Last news in Fakti

3 Януари, 2022 15:29 3 501 20

Един ангел в ада на Аушвиц

  • аушвиц-
  • аушвиц-биркенау-
  • концентрационен лагер

Към края на 1944-а година съюзниците наближават, а в концентрационния лагер Аушвиц затворниците подготвят въстание

Един ангел в ада на Аушвиц - 1
Снимка: DW

Тя не е била депортирана от нацистите, а отива доброволно в Аушвиц, за да помага на затворниците. Книгата на историка Харалд Валзер "Един ангел в ада на Аушвиц" разказва историята на медицинската сестра Мария Щромбергер.

Към края на 1944-а година съюзниците наближават, а в концентрационния лагер Аушвиц затворниците подготвят въстание. Но те се нуждаят от оръжие и въпросът е на кого да бъде поверена отговорната задача? В кореспонденцията на групата бунтовници с дата 26 ноември 1944-а фигурира и следното изречение: "Изпратете взрив чрез сестрата".

Дали "сестрата" успява, не е известно. Въстание в Аушвиц така и не избухва, може би защото само два месеца по-късно лагерът е освободен от Червената армия. Но "сестрата" съществува - става въпрос за медицинската сестра Мария Щромбергер от лечебницата на концентрационния лагер Аушвиц. Австрийката от Каринтия неведнъж е внасяла тайно оръжие и взривове, носела е новини на затворниците, които е лекувала в лагера и ги е спасявала от смърт.

Историкът Харалд Валзер от години проучва нейната история, която сега разказва в новата си книга "Един ангел в ада на Аушвиц". Взел е заглавието от бивш концлагерист-поляк, който е наричал Щромбергер точно така, пише вестник "Ди Цайт".

Тя носи поща, храна и оръжие

Австрийката от Метниц, провинция Каринтия, първо работи като помощничка в кухня и се грижи за родителите си, след което преминава обучение за медицинска сестра. Когато го завършва, решава да даде своя принос за съпротивата срещу националсоциалистите и заминава за Полша. Там първо работи в инфекциозно отделение, а по-късно заминава за Аушвиц. "Искам да видя нещата отвътре, сигурно ще мога да помогна някак", пише тя в писмо до сестра си.

Но това, което заварва в Аушвиц, надхвърля и най-лошите ѝ представи. От работното си място в лечебницата на лагера тя всеки ден гледа газовата камера и крематориума. Броени дни след пристигането си в лагера тя припада, когато затворник се самоубива пред очите ѝ. Постепенно Щромбергер се сприятелява с концлагеристите и не след дълго е завербувана от представители на съпротивата да стане техен куриер.

Така "сестрата" се превръща не само в таен вносител на новини отвън, но и в доставчик на оръжие и храна, в защитник на затворниците от садистичните есесовски офицери. През ръцете ѝ преминават безброй документи с доказателства за вършените в Аушвиц престъпления. Някои от информациите стигат до външния свят и се разпространяват, включително чрез позиви. Надеждата на съпротивата, че съюзниците ще използват тази информация за целенасочени бомбардировки на железопътните линии или на газовите камери, за да бъде спряно масовото избиване на хора, обаче не се оправдават, се отбелязва в публикацията.

Щромбергер става водеща фигура на съпротивата в Аушвиц. Старшата медицинска сестра не буди подозрение у ръководството на лагера и може да се движи сравнително свободно. Което обаче не означава, че не се е намирала в опасност.

"Беше ни като майка"

Краят на войната заварва Мария Щромбергер при сестра ѝ в Брегенц. Тогава австрийските власти и френските окупационни сили активно издирват бившата старша медицинска сестра от Аушвиц. През 1946-а година тя дори попада в лагер във Форалберг, но бивши затворници от Аушвиц я спасяват. Полският комунист и бъдещ министър-председател Юзеф Циранкевич, който е един от водачите на съпротивителното движение в Аушвиц, се застъпва за нея пред французите и те я освобождават.

Оцелели от Аушвиц я описват като "майка" - например роденият през 1921-а година Едвард Пис: "Тя наистина ни беше като майка - на всички ни", казва той пред електронното издание Ö1. А бившият концлагерист Херман Лангбайн допълва: "Други се правеха на слепи и глухи, когато научаваха нещо важно. Мария Щромбергер винаги търсеше истината".

До смъртта си през 1957-а година Мария Щромбергер остава да живее при сестра си в Брегенц.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ъъъ

    26 11 Отговор
    Пак ни занимават с чи.футите. Още ли трябва да им плащаме затона че са били на почивка?
  • 2 Пучо Капучо

    26 3 Отговор
    Вече няма нормални статии - всяка втора е на Зелето...за ангели и демони, пфу...
  • 3 Кой

    22 4 Отговор
    и как така реши , че е ангел ?
  • 4 Нане

    21 8 Отговор
    националсоциализма най-тъмнита, извратена и идиотска идеолодия при капитализъма или как Хитлер не завладя Британия след Франция ами се обърна към СССР кой му помогна в размислите.

    Коментиран от #14

  • 5 ДаЗдраПерМа

    25 3 Отговор
    какви съюзници и къде наближават, Аушвиц е освободен от армията на ген. Конев без помоща на партнери и съюзници, загиват 231 съветски войници защото фашистите се прикриват зад затворниците.

    Коментиран от #6

  • 6 Виталия

    8 17 Отговор

    До коментар #5 от "ДаЗдраПерМа":

    Имало е около 1000 мъже съветски войници-евреи и затова руснаците освобождават Аушвиц затворните
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Hess

    18 2 Отговор
    През 1963 година след направени нови разследвания се доказа че за всички услуги на въпросния ангел са плащани колосални суми в злато и диаманти..та до там с безкористния ангел ,само не знам защо това не се споменава в статията
  • 12 Centyrion

    19 7 Отговор
    Холокоста е една добре парфюмирана лъжа за продан!Има материали статии интервюта които разобличават тези фалшификации!Най интересното е ,че са от Евреи!Историята я пишат победителите и тя е всичко друго но не и истинските факти и събития!Само да спомена ,че в армията на Вермахта е имало 182 000 Евреи или от смесени бракове,които са участвали като войници и офицери във ВСВ!!!Газовите камери са художествена измислица.Имало е глад но това става в последната фаза на войната,когато подстъпите и транспортните комуникации са били разрушени.А камарите с трупове които ви показват са на Германски граждани варварски убити при бомбандировките на "добрите"Съюзници върху цивилни и индустриални обекти!Всичко е стил Холивуд!

    Коментиран от #13

  • 13 Тц тц тц..

    9 10 Отговор

    До коментар #12 от "Centyrion":

    Пък много ти мършави "гражданите" бе,умник,от бомбардировките ли отслабнаха?И много цели ми се виждат?

    Коментиран от #17

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Gen Gurko

    13 2 Отговор
    Пълен фалш и измислици. И какво са взривявали в Освиенцим, след като толкова оръжие и взрив била внасяла? Пък и нали в този лагер било ужасно, що за свободия е царяла сред лагерниците? Че и през прозореца била гледала как горели пещите. Един беше изчислили колко стотин години са нужни, за да минат оттам шест милиона.
  • 16 Емил

    4 3 Отговор
    И тази не е била човек! Още в Стария завет пише, че човек е "по-горе" от ангели, архангели, серафими... Така е защото човек еволюира и става единосъщен с Отца си, а другите са сътворени, за да помагат на човека в развитието му! Така че, да те нарекат ангел е обидно!!!

    Коментиран от #18

  • 17 Centyrion

    8 1 Отговор

    До коментар #13 от "Тц тц тц..":

    Ти да не си мислиш ,че по време на войната немците са имали прасета на масите??? Последната година и половина са живяли зле.Тези неща обаче са за мислещи хора,а не за първосигналници които приемат всичко за истина без да го подложат на анализ!Такива сте повечето,тя иначе схемата няма да работи!Днешните времена са много по лоши и опасни от тогавашните.Може и да го разберете някой ден.70 /80% нямат представа какво се задава!!!
  • 18 ифир

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Емил":

    емил дуп@р@т@ подмил ?
  • 19 2022

    7 3 Отговор
    Прочетете книгата "Истината за съдбата на евреите през Втората Световна Война ,авторЮрген Граф,изд. Жар птица,превод Аспарух Етцел,София 2003 г.Всичко си идва на мястото Холокост няма.Фамозна лъжа,както би се изразил Сашо Диков.Само наивници ,могат да повярват на световните лъжи ,за лагерите и крематориумите.Винаги тази престъпна комбинация от индивиди,разпнали Йисус Христос на Кръста, ,който не признават за Месия, ,бекрайните спекулации ,чрез които печелят пари-техният Бог са парите, наказани от Бог Отец да нямат родина,не виждам как можем да им вярваме.Те, евреите и шумкарите след 09.09.1944 г.извадиха Цар Борис III от гроба и поругаха тялото му.Те, евреите участваха в осъждането на принц Кирил /брат на Цар Борис III/и регентите, депутати на разстрел извършен в Централните Софийски Гробища.Виолета Якова ,еврейка ,разстреля Генерал Луков пред очите на невръстния му внук.Е,има ли още заблудени българи по отношение на евреите,които са убивали ,а сега управляват друга страна от престъпници -сащ.Мисля,че всеки българин знае ,че непрежалимият Цар Борис III Обединител спаси ,лично 53000 евреи,не даде войски на Източния фронт, не прекъсна добрите отношения с Русия/Руското Посолство в София/Има ли благодарност от евреите -НЕ!Те,евреите нямат думата в България.Да живеят в тъпите сащ.Там е им мястото.Колкото до Русия,тя знае много добре,какви са евреите-Сталин ликвидира еврейската върхушка около сифилистика Ленин.Беше прав.

    Коментиран от #20

  • 20 Виталия

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "2022":

    И сега евреите в изкуствената държава Израел и тези в САЩ са с поглед да управляват Балканите и ЕС.