ФАКТИ.БГ

Не Нинова, а Уставът изключи Георги Гергов от БСП

Жалбите срещу ръководството на градската организация на БСП в Пловдив не са от днес

Публикувана: 9 Януари, 2021 16:00
40 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2738
Не Нинова, а Уставът изключи Георги Гергов от БСП
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.6 от 31 гласа.
В този смисъл краят на политическата кариера на пловдивския червен водач не е функция на личното отношение на председателя на БСП, а следствие на директен сблъсък с уставните норми на тази партия. Щом не следваш Устава, той се обръща срещу теб, е категорично
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Грубо нарушение на Устава, на Програмата и на решенията на Конгреса"; "бойкот на националното ръководство"; "съмнения за сериозни финансови нарушения"; "нереални членове в партийните списъци"; "поставяне на партийната организация в Пловдив под финансовата зависимост от нейния председател"; "указания за бойкот на прекия избор за председател на БСП".

Това са основните причини, заради които Националният съвет на БСП изключи от редиците на БСП пловдивският червен лидер Георги Гергов. Докладът на работната група, водена от Кристиан Вигенин, за дейността и състоянието на градската партийна организация на БСП в Пловдив, шокирал доста от членовете, първо на ИБ, а после и на Националния съвет. С решение, взето на подпис, близо 120 членове от националното ръководство взимат окончателно решението и затварят червената врата зад Георги Гергов. "Против" засега са само 10-12, подписите са събрани скрострелно - само за 24 часа, а в НС имат още няколко дни, в които документът да бъде финализиран.

ТРУДНОТО УРАВНЕНИЕ - БИЗНЕС И ПАРТИЯ

За изключването на Георги Гергов от БСП се заговори отдавна. Пловдивският лидер на социалистите е наясно с отношението към него и в партията, и извън нея. Съчетаването на крупен бизнес с моралните ценности на БСП е трудно уравнение. Още повече, когато този бизнес зависи от управляващите, от един телефон на премиера, или от негов жест дори. Това е тънкият лед, който винаги може да поднесе изненади.

Още през април 2020-а лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска оставката на Георги Гергов, след негово писмо до Националния съвет и до председателите на всички областни съвети на БСП. В него той настоя БСП да подкрепи политиките на правителството "в условията на криза". Точно тогава опозицията искаше изслушване на премиера за пандемията, а, за изненада на червените, Гергов подкрепи управляващите и за неработещ парламент. Това буквално взриви партията. Соццентралата в София беше залята от гневни писма срещу пловдивския бизнесмен с искане да напусне партията.

На 26 април 2020 г. Нинова му отговори от тв екрана: "Ако на Гергов му е останало и най-малко достойнство, да се оттегли от партията, БСП не се продава".
И поясни: "Г-н Георги Гергов твърди, че парламентът не трябва да се свиква, а министър-председателят трябва да се отчита на пресконференции. Неговите предложения влизат в сериозна конфронтация с решения на колективните органи на партията. Той не за пръв излиза и хвали правителството на Борисов, критикувайки БСП. Така става, когато получи 43 млн. лв. за дупката във Варна, така става, когато получи поредния кредит от Банката за развитие. Искам да съм много ясна - след тази реакция в партията и всички нейни структури, на базата изпратено от него писмо, смятам, че ако му е останало и най-малко достойнство, трябва да се оттегли от партията. Ще кажа и много ясно - политиката не е търговия."

ПАРТИЯТА ЗАД НИНОВА - ГЕРГОВ ЗАД ДОБРЕВ

Така тлеещият конфликт с пловдивския лидер от времето на ЦУМ-гейт доби публичност, разгоря се по време на прекия избор за председател, но това не се отрази на отношението на редовите социалисти към националното ръководство на БСП. В прекия избор Корнелия Нинова получи 80% подкрепа от обикновените членове на партията в Пловдив и региона. В същото време Гергов подкрепяше активно нейния опонент Кирил Добрев.

Като убеден в правотата си човек Гергов не се примири с победата на Нинова и продължи да критикува нейния стил на работа и политиката на твърда опозиционност, която провежда. Спорът винаги е бил същностен - дали не е по-добре БСП да управлява заедно с ГЕРБ, още повече в условията на криза. Размяната на остри реплики поддържаше интригата в медиите. Гергов се изказваше пред Тв камерите и микрофоните, но в залата на "Позитано" 20 мълчеше.

