ФАКТИ.БГ

Валентин Вацев: Навлизаме в свят на войни и потисничество

Заставайки начело на Триморието в България, Радев намалява докрай шансовете си за преизбиране

Публикувана: 2 Януари, 2021 19:00
60 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 7887
Валентин Вацев: Навлизаме в свят на войни и потисничество
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 5 от 77 гласа.
Източник:
Епицентър
Досегашната роля на Путин като универсален арбитър върви към изчерпване. Натискът от Вашингтон ще доведе до военно-политически мост между Москва и Пекин. От това кой ще замести Меркел зависи бъдещето на цялата формация ГЕРБ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Очакват ни турбулентни години, силно ще тресе

Светът пред очите ни преминава в постлибералната епоха

Натискът от Вашингтон ще доведе до военно-политически мост между Москва и Пекин

Въпросът за властта вече се решава пред очите ни в основните центрове на света – Вашингтон, Брюксел, Москва и Пекин

В ЕС може да се премине от реално към формално и институционално утвърждаване на принципа „Европа на две скорости“

Русия се променя, може всеки момент да ни изненада

- Каква 2021 г. очаква светът, Европа и България? Както казваше Михаил Горбачов – всичко в света е взаимосвързано. Коронавирусът завинаги ли ще промени нашия свят или ще отмине и ще го забравим? След една година как ще отчитаме кой е успял и кой се е провалил – по начина на справяне с пандемията и свързаната с нея икономическа криза? По начинът, по който отделните държави ограничаваха свободата в името на необходимостта гражданите им да оцелеят физически?
- Всъщност, това са основните въпроси, които следва да се поставят. Според Клаус Шваб (б.р. - швейцарски икономист, основател и президент на Световния икономически форум в Давос), който е не само добър публицист, но и активен функционер на глобалната световна администрация, „ние няма да позволим на света да се върне в предковидната ера“. Те. Тези „ние“ – глобалните функционери, нямат намерение да разрешават на света да се връща назад.
Светът пред очите ни преминава в постлибералната епоха.

Либералите през последното десетилетие и без това бяха заприличали на секта.

Светът става все по-жесток, все по-суров и все по-авторитарен.
Свободата предстои все повече да бъде ограничавана. И според мен проблемът не е толкова в икономическата проблемност, която се изостря, колкото от глобалния тренд, който се задава от функционерите на глобализацията.

В икономически план има четири неблагоприятни тенденции:
Развалят се икономическите показатели на целия свят с малки изключения;
Освобождаване на работна ръка, която няма къде да бъде поета;
Засилващи се трудности в обслужването на дълговете (ЕС се отказа от 2-та процента таван на дефицита);
Вълна от фалити, които покриват целия свят.

С други думи, светът навлиза в последната фаза на своята глобализация. И тук има големи разлики във визиите.

Едната е за глобализиран свят, в който са разделени ролите между глобалните и регионалните племена. Свят, в който има глобални хора и регионални хора, които почти не се срещат. Мрежоцентричен свят, в който действат нови зависимости и нови закономерности и който е реален резултат от днешното развитие на света. Това е свят на сайбърпънк, киберпънк. В хоризонта на този свят вече се вижда трансхуманитарното бъдеще на човечеството.

Според мен ще се осъществи друг вариант. Пет минути преди окончателната победа на глобалността в човешката цивилизация, ще започне серия от регионални войни, които сами по себе си ще се глобализират. Т.е. хората, които вярват в окончателната победа на глобализма не отчитат непременния фактор на войната.

Навлизаме в свят на войни, свят суров, свят нелиберален, свят с велико потисничество.
И двата свята ще бъдат варианти на това, което предстои – новото електронно-техническо Средновековие. И сайбърпънка и стиймпънка са разновидности на връхлитащото човечеството ново Средновековие.
Изключение от тези зависимости можем да видим само в Швеция, която от началото на коронакризата следваше друга политика – не на затваряне. Но те са особена страна. Те по времето на Втората световна война се изхитриха да търгуват едновременно и с Хитлер, и с Рузвелт.

- Какво означава изборът на Байдън за света, за Европа и за България, където премиерът Борисов м.г. успя да изгради добри отношения с Тръмп, но какво от това днес, а бившият му заместник в ГЕРБ Цветан Цветанов е близък с излъчилите Байдън демократи?
- За света изборът на Байдън просто означава провал на опитите на Тръмп да пресуши блатото на „дълбоката държава“. Той силно подцени „дълбоката държава“ и тя сега ще го изкоренява. Американския политически модел предстои да навлезе в епоха на дълбоко преобразуване. Предстои да се създаде нова американска политическо-управленска система, която да отговаря на днешното състояние на американската икономика и обществен живот.
Изборът на Байдън е продължаване на това, докъдето достигна линията Обама.

