23 Януари, 2021 06:30 11 786 68

Свърши се с АЕЦ Белене. Какво означава това

  • аец белене-
  • атомна електроцентрала-
  • аец козлодуй

Ако ще строи нов блок на АЕЦ Козлодуй, правителството - с одобрението на парламента - ще трябва за втори път да прекрати проекта “Белене”

Свърши се с АЕЦ Белене. Какво означава това - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Свърши се с АЕЦ Белене. Когато площадката ѝ бъде освободена от реакторите, за които българските данъкоплатци платиха 1,3 млрд. лева, тя отново ще се превърне в гьол. Такъв, какъвто го видя Борисов в първата си година.

АЕЦ умря, да живее АЕЦ! Това е най-краткото описание на обявения тази седмица план на правителството с руските реактори за АЕЦ Белене да се прави 7-ми, че и 8-ми блок на АЕЦ Козлодуй. Свърши се с АЕЦ Белене. Когато площадката ѝ бъде освободена от двата реактора, за които българските данъкоплатци платиха 1,3 милиарда лева, тя отново ще се превърне в гьол. Такъв, какъвто го видя Борисов в първата си година като премиер, наричайки го “висша форма на корупция”. А днес не смее да обяви кончината ѝ.

Какво се случва

Тази седмица кабинетът одобри доклад на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, давайки ѝ зелена светлина да предприеме необходимите действия за пълно използване на капацитета на площадка №2 в АЕЦ Козлодуй за изграждане на нова ядрена мощност с доставеното оборудване за АЕЦ Белене. Задачата на Петкова е да представи модел за финансово структуриране и правен анализ на проекта, който има и влязла в сила Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС). Така още преди да е приключила процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ Белене, правителството реши да започне работа по нова ядрена мощност в съседство. Директорът на АЕЦ Козлодуй Наско Михов вече обяви, че според заключението от проучването, възложено миналата есен, “това е инженерно-технически, екологично и икономически възможно решение” - да се използват руските реактори за новия блок на АЕЦ Козлодуй.

Идеята за седми блок на АЕЦ Козлодуй датира от времето на първото правителство на ГЕРБ и Борисов, което през 2012 спря проекта “Белене”. Създадена беше дори проектна компания „АЕЦ Козлодуй - Нови мощности“ ЕАД. Следващият кабинет на Пламен Орешарски отиде по-далеч и броени дни преди да се разпусне подписа споразумение с американската компания “Уестингхаус”, специализирана в изграждане на ядрени мощности. То предвиждаше новият блок да влезе в експлоатация през 2023 година, но вторият кабинет на Борисов не одобри споразумението. И ето, че сега, когато остава месец и половина до разпускането на парламента, третото правителство на Борисов се забърза с проекта. Катализатор се оказа подписаният в края на октомври м.г. ядрен меморандум за разбирателство между САЩ и България, като една от целите му е да доведе и до доставки на свежо ядрено гориво за АЕЦ Козлодуй от “Уестингхаус”. Това би било реална диверсификация - сега доставките са само от Русия.

Под чертата

“Изграждане на нова ядрена мощност” - това е новата мантра на властта, когато говори за европейската зелена сделка, редуциране на емисиите от парникови газове и намаляване на зависимостта от внос на енергийни ресурси “по оптимален и конкурентоспособен начин”. В общи линии това би могло да се преведе така: Когато затворим ТЕЦ-овете на въглища, а това неминуемо ще се случи до 2030 година, ще са нужни нови енергийни мощности, тъй като ТЕЦ-овете осигуряват 45% от електроенергията на България. А пети и шести блок на АЕЦ Козлодуй ще работят максимум докъм 2040 година.

Какъв ще е финансовият модел, по който ще се реализира новият блок на АЕЦ Козлодуй? Най-ранният вариант беше това да стане чрез кредити с държавни гаранции. Eдва ли ще пробват пак с концепцията за АЕЦ Белене, предвидена да се реализира на чисто пазарен принцип, без никаква държавна подкрепа - без държавни гаранции за кредити, без договори за изкупуване на ток и пр. Подобен безпрецедентен замисъл срещна недоволството на кандидат-инвеститори.

