Last news in Fakti

9 Март, 2021 13:00 10 386 57

Йордан Величков: Част от РС Македония ще стане Южна Сърбия – не е хипотеза, а реална перспектива

  • българия-
  • македония-
  • йордан величков

Политиката на Скопие с България се определя от Белград

Йордан Величков: Част от РС Македония ще стане Южна Сърбия – не е хипотеза, а реална перспектива - 1
Снимка: Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Доц. д-р Йордан Величков


„Изучавайте историята, изучавайте историята! В историята
са скрити всички тайни на държавническото изкуство.”
Уинстън Чърчил

Очевидно и най-големите наивници разбраха, че политиката на Скопие с България се определя не от македонистите, а от Белград. Цялата вътрешнополитическа, икономическа, обществено-пропагандна, културно-образователна сфера, както и външната политика на македонската държава изцяло се формира и диктува от крайните сръбски националисти и контролираните от тях служби.

Безпрецедентната по мащаби, острота, жлъчност, арогантност, стигаща до невъобразим цинизъм и най-груба фалшификация на българската история, продължаваща повече от столетие и половина без прекъсване, е дело на Белград. Скопие, като дресиран папагал, дословно я повтаря. Потресаващите антибългарски тези и чудовищните фалшификации на българското минало, пропагандирани от Белград от средата на ХIХ век до днес, дословно и педантично се тиражират от скопските медии.

Зомбирани от налудничавите идеи на Илия Гарашанин, застъпени в книгата му „Начертанието” от 1844 година, сръбските националисти си повярваха, че Балканите принадлежат на „великия” сръбски народ, а всички останали етноси следва да бъдат посърбени или унищожени. Така под ударите на бруталната сръбска денационализаторска машина попадат всички съседни народи – българи, албанци, унгарци, хървати, немци, мюсюлмани. Възползвайки се от тяхното робско положение или зависимост, малката сръбска държавица хвърля огромни усилия и средства да сърбизира поне част от тях, а при благоприятни моменти да ги заграби.

Срещу тези с нищо непровокирани завоевателски амбиции на Белград реагират част от най-изявените ръководни дейци на националноосвободителното ни движение – Г.С. Раковски, Л. Каравелов, Хр. Ботев. Стъписани от очертаващата се смъртоносна заплаха, надвиснала над поробения ни народ, те безкомпромисно се противопоставят и разобличават войнстващия сръбски национализъм. Тези смели мъже не се съобразяват с никого, не угодничат на силните, не се стремят да се харесат на „големите” братя. Най-малко ги е грижа какво мисли турският султан, австрийският император или сръбският крал. Тяхното съзнание е обсебено от една мисъл – как да спасят българския народ и то с единственото оръжие, с което разполагат – перото, защото зад тях няма държава, няма армия, няма капитали. Какъв контраст между поведението на достойнство и смелост и политиката на сателит, провеждана през последното столетие от българските политици!

Статиите на Христо Ботев открояват не само един невероятен ерудит с изключителен усет и прозрение в международната сфера, но впечатляват със своята съвременна актуалност. Според неговите аргументирани твърдения най-сериозната смъртна заплаха, надвиснала над българския народ, е не само турското робство, но и крайно агресивният сръбски национализъм. Нещо, което повече от столетие българските политици така и не проумяха.

„Още от началото на своето съществуване досега Сърбия е била неискрена към българския народ” – е категоричен Хр. Ботев. „Нейните всевъзможни правителства от Милоша до Милана, освен че не са желаели никога да ни помогнат, за да смъкнем от шиите си варварския турски ярем, но по всякакъв начин са се стремили да възпрепятстват нашето освобождение… По време на честите български въстания 1838, 1839, 1840, 1841 година )(всички на територията на днешна Сърбия) Милош се отнася твърде подло към нещастните български въстаници. Дори и по време на най-голямото българско въстание – Нишкото, от 1841 година, към което се присъединяват Видин, Шаркьой и Враня, мащабите на което уплашили турците и те спешно търсят съдействието на сърбите. И го получават. Сръбското правителство забранява всякаква помощ за български въстаници, а армията им блокира границата и не допуска разбитите въстанически части на сръбска територия. В резултат на това свирепите турски войски изгориха повече от 150 села, извършиха такива страшни зверства, каквито не е имало в най-черните страници на нашата история.” – с огромна мъка споделя поетът революционер.

