Last news in Fakti

24 Февруари, 2021 20:30 6 274 53

Божков може да стане "токсичен" играч

  • васил божков-
  • герб

Лице, което се укрива от правосъдието, не би имало никакви шансове за политическа кариера в една работеща демокрация, - там претенциите му биха звучали нагло, дори смехотворно

Божков може да стане "токсичен" играч - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Интересът на публиката е обясним. Какво ли още може да каже Васил Божков за "Буда" и своите доскорошни приятели? Ще успее ли "най-печално известният гангстер в България" да се превърне в нов месия?

Коментар на Петър Чолаков

Прокуратурата е внесла протест срещу съдебната регистрация на „Гражданска платформа Българско лято” (ГПБЛ) - партията на Васил Божков - но формацията намери своя мандатоносител в лицето на Българско национално обединение (БНО). Какви са шансовете на хазартния бос на парламентарните избори и дали нагазването в мътните води на родната политика може да му помогне да се завърне в играта?

Не е ясно обаче колко изявени са „летателните качества“ на БНО, партията ракета-носител на ГБПЛ. Слабо познатато БНО издигна през 2019 за евродепутат подсъдимата Евгения Банева (от която по-късно свали доверието си); кандидати на партията са били също колоритни фигури като Радо Шишарката и Митьо Пищова. Някои биха казали, че тази „задочна компания” приляга на г-н Божков. Но слабостите на мандатоносителя не предопределят непременно съдбата на „Българско лято”.

Една нова формация срещу утвърдени партии

Вероятно г-н Божков е започнал да обмисля политическия си проект скоро след като през януари 2020 забягна или пък бе целенасочено пуснат да замине в Дубай (за да му бъде лепнат етикетът на „беглец от Темида”?). Въпросът е доколко умело той може да пилотира от разстояние партийния си дрон.

Без стабилни структури, партията няма да има почти никакъв шанс особено срещу добре смазаните машини на големите формации.

Сайтът на „Българско лято” създава впечатлението, че основите на областните структури на партията са положени. Формацията има избрани Национален съвет и председател – Борил Соколов, директор на Агенцията за спортни залагания „Еврофутбол” (създадена през 1993 от самия Божков).

Първият коз на Божков, на който вероятно се дължи до голяма степен и неговата популярност – поне в социалните мрежи – е фактът, че той беше крупен работодател. В интервю пред Станислав Цанов той твърди, че е давал прехрана на около 50 хиляди души.

Политиката е бизнес, а г-н Божков, разполага не просто със сериозен финансов ресурс (той е смятан за най-богатия българин, състоянието му се оценява на между 1-3 млрд. лв.), но и с мрежа от контакти. „Аз бях признат за част от световния елит“, заяви той пред Ст. Цанов.

Г-н Божков познава отвътре и в най-интимни детайли механизма на функциониране на държавата. Независимо дали е бил „рекетиран”, както казва днес, или богопомазан бенефициент на модела Борисов-Доган/Пеевски, слабостите на „схемата” едва ли са тайна за създателя на „Българско лято”.

Г-н Божков намекна, че има готовност да „извади” данни за скелетите в гардероба на „мениджърите” на този модел. Има подозрения, че той е „токсичен” играч, който стои зад дискредитиращите материали, публикувани през 2020, за чийто основен герой мнозина – но не и прокуратурата – смятат лидера на ГЕРБ.

Добре познати популистки обещания

Както показва анализът на документите на ГПБЛ, в идейно отношение тя не предлага нищо ново на избирателите. Заявката да бъде платформа за „пряка демокрация” и върховенството на закона, която намираме например в чл. 4 на Устава, звучи твърде неопределено. Единствената податка е изречението, че чрез „електронни референдуми” ще има „народен вот на недоверие за отделни депутати, министри и висши държавни служители”.

Освен заявката за премахване на „модела Пеевски”, намираме позната, широка палитра от популистки формулирани мерки: нов старт на държавата, гарантиране на независимост на съдии, депутати, министри; справяне с бедността, подпомагане на малкия и среден бизнес; има и някои намигвания към учителите, младите (насърчаване на раждаемостта) и т.н.

Интересно е, че няма залитане към ултранационализма на някои от родните патриоти. Формацията „представлява еднакво интересите на всички граждани, независимо от етническа принадлежност, раса, цвят на кожата, религия, пол, физически или умствени способности, възраст, сексуална ориентация, произход или статус в обществото”.

Слабостта на посланията е в това, че Божков трудно може да бъде автентичен борец срещу престъпния модел, който описва; още през 2009 в изтекла американска грама той е наричан „най-печално известният гангстер в България“.

