ТЕМА: Избори 2021
ФАКТИ.БГ

Владислав Панев пред ФАКТИ: Износителите на отпадъци намериха слабото място в Европа в България

"Kогато държавата прави горенето на боклуци толкова икономически изгодно, рано или късно тези, които търсят бързата печалба, ще се възползват", каза Панев

Публикувана: 15 Януари, 2021 13:09
20 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3101
Владислав Панев пред ФАКТИ: Износителите на отпадъци намериха слабото място в Европа в България
Владислав Панев; Снимка: БГНЕС/Архив
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.2 от 17 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“Не мога да кажа у нас да влизат толкова боклуци за горене, колкото преди. Факт е, че благодарение на публичния натиск и съдебните дела, които поне две екологични организации – „Грийнпийс“ и „За Земята“, водиха срещу комплексите разрешителни за горене на боклуци на няколко ТЕЦ-а, част от тях сами се отказаха да горят боклуци. Дали са сериозни в това си намерение или просто изчакват удобен момент, това ми е трудно да преценя, но според мен в момента се горят много по-малко вносни боклуци, отколкото бяха очакванията на собствениците на ТЕЦ-ове и отколкото се горяха през 2019 година“.

Това каза съпредседателят на ПП „Зелено движение“, общински съветник в София от „Демократична България“ и предприемач Владислав Панев пред ФАКТИ. Свързахме с него, за да говорим относно горенето на боклук в България и вкарването на отпадък от други държави у нас.

„Това е малка победа, обаче ние трябва да бъдем нащрек, защото, когато държавата прави горенето на боклуци толкова икономически изгодно, рано или късно тези, които търсят бързата печалба, ще се възползват“, продължи Панев.

„Горенето на боклуци е икономически изгодно по три основни причини. Първата е, че електроенергията, която се произвежда от горене на боклуци се изкупува на горе-долу двойна цена от пазарната, благодарение на добавките към тази цена, определени от Комисията за енергийно и водно регулиране. След това, самите доставчици на отпадъци плащат средно около 100 евро на тон за внесения в България боклук. Трето, през горенето на боклук се спестяват въглеродни емисии, които иначе се плащат, ако горивото, което ползват ТЕЦ-овете, са въглища или природен газ. По този начин горенето на отпадъци става толкова изгодно макар и ТЕЦ-овете, които имат тази практика, да нямат необходимата инсталация за безопасно за хората и природата горене.

Това е и големият проблем. Боклуци се горят и в скандинавските държави, само че там инвестицията в една такава инсталация е стотици милиони евро, докато тук се опитваме да ловим маймуни с трици. Ние в инсталации, които са пригодени за горене на въглища, горим и боклуци и по този начин резултатът е трагичен за здравето на хората“, коментира Владислав Панев.

На въпроса нужна ли е специфична регулация или законова промяна по отношение на горенето на отпадъци, той отговори: „Според мен ако държавата спре да плаща добавки към цената на електроенергията, добивана чрез горене на боклуци, това ще има незабавен икономически ефект и просто стимулите за това да се внасят и да се горят боклуци ще бъдат пресечени. Така че по-скоро, изводът е, че са необходими по-малко регулации по отношение на цената на електроенергията. Иначе по отношение на инсталациите, в които могат да се горят отпадъци – естествено, те трябва да отговарят на всички екологични изисквания. Но големият проблем в момента са повечето регулации и това, че цената на електроенергия от когенерация се изкупува толкова по-скъпо отколкото е цената на енергийната борса. Така че ако тези производители бъдат оставени на това да продават на енергийната борса, мисля, че просто няма да им бъде икономически изгодно да действат по пазарните правила“.

Случаят с над 22 тона текстилен боклук, които върнахме на Италия на 7 януари, Панев коментира с: „За мен най-важни са държавните правила. Това е много по-важно от това да застанем на пристанищата или на границите, където се внасят боклуци с влакове и да дебнем кой какво внася. Ако има ясни правила за това кой може да гори и на каква цена, то тогава проблемът ще отпадне от само себе си. Само че очевидно интересите са големи и те са в друга посока. За съжаление ние сме най-слабото институционално място в Европа, след като Китай на практика забрани вноса на отпадъци от ЕС. Така износителите на отпадъци намериха слабото място в Европа тук – може би очаквано, след като сме най-бедната държава и с най-неуредени институции”.