Да припомним, че всички тези чисто български райони са завладени през освободителната 1877/78 година и след няколко десетилетия от половин милионното население не остава жив българин.

Дълбоко засегната от аргументираните критични публикации на нашите революционери, сръбската страна отговаря с масирана, нервна и арогантна пропаганда като пуска в ход обидите, ругатните, фалшификациите, с които тя отлично си служи. Ботев не ѝ остава длъжен и дава поредния достоен отговор.

Обръщайки се към редакцията на едно от най-шовинистичните сръбски издания „Изток”, той пише: „Вие твърдите, че сте ни изнасяли факти, а ние сме ви псували… На нас не ни позволява мястото да изнесем всички гнусотии и клевети, които вие отправяте не само към Екзархията, но и към целия български народ и да ви покажем кой от нас е псувал – вие или ние. Как да отговорим на безумието на Милош Милошевич, че на Балканския полуостров от памтивека живеели само сърби и 200 хиляди татаро-българи? Как искате да отговорим на тези безумия, когато вашето правителство се стреми на Балканския полуостров да останат само 200 хиляди българи, според вас татари, а останалите 7 милиона да погубите. На подобни безумия умните хора отговарят със смях и презрение, а на политическия шарлатанизъм – с псувни. За тази невъобразима антибългарска политика вие заслужавате не само псувни, а и узница.”(б.а. - затвор от руски).

Въпреки налудничавата враждебност на сръбските националисти към българския народ, Ботев и другите революционни дейци са несравнимо по-толерантни от бруталните белградски вестникари. „Ние не псуваме, (както правите вие) нито сръбската интелигенция, нито свестните сръбски патриоти, а нападаме само оная патриотарска сволоч (б. а. - сбирщина), в чиито кратуни се ритат конете на Душана.” – пише Ботев.

Очевидно тази „патриотарска сволоч” е пуснала дълбоки корени сред сръбското общество след като повече от 150 години нейните последователи продължават без прекъсване нито за миг да подържат неистовата омраза и ненавист към българския народ и да отричат неговото съществуване.

Връщането към тези драматични години на нашето минало е задължително. То разкрива генезиса на един изключително устойчив агресивен курс на Сърбия. Без съмнение целта на тази враждебна политика е чрез обругаване и демонизиране на всичко българско, присвояване при подходящи исторически условия на нови и нови български територии и налагане на свиреп терор за посърбяване на българското население в тях. Този извод е категорично подкрепен от неоспоримите исторически факти. От завладяване на Вардарска Македония през 1912 година до разпада на Югославия кървавият режим на Белград избива над 70 хиляди македонски българи, над 150 хиляди минават през лагерите и затворите, а 200 хиляди се спасяват в чужбина.

Според историческите свидетелства авторските „права” върху пропагандния вой на Скопие са изцяло запазена марка на Белград. Сръбските протежета край Вардар само повтарят малоумните антибългарски тези на Сърбия.

Решението на македонистите да открият сръбски културен център в Скопие, да наложат изучаването на сръбски език в училищата и да провеждат с Белград обща политика за защита на националните им малцинства свидетелства за недвусмислено намерение на РС Македония и Сърбия да започнат предсъединителни стъпки за обединение на двете държави. Очевидно пристъпването към подобен акт е окуражено от инициативата на Тирана и Прищина за издигане на общ премиер и президент, стъпка в духа на витаещата идея в Албания, Косово и албанските ръководни среди в Скопие за обединяване на всички албанци в една държава.

