ФАКТИ.БГ

3 март: Докога българинът ще пъшка под бремето на благодарността към Русия

Русия защитава собствените си интереси

Публикувана: 3 Март, 2021 12:36
174 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4481
3 март: Докога българинът ще пъшка под бремето на благодарността към Русия
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2 от 99 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ролята на Русия в историята ни не е еднозначна. След като България се оказва мост за пренасянето на кирилицата и християнството към Киевска Рус, което, както се твърди в спорния Йоакимовски летопис, станало чрез пратеници на цар Симеон Велики, княз Светослав I нахлува в Мизия през 968 и подчинява тогавашния цар Борис II, преди да бъде отблъснат от византийския император. Българската държава е смалена и изтласкана на югозапад; вследствие на тежкия удар тя не успява да се съвземе и скоро пада под византийска власт. През 18 век Екатерина Велика обмисля създаване на държава „Гърция“ на територията на цялата европейска Турция, защото не прави разлика между местните християни. През Възраждането към големия православен брат са насочени надеждите за освобождение от османска власт; Паисий дори извежда родословието на българите и руснаците от общ корен – от внука на Ной Мосхос, пратен след потопа да се засели в бъдещата Москва. В създаването на българска държава от руския император историците намират политически мотиви, но пък имало ли е някога съвсем безкористни империи?

Русия защитава собствените си интереси

Началото на българското княжество е свързано не само с чуждестранен княз, но и с назначаването на руски военен министър, генерал Ернорт, който в един момент получава извънредни правомощия да въведе ред като потуши мюсюлманските бунтове в източните райони. Въпреки молбите му до руския император „да го избави от тази каторга“, той ще продължи още няколко години да защитава руските интереси в България като външен министър и дори за кратко като премиер след проруския преврат и суспендирането на Конституцията през 1881. Човек неволно прави асоциация с комунистическото политбюро, на заседанията на което в първите години често е присъствал съветски генерал.

Русия е против Съединението и дори подтиква Сърбия да нападне България, а в новия русофилски преврат от 1886 участват руски дипломати. Отрицателно реагира империята и срещу обявяването на независимостта от Високата порта през 1908. През Първата световна война двете страни са във война, а Варна е бомбардирана от руски военни кораби. Накрая идва съветската окупация, представена от комунистите като „второ освобождение“. Тя разделя и до днес българите - едни помнят концлагери, грабеж, диктатура, други - модернизация, ограмотяване, заводи. А разделението май се поддържа целенасочено.

Почти като семейна психодрама

В подобно лъкатушене на историята няма нищо необичайно, въпросът е защо българите биват възпитавани от малки в тази мъчителна, почти религиозна благодарност към дядо Иван? Която впрочем ражда своята противоположност - яростно, сякаш богохулно русофобство, стигащо до отричане на великите писатели, музиканти и учени на тази страна. Геополитическата съдба се преживява като семейна сага в почти психоаналитичен ключ: като караница между внезапно пораснал пубертет и внезапно оглупял родител - сръдни, клетви, тряскане на вратите.

За България „руският комплекс“ активизира чувството за вина, че не е съумяла да възникне със собствени сили, че е била създадена от руския цар. Тази вина усилват внесените отвън героични митологии, които контрастират с умерения и миролюбив характер на народ, принуден пет века да живее без право да носи оръжие в Османската империя, където мюсюлманите воюват, а християните плащат данъци. В един модерен свят мирният труд е далеч по-перспективен, но чуждите образци потискат. По един начин изглеждаш, когато се сравняваш с бунтовните французи или сърби, по друг - с работливите германци или меланхоличните румънци. Комплексите и при хората, и при страните идват от неспособността да разбереш себе си - от това, че се сравняваш с други, на които завиждаш.

Резултатът от този срам е ритуалното обругаване на османския период: смята се за акт на патриотизъм да наричаш това време с метафората „турско робство“ и да не допускаш дори намек за това, че в онова време хората май са живеели не по-лошо, отколкото съвременниците им от руската или китайска империи; и ако българите са поискали да се освободят, то е било не защото тези земи са били населени с роби, а напротив, защото са били по-развити от Анадола и са се стремели към модерния свят. Психологическият механизъм напомня магията: вярваме, че с днешните си омрази можем магически да пренапишем миналото.

Освободен от „робството“, българинът започва да пъшка под бремето на благодарността към Русия. И в това има нещо дълбоко двусмислено. Вземете познатият на всички стих на Славейков:

Руска сила, руска воля,

руска кръв и руский пот

ще избавят от неволя

наший падналий народ.

Думата „пот“ тук е потресаваща - братята руси значи не само ще проливат кръвта си, ами и ще се потят заради нас! „Нека таз свобода да ни бъде дар“, казал другият поет. Само че, както знаем, дарът е бил само на пръв поглед невинно и филантропично действие. Дава властникът, отплаща се с вечна вярност поданикът. Дарът прави получаващия зависим - докато не съумее да изплати дълга си, той трябва да се кланя и да целува ръце.

Защо 3 март?

Дали поляците биха обявили за свой национален празник коронацията на Наполеон като благодарност, че ги е освободил от прусаците и е създал Варшавското херцогство през 1807? Съмнявам се. Във всеки случай след края на руската окупация през 1880 ние празнуваме на 3 март възкачването на престола на царя-освободител Александър II (освободител на крепостните, не на нас, но да не издребняваме). По-късно започват да празнуват на тази дата Санстефанския мирен договор между двете империи, където не присъства нито един българин. Половин век по-късно обявяват за национален празник 9 септември, денят на „второто освобождение“, а след още половин пак се връщат на първото...

Защо ли обаче всичките чествания днес се въртят около Шипка? Нищо не се е случило там на 3 март, ама на, тъкмо на този паметен връх се събират хората, там играят исторически възстановки, напук на пандемията. Ами защото национален празник искаме да е събитие, в което нацията поне е участвала. Някои искат такъв да стане денят на Съединението, други предпочитат обявяването на Независимостта, все горди моменти в българската история. Аз съм за 16 април 1879, приемането на Търновската конституция, която създава новата ни държава - не химеричните географски мечтания на Сан-Стефано, а институционалната основа, върху която тя реално стъпва. И казвам това без русофобски страсти: нека 3 март си остане символ на дружбата, славянството, православието или каквото решат. Но националният празник не просто регистрира благоприятни геополитически събития, той изразява волята на една нация да съществува. Дали я имаме?

Автор: Ивайло Дичев

Поставете оценка на статията:
Оценка 2 от 99 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
БАЙ Х@Й ‼
1 Отговор
Докогато има БЪЛГАРОМРАЗЦИ‼

Коментиран от #72, #99


Оценка:
-28 +92

Ужассссс!
2 Отговор
Срам нямате ли? Що за поръчкова статия?

Коментиран от #48, #100


Оценка:
-36 +199

3
Този коментар е премахнат от модератор.
БАЙ Х@Й ‼
4 Отговор
Българомразци, които обичат Героите на България мъртви!!!

Коментиран от #17


Оценка:
-16 +76

Софиянец
5 Отговор
Пъшкат само каскетите русосифилистици.

Коментиран от #164


Оценка:
-114 +32

Адв. Хаджигенов
6 Отговор
Русия, ако не ни бе освободила всички сега щяха да пият боза и турски чай. Да ядат имамбаялдъ и да гледат турски сериали. Така че всеки който каже нещо против ролята на Русия да ходи в Турция

Коментиран от #15, #24, #126, #148, #161


Оценка:
-40 +165

7
Този коментар е премахнат от модератор.
ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ
8 Отговор
Дойче Веле = ГЕРБерастка "истина"...

Оценка:
-13 +106

Поредната
9 Отговор
Мръсотия, изсипана от DW!!!
“Рeзултaтът oт тoзи cрaм e ритуaлнoтo oбругaвaнe нa ocмaнcкия пeриoд: cмятa ce зa aкт нa пaтриoтизъм дa нaричaш тoвa врeмe c мeтaфoрaтa „турcкo рoбcтвo“ и дa нe дoпуcкaш дoри нaмeк зa тoвa, чe в oнoвa врeмe хoрaтa мaй ca живeeли нe пo-лoшo, oткoлкoтo cъврeмeнницитe им oт руcкaтa или китaйcкa импeрии;”
ВИЕ СЪСВСЕМ ЛИ СТЕ ИЗТРЕЩЯЛИ????