За Европа означава заличаване на всички опити на Тръмп да гледа на Европа като на нещо по-далечно, относително изолирано и не много интересно.
На България предстои да живее в глобализиран свят, в който наистина е много важно как американското ново ръководство ще се отнася към представителните фигури на българската държавност.

Бойко Борисов успя да направи добро впечатление на Тръмп в последните минути преди Тръмп да го забрави завинаги. В полезрението на Тръмп такива като Борисов има още милион и един. Добри отношения Тръмп имаше с Израел, с Великобритания. Израел и Великобритания са двете страни, за които единствено може да се каже, че са стратегически партньори на САЩ. Всички останали съюзници на Америка просто „влизат в друга таблица“. Това че Борисов е успял да общува с Тръмп без да го ядоса не бих го нарекъл добри отношения. Такива добри отношения имам и аз с Тръмп.

- Президентите дават знаци, а има значение отношението на администрацията.
- Да, беше ѝ казано: „Тези ще дойдат да купят!“ Хубаво!

- А това, че Цветанов има добри отношения с демократите какво означава?
- Виж, това е по-сериозно. Цветанов направи така да се каже „дълбок заем в бъдещето“. Нарече политическата си формация „Републиканци“, като на практика има добри отношения с демократите и от тях очаква съдействие. И това съдействие, вероятно, няма да закъснее. Той е интересен човек, видян през оптиката на американската външнополитическа администрация.

- А Румен Радев такъв „интересен човек“ ли е за американската администрация, като се има предвид, че си осигури домакинството на инициативата „Три морета“ през лятото дори с цената на международен скандал?
- Тук мога само да изложа хипотези. Едната е, че в последния момент той е решил да получи американска благословия, за да смени рязко политическия климат около себе си, тук, в България.
Другата хипотеза е, че той се опитва да влезе в ръководния ешелон на Триморието, за да промени смисъла му.

- Много амбициозно!
- Той е амбициозен човек. А освен това не е кой да е, а президент. В българската политическа менажерия, макар и формално, е №1.
Но президентът не ми е ясен, той е хибридна фигура. От една страна, той е изявен български патриот, а от друга страна е натовец. Така че тези две неща взаимно се неутрализират и се балансират, като за него не остава нищо. Аз твърдя, че човек не може да бъде натовец и патриот едновременно.
Може би той се опитва да получи американско внимание, съдействие и дай Боже, благословия, за дългосрочни цели и намерения.

- А това как ще се отрази на втория му мандат? Левият електорат едва ли ще хареса подкрепата за инициатива като Триморието, насочена срещу Русия.
- Заставайки в България начело на антируския военно-политически проект Триморие, Радев намалява докрай, в много дълбока степен, своите шансове за преизбиране. Без електората на БСП той много трудно ще събере нужния електорален потенциал, а електоратът на БСП по принцип не харесва антируски действия.

Това дори не е русофилия, това е просто отговор на въпроса: „А откъде – накъде сега пък точно!“
Това е здрав балкански консерватизъм – що да се пъхаме между шамарите, като може да не се пъхаме. Ако може, да не се завираме между никакви скандали, защото малко ли ги изядохме досега.

- Този здрав балкански консерватизъм как ще повлияе на отношенията ни със Северна Македония в контекста на желанието на Скопие да се присъедини към ЕС и нашето неведнъж декларирано намерение Западните Балкани да бъдат приобщени към Общността?
- Това последното може би е било нагласа или мечтание на висшата част от българския политически елит. Българите отдавна са загубили геополитически интерес към Македония и им е безразлично дали държавата, наричаща себе си Северна Македония, ще влезе или няма да влезе в ЕС. Друг е въпросът, че на българския политически елит е съвсем ясно, че влизането на Северна Македония в НАТО и ЕС е императивна американска воля. Но остава проблемът как да опазим своята история и култура от враждебни посегателства. И той се прехвърля като горещ картоф. Който го реши положително спрямо волята на Северна Македония губи радикално в навечерието на изборите. Освен това работата е сбъркана още на равнище формат.

- Какво имате предвид?
- Сърбия е третата страна в нашите разговори със Скопие. Тук не става дума за линия София – Скопие, а за триъгълник София – Белград – Скопие. Сърбия печели от досегашния формат на преговорите, защото има възможност да бъде ужасно влиятелна чрез своите „агенти“ в Скопие. И в същото време никой досега не се е досетил да ги посочи с пръст и да каже: „Уважаеми съседи, северомакедонци, вие всъщност провеждате политиката на Белград!“ Ако на този въпрос - нашето приемане на РСМ в ЕС и техният отказ към претенции към българската историческа идентичност, е съдено някак си да се разреши, това означава във формата по някакъв начин да бъде включен и Белград. Истинската столица на македонизма не е Скопие, а Белград. Сърбия трябва да бъде назована не като зрител, а като активен фактор.