Тази финансова схема със сигурност няма да е в сила за новата мощност. Според директора на АЕЦ Козлодуй, проектът може да е факт до десет години, а цената - около “10% от БВП”. По времето на кабинета “Орешарски” се спрягаха суми от порядъка на 5-6 милиарда долара.

Старите играчи пак са тук

Ако ще строи нов блок на АЕЦ Козлодуй, правителството - с одобрението на парламента - ще трябва за втори път да прекрати проекта “Белене”. Нищо, че сега опорната точка на управляващите е, че двата проекта са конкурентни и ще тръгне този, който докаже възвръщаемост. Към момента "Втора атомна" е на стадий връчени информационни меморандуми на пет големи компании. Следващите етапи са: покани за подаване на обвързващи оферти към предпочетени кандидати за стратегически инвеститор, подаване на самите оферти, преговори и избор на инвеститор, за който Теменужка Петкова трябваше да докладва на парламента още миналата есен.

В действителност новата игра с мирния атом ще е пак със старите играчи. Няма как проектът да мине без руската компания “Росатом” - заради руските реактори. Но вече ще участват и американски компании. Впрочем, това предложи и посланикът на САЩ в България Херо Мустафа при свое посещение в АЕЦ Козлодуй. “Двете страни обсъдиха хибридно решение, което максимално да използва оборудването, което България е закупила преди за проекта “Белене”, допълнено от най-добрите в класа технологии от редица западни доставчици”, се казва в съобщение на американското посолство. И ето, че Борисов тази седмица използва същото определение за новия проект - “хибрид”.

“Седми реактор означава платените от България над 1,3 милиарда лева за тези реактори, с диверсификация на ядреното гориво, с нова турбина „Арабела“ и с контури и електронно управление също, да не изброявам фирмите”, казва премиерът. Това всъщност значи руски реактор, американско ядрено гориво, оборудване за турбинна зала и турбогенераторна инсталация от General Electric, които, впрочем, предлагат същото за АЕЦ Белене. Означава ли това, че управляващите вече са говорили за новия проект с някои от кандидатите за "Втора атомна"?

Намигване към САЩ, опит за оцеляване на властта, шамар към бъдещите инвеститори в АЕЦ Белене - така депутати от БСП и ДПС критикуваха още миналата есен идеите за нови мощности на площадката на АЕЦ Козлодуй. Сега мълчат. Но времето е фактор и нищо чудно “Борисов-3” да остави и решението за прекратяване на “Белене”, и това за 7-ми блок на “Козлодуй” на следващото правителство и следващия парламент. Това обаче не променя факта, че и той даде своя принос за гьола.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 30 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 БАЙ Х@Й‼

    80 5 Отговор
    Когато пожарникар заявил "Аз съм прост ..." Ви разяснява стратегия за ядрени реактори и как ги мести като лего из страната се замислете ‼
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    54 5 Отговор
    политици олигарси са кожодери а правителстввото на БОЙКО играят със САЩ те изобщо не им пука за ХОРАТА а БОЙКО ако се има за прост НАРОСДА НАРОДА НЕ Е ГЛУПАВ в
    политиката и в животът няма
    вечни приятели има вечни интереси

    Коментиран от #9

  • 5 Сатъра на Хана

    53 5 Отговор

    До коментар #1 от "Сатъра на Хана":

    Арубис АГ крадат по над 1 милиард евро на година - от Асарел Медет - най-голямото находище на Мед в Европа
  • 6 То пък Белене щот ше цъфне и ше върже

    25 39 Отговор
    Ако АЕЦ-а е там... Ама щяло да има работа за хората, хаха. Те там сякаш цялото население са ядрени инженери. Най-много да вземат няколко пенсионери, които да стоят на бариерата.

    Коментиран от #61

  • 7 Жалка картинка

    58 2 Отговор
    Строителството на АЕЦ белене започна през 1979 година, 42 години се строи. Да ни е четито уважаеми дами и господа и народни представители.
  • 8 Дъртия

    52 3 Отговор

    До коментар #1 от "Сатъра на Хана":

    680 лв чисто заплата за месец декември, 232 лева ток.