Оценка:
-16 +137

З - ти март
10 Отговор
Докато се помни Берлинския конгрес.

Оценка:
-5 +70

11
Този коментар е премахнат от модератор.
Един
12 Отговор
Безсрамници !!!! Защо продавате достойнството си за пари!!!!

Оценка:
-7 +116

Гугъла
13 Отговор
Ивайло Дичев прост си като всички гербаджии като бойко борисов там ти епроблема защото си прост

Коментиран от #23


Оценка:
-8 +111

555
14 Отговор
, Замълчете предатели поне на 3 март! Не ви ли е срам да оскверняваъе с мръсните си приказки костите на загиналите руснаци и български опълченци? Махайте се от България негодви.

Оценка:
-13 +128

трън
15 Отговор

До коментар #6 от "Адв. Хаджигенов":


Може би щеше да е по-добре!

Оценка:
-42 +4

ежко
16 Отговор
Докога българинът ще пъшка под бремето на благодарността към Русия?Веднага ти отговарям -докато германеца пъшка под вината за Холокоста!До тогава!

Коментиран от #150, #165


Оценка:
-10 +87

17
Този коментар е премахнат от модератор.
БАЙ Х@Й ‼
18 Отговор
Кой днес се сеща за Капитан Петко Войвода и за Райна Княгиня ? Как са живяли в Освободена България доживялите Свободата борци за свобода !!!

Оценка:
-1 +72

3,14К
19 Отговор
Ивайло Дичев се изквича пред DW, и оспорва събития, за които севременнициите им са се произнесли по категоричен начин. След 143 години да се налагат други тези, е най-малкото престъпно!

Оценка:
-6 +92

Докато ни има!
20 Отговор
Дотогава ще сме благодарни на Русия и ще презираме русофобите! А ще ни има винаги..

Оценка:
-12 +88

Зайо
21 Отговор
Безсрамен панфлет. Дойчланд, правете си вашата история и не се занимавайте с другите хора

Коментиран от #157


Оценка:
-7 +78

Ади сега ?!
22 Отговор
То пък, едно бреме ?! А и благодарността, не е от днес, за утре - няма срок на годност. Или си благодарен, или си неблагодарник.

Оценка:
-4 +64

ха ха хаааа
23 Отговор

До коментар #13 от "Гугъла":


Всички русофилистици - все умници !

Коментиран от #58


Оценка:
-62 +10

Малеее
24 Отговор

До коментар #6 от "Адв. Хаджигенов":


А ти сега не пиеш ли боза, не ядеш ли имамбаялдъ, не гледаш ли турски сериали?

Оценка:
-39 +19

що ви не
25 Отговор
За пръв път чувам благодарността да е бреме. За другото се обърнете към самите себе си , ако нещо такова де , ви убива в чипика.

Коментиран от #136


Оценка:
-3 +81

Вова император
26 Отговор
Без Русия няма и България

Оценка:
-15 +72

Парадокс
27 Отговор
Ап пък не разбирам, как може да се наричаш патриот и да величаеш хора, обърнали се срещу родината си - Османската Империя. Нашите герои за последните 700 години са все хора, мразещи родината си. Затова се гордеем, че сме били, сме, и вечно ще си останем роби, докато всеки българин не започне да почита паметта на Стойчо Гиргинов.

Оценка:
-40 +5

28
Този коментар е премахнат от модератор.
шумкари сте
29 Отговор
Не ни е освободил СССР от турско робство, а Царска Русия! Комунистите да замълчат.

Коментиран от #63


Оценка:
-37 +21

Дааа
30 Отговор
Бг русофилистиците не приемат мнението на германците, обаче обичат да се возят на бе ем ве.

Коментиран от #59


Оценка:
-54 +10

Илюминат
31 Отговор
Докога платени Мисири ще се опитват да представят разбираемата и човешка благодарност към руския народ като бреме? За какво пъшкане говорите? Нима е такава тежест да благодариш? Те не искат да копаят златото ни, да продават тока и водата ни, да ни заливат с ГМО! Русия всъщност не иска нищичко и е само въпрос на възпитание да благодарим! Врага на нашия враг е наш приятел и дори да са нямали друга мотивация , руснаците все пак са ни освободили! Ако на автора му откраднат колата и после някой му я върне защото мрази крадеца и го е издал , нима автора няма да си я иска? Защото този който му я връща го е направил от омраза към крадеца , а не от любов към жертвата?

Оценка:
-9 +71

верно ли
32 Отговор
Това е прекалено инфалнтилно заглавие дори и за Дойче Зеле! Явно не схващат концепцията за благодарност! Какво бреме, какво пъшкане? Ще обясня какво е благодарност само за Дойче Зеле. Нормалните хора би трябвало да знаят. - Когато някой ти помогне с нещо, то е за да можеш да се справиш и да продължиш напред. Благодарността е естествен израз на разбирането, че си получил помощ. Но тази помощ не те подчинява, нито задължава. Няма бреме, нито пъшкане. Има разбиране, че си получил приятелско отношение и загриженост, съответно и друг път може да се надяваш на същото.

Коментиран от #151


Оценка:
-4 +70

Морето
33 Отговор
България винаги ще е благодарна на руския народ. Без значение кое наше правителство е на власт, трябва да се отдава почест и достойнство на руските войници и българското опълчение, донесли свободата ни. Тази свобода сега е разменна монета за икономически интереси. Между България и Русия трябва да се извършват търговски действия, туризъм, но ДОТАМ. Уважение, респект, помощ, но всяка държава да гледа в собствената си паница. За да е достойно уважението като близки по род, вяра, език и култура народи.

Коментиран от #35


Оценка:
-6 +59

комунисти
34 Отговор
Без СССР има Русия.

Оценка:
-1 +22

шумкарю
35 Отговор

До коментар #33 от "Морето":


Правиш ли разлика между Царска Русия и СССР, ако не си комунист?

Коментиран от #39, #45


Оценка:
-26 +8

ОтТурския вестник
36 Отговор
друго ни може да се очаква.Ибрикчий и помаци

Оценка:
-6 +29

37
Този коментар е премахнат от модератор.
38
Този коментар е премахнат от модератор.
Морето
39 Отговор

До коментар #35 от "шумкарю":


Да, а ти? Мога и да ти обясня, стига да вденеш какво казвам.

Оценка:
-0 +18

бай Мирчо
40 Отговор
До тогава,до като не се прережът гръкляните на вички българомразци и русофоби като автора на този пасквил.

Оценка:
-6 +32

Аз40🏴‍☠️
41 Отговор
Докога DW ще се меси във вътрешните работи на българите?

Коментиран от #56, #61


Оценка:
-2 +48

temerut
42 Отговор
Поклон пред руската кръв в темела на тази страна!Може би,ако бяхме пролели своя,основите щяха да са по-яки.Уви!!!Винаги е имало сред нас начетени хора като г-н Дичев,които умно са говорели ,страхувайки се да не им се наложи да сторят нещо на дело!Фактите са такива-без 3.03.1878 г. и Русия,сега г-н Дичев нямаше да е горд европеец,той очевидно българин не е.

Оценка:
-4 +46

Николова
43 Отговор
Блестяща статия! Трябваше да акцентират, че през османския период свободата е била в пъти повече от сега.

Оценка:
-39 +18

Гал
44 Отговор
Как все тия платени момчета от Д.веле публикувате. Много нескопосано написано. Вият като гладни кучета на месечина и за себе си мислят, че са велики и са направили нещо сериозно. Поредната несериозна помия. Така не се остава в спомените на хората. Обратно, прости пишурки.

Оценка:
-3 +39

Абе умник
45 Отговор

До коментар #35 от "шумкарю":


От 30 г.е Русия,какъв СССР те е подгонил?!