- Сърбия е активен фактор в още едни отношения, в които участва и България – за транзита на руски природен газ. И тук има много геополитика – американската воля е такъв газ да не бъде транзитиран и продаван. Не само на Балканите, въобще в ЕС.
- Бойко Борисов уверява и засега сякаш успява, че по тези тръби никакъв руски газ няма да тече, ще тече диверсифициран, т.е. благословен от Америка, газ. Това е ходене по въже с непрекъснато люлеене в различни посоки. Засега той успешно пази равновесие, но това във всеки момент може да се промени.

- А по „Северен поток 2“ газ ще тече ли? От САЩ неведнъж дават да се разбере, че за тях „Турски поток“ и „Северен поток 2“ са едно и също.
- Зад „Северен поток 2“ стоят не просто Путин, Кремъл и „Газпром“. Зад „Северен поток 2“ стои интересът на целия едър германски промишлен капитал. Канцлерът Ангела Меркел предстои да завърши един дълъг свой управленски мандат, който беше успешен по една проста формула – Меркел нито за секунда не наруши интересите на едрия германски капитал. Едрият германски капитал, преценявайки всички политически неудобства на този поток, го предпочита, тъй като Германия има нужда от суровини. Германия, както винаги, има нужда от нещо. Германия е страна, която е зависима от собствените си желания в много висока степен. А този германски капитал е флагманът на европейския промишлен капитал. Без Германия няма и Европейски съюз.

- В Германия през 2021 г. също предстоят парламентарни избори, само че през септември. Вече е ясно, че ерата Меркел приключва. Това какво означава за ЕС? За България? Известни са тесните ни отношения с Берлин, обвързаността на нашата икономика с германската и не на последно място, добрите лични отношения на премиера Борисов с канцлера Меркел.
- За Германия и за ЕС означава много по-високо равнище на неопределеност за бъдещите пътища, по които ще се развива ЕС. ЕС и днес при наличието на Ангела Меркел е на кръстопът. Там могат да се предприемат различни инициативи и ЕС да започне да се развива по различен и неочакван за нас начин. Например в ЕС да се премине от реално към формално и институционално утвърждаване на принципа „Европа на две скорости“.
В Кремъл не са се отказали от очевидната за тях конструктивна формула, потвърдена от живота, че отношенията на Москва и Брюксел не са никакви отношения, защото там нищо конструктивно не се е получило. Че истинските работещи отношения не са с Брюксел, а с Берлин и с Париж.
И следващият въпрос е дали на мястото на Меркел ще има някой, който да е приемлив и за Вашингтон, и за Москва.
За България това означава край на хубавото време за Бойко Борисов и за ГЕРБ.

- Заради подкрепата двете германски фондации – „Ханс Зайдел“ и „Конрад Аденауер“?
- Това не са две германски фондации, това е германската власт. Фондациите са по-скоро посредници на българо-германските отношения, отзад стои пак едрият германски капитал. С политическото пенсиониране на Меркел ГЕРБ и Борисов влизат в зона на неопределеност. От това кой ще замести Меркел зависи бъдещето на цялата формация ГЕРБ. Днес ГЕРБ е пълноценна управляваща сила, но само след една година ГЕРБ може да бъде политическа формация с изчезващ потенциал. Така че въпросът за наследниците на Меркел засяга България абсолютно директно.

Както засяга и Лондон, и Париж. Това е ключов въпрос на бъдещето развитие на ЕС.

- Русия е смятана за основен опонент на Запада, за потенциална заплаха, която трябва да бъде непрекъснато сдържана. А в същото време в Русия е налице някакъв застой. Как Русия в застой би могла да се противопостави на колективния Запад?
- Такова нещо като „колективен Запад“ не съществува отдавна. Тези приказки най-вероятно излизат от новия управленски екип на Байдън. Те отново ще уплътняват Запада около собствените си интереси. Няма единен Запад, има противоречиви интереси. Те не са антагонистични най-често, но те са очевидно различни.

А в Кремъл фактически няма никакъв застой, по-скоро е налице своеобразно радиомълчание. Или както казвал Горчаков – „Русия се съсредоточава“. С други думи – сега ще решаваме големия проблем, но гледаме да не шумим много.