    Коментиран от #22

  • 9 До град Козлодуй

    16 3 Отговор

    До коментар #4 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Моля не коментирайте под тази новина - има конфликт на интереси, хахаха

    Коментиран от #11

  • 10 иванчо

    42 4 Отговор
    Боко ще построи 7 блок в Козлуодуй , а 8 в Белене . А тази министърка и за лелка в ясла не става !

    Коментиран от #12

  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    31 3 Отговор

    До коментар #9 от "До град Козлодуй":

    герб участвате в тая капиталистическо олигархична работа а кой страда ХОРАТА НАРОДА ТИ но не го осъзнаваш

    Коментиран от #66

  • 12 АНОНИМЕН

    38 3 Отговор

    До коментар #10 от "иванчо":

    Руснаците много добре помнят как, какво, защо се случва с Белене и Козлодуй от самото начало! При тях обаче няма смяна на приоритетите на всеки няколко години като при нас! За 7 и 8 блок - засега са в мъглата и не се знае! За лелката си прав!
  • 13 А Е Ц. Белене?? Кой го спря да се строи

    43 3 Отговор
    Заради Чии Интереси!!! Платила е Държавата 1,3 мелиарда лв, това, което е купила и получила!!! Тези, които "мотаха и спряха строителството" ТЕ да носят Отговорност, Червени корупционери, Енергийни Шамани, Скъпия ток от Мариците да се изкупува с предимство,! ЗАЩО ДА Плащаме на Русия за нещо, като може на други да плащаме!!?? Вече не сме Славяни, станахме, Перси, Укри, и какви ли не!!! Според това коя Мафия е начело на Държавата!! За това, няма и построена АЕЦ Белене!!!

    Коментиран от #14

  • 14 АНОНИМЕН

    55 4 Отговор

    До коментар #13 от "А Е Ц. Белене?? Кой го спря да се строи":

    Истината е, че дойдоха трима американски конгресмени при Орешарски,"напляскаха" го и заминаха в небитието Белене и Южен поток! След това и Борисов и Народното събрание клекнаха! Сега Херо Мустафа отиде в Козлодуй и пак се размътиха нещата! Нивото е паднало до посланик! България е имала само двама неклякащи управници : Стамболов и Стамболийски при всичките им човешки недостатъци! Знаем какво им се случи и на двамата!

    Коментиран от #17, #18, #26

  • 15 Кво да правиш

    34 3 Отговор
    Губернатора на България, Херо нареди.
  • 16 ГХЧ

    18 1 Отговор
    Какво означава това за беленци , съкратено - ГХЧ ( Голям ... въ Чака).

    Коментиран от #23

  • 17 РАДИО ЕЛТО

    25 1 Отговор

    До коментар #14 от "АНОНИМЕН":

    така е а и мафията премахва не удобните някой още помнят какво каза ИВАН СЛАВКОВ батето за БОЙКО и батето си замина мафита милост няма
  • 18 Един Човек

    31 2 Отговор

    До коментар #14 от "АНОНИМЕН":

    Трима са ,и Виденов!И с него знаем какво се случи!За коментара адмирации...много кратко,ясно и точно!
    И преди да почнат да ми лепят етикети,да уточня...НЕ ,не съм комунист!

    Коментиран от #27, #49

  • 19 Ццц

    31 0 Отговор
    Бойко прави АЕЦ-овете като заповедите за маските. Ту ги има, ту ги няма. Само че това с АЕЦ а е скъпа лъжа на лъжеца
  • 20 СОЕР

    25 0 Отговор
    Тези ще ни още разиграват и още ще ни продават само и само да са във власта.
  • 21 Бандити

    27 0 Отговор
    Престъпници, превърнаха БГ в д-ва от 4-тия свят.
  • 22 И полошо

    25 0 Отговор

    До коментар #8 от "Дъртия":

    Парно 150 за топлия ноември прогнозно-невключвани радиатори, ток 120 лв.

    Криза е, всяка сутрин плача, че Гергов, Добрев, Доган, Пеевски, Цвета, Биков, Гърневски, Борисов, Цветанов, Цецка,Фидоска, плевню, Паси, Харизанов, Бановска, не могат да си платят сметките за ток, парно, вода, осигуровки, лекарства, храна.
    Моля ви, вдигнете заплатите на гореизброените, всяка сутрин ридая за тез мили и честни хора.
    Не мога да съ спра.