Оценка:
-1 +26

Иван Вазов
46 Отговор
Бая пара е взел авторът за тази статия! Такива винаги ще има. Въпросът е защо няма държава която да вземе мерки срещу подобни опити за подмяна на българското самосъзнание, защото това е точно такова.

Оценка:
-3 +38

БАЙ Х@Й ‼
47 Отговор

До коментар #17 от "развийш ли":


СРАМ те е дори със свой ник да излезеш в сайт , а си тръгнал за роби и амбразури да пишеш! Такива като теб и тогава са мислили само за юргана и как да вкарат някоя сгодна женица при тях ! Такива жалки душици без ДУША са продавали Род и Родина , Ботев и Левски ! А днес се пъчат като герои пред силния на деня!

Коментиран от #71


Оценка:
-2 +27

Тактическа
48 Отговор

До коментар #2 от "Ужассссс!":


грешка. DW не си помага особено на и без това ниския рейтинг с подобни коментари. После се чудят , защо никой не им се връзва на кандърмите за ваксиниране.

Оценка:
-0 +34

Behemoth
49 Отговор
Много е просто без Русия още щяхме да сме част от Турция като кюрдите ....дори гърците и сърбите които водят десетилетия война с Турция за освобождението си нямаше да успеят без Русия.....виждате Априлското въстание избухва само в един от революционните окръзи и е набързо потушено ....твърде много предатели и страхливци за толкова малък народ....когато честваме борците за свобода ние всъщност честваме хората чиято генетична и възпитателна линия е прекъсната, повечето от тях нямат деца.....докато хитреците ,тарикатите и страхливците обилно са се погрижили за гените си и тия гени днес дават съответния резултат....

Оценка:
-4 +45

Мехмед
50 Отговор
До кога българинът щял да пъшка от бремето на благодарност към Русия. Аз ще ви кажа, ама без сърденици.

Както знаем българският етнос е пред изчезване. Това се признава и от българските социолози. До 30-40 години българите ще се окажат екзотично малцинство в България. Така, че сте последното или предпоследното поколение. Спокойно!

Коментиран от #109


Оценка:
-25 +15

Въпрос
51 Отговор
На 6-и американски флот ли да благодарим бе пръч

Оценка:
-3 +38

бай Бисан
52 Отговор
И Дойчовците се включиха в надпреварата.
А на кого да благодарим бе ? На Германия , която ни докара две национални катастрофи ?

Оценка:
-2 +39

ТаУмВзе
53 Отговор
Овче зеле, малко ви е газила Червената армия. Пак ли го желаете. Ейго 9май в Берлин обаче. ПАК.

Оценка:
-4 +32

Я па тия
54 Отговор
Публикувано във факти.бг: 3 март: Докога българинът ще пъшка под бремето на благодарността към Русия
,,,,,,,,,,,
А с кой да пъшкаме?
С Германия ли, заради която понесохме две национални катастрофи, загуби на земи и население!!

Оценка:
-3 +36

АНОНИМЕН
55 Отговор
Статията е от Дойче Веле! Няма какво повече да се пише! И къде направиха България на парчета - в Берлин! Договорено предварително между Бисмарк и руския цар е било руснаците да не влизат в Македония! Да благодарим на Дойче Зеле, за това просветление и да им кажем : яжте си вурстчето и киселото зеле! Хайде със здраве!

Оценка:
-1 +36

Докато
56 Отговор

До коментар #41 от "Аз40🏴‍☠️":


има кой да ги публикува срещу някое евро.

Оценка:
-0 +23

Бокобългароубие
57 Отговор
Ивайло Дичев е предател и платен драскач.
И защо, когато натискам 1 звезда (няма нула) за тази кирлива статия и има само 1 глас оценката е 2.8? WTF?!
Много ги боли DW, че Русия е уважавана от българите. Хак да им е!

Оценка:
-5 +39

БАЙ Х@Й ‼
58 Отговор

До коментар #23 от "ха ха хаааа":


Явно ти е трудно да преглътнеш факта , че не Англия, Германия или Франция са изпратили на Шипка свои войни да умират за нашата Свобода ! Поне знай , че точно английски немски и френски са били повечето от военачалниците в турската армия безчинствали над нашия Народ и Родина И ЗАМЪЛЧИ !!!!!!!!!! ЗАТВОРИ ПРОДАЖНАТА СИ УСТА ПОНЕ ДНЕС !!!!!

Коментиран от #70


Оценка:
-3 +42

папуас
59 Отговор

До коментар #30 от "Дааа":


Ела да те повозя на рамката на дамско колело.

Оценка:
-0 +6

60
Този коментар е премахнат от модератор.
Настрадамус
61 Отговор

До коментар #41 от "Аз40🏴‍☠️":


Докато има парцали като ФАктикоито препечатват техни статии.

Оценка:
-0 +13

555
62 Отговор
Какъв историк си ти бе? Хрантутник на яслата на Шорос! За колко продаваш съвестта си?

Оценка:
-2 +27

63
Този коментар е премахнат от модератор.
ДжафДжаф
64 Отговор
Отговора Олигофрен Дичев е много прост! Ако не беше Русия ние просто нямаше да съществуваме. Дето се вика благодарение на Русия хванахме последният влак! Щяхме да сме нещо подобно на кюрдите, но може би по зле! Кюрдите имат ако не друго, поне висока ръждаемост! Ние щяхме да сме изчезнали дори като демографско понятие! Като изключим циганите, турците и помаците, не съм забелязал истински българин да пъшка от любов към Русия! Пъшкат джендъри като тебе, когато други джендъри като тебе им разтягат свинктера!! Олабват им халката както биха се изразили нашите бивши господари!!

Оценка:
-3 +29

Пацо
65 Отговор
На националния ни празник публикувате статии на фашисти. Не е нужно да сме русофили или русофоби. Трябва да сме българи и да сме признателни на Русия за освобождението ни. Русия като всяка друга страна от големите разбира се че си гони и други интереси. Това обаче не променя факта че ако не беше Русия тогава сега можеше да ни няма на картата на света. Фашисти. Защо фашисти? Една голяма група хора както и техните издънки не могат да простят че СССР спечели войната срещу фашизма и пострадаха фашистите и техните помагачи в България. И никога няма да спрат с това ,с омразата, и злобата срещу руснаците. Не правят разлика между царска Русия, СССР и сегашна Русия. За тях това са все омразните руснаци . Фашисти сте скрити зад маската на демократи и атлантици и НАТО. Демократите не са фашисти,атлантиците не са фашисти , НАТО не не са фашисти но вие сте фашисти. Бъдете българи и празнувайте !

Оценка:
-2 +27

66
Този коментар е премахнат от модератор.
124
67 Отговор
България пъшка под беззаконието на наглата и крадлива хунта, пратила ни в Третия свят. Българоубиеца борисов в затвора!

Оценка:
-2 +22

МАЛКО
68 Отговор
СВЯН МАЛКО ПОНЕ СМИРЕНИЕ
КОЛКО ЧОВЕЦИ УМРЯХА ЗА СВОБОДАТА НИ. ЖАЛКА И ТЪПА СТАТИЯ.

Оценка:
-1 +29

69
Този коментар е премахнат от модератор.
ха ха хааа
70 Отговор

До коментар #58 от "БАЙ Х@Й ‼":


Успакойся .. не се пеняви . Написаното от теб няма нищо общо с моят коментар ... И недей крещя ...

Оценка:
-8 +0

развийш ли
71 Отговор

До коментар #47 от "БАЙ Х@Й ‼":


Като ти гледам Ника и ми става ясно че нищо не ти е ясно Абе случайно да нямаш в рода си крепостни роби и това мислине да ти е заложено генетично А сега марш на Амбразурата Длъжник си до живот

Коментиран от #81


Оценка:
-9 +2

Цитати
72 Отговор

До коментар #1 от "БАЙ Х@Й ‼":


“ Освобождението на християните под игото на исляма е една химера. Българите тук са по-заможни и живеят по-щастливо от селяните в Русия. Тяхното най-съкровено желание е освободителите да напуснат колкото е възможно по-бързо страната им”. Ген. Тотлебен

"Вие хубаво ни освободихте от турците, но от вас кой ще ни освободи?" Екзарх Антим Първи

„Всякоги проклетата Русия, когато имала бой с Турция, лъгала е простодушните българи, че уш тях ще освободи, а после бойя, като овце ги трампела!“ Г. Раковски

Коментиран от #77


Оценка:
-17 +12

До автора
73 Отговор
Това не е Като короната, да си ги мислите ей така и да пишете глупости. Реални хора са умрели, истинска крьв се е проляла. Хората са ни освободили. Това е истината....колкото и да не ви се иска.