НЕЛЕГИМНОТО ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЛАСТНИЯ СЪВЕТ НА БСП В ПЛОВДИВ

Ситуацията ескалира след заседание на Областния съвет на БСП в Пловдив преди месец, за което пловдивски социалисти сигнализираха, че е проведено в нарушение на устава. След проверка заседанието и изборът на новото ръководство бяха обявени за нелегитимни от Общопартийната комисия. ИБ на БСП обаче реши да прати работна група, начело с Кристиян Вигенин, която на място да разбере каква е ситуацията в пловдивската партийна организация.
След седмица докладът на групата бе представен преди ИБ на БСП.

ДОКЛАДЪТ НА ВИГЕНИН - ГЕРГОВ Е В ГРУБО НАРУШЕНИЕ НА УСТАВА

В него са констатирани доста нелицеприятни факти за работата на пловдивската БСП. Работната група се е срещнала както с редови членове на партията, така и с всички отговорни фактори сред червените редици в града под тепетата.

И е установила следното, което е записала в доклада, предоставен на членовете на националното ръководство на партията:

- Авторитетът на БСП в Пловдив се срива. БСП никога няма да спечели избори, докато Г. Гергов е лицето на партията в града;
- БСП работи с ГЕРБ, съветниците на БСП са съветници на кмета Здравко Димитров. Мълчи се за злоупотребите в общината;
- Дадени са указания за бойкот на прекия избор за председател на БСП лично от председателя на ГС на БСП;
- Има сериозни съмнения за финансови нарушения - отдаване под наем на собственост без договор, отчитане на средства с фактури, които нямат връзка с действителността;
- В много ОПО се поддържат нереални списъци, което дава повече делегати за районната и Градската конференция, както и за Конгреса;
- Организацията се ръководи еднолично от председателя с помощта на малко ядро, подбрано лично от него, ядрото се възпроизвежда на всички равнища;
- Поради значителните финансови възможности на председателя, организацията е поставена и във финансова зависимост от него;
- Противопоставяне политиката на националното ръководство.

Това дава основание на членовете на ИБ на БСП да поискат изключването на Гергов от редиците на БСП с мотива за "грубо нарушение на уставните норми, касаещи задълженията на партийните членове", а поводът е "противоуставно свикване на заседание на Областния съвет в Пловдив". Работната група е установила, че в заседанието са "участвали" хора в болнични и под карантина с една единствена цел - да се избере удобен на Гергов негов заместник.

УСТАВЪТ СРЕЩУ ГЕРГОВ

При такива обвинения не е възможно да бъде защитен нито един член на БСП. Такова грубо погазване на правилата в една партия, още повече в консервативна структура като БСП, не може да се толерира. Няма член на ръководството, който да намери основания в защита на Гергов. Дори Нинова да беше се застъпила за него, както го е правила досега, правейки компромиси в името на единството в БСП, тя би попаднала под ударите на съшия Устав, който сега изключва Гергов.

В този смисъл края на политическата кариера на пловдивския червен водач не е функция на личното отношение на председателя на БСП, а следствие на директен сблъсък с уставните норми на тази партия. Щом не следваш Устава, той се обръща срещу теб, е категоричното становище на членове на НС на БСП.

Гергов знае това. И предприе изпреварващ ход - през декември м.г. обяви, че напуска Националния съвет на БСП, на който е член по право като лидер на градската партийна организация в Пловдив, като се оплака от "реваншизъм". А подчинената му организация в града, в отговор на поисканото му изключване, сне доверието си от Изпълнителното бюро и го обвини в "Гьобелсов подход".

Крайно нелепи са сравненията с Гьобелс, с Трайчо Костов, които приятелите на Гергов хвърлят върху Нинова. Нелепи са и протестите пред централата на "Позитано" 20, които всъщност са срещу спазването на Устава. Жалбите срещу ръководството на градската организация на БСП в Пловдив не са от днес, имат дългогодишна история.