С какво всъщност „Черепа” е по-различен от „Буда”? За мнозина, „Българско лято” е формация, мотивирана от личната вендета на паднал от Олимп олигарх, а не от спазването на върховенството на закона. Поради тези причини, е по-вероятно повечето политически партии да избягват (публично) съвместни действия с Божков, както това вече направи Трифонов.

В България дори и това е възможно

Лице, което се укрива от правосъдието, не би имало никакви шансове за политическа кариера в една работеща демокрация, - там претенциите му биха звучали нагло, дори смехотворно. В поразената от корупцията по високите етажи на властта България, в която обществото има критично ниско доверие в парламента, правителството и прокуратурата, нещата стоят по друг начин. Божков вече осъди държавата заради отнетия лиценз на „Еврофутбол”.

Интересът на публиката е обясним. Какво ли един от „хунтата” има още да каже за своите доскорошни приятели? Ала общественото любопитство не е достатъчно, за да превърне героя на политическата пикантерия в месия.

Ще бъде сензация ако „Българско лято” премине електоралния праг. И да не успее, Божков ще бъде „перфектният деструктивен играч”: от една страна може да отнеме гласове от други формации, работещи срещу модела ГЕРБ-ДПС, а от друга да използва „тъмната страна на силата”. Черният пиар може да навреди например на Борисов (макар той вече да се поокопити от ударите през лятото на 2020), ала това не означава, че лятото на Божков ще настъпи.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 29 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Врачка

    60 4 Отговор
    DW залага на Божков,ти да видиш. А новият сезон на “Баце Нанка “ кога ще го видим?

    Коментиран от #43

  • 2 Божков

    16 22 Отговор
    Ще влезе в политиката, няма спор!
    Пробмема му е, че е стиснат, нямаше да опре до този неудачник, но той като пресметлив бизнесмен иска да мине евтино просто ползва партията на тоя

    Коментиран от #11, #42

  • 3 Дойчо Зелев

    26 2 Отговор
    До Адаша Бай Дойчо: ........
    ..........
    Никой не нарича офицерите и войниците от СС (120 000) които след Втората Световна Война получават Американско и Канадско Гражданство с помощта на Ватикана, Фашисти ......
    .....
    .....
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 АБЕ ВИЕ KPEЙЗИ ЛИ СТЕ

    14 43 Отговор
    КОЙ НЕНОРМАЛЕН БЪЛГАРИН ЩЕ ГЛАСУВА ЗА ТИЯ!!!ТОВА Е С ЦЕЛ „РАЗМИВАНЕ” НА ВОТА!!!СЕГА НЕ СМЕ 1990Година🐑🐑🐑🐑
  • 6 Директора

    14 31 Отговор
    Въпроса не е какво може да КАЖЕ, защото всеки може да КАЖЕ всичко. Въпроса е какво може да ДОКАЖЕ, защото до сега само празни приказки!

    Коментиран от #10, #21

  • 7 Боко

    73 8 Отговор
    В една работеща демокрация въпросното лице няма да се укрива, а точно обратното кланът Борисов-Пеевски и чадъра им Каскета няма и да помиришат власт.
  • 8 Ало ланколу

    25 1 Отговор
    в една работеща демокрация ⁉️ Каквоо ⁉️
  • 9 НАРОДЪТ

    42 10 Отговор
    ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ.🤣🤣🤣
    МАСОВО ЩЕ ГЛАСУВАМЕ за Божков.
  • 10 Де Факто

    24 2 Отговор

    До коментар #6 от "Директора":

    За КАСКЕТурата и ЦАЦАратурата става въпрос, НАЛИ.
  • 11 Експерт

    20 6 Отговор

    До коментар #2 от "Божков":

    100 пъти по-добре щеше да е ако се беше възползвал от партията на Светльо Витков "Глас народен".
  • 12 Факт

    12 31 Отговор
    На Божков мястото е при Ветко и Кольо Банев!

    Коментиран от #19

  • 13 mmm

    10 16 Отговор
    Аве до кога ще ни занимавате с тези престъпници и б...ци.
  • 14 ла верита

    31 6 Отговор
    Това Боковото не е правосъдие!Божков е политически изгнанник!
  • 15 Б. Б

    10 16 Отговор
    Престъпник може ли да управлява

    Коментиран от #16

  • 16 кайлъка

    26 5 Отговор

    До коментар #15 от "Б. Б":

    Абе щом Чалгаря се гласи да командва парада,значи у България всеки требе да може!
  • 17 Бе какво

    6 7 Отговор
    Ни занимавате всеки ден с един..
  • 18 Subaru STI

    36 9 Отговор
    Божков е единственият, който има желание и е в състояние да промени България. Всички останали вече са купени и нищо няма да направят. Самият факт, че е най-богатия българин, идва да подскаже, че потенциалът му е в пъти по-голям от всички останали.
  • 19 A на

    21 2 Отговор

    До коментар #12 от "Факт":

    Боко и каскета къде им е мястото?

