Last news in Fakti

28 Януари, 2021 16:00 4 076 42

Изпитвам задух, неудобство и общо неразположение от вируса „ГЕРБ 2011-2021"

  • добрич-
  • добруджа-
  • здравеопазване-
  • тодор петров-
  • стойчо стойчев

Симптомите са корупция, 111-то място по свобода на словото, рекет, шуробаджинащина, беззаконие и бедност

Изпитвам задух, неудобство и общо неразположение от вируса „ГЕРБ 2011-2021" - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От "Фрог Нюз" разпространиха писмо от добруджанеца Тодор Петров, който разказва историята на Стойчо Стойчев – починал, молейки се за въздух. ”Трудно е да бездействаш и наблюдаваш как твой близък се мъчи, но нямаш избор, тъй като МБАЛ-Добрич АД е най-доброто, с което разполагаш.”, пише той. Лечебното заведение от години страда от липса на финансов ресурс за обезпечаване на нормалната си работа и също така от липса на персонал, добавя авторът.

Вижте цялото писмо на Тодор Петров:

ДО Г–Н КОСТАДИН АНГЕЛОВ
ДО Г–Н БОЙКО БОРИСОВ
Отворено писмо

Уважаеми г-н Ангелов,
Уважаеми г-н Борисов,

Пише Ви един добруджанец обзет от тъга, безпокойство, страх, гняв и надежда. Тази палитра от чувства бе породена от репортажа на Миролюба Бенатова в Алтернативата по ТВ1 на 25.01.2021 г. В това разследване става дума за един добруджанец на 85г., казва се Стойчо Стойчев. Познавате ли го? Съмнявам се, в нашия край нямаме големи инфраструктурни проекти, които да инспектирате, поради тази причина не очаквам да сте пътували до Добруджа скоро. Ако трябва да съм честен, и аз не го познавам, но се разстроих от това, което е преживял, защото се наложи да изпита на гърба си цялата некомпетентност на държавното управление и неспособността на водещи политически фигури да овладеят здравната криза в страната.

Тъжно ми е за неговото семейство, което цял живот ще помни, че Стойчо Стойчев е починал, молейки се за въздух. Чиста човешка съпричастност към болката на едно обикновено семейство като моето, което е зависимо от решенията на хора като Вас. Трудно е да бездействаш и наблюдаваш как твой близък се мъчи, но нямаш избор, тъй като МБАЛ Добрич АД е най-доброто, с което разполагаш. Знаете ли, господа, че към 31.12.2018г. населението на област Добрич е 173 831 души - това представлява 2.5% от населението на страната. Знаете ли колко болници обслужват всички тези 173 831 души? Ще Ви помогна с отговора – ТРИ многопрофилни болници, които се намират в Добрич, Каварна и Балчик. Интересното в този казус е, че според „Анализ на дейността на МБАЛ Добрич АД към 31.03.2020г.“ и „Програма за устойчиво развитие на дейността на „МБАЛ-Добрич АД за 2017г.“ болниците в Балчик и Каварна „(...) не разполагат с нужния капацитет и нива на компетентност за оказване на спешна и неотложна помощ(...)“, а МБАЛ-Добрич АД „(...)е единственото лечебно заведение в региона, което разполага с необходимия капацитет и оборудване, отговарящо на високите изисквания на Медицинските стандарти по основните медицински специалности и разполага със Спешно приемно отделение на територията си(...)“. Това е доста далновидно, няма пари за много болници, нека да има една, но да е добра. За съжаление се налага да напиша тези думи иронично.

Ето тук се появява моето безпокойство - лечебно заведение, което от години страда от липса на финансов ресурс за обезпечаване на нормалната си работа и също така от липса на персонал. Мисля, че е редно и да повдигнем темата с лошите условия в стаите на пациентите, липсата на качествена модерна апаратура, и сега е моментът да попитам за една система за кислород, която работи на принципа, цитирам: „ще чукнеш апаратчето и въздуха ще тръгне“. Тревожа се за всички останалите 173 830 души в областта, ако им се наложи да се лекуват в същата тази болница, дали ще успеят навреме да „чукнат апаратчето“.

След безпокойството изпитах страх, най-силното чувство от всички. Страхът се появи след като разбрах, че МБАЛ Добрич АД е получила оценка „отличен“ от Акредитационния съвет (Заповед №17-18/21.04.2017г., подписана от министър Илко Семерджиев). Това означава, че болница, която си сменя ръководството 3 пъти за 5 години, без достатъчен финансов ресурс и без достатъчно специалисти, има право да обучава бъдещи такива. Има известна логика в това решение, но мисля, че е важно да се конкретизира как точно се поставя самата оценка. Правилната методология е разписана в „Наредба № 18 от 2005 г. за критериите, показателите и методиката за акредитация на лечебните заведения“, където някои от изброените в Приложение №1 ми привлякоха вниманието.

