКВА ВАКСИНА! 80 МЛН. ЗАРАЗЕНИ, 1.8 МЛН. УМРЕЛИ ЗА 10 МЕСЕЦА. ДА ВИДИ ДО 10 ГОДИНИ КАКВО ЩЕ СТАНЕ?
  • 116 пророк Исай

    0 4 Отговор
    Докторе , в крайна сметка всичко става за плячка , власт и контрол . Подобно на схемата на религиозните култове .................
  • 117 Мисли си

    5 2 Отговор

    До коментар #112 от "пророк Исай":

    Както искаш... Но да вметна, че толкова близки и познати с двустранни бронхопневмонии някои от тях, слава Богу, едвам прескочи ха трапа не е имало никога около мен! 4742

    Коментиран от #118

  • 118 перничанин

    3 2 Отговор

    До коментар #117 от "Мисли си":

    Мои познати не го прескочиха (Бог да ги прости)
  • 119 ЧИПА НЕ РАБОТИ

    4 1 Отговор

    До коментар #114 от "пророк Исай":

    ВАЖНОТО Е ДА СИ ЧИПИРАН! ТИ ДА НЕ СИ ГРОБАР БЕ, ТЕ МНОГО ПЕЧЕЛЯТ ОТ СИТУАЦИЯТА? АПТЕКИТЕ СИ ПРОДАДОХА ЗАЛЕЖАЛИТЕ АТНИБИОТИЦИ И НАТРУПАХА ПЕЧАЛБИ. СПИРТА ПОСКЪПНА С 50%, ХРАНИТЕЛНИТЕ МАГАЗИНИ СЕ ПУКАТ ПО ШЕВОВЕТЕ, ДОКТОРИТЕ СЕ СКАПАХА ОТ РАБОТА И ПЕЧАЛБА. ТАКА Е В ПРИРОДАТА НИЩО НЕ СЕ ГУБИ. ЕДНИ ГУБЯТ, ДРУГИ ПЕЧЕЛЯТ. И ЗА КАКВО СА ИМ ТЕЗИ ПАРИ СЛЕД КАТО ЗАТВОРИХА КУРОРТИ, ХОТЕЛИ, КОРАБИ И САМОЛЕТИ? НИКОЙ НЕ ИМ КУПУВА КОЛИТЕ ВЕЧЕ.
  • 120 Просветен илюминат

    3 1 Отговор

    До коментар #29 от "Робърт Кох":

    Как се изолира вирус?
    „Проби се взимат от „инфектиран” човек или животно и се поставят в „клетъчен тип”, който се тества за вируса, който обикновено е чужд генетичен материал и е изкуствено въведен в клетката. Това е наречено трансфекция. Ако клетките покажат промени, наречени цитопатични ефекти, което означава структурни промени в клетката гостоприемник, тогава културата се смята за „позитивна за вирус”.

    Повечето тестване понастоящем се прави на кокоши яйца, които съдържат пилешки ембрион, това е същият метод, който Робърт Кох използва, за да инжектира токсини от труп в живи същества. В този случай, те взимат проби от „засегнат” човек или животно и ги инжектират в кокоше яйце, в зависимост от това как ембрионът умира, се заявява, че вирусът е открит.

    След това се твърди, че вирусът е бил изолиран. Проблемът е, че никога не е имало контролна група, така че дори ако стерилен разтвор се инжектира в яйцето, ембрионът ще умре.
  • 121 Стойко

    1 4 Отговор

    До коментар #17 от "Стоян":

    Само че тези държавни служители са на тази работа много преди Бойко. Също така, това са най-лошо платените хора в държавата. В общия случай заплатите им са 600-800лв. Та те са най-големите противници на правителството. Другото е - сервитьорите и барманите, дето не плащат никакви осигуровки, защо за тях толкова се зажалихме, пък лелите в общината били много лоши?!
  • 122 Стойко

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Стойко":