Оценка:
-1 +20

Диверсант
74 Отговор
Има нужда и от статия със заглавие.. ДОКОГА ЗЕМЯТА БЪЛГАРСКА ЩЕ БЪДЕ ГАЗЕНА ОТ КРАВАРСКИ БОТУШИ. ?????????? Може би дотогава докато не дойде нов 3 Март

Коментиран от #79, #90


Оценка:
-5 +20

Белгиеца
75 Отговор
Истинската причина да започне Освободителната война, не идва от царското правителство на Русия. Първите гласове за освобождаване на братския български народ идват от току-що появилата се интелигенция в Русия. Създават се комитети за събиране на помощи за България. Дори руската императрица участва в тях, както и офицери от Генералния щаб. Царят е бил шокиран от размера на това движение и настроение на офицерите си и висшите министри, които са го съветвали веднага да започне военни действия. Единствения мотив да не го прави е бил горчивия опит и загубите в Кримската война. Отделно и лошото въоръжение на руската армия. Горчаков-външният му министър го е спирал от война, защото на Цариградската конференция Англия и Франция са заплашили с ответни военни действия Русия, ако тръгне срещу Турция. Интересното е, че Германия, в лицето на Бисмарк, е обявила неутралитет, но тайно е подмагала руската армия с оръжия и информация. Така, след като султанът отказва да обяви реформи в Османската империя и да изтегли войските си от Влашко и Молдова, с което нанася удар по руската дипломация, Александър 2 е принуден да подпише Манифеста за започване на война с Турция. Историята не може да бъде манипулирана или извъртана в нечия полза.

Коментиран от #152


Оценка:
-3 +27

Вечна Слава
76 Отговор
Ако не беше петвековното турско робство (1396г.-1878г.), сега етническите българи в България щяха да наброяват 100 милиона души. Вечна слава на Великия Руски Народ, дал над 120 хиляди свидни жертви през Руско-Турската Освободителна Война, 1876г.-1878г., за да освободи братята българи от чудовищното турско робство!

Коментиран от #147


Оценка:
-8 +25

БАЙ Х@Й ‼
77 Отговор

До коментар #72 от "Цитати":


Иван Вазов пише следното , по думите на дете което самият той е подслонил от мястото на действието :::: От Батак съм, чичо. Знаеш ли Батак?
Хе, там зад горите... много е далече,
нямам татко, майка: ази съм сирак,
и треперя малко, зима дойде вече.
Ти Батак не си чул, а аз съм оттам:
помня го клането и страшното време.
Бяхме девет братя, а останах сам.
Ако ти разкажа, страх ще те съземе.

Като ги изклаха, чичо, аз видях...
С топор ги сечеха, ей тъй... на дръвника;
а пък ази плачех, па ме беше страх.
Само бачо Пеню с голям глас извика...
И издъхна бачо... А един хайдук
баба ми закла я под вехтата стряха
и кръвта потече из наший капчук...
А ази бях малък и мен не заклаха.

Коментиран от #80, #133


Оценка:
-4 +20

развийш ли
78 Отговор
Потомци на Крепостни роби и до днеска вият като умиращи кучета защото Българина никога не е бил роб дори и през Османското владичество гнет и геноцид за разлика от тях Монголско и Крепостничество робство

Коментиран от #84, #145


Оценка:
-26 +6

да питам
79 Отговор

До коментар #74 от "Диверсант":


Свикнал си да те гази ботуш и ти липсва ??!

Оценка:
-11 +2

развийш ли
80 Отговор

До коментар #77 от "БАЙ Х@Й ‼":


Те и комунистите колеха и разстрелваха без съд и присъда Взривяваха църкви с черкуващите вътре Хиляди жертви и жени и деца и старци

Коментиран от #83


Оценка:
-20 +6

БАЙ Х@Й ‼
81 Отговор

До коментар #71 от "развийш ли":


Аман от деца без домашно , дето всичко знаят ! Айде първо влез в гуглето, щото в училище явно си пропуснал урока , изясни си що е то роб и крепостен селянин и това ела за следващия урок !!!

Оценка:
-2 +4

Българина даде огромни ЖЕРТВИ
82 Отговор
За Германия в Първата Световна 1915/18 та год. Срещу РУСИЯ : 250,000 убити , пленени 250,000 а живите, ранените, болните и осъкатените завърнали се Фердинанд ги Разстрела на ВЛАДАЯ ! Тогава изплува от затвора и Ал. Стамболийски който подписа и Нйойският убийствен за България договор за Капитулация , Териториялни Анексии , 6 милярда Златни Франка компенсации, храни, животни и въглища - Контрибуции ! ДОЙЧО не ни компенсира дори и с една МАРКА ! 500 години Дойчо не не забелязваше като народ , а сега ! ГЕНУК ! Хайде холан ! Знаем се ! И след 4-ри години НАРОДА ВЪСТАНА от данъци и мизерия ! Фердинанд Избяга а сина ме го замести и народа наби с пушки по Балкана ! История , та тя е само КРЪВ и МЪКА за малкият човек ! Нашият враг е нашата ВЛАСТ !

Оценка:
-2 +16

Диверсант
83 Отговор

До коментар #80 от "развийш ли":


Явно мозъкът е покрит от четири пръста череп и никога до него не е пристигнала информация че комунизма е германска рожба, натресен на Русия от прадядовците на Начални за да я съсипят

Оценка:
-3 +11

БАЙ Х@Й ‼
84 Отговор

До коментар #78 от "развийш ли":


Абе хем НЕ ЗНАЕШ , хем се пробваш акъл да РЪСИШ!!! Има КРЕПОСТНИ СЕЛЯНИ !!! Има и РОБИ !!! Ама какво е крепостен роб само недочели "Винету" могат да измислят!!!

Оценка:
-3 +12

85
Този коментар е премахнат от модератор.
ай де бе
86 Отговор
Не мога да разбера, защо на тоя светъл ден всички сороси плюят по Русия, а не се радват на Третата Българска държава. Тия изобщо българили ли са, или заработват турски лири?

Оценка:
-4 +22

!!!?
87 Отговор
Русофилите биха сменили 3 март само с националния празник на руския Гулаг !!!?

Оценка:
-19 +4

ВРАГЪТ е нащата ВЛАСТ !
88 Отговор
Без значение коя Партия и Политика е на власт ! Врага е в Съвета, в Съда , в Парламента, на жълтите павета !

Оценка:
-3 +8

Българин
89 Отговор
Много продажни русофилистици и русороби отгледа БКП ДС никога няма да се изправи България

Оценка:
-16 +5

Ахах
90 Отговор

До коментар #74 от "Диверсант":


И крави не оставиха крадливите русофили и кремълски подлоги всичко продадоха и унищожиха и твоя акъл даже

Оценка:
-15 +2

91
Този коментар е премахнат от модератор.
Днес имаме Милиардери - ЧЕСТНИ !
92 Отговор
Държава разорена , безработни и Пенсионери - ГРЕШНИ !

Оценка:
-4 +8

Края на бегето започва след 1876г
93 Отговор
Болшевиките са окупатори разберете го ...българия Турция дружба от векове за векове...какви братя са ви ватниците?те са поробители защитаваики си интересите на терористи

Оценка:
-19 +5

Днес няма комунисти
94 Отговор
А сме РАЗОРЕНИ , но имаме МИЛИЯРДЕРИ ! Честни ! А народа бел с душици ГРЕШНИ !

Оценка:
-1 +9

Дойче кисело зеле...си позволява много..
95 Отговор
Няма право да дава мнения за това кой ще почита и кой ще мрази Българският народ!