„В района на Долна Баня и Костенец намерихме доста оловни отпадъци, изсипани директно на земята. Трябва много по-сериозно да се контролират частните имоти, които са на практика превърнати в сметища – също без да отговарят на никакви правила, без да бъдат лицензирани и т.н. Това олово се просмуква в почвата. Обикновено оловото се намира близо до заводи, които преработват такива отпадъци. Въобще дейността със сортиране, преработка на отпадъци – това е важна икономическа дейност. Ние не можем да я зачеркваме с лека ръка, защото държавата създава такива стимули за горене на боклуци, но то трябва да бъде наистина много сериозно контролирано, за да няма извращения, за да не страдат хората и природата от това“, каза още Панев.

На въпроса дали изгарянето на боклук причинява вреди върху хората и природата, той отговори: „Особено когато се прави в инсталация, която не е пригодна за горене на боклуци. Това е по-токсично сигурно и от горенето на въглища. Ясно е къде е проблемът – проблемът е най-вече в ТЕЦ-овете, които не инвестират в екология. Това е правило по-скоро за ТЕЦ-овете, които са т.нар. „консултирани от г-н Ковачки“. Там не е инвестиран един лев от приватизацията им насам“.

„Горенето трябва да е последният етап от преработката на боклуците. Най-важното е да изхвърляме по-малко. Тоест не всяка ябълка, всеки плод, всеки зеленчук да бъде в отделна пластмасова опаковка, защото след това всички те се изхвърлят и голяма част от тях отиват в почвата, във въздуха и т.н. Първо трябва да намалим изхвърлянето на отпадъци, след това вече да мислим за повторната им употреба, за това да се ползват отново за всичко, което не е свързано с горене. Горенето трябва да е последният етап“, категоричен беше Панев.

„Не мисля, че ние сме лидер във вноса на отпадъци в Европа, просто го правим по най-мърлявия начин, без нужните технологии. Не искам да генерализирам – има фирми, които вероятно се занимават съвсем професионално с тази дейност и в България включително. Всичко, ако се прави по правила, то е наред“, каза Владислав Панев в края на разговора ни.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.2 от 17 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
От много
1 Отговор
години е така ! Отрова срещу пари !

Оценка:
-0 +26

Македониус
2 Отговор
Е па как да се пишувам дека сум от Боклучарнико?!

Коментиран от #5


Оценка:
-2 +13

Не е най-доброто място
3 Отговор
Просто никой не си изхвърля боклука в хола.

Оценка:
-0 +12

честен ционист
4 Отговор
Тоя пък сега открил топлата вода. Още преди 4г когато Китай отказа да приема световните отпадъци, а само метали и стъкло, Европа се преориентира към Латвия, Румъния и Кочинката, понеже няма мита за внос на токсични материали у биологични отпадъци. Така ви е съдбата - бунището на Европа.

Оценка:
-1 +24

честен ционист
5 Отговор

До коментар #2 от "Македониус":


Ти не се прави на интересен, че нали ти е ясно, за какво ви сакат у Унията, доноре.

Оценка:
-2 +8

Балак
6 Отговор
Па що да е слабо, па ние се постараме да привлечем повече боклук и паре да земем.
Нема слабо, нема лабаво, кинти праим!
Е па я балак ли сам?

Оценка:
-0 +7

Активист на БСП
7 Отговор
Да споварат отпадъците в двора на Толупа !!!

Оценка:
-0 +12

Проблема, че собствениците на ТЕЦ не
8 Отговор
Живеят близо до тях, че трупат огромни печалби от това, че горят боклуците на ЕС! Печелят Политици, Гранични Служби, РИОКОС, псевдоеколози, Политически партии!! Губят и плащат със здравето си хората, които живеят около въпросните Тецове!!

