Last news in Fakti

4 Февруари, 2021 12:27 2 889 14

Украйна с нов документ за хибридната война на Русия срещу нея

  • украйна-
  • русия-
  • бяла книга-
  • разузнаване-
  • военни

„Бялата книга 2021“ очертава текущите международни заплахи за украинската сигурност

Украйна с нов документ за хибридната война на Русия срещу нея - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Още от независимостта на Украйна нейните служби за сигурност и разузнаване се борят за своята независимост. По време на ранния постсъветски период те работеха с манталитета на КГБ от времето на Студената война, а за основен противник се смяташе Западът. Нещата отдавна обаче се промениха. В годините след Евромайдана през 2014-а в разузнавателните служби на страната се проведе закъснял процес на укранизация. Това си личи от наскоро публикуваната „Бяла книга 2021“. В 74-станичния документ се прави анализ на текущите международни заплахи за украинската сигурност, пише atlanticcouncil.org.

Документът е важен момент от историята на украинската общност за сигурност. Това е първият път, когато Службата за външно разузнаване на страната излиза публично по този начин с подробности за опасностите, пред които е изправена Украйна.

В миналото разузнавателните служби на страната култивираха образ на мистерия и предпочитаха да останат в сянка. Настоящата промяна към по-голяма откритост е добре дошла, не на последно място, защото показва, че днешната Служба за външно разузнаване (FIS) е концентрирана върху външни врагове и не е заета с шпиониране на западни туристи.

Докато наскоро създадения образ на откритост на украинските разузнавателни служби е нещо добро, съдържанието на публикуваната Бяла книга е още по-значимо. В нея като основна заплаха за сигурността на Украйна се явява Русия. Самият факт, че това се споменава открито е знак, че разузнавателните служби вече не са русифицирани, а това е от съществено значение за държава, която кандидатства за членство в НАТО.

В доклада е посочен разнообразен набор от инструменти, използвани от Русия в продължаващата хибридна война срещу Украйна. Те включват опитите на Москва от 2014 г. да дестабилизира Украйна чрез насърчаване на движенията за сепаратизъм в украински региони като Одеса и Закарпатия.

Информационната война на Русия срещу Украйна е ключов елемент от Бялата книга, както и все по-широкото използване на кибер атаки от Кремъл. Чрез социалните медии и анонимността в интернет, Русия разпространява своите разкази в украинското информационно пространство. Ключовото послание на Москва е представянето на Украйна като нестабилна държава, склонна към крайнодесен екстремизъм. Единственото решение според Кремъл е връщането на Украйна в руската сфера на влияние.

Това послание остава непроменено през последните 7 години на необявена война между двете страни. Русия също популяризира същите идеи в международен план като част от усилията за забиване на клин между Украйна и западните партньори на страната. Междувременно използването на беларуския сателит за комуникация на пропагандата на Кремъл с украинската аудитория нарасна значително след оспорваните президентски избори в Беларус през август 2020 г., сочат констатациите, публикувани в Бялата книга.

В доклада се отбелязва, че в окупиран Крим Русия е събрала над 32 000 войници и „активно изгражда ударни сили на въоръжението на Руската федерация, увеличава броя на войските и го оборудва с нови видове оръжия и военна техника, като същевременно създава условия за укрепване на техния ядрен потенциал на въпросната територия“. В книгата се посочва, че Кремъл гледа на Крим от чисто военна гледна точка и не проявява особен интерес към подобряване на жизнения стандарт на местните жители.

Други аспекти на руската хибридна война включват усилията на Москва да легитимира окупираните територии на Източна Украйна на международната сцена. И накрая, в доклада се посочват екологичните проблеми в Азовско море от продължаващата руска окупация.

Бялата книга на украинската служба за външно разузнаване е точно това, което бихте очаквали да видите от страна с амбиции за членство в НАТО. Всъщност докладът включва подробности за усилията на FIS да станат пълноправни участници в комуникационните системи на НАТО и неговите разузнавателни служби. НАТО обаче не е нито благотворителна организация, нито рицар в блестяща броня, който спасява държави в беда. Страните, които успеят да се присъединят към Алианса, го правят, защото са инвестирали време и пари в модернизация и така са спечелили членството си. Предвидените в украинския държавен бюджет 4 млрд. гривни (приблизително 140 млн. USD) за външни разузнавателни операции e особено важен сигнал. Това показва, че Украйна е готова да инвестира в собствената си сигурност. За разлика от сега, през последните 5 години бюджетът на FIS е недофинансиран с около 6,8 млрд. гривни (240 млн. USD).