В Русия от 2021 г. започват трите години, през които ще се реши въпросът за новата руска държавност. На Запад веселяшки, с евтин сензационен подход говорят за „съдбата на Путин“. Но не става дума за съдбата на Путин, а за новата формула на руската държавност. Този процес е започнал, но тихичко. Той започна с референдума за новата конституция и ще завърши в края на 2023 г., когато Русия трябва да има нова носеща конструкция. По силата на закона, който Путин сам предложи, през 2024 г. той вече може и да не е президент.

В Русия има огромно напрежение. Досегашната роля на Путин като универсален арбитър върви към изчерпване. Той бе и продължава да бъде свръхвлиятелен посредник между четирите управленски сектора на властовата структура на Русия – т.нар. силоваци (наричани често и имперци), икономико-техническите функционери на работещата руска рублева икономика (те са наследници на „червения директорски пояс“), „системните“ либерали (които контролират основните предпоставки на финансовия живот на Русия, те са от доларовата икономика на страната) и разбира се „Газпром“.

Путин не участва в нито една от тях, той е самостоятелна фигура. Казано на руски бандитски език, той е „решала“ – като се скарат двама бандити, отиват при трети, който има достатъчен авторитет пред тях и който решава какво да направят, за да не се избият взаимно. Путин е генералният „решала“ на Руската федерация.

Но обективно ситуацията вече не може да бъде арбитрирана. И не по вина на Путин, а поради обективното развитие на нещата. В Кремъл с основание очакват огромен геополитически и всякакъв друг вид натиск от Вашингтон към Москва. Което обективно ще засили ролята на първата и втората от четирите елитни групировки.

Ето защо между тези четири групировки трябва да има нови властни отношения. И истинският, големият въпрос на Русия, е какви да бъдат те. Трябва да се промени дълбинната генерална формула на съотношението на управленските елити, импулси и тенденции на развитие на държавата. Всичко това е причина Русия да променя формата си.

Русия във всеки момент може да ни изненада, защото там са налице очевидни икономически неблагополучия, приоритетът на развитието над стабилността предстои да бъде утвърден на високо държавно равнище. А в същото време Русия е обявена за враг №1 на Запада.

- Заедно с Китай.
- Това, което може да се очаква в предстоящата година е, между Русия и Китай да се сключи отдавна предлаганото от Пекин военно-политическо споразумение. Пекин вече два пъти предлага военно-политически съюз, от Москва учтиво мълчат. Но натискът от Вашингтон ще доведе до военно-политически мост между Москва и Пекин.

- Руската мечка не рискува ли да бъде изядена от китайския дракон с такъв съюз?
- Рискува. Затова не е случайно, че учтиво мълчат. Но в Китай, също така, както във Вашингтон, в Москва и в Брюксел, се решава един и същ проклет въпрос – въпросът за властта.
В Китай този въпрос се решава тихичко и типично по китайски. Вече са формирани две групировки – едната (може за удобство да я наречем старомарксисти), е водена от президента Си Цзинпин. Другата е на „комсомолците“, водена от премиера Ли Къцян.

Си Цзинпин е израсъл в семейство, което е признавало за геополитическа реалност единствено съветската геополитическа реалност, но това не му пречи да е и националист. Бащата на Си Цзинпин е известен с това, че е бил един от най-главните руски агенти за влияние и довереници на Кремъл.

Срещу себе си тези „старомарксисти“ имат американските соросоиди – „комсомолците“, които са не само велики приятели на САЩ, но и на американските демократи.

Китайският въпрос на властта ще се решава пред очите ни. Пекин не може да си позволи никакъв локдаун – заради спадащите икономически показатели. Нито пък може да се откаже от великите си планове, това ще бъде не по китайски. Затова ще решават бързо, още през задаващата се година.
Така че дали да се бои мечката от дракона ще зависи от това кой точно в страната на дракона ще победи.

- Има и друга причина и мечката, и американският белоглав орел да се боят от дракона – според прогнозите на икономисти през 2028 г. Китай ще стане икономика №1 в света. Какъв ще бъде светът, в който Китай е най-силен?
- Не предстои да се появи свят, в който да има „най-важен“. Светът ще бъде многополюсен, като траекторията на историята ще премине точно по средата между разбиранията на глобалистите за това, че вече няма да има държавност (те наричат това процес на десуверенизация) и днешното положение. Светът ще бъде разделен на няколко глобални клъстера, които ще живеят независимо, доколкото това е възможно един от друг. Китай ще бъде водещата страна в един от тези клъстери – т.нар. Азиатско-Тихоокеански клъстер.

В света няма да има еднополюсен модел, в който да побеждава глобалисткото правителство, а просто ще има няколко клъстера – китайски, американски, европейски, руски. Китай няма да бъде икономика №1 на света, просто защото няма да има класация.

