Last news in Fakti

22 Март, 2021 14:25 19 778 127

Адв. Екимджиев пред ФАКТИ - може ли шпионският "трофей" на Гешев да доведе до осъждане на България

  • адв. екимджиев-
  • иван гешев-
  • европейски съд по правата на човека-
  • страсбург-
  • българия-
  • шпионаж-
  • михаил екимджиев

"Няма правна логика един прокурор да се гордее със съда, който е направил това, което прокуратурата иска", каза адвокат Екимджиев

Адв. Екимджиев пред ФАКТИ - може ли шпионският "трофей" на Гешев да доведе до осъждане на България - 1
Михаил Екимджиев; Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Поредната “реформа” почти закри военното правосъдие. Няколко от останалите съдии заседаваха почти 24 часа, до 05.00 часа тази сутрин. България може да се гордее с тези магистрати!“.

Това написа по-рано днес главният прокурор Иван Гешев в своя профил в Twitter. Контекстът на думите му е разглеждането на случая на задържаните за шпионаж в полза на Руската федерация български граждани.

Припомняме, че в четвъртък шестима български граждани - военнослужещи и държавни служители в различни държавни учреждения като Министерство на отбраната, Служба „Военна информация“ и други, бяха задържани за събиране на класифицирана информация с цел предаването ѝ на Русия. Обвиненията срещу тях са за престъпления по член 104, алинея първа от Наказателния кодекс - шпионство в полза на чужда държава, както и за ръководене и участие в група за извършване на престъпления против Републиката.

Днес Софийският военно-окръжен съд остави за постоянно в ареста задържаните. Заседанието продължило до 5 часа тази сутрин, както се казва в публикацията на Иван Гешев. „Малкото останали военни прокурори и следователи работят без сън от сряда“, написа отново той пак тази сутрин в друга своя публикация.

До каква степен обаче действията на прокуратурата до този момент са законосъобразни и как една лустрационна норма би могла да предотврати подобни събития – за да говорим по тези въпроси от ФАКТИ се свързахме с адвокат Михаил Екимджиев.

„Ще започна актуалното развитие, с „черешката на тортата“ на този шпионски водевил, който Гешев режисира от няколко дни пред българската общественост и медии. До момента се въздържах от коментар, защото ми липсва достатъчно фактология, за да дам конкретни професионални оценки, но когато Гешев заяви тази сутрин, че се гордее с тези магистрати, визирайки военните съдии, трябва да се каже, че неговата гордост може да струва твърде скъпо на българските граждани.

Това е така, защото преди малко повече от година – на 28 ноември, 2019 година, след делото „Мустафа срещу България“ Европейският съд по правата на човека категорично прие, че военните съдилища нямат право да съдят цивилни граждани дори тогава, когато едната част от подсъдими съучастници са военни, а другата част - цивилни. Това дело - „Мустафа срещу България“, поставя и генералния въпрос имаме ли нужда от военни съдилища. Това е един архаичен, рудиментарен орган. Следвайки логиката му, би трябвало да имаме съдилища и за лекари, и за адвокати и т.н.“, коментира адвокат Екимджиев.

Той подчерта: „На базата на този стандарт на ЕСПЧ, Военният съд не е бил компетентен да разглежда и мярката на неотклонение за т.нар. организирана престъпна група, в която освен военни служители, има и цивилни. Тоест със сигурност Гешев и неговата гордост – военните съдилища, са заработили поредно осъдително решение на ЕСПЧ срещу България. Това освен парично обезщетение, струва и големи репутационни щети. За сетен път ще се разбере, че българската съдебна система, че българската прокуратура и за съжаление – и българският съд, макар и съд под пагон, не зачитат върховенството на правото и Европейската конвенцията за правата на човека. Да не говорим дори за тези девиации, свързани с публикуването на разговори между обвиняемите в публичното пространство, свързани с оповестяването на техните имена, с изявленията на Гешев и неговата говорителка Сийка Милева, които в прав текст заявяват, че това са престъпници, извършили престъпление.

В десетки решения срещу България ЕСПЧ заявява, че на този етап представители на властите трябва да бъдат изключително предпазливи и внимателни в своите изказвания, така че да балансират между нуждата обществеността да бъде информирана за процеси с голяма публична значимост и да се съблюдава презумпцията за невиновност и правото на личен живот, включващо личната чест и достойнство. Това означава да се използват условни наклонения, да се използват изрази като „налице е обосновано подозрение“, „налице са доказателства, данни“, „налице е обосновано предположение за извършено престъпление“, а не изрази като „той е шпионин“, „той е извършил“, „този е Резидент“. Само съдът с окончателна присъда може да установи тези неща. Не е прокуратурата тази, която трябва да раздава присъди“.

Адвокат Екимджиев обясни, че подсъдимите и адвокатите им биха могли да направят оплакване за задържането си от военен съд в шестмесечен срок, като не е нужно да се минава през всички съдебни инстанции на националното законодателство. „Принципът за изчерпване на българското законодателство важи, ако се прави оплакване за справедлив съдебен процес. Тогава делото трябва да мине през всички съдебни инстанции и едва когато приключи във Върховен съд, тогава да бъде разгледано в Страсбург. В този случай обаче може да се направи оплакване за самото задържане под стража, което се прави в шестмесечен срок. Всеки от задържаните и техните адвокати може да направи това оплакване. Самият факт, че военен съд е разгледал мерките им, противоречи на стандарта от делото „Мустафа срещу България“. Страсбург може да се сезира с оплакване за мярката буквално час, след като са задържани от този съд“, каза той.

Припомняме, че в решението на ЕСПЧ по делото „Мустафа срещу България“, съдът в Страсбург посочва, че „военните съдилища трябва да упражняват своята юрисдикция само спрямо членове на състава на въоръжените сили, извършили военно престъпление или дисциплинарно нарушение“, а „правомощията на военното наказателно правосъдие следва да се разпростират върху цивилни лица единствено при наличие на наложителни причини“. „Независимостта и безпристрастността на тези (бел.: военни) съдилища, съдебните процеси срещу цивилни лица или военнослужещи, обвинени в сериозни нарушения на правата на човека, и гаранциите за справедлив процес в тези съдилища, са силно проблематични“, казва се в заключението на решението.