• Критерий № 3
3.1. Изпълняват се в срок предписанията на органите на регионалните здравни инспекции съобразно действащите в страната здравни норми и изисквания.
3.2. Съответствие на наличната медицинска апаратура и оборудване с изискванията на медицинските стандарти за нивото на компетентност на отделните структури на лечебното заведение.
3.3. Над 80 % от медицинската апаратура в лечебното заведение, която се изисква за нивото на компетентност на съответната структура, е с година на производство след 2000 г.
3.4. Извършва се периодична профилактика и поддръжка на наличната медицинска апаратура.

Ето тук се появи гневът, господа политици.

• Извършва ли се периодична профилактика и поддръжка на налична медицинска апаратура, или този модел работи с почукване?
• Нормално ли е да продължава проблемът с лечението на ковид болни, след като на 11.08.2020г. сменихте ръководството на болницата точно с тази цел?
• Изхарчените 244 737 лв. от дарения за нова апаратура, които също са добре дошли, но не можеше ли да се направи и една профилактика на системата за кислород?
• Защо и в здравната система решаваме проблемите на принципа на ГЕРБ – ремонт на ремонта и покриване на проблем с нов?
• Защо лятото не се използва практично и болниците от нивото на тази в Добрич да се подобрят и адаптират за втората вълна от Ковид-19?
• Защо продължавате да жертвате живота на обикновения български гражданин заради властта и парите, които така обожавате?
• Как спите на „мека пухена възглавничка“, когато ние обикновените хора се молим за глътка кислород?
• Защо инвестираме милиарди в големи инфраструктурни проекти по време на невиждана здравна криза в страната?
• Защо ваксинираме по 20 души на ден?

Господин Борисов, аз също съм заразен с COVID-19 в момента, но не ми пречи. Изпитвам задух, неудобство и общо неразположение от вируса „ГЕРБ 2011-2021“. Симптомите на вируса „ГЕРБ 2011-2021“ са корупция, 111-то място по свобода на словото, рекет, шуробаджинащина, беззаконие и бедност. Мисля, че е време ние всички да чукнем апаратчето и въздуха да тръгне.

БЕЗ уважение: Тодор Петров


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 74 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мда

    85 8 Отговор
    Браво!

    Коментиран от #33, #40

  • 2 Последния Софиянец

    74 7 Отговор
    Вируса ГЕРБ лови простите хора.Унищожава мозъчните клетки.
  • 3 И АЗ

    48 6 Отговор
    СЕ ЧУВСТВАМ ТАКА. И ГЛАВОБОЛИЕ.
  • 4 истина е

    71 7 Отговор
    Това не е държава ,а мафиотска територия населена с роби които са експлоатирани за жълти стотинки !
  • 5 Професионалист

    76 7 Отговор
    Напълно съм съпричастен с Вас г- Петров. Но не са виновни те,а ние,че допуснахме да се гаврят с нас и продължаваме да ги траем.
  • 6 Бонго Васил

    8 69 Отговор
    Всеки луд започна да дава акъл....

    Коментиран от #15

  • 7 MmAaHh

    62 6 Отговор
    Наред с "магистралите" е пропуснал да спомене и за потрошените милиарди за американските изтребители. Точно това беше покупката, която изобщо не ни трябва в момента. Ама много напъваха... заради комисионната в джоба на хора, които стават все по-дебели и по-дебели... Сещам се за двама такива...

    Коментиран от #38

  • 8 Мики Маус

    56 6 Отговор
    Свинщината е пълна. Към статията няма какво да добавя!!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 BGЭХП

    9 59 Отговор
    РАЗВРЪЗКАТА НА ВИРУСА ГЕРБ ЩЕ БЪДЕ СИНЯ БЪЛГАРИЯ НА ИЗБОРИТЕ
    БОЙКО ЩЕ МАЧКА КАТО ВАЛЯК ЗА 12 та ИЗБОРНА ПОБЕДА
    БОЙКО ВАЛЯКА

    Коментиран от #13, #18

  • 11 Миризлив пор

    16 15 Отговор
    Проблемите на болницата в Добрич са от преди много години, липсваха специалисти още преди царя да дойде да ни оправя за 800 дена. Кога дойде ББ вече болницата беше просто една празна сграда.
  • 12 Потрес

    26 6 Отговор
    Може ли някой да ми каже политик от герб, бсп, дпс, оп да няма досие и “партизанско име”. До ко га!
  • 13 Ахахаха

    20 5 Отговор

    До коментар #10 от "BGЭХП":

    Гледай да не те смачка някой трактор
  • 14 9999

    27 3 Отговор
    Не ни дават да отваряме заведенията ама и ваксинация
    няма.След като тия от файзер не ни пускат ваксини
    вземете от руснаците докато чакаме файзер да ни пусне
    ваксина тия около нас ще се преборят и ще си отворят
    икономиките ние пак на опашката.
  • 15 Бамбуков

    28 6 Отговор

    До коментар #6 от "Бонго Васил":

    То че си Бонго е ясно . То и вожда е Бонго. И крайно време е да ви пратиме там където ви е мястото.
  • 16 траурна агенция

    24 4 Отговор

    До коментар #9 от "Радио Елто":

    Ела да ти взема мярката . Можеш ли да обясниш как хора които и без това са изолирани и живеят по сами по селата се заразяват ?
    Нито в градския транспорт се возят , нито ходят на работа , че да контактуват с много хора.