Вероятно с реализирането на албанското обединение, което не е въпрос дали, а кога ще се реализира, защото има горещата подкрепа на Ердоган и мълчаливото съгласие на Вашингтон, настъпва звездният миг и за сръбската националистическа кохорта. Стогодишните им неистови усилия, невероятен терор и хвърлени огромни кадрови и финансови ресурси ще бъдат възнаградени. Част от РС Македония ще бъде включена в сръбските граници и ще стане Южна Сърбия. Това не е хипотетична, а реална перспектива. Такива са всъщност и логичните последици от безличната, некадърната, непоследователната, продажната, сервилната и сателитна стогодишна политика на българските правителства, които дори не проумяха, че имат срещу себе си опитни, обиграни, отговорни, последователни и предани на националистическата си кауза сръбски политици.

Отчитам, че тонът на публикацията ми е сравнително остър. Той е провокиран обаче от враждебното отношение на Сърбия към България, която тя третира като последна отрепка на планетата и то повече от век и половина и върху която се изливат почти ежедневно омраза, злоба, ненавист и то в мащаби, които са без аналог в Европа.

Всичко това свидетелства за тежка форма на войнстващ, агресивен национализъм, от който сръбският народ не се нуждае. Този народ има достатъчно положителни качества и не един път е печелил уважението на международната общественост. Паметно в историята на Европа ще остане поведението на сърбите, които категорично отказаха държавата им да бъде сателит на нацистка Германия. С мощни демонстрации и със смразяващия лозунг „Боле рат, него пакт!” („По-добре война, отколкото пакт!”), свалиха от власт прогерманското правителство. Затова героично и достойно поведение Югославия плати цената на един милион и 700 хиляди човешки жертви.

Убеден съм, че ако новите генерации в Белград се освободят от националистическите сенки от миналото, сръбският народ, към който изпитвам най-добри чувства, ще спечели много повече уважение и авторитет на международната сцена. Силово присъединяване на чужди територии и денационализиране на чужди етноси няма да направи Сърбия нито по-силна, нито по-велика.


Текстът е публикуван във в. "Труд"


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    11 60 Отговор
    За сметка на това Пиринска Македония ще се влее в състава на гръцка Федерална република Македония.

    Коментиран от #26, #27

  • 2 Алиекспресс

    13 66 Отговор
    Македония е руско творение, също както България и така руснаците ще ги закрият и двете. з залагам на Македония да изчезне в по-къден етап от България.
  • 3 соломон реши

    9 31 Отговор
    южно маке у грецко,средно у българско,северно у сръбско!край!
  • 4 Достойна присъда

    43 3 Отговор
    Те с това начертание на Грашанин сърбите ги завряха в миша дупка и им взеха Косово-духовният център на Сърбия,а ти доценте какво се плашиш от сръбските служби нали сме част от най-силната демократична общност-европейския съюз!
  • 5 Пацо

    55 9 Отговор
    Нито Сърбия, нито България са имали някога самостоятелна политика. Великите сили и преди и сега винаги са искали двете държави да са врагове. Всички велики сили без изключение имат интерес да няма мир и спокойствие на балканите.
  • 6 Българин

    19 54 Отговор
    Този доцент обслужва щатско-турските пишман патриоти в Парламента ни .


    Цялата балканска политика на "великите западни сили " е подчинена на страха им да няма Обща Голяма,Православна , Славянска държава , която да стане естествен съюзник на Русия .

    Затова е плюенето по македонските и сръбските ни братя !

    Коментиран от #8, #10, #14, #30, #55

  • 7 каскет

    9 22 Отговор
    Хубава статия, ама комунизма прозира. Авторът сигурно е против Царство България, Н. В. Цар Борис III, и може би милее за 9.9.1944 и "освобождаването" от "монархофашистко" робство?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 запознат

    18 6 Отговор
    а останала част да бъде поделена между Албания и Гърция, това се говори от години ,но се съмнявам дали е възможно и дали великите сили ще го позволят все пак макетата са в Нато
  • 10 каскет

    3 7 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Какво мислиш за 9.9.1944, ако не си комунист?