В Общопартийната контролна комисия е дебело досието за сериозните манипулации, фалшификации и злоупотреби, които са избуяли в тази партийна организация. А оценката за стила на управление на Гергов като "мутренско", дадено от члена на Националния съвет и предизборния щаб на партията Иван Петков, се лепи на цялата партия.

И то в момент, когато лидерът ѝ иска да води битка срещу "задкулисието" , да прави организационна реформа в БСП, основана на децентрализация, да стегне редиците преди парламентарните избори. И да даде пример, че държавата може да управлява по правила, които важат за всички. "Когато искаш да управляваш България и да има ред, еднакви правила за всички, трябва да имаш сили да го направиш първо в самата партия. Ще има ред, устави и правила за всички - еднакви, независимо кой как се казва", категорична е Нинова. И не случайно днес, когато пред "Позитано" 20 защитават нарушението на Устава на БСП , тя излезе с нови предложения за реформата в столетницата.
БИТКАТА С ПАРТИЙНАТА АРИСТОКРАЦИЯ

Случаят "Гергов" е част от битката на Нинова с червената"партийна аристокрация". Тя няма да отстъпи. Партията е зад нея. Раздялата на Нинова с Гергов не е днес, или вчера, тя настъпи, когато го изгони от ИБ на БСП след ЦУМ-гейт, определяйки го като "част от задкулисието"- въпреки близките им до този момент отношения, въпреки факта, че той я подкрепи в първия ѝ избор като председател на БСП. Когато трябва да избираш в такива момент, избираш принципа.

"Тече процес на изчистване. Този процес неминуемо води до конфликти, но за да може БСП да се яви на изборите с ново лице, със заявката, че е готова да промени България и да въведе правила, принципи, да върне доверието в държавността, ние бихме били лесно уязвими, ако в нашите редици има хора като Георги Гергов, които системно са показвали, че се чувстват добре в рамките на настоящото статукво", заяви говорителят на ПГ на БСП Александър Симов.

Едва ли може да се очаква процес на отлив от БСП заради Гергов. Да, той е сериозна фигура и в бизнеса, и в партията. Има знакови политически приятели, помагал е на мнозина, помагал е на партията си, но принципите трябва да важат за всички, ако искаме да сме правова държава. Петдесетината привърженици на Гергов, които днес дойдоха на "Позитано" 20 показват каква е фактическата "сила" зад гърба му. Една малка група хора, "заложници на една вече провалена политическа кариера в БСП", както обясни Александър Симов.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.6 от 31 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Браво Корни
1 Отговор
Че му би шута на тоя клоун

Оценка:
-10 +69

сектант
2 Отговор
всички сте 1 и същи

Оценка:
-26 +19

ТаУмВзе
3 Отговор
И сега Гергов ще стане официално гербераст. Или ще закусва гуменки с цецку. Нереалната Пародия.

Коментиран от #7


Оценка:
-6 +57

Д-р Ох Боли
4 Отговор
Нинова е най-доброто за България и БСП.... Скоро столетницата ще приключи като Техноимпекс по времето на Костов

Оценка:
-30 +29

Фен
5 Отговор
Бе не знам кой е, ама тия по - добре така да се джафкат, отколкото отново да обират мандри, взривяват църкви, или фалират държавата!

Оценка:
-42 +20

Рошко
6 Отговор
Ако следвате устава то човек по партийна линия няма да остане нито в една партия

Оценка:
-27 +14

естествено
7 Отговор

До коментар #3 от "ТаУмВзе":


"бизнесмени" като тоя не могат да оцелеят пет минути на свободния пазар без партийна подкрепа.

Коментиран от #9


Оценка:
-3 +49

мдааа
8 Отговор
Давай , Курнела !! Закривай клетата столетница и после обратно в СДС ..

Оценка:
-33 +20

ТаУмВзе
9 Отговор

До коментар #7 от "естествено":


Тиняка на БКП 31 години Краде. Прав си.