Оценка:
-0 +18

9
Този коментар е премахнат от модератор.
Васил
10 Отговор
България стана кофата за боклук на Европа а те се притесняват за фините прахови частици и колите

Оценка:
-1 +17

sam66
11 Отговор
Пенев, като коне с капаци сте. Гледате в една посока и нищо не виждате. Без да се обиждате но сте далеч от същността на проблематиката. Това което е изказано от теб са пълни глупости. Първо боклуци имаш в дома си и в главата си. Горят се отпадъци класифицирани с определени кодове. Нямаш си и на представа какви енергийни разходи са необходими да подготвиш тези отпадъци в суровина за изгаряне. Второ в България така наречената сепарация на битови отпадъци е само за репортажи на новините и за пред Европа. Всичко заминава в сметищата законни и стотици незаконни такива.
И трето законните са почти запълнени. И в тази връзка, Пенев след няколко години високопарните ти приказки ли, ще ни решават проблемите. Ковачки ли ще е виновен, баба ти ли, ще поживеем и ще видим. Освен сеир и кой колко е виновен в тази страна друго няма.

Коментиран от #15


Оценка:
-9 +2

фен
12 Отговор
Факт е и, че от като Гешев подкара приятелят на Радев Бобоков, боклучавият чорап почна да се разплита!

Оценка:
-2 +2

Аз40🏴‍☠️
13 Отговор
Сега като им изплува боклука над главите си размърдаха всички устенцата, но пак ще си продължава по старому всичко без ефект никакъв. Аман от тарикати.

Оценка:
-0 +9

баиуй
14 Отговор
абе, фенчо, на кого женка му е мата хари и е задоволявала човешките нужди на тиквата.? на кого е по - голям приятел бобока? тия дето да ват разрешение за внос на боклук при президента ли работят или в министерство под4инено на мин преда?

Оценка:
-0 +4

Глей ти
15 Отговор

До коментар #11 от "sam66":


Проблема е, че покрай RDF влиза и много отпадък, който само по документи е такъв. Когато пристигне на митницата опакован, да не мислиш, че проверяващите от РИОСВ отварят балите да гледат, какво има вътре. Дори в повечето случаи проверяват само по документи. Въобще не си правят труд за реална проверка.
И всъщност в България има доста модерни депа(заводи) за отпадъци, които са нови и имат капацитет. Но не навсякъде. Имаше много пари за модерни депа и претоварни станции. Но много общини не предприеха нищо за да се възползват. Има и добър закон за управлението на отпадъците, но безхаберието и некадърността на администрацията съсипва и този отрасъл на икономиката. За съжаление!

Оценка:
-0 +5

Гавра след гавра
16 Отговор
Евроатлантизма превърна България в бунището и автоморгата на Европа. После искат българките да раждали деца в тази земя! 😯 Да дишат отровния въздух на американски и английски тец-ове, че и да внасяме втечнен шистов газ.

Оценка:
-0 +3

кастроли
17 Отговор
ЩОМ Е ТОЛКОВА ИЗГОДНО,ЗАТОВА ЛИ ИТАЛИАНЦИТЕ НЕ СИ ГОРЯТ БОКЛУЦИТЕ,А НИ ЗАСИПАХА С ТЯХ? БОГАТИТЕ СТРАНИ СИ ПЛАЩАТ ЕМИСИИТЕ,А НИЕ ИМ ГОРИМ ОТПАДЪЦИТЕ И СИ ЗАМЪРСЯВАМЕ САМИ ОКОЛНАТА СРЕДА,НО НЕ СМЕ ПЛАЩАЛИ ЗА "ЕМИСИИ"! БРАВОСЪ,БРЕ! БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНЕ В БУНИЩЕ,АКО ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА ПРИЕМАМЕ ЕВРОБОКЛУЦИТЕ-СТАРИ АВТОМОБИЛИ И ДРУГИ РАЗНИ ТРОШКИ,КАТО ПРОСЛОВУТИТЕ ЕФ-16.

Оценка:
-0 +3

Наско
18 Отговор
Много е лошо, че и еколозите ни не са еколози, ма кво да праиш

Оценка:
-0 +0

Цецо
19 Отговор
Нечакан и неканен, пак иска да си даде коментара! Стана рима чак, нали Панев?!

Оценка:
-0 +1

Мая
20 Отговор
ох, тоя всезнайко Панев като го видя и направо ми се повръща.

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


ТОП 5