    Коментиран от #12, #15

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ШОПА ББ

    20 2 Отговор

    До коментар #10 от "каскет":

    Я ПА МИСЛИМ, ЧЕ ПО-ГУЕМ КОМУНИСТ ТО БОЙКО БОРИСОВ НЕМА!!!!! ПО -ДЪЛБОКО ОТ ИСКАРО НЕМА И ПО-ГОУЕМО ОТ МАКЕДОНИЯ НЕМА! ПО-ДЪРВЕНО ОТ ШОПО НЕМА! ПО-ЛЪЖЛИВО ОТ МАКЕДОНЕЦО НЕМА!
  • 13 Боли ме фара...

    6 5 Отговор
    Пещерни патрЕотари...
  • 14 Дано си прав...

    7 7 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Че не ми се живее в бедна и горда губерния, постоянно обезлюдяваща се, щото средновековния патреотизъм икономика не прави.
  • 15 Българин

    29 13 Отговор

    До коментар #10 от "каскет":

    Щe ти кaжa кaквo пoкaзвaт фaктитe - Бългaрия губи вoйнaтa и влизaт пoбeдитeлитe .
    При CCCР Бългaрия e зaвиcимa , нo cрeднo рaзвитa държaвa .

    Cлeд пocлeднитe 30 гoдини aмeрикaнo-турcкa влacт Бългaрия e и зaвиcимa , и умирaщa . Прeвърнaтa oт Зaпaдa в бунищeтo нa Eврoпa . Пocлeднa във вcичкo , първa пo cмъртнocт .

    Разбра ли , Каскет ?
  • 16 Наблюдател

    9 15 Отговор
    След като се види , че този "доцент" за начало си е сложил цитат от най-антибългарския политик на Англия Чърчил ... Нужно ли е след това да се чете цялото му плюене по Сърбия и Македония ?
  • 17 Коментатор

    13 2 Отговор
    Доцента , като се грижи за макетата , що не се погрижи , че албанците вече ги претопиха ? Знае ли , че албанския стана втори официален език в Македония ?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Доцента

    4 7 Отговор
    Не албанския,а сръбския език стана втори изучаващ се в Македония

    Коментиран от #20, #56

  • 20 Коментатор

    12 0 Отговор

    До коментар #19 от "Доцента":

    Доценте натовски , слагай си очилата и Чети :

    " Законът за предоставяне на статут на албанския !!! език като втори официален на територията на Македония влезе в сила и е публикуван в "Държавен вестник"."

    нюз.бг
  • 21 100

    7 4 Отговор
    А макетата, дето спрямо България са върли националисти и не отстъпват, ще клекнат на сърбите...

    Коментиран от #22

  • 22 Българин

    8 5 Отговор

    До коментар #21 от "100":

    Хе , че сърбите са им най-малкия проблем . Прочети коментар #20 . Албанците ги заливат .
    На България ли да се облегнат макетата , като властта ни само чака какво ще и поискат турците и янките за да им го даде ?
  • 23 Бико

    14 3 Отговор
    Еми ще се изучава сръбския език в Сев.Македонив, той е чужд език, а българският език си им е МАЙЧИН.Какво да изучават.

    Коментиран от #25

  • 24 Гешев

    12 3 Отговор
    Всяка идея за подялба на Македония обслужва сръбско-гръцки интереси, чийто главен поддръжник е Русия!