    Коментиран от #22

  • 20 Държава Мафиоз

    8 9 Отговор
    И името е Българистан като Пакистан и да върне на Божко открабнатите богатства а ако са ги продали да върнат копията на собсвеника
  • 21 Другия с коня

    4 21 Отговор

    До коментар #6 от "Директора":

    Сега рисува новите Комикси,Черепа...Има талант и са го търсили няколко Издатели...Способно момче,талантлив художник,но беден откъм Идеи е редакторския анализ....А сега,нали му взеха и "Фалкона" и без самолет,ще му се наложи да се прибира от Дубай с влак- трета класа....

    Коментиран от #25, #35

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 temerut

    24 2 Отговор
    До сега ни управлява тъпа мутра,защо в бъдеще да не ни управлява умна?Клин клин избив.А у нас сега е толкова закучено,че само така може да се разхлаби.НМГ беше НМГ!И който не знае за тази бивша школа за умници,може да подцени Божков.
  • 24 Edikoisi

    16 1 Отговор
    Укрива се
    защото може би е малко по умен от Невални🙂
  • 25 БУДА

    17 4 Отговор

    До коментар #21 от "Другия с коня":

    Защото Мутрата от СИК въобще не е престъпник ли ? Я остави коня да разсъждава и е добра идея да го послушаш , че като ти гледам излиянията ...
  • 26 Дърт пее..раст...

    2 6 Отговор
    Васил е умно момче..Трябва да е някъде министър..Търговия, култура,иновации,и пр..Данъка ,също трябва да плати.на държавата..Който дава и взема подкуп е виновен..
  • 27 Ами

    3 3 Отговор

    До коментар #4 от "Дръ Ткозел":

    Боко
  • 28 Илюминат

    10 3 Отговор
    В работеща демокрация няма да те оберат без съд и присъда , палячо драскач!!! Така че претенциите му щяха да звучат все така на място !!!
  • 29 Хипотеза

    2 9 Отговор
    За мен Божков е проект на ГЕРБ.
    И всичко е Пунта Мара за пред народецът.
    Дано да греша, времето ще покаже.
    Просто ББ си е подготвил поне 2-3 патерици и пилеене на гласове.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 1 Отговор
    опитват се да изкарат господин ВАСИЛ БОЖКОВ по черен от дявола
    така действа нашата мутро мафия
  • 33 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 1 Отговор
    токсични са БОРИСОВ ГЕШЕВ
    БОРИСОВ е патологичен лъжец
    мутра престъпник лежан в затвор
    пращал неприлични есемеси
    на малолетната тогава
    СЕЦИЛ КАРАТАНЧЕВА
    нарече БГ пенсионери
    лош ЧОВЕШКИ магтерял
    даже няма да отпуснат
    ВЕЛИКДЕНСКИ надбавки
    БОЙКО САЧЕВА КАРАЯНЧЕВА
    ДАРИТКОВАгерб
    са енергийни вампири
    хранят се от
    ЧОВЕШКОТО нещастие
  • 34 Гошо

    14 3 Отговор
    Давай Божков, насвети хунтата. Веднага се връщам от чужбина и гласувам за теб и ще агитирам всички познати и приятели. Мразя всички останали партии-мошеннициии

    Коментиран от #37, #53

  • 35 СКОРПИОН

    15 2 Отговор

    До коментар #21 от "Другия с коня":

    БОЙКО е сикаджия мутра престъпник лежал в квартал ПАНКРАЦ южна ПРАГА ЧЕХИЯ в затвора за автокражби а ти си ВЕЛИКО ТЪРНОВСКА МУТРА
  • 36 Антон

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Дръ Ткозел":

    Факт! Тъжна и жалка картинка...
  • 37 Антон

    1 5 Отговор

    До коментар #34 от "Гошо":

    Я си седи у чужбината!
  • 38 антиседераст

    10 1 Отговор
    Ще гласувам за Божков. Мислех да гласувам за Слави но се размислих след като симпатизира на дяснатаСороскаСедерастиа и е проНатовски настроен а аз съм заклет антиседерастИантисоросоид
  • 39 Съни

    10 2 Отговор
    Господин Божков пожелавам Ви много здраве и успех на вашата партия Благодаря Ви

    Коментиран от #40

  • 40 БЪЛГАРИЯ

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Съни":

    има да чакаш успех от самовлюбен егоист ти и ЛИЛИ
  • 41 РАДИО ЕЛТО

    7 1 Отговор
    господин ВАСИЛ БОЖКОВ е умен ЧЕСТЕН ЧОВЕК

    Коментиран от #44

  • 42 Бизнесмен

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Божков":

