Last news in Fakti

23 Януари, 2021 14:25 2 149 19

Няма да се върнем икономиката преди пандемията, изоставаме от Азия

  • владислав панев-
  • икономическа активност

Коментар на Владислав Панев във фейсбук

Няма да се върнем икономиката преди пандемията, изоставаме от Азия - 1
Снимка: фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Много хора, с които говоря очакват, че с края на пандемията ще се върнем към обичайния живот и икономическа активност преди нея.

Няма да е така. Някои неща трудно ще се възстановят. Икономиката не вървеше и преди Ковид. Пандемията дойде дюшеш на властта (не само в България), защото обвини вируса за всички несгоди.

Но неравенствата и изтъняването на средната класа са проблем отпреди пандемията. Дължат се на икономиката на стероиди, практикувана в целия западен свят. Негативни лихви, безплатни пари от еврофондове от нашата страна на океана, дефицити от другата. Всичко това няма да изчезне с вируса. Те са причина за изоставането спрямо Азия.

Печатането на трилиони се възприема като универсално лекарство. Само, че то е дрога. Пристрастяваме се и не можем да си представим живота без нея. И се чудим защо доходите в Китай са вече по-високи от нашите.

Лишаването от наркотици е болезнен процес. Най-вече за върхушката, свикнала да прибира дебели комисиони от безплатните пари. Но е необходимост ако искаме да възстановим предприемачеството и средната класа. Другото е олигархия, бедност и подаяния от джипката.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Четник

    28 0 Отговор
    От Африка,от Азия сме на светлинни години изостанали.Справка—Виетнам.

    Коментиран от #15

  • 2 ТаУмВзе

    18 0 Отговор
    Пропусна да кажеш, че дигиталните пари и хартии, които печата моше, нямат златно покритие. Просто хартия и дигитални цифрички, за да хамстера Роб да върти колелото на безумието.

    Коментиран от #5

  • 3 Овчарник

    26 0 Отговор
    Този човек отдавна е осъзнал че овцете не ги изяжда вълкът а чобаните.
  • 4 Мисирки

    5 1 Отговор
    Заглавието някакси няма смисъл...

    Коментиран от #19

  • 5 Амиии

    4 13 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Баш като омачканите рубли, струващи като тегло по-евтино от тоалетната хартия. С други думи - бършете се с рубли, товарищи!

    Коментиран от #8

  • 6 Аз40🏴‍☠️

    3 0 Отговор
    Вие само се замислете. Д-р Рон Пол казва, че "ръководителят на неоконсервативния Атлантически съвет написа статия, призовавайки НАТО да приеме обявяване на война по член 5 срещу вируса COVID-19!". Влезте му в сайта, вижте сами. Интелигентен човек.
  • 7 Врачка

    11 1 Отговор
    Трагичното е,че системата на образованието е в колапс.Представете си каква армия от безработни невежи без никакви умения ще залее бюрата по труда.Кръчмите и хотелите поемаха част от тези толупи но лятоска ще е феерично
  • 8 789797

    15 1 Отговор

    До коментар #5 от "Амиии":

    Русия купи най-много злато в света последните години. Рублата има покритие , докато доларът е просто хартия.

    Коментиран от #14

  • 9 Госпожо врачка,

    1 2 Отговор
    част от позициите в туризма са антитолупски. Обяснявате без да познавате сферата.
  • 10 ман

    12 1 Отговор
    ЕДНА ТОЧНА И ХУБАВА СТАТИЯ КОЕТО Е РЯДКОСТ В ЖЪЛТЪКАВИЯ САЙТ.
  • 11 Куул

    10 0 Отговор
    Добра статия , напоследък рядко дават изказвания на интелигентни хора. Лошото е че няма за момента възможност за събиране на достатъчно голяма група от грамотни интелигентни хора, които да се жертват да поемат управлението на тази територия.