Коментиран от #142


Оценка:
-2 +20

ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
96 Отговор
Чудно ми е какво толкова лошо сте видяли от Русия и Руснаците,та така квичите???Станахте първи приятели с тези дет ви Срутиха столицата ,а с тези дет ви направиха държава,даваха ви на аванта петрол,газ и имахте пазар за цялата ви стока сега са ви най върли врагове???Защо??

Оценка:
-3 +23

170 двуетажни къщи над Албена - Ляхово
97 Отговор
На бивш комунист, днес отявлен кариерист ! Той не е вече комунист ! Всички те са завършени , но пусти ! С чии пари ? А ? Другари Партийни АКТИВИСТИ ! Нека да се разберем - ВРАГА НАРОДЕН е във ВЛАСТА , без значение в коя посока духа вятъра !

Оценка:
-3 +7

Помни Народе - Врагът и Душманина е
98 Отговор
Мутрата с ВЛАСТ ! Партията е без значение !

Оценка:
-1 +6

Куртуролог
99 Отговор

До коментар #1 от "БАЙ Х@Й ‼":


Ивайло Дичев, син на български комунистически дипломати, закърмен с млякото на българо-съветската дружба и възпитан в духа на комунистическия интернационализъм, просто не може да не осъществи Едипово убийство и морално самоубийство в деня, когато всички истински българи празнуват освобождението на България от турско робство. Позор за университета, който му е дал професорско звание и срам за Дойче Велле, която не пропуска случай да екскрементира върху празничната маса.

Оценка:
-2 +20

винкел
100 Отговор

До коментар #2 от "Ужассссс!":


Кое в статията не е вярно?
Краино време е да си припомниме цялата си история!

Коментиран от #154


Оценка:
-11 +1

ТОЧКАТА
101 Отговор
ЦРУто да си мълчи и върви ПМ.......И да не ми обяснява ПРАВОСЛАВИЕТО И БЪЛГАРСКАТА!!!!ИСТОРИЯ!!!!

Оценка:
-2 +8

Прочети Нйойският Договор !
102 Отговор
Прочети Берлинският Договор, Прочети Версайският Договор - КАСАПИТЕ на България е Запада и преди всичко Германия ! Чети ! Отвори компютъра и виж кой ни съсече на две след Освобождението - Дойчо Ото Бисмарк ! Прочети след Балканската война когато сами си върнахме земите наши как Фердинанд във Виена и с Дойчето ОТНОВО ОТНЕХА - освободените наши земи и ни Обрязафа като февруарски лози ! И не питай кой нагъзи Македонската Снежанка ! Още 1987 -ма Дойчо я ОБРЯЗА ! А Свободата Русия даде но ! Но Чорбаджията ги прогони и на Дойчо ни отдаде !

Оценка:
-2 +16

Електра
103 Отговор
Години наред, Аз и моето семейство се изкачвахме на Шипка, за да се преклоним пред героизма и саможертвата на тези, които загинаха за България и българския народ, за да ни има, за да сме свободни, горди и значими сега. Но откакто, Импексовата БСПдирастия приватизира и тоя светъл празник, под патрондаша на Кауна фигурант и безделник спрях да ходя там, защото се страхувам, че заради тъпите изказвания на тоя безморален лиглю ми е страх , че ще намразя всичко свято и родно, което съм обичала преди и сега...

Оценка:
-15 +6

Помни грешнико !
104 Отговор
Най - върлият душманин е човека с ВЛАСТ ! Кой е той ? В градските Съвети , Съда, Пресата, Университета и на жълтите павета ! Името на партията е без значение !

Оценка:
-1 +4

Лично мнение
105 Отговор
Нямам и никога не съм имал каквито и да е проблеми с руснаци, не изпитвам чувства на ,,фил,, или ,,фоб,, защото, истината е, че омраза или любов, просто липсва в съзнанието ми. Нито някой ме е питал, дали искам да се раждам, нито някой ми е давал право на избор, дали да се раждам. Дори, всички тези порядки, култура, ценности и т.н. , независимо, дали са български или дали са дошли, от някъде другаде, за мен са като чужди, нито съм се съгласявал с тях, нито пък ми харесват, но ето че неистово все някой се намира, да ми ги натрапва и да ни вменява, че съм бил длъжен да ги следвам. Нямам задължения към никого за нищо и не приемам да ми се вменяват такива, имам си лична визия за живота и такава ще остане до неговия край

Оценка:
-3 +8

Сър Пичук
106 Отговор
Това, че все още изпитваме благодарност към Русия, след всичко, което ни е причинила, показва единствено колко добър, безкористен и благороден народ сме.

Оценка:
-13 +4

ТОЧКАТА
107 Отговор
МНОГО ЯСНО !!!!ОТ 3 МАРТ 1878Г!!!!!!!!!...МММММ не разбрали???/нищо чудно ,НЕ СИ БЪЛГАРИН....

Оценка:
-2 +7

ДОКАТО
108 Отговор
СЪЩЕСТВУВА БЪЛГАРИЯ И РОДОЛЮБИВИ БЪЛГАРИ!!! На бунището с германско зеле!

Оценка:
-1 +6

Илия
109 Отговор

До коментар #50 от "Мехмед":


Ами няма лошо, на всеки народ един ден му идва края.Същото важи и за турците.Вечни народи няма.

Коментиран от #132


Оценка:
-2 +9

Е.С.
110 Отговор
Българомразците от дойче зеле се развихриха навръх Освобождението на България!

Оценка:
-2 +12

ТОЧКАТА
111 Отговор
да ви кажа ОТВРАТЕН СЪМ от технологиите и СИЛАТА която ги прилага за да ни УНИЩОЖИ!!!!!!!През 1986 г УМНИ ХОРА казаха...ТИЯ ЩЕ НИ ФАЛИРАТ,,!!!!ПОЗНАХА!!!!ТЕ НИ ФАЛИРАХА!!! НИЕ си бяхме ДОБРА СИСТЕМА!!!С НЕДОСТАТЪЦИ...НО ДОБРА!!!!!Сегашното НЕ НАША СИСТЕМА ,а натрапена колониална....и ,,плодовете,, ги берат на 15 000 км!!!!НЕ НИЕ!!!!!!

Оценка:
-2 +12

Матей
112 Отговор
Дойче веле не се спряха с техните цинични простотии,не мога да разбера защо им се дава толкава трибуна.Тая агенция е продължител на радиостанцията дойче веле от едно време,заедно с радио свобода и свободна Европа.Не са изневерили на хлъзгавия си маниер,да подмазват с кал,да цапат наляво и надясно.

Оценка:
-3 +15

Нашите бивши Комунисти Активисти
113 Отговор
Днес са отявлени Анти Комунисти ! ВРАГЪТ винаги е във ВЛАСТТА ! Името на партията и идеологията е без значение ! Рано или късно се стига виноги до - пушката ! Защото в алчността - СЪВЕСТ и МОРАЛ няма ! Не чувстваш ли , как сред народа , юмрука му все по-силно се свива ? Едни за власт, други справедливост !

Оценка:
-2 +1

антрополога
114 Отговор
Автора Ивайло Дичев как щеше да специализира във Франция ако татко му не беше Стефан Дичев? Ей, това децата на номенклатурчиците първи демократи се писаха!

Оценка:
-2 +15

Скептика
115 Отговор
Ами много е просто обяснението Ивайло, защото през онези тъмни и кървави 500 години робство, единствено Руската империя от цяла Европа поема по пътя на войната, довела до освобождението на българите. За съжаление от тогава до днес има хора като теб, продали се за 30 сребърника, отричащи историята

Оценка:
-3 +17

Лошо ! Седларов , лошо !
116 Отговор
Мирише ми на .... много лошо !

Оценка:
-1 +1

Васил
117 Отговор
Ако не са били Руснаците Финландците Румънците сега щеше знамето да е червено с полумесец а диктатора щеше да е друг с мустаци не че сега си нямаме такъв с гигантска тиква на на раменете.

Оценка:
-1 +14

НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ на всичко придобито
118 Отговор
По мутрински път ? С честни придобити средства - ОК ! Но ХОТЕЛИ, КОМПЛЕКСИ, ХИЛЯДИ декари , земи , гори, мини, кораби, Брегове и флот , банки - по метода Жиг Так ? Не е по наш адет ! Както се казва - дадоха им да п/ъднат а те се НАС/АХА !