- А мястото на България къде ще бъде? На разлома между клъстерите?
- България за съжаление е на разлома между няколко клъстера. И това поставя огромни проблеми пред бъдещото политическо и държавно ръководство. България е на такова място, че не може естествено да бъде привлечена към някой от очертаващите се клъстери. Това е много голям геополитически проблем на всяко българско държавно ръководство.
Сега България е член на НАТО, но според мен НАТО няма да може да продължи в досегашния си вид и истинският проблем на алианса не е, че Тръмп не го харесваше. Големият проблем на НАТО е липсата на реален противник. Има надежда ресурсите и енергията на НАТО да се прелеят в Триморието. Но дори и тогава България няма да стои органично в тази структура. Аз не очаквам тя да бъде осъществена. За да работи ефективно Триморието, идеолозите на тази конструкция трябва да победят в Белорусия. Докато Белорусия е проруска страна никакво Триморие няма да може да се случи, макар че отделни президенти могат да съберат политически капитал.
Примитивният американоцентризъм ще остане в миналото и днешните американофили ще имат проблем с ориентацията.
Световните клъстерни натрупвания са само четири или пет, Латинска Америка, например, също се очертава като клъстер. Индия също може да бъде клъстер.

- Нас може би повече би трябвало да ни интересува къде е Турция?
- Турция в момента няма никакъв работещ профил. С неоосманистките си амбиции ръководителят Ердоган се опитва да разговаря в стилистиката на Великата порта. Но от друга страна бюджетът му гори. Едновременно с това Ердоган разгръща войни на четири – пет места по света. Днешна Турция предстои да се промени много силно. Турция е една от проблемните страни на глобуса.

- Очакват ни турбулентни години, силно ще тресе, така ли?
- В 2021 г. предстои да започнат да се появяват решенията на проблемите, които изброих. Това ще бъде преломна година, в която ще приключат стари тенденции и ще станат очевидни нови тенденции. Този исторически процес на преход от епоха в епоха не може да става без турбуленция.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 5 от 77 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Ленин
1 Отговор
Тоя дядо е от наще но под прикритие.Дърт комунист.

Коментиран от #31


Оценка:
-114 +24

Вацка
2 Отговор
Поздрав


Оценка:
-5 +43

jorj
3 Отговор
Стига с тези комумумии!

Оценка:
-95 +14

Анти Герб
4 Отговор
Този е познал на 0.0001 % вуйчо е на престъпника Марин Райков , през 2013 година от ефира на едно предаване ни убеждаваше как по добър от Боко тиквата няма

Коментиран от #15


Оценка:
-63 +18

Охо Бохо
5 Отговор
Не знам за триморието, но така ми се ще Путин да тресне по масата и да им токова токованката на евроатлантиците. Чудя се на търпението му.

Коментиран от #35, #50


Оценка:
-18 +112

!!!?
6 Отговор
Такива динозаври като наближи времето да напуснат този Свят започват да пророкуват края му !!!?

Оценка:
-79 +17

Румен
7 Отговор
Абе тоя дъртак за пари ли гледа кат Ванга. Че да питам че петела ми избяга някъде

Оценка:
-64 +14

Behemoth
8 Отговор
Само Бойко може да внесе ред в тая бъркотия....първо козирува и после ги почва с двеста....ако се държим За него всеки ще ни уважи поне веднъж...

Оценка:
-55 +16

9
Този коментар е премахнат от модератор.
Вацко -пачката
10 Отговор
Дрън дрънн

Оценка:
-46 +12

11
Този коментар е премахнат от модератор.
Валко -бул шита
12 Отговор
Този интригант цял живот говори глупости и му плащат за тях

Оценка:
-68 +17

не може да бъде
13 Отговор
Много е тъжно ,че на такива хора като Валентин Вацев се пада участта на Касандра -да ни предупредят за задаващите се беди,но никой да не вярва!...но пък...кой разбрал -разбрал!

Оценка:
-8 +76

14
Този коментар е премахнат от модератор.
карамфила
15 Отговор

До коментар #4 от "Анти Герб":


А кой е вуйчо на именития наш министър-икономист комсомолеца гораноф?

Оценка:
-0 +37

no name no face no number
16 Отговор
Няма значение какво готвят онези ........пе......ли зад океана, но винаги трвбва да знаят, че мнозинството от хората по света и аз в това число безплатно са готови да фък офф уса

Коментиран от #20


Оценка:
-4 +36

Доктора
17 Отговор
Както винаги точен и остър, като бръснач геополитически анализ. Трябва да имаш акъл, за да разбереш какво ти казва Вацев. Това не ви е вестник "Уикенд", а на съвсем друго висше ниво, което не е лъжица за всеки.

