Last news in Fakti

22 Януари, 2021 06:55 2 022 39

Валентин Николов: Нов блок в Козлодуй е по-перспективен от АЕЦ в Белене

  • валентин николов-
  • аец белене-
  • аец козлодуй

Двата проекта вече са конкурентни, заяви председателят на Енергийната комисия

Валентин Николов: Нов блок в Козлодуй е по-перспективен от АЕЦ в Белене - 1
Снимка: БГНЕС

Ние транспонираме част от газовата директива, която се опитва да защити страните членки, които транспортират газови потоци извън Европейския съюз - към трети страни, и от друга страна ЕС да може да наблюдава преговорите, които страните членки - като България, които са гранични, водейки преговори да не засегнат интересите на други страни на ЕС, така и да не нарушат съответните принципи, които са залегнали в ЕС и в директивата, която транспонираме.

Това каза в "Още от деня" на БНТ депутатът от ГЕРБ и председател на Енергийната комисия Валентин Николов като коментар на приетите днес на второ четене промени в Енергийния закон.

Той обясни, че промените не касаят само "Турски поток", но и "Северен поток-2" и т.н.

"Слагайки тази част от директивата, ние искаме да задължим правителството да извести вече ЕК за приключения проект, който е част от нашата мрежа, и така Европейската комисия да знае, че съществува такъв тръбопровод, който ще транспортира от трета страна газ през България. Европейската комисия ще бъде вид арбитър и когато има нужда ще се намесва във връзка с тези взаимоотношения, за да може да защити правото в Европейския съюз", отбеляза Николов.

Председателят на Енергийната комисия заяви, че по "Балкански поток" тече газ, но не в пълния капацитет, защото все още не са напълно готови компресорните станции, както и измервателната и компресорната станция в Сърбия, "но вече всичко е в график и ние чакаме този 20-годишен период, когато "Булгартрансгаз" трябва да получи 9 млрд. от преноса на газ през България", посочи той.

Николов каза, че в момента по "Балкански поток" тече газ, който "Газпром експорт" доставя, другата част от капацитета е заета от швейцарска фирма.

С приетите днес промени се преформулират всички услуги, които системният оператор трябва да притежава, "за да може да гарантира сигурността на системата - това е т.нар. "топъл резерв", първичната услуга на системата, вторично ръчно, вторично автоматично. По този начин чрез търгове, които системният оператор ще прави, той ще получава тези услуги от различни източници в целия ЕС", коментира Николов.

Той обясни, че "топъл резерв" означава следното:

"Ако една въглищна централа е спечелила търга за топъл резерв, то в момента тя работи, продава си електрическата енергия на борсата, но не е на пълния си капацитет. Участвала е през системния оператор за услугата "топъл резерв" и при необходимост ще вдигне мощността и ще покрие нуждите при недостиг".

Николов увери, че тези промени ще могат да осигурят по-бързо включване при недостиг и няма да допусне срив. Със сигурност топлият резерв няма да струва на България по-скъпо.

През 2025 г. няма да спираме въглищните централи, а ще спрем държавната помощ към тях, уточни той.

Валентин Николов каза, че "в този законопроект се задължават ЕРП-тата във фактурата да дават товаровия профил на всеки един от потребителите. Когато този профил е наличен - в КЕВР в момента с предходно задължение от Закона за енергетиката вече е направена платформа, в която има оферти. Със своя товаров профил, потребителят ще знае каква цена всеки може да му даде и когато излезе на свободния пазар, той ще има свободата да си избере доставчик на енергия и с едно кликване да сключи договор с него. Това ще стане факт след влизането на закона в сила".

По повод вчерашното решение на кабинета да се използва наличното оборудване на АЕЦ "Белена" за въвеждане на нова мощност на площадка на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов подчерта, че това е преминаване на следващ етап. "Има огромни фирми, които могат да намерят финансиране за 7-ми блок и да направят проект с последните писъци в ядрената енергетика".

Що се отнася до "Белене" и АЕЦ "Козлодуй" - "в момента имаме два конкурентни проекта. Ако единият проект покаже, че има инвеститор, докаже, че има възвращаемост, то този проект ще тръгне. Но аз съм сигурен, че 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" е много по-перспективен и върви по стъпките, които са написани по Европейската комисия", категоричен беше Николов.

"АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ще може да разпределя акциите. Трябва да се структурира собствеността и финансирането, така че Министерството на енергетиката може да прави тази стъпка. /Министерство на енергетиката е принципал на АЕЦ "Козлодуй"/. "Вече имаме предложения, които Министерски съвет може да обсъди във връзка с това разпределение на акциите и финансирането и аз съм сигурен, че това е много перспективно като избор", подчерта Николов.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отсече

    12 1 Отговор
    КАПАЦИТЕТА !
  • 2 choko

    14 7 Отговор
    Напълно подкрепям този проект както за 7-ми така и за 8-ми блок !
    Успех другари!
  • 3 Въпрос

    11 5 Отговор
    Добре бе мислителю, чак сега ли се сетихте ?
    Неможахте ли поначало да достроявате Козлодуй с нови площадки, а сте тръгнали в Белене милиарди да наливате ?
    И кой щеше да иде да работи в Белене, бай Петко от малата ? Да не би да имаме качествени ядрени физици и инженери с опит, за да работят в две атомни или сте си мислили, че някой ще се пресели в село Белене ?
  • 4 да де

    14 4 Отговор
    Тоя палячо защо се прави на луд! Проблема не е в транспортирането на газ, а че е в полза на трети страни за сметка на българите
  • 5 Гошо

    12 2 Отговор
    Едвам прочетох първото изречение, повторих, опитах и трети път и нищо не разбрах!
  • 6 Какво се прайте на луди

    17 2 Отговор
    Нали Херо Ви нареди да спрете рууския проект и да го дадете на фалиралата Уестинхаус. Демек да не се построи нищо а "богата" България да загуби 3 милиарда Е.

    Коментиран от #36

  • 7 въпросче

    9 0 Отговор
    Ами като е по перспективен,защо не сте го започнали още ,ами само си дундите? Хайде ,почвайте монтажа!

    Коментиран от #10, #26

  • 8 АНОНИМЕН

    12 1 Отговор
    Поне от кумова срама питаха ли РОСАТОМ и АТОМСТРОЙЕКСПОРТ ще важат ли и доколко и докъде техните гаранции за оборудването на площадката на Белене?! За да говорят за някаква руско-американо-френска и неизвестно каква още комбинация в атомната енергетика по искане от посланик Херо Мустафа би следвало да са го направили! Херо Мустафа ще се пенсионира или ще отиде другаде посланик! България пак ще бие тъпана, а друг ще събере парсата!
  • 9 С тези приказки

    11 1 Отговор
    А бе, това не беше ли "енергетика" с баничките?!
  • 10 АНОНИМЕН

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "въпросче":

    Може би са осъзнали, че има проблем с лицензирането на площадката в Белене! И остава въпроса за 600 000 000 евро платени на Атомстройекспорт/АСЕ/ за произведено и доставено оборудване в Белене! Остава въпроса за анекса от ноември 2008 заради, който анекс ни осъди АСЕ в Париж! Остава въпроса за Министър-председател Станишев и Министър Румен Овчаров заради действието/бездействието, на които си пишем постове под статии по темата за атомната ни енергетика!

    Коментиран от #24

  • 11 стефан

    11 3 Отговор
    БЪЛГАРИ !, НЕ ВЯРВАЙТЕ НА тези хора!!! Те си сменят мнението по няколко пъти годишно, а сега предизборно разтягат локуми. С тези управници нищо хубаво не чака България.Превънаха ни наистина в ЗАДНИЯ двор на Европа. СТИГА!!!
  • 12 Аман

    8 2 Отговор
    Ша стройме, нема да стройме. Тука ша бъде, не бе там ша бъде. И така 10 години откак ГРОБ са на власт...
  • 13 DW Газта по Северен поток 2 ще захранва

    4 0 Отговор
    Германската Икономика??? Защо Ревете толкова много, по скъпата ли ви харесва, докарана с кораби, или препродадена от Полша??? Или трябва дае препродадена през Украйна?? Явно интересите на Немската индустрия не са важни, този, който ви финансира, той ви пише"нотите"!!

    Коментиран от #22

  • 14 Мунчо

    5 2 Отговор
    Специалиста по доставки на пюренца, кашички и банички за детските градини стана експерт по енергетика по време на управление на шайката, шеф на АЕЦ Козлодуй... . По образование уж би трябвало да разбира от двигатели с вътрешно горене, но у нас сега са на мода калинки те, които ги бутат на място от което те не разбират нищо
  • 15 Сандо

    8 1 Отговор
    За 30 г. България изгуби всякакви перспективи,а ГЕРБ са в ролята на гробари.
  • 16 Възмутен