След това разговорът с адвокат Екимджиев премина към написаното от Иван Гешев по-рано днес .„Обезпокоително е това, че главният прокурор вдига такъв шум и прави такива безалтернативни квалификации спрямо обвинените, а след това казва, че се гордее с военните съдии. Това е абсолютно неуместно, защото съдът би трябвало да е независим от прокуратурата. Няма правна логика един прокурор да се гордее със съда, който е направил това, което прокуратурата иска. Самото изявление на Гешев за гордост хвърля сянка на съмнение върху независимостта и безпристрастността на тези съдии. Самият факт, че това е съд под пагон пък хвърля съмнение в генерален план върху неговата независимост – това е съд, тясно свързан с армията и с изпълнителната власт, което по дефиниция е несъвместимо с изискванията за независимост на съдебния орган от изпълнителната власт“, каза адвокат Михаил Екимджиев.

По повод това, че именно служители на Министерството на отбраната са обвинени в шпионаж, той каза: „Това показва още един тежък структурен проблем в управлението на България. Той е свързан с това, че хора, които са зависими от бившите комунистически служби за сигурност, са на възлови места в държавното управление. Достатъчно е да споменем, че начело на Министерството на отбраната е бивш агент на комунистическата Държавна сигурност, визирам министър Каракачанов. Не може да се изключи, че е възможно под шапката на този министър да има негови бивши авери от същите тези служби. Ако това е така, ситуацията би била една много добра илюстрация за опасността от липсата на лустрация - и за националната сигурност, и за лоялното сътрудничество в рамките на НАТО. Това е много навременен сигнал за нуждата от незабавна лустрация, която за щастие е поставена във фокуса на много политически програми на партии, които се борят за влизане в парламента”.

Според адвокат Екимджиев лустрационна норма би могла да бъде въведена в българското законодателство без нужда от промяна на Конституцията, а чрез Закон за лустрацията. „Въпросът за лустрацията не е еднозначен. Трябва да има много тънка и ясна граница докъде ще стига тази лустрация и какви ще бъдат критериите тя да бъде прилагана. Ако не бъде приложен гъвкав, индивидуален подход, с който са бъде зачетено и правото на някои хора във времето да се променят, да променят своите възгледи, при едно много крайно лустрационно законодателно решение, може да се стигне до дискриминация“, каза той и допълни: „Опитът на бившите комунистически страни от Централна и Източна Европа обаче като че ли доказа, че там, където лустрацията беше по-категорична и беше проведена по-рано, обществата се отърсиха от бремето на зависимостите и страховете по-бързо“.

„Балансираният подход към лустрацията е много труден. От гледна точка на досегашния политически и социален опит на държави в от Централна и Източна Европа в сходно положение, като че ли вече може да бъде обоснован един по-радикален подход в полза на лустрацията за сметка на ограничаването на някои права и по-меки форми на неравно третиране, особено при заемането на ръководни длъжности“, каза още адвокат Екимджиев.

Не можем да допуснем хора, свързани с бившите комунистически мракобесни служби, да ръководят едно демократично общество и една правова държава. Те първо, не го умеят и второ, нямат моралното право. Ако се върнем на древногръцката философия – трябва да търсим етични стандарти у хората, които заемат тези длъжности“, категоричен беше той.

След това разговорът премина към самия шпионски сюжет, който наблюдаваме и хипотезите на адвокат Екимджиев за случилото се. „Нямам никакво становище има ли шпионаж и дали тези хора са шпиони или не. Хареса ми един израз на Димо Гяюров, който каза, че вероятно става дума за квартален шпионаж. Тоест на ниско ниво. От гледна точка на професионалния си опит, виждайки какво прави прокуратурата, не мога да изключа, че този квартален шпионаж на ниско ниво е резултат на някаква разработка, на внедряване на агент под прикритие, който провокира някакви хора да се занимават с нещо, подобно на шпионаж. Така може в един момент, разбира се, преди изборите и разбира се, когато има сигнали за променено отношение на американското правителство към България, да се излезе с такъв гръмовен пиар, че прокуратурата громи шпиони, незапомнени в новата българска история“, каза той.

Допускам, че това е нещо дребно, нещо квартално, махленско и нещо, провокирано от агент под прикритие. Това хем върши прекрасна работа на пиар стратегията на прокуратурата и управляващите в един предизборен момент, хем не засяга истинските шпионски интереси на Русия в България, които несъмнено съществуват и всеки информиран човек знае това. Получава се две в едно – ефикасен кризисен пиар, а в същото време и незасягане на истинския шпионаж, който е толериран от българските служби“, каза адвокат Михаил Екимджиев в края на разговора.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 167 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Последния Софиянец

    317 35 Отговор
    Не спаха цяла нощ хората да оправят поредната каша на Гешеф.Гешеф няма ни едно спечелено дело.Факт!Куха кратуна.

    Коментиран от #40

  • 3 Хаха

    279 30 Отговор
    Каскета явно е учил право в някое вечерно училище, ако въобще е учил.

    Коментиран от #18, #91

  • 4 Майна

    262 35 Отговор
    ОТНОВО СВЕТОВНА ИЗЛАГАЦИЯ ОТ НЕКОМПЕТЕНТНОСТ...ДОРИ И ДА ИМА ШПИОНАЖ НИКОЯ ДЪРЖАВАНЕ ДАВА ИНФОРМАЦИЯТА СИ ПУБЛИЧНО...ОСТАНАЛОТО Е ПРОСТО УСЛУЖЛИВА ДЕМОНСТРАЦИЯ НА НАВЕДЕНОСТ ПРЕД....КРАВАРИТЕ
  • 5 Дизел

    62 204 Отговор
    България не съществува. Тази земя е руска губерния с руски институции. Срам за Левски и Ботев.