Оценка:
-13 +79

Матей
18 Отговор
Байдън всъщност не го бройте за президент на сащ,все едно дали ще умре скоро или не,той е в тежка деменция и ще бъде и официално дисквалифициран и на поста ще застъпи неговата вице--една енергична и хитра афро-азиатка,която е Килъри Клинтън на ента степен,турбо-килърка.Ще удари някъде,като направи Онче-бонче-счупено перонче и ще изпердаши я Иран ,а направо РУСИЯ.

Оценка:
-12 +37

Русофоб
19 Отговор
Дъртият вмирисан комунист, русофил и предател отново дрънка лъжи и простотии! От неговите бръщолевения обаче безпогрешно може да се разбира, че на мутрата е най- мила на сърцето на Кремъл и руските шпиони в България!

Оценка:
-53 +14

😂😂😂😂😂😂😂
20 Отговор

До коментар #16 от "no name no face no number":


😂...страхотен английски имаш..няма що..😂😂😂😂

Коментиран от #21


Оценка:
-10 +2

no name no face no number
21 Отговор

До коментар #20 от "😂😂😂😂😂😂😂":


Принуждават ме иначе американските подлоги ще изтриятблагопожеланията към империята на злото

Оценка:
-1 +21

Пробита ушанка
22 Отговор
Тоа другар е изплискал легена от бояришник. оранжавия тръмпанар отече в канализацията и заедно с него родните путинджийски мекерета
Байдън яко ще пляска задвратняци на жужето и на неговите ибриккчии в България

Коментиран от #23


Оценка:
-43 +8

no name no face no number
23 Отговор

До коментар #22 от "Пробита ушанка":


Ще пляска ама със език, че с друготп не мое :)))).Това капиталистите сте долно племе

Оценка:
-1 +23

Анализ
24 Отговор
А не Ана - лиз, всеки го разбира по своему. За да разбереш процесите за, които говори Вацев, трябва да осмислиш казаното и покрай процеденото м/у зъбите има поводи за размисли в различни посоки. Тъжното е че ни е спукана работата, тъй като “най-близкият” ни приятел е един несъстоял се падишах и неговите болни амбиции, а във Вашингтон и Брюксел сме като улично псе пред касапница, от съжаление ще ни хвърлят една мръвка за да ни насъскват да лаем към Москва, а те ни гледат с над смешка и ни се смеят на ъкъла, за капак китайците се чудят що за идиоти трябва да убеждаваме, че Пътят на коприната ще се състои и без тяхната “благословия”, след като на всички е ясно че БВП на България се произвежда в няколко манифактури на Гуанджоу.

Оценка:
-3 +41

УУУУУУУУУУУУ
25 Отговор
Вацееев, Вацев, 45 години ни тъпка СССР, вкарва ни по концлагери мачка ни и ни слагаше бодлива тел по границата , избиваше децата ни ако не дай си боже решат да отидат до Гърция.
През това време ти беше висш партиен функционер с висока заплата. И днес ти е кофти и много ти се иска да върнеш черното ни минало.
НЯМА ДА ТИ СЕ ПОЛУЧИ

Коментиран от #28


Оценка:
-47 +11

Стефан Петров
26 Отговор
Изключително точна и навременна оценка, Де да имахме още такива хора. Оценките на Вацев се потвърждават от доста западни анализатори. Време е да се замислим за живота на нашите деца, който никак няма да е лесен и направо казано- ще е по-лош от днешния. Оценките на някои тук, че бил дърт комунист са израз на малко ум. Оценката на най-голея ни комунист Георги Димитров за същността на фашизма са общопризнати на запад. За да стигнеш до целта не е толкова важно дали си минал отляво или отдясно.

Коментиран от #32


Оценка:
-9 +41

Играчът
27 Отговор
Всичко това върви с пълна пара...Само този проект ,Три морета,не знам какво има полезно и важно за България??

Оценка:
-1 +20

Седесарят..
28 Отговор

До коментар #25 от "УУУУУУУУУУУУ":


Колега,ти в кой лагер беше???Дали се познаваме??

Коментиран от #51


Оценка:
-4 +11

Ще копаме
29 Отговор
Землянки в гората и ще дебнем да мине някой Жипка Тойота с Тиква зад кормилното устройство, а иначе съм чувал че Албанците едно време са строяли Бункери ,да се крият и сега са изкупени от Евродепутатите от Брюксел

Оценка:
-2 +17

111
30 Отговор
Общото между знамената на САЩ, ЕС и Китай е петолъчката(пентаграмата) и тя е основния символ на Сатанистите. В знамето на Русия е двуглавия орел - масонски символ.

Коментиран от #41, #42


Оценка:
-14 +10

Пенев
31 Отговор

До коментар #1 от "Ленин":


Този дядо има толкова мозък, колкото ти баща ти и твоя дядо накуп немогат 1/3 от неговия да имат...0лиг0фр€н неграмотен....