В перспектива траекторията на Украйна към европейската интеграция е ясна. Тъй като руската хибридна война предстои да навлезе в 8-мата си година и краят на конфликтът не се вижда на хоризонта, краткосрочните перспективи остават по-малко сигурни. Няма съмнение обаче, че откритостта и инвестициите в сигурност ще помогнат на Украйна към нейната геополитическа дестинация. В този контекст най-новата Бяла книга на Службата за външно разузнаване е стъпка в правилната посока.

Брайън Мефорд е директор на Wooden Horse Strategies, LLC, фирма за държавни връзки и стратегически комуникации, базирана в Киев, Украйна. Той е старши президент в Атлантическия съвет.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Малоумни

    48 3 Отговор
    украинци, сами си съсипаха държавата!
  • 2 ТаУмВзе

    37 2 Отговор
    Бандеровците пак ще квичат от зелени човечета.
  • 3 историк

    36 2 Отговор
    Държава с името Украйна никога е нямало !
  • 4 Брабинеца

    4 11 Отговор
    бас ловя, че този документа са го писали русофили във FIS
  • 5 плевен

    19 1 Отговор
    Тези докато наричат собствените си граждани "сепаратисти", добро няма да видят.
    Наскоро чух следното изказване: Забраняват ни да говорим по руски, да мислим по руски, но не ни забраниха да мълчим по руски. И ние ще мълчим така, че накрая няма да има какво да си кажем.
  • 6 А стига бе

    22 1 Отговор
    Аууу тия параноята ги тресе яко--Путин е в мазето,Путин е зад пердето,Путин е в шкафа,Путин е под леглото,Путин е зад вратата....БАУУУУУ и Путин ги изяде...хаааахахааааааааааааааа
  • 7 Питам

    19 1 Отговор
    А у Белата Книга има ли нещо за изгорените хора в Одеса...? А за прякото попадение на бандеровците в училището в Славянск-8 деца загинаха...А за сбитият Боинг от укро-нацитата има ли написано...Мога да давам примери до утре...
  • 8 майдан с долари

    12 1 Отговор
    Пак ли се напъват за американски помощи?
  • 9 ннн

    9 1 Отговор
    Украйна е Русия през 90-те.За всичко и във всичко се консултира със 3адокеанските си партньори. И така-10-12 години. След това на сцената излезе читав силен човек и нещата си дойдоха на място.За Русия 10-12 години. За Украйна-15, докато не осъзнае, че не всеки, който ти се усмихва ти мисли доброто.
  • 10 другарят

    10 2 Отговор
    Нашите клоуни в парламента също обявиха Русия за заплаха и службите ни работят единствено по руска линия! Това разбира се няма да ни спаси от пълното изчезване като народ и държава докато се борим с "руската заплаха"! Същото е с укрите. От 53 милиона вече са 35 милиона, а към 2050г им дават 20-25 милиона! Така че правилно се движат... Фашистка Америка ще "сдържа Русия" до последният украинец.
  • 11 ай де бе

    7 0 Отговор
    Все едно съм през 70-те на миналия век и чета плоска комунистическа пропаганда в "Работническо дело"
    Явно списвачката на този текст се е вредила и облажила с Нюландските курабийки от Майдана в Украйна.

    Коментиран от #13

  • 12 ЦРУ

    8 2 Отговор
    Така им се иска на САЩ и военоокопационата структура НАТО.
    За да съществуват им трябва враг!
  • 13 ТОЧКАТА

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "ай де бе":

    пише го/то/тя БРАЙЪН МЪДФОРД!!!!!!
  • 14 No Exit

    5 1 Отговор
    Комунистите в Кремъл отвориха и поддържат тази гнойна рана Украйна вече сто години. По царско време никога не е имало такова име. Губернията се казва Малорусия или Новорусия, Украйна буквално значи покрайнина. След войните Галиция и Закарпатието се озоваха в пределите на СССР, и новосформираната УССР. Те са католици с полски, унгарски и словашки корени. Те направиха майдана, и те воюват в Донбас. Путин, вместо да се излежава в официалната трибуна в Сочи, трябваше да превземе всичко що е с Руско и Православно самосъзнание от Харков до Одеса, а Галиция с Лвiв и Ивано-Франкiвск да остави на католиците. Или това, или изобщо никакво отнемане на територия. Руснаците в Украйна щяха да си наложат своето, защото щяха да са болшинство. Сега, извън страната, те са лишени от влияние. Путин е един доста страхлив и нерешителен диктатор, а най-половинчатата му работа е Украйна.