    Коментиран от #29

  • 25 АлбанскиЯТ

    2 9 Отговор

    До коментар #23 от "Бико":

    Не го слушай този доцент .Платен от Козяк и турско може би .
    Виж коментар 20 !
  • 26 боко ПКП

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Очаквай посещение!
  • 27 123

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    От дека па ти дойде на ум?! Ич те нема! Оди пий една студена вода! Белким ти мине!:0
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ей Гешев

    6 6 Отговор

    До коментар #24 от "Гешев":

    Грешев , САМО Русия има интерес православите славяни на Балканите да са обединени . Нато (Саш и Турция Щ имат интерес от разделяй и владей балканските православни .
  • 30 4745

    5 5 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    А, ти сръбските! На какъв език предпочиташ да те благословя?! На български, или на сръбски?! Пиши! Ще те благословя и на двата!
  • 31 съдба

    13 6 Отговор
    Като цяло споделям написаното. Тона е малко остър наистина но в справнение с тона на македонските "колумнисти" по адрес на България и българите, този тук изглежда като Оксфортски бюлетин за предстоящи културни събития.
    Все пак имам един такъв коментар - без да се изявявам като адвокат на политиците ни ( да пази Господ ) но нека преди да сипем огън и жупел върху главите им да не забравяме, че през всички тези последни сто и кусур години България е вечната победена държава - през 1913, през 1918, през 1945, както и през 1989г. По същество без изгубена битка но уви и без спечелена кауза. Докато на Сърбия и размазаха муцуната чак през 90-те години на 20-ти век. А когато си политик от победена държава ясно е че правиш не каквото искаш, а каквото ти наредят победителите. Ако си принципен и те желаеш - моля - заминаваш в лагер, а на твое място идва друг.
    Едва в наши дни политиците ни осъзнаха , че днес България е член на НАТО и ЕС, при това от над 13 - 15 години вече, и събраха смелост да се озъбят ( все още твърде плахо при това ) на сърбо-югославските македонисти. Тия последните затова и освирепяха и изсипаха върху злощастната българска глава цялата си омраза, ярост и жлъч на която са способни - а те са мноооого способни.
    Дали са прави в тактиката си - ще разберем - на нашите политици и предстои от тук нататък да разполагат с яки топки за да "удържат фронта". А за такива със здрави топки, вярвам всички ще се съгласят - никой от нас не се сеща. Дано ни опр
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Голяма драма

    5 21 Отговор
    То и яз сакам да живия в Югославия в тази прекрасна страна на южните славяни ама я разрушиха гадове които им бодеше очите такава страна Между другото Честито на Ноле най великия спортист на света сърбин националист счупил вчера всички рекорди
  • 35 Българин

    7 4 Отговор

    До коментар #32 от "джаич":

    Като те чета , май си някакъв сръбски вариант на нашите ВМРО патриотари , дето плюят по балканските си братя , за радост на турци и янки .

    Не разбрахте ли , че такива "патриоти" не сте патриоти а сте извратеняци ,Удобни на Турция и Щатско ???
  • 36 съдба

    8 1 Отговор

    До коментар #32 от "джаич":

    Уважаеми, не "зборуваш по бугарски", а на някаква шльокавица, което само доказва , че ако по тези земи има някой "миксоварварин", ти определено си такъв.

    Коментиран от #39

  • 37 Перо

    11 3 Отговор
    Малко е пресолена манджата. Вината за загубата на Македония е изцяло на управленските уроди-доведени царе,съсипали БГ и абдикирали,в най-критичния момент в историята. Сега сръбските медии генерират шовинизъм,от много години,но той е насочен към измислено величие на сръбския народ,а не към завоевание на съседните страни. Макетата са зомбирани с тотално увреден мозък и въобще не може да разчитаме на добросъседство,поради малоумие. Просто нямат подготовка,интелект,образование,подчинено на науката,а не на македонисткото държавно ръководство,нов начин на мислене. БГ нищо не може да направи и трябва да ги отреже и да ги остави на самотек,до като нещо се промени от самосебе си. Има нелечими,придобити заболявания! Кой нормален държавник или научен работник може да каже:”Немам доказ,али тврдим”!

    Коментиран от #40

  • 38 стоян георгиев

    22 0 Отговор

    До коментар #32 от "джаич":

    Българите сме 1000 години по стар народ от сърбите и много приди вас сме станали христиани.

    Коментиран от #41

  • 39 Българин

    4 1 Отговор

    До коментар #36 от "съдба":

    Да . А може да и е менте-трол , от типа на тези типа с ник " руснак ", но made in Козяк, за да провокира омраза към ника
  • 40 съдба

    14 1 Отговор

    До коментар #37 от "Перо":

    Перо, прав си обаче не иде реч да "оставяме макетата". Защото не ние сме се захванали с тях, а те с нас !! Внушават на цял свят , че те са жертвата, докато всъщност те са истинският насилник спрямо нас. И ако ги оставим на самотек утре ще се окаже , че не те а ние нямаме език, идендитет и история. Както и ще наложат архи-цинизма, че в България има македонско малцинство - представяш ли си - онзи, който е прогонил някога хората в България, днес твърди че тези същите прогонени хора ( т.е. жертвите ) са негово "малцинство".
    Македония кучета я яли, иде реч за националната цялост и сигурност на България !!
  • 41 Коментатор

    2 9 Отговор

    До коментар #38 от "стоян георгиев":

    Спорът между България,Сърбия и Македония вече отива в графата : " Две ( три ) села се карат кое е по-кирливо ".
    Не виждам например какъв е извода от това , че Армения е първата държава приела Християнството за държавна религия ?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Българин

    8 0 Отговор

    До коментар #42 от "джаич":

    Македонски ли имитираш , сръбски лиимитираш ? Защото новият ми , скуп и с нов софтуер комп го разпознава в транслейта като... "български" ! Ама се сещам , че е " козяшки " .
  • 44 Мара Бунева

    20 3 Отговор
    Сърбоманските целувачи на папата и псевдо православни скотове наречени сърби и тяхната територия ще бъде сведена до тази на Косово, а сръбските шовинисти ще бъдат изложени като в зоопарк, където останалия свят ще идва на развлечение, и ще ги храни с банани, защото това е наследството на произлезлите от маймуните сърби.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Българин

    4 0 Отговор

    До коментар #45 от "джаич":

    Карай си нормално , като на Козяк (на английски) , че да те разберем . Какво се мъчиш да докараш сръбски ли , македонски ли ...?
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Дедо Вангьо, брат на баба Вангя

    9 1 Отговор
    А бе на тебе какви очи да ти отварят бе слепоок, и ти ще си отидеш от този свят като гюбрре втасало. Има една древна приказка: "ВъЪшката смукала,смукала, па легнала да спи на челото!" Те това е Сърбия - всички съседи ще правят ТКЗС на нейния задник следващите десетилетия.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 бай Даньо

    12 4 Отговор
    Грубата реалност е че е дошло време разделно . не се ли разбере че съдбата на България е да унищожи Сърбия то тогава съдбата на България ще бъде да е унищожена от Сърбия. Възможно е да не се разбира съвсем ясно в момента защото сърбите са в по слаба позиция , но да не дава господ пак да са силните, тогава с България се свършва а това е напълно възможно да стане на следващата врътка на историята. Затова България не трябва да си губи времето днес в безъба и безпътна политика а да натиска за интересите си - Западни покрайнини, десърбизиране на македония.... Интересното е че България загубила всички войни само заради македония днес за благодарност имаме македония на сръбска страна. Няма майтап в конфликт България -Сърбия макетата с оружие в ръка ще са срещу нас , не се обърквайте какви са реалностите вече. България трябва да гради съюзи с враговете на Сърбия - Албания, Хърватско, Унгария и да вбива клин между нея и приятелите и - Черна гора, Гърция и да бъде на страната на силните на Балканите - Турция. Другото са илюзии родени покрай сръбската скара заради които ще платим с изчезване на 13 вековна държава.

    Коментиран от #52

  • 52 бай Даньо

    2 1 Отговор

    До коментар #51 от "бай Даньо":

    О, на горния коментар на български форум шибате само минуси !? И аз съм се загрижил за България !? Люпи семки професоре напразно се потиш тук!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Скопjе

    0 5 Отговор

    До коментар #19 от "Доцента":

    Кога немаш нешто паметно да кажеш - поќути си. Немој да лажеш, кратки се нозете на лагата.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.