    Коментиран от #33

  • 23 Запознат

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "ГХЧ":

    В белене се произвеждат крилати ракети с лазерно насочване за изтребители ф16 блок 70 ,ф 18 и ф 35. В завода работят 3100 специалисти, средна възраст 34/45 години средна заплата 6765 лв кеш чиста пара.
  • 24 123

    5 6 Отговор
    На България и трябват от 6 до 8 броя 1000 МГВ реакторни блока, и 4 от тях трабва да бъдат построени в близките 10 години.Увестингхауз не строи а проектира реактори, и зарежда с гориво реактори по света.Уестингхаус ако има финансовата подкрепа за построявянето на 7 и 8 блокове от собственника на Уестингхауз който е Блакстоун Инвестмент, може да е стратегическия инвеститор а централите ще бъдат собственност с дялове на НЕК, Българската Държава и Блакстоун..Проекта не е хибриден, навсякъде ректорите, турбините и другото оборудване не произведено от една компания, доставчиците са винаги различни.Но си изберете друг да ви строи централите, ако ви ги строи Уестингхауз щеотнеме от 13-15 години и
    над 12 милярда долара на 1000МГВ блок.Китаиците ги стрят с тяхна технология и хора за 5г и цена 2 миляеда долара на 1000МГВ енергоблок. Руснаците строат 1000МГВ енергоблок за 5-7 години и 5.5 милярда долара или над тази цена.Южна Корея строи 1400 МГВ Енерго Блок за 6 години и 6.2 Миларда Долара, технологията им е Американска и изключително добро качество.
  • 25 Явянаж

    5 10 Отговор
    Слугинска статия. Има смисъл в направеното. Американците искат да строят миниреактори. Площадката може да се използва и за други неща. А 7 реактор може да се изгради навреме единствено в Козлодуй, фобясали журналя. Това е правилно действие. Но никой не е пророк в собствената си страна.

    Коментиран от #31, #35

  • 26 Самолет # 5

    29 5 Отговор

    До коментар #14 от "АНОНИМЕН":

    Истинският съюзник се старае всички в лагера му да са силни. За това при СССР България имаше 6 реактора, силна армия, добро ниво на науката, силен спорт и каквото още решиш. Днес сме колония на варвари, които изсмукват остатъците на комунистическите постижения и ни държат до колкото тука е пътя на наркотиците на запад и оръжията за изток. И единственият жокер на противниците на стария режим - свободата, от март 2020 вече не е аргумент. Чудя се какво ли биха мислили хората от милионния митинг, който бутна комунизма, ако знаеха, че децата и внуците им ще мият чиниите на запад, а държавата ще се управлява от бодигарда на Тато и той ще е най-изявения антикомунист 30 години след тази еуфория? Няма нищо по-тъжно от провалените мечти на едно поколение. Крахът е сравним със случилото се на гражданите на хилядолетния райх, които 12 години по-късно ровеха развалините, за да ловят плъхове за храна.

    Коментиран от #51

  • 27 АНОНИМЕН

    6 5 Отговор

    До коментар #18 от "Един Човек":

    Вярно! Мой пропуск! Това обаче още едно потвърждение на старото правило, че доброто дело не остава ненаказано! И той им се опъна и не даваше да се досъсипе държавата! А къде е и какво прави сега Жан Виденов и къде е и какво прави Румен Гечев, който от 1000 лева направи лай++а!?
  • 28 Аз40🏴‍☠️

    18 2 Отговор
    Голям праз, то една канализация няма изградена в страната, а оново Боко-вото лази по села и балкани да зарибява нискоинтелигентни някви да му гласуват.
  • 29 Behemoth

    12 2 Отговор
    Само не разбрах като построим седми реактор в Козлодуй другия Ко ша го прайми з а резервни части ли ще го ползва БАЦЕ ХАХАХА....
  • 30 И полошо

    15 2 Отговор
    Така разпродаде и реакторите на Шкода Костов, плащахме по 30 000 долара на ден наем пристанище. За Белене, лъжеха че не били готови реакторите, профукаха разрешителните, два референдума скриха за 68%..
    Някои хора молят за доживотни присъди, станаха писатели и акционерки.

    Бандити, вноса на боклук е по-важен, 6000 фирми близки до властта трябва да тровят българите. И още над 2 хиляди перки, фотоволтаици, ВЕЦ-ове, мръсни ТЕЦ-ове.
    Нищо че фотоволтаиците нощем черпят енергия от Луната.

    А САЩ взимат ли обработеното ядрено гориво, защото Русия им го взима в момента, което не е маловажно.
    За Китай, САЩ не дават.

    Коментиран от #32

  • 31 АНОНИМЕН

    7 2 Отговор

    До коментар #25 от "Явянаж":

    Колега! Това е Дойче Зеле! Каква очакваш да е и статията им!? Пробългалска?! Като да не знаеш от кое изворче пие вода българския филиал на Зеле-то!?
  • 32 АНОНИМЕН

    7 0 Отговор

    До коментар #30 от "И полошо":

    Грешка! Продаде ги министър Милко Ковачев по "царско"време!

    Коментиран от #34

  • 33 АНОНИМЕН

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "И полошо":

    То и аз станах на тия години като бебе-пеленаче - на всеки два часа се събуждам и плача!
  • 34 И по лошо

    4 0 Отговор

    До коментар #32 от "АНОНИМЕН":

    Мерси за уточнението.

    А този г-н Ковачен в затвора ли е, или е консул в някоя държава.
  • 35 Зайко Байко многознайко

    2 2 Отговор

    До коментар #25 от "Явянаж":

    Иэключително точен и силен коментар! Респект!👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  • 36 Зайко Байко многознайко

    14 1 Отговор
    Това е положението господа, другари, граждани, селяни, демократи, либерали, десни, леви, червени, сини , жълти, пембени, българи, турци, българомохамедани, цигани, власи, армъни, цинцари, каракачани, гагауэи, тракийци, добруджанци, шопи, македонци всички които населяваме эемята наречена България , ако не проумееме, че ни ръководи една шайка пладнешки айдуци, промяна на положението няма да има! Правителството си играе на " тука има , тука няма", налучква, эатова и реэултатите са такива, полуотворени или полуэатворени беэумни мерки които объркват населението и го довеждат до лудост!

    Коментиран от #58

  • 37 В.В.П.

    14 2 Отговор
    АБЕЕ,не знам кой е излъгал ,Бг Бизнеса,че ще може управлява атомна централа.???Това е за напреднали нации. .Няма да е Белене ,Козлодуй ,ще е !!!..На Тиквата ,прищявките..Това е луд хомо сапиенс .!!.Махайте туй дебело чучело от властта .
  • 38 Анализаторр

    15 3 Отговор
    Защо ли не се учудвам, че Бащицата се отказва от Белене. Сега двата нови реактора не стават и за монтаж в задният му двор. Много са големи. Едни 1,5 милиарда евро в коша и трябва да ме се иска сметка за това. Народа на референдум реши, че трябваше да се стартира проекта Белене. За това трябва разследване.
  • 39 Васил

    19 1 Отговор
    Няма да има нито Белене нито Козлодуй всичко е пред изборни кьорфишеци къде е този луд инвеститор дето ще го направи без пари. Нашият диктатор разтяга локуми както беше със завода на WV

    Коментиран от #40

  • 40 В.В.П.

    11 2 Отговор

    До коментар #39 от "Васил":

    Най вярно.Точно.!!!. Театър,за биомасата..!!.
  • 41 Sassin

    10 2 Отговор
    Кина стана мъри?
    Ай ай ай!
    Безсрамие!
    Предателство!
    Некадърност!
    Наглост!
    До политическия елит!”Да ви е***** май**а бокл***и некарърни”
    Докарахте България във времето след Бълканската война! Честито!
  • 42 Шегичка

    10 2 Отговор
    ББ си купи изборите за пореден път, въпреки българския народ и напук на бюджета и похарчените вече милиарди. Ако имате внучета, изнасяйте ги от страната! Плюйте, гербаджии, ще виснете по стълбовете някой ден, дай Боже!
  • 43 Гергинка Върбакова

    3 2 Отговор
    Обаче за проекта на малките зелени човечета за АЕЦ белене с реактори на студен синтез, се мълчи.
  • 44 Откога