    Коментиран от #77, #87, #92

  • 6 Гаргамел

    49 194 Отговор
    Екемджиев, така както си се навел да не стане "плувай, плувай, не е риба..."???

    Коментиран от #10, #52, #113

  • 7 Прости му Господи

    169 27 Отговор
    Този прокурор е толкова елементарен, че пред него бозоните са като планети с/у прашинка.

    Коментиран от #49

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Жужето Руско

    42 163 Отговор
    Аре стига! Поредният руски трол започна да плаши гаргите.

    Коментиран от #11

  • 10 Абе

    129 19 Отговор

    До коментар #6 от "Гаргамел":

    какво се е навел , ти прочете ли сатията изобщо ...

    Коментиран от #14, #93

  • 11 Абе

    187 28 Отговор

    До коментар #9 от "Жужето Руско":

    Какво да плаши , човека ти казва за груби нарушения на онова недоразумение с каскета , сега като осъдят България от твоя джоб ще вземат парите , аман от герберасти с тиквено семе вместо мозък
  • 12 Дончо

    102 14 Отговор
    ТОЧНО И КОНКРЕТНО.

    Коментиран от #106

  • 13 Сандо

    114 15 Отговор
    Говори,говори и накрая пак стигна до комунистическите тайни служби,като че ли капиталистическите се различават по нещо от тях в практиките си.Но истински притеснително е това нощно заседание,през нощта се вземат най-мракобесните решения.А и от тия рекламни изяви на прокуратурата отдавна се убедихме,че преследват цели далече от правосъдните.
  • 14 Гаргамел

    29 80 Отговор

    До коментар #10 от "Абе":

    Да, прочетох, като няма, не си вършат работата, сега, дребни риби били, имитирали дейност....нямате угодия, то и аз искам фърчилото да го закопчаят, ама на всички ни е ясно, че няма да стане.
    Апропо, единстввения Гешев на който съм фен е с първо име Никола!

    Коментиран от #19

  • 15 Здрав разум

    31 120 Отговор
    Екимджиев за пореден път извърта нещата. В посоченото дело няма категорична забрана за дела на военните съдилища срещу цивилни. Допускат се при неотложни обстоятелства. Гешев е първия главен прокурор, който се осмели да разрови блатото. Това е истинската борба срещу статуквото.

    Коментиран от #24, #31

  • 16 Госあ

    99 14 Отговор
    Аве, и да осъдят българския данъкоплатец да плаща, и да ликвидират и малкото останали отношения с Русия, т'ва ще бъде след изборите. Важното е кьорфишеци да стават преди тях. Нали ве герберопитеци? Ами ако не спечелите? М? Вие трябва да плащате !
  • 17 не може да бъде

    79 10 Отговор
    Добре се развива историята -вече имаме човек ,който казвв че това е "квартален шпионаж"!Ако случаят се доразвие в махленско разузванаване с кръчмарски секретни документи,пак ще берем срам!

    Коментиран от #54

  • 18 Ганьо

    52 8 Отговор

    До коментар #3 от "Хаха":

    По скоро в свободния университет, даже да си неграмотен пак го завършваш...

    Коментиран от #38

  • 19 Абе

    101 17 Отговор

    До коментар #14 от "Гаргамел":

    Типичния гербераст , иска да закопчаят президента за нищо и който народа обича , а боко тиквата с чекмеджетата , доган и пеевски дето опоскаха КТБ иска на свобода , затова на 4-ти си заминавате

    Коментиран от #26, #28

  • 20 Не случайно

    76 8 Отговор
    Лаура Кьовеши им върна калинките на тия въшльовци ...
  • 21 Генерал от НАТО

    29 103 Отговор
    Не само, че няма да доведе до осъждане, но имаме пълната подкрепа от стратегическите ни съюзници от НАТО! България член на НАТО по волята на българският народ и това стана с гласуване в парламента /защото сме парламентарна република, а не руски-Татарстан където се присвояват територии с подправени референдуми/ и това стана по времето на БСП с пълно мнозинство и само четири гласа въздържали се. Вие не може да промените това никога и България ще бъде винаги парламентарна република където важните решения се взимат в парламента! Който иска референдуми двата куфара и терминал 2 към руските татарски степи да си направи държава там! Тук ще слушкате каквото им заповяда правителството и парламента!Съд за българските продажници които продават интересите на България на Русия, най-големият ни враг! Русия ни унищожава подмолно вече 75 години защото бяхме съюзник на Германия, която я съсипа и унищожи като я обърна наопаки със земята избивайки 30 милиона руснаци, размазвайки ги и смесвайки вътрешностите им с руска земя чак до околовръстното на Москва, прегазени от немските танкове!

    Коментиран от #25, #30, #36, #44

  • 22 Когато

    10 45 Отговор
    някой ти говори нещо се питай какъв му е интересът... И тук така. Само плюене, излиза, че съдиите не познават НК и НПК, само един се е изучил в Бг и това е Адвокатът. Да каже нещо за подсъдността, за връзка между делата при съучастие, за чл. 371, б. "д" НК. Този знае европейското право, но българското му е terra incognita.

    Коментиран от #94

  • 23 Гешев е Престъпник.

    57 6 Отговор
    Да се задържи.И по примера с Чаушеску.После ПКП, и за десерт Тиквата.
  • 24 Болен мозък

    75 8 Отговор

    До коментар #15 от "Здрав разум":

    Абе я припомни колко от гръмките дела на Гешев завършиха с присъди, а дали и това няма да е поредния кьорфишек? Ама важното е да има зрелище за да не се мисли за хляба, особено преди изборите!
  • 25 мали мали

    62 9 Отговор

    До коментар #21 от "Генерал от НАТО":

    търси врага там дет го няма и се надай на НАТО и на оня с чекмеджето да те оправи ... Добре че лятото отивам в Брисбейн да бачкам при баща ми а ти бъди щастлифт с нато и тиквата в уж европейската кочина :)
  • 26 Здрав разум

    14 64 Отговор

    До коментар #19 от "Абе":

    Абе, Аман от говорители на народната любов. Вземете си го льотчика в къщи и си го обичайте. За мислещи те българи той е поредното недоразумение спуснато с парашут от кораба-матушка.