    Зора , на който е принуден да издържи,
    определя размера на финансите,
    това че Васил Божков ще похарчи малко "джобни",
    за справедливост ,няма въобще да му навреди!
    Напротив ще заздрави имиджа му, в пъти повече от днес?
    Всичко в ефир е реклама ,дори и негативната такава?
    Ще гласувам за Васил Божков,!
    Без значение от името на Партията , гласувам за Българския законен
    бизнес и неприкосвенноста му в държавата!
    Гласувам за Васил Божков, поради официалния му бизнес,
    и реципрочността, на приходите в финансите му !
    Няма по-добър ловец от този,
    който знае всяка дупка, на "Бракониера" Бойко Борисов!
    По този начин гласувам срещу" Хунтата" и корупцията, която създават!
  • 43 ДАНЪКОПЛАТЕЦ

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Врачка":

    Реално погледнато , Васил Божков е единствения ,
    Български Политик,
    който казва , ясно че целта му е,
    това Правителство да бъде свалено ,
    ,на всяка цена и да се създаде Държава ,
    която не зависи от подобни на "Хунтата" мафиотски структори?

    Когато години наред , имаш бизнес идея ,
    която работи и печели пари , както ВасилБожков в случая,
    ти нямаш нужда от мафиотски врътки да изнудваш,
    някого за пари, а и настройката за справедливост е положителна.

    Тава ,което създава корупцията е,
    властващото безконтролно положение,
    на Прокуратурата и Управляващите в Държавата!

    Кой трябва да притежава и управлява властта в България ,
    този, който краде комисионните ,
    или този ,който плаща данъците?

    Коментиран от #45

  • 44 Xa xa xa

    1 1 Отговор

    До коментар #41 от "РАДИО ЕЛТО":

    Ти смехурко за 10 лева ли надраска тези глупости 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  • 45 Какъв Господин

    2 7 Отговор

    До коментар #43 от "ДАНЪКОПЛАТЕЦ":

    Той е масов поръчков убиец и изнасичнач корумпиран крадец страхлив мъж избягал от съда с три Милиарда (ограбени от българският народ) и търсен с червена бюлетина от Интерпол. Доживотен тъмничен затвор за грабеца БОЖКОВ и сина му жена му и любовниците му!!!!!!! Това е правилно да този извратен стар мошеник!

    Коментиран от #47

  • 46 Ама никой

    1 0 Отговор
    не познава Господин Божков, само са чували легенди, които се пренасят като развален телефон. Обвинения четеме от медиите. Нощо черно на бяло, само раздувки и прах. Но защо никой не лепва някакъв епитет на този човек?! Той е или Господин Божков или Васил Божков- това е определено скрито уважение, но защо, след като никой не го познава? Може би самата мистерия навяват страхопочитание...
  • 47 гост

    7 0 Отговор

    До коментар #45 от "Какъв Господин":

    Вие да не сте роднини с Владко Горанов?
  • 48 Перо

    5 1 Отговор
    Тиквата си сложи голям таралеж в гащите с Божков и ще види кон боб яде ли? Във всички партии има подставени лица.
  • 49 ОТРОВА

    4 0 Отговор
    Бoжкoв мoжe дa cтaнe "тoкcичeн" игрaч
    Лицe, кoeтo ce укривa oт прaвocъдиeтo, нe би имaлo никaкви шaнcoвe зa пoлитичecкa кaриeрa в eднa рaбoтeщa дeмoкрaция ---- БОКО ОБАЧЕ ОТ 20 ГОДИНИ Е ...... ТОКСИЧЕН ИГРАЧ ПОРАДИ КОЕТО НЯМА РАБОТЕЩА ДЕМОКРАЦИЯ
  • 50 ЩО НЕ

    4 1 Отговор
    До сега ни управлява тъпа мутра,защо в бъдеще да не ни управлява умна?
  • 51 ПОЗНАЙТЕ

    3 1 Отговор
    Лице, което се укрива от правосъдието, не би имало никакви шансове за политическа кариера в една работеща демокрация ...............................ПОЗНАЙТЕ КОЕ ВСЪЩНОСТ Е ТОВА ЛИЦЕ И КАК С ЕДИН КАСКЕТ СЕ УКРИВА ОТ ПРАВОСЪДИЕТО ? ТОВА ЛИЦЕ ДАЛИ Е ЕДНО ИЛИ ДВЕ ?
  • 52 ОТ ТОЛУПА

    1 0 Отговор
    ПО-ГОЛЯМ ГАНГСТЕР НЯМА.
  • 53 Пенсионер

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Гошо":

    Стой си в чужбина, или отивай при Божков.