    Виж коментар 121
  • 123 Просветен илюминат

    6 2 Отговор
    Проблемът в споровете е следният:
    На тези,които една истина да я нарека не съвпада с техния начин на възприятие и да поддържат ролята си на жертва следваща авторитета,е така защото няма лична отговорност и се търси такава от другата страна,докато на един човек носещ отговорност за живота си то той има друго възприятие и ще му пасне друга истина отговаряща на неговата вибрация.
    Всеки намира такива неща за отговори според това какв мисли и възприема и за това всеки е прав за себе си,което му доказва и намерената информация.
    Като жертвите им харесва да ги лъжат и манипулират и те само да критикуват и анализират другите ще си понесат последствията сега и ще разберат колко е загрижен елита за простолюдието и колко е лъжлива конспирацията.
    За това отиват вече толкова много хора от този свят и ще се дойде всичко на мястото според естественият подбор.
    Затова последният въпрос за да сложа край на безмислени спорове е,като са толкова загрижени тези,които решават и прокарват правила и закони защо не разрешават толкова години проблема с бедността и какво печели елита от бедното население в Африка? Нима нямате заеми и кредити? Кой се замисли за вас и как ще ги плащате? Ваксината ли ще ви направи успешни и богати?
    Каква е печалбата ако не сте болни за корпорациите бълващи лекарства?Какво се рекламира най-много по телевизията?
    Вие искате да страдате и да сте болни,да ви използват и да сте лъгани и всичко това не го осъзнавате като играете ролята си на жертва.
  • 124 Аз40

    4 0 Отговор
    Добро изложение на фактите, които на много не им е платено да го пишат/говорят и затова не се отразява.
  • 125 минувач

    0 3 Отговор
    който не вярва за "чипирането" да пита собственик на куче или котка ,как го слагат от години! съвреминните нища чудно да са с много по усъвършентвани и да се четат от колонка покрай която минаваш! справка летища, банки и болници с с "уловител на желязо" !
  • 126 Наблюдател

    5 0 Отговор
    И още 1-а причина - От Български разработки трудно се взимат комисионни за пълнене на чекмеджета от нощни шкафчета!
  • 127 Казуар

    5 0 Отговор

    До коментар #109 от "Мдаааа":

    Баба ти да се целуне и гушне с някой заразен, така ли смяташ да стане.
  • 128 Анонимен

    2 1 Отговор
    Къде щели да отидат, като ги съкратили. Що не питате народа по Костово, кога ги съкрати. Сега има работа, а тогава нямало е никъде. Докато децата им гладуваха, а и семействата им костов, елена и децата им са се хранели безплатно в ресторант и са ги разкарвали щерките им с мерцедеси и той седнал акъл да раздава днес. Сега има работа, отвори сайтове, в германия, англия, Белгия, да не те мързи, Гърция и да си здрав. Частника лесно пара не дава, а в българия една част мъж жена, деца, внужи всичко на държавна, а друга част на частно, мъж, жена, деца.. Оплаква се народа. Затвориха всичко, а някои са готвачи, мъжете им в германия не работят и плачат хората. От нерви плета. Не съм на работа. Съвест, човечност, милост, в Бг отсъства, а не всеки и здрав да напусне бг. Без реформи още по зле ще става в Бг. Егоист. Намърдали се на държавната чрез брендо, маргините, а ти чакай нещо добро да ти се случи, освен глад и студ. Не за мен но ми става тъжно, за учителката, която стои на студено, без телевизор без радио, орокудена от мохамеданина. Човешки съдби. Имахме, но дадохме на ромите. Учител без... Ес.. Къде тръгнахме...
  • 129 Гост

    3 1 Отговор
    Защо си мислите,че на някой му пука за вас?
    Измислят един вирус и ви контролират чрез страхът от него,действате като стадо за да не ви глобят или да сте трън в очите на другите,измират хора,други с времето от страха и стреса,че нямат работа = пари= сигурност ще заболеят и така след като ви създадоха един проблем с дълготраен ефект ще ви предложат/наложат решението му само и само да си останете заспало стадо,под контрол и отново ще се подчинявате на тарикатите.