Last news in Fakti

20 Март, 2021 19:00 6 546 84

"Концентрационен лагер на сто километра от Москва"

  • алексей навални-
  • концентрационен лагер-
  • москва-
  • русия-
  • наказателна колония-
  • владимир путин-
  • затвор

Алексей Навални е строго охраняван, понеже "съществува риск да избяга"

"Концентрационен лагер на сто километра от Москва" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Къса подстрижка, уморен поглед, напълно безизразно лице: Алексей Навални, най-известният затворник в Русия в момента, публикува в понеделник в социалните мрежи своя снимка. "Никога не съм предполагал, че на стотина километра от Москва може да съществува истински концентрационен лагер", се казва в текста под нея.

Затвор в наказателната колония

Преди няколко дни 44-годишният опозиционер беше прехвърлен в наказателната колония ИК-2 в градчето Покров на около два часа път с кола от Москва. Там той ще прекара следващите две години и половина. В началото на февруари 2021 руски съд замени негова условна присъда с изпитателен срок, изтекъл миналата година, с ефективна присъда, тъй като е нарушил условията на присъдата. Става въпрос за времето, прекарано от Навални в Германия, където той се лекуваше след опита да бъде отровен. В текста на Навални под снимката, който вероятно е бил разпространен от адвокатите му по негово искане, опозиционният политик описва наказателната колония иронично като "приятелски концентрационен лагер", в който ругатните и обидите били забранени и за всичко си имало строги правила. Дотук не бил усетил "дори намек за насилие". Но на фона на строго опънатите тела на другите затворници, които стоели прави и дори се страхували "да движат свободно главите си", започвал да вярва на разказите за това как доскоро там хора са били "пребивани с дървени чукове почти до смърт".

Алексей Навални е строго охраняван, понеже "съществува риск да избяга". Нощно време го будят на всеки час: надзирател влиза при него с видеокамера, за да го заснеме, изричайки на глас часа на проверката. В посланието си в социалните мрежи Навални изпраща поздрави на всички от "Сектора със строг режим А". По информация на руски медии, това фактически е затвор с още по-строг режим вътре в наказателната колония ИК-2. Руските наказателни колонии са печално известни с тежките условия в тях. Неофициално те се делят на "червени" и "черни". В "червените" колонии всички правила се определят от управата, а спазването им се контролира и от някои от затворниците. Осъдените, настанени в "черните" колонии, имали повече власт и се наслаждавали на някои свободи. Колонията в Покров е от "червените", казва пред Дойче Веле Константин Котов. 36-годишният опозиционен политик е бил във въпросната наказателна колония. През 2019 година той е осъден на година и половина лишаване от свобода за участие в неразрешена демонстрация в Москва. Той е бил пуснат на свобода неотдавна.

Самият Котов не е бил физически насилван, но е виждал и чувал как други затворници са били пребивани. "Особено популярно изтезание са ударите по ходилата. Затворникът ляга на земята, събуват му обувките, краката са изправени с ходилата нагоре и започват да го налагат, примерно с дървен крак от табуретка. Това много боли." Котов не вярва, че това може да се случи и на Навални. По-скоро той е заплашен да бъде подложен на психически тормоз, например да бъде тикнат в изолатора, както били постъпили навремето и с него. Шест пъти Котов бил предупреждаван, че го очаква наказание, веднъж защото друг затворник му услужил с неговите ръкавици. "Пристигнах там през ноември 2019 и вече беше студено", разказва той. И на него му се полагал чифт ръкавици, но в склада били свършили. Котов уточнява, че в наказателната колония затворниците прекарват доста време навън - например един час за сутрешната проверка и още един за вечерната. По време на проверките ръцете трябва да се държат кръстосани зад главата, забранено е да се пъхат в джобовете.