    Коментиран от #13

  • 12 Един от народа

    4 0 Отговор
    Хубава статия, но бих си позволил да прибавя, че може да се тълкува в минало време разглеждането на икономическият анализ със преди кризисните инструментариуми . Защото от началото на кризата /пандемията/ икономиката и нейните световни досега действащи принципи и мерила се промениха тотално. Което отдавна трябваше да се случи. Най-печаливш от ситуацията е Старата Демократична Западна Европа. Населението е най-богато, финансовият сектор е най гъвкав и икономиката е реална. Китай вече е принуден да се развива регионално. САЩ печатят "дрогата", но виждат, че прекалиха и вече не действа и борсовите бързи милиони не са реалната икономика. Другите държави от третият свят от който сме и ние, можем само да чакаме да премине кризата, защото нямаме кадровият капацитет да можем да се възползваме от рестартът.
  • 13 Един от народа

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "Куул":

    Адмираций ! Изключително сте прав. Проблемът не е в жертвоготовността а в това, че всички, който бяха на власт, в момента са на власт и в тези, който за в бъдеще ще са на власт, работят изключително прецизно и целенасочено да не могат да застанат млади и почтенни, добре възпитани интелигентни хора, защото по естествен път ще загубят всичко което откраднаха, крадът и ще крадът.
  • 14 Aмии

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "789797":

    Ми като е с покритие, нека туалетпапира е по евтин от рублата! Засега нъцки.
  • 15 123

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Четник":

    Колко ще бъде БВП и икономиката на България зависи само от Българите.България вместо да използва Евро фондовете 100% за целата за която са дадени,.Да закупуват предимно Български стоки и услуги с тези пари, и най строго да контролират изплащането на тези ЕС фондове да отидат по предназначение, за да се се увелиат заплатите на Българите и подобри жизнения стандат. То Българите сами си крадът между 60 и 80 % от тези ЕС фондове,като откраднантите пари отиват да лежът в чужди банки, за закупуване на чужди скъпи автомобили, къщи в чужбина, ресторанти и ваканции в чужбина. Тези откраднати от българи ЕС фондове не генерират БНП и доходи за България а за чужди страни.Колкото до Виетнам номиналния доход във Виетнам е 3498 $ на година, в България е 9826 долара на година.Ако всички пари от ЕС се ползват по предназанчение ,както и всички пари които държавата инвестира, то ръста на растеж на Българската икономика ще бъде от порадъка на 5-8% растеж а не от 1 до 3% растеж.
  • 16 no name no face no number

    1 1 Отговор
    Пожелавам Успех на Азия дано размаже еврогейците и краеарите да ги набучи на шишове икономически
  • 17 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    За съжаление ние едва ли някога ще СИ върнем икономиката преди 1990 година !!
    Там е трагедията на нашата държавица, която затъва демографски и икономически, че и по всички направления.
  • 18 Мухаа,хаа!

    2 0 Отговор
    Каква Азия,какви пет лева?Че съседите ни - мамалигари,който през 90-те буквално гладуваха,и се радваха ксто деца,когато им подам няколко цигари" Арда" през прозореца на колата,сега са поне пет пъти по добре от нас.Щом маса българи пътуват всяка сутрин до там на работа и вечер се връщат с ферибот ( само за него харчат2 евро дневно) представете си,в какъв разбит и опоскан обор се превърнахме.При Тато внасяхме виетнамци да работят.Във фабрики,комбинати, строителство.Сега не можеш ги примами с нищо да дойдат.Освен тези,залостили се в Илиенци от десетилетия.
  • 19 Ужас

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Мисирки":

    Не само, че няма смисъл ,а и глупаво до бога?
    Как можем, ние да се сравняваме с Азия???
    Те изпревариха Сащ, Великобритания и Европа отдавна ,
    ние усъвършестваме кражбите от бюджета,
    вече 30 години ,срам и позор,
    няма ли някой "откачен", да покаже "истинска" промяна???