Оценка:
-4 +20

МОШЕНИЦИ
10 Отговор
РЕД Е НА СТАНИШЕФ И ПИРИНСКИ - ТИЯ ТЪРТЕИ , А ПОСЛЕ ЩЕ ДАМ ОЩЕ ИМЕНА НА ПРЕСТЪПНИЦИ ОТ БКП ЕДИН ОТ КОИТО Е БОЙКО , НО ТОЙ Е ЗА НАРОДЕН СЪД ИЛИ ВОЕНЕН - НАЛИ СЕ ПРАВИ НА ГЕНЕРАЛ !

Оценка:
-4 +48

МАСТАЦИИИ
11 Отговор
АЛООУ ДЖУРНАЛЯТААА ! НЯМА ЛИ ДА ПОПИТАТЕ МУТРАТА ЗАЩО ЦУМ Е СОБСТВЕНОСТ НА ТОЯ КРАДЕЦ ГЕРГОВ БЕ ? ...... ПИТАЙТЕ МУТРАТА И ГЕШЕВ БЕ ПОДЛОГИИИИ?!

Оценка:
-7 +37

Последния Софиянец
12 Отговор
Много Герговци има за гонене.

Оценка:
-4 +38

БАЙ Х@Й
13 Отговор
Бойко Борисов преби Шварценегер!


Оценка:
-6 +13

КРАДЦИИИИИ
14 Отговор
АМИ ПЛОВДИВСКИЯ ПАНАИР ?

Оценка:
-2 +28

15
Този коментар е премахнат от модератор.
АЛО РАДЕЕЕВ
16 Отговор
КРАДЦИТЕ НА ГЕРГОВ , ЧАК В СОФИЯ СТИГНАХА ДА ГО ЗАЩИТЯТ ! БА ТИ И НАГЛОСТТА

Коментиран от #18


Оценка:
-8 +37

иво
17 Отговор
На кой нормален му пука за олигархо-крадливата пасмина, наречена БСП?

Оценка:
-22 +14

Последния Софиянец
18 Отговор

До коментар #16 от "АЛО РАДЕЕЕВ":


Пазят си хляба.Това са хора без ден трудов стаж.30 години на държавната трапеза.

Оценка:
-5 +31

ПЕНКО
19 Отговор
" АЙ ДЕ БЕ " !!!! Бее Си Пи СИ Е ЕЛЕМЕНТАРНА БУРЖОАЗНА СБИРЩИНА !!!!!!!!!!!!!!

Оценка:
-12 +14

Алооо , Радев
20 Отговор
Незабавна ревизия на Трансимпекс !!!

Оценка:
-14 +14

обич
21 Отговор
Обичаме Ви другарко Нинова !!! Вие единствена успяхте ,така да емете байката на БСП ,че на предстоящите избори (същата) да не може да прескочи 4-ри процентната бариера !!! Дерзайте все така до окончателното закриване на крадливата предателска про-руска партийка !!!

Оценка:
-23 +9

Анонимен 0
22 Отговор
ГЕРГОВ направи НИНОВА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БСП, сега го изгони!С КАКВО ГЕРГОВ се отличава от НИНОВА ,ВЕСЕЛА ЛЕЧЕВА, ДОБРЕВ? ДАЛИ Е ЗА МОРАЛ,УЧАСТИЕ В РАЗБОЙНИЧЕСКА ПРИВАТИЗАЦИЯ .....ДАЛАВЕРИ, все пак не е уволняван за КОРУПЦИЯ както НИНОВА!

Оценка:
-16 +8

Анонимен 0
23 Отговор
ГЕРГОВ направи НИНОВА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БСП, сега го изгони!С КАКВО ГЕРГОВ се отличава от НИНОВА ,ВЕСЕЛА ЛЕЧЕВА, ДОБРЕВ? ДАЛИ Е ЗА МОРАЛ,УЧАСТИЕ В РАЗБОЙНИЧЕСКА ПРИВАТИЗАЦИЯ .....ДАЛАВЕРИ, все пак не е уволняван за КОРУПЦИЯ както НИНОВА!

Оценка:
-14 +5

БСПедер
24 Отговор
Даже не е Уставът, а самият Димитър Благоев!! А кои са те, че да кажат нещо :-))) Клоуни.