    8 2 Отговор
    Доколкото помня, точно партия ГРОБ наложи мораториум върху строителството на Белене!!! А БОКО ТИКВАТА КАЗВАШЕ, ЧЕ НИЩО НЕ СТАВАЛО ОТ ТЕЗИ БЛОКОВЕ И ЩЯЛИ ДА ИЗГНИЯТ НА ГЬОЛА!!! После СЪЩАТА ПАРТИЯ ГРЪМКО ГО ПРЕМАХНА С ОБЕЩАНИЯ ЗА НЯКАКЪВ МЕЖДУНАРОДЕН КОНСОРЦИУМ КОЙТО УЖ ЩЕ Я СТРОИ!!! ПОМНЯ СЪЩО И САМОДОВОЛНАТА МОЦУНА НА ТОЗИ, КАТО НИ УВЕРЯВАШЕ КОЛКО НЕКОМПЕТЕНТНИ СА ОСТАНАЛИТЕ И КОЛКО РАЗБИРАЧИ СА... ГРОБ!!!! И СЕГА КАКВО.....? ПОЧВАТ ДА НИ УБЕЖДАВАТ В ДРУГО!!!

    Коментиран от #29

  • 17 бацо

    7 1 Отговор
    Ще върви бизнеса с баничките ли?
  • 18 Мииии

    6 2 Отговор
    Мн обичам баничар да се опитва да разяснява атомна енергетика. Ама, то това е гепираст. А, те са като дялани камъни стават за всичко, но най им се отдават действията пълнене на чекмеджета.
  • 19 ПЕГ

    7 1 Отговор
    Пропаганда! Как един блок ще е по перекспетивен от цел АЕЦ? ГЕРБ мислите ли за бъдещето на България? След 5 - 10 години ще внасяме ток от Турция, макар, че вас до тогава нема да ви има като ГЕП.
  • 20 мое мнение

    4 2 Отговор
    По принцип е така, ако няма да се правят още блокове. Но това решение посазва че нашите управляващи нямат намерение да ползват най-евтиния и екологичен източник на ток, атомната енергия, а мислят да продължават да ни заробват с договори към ТЕЦовете на доган, ковачки, американците и т.н. Защото там лесно се крадат средства и се източва НЕК. В момента ние потребителите плащаме скъпите въглеродни емисии и те ще стават още по-скъпи.
  • 21 Жужене

    6 1 Отговор
    Този ли беше с баничарката? Омазан с техническа грамотност.
  • 22 точно така

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "DW Газта по Северен поток 2 ще захранва":

    Газта трябва да е препродадена през Украйна, чиято газопреносна мрежа пълни гушата на Байдън и терорисните "девократи". Краварите като не могат да сложат ръка на природните богатства в Русия, се пробват да смучат от пътя на тези ресурси и затова газ пик@.т като се сетят как Северен поток и Турски поток ги заобикалят.
  • 23 Жужи

    6 1 Отговор
    Говорейки за местене искат да влезнат в технически процедури и разрешителни и окончателно да закрият Белене. Няма кой да ви вярва.
  • 24 тъп трол герберастки

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "АНОНИМЕН":

    Тая площадка ако нямаше лиценз от МАЕ, никой нямаше да позволи дори да говорим за АЕЦ там, камо ли няколко пъти да правим конкурси. А станишев и овчаров че са боклуци, такива са, ама не те управляват 10г. Работата е че тиквоча не нямаше как да крадне ако ние си строим АЕЦ-а, а краварите го държат с престъпната му дейност и направиха секано на варианта с руската инвестиция.

    Коментиран от #30

  • 25 един от многото

    8 0 Отговор
    Накрая ще го докарате до там , че най добре ще е още някой ВЕЦ на наши хора да смучат водата на язовирите!
  • 26 Отговор

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "въпросче":

    Щото не е перспективно за крадене, няма как правилните фирми да лапнат поръчката и да завлекат 50-60 процента, а нискоквалифицирани подизпълнители да свършат работата за без пари.
  • 27 Знайко

    2 2 Отговор
    Швейцарската фирма държаща част от капацитета на "Балкански поток", е с руски собственици. Т.е. си е руска фирма свързана с Газпром регистрирана в Швейцария. Това означава, че на 100% капацитета на "Балкански поток" е под руски монопол/подчинен е на Путин/. Т.е. няма диверсификация.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 АНОНИМЕН

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Възмутен":

