26 Януари, 2021 17:26 4 382 27

Полша тъне в боклуци от Германия

  • полша-
  • германия-
  • сметище-
  • боклук

Еколози апелират към правителството във Варшава да забрани вноса на отпадъци от чужбина, защото страната не е в състояние да преработва дори собствения си боклук

Полша тъне в боклуци от Германия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всяка година в Полша се изсипват хиляди тонове боклук от чужбина. По-голямата част от него идва от Германия - често нелегално. А Полша не успява да се справи дори със собствените си отпадъци.

В трапове и ями, по полета и в гори, край пътища и в изоставени стари складове: Полша е задръстена от боклуци. Тя внася тонове отпадъци от чужбина - от Великобритания, Италия, Австрия. Но най-много идва от Германия: 70 процента от вносния боклук в Полша идва от западната ѝ съседка.

Сметището на Европа

По данни на Лявата партия, през 2018 година Германия е изнесла около 250 000 тона отпадъци в съседна Полша. Към тях се добавят и стара хартия и пластмаси, които не се нуждаят от специално разрешение за износ в страните от ЕС, т.е. става дума за боклук, който не се регистрира.

Освен това на операторите в Полша не им е разрешено да приемат или рециклират видовете боклук, който пристига в страната. А това означава, че той често е незаконен, казва Беата Меренда от оторизирания орган за защита на околната среда в Долна Силезия, който контролира вноса на отпадъци, влизащ в страната през Вроцлав.

Играчите в незаконния бизнес с отпадъци знаят как да излъжат системата, обяснява Меренда. "Така например те декларират стара пластмаса, а в действителност внасят битови отпадъци или бракувани коли", казва тя.

Трудно е да се каже колко хиляди тона нерегламентиран боклук преминава границата по този начин. Или пък боклук с фалшиво описание. Меренда посочва, че 20-те внезапни проверки, направени от нейната агенция през 2019 година, са установили 14 случая на нелегален и неприкрит внос на отпадъчни течни субстанции, медицински и несортирани битови отпадъци.

"Германските компании могат да намалят наполовина разходите си за складиране на боклука, ако го изнасят при нас", твърди Меренда. А в Полша има хора, които приемат тези отпадъци с готовност.

Мръсният бизнес с боклуците

Това е доходоносен бизнес и за двете страни, дори и когато нарушават закона, казва Гжегож Виелгосницки, инженер-еколог в Технологичния университет в Лодз. Той дава следния пример: полска компания предлага на германски оператор да му откупи пластмасови отпадъци, които уж ще рециклира легално в Полша, след като си издаде разрешително. "В действителност обаче тази компания притежава единствено парцел земя и може би багер за разтоварване на отпадъците. И нищо друго", каза Виелгосницки. "Контролният орган също не проверява дали въпросната фирма разполага със съответното оборудване и съоръжения, но въпреки това издава разрешението за рециклиране. След това отпадъците обикновено просто се изгарят", казва той.

Вместо да използват съвременни инсталации за изгаряне на отпадъци и технологии, планините от боклук понякога се изгарят, за да се пестят пари. Голяма част от тези отпадъци обаче съдържат вредни вещества и химикали, а това има отрицателни последици както за хората, така и за околната среда.

"Ние сме сметището на Европа", казва по този повод Пьотр Барчак от полската екологична организация Zero Waste. Той критикува полското правителство, че не прави достатъчно, за да спре незаконния бизнес с отпадъците. "Издават се твърде много разрешителни, а контролът е твърде слаб", казва той. Затова експертът призовава за по-строги наказания и по-тясно сътрудничество между германските и полските екологични власти. "Германските компании би трябвало да следят къде отиват отпадъците им и да се интересуват какво се случва с тях в Полша, вместо да си затварят очите", добавя той.

Полша не се справя дори със собствените си отпадъци

Полските еколози апелират към правителството да забрани вноса на отпадъци от чужбина, защото страната не е в състояние да преработва дори собствения си боклук. Полша не разполага с достатъчно съоръжения за рециклиране и обезвреждане, казва Барчак, който по начало е критичен към износа на боклук. "Тези, които са произвели отпадъците, трябва да поемат и отговорността за тяхното обезвреждане, а не да я прехвърлят към по-бедните страни, където цената за складирането им е по-ниска, както в случая с Полша", каза той.