    Коментиран от #23

  • 17 Българка

    44 7 Отговор
    Поклон за статията пред автора й! Всичко написано е вярно и гарантирано за всички поданаци от ГЕРБ
    Оставки, съд, затвор и конфискация!
    Да си освободим държавата от циничните окупатори!
  • 18 9673

    14 4 Отговор

    До коментар #10 от "BGЭХП":

    Да, очевидно, тебе вече те е смачкал та няма накъде. Но нас не може да смачка! Запомни го добре и ... пиши грамотно, стига си пищял във форума. Достатъчно да оставиш като коментар само една главна буква и ще знаем кой си и какво искаш да кажеш.
  • 19 Домовчиев

    20 5 Отговор
    За мене затвориха цяла болница. Здравеопазването е добро
  • 20 Съвет към добричани

    24 5 Отговор
    Пишете се сигани. Ще се разтърчат институции, ще дотърчат министри, посланници от голями посолства,лидери на партии, НПОта,дори от СЗО може да размахат пръстче на оня от Банкя.
  • 21 Основният

    25 6 Отговор
    проблем е членството ни в ЕС. Как да свалиш Българската мафия от власт,след като Европейската мафия я субсидира и изобщо не се интересува от обикновенните българи. Ние сме обречени и не се ли вдигне "НАРОД ПОРОБЕН" след няколко години постепенно ще изчезнем завинаги.
  • 22 Българка

    5 20 Отговор
    До автора на статията.Кото имате тези проблеми бързо при Корнито.Тя знае лекарството.Вече десет години опозиция и вируса не я лови.

    Коментиран от #24

  • 23 Радио Елто

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "траурна агенция":

    Господине, недейте да заплашвате, аз съм след инсулт и с единия крак вече съм ритнал камбаната.

    Коментиран от #41

  • 24 Си ган

    13 6 Отговор

    До коментар #22 от "Българка":

    Бате Бойко всяка вечер за нея се моли, че откакто е на чело на БСП/БКП я бие под път и над път на избори..

    Коментиран от #27

  • 25 Матей

    12 5 Отговор
    Ще му чукнеш,аха,докато не изтряскаш хищника по кратуната с дебела сопа,няма да пусне кокала. ЕДИН ВИРУС БРОДИ ИЗ БЪЛГАРИЯ--ВИРУСА НА ГЕРБЕРИЗМА.Време е за написване на антигерберски манифест.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Вируса с корона

    15 4 Отговор
    Бойко не може да прочете и осмисли това писмо. Затова ще му го преведа : авторът иска да каже: оставка, съд, затвор
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 не 1 писмо

    15 4 Отговор
    боко тиква от сорта празна кратуна,дали ги чете отворените писма,дали разбира написаното в тях,или още чете романа винету?

    Коментиран от #34

  • 32 123121

    6 19 Отговор
    Мноого сте кухи, забравихте какво беше 1990-2008 г .....................
  • 33 Алфред Нобел

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мда":

    Дакапо!
    100 пъти?
    Няма да е пресилено ,да го предложим за министър!
  • 34 Не не ги чете

    8 3 Отговор

    До коментар #31 от "не 1 писмо":

    Ако вземе да ги чете, му трябват, седмица две ,
    А през това време ,току виж Делян Пеевски, и Доган
    го изпреварили с 100 -тина милиона , повече на сметка?
  • 35 Кси

    2 0 Отговор
    Симулираш, парцал
  • 36 БОКЛУЦИИИ

    4 1 Отговор
    АЗ ПЪК ИМАМ ДИАРИЯ ОТ БОКО И ГЕРБ , НО И СТАНИШЕВ СЪЩО МИ ДАВА РЕАКЦИЯ !
  • 37 БАТИ ТЪПОТО

    5 5 Отговор
    ЧЕРВЕНИЯ БОЙКО И СИНИЯ ГЕРБ ТОВА МЕ КАРА ДА МИ КИПВАТ НАЙЛАТА !
  • 38 минувач

    3 5 Отговор

    До коментар #7 от "MmAaHh":

    Грипените по-добри ли са ? Или да си купиме МИГ?
  • 39 Мила

    4 3 Отговор
    Превъзходен коментар. Браво на автора!
  • 40 Читател

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мда":

    Да предложим човека за Депутат, от Партията на протестиращите ,или ако има такива които , не искат да бъдат корумпирани ,да го поканят?
    "ГЕРБ" не е подходяща партия, итател за тази цел!
  • 41 Стара истина

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Радио Елто":

    Споко!

    "Ако ти е писано, да се удавиш, няма да се обесиш"!

    Пожелавам ти , да пишеш тука , още 100 години!
  • 42 любител

    1 1 Отговор
    браво бе пич ти си надявам се един истинси българин който показва истината-реалноста в тази държава без да се бои и застава зад това с името си а не с разни псевдоними.жалко че няма такива хора в парламента.дано да има в следващия за благоденствието на Б-я.