    Всъщност не е точно така! Факт е, че нaврeмeтo при Oрeшaрcки дoйдoхa тримa aмeрикaнcки кoнгрecмeни, "нaпляcкaхa" гo и AEЦ-Бeлeнe и Южeн пoтoк зaминaхa в нeбитиeтo! Ceгa нивoтo e пaднaлo ниcкo дo пocлaник! Факт е, и че в Народното събрание имаше гласуване по въпроса АЕЦ-Белене на 29.03.2012 година.
    Изобщо темата АЕЦ /а и не само/ е дълга и отвратителна! Дължи се първо и преди всичко в липсата на приемственост в защита на държавните интереси - управниците се сменят и се сменят приоритетите, а това както и корумпираността на най-високо ниво води до точно такива резултати! Не е случайност информацията в секретен доскоро доклад на руското разузнаване от около 1920-30 година : "българските журналисти и политици са лесни и евтини за подкупване/корумпиране е модерната дума/"!
  • 30 АНОНИМЕН

    4 1 Отговор

    До коментар #24 от "тъп трол герберастки":

    Да добавим към картинката и калинките министър на енергетиката - Нушка и директора на АЕЦ-Козлодуй Наско дето разбират от енергетика особено пък и атомна, колкото баба ми беше инженер-космонавт!
  • 31 Фактъ

    3 1 Отговор
    Този не месеше ли банички ?
  • 32 мръсни игрички

    0 1 Отговор
    Що редиш глупости бе , като знаеш , пък може и да не знаеш , че с този реактор това не може да се реализира.
  • 33 yhy yhy

    0 1 Отговор
    Шeф нa aтoмнaтa ни цeнтрaлa e Вaлeнтин Никoлoв, кoйтo зa крaткo бeшe зaм.-миниcтър нa икoнoмикaтa, a прeди тoвa дeпутaт oт ГEРБ.

    Днec пo врeмe нa трeтoтo зaceдaниe нa Oбщecтвeния cъвeт пo eнeргeтикa към миниcтърa нa икoнoмикaтa, eнeргeтикaтa и туризмa прeдcтaвитeли oт грaждaнcкaтa квoтa прeдaдoхa дoклaд нa Инcпeктoрaтa към Миниcтeрcки cъвeт зa прoвeркa, извършeнa в AEЦ "Кoзлoдуй", кoятo oт миниcтeрcтвoтo oпрeдeлихa кaтo "мнoгo cмущaвaщa". Прoвeркaтa e прeдaдeнa нa държaвнaтa финaнcoвa инcпeкция и прoкурaтурaтa.

    Припoмнямe, чe oщe нa 15 aприл Фaкти.бг публикувa рaзкрития нa клуб Журнaлиcти cрeщу кoрупциятa, cпoрeд кoитo в чeрнoвa нa дoклaдa ca уcтaнoвeни мнoжecтвo нaрушeниe в aтoмнaтa цeнтрaлa "Кoзлoдуй".

    Днec рeзюмe нa дoклaдa бeшe прeдaдeнo нa приcъcтвaщитe журнaлиcти, кaтo нa въпрoc дaли caмo нacтoящoтo ръкoвoдcтвo нa ядрeнaтa цeнтрaлa нocи oтгoвoрнocт зa извършeнитe нaрушeния, Вacилeв oтгoвoри, чe прoблeмитe в цeнтрaлaтa ca cиcтeмни и нe ca cвързaни c oпрeдeлeни личнocти. Кoпиe нa дoклaдa e прeдaдeн и нa Държaвнaтa aгeнция зa финaнcoвa инcпeкция, кaктo и нa прoкурaтурaтa.
  • 34 българин

    2 1 Отговор
    вече знаеме, че енергетиката ни се управлява от бивши счетоводители, кой на пашата, кой на детска градина. и двамата непрекъсното лъжат
    и сами не помнят какво са казали вчера или онзи ден. паметта е много важно нещо за хората, но голяма част от участващите в управлението на герб са БЕЗПАМЕТНИЦИ.
  • 35 Gen Gurko

    3 1 Отговор
    Само не мога да разбера откога бившите кетъринг-баничари станаха върховни ясрени спецове. Не чакам отговор.
  • 36 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Какво се прайте на луди":

    Някoй мнoгo гo e яд, чe e нaмeрeнo eдинcтвeнoтo вярнo рeшeниe нa прoблeмa c купeнитe рeaктoри ВВЭР-1000. Oчaквaм "брaтушкитe" дa зaпoчнaт c нoмeрaтa cи...
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 кочо

    0 0 Отговор
    престъление да събираш ядрени блокове на едно място.при авария централата загива.
  • 39 Васил

    0 0 Отговор
    Добре че Беше Бай Тошо да направи Атомната централа с 6 реактора иначе щяхме да сме на газени лампи и свещи като Венесуела. За толкова години Герб не можаха даже и един да направят на тях им е трудно даже един свестен път направят камо ли атомна централа.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове