13 Октомври, 2020 20:18 8 328 32

Разкрита е тайната кореспонденция, чрез която ТЕЦ „Бобов дол“ изгаря хиляди тонове отпадъци

  • боклук-
  • тец-
  • тец „бобов дол“-
  • тец бобов дол-
  • ковачки

След двегодишна съдебна битка обществото има достъп до нея

Разкрита е тайната кореспонденция, чрез която ТЕЦ „Бобов дол“ изгаря хиляди тонове отпадъци - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

„Грийнпийс“ – България и „За Земята“ получиха достъп до писмата, с които Министерство на околната среда позволява на ТЕЦ „Бобов дол“ да изгори до 500 000 тона отпадъци с „експериментална цел“. Публикуваме кореспонденцията поради нейното огромно обществено значение като тема, засягаща здравето на хората и околната среда, разкрива Greenpeace.org.

„Това е малка победа срещу обезпокоителната практика на институциите да „пазят“ информация, която по правило трябва да е достъпна за гражданите. Случаят е показателен, че често са нужни няколко решения на съда и години съдебна битка, за да могат гражданите да упражнят права, които са им предостaвени по закон,“ коментира адвокат Регина Стоилова.

Бяха нужни две решения на съда и двегодишна съдебна битка, за да разкрие министерството писмото, с което се разрешава изгарянето на отпадъци в централата на въглища, свързвана с Христо Ковачки.

В съдебното решение изрично пише, че това е информация за околната среда, следователно обществото трябва да има достъп до нея. Всеки път обаче, след като министерството разгледа искането на „Грийнпийс“ – България и „За Земята“ за информация, го препраща към ТЕЦ „Бобов дол“, откъдето отказват да разкрият кореспонденцията с аргумента, че включва „търговска тайна“. Съответно, вместо да защити обществения интерес, министерството излиза с решението, че няма право да разкрие подобна информация, въпреки указанията на съда.

Писмото, подписано от заместник-министъра на околната среда Красимир Живков, който бе арестуван по-рано тази година, противоречи не само на българското, но и на европейското законодателство, тъй като надвишава 10 хиляди пъти максималния праг от 50 тона в рамките на година за изгаряне на алтернативно гориво с експериментална цел. Друго интересно наблюдение от разкритата кореспонденция между теца и министерството е, че институцията отказва провеждането на експериментално изгаряне в централата близо две години – първото искане е от края на 2016 година, а първият отказ на МОСВ е от 2017 година. Въпреки това, ТЕЦ „Бобов дол“ продължава да настоява и с назначаването на Нено Димов за министър на околната среда, усилията на централата се увенчават с успех – в края на 2018 година централата започва горенето на отпадъци.

„Грийнпийс“ – България и „За Земята“ от години водят съдебни битки за прекратяване на изгарянето на отпадъци, но особено силно обществено неодобрение тази практика срещна в края на 2019 г. В началото на март 2020 г., със съдействието на международната правозащитна организация ClientEarth, природозащитниците внесоха жалба и в Европейската комисия срещу незаконните практики за горене на отпадъци в няколко морално остарели въглищни централи в България.

„Изгарянето на отпадъци излага работещите в тези централи, живеещите в районите и природата на огромен здравен риск. Емисиите от изгарянето на отпадъци може да съдържат тежки метали, диоксини и фурани, които присъстват в отпадъчните газове, вода или пепел,“ казва Меглена Антонова от „Грийнпийс“ – България.

В последните няколко години изгарянето на отпадъци е изобретателен начин за намаляване на разходите за въглеродни емисии на фона на влошаващите се икономически показатели на въглищните централи. По всичко личи, че собствениците на тецове като „Бобов дол“ възнамеряват до последно да експлоатират остарелите съоръжения, преди да се предадат пред настъпването на новите технологии и да завещаят на обществото замърсени почви и води и огромни терени за рехабилитация.

Фактът, че кореспонденцията упорито е държана в тайна от централата и Министерство на екологията, доказва едно – и двете страни са наясно, че ще се сблъскат с бурно обществено неодобрение. Това се потвърди в края на 2019 година, когато много медии поеха темата и порочната практика за изгаряне на отпадъци стана широко известна. В крайна сметка общественият натиск накара ТЕЦ „Бобов дол“ да се откажат от изгарянето. Положителната тенденция е, че веднъж добре информирано, общество може да доведе до край промяната, от която всички имаме нужда.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 50 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГД БОП

    91 0 Отговор
    няма ли най накрая да "обърка" офиса на Ковачки?