    12 4 Отговор
    тикви ,теменужки, калинки и всякаква продажна гербава измет започнаха и ядрената енергетика да оправят с 200 ? Жална и майка на тази държавица като затворят тецовете.
  • 45 БХОРТЕИ

    9 3 Отговор
    Когато говорим за ядрени мощности насреща трябва да има хора който да са адекватни.Какво очаквате от такива като биби и сачева. Може ли маймуна да се занимава с енергетика?
  • 46 българка

    9 2 Отговор
    По-добре е ГЕРБ нищо да не правят, защото ако релсите в метрото се надигат не е строшно, но намесата им в атомна централа - вече е опасно! Достатъчно поразии направиха! Стига толкова - чашата преля!
  • 47 Васил

    4 2 Отговор
    Споко след изборите няма да чуете за АЕЦ и реактори
  • 48 pbdan

    2 2 Отговор
    Това съм го писал преди година: Добре, че не построихме АЕЦ "Белене" в срок. Сега щяхме да имаме 4 реактора по 1000МВт и да се чудим какво да ги правим когато консумацията през пролетта и през нощта пада до 2400МВт. Козлодуйските реактори имат 10-15г. живот а беленските щяха да са с още 15-20г. За 10г. трябваше да ги спираме всичките. Според мен трябва да се построи 7 блок в Козлодуй(те го искат това защото ще останат без работа). Мариците да минат на газ(тригенерация) но не повече от 1-1,5ГВт. Все пак трябват базови мощности. Добре, че имаме ПАВЕЦ "Чаира" и една по-малка за да са в симбиоза с ФЕЦ и ВяЕЦ.

    Коментиран от #59

  • 49 Народен

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Един Човек":

    Всички знаем с инакомислещите какво се случва..... Лошото е че българите не сме единни... при явен проблем в ущърб на нацията всеки си трае. Я всички на площадите по примера на французи и гърци и всичко ще се оправи
  • 50 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ТОЗИ КОЙТО Е НАЯСНО С ПРОЦЕСИТЕ В ЯДРЕНАТА ЕНЕРГЕТИКА В БЪЛГАРИЯ СЕ ПОДСМИХВА "ПОД МУСТАК "- С ЕДНО ХИ-ХИ-ХИ-ХИ-ХИ-ХИ !?!?!?!?
  • 51 Казуар

    3 7 Отговор

    До коментар #26 от "Самолет # 5":

    Другарю, ти забрави или не можеш да проумееш, че еспериментът социалистическа система начело с великия Съветски съюз се провали, фалира.
  • 52 БОКОКРАД

    4 1 Отговор
    ПРЕСТЪПНИКА БОЙКО -- В ЗАТВОРА ! ТОЙ НАПРАВИ ПРЕСТЪПНИЧКАТА КУНЕВА - ПРЪМОВА , МИНИСТЪР ...... ЗАБРАВИХТЕ ЛИ ?
  • 53 ГАД

    5 0 Отговор
    НА КРАДЕЦ НА ПОМИЯ И СВИНАР , НА КРАДЕЦ НА МИЛИАРДИ И ПРЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРИЯ №1 , АТОМНИ ЦЕНТРАЛИ НЕ МУ ТРЯБВАТ !
  • 54 ivo

    4 0 Отговор
    не виждате ли, Боко хитреца на момента с ход пред новия господар в Белия дом. Търси индулгенция за нов мандат. Само че този път стомничката щр се счупи.
  • 55 Жулиен Гаков

    4 1 Отговор
    На предателя боко (малка буква) аец не му трябва ! В Испания е топличко!
  • 56 Крум

    3 1 Отговор
    За 32 години не можахме да я построим, а газопровода ни го поднесоха на тепсия и ние го отказахме - подарихме го на Турция, та за какво да говорим?! И сега отказването от АЕЦ Белене наистина е 100% врътка - подмазване на Борисов към Байдън! А бе байдън от такива политици! Оставка и затвор!
  • 57 Икономът

    4 0 Отговор
    Идиоти, сър! Големи идиоти!!!
  • 58 И аз да кажа

    2 3 Отговор

    До коментар #36 от "Зайко Байко многознайко":