Оценка:
-3 +28

Политолог
32 Отговор

До коментар #26 от "Стефан Петров":


Велик е Вацката, още през 2003 г. го издирих в ПУ и го поканих на едно кафе когато нямаше лекции...питах го някои неща тогава и просто го оставих да говори...уникален пич

Оценка:
-2 +34

Хаха
33 Отговор
Може би определен процент от това което говори е вярно, но не виждам как браненето на ГЕРБ и Бибитко на този дядо влиза в сметката. Простичко казано съобщава “дръжте ГЕРБ на власт колкото се може по дълго, защото иначе лошо ни се пише”
Гакта че изостанахме толкова много по всякакви критерии от страни като Естония, Румъния, Хърватия ... т.н. говори много за това колко са подготвени от политическата класа и техните кукловоди. Може би поради същата причина грабят и като за последно. Едно нещо е сигурно, ако продължават да ни управляват същите изкуфели кукловоди и буквални некадърници държавата България ще бъде затрита завинаги !!!

Коментиран от #39, #46


Оценка:
-15 +7

Стефан
34 Отговор
Публикувано във факти.бг: Натискът от Вашингтон ще доведе до военно-политически мост между Москва и Пекин. Това е мечтата на всички червени шамани, само не разбират че по скоро Китай ще прегърне и задуши Русия отколкото обратното, бъртвежи на изпаднал от софрата измислен герой, през цялата студена война не пламна война, даже авантюрата в Куба на Хрушчов беше да се запази Куба социалистическа държава, лошо Седларов, лошо.

Оценка:
-20 +5

Пътин си трупа кьт нашия кюлчета
35 Отговор

До коментар #5 от "Охо Бохо":


И гледа като нашия колкото се може да е по дьлго. Кьк ша унищожава света. Нали тряа после да си харчо парите в Сен тропе Монако Маями. Вижте му политиката сьщата кьт нашта отключване заключване инжекцийкк. Още преди време когато водкаджиите си махнаха тяхното име милиция и МвР по патрулките и накичиха западното Полиция ми станаясно че те играят по свирката на бай сорос само че ЗАВОАЛИРАНО.

Оценка:
-18 +3

Ще е много интересно как ще се развият
36 Отговор
нещата при Великобритания, която реши да е велика без ЕС и Щатите, които не преизбраха Тръмп, който щеше да ги прави велики. Путин ще е виновен за всичко поради липса на мисъл, а мен ми направиха впечатление думите на един китаец, който каза Китай не може да си позволи да постави интересите на шепа богаташи пред тези на китайския народ.

Оценка:
-1 +18

Коко
37 Отговор
В този форум има много от тези 80% Вацев е голям

Оценка:
-0 +19

Стоян Хлебаров
38 Отговор
БСП врачката пак налива от пусто в празно и пак сее на дъното просо,а го чуват и канят само философстващите дебили от купените медии...

Оценка:
-18 +0

Перо
39 Отговор

До коментар #33 от "Хаха":


Ще продължат да ни управляват същите кукловоди,но под друга форма и друг стожер на статуквото. За това е измислената и дублираща партия на Цвъки,която прибра изпадналите от ГРОБ,засили присъствието си сред турското население и активно работи по селата за поглъщане на електората на толупа.

Оценка:
-1 +12

The Future
40 Отговор
В Eпoхaтa нa Вoдoлeя, ГЛOБAЛИЗМA щe e пocлeдeн и нaй виcш зaвършвaщ cтaдий нa cвoбoдния ИМПEРИAЛИЗЪМ, cлeд кoйтo ЧИПИРAНOТO вeчe cвeтoвнo чoвeчecтвo, щe нaвлeзe плaнeтaрнo в рaвeнcтвoтo нa бeзклacoвoтo oбщecтвo нa КOМУНИЗМA c oтcъcтвиeтo нa мeждурacoви, пoлoвo ceкcуaлни рaзличия и cтoкoвo-пaрични oтнoшeния пoрaди cъздaдeнитe нoви кoмaндни уcлoвия c пo виcoкa вибрaция нa чoвeшкoтo cъзнaниe, кoитo щe пoзвoлявaт дa ce кoнтрoлирaт вcичкитe чoвeшки жeлaния c липcaтa нa eгoиcтичнo кoнcумaтивнoтo пoтрeблeниe и рaзхищeниe ...!!!

Оценка:
-3 +12

41
Този коментар е премахнат от модератор.
42
Този коментар е премахнат от модератор.
43
Този коментар е премахнат от модератор.
Защо
44 Отговор
Защо ми триете коментарите, когато обяснявам на неграмотните разликата между пентаграм и петолъчка.
Що за фашизъм е това.