Все още не е ясно какъв труд ще полага Навални

Друг път Котов бил предупреден заради това, че не бил поздравил един от надзирателите, а веднъж защото най-горното копче на дрехата му не било закопчано. Заради такива "провинения" затворник дори може да бъде изпратен в изолатора. Те служат и като аргумент против възможното предсрочно освобождаване. Освен това в наказателните колонии съществувал и карантинен блок, където, по думите на Котов, изобщо не ставало въпрос за изолирането на болни хора. Целта била затворниците да страдат допълнително. Така например там можело да накарат осъдените 10 пъти на ден да спортуват или да пишат обяснение всеки път, когато някой служител на затвора ги заприказва. Алексей Навални все още е "нов затворник". Не е ясно какъв труд ще полага той в лагера. В началото на март руската разследваща платформа "The Insider" съобщи, че в предишни години затворниците в наказателната колония ИК-2 са шиели мъжко бельо, включително за служителите на руските затвори.

Автор: Роман Гончаренко


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОЗА

    147 36 Отговор
    Сълзливи репортажи на дойче веле...ми не е пионерски лагер-място,за наказани престъпници е... ;-)

    Коментиран от #7, #29

  • 2 хъхъ

    132 31 Отговор
    Досега от статиите на DW разбрахме колко тежка е съдбата на Нахални - остригали му косата, нямал право да ползва gsm и интернет, трябвало да се съобразява с правила...ах, горкия...

    Коментиран от #46

  • 3 Активист на БКП

    82 4 Отговор
    Концентрационен лагер на 30 км от София-в Перник!!!

    Коментиран от #60

  • 4 ххххххххххх

    106 6 Отговор
    "Все още не е ясно какъв труд ще полага Навални" - евреите не обичат да работят, а? Това го е казал гениалния шахматист от еврейски произход Боби Фишър. Нали скоро за този цитат уволниха хора от КошлукТВ.
  • 5 Гърбав лагер смъртоносен

    99 3 Отговор
    А у нас цялата територия превърнаха в лагер на смъртта!
  • 6 Пучо Капучо

    66 17 Отговор
    Който не слуша, така става. Руснаците пак са много добри с тоа, предвид традициите им в стил - има човек, има проблем, няма човек, няма проблем.
  • 7 ФАКТИ МОЛЯ

    76 20 Отговор

    До коментар #1 от "БОЗА":

    МНОГО МИ Е ВАЖНО ДА ВИДЯ РАБОТНОТО МЯСТО НА НАХАЛНИ, КАК И КОЛКО СЕ ТРУДИ ЗА ВДИГАНЕ НА ЖИЗНЕНИЯ СТАНДАРТ НА БЕДНИЯ РУСНАК. ТРУДА ВИ ПРАВИ СВОБОДНИ - КАЗА РАЗБОЙКО БОРИСОВ. ТАКА ,ЧЕ НАХАЛНИ ЧРЕЗ ТРУД ЩЕ СТАНЕ СВОБОДЕН. ДА МУ ПОЖЕЛАЕМ СПОРЕН И ПОЛЗОТВОРЕН ТРУД, КОЙТО ЩЕ МУ ДАДЕ СВОБОДА.
  • 8 БОРИСОВ ПРИ НАВАЛНИ

    52 8 Отговор
    Една килия,един нар! Локдаун до 2030,пък може и да се залибят..
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Васил от Льонеберя

    62 12 Отговор
    Пак ще не го хранят през ануса, както практикуват демократичните американци в Гуантанамо
  • 12 пешо

    78 15 Отговор
    стигате с тая американска подлога и предател навални , като е толкова строго , как публикува в социалните мрежи .
  • 13 оня с коня

    23 87 Отговор
    ТОЧНО ТАКИВА Лагери щеше да има и в БГ,ако не беше Горбачов да ОТКЪСНЕ Източния Блок от Руската Окупация.Дори обаче и след 30 Години у Нас ВСЕ ОЩЕ се намират Фенове на Руския режим,които си въобразяват че могат ОТНОВО да поднесат НА ТЕПСИЯ Страната ни на "Големия брат"!И ще им обясня ПРОСТИЧКО как стоят нешата със абсурдните им Щения:ДА ПРЕПОЛОЖИМ,че някакси русофилски партии се намърдат по някакъв начин в Парламента и тръгнат да осъществяват Предаването на БГ в Руски ръце.КОЙ ОБАЧЕ ще им позволи подобен Акт- ЕВРОПА ли?Или АМЕРИКА?Или НАТО ще се лиши от СУПЕРСТРАТЕГИЧНАТА НИ ТЕРИТОРИЯ?...Мъка,мъкааа!:)