    Коментиран от #96

  • 27 Мутри вън

    52 7 Отговор
    Гешефффф, ходи си !
  • 28 Гаргамел

    31 18 Отговор

    До коментар #19 от "Абе":

    Стига се изказвахте от името на народа.....на 04.04 ще се преброим
  • 29 Толупа

    61 8 Отговор
    Няма нищо по-лошо и по-страшно от човек прост на отговорен пост. За съжаление при "управлението" на гробарите държавата се напълни с калинки по върховетв й. Жалка картинка сме. Хем за смях, хем за плач.

    Коментиран от #39

  • 30 гошо

    10 40 Отговор

    До коментар #21 от "Генерал от НАТО":

    Б Р А В О !!!!!!!!!!!!!!
  • 31 Пилците се броят наесен

    54 10 Отговор

    До коментар #15 от "Здрав разум":

    Като осъдят България, пак ще те питам. Гешев е една поредна мутра, срещу какво статукво се бори тоя язовец.

    Коментиран от #58

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Пламен

    58 5 Отговор
    Някой лош шпионин е предал на Русия чертежите за F16. Ще го оправдаят, защото то и чертежи още няма. Много шум за изборите. Това е.
  • 34 cpv

    13 59 Отговор
    Михаиле,не знам що за адвокат си,но ти като ли нищо не разбираш от разузнаване и си мечтаеш за нещо което не си виждал и пак пишеш глупости и си против Гешев!Това е единствения главен прокурор който си заслужава заплатата си за разлика от предишните прокурори!

    Коментиран от #71

  • 35 Смърт на ФАЩ

    49 9 Отговор
    И цялата Евро атлантическа ст--ан. Не си спомням някой да ме е питал. Не ми дрънкай за парламентарна република. Като е парламентарна защо Тиквата в парламента не влиза?Тука във Франция министър председателя всеки ден е в парламента а не обикаля с джипката и прави монолози тип Хитлер но на поляната. Големи натовци ....Тиквата в панделата заедно с другите крадци.А най добри в гроба.Лично аз ще дойда да се из--се--ра в устата му.
  • 36 Още един

    42 6 Отговор

    До коментар #21 от "Генерал от НАТО":

    НАТО или американска подлога?
    Какво е НАТО - вският генерал?
    Как го каза мекерето: Двата куфара и за САЩ... - нека там му бъркат по дупките на тялото с пръст!
    Или може би ще го направят ГЕНЕРАЛ на Българската военна база в САЩ, която ще е безплатна за България, него ще го хранят и ще му плащат да командва българските войски във Виетнам?
  • 37 този

    11 26 Отговор
    още един оял се кръвопиец свикнал да смуче лесни пари от хората излезнал да блее за наша РУСИЯ
  • 38 Уточнение

    30 5 Отговор

    До коментар #18 от "Ганьо":

    По-хубаво е завършил от Свободния университет. Завършил е Магнаурската милиционерска школа в с. Симеоново.
  • 39 Пламен

    39 2 Отговор

    До коментар #29 от "Толупа":

    Ето една малка част от тях:1.Данаил Кирилов. 2.Дуловската.3.Цвета/ПКП/.4.Бойко ТV/онази дето не знаем какво работи/Абе, много са.
  • 40 koлибap

    24 4 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Е па завръшил е ЮЗУто у Благоевград ама не знае каде му е зградата! Па и дипломо му са го пратиле с наложен платеж...
  • 41 Да живее дружбата с Русия

    40 11 Отговор
    Смърт на всички убийци на България.Всеки борец срещу тази държава и власт е Герой.Долу държавата на Борисов, хунтата и престъпниците от ГРОБ.Емигрирайте масово от КЕНЕФА на ГРОБ.Говореге истината за тая прогнила държава.Не пропагандирайте туризъм в тая отровена земя,в тая корумпирана територия,никакви инвестиции в страната на Гешефтара. Инвестирайте на Марс но не и в Мутроландия.Да се обезлюди тая земя за да разберат такива като ГРОБ какво е да управляваш тръни. До 20 години Мутроландия под 4 милиона.

    Коментиран от #47, #63

  • 42 Факт

    44 6 Отговор
    Един прокурор да се гордее със съда!?! - неговият съд?
    Които не е спал???
    Нaли шпиoнaжa ce прoвeждa в eднa cтрaнa зa тoвa, чe губи cвoитe интeрecи oт дeйcтвиятa нa външни cили.
    Кoй губи и oт кaквo в Бългaрия? - тoвa e въпрocът зa шпиoнитe у нac?
    - Eврoпeйcкият cъюз ни нaпcувa, чe прaвим aмeрикaнcкa държaвнa пoмoщ c бeзпрeцeдeнтни плaщaния нa aмeрикaнcкитe Бългaрcки ТEЦ-oвe! - тук губeщ e Бългaрcкият нaрoд, кoитo прeз бюджeтa плaщa мacрaфa нa CAЩ и рeзидeнтa пoдпиcaл грaбитeлcки дoгoвoр c тях - нo тoвa ca ceкрeтни държaвни дoкумeнти зa прeдaтeлcтвo.
    - Пoкупкaтa нa 60 гoдишни Ф-16 вмecтo нoви, eвтини, икoнoмични и пo-бързи изтрeбитeли oт EC cъщo e прeдaтeлcтвo и шпиoнитe дeиcтвaли зa тoвa ca извecтни. Зa тoзи шпиoнcки cкaндaл в oщърб нa Бългaрия и EC нe ce гoвoри...
  • 43 Борисов е като чумата.