Оценка:
-1 +2

Павел Пенев
119 Отговор
При тази демокрация действително пъшкането е голямо.

Оценка:
-1 +8

Аз съм Роболюбец !
120 Отговор
Обичам нащи робства многобройни. Роболюбец да се наричам, първа радост е за мене !

Оценка:
-7 +2

Леле мале
121 Отговор
Ами защото другарю Дичев, не сме могли сами да се освободим. Нямаме НЕПРЕДАДЕН герой - било Бенковски, било Караджата, ... Дори Апостолът е предаден - предателите са близо 40 души: като тръгнем от Каравелов, та Димитър Общи, поп Лукан, Иван Фурнаджиев ... Вж. "Левски отвъд митовете" на Иван Лалев, изд.Персей

Оценка:
-1 +14

ХАН КРУМ
122 Отговор
ИСКАМ ДА ПОПИТАМ Г–Н ПРОФЕСОРА ?Е ЛИ 3 МАРТ 1878Г ПЪРВАТА ДАТА , ОТ КОЯТО СУЛТАНА ПРЕСТАВА ДА ВЛАСТВА НАД БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ? МОЖЕ ЛИ 3 МАРТ ДА Е ПЪРВАТА ДАТА СЛЕД 5 ВЕКА РОБСТВО ОТ ,КОЯТО ЗАПОЧВА ДА ВЪЗКРЪСВА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА?АКО ТАЗИ ДАТА БИ БИЛА 20 АПРИЛ1876 , ПРИ УСПЕХ НА АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ , СЪЩАТА ЛОГИКА ЛИ БИХТЕ ПРИЛОЖИЛИ? БЪЛГАРИЯ ИМА СВОБОДНА ВОЛЯ ДО 1913 –1915Г. ТУК ГОВОРИТЕ ЗА РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ , АВСТРО -УНГАРСКИТЕ,АНГЛИИСКИТЕ ,ФРЕНСКИТЕ ОТ 1878– ДО 1944Г. НО НИКЪДЕ НЕ КАЗВАТЕ БЪЛГАРИЯ ДРУГ ИЗБОР ТОГАВА ИМАЛА ЛИ Е ПРЕДИ ПСВ,ВСВ, ПРЕДИ 9.9.1944, СЛЕД 9.91944Г КАКЪВ Е БИЛ ДРУГИЯ НИ ИЗБОР???. ЗАЩО НА БАЛКАНИТЕ НИ МРАЗЯТ ВСИЧКИ, ГЪРЦИ ,СЪРБИ , РУМЪНЦИ, ТУРЦИ , СЕГА И МАКЕДОНЦИ,ЗАЩО БЪЛГАРИЯ ОТ ВСЯКЪДЕ ГРАНИЧИ СЪС СОБСТВЕНИ ТЕРИТОРИИ,.... ЗАЩО СЛЕД ВСИЧКИ ВОЙНИ ГУБИМ ТЕРИТОРИИ, НО САМО СЛЕД ВСВ НИТО 1М2!!! РУСИЯ ИМАЛА ИНТЕРЕСИ , АВСТРО –УНГАРИЯ , АНГЛИЯ ,ТУРЦИЯ, СЪРБИЯ , АМИ ТОГАВА СА ИМАЛИ И СЕГА И ВИНАГИ ЩЕ ИМАТ, И КОГАТО ТИ НЯМАШ ДЪРЖАВНИЦИ И ДИПЛОМАТИ, НЯМАШ ИКОНОМИКА И АРМИЯ, КОГАТО СИ ПРЕДЛАГАШ ЗАДНИКА, ТУ НА ИЗТОК, ТУ НА ЗАПАД, ДО КАТО ПРОБУТВАШ СЕЛСКИ ТЕРИКАТЛЪК В МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОТНОШЕНИЯ , ВСЕ ЩЕ НИ ПОДРИТВАТ КАТО КРАСТАВО КОТЕ...КОГАТО НЯМАШ ДОСТОЙНСТО И САМ НЕ СЕ УВАЖАВАШ, НЕ ОЧАКВАЙ ДРУГИГЕ ДА ГО ПРАВЯТ.НЕ Е ЛОШ НАРОДА НИ,КОГАТО ТРЯБВА СИ Е ЗАЩИТИЛ ДЪРЖАВАТА, ПРОСТО НЕ Е ЛИНЧУВАЛ ПОЛИТИЦИТЕ СИ И НЕ ИМ Е ТЪРСИЛ СМЕТКА .ТА ТАКА ВЕЧЕ 143ГОДИНИ.

Оценка:
-1 +17

ха ха ха
123 Отговор
ЗАВИНАГИ - СЛАВА НА РУСИЯ!!!

Оценка:
-3 +12

Бай Стойчо
124 Отговор
Е*ах*и тъпака. Тоя чел ли е чуждите и наши автори очевидци на онова време -писатели, журналисти, посланици, писатели, търговци историци..
Колкото и грантове да е получил, за токова самоунижение нямаш душа.

Оценка:
-1 +14

ПЕНКО
125 Отговор
НОРМАЛНО - ИВАЙЛО ПО ПРЕЗУМПЦИЯ Е СВИНЯР , А Е ОБЪРНАТ КЪМ - "ШВАБЕНЗИ ШВАЙНЕ ВЕЛЕ" !!!!! ДОКАТО ДЕЦАТА СА БЛАГОДАРНИ НА РОДИТЕЛИТЕ -ДО ТОГАВА !!!!

Оценка:
-0 +4

Хасаня
126 Отговор

До коментар #6 от "Адв. Хаджигенов":


Ами като си толкова умен, пий хлорирана вода от кранчето и се чуди как да я платиш, и се наслаждавай на гледката на пенсионери, които са забравили вкуса на имамбаялдъ и лютеницата, и се радват на къшей хляб в контейнера за боклук. Или гледай чалга по телевизора вместо сериали.

Оценка:
-3 +1

ПЕНКО
127 Отговор
АБЕ "ШВАЙНЕ ВЕЛЕ " И ИВАЙЛО ---РУСИЯ ОСВОБОДИ И ГЕРМАНИЯ -ОТКАЗВАЙКИ СЕ ОТ ИЗПОЛЗВАНЕ НА "ПАКТА ЗА КАПИТУЛАЦИЯ" -ЗА РАЗЛИКА ОТ САЩ !!!!!!!!!! САЩ СИ ГО ПОЛЗВАТ И ИМАТ ВОЕННИ БАЗИ - ИЗДЪРЖАНИ ОТ ГЕРМАНИЯ !!!!!!!!!!!!!!!

Оценка:
-1 +9

Голем смях
128 Отговор
Добре че в България все още има достойни хора.

Оценка:
-1 +4

По същата сила
129 Отговор
Османската империя може да има претенции, че ни е освободила от Византийско робство,а Византия може да претендира,че ни е осеободила от Светослав. А Светослав ни е освободил от Българщината.Въобще голямо освобождаване е падало.

Оценка:
-3 +13

130
Този коментар е премахнат от модератор.
131
Този коментар е премахнат от модератор.
Мехмед
132 Отговор

До коментар #109 от "Илия":


Прав си! Ние турците в България се стопихме от 1.500.000 на 500.000 само за около 30 години. Топят се се и българите. За сметка на това обаче, ромите увеличават двойно своята популация на всеки 20 години.

Оценка:
-1 +13

Българи
133 Отговор

До коментар #77 от "БАЙ Х@Й ‼":


са клали българи заради мера.Ето ти го Батак.

Коментиран от #140, #141


Оценка:
-5 +2

134
Този коментар е премахнат от модератор.
тато
135 Отговор
Нacкoрo чух нeкви пидaлчeтa пo тeлeвизиятa дa кaзвaт чe нe e билo Турcкo Рoбcтвo, a приcъcтвиe. Тeзи изгeждa иcкaт кoлeц oтзaд дa им приcъcтвa.
Ceгa Руcия имaлa интeрec и зaтoвa ни e ocвoбoдилa. A Хaмeрикa зaшo нaпрaви прoблeми в Ирaк нaпримeр. Oт любoв към ирaкчaнитe ли?