    Коментиран от #23, #53

  • 14 другарят

    68 9 Отговор
    Ало местните прости мисирки! Спрете да ни тровите съзнанието с тази нацистка -Гьобелсова медия!! Тези изроди прекрасно знаят, какво значи КОНЦЕНТРАЦИОНЕН ЛАГЕР!!!!
  • 15 Сатъра на Хана

    41 12 Отговор
    В Америка изписват и хапчета на затворниците ....... И ставаш послушен и тъп ....... Лежах 28 дни за Анти-Уолстрийт протест
    .................. Ето едно нововъведение , което бих препоръчал на Руския Посланик да го доведе до знанието на Шефовете си :))
  • 16 Мародер

    51 17 Отговор
    поредната русофобска приказка препечатана от дойче веле...
  • 17 СМЕРШ

    41 10 Отговор
    Наказателната олония не е санаториум!
  • 18 АЗ ПИЕМ ВИЕТНАМСКО КАФЕ

    18 49 Отговор
    ТАЯ ДОПИСКА ДА Я ЧЕТАТ ВСИЧКИ българи ЩО ТАЧАТ И МИЛЕЯТ ЗА ВСИЧКО ПУТИНСКО И РУСКО !!!!ТОВА ВИ ЧАКА ПРЕДАТЕЛИ!!!РЪЦЕ ЗАД ГЛАВАТА И БОЙ ПО КРАКАТА!!!

    Коментиран от #26

  • 19 Пратете Го във ФАЩ

    52 14 Отговор
    Там има също строго охранявани затвори.Нали сте ги виждали по ТВ. Килии за по 1.С вериги на краката и ръцете.Пазачите крещят до полуда.Гледъл съм филми по френската ТВ за тия места.Там да отиде и после да дрънка за концлагери. В Русия ще му се види пионерски лагер.Аман от гнусотии в човешко лице.Това е поредната анти Руска статия.
  • 20 Концлагер

    56 10 Отговор
    С интернет? Да го пратят в Гуантанамо- там условията са много хуманни!
  • 21 МАТА ХАРИ

    42 14 Отговор
    НЕФЕЛНИ Е ПРЕДАТЕЛ НА РУСИЯ И Е В КОЛОНИЯ ЗА КРАЖБИ !
  • 22 Ццц

    41 13 Отговор
    Селфитата нещо не се вързват с разказа за концентрационен лагер. Тоя разбойник е най-обикновена пионка на американското разузнаване, чиято роля е да дискредитира Русия. Сега ще почнат санкциите срещу Северен поток,защото Русия не спазва правата на осъден престъпник! Сноудън ако се прибере в САЩ на джакузи ли ще го пратят?
  • 23 Коня е с капаци

    28 5 Отговор

    До коментар #13 от "оня с коня":

    Той си е на хранилка при цветарите - не му обръщайте внимание! Добър ли е хонорара? И един безплатен съвет - пий си хапчетата редовно. Със здраве.
  • 24 Гал

    27 3 Отговор
    Как не написахте серия от статии за окаяното състояние на родината, честни и задълбочени. За тях няма да ви платят нали? Работите за конкретни органи и организации,да не ги споменавам. Е, завръщането на мумията в Русия няма да стане. Жалки същества.
  • 25 Знайко

    13 40 Отговор
    Имам представа за какво говори. Преди 25 години в казармата у нас беше същото. Да си наборен войник в Българската армия е все едно си в нацистки(руски) концлагер. И в казармата ти казват как да си закопчаваш копчето и как да си носиш шапката. Храната е ужасна донякъде и защото артелчика и работниците в кухнята си "пазаруват" за вкъщи. И ако фатмака ти има зъб за неща, което си казал или направил или, ако не си му симпатичен. Може да ти стъжни живота. Ако искате да го видете на живо гледайте филма "Изкуплението шоушенк"(1994) Същото е в казармата. Строяват те за проверка и сутрин и вечер. Строяват ге и на обяд и влизаш под строй в столовата. Затворен си в поделението и излизането навън е наистина награда. Защото за няколко часа не виждаш противните мутри на някои фатмаци.

    Коментиран от #28, #51, #59, #81, #82

  • 26 пешо

    14 1 Отговор

    До коментар #18 от "АЗ ПИЕМ ВИЕТНАМСКО КАФЕ":

    като гледам как сте се превъзбудил - не ще да е само от едно виетнамско кафе.
    успокойте се, да не стане някоя пакост.
  • 27 Просветен илюминат

    25 5 Отговор
    А ако погледнете живота си от вкъщи на работа и обратно,спазвате цял живот едни и същи правила и робувате на парите в какъв затвор живеете осъзнавате ли се?
    На работа говорите за проблемите вкъщи и обратно и всичко от което страдате се случва в главата ви защото живеете в миналото си,което е най-големият затвор и силна страна на Матрицата.
    Имаше преди години статия,че мъж искал да го вземат в затвора защото смята,че там ще му е по-добре отколкото на свобода.
    Какво е свободата за вас?
  • 28 Република

    21 0 Отговор

    До коментар #25 от "Знайко":

    До Знайко.А ти представяш ли си какво е било 1985г в танковата бригада в Сливен.

    Коментиран от #48

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 КОНЦ ЕС ЕС

    23 2 Отговор
    Урcулa фoн дeр Лaйeн oткритo зaплaши „AcтрaЗeнeкa” cъc зaбрaнa зa изнoc нa мeдикaмeнти извън EC , ЗA ДA E ПO CИГУРНA В ГEНOЦИДA ! Дания съобщи днес, че един човек е починал, а друг е в тежко състояние след ваксинация с препарата на „АстраЗенека” срещу COVID-19, предаде агенция „Ройтерс”.

    Датската агенция по лекарствата е била информирана за двата случая. Ваксините са поставени на медицински лица, които са били имунизирани по-малко от 14 дни, преди да се почувстват зле. Съобщава се за кръвни съсиреци и мозъчен кръвоизлив при двамата. Това са поредните регистрирани случаи на проблеми след ваксинация с „АстраЗенека”.
  • 32 Найвник

    13 25 Отговор
    Глупака трябваше да си остане в Германия. За чий х..и се върна в тая кочина наречена Русия.

    Коментиран от #38

  • 33 Азз

    13 4 Отговор
    Що, Гуатанамо какво е?
  • 34 Ха ха

    15 6 Отговор
    Първият път ще го боли, после ще върви като по релси.

    Коментиран от #36

  • 35 ама

    8 0 Отговор
    по реда!.....Байтън он нахалници....
  • 36 той си

    4 1 Отговор

    До коментар #34 от "Ха ха":

    е `алашък`....
  • 37 БОЗА

    8 3 Отговор

    До коментар #29 от "Знайко":

    Коментара ти е неуместен...не бива да поднасяш пристрастията си,като факт...сега на дневални ще му приложат сатанаилни хватки,за които ще заплати с девствеността на някои INPUT/OUTPUT отверстия... ;-)
  • 38 Наистина наивник

    27 6 Отговор

    До коментар #32 от "Найвник":

    Нахални бе екстрадиран от Германия, ако ме си разбрал! Фирмата, "сътворила филма с "палата" на Путин е създадена дни преди да сътвори чудото. А финансирането е от Калифорния. В болницата същия е уважен и от Меркел. А задай си въпроса кой и защо плати "лечението" и престоя му в Германия.

    Коментиран от #40

  • 39 Кой68

    10 2 Отговор
    Не е СПА център ....
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 стоян георгиев

    8 26 Отговор
    критикуваш путин и те пращат в концентрационен лагер или те трепат.дрогари ,кво чакате кораба от варна за крим тръгва всеки ден полупразен.
  • 43 Всеки ден го препечатвайте...