    Спирането беше основателно. Районът на Белене е рисков в земетръсно отношение! Вие Фукуяма ли искате да си курдисаме? Освен това нямаше пълен договор с фиксирана цена и руснаците (и нашите) непрекъснато я надуваха и щяха да продължат. Решението е правилно, защото от Козлодуй има изградена инфраструктура за пренос и разпределение на електроенергията, а там има два затворени блока и могат да ги заменят с нови. Да не говорим, че реакторите си ги платихме като пионерчета и най-безболезнено е да ги разположим на готова действаща площадка! Стига червени лъжи и вопли! Помните ли, как министърът на енергетиката Петър Димитров със сълзи в очите казваше, че искал енергия за ХОРАТА и как до няколко години ще стигнем до недостиг и режим на тока, ако не построим Белене? Това беше преди около 15 години, той защо не е в затвора за лъжите и белите?
  • 59 Единственият ми личен спомен

    2 0 Отговор

    До коментар #48 от "pbdan":

    Точно! Защо толкова малко пишещи могат да съобразят две + две?!
  • 60 Баро

    1 0 Отговор
    Бойко Бойко това не е асфалт той да пропадне ще го закърпим Това е радиация и ток пропадне ли няма да има кой да го кърпи и няма да има защо да се кърпи Хайде един път Поне направи едно смислено нещо и остави атома на физиците че вече не знам да се хилим ли да ревем ли но Всичко което свърши Остава сега и някоя радиация да ни тресне
  • 61 Стойчо Караилиев

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "То пък Белене щот ше цъфне и ше върже":

    Една ядрена централа дава работа освен на ядрени инженери и на още много други специалисти и хора. От общи работници и дърводелци до шофьори, портиери и медицински персонал. Това е един малък град. И точно поради тази причина хората от града и околността искат да има централа. Другото интересно е, че от 1970 до 1991 година това "омразно комунистическо правителство" построява 6 блока и ги пуска в експлоатация, а "всички обичани, свободни и демократични правителства" за изминалите 30 години не можаха дори да започнат отново АЕЦ Белене!
    А тук чета коментари от сорта на това, че там било земетръсна зона и не било подходящо за АЕЦ, че в Козлодуй имало два затворени блока и на тяхно място можело да се направят 7-ми и 8-ми блок. Хората, които коментират и казват тези глупости са същите неграмотници като тези, които ни управляват вече 30 години. Няма да коментирам защо. Само ще кажа, че за толкова, за колкото построиха АЕЦ Козлодуй, за толкова не могат да сложат две порти на площадката на АЕЦ Белене. И затворените блокове в АЕЦ Козлодий и то под натиск от ЕС са 4-ри!
    До кога ще търпим неграмотни и корумпирани политици да ни управляват и да ни крадат?!

    Коментиран от #62

  • 62 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 4 Отговор

    До коментар #61 от "Стойчо Караилиев":

    АЕЦ Белене е РУСКИ ГАФ, защото некадърниците са проектирали грешно централата върху тиня и по тази причина навремето ПОЛИТБЮРО на БКП спря строежа, въпреки че беше обявен за НАЦИОНАЛЕН ОБЕКТ...

    Коментиран от #63, #64

  • 63 Крум

    2 4 Отговор

    До коментар #62 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Руснаци и гаф? Вицове ли разправяш? Руснаците са с космически години напред от нас, а ние въобще нищо не правим! Всичко до което се докоснем рухва! Некадърно и корумпирано управление на ГЕРБ. Платихме милиарди за оборудването, сега ще търсят да го продават. На кой? Може, ама само за скраб, и нищо няма да вземат. Всичко се съсипва в името да се подмажат на запада! Оставка!
  • 64 Стойчо Караилиев

    2 3 Отговор

    До коментар #62 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Г-н еди кой си... явно Вие сте природен гаф, който ръси глупости. Такива недоразумения като Вас докараха държавата до този хал! Това не е проект за гараж, за да ми говорите измислени тъпотии.
  • 65 Крум