Оценка:
-9 +4

вътрешна работа
25 Отговор
Гергов беше избран преди години за председател на пловдивското БСП не от редовите членове, а от управата, която тжй купи. Сега същите тези, които получаваха пари от него, реват че е изгонен. Дано следващите изгонени да са михаил миков и съргей, които бяха докарали партията до 1 вагон избиратели, както и тарикати като киртака добрев, пожизнени дупетати като георги пирински и други боклуци.

Коментиран от #27


Оценка:
-6 +19

ЧЕРВЕНОТИКВЕНИЧКОВЧЕТА
26 Отговор
ТАКА ДЕ СЛЕД ИЗБОРИТЕ УСТАВА ШЕ ИЗХВЪРЛИ И...НИНОВА

Оценка:
-8 +5

Моряка
27 Отговор

До коментар #25 от "вътрешна работа":


Добре,колега,но все пак главния виновник( по скоро агент) джендърчето Станишко остава главна опасност за очистителния процес в БСП.Останалите са мишоци.Ако Корни изрита Гьонсурата Станишко,бесепарите ще можем да гледаме открито хората в очите,а не да се срамуваме от тези боклуци,пожизнено окупирали ръководството на БСП.

Коментиран от #31


Оценка:
-3 +8

Asar
28 Отговор
Крайно време му беше на тая угоена свиня!

Оценка:
-5 +11

питам
29 Отговор
А шуменското му приятелче от Пловдив Дъбов кога? Дъбов

Оценка:
-2 +9

Ти да видиш
30 Отговор
Е, па за малко да ми стане много интересно как да си богат при Гергов е грях, а при Овчаров или Добрев - не. Ама като се сетих, че Нинова бие по Радев, през неговия стар ментор Гергов, и спря да ми е интересно. Дали пък др. Нинова не разчиства пътя на др. Борисов към Президентството?

Оценка:
-4 +4

ами
31 Отговор

До коментар #27 от "Моряка":


Съргей е ученик на гошето първанов, не вярвям да даде повод като знам че учителят му е способен до толкова да не каже нищо конкретно, че дори за часа да го питащ, пак няма да отговори ясно. По-скоро ще почне да се умилква и слушка катохостане сам.

Оценка:
-0 +5

Анонимен
32 Отговор
Гергов Президент, от ясновидката Мармон!

Оценка:
-5 +0

Анонимен
33 Отговор
Нинова, не зная дали знаеш, че от балкана, родопите, асеновград, чепеларе, смолян са в пловдив. Да не ни се обидиш, но не одобряват те бсп, и ако гергов мине към цц ще ти ти вземе гласовете на родопчаните. 1962 им се смениха имената, от мустафа стана малин, 1984 на мюсмлманите. А цц се е хванал с тях, много са богати, вълневи, един от смолян, САЩ. Нинова ще подари на бб. Гергов е пич. Сега не беше момента враца нъде гарга не каца. Голяма глупост, а може и с цел, уговорка с бб, вие сдс, царя и герб сте едно цяло плюс дпс. Мъжете народа. И наивните хорица ви вярват.

Коментиран от #35


Оценка:
-8 +3

34
Този коментар е премахнат от модератор.
ИМПЕРИАЛИСТ
35 Отговор

До коментар #33 от "Анонимен":


Спри с "ПУКНИЦАТА", че не става ясно к,во предлагаш.

Оценка:
-0 +3

36
Този коментар е премахнат от модератор.
37
Този коментар е премахнат от модератор.
38
Този коментар е премахнат от модератор.
перничанин
39 Отговор
Ало, факти, не са го изключили, а само имало предложение да го изключат. Това току що го заяви проф, Гайдарски. Проверете си ФАКТИТЕ преди да давате трибуна на лъжливи новини.

Оценка:
-2 +3

мнение
40 Отговор
свинара пак е на далавера, сега в герб ще го приемат като репресиран и за депутат ще ни го инсталират да си го угояваме сакън да не се затрие горкия че е много ценен национално богатство на българия е

Оценка:
-0 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Румен Овчаров
Депутатът от БСП Румен Овчаров коментира изказванията на премиера Бойко Борисов за наследството на Тройната коалиция.
Известната поговорка: Kогато фактите говорят и боговете мълчат, придоби друг смисъл у нас: Когато Борисов говори и фактите мълчат."

Още бисери