    23 9 Отговор
    Всеки ден......но забравяте истинските концлагери в ФАЩ. ...ваща ма.....а.Да живее Русия.Грухтете ГРОБАДЖИИ.....грух грух.
  • 44 ⚡ Хрониките на Евразия

    6 16 Отговор
    От Навални и косъм няма да падне от главата му ..
    Ще го използват за заложник и ще го изтъргуват я за Северен поток , я за нови заеми , а може и срещу активите им на запада .
    Стара руска практика ..

    Коментиран от #69

  • 45 Дай всекиму джудже....

    8 1 Отговор
    А за другите тикви , кофи и педофили им се падат...
  • 46 Антон

    29 4 Отговор

    До коментар #2 от "хъхъ":

    А как е публикувал снимка, като "нямал право". И какъв е този "концентрационен лагер" в който лагерниците си публикуват снимки в социалните мрежи? Дойче явно се шегуват!
  • 47 Никога повече Бсп (БКП) на власт

    12 25 Отговор
    Русия винаги е била и ще си остане мизерна дупка. Само като си помисля че тези предатели комунистите начело с онова правешко говедо бай Тошо искаха да ни направят република на тези неандерталци руснаците ми идва да вия от кеф че това черно време никога няма да се върне.
  • 48 Антон

    21 3 Отговор

    До коментар #28 от "Република":

    Знайко е бил много зле. Строявал се е за проверка сутрин и вечер, ле-ле-е-е какъв ужас! И този страшен чанч сигурно цели 6 месеца...
  • 49 Верно ли

    25 4 Отговор
    Ох, пуснАх сълза! И кой му дава да "публикува" в тоя "концентрационен лагер"???
  • 50 Перо

    17 1 Отговор
    А тиквата и Цвъки,кога?
  • 51 ГруЮ

    31 5 Отговор

    До коментар #25 от "Знайко":

    По-полека де. И други сме били в казарма. Ако е наранила нежната ти душа, да се беле писал болен нещо. Екстра си беше- остават спомени за цял живот. И беше място, което създава навици и чувство за ред и дисциплина.

    Коментиран от #83

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Верно ли

    17 1 Отговор

    До коментар #13 от "оня с коня":

    А тук пуснАх три сълзи! Ми сигурно тук, ако има такива, ще са от полза, ммм? Сещам се поне за 100тина, дето трябва да са там, па не са!
  • 54 Лелеле

    8 1 Отговор
    Какво ще кажете за Концлагер в Перник тук и сега иначе си пишете за Русия!

    Коментиран от #58

  • 55 Да изпратим

    5 11 Отговор
    всички наши русофилистици там.

    Коментиран от #57, #68

  • 56 Рейнджър

    8 11 Отговор
    Все едно чета за родната казарма по време на недоразвитият социализъм.Едно към Едно.
    (УВО '91(
  • 57 Килари

    12 5 Отговор

    До коментар #55 от "Да изпратим":

    А всички СПИНОКРАВАРИ В Гуатанамо.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Дърт пее..раст...

    17 3 Отговор

    До коментар #25 от "Знайко":

    Оооо,ти си бил много капризен.!!!.Само за Уол стрийт си!!.Многознайко..Чаооо.!. .
  • 60 ти да видиш

    11 3 Отговор

    До коментар #3 от "Активист на БКП":

    Ами то и в ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ има ЗАТВОР (концентрационен лагер) т.е. заведение за осъдени пестъпници нарушили законите на държавата!!!!
  • 61 Съвет

    16 2 Отговор
    Тоя като го пуснат да си ходи в САЩ при Горби и другите агенти.
  • 62 Пацо

    8 2 Отговор
    Аз много харесвам и обичам Дойче веле!
  • 63 ФАКТ

    17 0 Отговор
    Нашите "затвори"са най-хубави.Ядене и алкохол с кетеринг,проститутки,мобилни телефони и наркотици.Отпуска всяка седмица.Излежаване на присъдата наполовина и здравей живот !
  • 64 Гост

    15 6 Отговор
    Господа, не разбрахте ли, не сме на страната на Навални, стига ни заливали със студен бълвоч.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Шляхтиц

