Last news in Fakti

30 Декември, 2012 08:00 2 179 2

Трагедии, скандали и протести белязаха 2012 у нас

  • 2012-
  • събития-
  • обзор
Трагедии, скандали и протести белязаха 2012 у нас - 1
Снимки: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какво се случи в България през изминалата година? С какво ще я запомним? За съжаление 2012 година беше белязана от няколко трагични събития и множество скандали.

Наводнението в село Бисер на 6 февруари, при което загинаха десет души и земетресението в Перник на 22 май отново показаха безпомощността на институциите у нас. Трябва да се признае, че първоначалната реакция на властите беше адекватна, но дори и сега, във вече снежната зима, има хора, които продължават да са без дом.

Несъмнено трагичен беше първият терористичен атентат в най-новата история на България - на 18 юли 2012 г., при който загинаха 5 израелски туристи и един български гражданин. Цялата втора половина от годината мина под знака на това зловещо събитие.

Смъртта на патриарх Максим затвърди тягостното усещане сред  част от хората, а стартиралата битка на митрополитите за мястото му накара истински вярващите да отвърнат поглед от църквата.

Политическата година беше белязана от скандали. В началото на годината започна мандатът на Росен Плевнелиев като президент на Република България. Малко по-късно Десислава Атанасова зае поста на здравния министър Стефан Константинов, а Делян Добрев оглави Министерството на икономиката на мястото на Трайчо Трайков.

Непрекъсната размяна на остри реплики между управляващи и опозиция почти отказа обикновените хора от политиката. Предстои да видим как ще се развият нещата на първия в демократичната ни история референдум за развитието на ядрената енергетика и на предстоящите в средата на годината парламентарни избори.

Пълната забрана за тютюнопушене предизвика периодични опити тя да бъде частично премахната. Дори премиерът Борисов заплаши с оставка, така че засега забраната остава.

Обявеното в края на годината почти 10 процентно намаление на цената на природния газ, може би ще компенсира увеличението на тока с цели 13% в началото на юли.

На 21 декември беше избран нов главен прокурор - Сотир Цацаров. За него гласуваха 18 от членовете на ВСС, трима бяха против и трима се въздържаха. Той замени на поста Борис Велчев, който стана конституционен съдия от квотата на президента.

Парламентът обаче не успя да попълни квотата си за Конституционния съд. Последователно и двете кандидатури на опозицията - Венета Марковска и Галя Гугушева се провалиха.

2012 ще се запомни и с протестите на младите хора, в което мнозина видяха лъч светлина и съзряха раждането най-после на гражданско общество у нас.

В началото на февруари въпреки минусовите температури хиляди хора излязоха на улицата, за да протестират срещу международно търговско споразумение за борба с фалшифицирането, познато като ACTA, с аргумента, че се засяга личната свобода в интернет.

Промените в Закона за горите, свързани със ски пистите, също доведоха до масово недоволство. Младежи блокираха Орлов мост в столицата, граждани от Банско, Добринище, Разлог организираха контрапротести в подкрепа на измененията.

Върху част от текстовете президентът наложи вето и те бяха приети в компромисен вариант.

Също с протести беше свързан и наложеният мораториум върху проучването и добиването на шистов газ у нас.

В крайна сметка „Протестиращият на Орлов мост” стана „Човек на годината”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 petkov

    1 0 Отговор
    NAI GOLQMATA TRAGEDIQ SI OSTAVA MAFIQTRA GERB PORDALJAVASHTA DA ZATRIVA BG.A PO LOSHOTO E CHE NABALGARINA MU HARESVAT BEZOBRAZIQTA NA TEZI MUTRI ZASHTOTO SI MALCHI A KOGATO UJ MA PROTEST OTIVAT NAII MNOGO 100-TINA DUSHI.
  • 2 ТРОШАЧА

    1 0 Отговор
    ТУК В ТАЗИ КЛЕТА ИЗОСТАНАЛА ДЪРЖАВИЦА НЕ Е СПИРАЛО ДА ИМА ТРАГЕДИИ СКАНДАЛИ И ПРОТЕСТИ !