    32 8 Отговор
    Огън огън огън е нужен.
  • 44 Бай Шиле

    31 3 Отговор

    До коментар #21 от "Генерал от НАТО":

    Генерал от Строителни войски.Немски танкове пред Москва.А съветски в центъра на Берлин?
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Хахаха

    12 31 Отговор
    Екимджиев, много злоба ... много.
    Захариева е уведомена да изгони двама руски дипломати, покрай този шпионски скандал.

    И Екимджиев се е налапал с пари от фондации, особено от ЛГБТИ

    Коментиран от #48

  • 47 ПРОДАДОХ СИ МОЗЪКА ЗА РУСКИ АЙФОН

    14 12 Отговор

    До коментар #41 от "Да живее дружбата с Русия":

    И АЗ ИСКАМ ДА СЪМ В ПСИХИАТРИЯТА В КОЯТО СЕ ЛЕКУВАШ МНОГО Е ХУБАВА ЩОМ ВИ ДАВАТ ДА СИ ИМАТЕ ИНТЕРНЕТ И ДА СИ ПИШЕТЕ ТОВА КОЕТО Е В БОЛНИТЕ ВИ МОЗЪЦИ!!!!
  • 48 НЯМА ДА СЕ УЧУДЯ

    13 11 Отговор

    До коментар #46 от "Хахаха":

    ТОЯ АКО ИМ СТАНЕ АДВОКАТ А МОЖЕ И ДА Е СЕДМИЯ В ГРУПАТА ЗА СЕКС С РУСКА ШПИОНКА!!!
  • 49 Цецко

    19 6 Отговор

    До коментар #7 от "Прости му Господи":

    По патологичен случаи от БОЧКО предизборни шпионаж заводи за ваксини бре бре
  • 50 Бай недял

    12 15 Отговор
    Този сайт на кирчо добрев ли беше?
  • 51 ВСЕКИ ДЕН

    15 19 Отговор
    ИЗПЛУВА ПО ЕДИН АДВОКАТ НА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ!
  • 52 днес

    11 17 Отговор

    До коментар #6 от "Гаргамел":

    Другарю правов защитник - защо не образуваш дела в защита на хората с нарушени права по ХОПЕС - забрана за полагане на труд, ограничаване на право на движение, ограничаване на свобода, липса на условия за учение!!!!! А, ама не смееш, защото ще те повозят в Жипката. Всичките "мерки" за "Ковид" са грубо нарущаване на правата на човека!

    Коментиран от #65

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Да бе вярваме ти :)

    29 3 Отговор

    До коментар #17 от "не може да бъде":

    Димо Гяу'ров беше шеф на разузнаването , защото беше тъпкач на "президентшата" Антонина Стоянова. От редник го направиха генерал. Няма такъв смешник!
  • 55 ПУТИН

    10 29 Отговор
    СЕГА ВЪПРОСА Е ФАТМАКА ДАЛИ Е ВЪТРЕ В СХЕМАТА? И НЕГО НЕ МОГАТ СЕГА ДА ГО СЪДЯТ, НО СЛЕД 6 МЕСЕЦА ЩЕ МОЖЕ!
  • 56 ЦРУ

    26 3 Отговор
    Сега вече съм сигурен. Щом толкова зор си е дал съда, значи разработката е отвън. Нашите иначе няма да си мръднат пръста.
  • 57 ПРЕДАТЕЛ

    8 27 Отговор
    ПРЕДАТЕЛИТЕ ДА БЪДАТ НАГРАДЕНИ ОТ ФАТМАКА С ОРДЕН "СТАРА ПЛАНИНА"!

    Коментиран от #64, #76

  • 58 Здрав разум

    16 2 Отговор

    До коментар #31 от "Пилците се броят наесен":

    Прочети внимателно изказването на Екимджиев. Той е мръсник, но умен. Има свързани обстоятелства и съучастие. Допустимо е, при,, наличния на неотложни причини". Цитат от решението на ЕСПЧ
  • 59 Красен

    10 23 Отговор
    Екемджиев, един нереализиран злобар. Плювач от селски тип. Помним го от Цалапица, когато се ежеше. Вече е за никъде.
  • 60 ЩО СЪДИЙТИ НЕ РАЗГЛЕДАТ

    20 1 Отговор
    РИКЕТА ОТ 67 МЛН ОТ БОЖКОВ .... ПЕТ МИНУТИ РАБОТА ...
  • 61 Чук и Гек

    27 3 Отговор
    Аллоооуууу! Тези дъртаци са полагали клетва да служат на НРБ! Повтарям бавно, като за Вас - да служат на Народна Република България, а не на атлантическите ценности! Вие също сте полагали тази клетва и сте я престъпили, ако сте над 50 годишни!
  • 62 КОГА ПРОКУРОРА ЩЕ ОБЯСНИ

    22 5 Отговор
    ЗА ФАЛШИВИТЕ ОБВИНЕНИЯ И ЗАПОВЕДИ ЗА АРЕСТИ СРЕЩУ БОБОКОВИ , ВАСИЛЕВ И БОЖКОВ ? И ЗА ЧЕКМЕДЖЕТО И ЗА КЮЛЧЕТАТА ....
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Неделко

    19 3 Отговор

    До коментар #57 от "ПРЕДАТЕЛ":

    Мутрота от СИК ли имаш впредвид или Буда ?
  • 65 Гаргамел

    3 15 Отговор

    До коментар #52 от "днес":

    Не думай бе!!!!!??? Мангъров ти ли си?