Екологът обаче се опасява, че докато цените в Полша са по-ниски, мръсният бизнес с отпадъците ще продължи да процъфтява.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Камората

    58 3 Отговор
    А България тъне в боклуци от Италия.
  • 2 честен ционист

    38 4 Отговор
    Накрая всичко заминава в Латвия. Така и у кочинката и Румъния цяла Югоизточна Европа кара нов внос всяка седмица, а въздухът мирише на фашкии всяка нощ.
  • 3 Поляците

    42 0 Отговор
    го внасят , и те като Ганьо - за пари !
  • 4 Монгола

    36 0 Отговор
    Важното е, че полското бунище е член над ЕС!
  • 5 Лех Валенса

    65 2 Отговор
    Демократичен боклук от приятелите немци. Затова беше борбата, бившите републики от СИВ да се превърнат в бунища на западни отпадъши!
  • 6 Свободно

    34 0 Отговор
    ... движение на пари, стоки, хора и... боклуци!!! Само че от това движение се възползват няколко страни. Останалите са пълнеж.
  • 7 тхйт

    17 5 Отговор
    Поляците са си мърлячи.. няма нищо чудно.
  • 8 Ще излезе

    39 2 Отговор
    мръсната тайна на зелените германци
  • 9 оня с коня

    17 0 Отговор
    В България имаше протести против горенето на боклуци от други Държави,но се оказва че те са били в Подкрепа на ПОЛША
  • 10 Бай Турко

    21 3 Отговор
    Путин е виновен

    Коментиран от #19

  • 11 Смех !

    31 0 Отговор
    Добре дошли в ЕС !
  • 12 Познат сценарий

    30 3 Отговор
    И отново проблеми, и отново Германия. Тази страна си остава проблем за Европа, особено с факта, че е яхнала ръководството на ЕС! И следи за вредни емисии, и налага санкции. В Европа за да проченят нещо, засягащо дори квартал правят реферемдум, а нас евтеина българомразец ни набута в ЕС, барабар с трабанта си, без да пита никого! Съд и затвор и за него, и за мадридския комарджия!

    Коментиран от #14

  • 13 ХАХАААА

    26 0 Отговор
    Евроатлантическа преспектива!
  • 14 мдда

    9 12 Отговор

    До коментар #12 от "Познат сценарий":

    явно не знаеш история... набутаха ни в ЕС точно БСП и такива кадри на БКП като Георги Пирински.

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ужасонн

    22 1 Отговор
    Точно това им е нужно на западните л@йн@ри!!! Да си дават боклука на държавите!!! И какво ще постигнат? Планетата ще стане сметище така или иначе, независимо от къде ще се почне!
  • 17 плевен

    20 1 Отговор
    А нас като ни заливате всеки ден с Дойче В.... , да не мислите, че е по- хигиенично?
  • 18 Ккккккк

    18 2 Отговор
    Дойче зеле няма ли да напише нещо за отговорността на Германия в цялата схема. То бива двойни стандарти и лицемерие ама и то трябва да има някакви граници!
  • 19 1234

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Бай Турко":

    ...и Доналд Трънп също, тея расисти , диктатори са виновни за всичко
  • 20 Рошко

    7 0 Отговор
    Щом е написано от дойче зеле значи е вярно 🤔🤔🤔, нали трябва да си вярваме че само ние не сме сметището на Европа
  • 21 анти НАТО

    16 1 Отговор
    Там където Хитлер не успя НАТО се справят чудесно.
  • 22 Нане

    11 0 Отговор
    я ощи един кенеф като нашия! За тях славянските земи са за това.
  • 23 Шпек

    14 1 Отговор
    Друго си е Германски боклук.Поровиш,поровиш,по изкочи 500€ и те плесне по челото.
  • 24 ПРЕСТЪПНИК

    1 0 Отговор
    ЧЕ ТО И ТУКА Е ТАКА И ПАК ОТ ГЕРМАНИЯ И ИТАЛИЯ , ПЪЛНЯТ ЧЕКМЕДЖЕТОООО
  • 25 Чеее то

    2 0 Отговор
    Чеее... то немците си изнасят боклука точно в окупираните от Полша земи след Втората световна война.

    Коментиран от #26

  • 26 No Exit

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "Чеее то":

    Половин полша е на немска земя след окупация и геноцид от съветския съюз. И за какво им беше това на комунистите? На ви ся полша! На ви ся украйна!

    Коментиран от #27

  • 27 На Европа

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "No Exit":

    Още при създаването си Полша окупира немски земи в Померания,Силезия и Източна Прусия. Окупира и литовска земи ведно със столицата Вилнюс. Окупира земи от Беларус и Украйна,а през 1938г. и Тешинска област от Чехосоловакия. Шлятата ... това е Хиената на Европа.