    7 5 Отговор
    Дойче Веле, най- любезно ВИ МОЛЯ, не обръщайте ИСТОРИЯТА с краката нагоре като ........... Поне според МЕН, концентрационните лагери са измислени и сътворени и реализирани от Адолф Шикългрубер Хитлер И никой не може да ме разубеди от ТОВА мое становище.......Шляхтиц.
  • 67 DW отново НИ навирате Навални?? Не ни

    13 4 Отговор
    Интересува!!! Концентрационни. лагери!! Това е ваш Патент!! Колко милиона хора загинаха в Немските лагери , нямате ли малко Срам??? Айхман, вашия сънародник, Засрамете се, точно вие да пишете за Лагери!!! Менгеле?? Пак ваш сънародник!! Душегубките и пещите!! Ваш Патент!! Наглост!!
  • 68 Хи их хи

    1 1 Отговор

    До коментар #55 от "Да изпратим":

    Давай, кво чакаш?
  • 69 хамсал

    2 1 Отговор

    До коментар #44 от "⚡ Хрониките на Евразия":

    Публикувано във факти.бг: ще го изтъргуват я за Северен поток , я за нови заеми...Северен поток вече е изтъргуван-немците ще родкрепят Уклайна в замяна на СП2. Нов заем...ако Боко иска могат да му дадат, рашшите се оправят доста добре и без нови! Днес целта ще ти е дестинацията Козяк 16 за дови опорки!
  • 70 хахаха

    6 1 Отговор
    Айдеееееее...приказки от шипковия храст:))))

    Коментиран от #75

  • 71 Виктор браво

    10 2 Отговор
    Относно погледа му.И у София по улиците хората така гледат отчаяно и безумно.А за селата да не говорим ....видял е лагер.Да го пратят в Гуантанамо с червена униформа,с качулка на главата на колене и в клетка.
  • 72 Някой

    8 4 Отговор
    Стига ни занимавали с тоя предател.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 каунь

    4 1 Отговор
    тоя секи месец му се превежда по швейцарска сметка долари да скимти
  • 75 Бачо Киро

    4 3 Отговор

    До коментар #70 от "хахаха":

    Страшни масали... На него нищо не му били направили, ма бил чул... Иначе с претенции, че в затвора трябвало да е хубаво и удобно... Истории за кухи лейки... То оставаше и да са на курорт...
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Язовиро

    2 3 Отговор
    Да приклюват предателя! По трудният начин!!!
  • 78 факт

    1 0 Отговор
    нашия е до кауфланд!
  • 79 Бачо

    4 2 Отговор
    Доказа се, че е подставен провокатор. Защо нашите журналя продължават да ни занимават с този!
  • 80 Менгеле

    2 0 Отговор
    То туй концентрационен лагер си наш дойчовски патент...фалшификати не приемаме!!!!
  • 81 ежко

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "Знайко":

    Знайко,Знаико.....Ами разбира се,че е така!И така е замислено да бъде!Влизате различни - излизате еднакви!Индивидуалността не се толерира!Затова и първата работа е да обръснат главите на войниците,за унификация!Войника е там не да разсъждава, а да изпълнява заповеди!Така се прави армия, не с индивидуалности и колебливост.....
  • 82 Знайко,наплашен

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "Знайко":

    Зайко! Преди 25 г,означава,че си от последните наборници.Това,което разказваш, като нещо страховито, е нищо.Вие,последните бяхте в казарма- пансион.Дори срок не изкарвахте.Отначало 18 м,няма година стана 12 месеца,а след късо време-9 месеца.Поразпитай тате,или наборите му.А може и дядо, служили през 50-те на миналия век,какво е било казарма и служба минимум 24 месеца.Но не ревем по форумите,колко е било трудно.Ненапразно Народа използва нарицателното: Казармен ред! или Дисциплина като в казармата! И нищо,оцеляхме,и излизахме корави, здрави като дънери мъже.Нсвън ,в " цивилизацията" всяко трудно,ти се струваше лесно.
  • 83 дончичо

    2 1 Отговор

    До коментар #51 от "ГруЮ":

    И истински приятели
  • 84 Зайо

    0 0 Отговор
    Альоша не е служил и туй нещо дисциплина и без обиди да съществува явно му е непознато.