Оценка:
-1 +10

45
Този коментар е премахнат от модератор.
Хлъц
46 Отговор

До коментар #33 от "Хаха":


"Тревата не може да вижда онова,което вижда ливанския кедър!" - извинявай,но ти и трева не си! Жалкото е,че нараствате лавинообразно тези- с двуизмерен формат на картината.

Оценка:
-1 +4

Хлъц
47 Отговор
Смешен си!

Оценка:
-2 +3

48
Този коментар е премахнат от модератор.
Абе
49 Отговор
Факти, откъде ги изкопавате тези комунистически мумии който тровят България. То о само такива в този червен ссйт

Оценка:
-10 +2

50
Този коментар е премахнат от модератор.
СКОРПИОН
51 Отговор

До коментар #28 от "Седесарят..":


ДО САМОЗВАНИЯ МИ "КОЛЕГА". Отговарям на въпроса, веднага като строеви редник: Аз, бях в един от 86-сте лагери на смъртта под № 101, построени по сталински-хитлеристки модел, наречен БЕЛЕНЕ, и по чудо оцелях! Така че-комунистите са фашисти и фашистите-комунисти! Това е факт и никой не може да ме убеди в обратното, дор и ти, самозван "колега-сополан"! Ти, можеш да си КОЛЕГА, /ако беше роден по това време/ само на тези, които хранеха прасета с труповете на избиваните концлагеристи, които не бяха съгласни с идеите на БКП и бяха заклеймявани като ВРАГОВЕ НА НАРОДА! Кой ли си е похапвал от "вкусните" пържолки?! Разбира се, тези прасета не се отглеждаха за ЗООЛОГИЧЕСКАТА градина на град Белене! Така, че "колега", ти не можеш да ми бъдеш никога "колега", по ред субективни причини! Най-добре си затваряй жълтурника, че станахте много знаещите; и не дрънкай неща, които не разбираш! № 25, на който се опитваш да опонираш е много, много по-напред от теб в историята и политиката! ХАЙДЕ НЕЙСИ - "КОЛЕГА", ДА СПИНКАШ, ЗА ДА ПОРАСНЕШ! Когато пораснеш : Чети историята, но не както Дявола чете Евангелието!!!

Коментиран от #52, #59


Оценка:
-3 +4

Вълк
52 Отговор

До коментар #51 от "СКОРПИОН":


А дядо ми през 1937 е бил изключен от Софийския Университет за това, че е симпаизирал на комунистите. След това е бил пратен да копае в някаква мина край Бургас, в резултат на което си е развалил здравето. И затова, макар да е бил от сравнително заможен селски род, след '44-та доброволно си дава земите в ТКЗС-то. Та, колкото и да налагаш лъжите си за "стотиците" лагери с едър шрифт, не забравяй. че монетата има две страни.
А всъщност тук се коментира Вацев, който явно е "висока топка" за програмираните "антикомунета", които даже не са схванали, че в коментара му пристрастие няма. Има истини, които не им се нравят.

Коментиран от #60


Оценка:
-2 +4

КОРЛЕОНЕ
53 Отговор
Всичката шашма на глобалите,по близо до Русия, и придружаващ ядрен конфликт това им е целта останалото е прахоляк

Оценка:
-1 +1

На този свят
54 Отговор
На този свят има само двама души, които са на ниво велик анализатор, за щастие и гордост на нацията ни единият е българин - Валентин Вацев.
За нещастие и срам на нацията ни , никой от управляващите тикви не чува съветите му, а болшинството от противниците му, лица с интелект на коацерватна капка, те могат да разберат 80 - 85% от това, което им казва.

Оценка:
-1 +1

Поправка
55 Отговор
... не могат да разберат 80 - 85%

Оценка:
-0 +0

ОДИН САТЪР
56 Отговор
ВЪПРОСЪТ ЗА ВЛАСТТА, ЩЕ СЕ РЕШИ СЛЕД КАТО ВСИЧКИ, КОИТО СА ВСЕ ОЩЕ ЖИВИ В ТОЗИ СВЯТ, МИ ЦЕЛУНАТ БОТУША :)

Оценка:
-0 +1

БОКО КРАДЕЦА
57 Отговор
НАВЛИЗАМЕ В ДЕБРИТЕ НА БОЙКОВИЗМА КРАДЯЩ НИ ДО ДУПКА !

Оценка:
-1 +2

681
58 Отговор
вари го, печи го - комунист /бетонна глава/

Оценка:
-1 +1

59
Този коментар е премахнат от модератор.
60
Този коментар е премахнат от модератор.
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


ТОП 5