    Коментиран от #73

  • 66 ПРОКУРОРА ДА ВЪРНЕ

    19 2 Отговор
    РИТОНА ..... САТЪР СЛЕД 04/04 И СЪД И ПАНДИЗ ЗА МУТРАТА .... И ДА КАЖЕ ЗАЩО КЬОВЕШИ МУ ВЪРНА СЛЕДОВАТЕЛИТЕ ОТ МИЛИЦИЯТА

    Коментиран от #69

  • 67 Чук и Гек

    11 8 Отговор
    Да ги арестуват! Тези поддържат тиквата на власт, за да строят руски потоци през България! Но, САЩ натиснаха нашия прокорор да работи и той уж горд, пък някак срамежливо оповестява операцията по шпионажа! Ама, арестуваме ги, но не сме врагове на никого, Кремал да извинява, но така не може, дружбата - службата...! Голямо потене и неудобство! А тези пенсионери - до оня ден дори не са крили, че са приятели на Кремал и изведнъж - шпионаж!
  • 68 Pinoccio

    15 3 Отговор
    Каква лустрация сега, след като истинските агенти поизмряха. Да не говорим че у нас всичко би се случило по оли го френски, т.е. всички служители на ДС са маскари и така тези служили в полза на Родината си и които заслужават уважение както във всяка една нормална страна ще бъдат прирвнени на доносниците и тези които действително са гонели и тормозили инакомислещите и заслужават порицание и наказание. Да ама бул гар ис тан не е норманлна дървжава, там хулят заслужилите, а бандитите управляват...
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Дедо У

    6 18 Отговор
    Съд ама друг път. Боко пак ще има мнозинство, а т.нар. опозиционери и критици ще са първи на опашката да се коалират с него. Много в и здраве и честито!
  • 71 Чиче

    14 2 Отговор

    До коментар #34 от "cpv":

    седни в селската кръчма и там възвалявай "подвизите" на каскета, не си на нивото на Екимджиев.
  • 72 Николай Цонев

    21 1 Отговор
    Няма контраразузнавателна служба, която да задържа разузнавачи на чужди държави публично!

    Въпросният полк. П. Петров е назначен в МО през октомври 2009 г. от Николай Младенов от ГЕРБ по предложение на главния секретар на МО при създаването на дирекция „Планиране и управление на бюджета“.

    През април 2017 г. е назначен за временно изпълняващ длъжността заместник-директор, след това е назначен за титуляр от Каракачанов и от него е изпратен в Брюксел.

    Агент „Иван“ да каже по чие нареждане е развивал кадрово полковника и къде са били ДАНС тогава (от 2008 г. Българската армия няма „военни контра-разузнавателни способности“) ?

    Друг е въпроса дали има нещо вярно в твърденията на прокуратурата.

    Николай Цонев . бивш министър на отбраната
  • 73 Драйфус

    8 0 Отговор

    До коментар #65 от "Гаргамел":

    Жалък опит за хумор гарга мел!Опитай пак,може да ти се получи!
  • 74 Гай Турий

    10 17 Отговор
    Не съм очаквал от Екемджиев, че ще повърне такава миризлива предизборняшка помия и то за лустрация. Нещо което отдавна е замряло като тема д обществото. Обвинявайки Гешев, че предварително е отсъдил тези хора да са престъпници, самият той попада в същия капан, че дава оценки кой непременно подлежи на лустрация, защото са подли комунисти, които нито имат правото да работят в службите, нито имат умствени способности за това. Ами адвокате, агентите на тоя "резидент", да ни бе да са били комунисти, след като са започнали работа след еволюцията на псевдодемократите и най-крадливите изчадия?! Също така неко разучи, дали самият Илиев е още комунист. Нека си направи справка, какво общо имат днешното руско разузнаване комунистическото от СССР. Може би трябва да му се подскаже, че може да направи справка, какво общо има руското разузнаване от времето преди комунизма с комунизма, в предвид на националните интереси на тая страна и тогава и после и днес. Екемджиев, а ти като някогашен прокурор в комунистическа България, оцапан от червената боя на строя, имаш ли право да водиш дела за правата на новия капиталистически човек в т.н. "демократична" Европа?
    Адвокатче, много ми падна в очите. На кого се докарваш с това вълче виене и с такива "присъди", кой нямал право, кои имал право?! Ти, точно който, се занимаваш с тази материя!!!

    Коментиран от #98, #125

  • 75 Amми да

    12 4 Отговор

    До коментар #1 от "Левски":

    Личи си, че човекът е юрист, а не мухльо. Да-а!

    Коментиран от #83

  • 76 Пандисчия

    4 0 Отговор

    До коментар #57 от "ПРЕДАТЕЛ":

    Твоята награда ще ти я връча аз-лично!!
  • 77 Предател

    15 4 Отговор

    До коментар #5 от "Дизел":

    Дизелът е срам за Левски и Ботев. Ако не беше Русия и руско -турската война, Никъде нямаше да се чуе името нито на Левски, нито на Ботев. Освен, може би, в полицейските (или заптийските, не зная как са се наричали тези османски служби) архиви, като бунтари и терористи.
  • 78 Другари марш на амбразурата

    7 19 Отговор
    От къде ги намирате тия верни слуги на Нинова и Фатмаков бе палячовци!?😂
  • 79 666

    7 19 Отговор
    Срещу България се води война с участието на предатели от ДС и РУМНО, които за пари ще продадат и родителите си. Най лошото е че следите водят към президентството🤩🤩🤩🤩🤩🤩

    Коментиран от #85, #97

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Европа

    10 2 Отговор
    Много точен и независим коментар!
  • 83 Ха Ха Ха

    6 8 Отговор

    До коментар #75 от "Amми да":

    И по какво си личи, че е "адвокат", ахаааа, по хонорарите ! На време се отказах от "адвокатските" му отслуги ! Негов сътрудник (не "адвокатина" ТОЙ бил зает) взе 70 лева да ме гледа глупаво и коментарът беше убиствен за мен! Спечелих си делото, като направих точно обратното! И НЕ той, аз заведох дело в Страсбург! иСТИНСКИ АДВОКАТ ЕДВА ЛИ ИМА ВРЕМЕ ДА СЕ СИЛИ ПО ФОРУМИТЕ
    пАРИТЕ ГИ ГРЕБЕ ОТ ВАС !
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Отговор

    1 3 Отговор

    До коментар #79 от "666":