Оценка:
-3 +9

тато
136 Отговор

До коментар #25 от "що ви не":


Благодарността е едно от най-краткотрайте чувства

Оценка:
-3 +0

Възмутен
137 Отговор
Моля?! От кога признателността е бреме, джендъри от ДВ?
Писах го под друга статия, но ще го напиша пак:
Тридесет години пропаганда и подмяна на историята ни! 30 години опростачаване на населението и опити то да бъде направено русофобско..... И резултата е мижав, да не кажа ОБРАТЕН.
Нашите бащи ни научиха, че непризнателният човек няма право на живот! Научиха ни, че Русия е наш освободител, заедно с многото други нации участвали в освобождението на България. И ние, децата на нашите бащи сме признателни на всички тях, вкл. и на Русия.
И ние възпитахме децата си в любов и признателност към Русия. Нашите деца са умни и ще възпитат своите деца и внуци в същото.
Няма да победите, джендъри соросидни! Българинът ще бъде в сърцето си с Русия и при първи удобен случай ще ви забие нож в соросидните гърбове.
Вашата няма да стане и е видно по коментарите!
Знам, че има платени тролове, както русофобски така и русофилски. Но няма какт толкова много коментари в полза на Русия да са писани от тролове. А това много ме радва!

Оценка:
-3 +12

РОН БУРГУНДИ
138 Отговор
ДОЙЧЕ ВЕЛЕ отдавна е клоака.....

Оценка:
-1 +9

🇧🇬 Да живее България 🇺🇸
139 Отговор
Русия никога не е идвала специално да освобпждава България ! Руснаците си водят собствена война от която излизат освободени някои народи в следствие от самата война.След освобождаване от османското иго ,България влиза под руско рлбство 45г. през което време българите имхме много по-малко права пт колкото по времето на османското иго !

Оценка:
-10 +2

БАЙ Х@Й‼
140 Отговор

До коментар #133 от "Българи":


На 11 май 1876 г. селяните от Бояджик се събират в църковния двор да отдадат сърдечните си почести пред ликовете на първите славянски учители и равноапостоли светите братя Кирил и Методий. По време на празника владеещият околните села Едем ага нападнал селото със своите черкези, които започнали издевателства и грабежи. За да се отбраняват, селяните поставили въоръжена стража в края на селото. По този повод било докладвано на Шефкет паша, който се намирал в Сливен, че в Бояджик се готви бунт. Така на 17 май 1876 г. той с един табор башибозуци отива в Бояджик и започва погром над селото.

Голяма част от населението се укрива в местната църква, но тя била обстрелвана със снаряди, затова укрилите се вътре били принудени да излязат. Започва зверското им физическо изтребление. Убити са десетки мъже, жени и деца. Хванатите живи около 50 младежи били принуждавани да играят хоро пред пашата, след което също били избивани. Затова Бояджишкото клане е известно в историята и като ”кървавото хоро”.

Оценка:
-3 +12

БАЙ Х@Й‼
141 Отговор

До коментар #133 от "Българи":


Не говорим за селска свада за декар нова! Говорим за МАСОВИ КЛАНЕТА !!!!!

Оценка:
-1 +8

българинин
142 Отговор

До коментар #95 от "Дойче кисело зеле...си позволява много..":


Кой си ти,че да говориш от името на народа български,Юдо?!

Оценка:
-4 +5

Роза
143 Отговор
Според мен "русофил "и "русофоб" са много неясни и относителни понятия.Човек може да харесва едни неща в Русия,а други да не харесва.Това русофил ли го прави или русофоб?Аз например харесвам богатото руско културно наследство,сред което безспорно има гениални шедьоври,имала съм приятели руснаци и говоря добре руски език.Но аз не харесвам комунистическата идеология,нито пък руските политици-бивши и настоящи-които презират народа и го доведоха до просешка тояга.Смятам,че България трябва да поддържа нормални дипломатически отношения с Русия,както и с всички остонали държави.Но в тези отношения не трябва да има елемент на подчинение.Всеки народ,дори и най-малкият,трябва да има национално достойнство и да не позволява да го унижават!Това се отнася с пълна сила и за отношенията ни със САЩ.Но повечето от нашите политици са продажници,за съжаление!

Оценка:
-2 +6

144
Този коментар е премахнат от модератор.
Gruh
145 Отговор

До коментар #78 от "развийш ли":


За какво крепостничество говориш, По голям роб и подмазвач от българина няма.

Оценка:
-2 +2

146
Този коментар е премахнат от модератор.
147
Този коментар е премахнат от модератор.
123
148 Отговор

До коментар #6 от "Адв. Хаджигенов":


Българите и сега пият боза и чай и ядът имамбаялдъ а вечер си лягат с турски сериали,кой е освободен и от какво?

Оценка:
-1 +1

123
149 Отговор
Какво може да се очаква от тракийския народ-скити който е най големия в света след индийците, ако се обедини ще бъде най-могъщя народ на земята.За мъжа е обида да работи на полето,той стои пред къщи и пие вино,а живее от нападения и ограбване на съседните села, на полето работят само жени. Нападенията,палежите и грабежите над съседните племена от същия произход е начина им на живот .ХЕРДОТ

Оценка:
-3 +1

Аре
150 Отговор

До коментар #16 от "ежко":


Браво, евала за този отговор ежко.

Оценка:
-0 +2

Аре
151 Отговор

До коментар #32 от "верно ли":


Само за дойче зеле, но за лицето Ивайло Дичев

Оценка:
-0 +5

ИМПЕРИАЛИСТ
152 Отговор

До коментар #75 от "Белгиеца":


Преди 1877г. руският ботуш за 3 века 11 пъти преорава България с надеждата да ни затрие физически. Чувал ли си за Одринския мирен договор, за Кайнарджашкия? За Търновското въстание и ареста на организатора и предводител кап. Г. Мамарчев от....внимание! руските казаци??? А да си чувал за руския генерал Дибич, дето искал да избие Българите с топове, а...?
През Априлското въстание излизаме с черешовото дървено топче и кремъклийки срещу войските на Османската турска империя, защото Русия блокира в складовете си хилядите модерни пушки закупени за въстанието от богати Българи-патриоти... Само търговецът Николай Миронов закупува 8 000 пушки, които ръждясаха в одеските складове
ДА, РУСНАЦИТЕ МНОГО ОБИЧАТ БЪЛГАРИЯ, НО НЕ И БЪЛГАРИТЕ!
А, прочети и защо Българите-опълченци се бият "с камънье и дърве" вместо с пушки...

Коментиран от #153


Оценка:
-9 +3

123
153 Отговор

До коментар #152 от "ИМПЕРИАЛИСТ":


Има 4 битки за Шипченския проход, при първата битка Юли 17-18 прохода е охраняван от 5000 османски войника,атакуван от Гн Гурко с 11000 войника и превзет от него.Оставят 5500 българи и 2000 руснаци да охраняват прохода с Ген Столетов.На 21 Август 38000 армия на Сюлейман паша пристига атакиват и се окопават на 91 метра от Българо руските окопи. На 23 Август нова офанзива на османците,руснаците започват да отстъпват, но идва 8000 руско подкрепление,на 26 август османците нападат отново,като на места накрая амуницйте свършват и има битка с байонети, и хвърляне на камъни и трупове от Руснаци и Българи, в разгара наръкопашната битка пристига в помощ корпуса на Гн Радецки и отблъскват османците. На 13 септември Армията на Гн Радеци е атакувана отново, но нови руски покрепления пристигат.Последната битка е на 4-9 януари завършила с поражение на османците.Цялата Руска Армия е била въоръжена със по-старо оръжие, докато Османската е била най модерно въоръжена.

Оценка:
-1 +9

Сух
154 Отговор

До коментар #100 от "винкел":


И каква е тя? Че след 90-та нещата не вървят на добре ли, заради ей таквиз продажници като теб и драскачите от вмирисаното зеле ли? Да, добре ще е да си припомняме миналото!!!