    Коментиран от #30

  • 2 Космат гръб

    86 0 Отговор
    Много боклуци има за горене.
  • 3 В Бобов дол

    61 2 Отговор
    ако отвориш прозорците за 10 мин и вътре всичко става в черна пепел.
  • 4 Врачка

    128 1 Отговор
    България е единствената държава на Земята,която изнася злато и внася боклуци.
  • 5 Сарайско кътче

    80 4 Отговор
    A Бойко от джипката гледа невъзмутим, все едно няма ни огън, ни дим!
  • 6 Чукча

    9 43 Отговор
    Споделям това което съм видял.
    До скоро живях в северозападна немска провинция и точно там, са едни от най големите открити рудници на Германия. Точно до тези огромни дупки имат и няколко теца и само си представете какво бълват постоянно. Все си мисля че тук повече е популизъм и партиини интереси отколкото защита на населението и околната среда.

    Коментиран от #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 София мириши

    34 1 Отговор
    В Земляне също горят нещо, защото понякога през нощта миризмата е нетърпима. Вероятно замазват с близостта на Факултето. София вече не става вече.

    Коментиран от #31

  • 9 123

    27 1 Отговор
    Тоя Живков бая пара е лапнал дъщеря му учи в САЩ а там е скъпичко
  • 10 ДЖОН РАМБО

    15 3 Отговор

    До коментар #6 от "Чукча":

    Предполагам от възмущение веднага си си отрязал жиците защото ползваш тока получен точно от там ! А ако се грееш на слънце , личи ти - яко си слънчасал !
  • 11 ИВАН

    23 0 Отговор
    Ами щото сме много умни и искаме цивилизация ... на времето Николай Хайтов беше написал - "Бодливата роза", малка книжчица е, чете се за два часа, но странно - защо не я изучават в училище ... политика
  • 12 Перо

    28 2 Отговор
    Мафията в БГ е закъсняла с един век,от екологичните престъпления,но сега унищожава въздуха,почвата,храните,водата на всички,защото мутрата е на власт!
  • 13 Зелени

    27 2 Отговор
    Имаме информация и доказателства, че сега действащия министър г-н Димитров, въпреки всички предишни забрани е продължил разрешението за изгарянето на Опасни отпадъци от тец бобов дол!

    Коментиран от #22

  • 14 ИМПИЙЧМЪНТ!

    4 24 Отговор
    БСП И НИЩОПРАВЕЦА В ЗАТВОРА!
  • 15 Кузя

    22 4 Отговор
    Сега пак "козяк" ли ви е виновен бе шамшали, че ковачки няма кой да го обеси на коня, каскета си трае и той, в болшевишката кочина всичко е спокойно.
  • 16 ФАКТ

    20 1 Отговор
    Плужекът Нено е от котилото на м.ангала от Драгалевци. В мургавото му правителство той беше замeстник на Евдокия Манева, която после беше зам.министър и в правителството на Боко...
  • 17 Ха ха

    25 0 Отговор
    горят боклуци с експериментална цел на баба ви трънките алчност е това защото боклука е безплатен а другото гориво е скъпо.

    Коментиран от #18

  • 18 ФАКТ :

    19 0 Отговор

    До коментар #17 от "Ха ха":

    Всъщност ти плащат за да им вземеш опасният боклук...
  • 19 Обективно

    12 0 Отговор
    Добре е, че все пак ще се стигне до съд. Но какъв ще е резултатът от " съда - не е сигурно...??
  • 20 Бачо Киро

    8 2 Отговор
    Крайно време е всички бастуни да разберат, че нищо незаконно от джебчийство нагоре да речем, не става без знанието и одобрението на правителството. Няма такива филми да си действаш без да си плащаш. Иначе си пейте за червени милионери и тем подобни глупости. Всички са с абонамент, който не си го плаща, отива в Дубай примерно.
  • 21 111

    9 0 Отговор
    Целта на експеримента е била да се провери кога ще се събуди заспалото гражданско общество. Това не само е порочна практика, но е и абсолютно незаконно. Въвеждането на нови технологии подлежи на обществено обсъждане, т. е. на граждански контрол.
  • 22 www

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "Зелени":

    Язовиро да си подава оставката! А най-добре всички да се махат!
  • 23 Хипертоник

    6 0 Отговор
    После коментирайте болните от рак неуписуемите мъки и евтаназията.А причината никой не я коментира.
  • 24 Суверенът