    Нa тaкивa "шecтaци" кaтo тeн мяcтoтo ви e в зaвeдeниeтo нa д-р Гълънoвa
    И виe рaзбирaтe oт шпиoнaж и oт вoeннa cтрaтeгия тoлкoвa кoлкoтo тaпирa "Ивaн" тaркaлящaтa ce лoeнa тoпкa
  • 86 ares

    8 1 Отговор
    Кое не се знае за бг.4е да ни шпионират...... само какви са комисионните ...... а че в името на партньорите предават БЪЛГАРИЯ
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Антиадвокат

    4 1 Отговор
    По-големи нещастници от адвокатите,няма!
  • 89 Наблюдател

    9 3 Отговор
    Докато такива като правното недоразумение Гешев както и съдии им плащат издънките данъкоплатците ще продължим да сме свидетели на такива!
  • 90 Стефан Петров

    10 1 Отговор
    Сравнително често се явявам на дела в съд и констатирам въпиющата липса на култура и морал на нашата прокуратура. Това, съчетано с пълната безнаказаност и липса на контрол това води да пречупване на човешки животи.
  • 91 1944

    2 5 Отговор

    До коментар #3 от "Хаха":

    забравяте неколкократните командировки в москва за обмяна на опит. в какво ли?
  • 92 Керосин

    6 3 Отговор

    До коментар #5 от "Дизел":

    Смени руски с краварски и ще си прав на 100%.
  • 93 Ти пък

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "Абе":

    Кога си видял гербераст да чете?
  • 94 Ха ха

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "Когато":

    При разминаване между ЕСправото и родното важи европейското.Анадънму?
  • 95 K,маn

    2 1 Отговор
    Ала факти.бг...защо не отидете на място да се опитате да чуете мнението на задържаните а???. Тежко им, мене са ме разпитвали от ВКР и да ви кажа не е много приятно ... пишеш,пишеш обяснения един час и накрая късат листите и почваш отначало. След 4 часа офицера се сменя защото е уморен, идва нов и пишеш, пишеш,.. идва трети офицер, втория е уморен...аз пиша, пиша.... и на третия ден(без да спиш) вече пишеш каквото ти диктуват изродите.
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Русия

    6 5 Отговор

    До коментар #79 от "666":

    Това, че следите водят към пРезидентството не е най-лошото. След Резидента Илиев, трябва да се стигне и до баш пРезидента. Но без лустрация и рестарт на бг-руските отношения, на основата на реална реципрочност "око за око зъб за зъб", а не на "вълк-агне" "равенство", няма да откачим руските пиявици от врата си. Простотията и сиромашията са ни братушковски дар от русиятаааа! Кога ще проумее това глупавият наивник българина??? Никога. Рушняците и русофилите прогониха умните българи в чужбина и останаха само "80-тте % дебили" русофили. Цитирам комунистическият гуру Иво Атанасов.
  • 98 Фъкoff

    2 2 Отговор

    До коментар #74 от "Гай Турий":

    Ти си съвсем деградирал. Няма и грам смисъл в писаните ти "мисли".
  • 99 пфу

    5 5 Отговор
    Адвокате,с твоето бла бла май искаш да защитиш някой.Кой е той адвокате?Едно е виновен лекар да бъде съден от нормален съд,друго е предател,шпионирал за чужда държава.
  • 100 Варненец

    6 5 Отговор
    Г-жа Захариева не е българска министърка, а на враждебни за нас банки и корпорации около Атлантика.
  • 101 ХайлАдолф

    4 6 Отговор
    Знаем те екимджийче , винаги си бил долна подлога на който ти плати .....
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 ЧЕТЕТЕ

    5 4 Отговор
    CТAТИЯТA E OТ FRОGNЕWS,



    Бивш миниcтър нa oтбрaнaтa: Eдин oт зaдържaнитe oт МO e нaзнaчeн oт Н. Млaдeнoв и рaзвивaн oт aгeнт ”Ивaн”



    Пo пoвoд инcинуaциитe пo ”шпиoнcкия” cкaндaл: Нямa кoнтрaрaзузнaвaтeлнa cлужбa, кoятo дa зaдържa рaзузнaвaчи нa чужди държaви публичнo!

    Въпрocният пoлк. П. Пeтрoв e нaзнaчeн в МO прeз oктoмври 2009 г. oт Никoлaй Млaдeнoв oт ГEРБ пo прeдлoжeниe нa глaвния ceкрeтaр нa МO при cъздaвaнeтo нa дирeкция "Плaнирaнe и упрaвлeниe нa бюджeтa". Прeз aприл 2017 г. e нaзнaчeн зa врeмeннo изпълявaщ длъжнocтa змecтник-дирeктoр, cлeд тoвa e нaзнaчeн зa титуляр oт Кaрaкaчaнoв и oт нeгo e изпрaтeн в Брюкceл.

    Aгeнт "Ивaн" дa кaжe пo чиe нaрeждaнe e рaзвивaл кaдрoвo пoлкoвникa и къдe ca били ДAНC тoгaвa ( oт 2008 г. Бългaрcкaтa aрмия нямa " вoeнни кoнтрa-рaзузнaвaтeлни cпocoбнocти" )?

    Друг e въпрocът дaли имa нeщo вярнo в твърдeниятa нa прoкурaтурaтa.

