Last news in Fakti

28 Декември, 2012 08:00 15 951 5

"С една дума студ, с две думи - кучи студ". Фразите на 2012

  • цитати-
  • фрази-
  • 2012
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Няма как да не отдадем дължимото на изреченото от видните мъже и жени през отминаващата 2012 година. През цялата година Факти.бг ви прави свидетели на безценните мисли на наши и чужди политици и шоумени и сега е време за равносметка, за да опредметим поговорката „Думите отлитат, написаното остава".

След като в края на 2011 г. американският държавен секретар Хилъри Клинтън заяви, че „Да си гей не е изобретение на Запада. Това е човешка реалност", още в началото на януари 2012 културният министър Вежди Рашидов опонира, макар и не в тази връзка: „Най-неприятното съсловие за мен са гейовете, защото те са съчетание от най-лошите качества на жената и най-долните качества на мъжа."

Също през януари депутатът от СДС Ваньо Шарков коментира проекта за Закон за детето: "Този законопроект ни връща във времето на Троцки, когато той е казал, че по времето на социализма ролята на семейството ще отпадне и грижата за децата ще бъде поета от държавата."

В началото на февруари земеделският министър Мирослав Найденов преброи: "Близо 3 млн. са щастливите кокошки у нас, а половин милион са нещастни". Две седмици по-късно Найденов обясни, че "Трябва да има играчки, за да могат прасетата да си играят с тях и да се избегне канибализъм".

Пак през февруари, когато България беше скована от минусови температури, се роди и знаменитата фраза на синоптика на bTV Емил Чолаков"С една дума студ, с две думи - кучи студ!" Тя определено е и сред най-харесваните.

Бившият здравен министър Евгени Желев пък коментира бонусите в Здравната каса със загадъчната фраза: "Всички са яли свинско със зеле, но накрая се оказва, че някои са яли свинско, а другите зеле".

В края на февруари, финансовият министър Симеон Дянков коментира икономическото положение на Гърция с думите "След 5 години Гърция ще изглежда като България, защото в момента положението там е трагично". Малко преди края на годината Дянков обърна фразата и заяви, че "До четири години средният българин ще бъде по-богат от средния грък".

Проф. Милан Миланов, председател на Централната етична комисия към Българския лекарски съюз коментира парите за здравеопазване със запомнящото се изявление: "Нашият бюджет прилича на чорапогащника на магистрална уличница".

В началото на март лидерът на ДСБ Иван Костов възропта от трибуната на парламента "Не стига, че сме най-бедната страна в Европа, но сме с най-много почивни дни в годината и с най-дълъг отпуск по майчинство."

След дълго проточилата се сега с двата милиона, които Ахмед Доган взел за хидроинжинерно проучване на "Цанков камък" и след като премиерът Борисов го призова да върне бонусите, лидерът на ДПС коментира накратко, че "Хонорарът не е бонус". И с това май историята приключи.

"Ако Десислава Атанасова е тежката артилерия, аз съм папа Бенедикт." Така лидерът на Атака Волен Сидеров коментира изказванията по повод назначаването на третия поред министър на здравеопазването в правителството на ГЕРБ.

"Уважаеми господин президент, уважаеми дами и господа от Полша..., ъ-ъ Чехословакия... Дами и господа от Чехия... Извинявайте, извинявайте, още веднъж извинявайте". Така новоизбраният президент на България Росен Плевнелиев посрещна президента на Чехия Вацлав Клаус в началото на април.

Шумната раздяла на "Господари на ефира" с bTV се случи през април, а продуцентът Магърдич Халваджиян обясни, че отношенията в неговия екип са приятелски с думите: "Не сме никакви шибани пичове-началници с пури в ръцете."

"Аз на бой нося" обяви Георги Първанов, който пожела да оглави БСП, след като напусна президентството. И си отнесе боя - Сергей Станишев можи би спечели с думите: "Смятам за погрешна тезата и убеждението на президента и другар Първанов, че Бойко Борисов и ГЕРБ могат да бъдат победени в сблъсък на титаните, които вадят два меча и започват да се налагат публично в пряк сблъсък."

Да не забравим и вътрешния министър Цветан Цветанов, който подчерта в края на май: "Най-голямото бедствие в страната през последните 20 години не е земетресението в Перник и всички останали, а безотговорното, безхаберно управление на БСП."

"Самият факт да откраднеш милион и половина и да се предадеш е гаранция за невменяемост." Така частният детектив Марин Маринов коментира историята с кражбата на парите от инкасо автомобил, извършена от Георги Енев. За момента обаче парите не са намерени, а Енев май ще се отърве с минимална присъда.

И през лятото не липсваха бисери на политици и коментатори. Кметът на София Йорданка Фандъкова например, доволна от получаването на безвъзмездни европейски пари за ремонт на ВиК мрежата в столицата, заяви: "Благодаря на Нона Караджова, която тези дни върви като Дядо Коледа из страната и раздава пари".

Прословутият проф. Юлиян Вучков пък коментира по повод концерта в София: "Ченето на Лейди Гага е щръкнало като зейнало чекмедже".

Шефът на Военномедицинска академия ген. Стоян Тонев заяви, че "Военна болница да има филиал в Девин е все едно аз да искам да се оженя за Наоми Кембъл, но тя да не знае."

И, разбира се, не можем да пропуснем многобройните изказвания на премиера Бойко Борисов, който скромно заяви към края на годината, след като отказа да отреже лентата на ремонтиран храм: "Как ще режа лента в църква, при Началника тук?! Режа ленти навън, където аз съм началник."

През декември Борисов заяви, че ще подаде оставка, ако се върне тютюнопушенето в заведенията. Но още в средата на годината премиерът се аргументира защо поддържа забраната: "Този, който пуши в заведение, е простак".

През март Борисов категорично отрече ГЕРБ да има "черна" каса с думите: "Категорично няма такова нещо, да пукна, ако има". А през ноември, по повод строежа на магистрала "Струма" премиерът обеща на жителите на Дупница: "Догодина ще станете най-хубавия квартал на София."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бързия

    1 0 Отговор
    А с три думи: "студ глад вълци"
  • 2 i_marto

    1 0 Отговор
    Доста повече гафове на Бойко и Цветанов можеше да добавите. Тяхната кошничка винаги е пълна с бисери.
  • 3 гост303

    1 0 Отговор
    Мисля, че мацката добре го държи - микрофона!

    Коментиран от #5

  • 4 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    МИНЧО ПРАЗНИКОВ се правише на ШУТ,като казваше времето,сега
    има своя наследник!........СЛАВИ ТРИФОНОВ е обявил работно място
    за нов театрал.........любимото време на шофьорите е поледицата!
    е га ти разчуващ емисията"време"по БТВ.......не САТКОМ ком ще
    избягат от ВАС,но и други ще преусмислят някои неща!
  • 5 БУМЕР КАМОР

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "гост303":

    dam