    1 0 Отговор
    То като размисли човек, излиза че е добре, че не го започнаха ГЕРБ този проект, защото вероятно щеше да мине по схемата им "ремонт на ремонта на ремонта......... ". Да, ама това не е свлачището до Рилския манастир! Това е ядрена енергетика! Дано да дойдат някакви свестни на власт и да осъществят проекта! Ще спечелим много повече, освен че ще оползотворим и дадените милиарди!
  • 66 Виж

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    На, кой му пука на хората. Козяк 19 решава, как да бъде. Определящи са чуждите интереси, а не интересите на хората в тая колониална територия. Властимащата върхушка в БГ, работи за чужди интереси, а не за интересите на хората живеещи тук. Слуги и продажници, това са тези, които уж би трябвало да защитават държавните интереси.
  • 67 БОЙКО БУДАЛА

    3 0 Отговор
    ....ВИЖТЕ СЯ... ...ЪЪЪЪЪЪЪ...
    ....МУСТАФАТА ОНЯ ДЕН
    МА ПРИВИКА ДА И СА ЯВЯ
    В ПОСОЛСТВОТО НА САЩ...
    ...И ОЩИ ЩОМ ВЛЕЗОХ...
    МИ РЕЧИ ЧИ НЕМА МНОГО ВРЕМЕ
    ТА ЗА ТУЙ
    МНООО ВНИМАТЕЛНО
    ДА ИЗСЛУШАМ ЗАПОВЕДТА И...
    ..И ДА Я ИЗПЪЛНЯ НЕЗАБАВНО
    И БЕЗУСЛОВНО...
    ...И МИ РЕЧИ ТЪЙ -
    - "ТРЕБЕ ДА ГИ ПРОБВАМЕ
    ТЕА ТАМ РУСКИТЕ РЕАКТОРИ
    ДЕТО СТОЯТ В ГЬОЛА В БЕЛЕНЕ,
    ДАЛИ ША ПАСНАТ
    ДА ГИ ТУРИМЕ В КОЗЛОДУЙ...
    ...ПА АКО НЕ ПАСНАТ В КОЗЛОДУЙ,
    МОЕ ДА ГИ ПРЕНАСОЧИМЕ
    В ЛОМ...,
    ПА МОЕ И В ТУТРАКАН
    ДА ГИ ПРОБВАМЕ...
    ...ТАМЪН ДА МИНАТ
    ОЩИ ДЕСЕТИНА ГОДИНИ...
    ...ТА ХЕПТЕН ДА РЪЖДЯСАТ
    И ШЪ ГИ ДАДЕМ НА НАДИН
    ....ЗА СКРАП...
    ....ДА ГИ НАРЕЖАТ И НАТРОШАТ
    И ДА ЗАБРАВИМ ОКОНЧАТЕЛНО
    ЗА ТЕА РУСКИ РЕАКТОРИ"...
    ....И АЗЕ И КОЗУРУВАХ
    ПА ПОСЛЕ СА ПОКЛОНИХ
    И И РЕКОХ - "НА ВАШИТЕ УСЛУГИ,
    ВАШЕ САЩ - ИНСКО
    ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО...
    ...СЛУШАМ И ИЗПЪЛНЯВАМ
    ИЗОПЩУ БЕЗ ДА МИСЛА...
    ...ЩОМ Е ПО ВАША ВОЛЯ
    И ВАША ЗАПОВЕД,
    ВИНАГИ СЪМ ГОТОВ С КЕФ
    ДА ИЗПЪЛНЯ ВСЯКО ВАШЕ
    НАРЕЖДАНЕ...
    ...АМА АКО И В ТУТРАКАН
    НЕ ПАСНАТ ТЕА РУСКИ РЕАКТОРИ...
    ...ЗНАМ ЕДНО УБАВО МЕСТО
    БЛИЗО ДО БАНКЯ
    С БРАТЧЕДА РАДИ
    МОЕ ДА ГО ИЗКУПИМ ИЗГОДНО
    И ТАМ ДА ГИ ТУРИМЕ РЕАКТОРИТЕ"..
  • 68 ами

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Свърши се с АЕЦ Белене. Какво означава това ОЗНАЧАВА ,КОГАТО ПОПИТАТ КЪДЕ Е БЪЛГАРИЯ ОТГОВОРЪТ ЩЕ Е ЕЙ ТАМ В ТЪМНОТО