    Никoлaй Цoнeв
  • 104 Docenta

    6 5 Отговор
    Екемджиев,е един търгаш с русофилски уклон
  • 105 ЦЦветанов

    5 0 Отговор
    Единствено и когато почнат лично да плащат глобите, такива забележки ще имат ефект!
  • 106 Гешев

    7 5 Отговор

    До коментар #12 от "Дончо":

    Абе какъв водевил то задаржаните си признаха Сичко кво са правили и видео има и снимки от това по големи доказателства на каде та този смешник си дава мнението тоя винаги вика на черното Бело пред него човек да убиеш ще вика че се е самоубил
  • 107 пижо

    5 4 Отговор
    ОЩЕ НЯКОЙ ДА СЕ ОПИТВА ДА ЗАЩИТИ ПРЕДАТЕЛИТЕ?
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Анонимен

    6 7 Отговор
    Гешев е над адвокатите. От тях нищо не зависи. Зависи от съдиите, вещи лица, съдебни заседатели. Дава си прокурора мнението, но съдията решава. Кво му е на Гешев. Ако минем към Русия нещата се променят. Смяна на всички непослушни. И стига с тия дипломи. Може да ти е отлична и нищо да не можеш. Хваща ли ги. Хваща ги Гешев. В ушите от от вкъщи им диктуват на определени. Виждаме ги и отличните дипломи с връзките. Не могат един тест да решат в бг и на запад. Завист към Гешев. Гледа си работата. Не съм ходил в съда. Чакам да се стопли и ще разбера за пкп си казват съдиите, не е за този пост, откъде я избраха, и лекари известни не я одобряват, но бб си я харесва. Юристите имат думата. Най интелигентната нация са. Поне такива бяха по живково. За сегашните млади не зная, но от старите са много добри професионалисти, било нотариус. Възпитани жени, има ги всякакви, но защо на гешев му искат, или рестарт казват дпс. Побъркан народ.
  • 110 Общи приказки

    8 4 Отговор
    Екимджиев не е прав!Не става дума за кражба на кабели от военни или цивилни,а за лица свързани с класифицирана информация за националната сигурност военни и цивилни и това дело във Страсбург няма нищо общо с конкретния случай.Военните съдилища работят по собствен закон свързан с отбраната и не е уместно точно този случай ,продажба на информация да минава през граждански съд.Всички " умници" скочиха срещу показателен случай от българската действителност,колко лесно продаваеми са дори висши военни и изобщо българите.Досега защо никой не е успял,че сега се омаломажава работата на службите и Гешев.Явно Екимджиев си търси работа.Че и Димо Гяуров 6 години проспал като началник .На 34 г. полковник,след 2 години генерал,с заслуги- 0.Я стига!Колкото до Каракачанов ,че писал становища по македонския въпрос пред 1989 г. като " агент" е моля !Много злоба,бе!
  • 111 Активист на БКП

    4 7 Отговор
    И Психичноболният и КАСКЕТА са с купени дипломи !!!
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 ДаИзринемНапролетПяната

    5 7 Отговор
    А дали Каскетът ще ме съди,ако му кажа:"Каскет,знаеш ли колко си призрачно прост"?
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 ДаКажемНаШайкатаСбогом

    5 7 Отговор
    Аз мисля,че тъй нареченият "ЕС за правата на човека" няма да уплаши Каскета,защото нито на Каскета някой ще му бръкне в джоба,за да го поупари,нито пък този съд е "за правата на човека".Сиреч - от една Котило са и Каскета,и съдиите в този ад - най-обикновени марионетки на Господарите на света.
    А колкото до Сийка - те е една мила женичка,която все още не знае къде се намира.

    Коментиран от #118

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Шаран БГ

    4 7 Отговор
    Не ни броиха през февруари-щеше да се разбере, че се топим като мартенски сняг ! А така и шашмата с изборите е по-ефикасна.
    България и народа й са осъдени преди 30 години на изчезване.Печалното е , че то ще се осъществи от собствените и политици !
    РБ никой за нищо не може да я осъди !! Ганьо ходи и лъже. Чичо Сам ходи подир него и маже. Весела ни майка !!!!
  • 121 Уйке

    5 8 Отговор
    Самия факт, че Гешев се беше стаил като коварен хищник от дълго време и изведнъж, в типичен негов стил, стана много словохотлив. Макар, че не съм юрист но си мисля, че пак избързва със заключения, които тепърва трябва да се доказват! Според мен тази акция е предизборна и Гешев и КО. ще изфабрикуват някаква следа към Президента! Предполагам, че това е крайната цел на тази акция-да се осигури зелен коридор на Борисов за президентските избори!
  • 122 Георгиев

    7 4 Отговор
    Ауууу големи специалисти се появиха на небосклона.Само като
    им прочетеш разсъжденията се разбира,че са най-добрите
    разведки.Една дама говори за шоу,а този г-чо и ръкопляска
    цирка е пълен,да излязат на арената комиците.
  • 123 Терзиева

    4 9 Отговор
    Медал за Гешефф.Велик магистрат.Направо да карантинира съдилищата и сам да раздава правосъдие.И лагери за всички имащи собствено мнение.А по-ръбатите направо на стрелбището.
  • 124 Леополд Фон Флокенщофен

    7 0 Отговор
    Аз прочетох статията, но не разбрах идеята на адвоката, каква е? Да се пуснат националните предатели по живо, по здраво?
  • 125 Льотчик на Ф-16/ акварел/

    1 6 Отговор

    До коментар #74 от "Гай Турий":

    А бе, смешник! Ти не се ли усещаш какво изтърси по-горе? "" ПРАВАТА НА НОВИЯ КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ ЧОВЕК???? " Да те попитам, /след като не умрях от смях..!! /Ти от" новите капиталистически човеци" ли си?? И, какъв по-точно, от СОБСТВЕНИЦИТЕ-ГОСПОДАРИ ли си, или от НАЕМНИЦИТЕ-РАБОТНИЦИ - ПАРИИ??? Че, новите капиталистически хора май не са еднакъв модел.. НАЛИ???

    Коментиран от #126

  • 126 Иван

    4 1 Отговор

    До коментар #125 от "Льотчик на Ф-16/ акварел/":

    Добре ли си с главата?
    Какъв капитализъм, какъв капиталистически човек, какви 5 лева ?
    Ти да не живееш още при комунизма та бай тошо ?

    Коментиран от #127

  • 127 Льотчик на Ф-16/ акварел/

    1 0 Отговор

    До коментар #126 от "Иван":

    Ти не си добре, недозрялче!! Това го каза "Гай Турин" от # 74 и затова аз се смея на него!! Та, или чети внимателно /неговото, а не- моите думи! /и разбери за какво става дума , или ще ти продухам празната чутура.. През двете уши...