Оценка:
-0 +4

155
Този коментар е премахнат от модератор.
гост
156 Отговор
След прочитането на статията леко ми се повдигна, но успях да се въздържа - типичен пример на поръчка и джендърство. Статистиката не лъже винаги сме на губещата страна в историята, като е ясно кога.

Оценка:
-1 +4

нАКа 47
157 Отговор

До коментар #21 от "Зайо":


На всичко отгоре сте и неграмотни. Какво е това "Панфлет"?

Оценка:
-1 +2

ПРЕДАТЕЛИ
158 Отговор
ДОКАТО ИМА БЪЛГАРИ И РУСНАЦИ , ВСЕ ЩЕ ИМА БРАТСКА ДРУЖБА И ТОВА НЯМА НИЩО ОБЩО С КРАДЦИТЕ ДЕТО НИ ,,УПРАВЛЯВАТ" ............. А СТАТИЯТА И РАЗБОРА НА СТИХА СА МАНИПУЛАТИВНИ И ПРОЗИРА НЕКАДЪРНО ПРЕИНАЧАВАНЕ ! ПЪК И ВСЕКИ ИМА ПРАВО ДА СИ МИСЛИ КАКВОТО СИ ИСКА , ДА ДРАСКА СЪЩО - ТАКА ЧЕ ПИШЕТЕ И ВИЕ ГЛУПОСТИ - ПРЕДАТЕЛИ !

Коментиран от #172


Оценка:
-2 +3

Един
159 Отговор
DW много им се иска да затрият едни факти! Я колко хубаво щеше да бъде ако ни беше "освободил" канцлера !

Оценка:
-0 +2

D W от името на Българския народ не
160 Отговор
Пишете, никой не ви дава това право, Запомнете!!! От свое име само, Българина, дали Пъжка от Благодарност НЕЕ ваша Работа!!!!

Оценка:
-1 +3

Чуваш ли добре
161 Отговор

До коментар #6 от "Адв. Хаджигенов":


"Адв. Хаджигенов", ако си ти, за който се представяш, много просташки се изразяваш! Ще ти отговорим подобаващо - на нас не ни харесва турския чай и боза, нито Руската бозаджийска политика, която на теб явно ти харесва. Така ,че ние гръмко ще кажем - че сме против ролята на Русия да се бърка в нашата си българска политика. Русия да си гледа своята болшевишка политика в Русия. Ние сме, - повтаряме, против тази политика - чуваш ли добре "другарю Хаджигенов... ов... ов..."! Ние, също ще те изпратим там, където изпращаш нас, разбира се не в Русия, а там където харесвали много такива като теб. Хайде да ти е на късмет.

Оценка:
-2 +1

Димитров
162 Отговор
Това нормален българин няма да го напише!От девет кладенци вода ще извади само и само да успее да заблуди някои.Господине,неуважаеми,кой плати сметката от войната донесла ни ОСВОБОЖДЕНИЕТО? Кой проля кръвта си и ни даде ново начало?

Коментиран от #169


Оценка:
-2 +3

през времето
163 Отговор
Без Русия,ние още ще носяме Фесове!....

Оценка:
-0 +3

абе чобанин
164 Отговор

До коментар #5 от "Софиянец":


кола ти имаш номер с Сф!Бягяй от тука...

Оценка:
-0 +1

цъфна
165 Отговор

До коментар #16 от "ежко":


Германец-протетант -`цар`,почна 4 войни..и т.н.?!Айде пайдос....

Оценка:
-0 +1

166
Този коментар е премахнат от модератор.
2347
167 Отговор
Докато помним, че като съюзници на Германия претърпяхме две национални катастрофи. А пък последната, след Втората световна война, продължи 45 години.
Така че не се бутайте, сега пак све ви съюзници... нататък продължете сами!

Оценка:
-0 +0

Ей тоя
168 Отговор
Дичев бил гнусен потурнак, измекяр на запада и антибългарин!

Оценка:
-0 +0

СКОРПИОН
169 Отговор

До коментар #162 от "Димитров":


"Другарю, Димитров", Вие какво искате сега, да седнем и да Ви образоваме, но за това има училища, има учебници, има история, има исторически автентични документи. Ами четете, какво чакате! Свободата ни от османско робство е платена, а не подарена от Русия. Тази свобода на България струва близо 64 тона робско злато. Тава е факт и не е нужен коментар. Точка! В крайна сметка в периода от 1921г. до края на 1951г. България заплаща на Русия 343 797 189 лева, равняващи се на 10 618 250 рубли и 43, 1/2 копейки, и не се нуждае от коментар когато цифрите и фактите говорят! Разбирам Ви, " другарю" Димитров, че сте още млад човек, но това не оправдава незнанията Ви! Задавате много въпроси, на които Вие лично нямате ясен отговор! След като влизате в дебат и коментирате, трябва да бъдете подготвен със солидни знания. Четете, четете, четете! България - благодарствено си е платила за свободата! Днес ние можем само да бъдем ПРИЗНАТЕЛНИ на руския народ, който обичаме като роден брат, обичаме волната руска душа, обичаме богатата руска култура! Отворени сме за икономическо и културно сътрудничество, но няма да позволим Русия да се намесва във вътрешната и външна политика на България! Това не означава, че сме неин враг!!!

Коментиран от #174


Оценка:
-2 +2

Разум
170 Отговор
Факти, колко ви платиха от ДВ да сеете Българо и Русофобия?

Оценка:
-0 +2

С уважение
171 Отговор
България трябва да стане Българска, за в бъдеше каквои игри ше играе с Русия, това трябва да се реши от бъдещият владетел на България !
България трябва да спре да бъде РАЗГРАДЕН ДВОР и най-доброто нещо, което ПП ДПС може да нарави за България е да си "събере багажа и да напусне България за век и веков" !

Коментиран от #173


Оценка:
-0 +2

С уважение
172 Отговор

До коментар #158 от "ПРЕДАТЕЛИ":


До кога България ше е разграден двор ?

Оценка:
-0 +1

СКОРПИОН
173 Отговор

До коментар #171 от "С уважение":


С УВАЖЕНИЕ, но това вече е невъзможно, от гледна точка на днешната световна политика! Гражданството на всички държави е разноцветно, и се състои от различни етноси. Не може, както в древността, да се делим на еднокръвни племина. Света се развива, цивилизова и върви наред! Единственото разумно нещо, което човечеството трябва да следва в свето развитие е - мирното съжителство, разбирателство и уважение, без разлика от цвета на кожата, бит; култура; религия! Само това може да спаси човечеството от нежалани конфликти; войни; робство; насилие и смърт! Това, за което пишеш - може би е могло да се получи непосредствено след освобождението ни, - зависещо от великите сили и пряката намеса на Русия като победителка от тази война! Днес е немислимо! В близкото минало, един наш "голям" ръководител се опита да направи това и отвори рана, в която днес ние не трябва да слагаме пръст, и да оставим времето да я заличи! НЕКА ДА ЖИВЕЕМ В РАЗБИРАТЕЛСТВО И МИР!!!

Оценка:
-1 +1

Димитров
174 Отговор

До коментар #169 от "СКОРПИОН":


Нека всеки разбира написаното според знанията и обективността си,нищо лично ,че сме на различни мнения,а именно:1 нетрябва да се смесват произволно фактите.ОСВОБОЖДЕНИЕТО е факт благодарение на руските воини,българските опълченци и волята на руския цар!Това е достатъчно винаги да уважаваме техния подвиг и затова днес с Вас не носим фесове,факт неоспорим. 2 Заплащането за което говорите има съвсем други конкретни причини.Мъдрите ни държавници ни присъединяват към колесницата на Германия и като загубили войната трябва да плащаме съответни репарации.Те нямат нищо общо с Освобождението.Не може да сме с Германия по време на войната и да сме победители след разгрома й,сметката винаги се плаща от победените,факт неоспорим.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Зигмар Габриел
Това заяви германският вицеканцлер Зигмар Габриел, който се срещна с Путин в Русия.
Някак си е съдба да идвам тук в трудни времена."

Още бисери
ТОП 5