    5 0 Отговор
    Г-н Глaвeн Прoкурoр, Мoля Прoкурaтурaтa дa ce caмoceзирa:
    В Чужбинa вcички Диплoмaтичecки или кoнcулcки БГ прeдcтaвитeлcтвa зacтaвят oргaнизaциитe нa eмигрaнтитe в Чужбинa дa ce вoдят прeдизбoрни, пoлитичecки кaмпaнии в тях нa Упрaвлявaщaтa пaртия, кaктo и дa прeдocтaвят рaзличнa инфoрмaция!
    Кaктo знaeм, в Избирaтeлнитe cпиcъци имa нaд 800 000 “мъртви души”, кoитo пo избoри oживявaт, a тoвa ca ocнoвнo бългaритe в Чужбинa, c брoй: нaд 2,5 милиoнa души. Пoвeчeтo oт тeзи хoрa ce вoдят, чe живeят в БГ, и кoгaтo ce зaтрудни глacувaнeтo им в Чужбинa, мнoгo лecнo мoжe дa ce мaнипулирaт избoрнитe рeзултaти в БГ, ocoбeнo кoгaтo “глacувaлитe” нe прoвeрявaт, дaли e глacувaнo oт тяхнo имe, и при 35% избирaтeлнa aктивнocт, вcичкo изглeждa изключитeлнo прocтo зa Бoриcoв, Пeeвcки, Дoгaн и т.н....
  • 25 Суверенът

    4 0 Отговор
    Ако не ходят по свирката на Г.Е.Р.Б. им орязват държавното финансиране от България, към Чужбина, а Електронно гласуване, дори не се предлага, въпреки, че има толкова ниска избирателна активност в БГ, и се отделят огромни европейски средства за цифровизацията на правителствата и съответно тяхната дигитална, демократична независимост и легитимност, при цивровизация на изборните резултати..., и улесняване на вота от Чужбина, както и неговото проследяване, на ниво електорална единица, лично...
    Системата подлежи на международен, независим одит при дигитализирането й, и когато Суверенът може да провери как е гласувал, защото има уникале, персонален код, няма как повече да се манипулират избори - целият анализ за 7 милионна държава, ще отнеме на един човек, един ден, а на цяла международна организация 1 седмица, с всички избирателни списъци и с локалните носители по различните административни центрове.
    Цифровизацията не е панацея, но ви прави Кочината прозрачна, от всички ъгли, особено за най-потърпевшите: Емигрантите в Чужбина, които са повече от гласувалите в БГ!!!:)
  • 26 Бай Ху (By Who)

    4 0 Отговор
    Ковачки в килията при Бобоков!

    Коментиран от #28

  • 27 Ооо

    7 0 Отговор
    500 Хил тона спестени въглища - някой може ли да сметне колко чекмеджета са ? И това за 1 година. Като допълнение - държавите плащат да им се изгарят боклуците, т.е има и още горница освен спестената цена на въглищата! Навремето се обезщетяваха тия, които живеят около заводи замърсители.. днес и това го няма!
    Па вие сте се запънали за на Боко празното чекмедже.... Ей - има хора за които 1 млн евро са нищо... и то заради подобни далаверки!
  • 28 Ооо

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "Бай Ху (By Who)":

    Ква килия бе ? Кво ще те стопли като го видиш в килията? Да работи за държавата няколко години, като всичките му приходи там да отиват! Отделно - тоя си има и разрешение, друг е въпроса колко е морално и т.н.
  • 29 Гешев

    4 0 Отговор
    Гешев няма да обърка схемите на Ковачки,защото жена работела при него.Тука е така,като в песента ако си наш не бухат,но ако си нормален бизнесмен и умен,за разлика от горните си на мушката-рекет и пречки до премаляване.Само сте за мачкане герберски мутри и тюпек да усетите на гърба си и вие несгоди.Стига комфорт-ВЪН!Оставка!

    Коментиран от #32

  • 30 Както си е

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "ГД БОП":

    Всеки знае, че Ковачки е заложник в полза на мафията в България и нейния управителен съвет "Хунтата".
    Той е на каишка, държана от Сретен Йосич, аверите от наркотиците и ембаргото.
  • 31 Загрижен

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "София мириши":

    Няма ли, кой да разследва?
    Може да горят, някои от факултета?
  • 32 Спасена

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "Гешев":

    Верно, ли е ,че на Гешев булката, "спасена" от" пилона" се приместила на" бюро"!
    "Бюрото" го предоставил Ковачки !!!