Last news in Fakti

1 Април, 2021 18:52 7 311 54

Адв. Екимджиев за ФАКТИ: Можем да очакваме един мек, дипломатичен, но категоричен натиск от САЩ

  • михаил екимджиев-
  • адв. екимджиев-
  • сащ-
  • доклад-
  • българия-
  • права на човека-
  • полицейско насилие-
  • корупция-
  • държавен департамент

"Продължат ли да ни управляват хора с патриотарски нагласи, ще се превърнем в карикатура на държава", каза адвокат Екимджиев

Адв. Екимджиев за ФАКТИ: Можем да очакваме един мек, дипломатичен, но категоричен натиск от САЩ - 1
Михаил Екимджиев; Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди няколко дни – на 30 март, Държавният департамент на Съединените американски щати публикува своите ежегодни доклади за състоянието на правата на човека в различни държави по света. България е сред тези държави, като докладът се отнася до 2020 година.

„Съществените проблеми, свързани с правата на човека, обхванаха: насилствено отношение от страна на полицията; произволни арести; сериозни проблеми с независимостта на съдебната система; сериозни ограничения на правото на свободно изразяване, включително цензура на медиите, насилие и заплахи за упражняване на насилие срещу журналисти, както и корпоративен и политически натиск върху медиите; връщане на бежанци или търсещи убежище лица; тежки корупционни деяния; престъпления, свързани с насилие или заплахи за упражняване на насилие срещу роми; насилие срещу деца; престъпления, свързани с насилие или заплахи за упражняване на насилие срещу лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални и интерсексуални лица (ЛГБТИ)“, пише в резюмето на доклада за България, което Посолството на САЩ у нас публикува на български език.

За да говорим за доклада на Държавния департамент на САЩ за човешките права у нас, за посланията от този доклад и какво е възможно да се случи оттук нататък, от ФАКТИ се свързахме с адвокат Михаил Екимджиев.

„Това е доклад, който се изготвя от Държавния департамент на САЩ ежегодно. Обичайно този доклад се обнародва именно през месец март. Той съдържа една много важна оценка на американската администрация за състоянието на правата на човека в някои държави. Това е по-скоро доклад, който има информационна функция и е насочен към самите американски граждани.

Бидейки информирани по този начин – официално от своето правителство, какво се случва в държавите, обект на докладите, американските граждани могат да държат сметка на своето правителство. Могат да държат сметка защо например след като са констатирани такива системни проблеми, каквито в България има с ендемичната корупция, със системните нарушения на правата на човека, с полицейското насилие, с дискриминацията спрямо малцинствата, САЩ декларира инвеститорски интереси или топли партньорски отношения.

Възможно е да държат сметка и за това защо не се предприемат ограничителни мерки, както се предприемат спрямо Русия и някои други държави, в които тези нарушения са брутални, или за това каква е била реакцията на американското правителство след като са констатирани тези нарушения“, коментира адвокат Михаил Екимджиев.

„За мен е много впечатляващо, че след злополучното приключване на мандата на Доналд Тръмп, администрацията на Байдън категорично в прав текст заявява, че защитата правата на човека ще бъде основен приоритет на американската политика. Това е нещо много важно, защото то беше забравено през последните 4 години. Оттук нататък ние можем да очакваме един мек, дипломатичен, но категоричен натиск през политики, през условия за инвестиции и реализиране на американски икономически проекти в България и на Балканитe. Можем да очакваме, че като условие ще се поставя именно подобряването на тези показатели, които са критикувани в доклада на Държавния департамент. Този доклад само потвърждава заключенията на двамата сенатори от Републиканската и от Демократичната партия, които бяха публикувани на сайта на Посолството на САЩ само преди две седмици и които наши политици и дипломати се опитаха да омаловажат, представяйки ги като техни лични мнения“, продължи адвокат Екимджиев.

Вече е безпощадно ясно, че докладът е позиция на американското правителство и на американската държава. По времето на Тръмп партнирането ни със САЩ можеше да означава преди всичко икономическо сътрудничество. Докладът на Държавния департамент показва, че това сътрудничество не може да бъде продължено без един ценностен консенсус, че правата на човека в България ще бъдат спазвани. Това ще бъде ‘conditio sine qua non’, тоест условие, без което не може да се надграждат икономическите, политическите и военните отношения оттук нататък. Това е много важно и обнадеждаващо“, обясни той.

„Самите заключения в доклада не са изненадващи. Ние си знаем, че сме най-корумпираната и най-бедна държава. Свързвам двете, защото бедността е резултат от корупцията в българския модел. Ние сме най-корумпираната и затова най-бедна държава в Европейския съюз. Знаем класацията на „Репортери без граници“, на която сме на 111-то място по свобода на медиите, знаем за завладяването на медиите и тяхното нехигиенично финансиране с публичен финансов ресурс. Разбира се, неприятен акцент е полицейската бруталност, проявена особено активно при погромите срещу протестиращите хора това лято. Това е съчетано с липсата на адекватно разследване на полицейско насилие, включително и на нападенията над журналисти – визирам над Слави Ангелов и Димитър Кенаров. В доклада присъства още и традиционната нетолерантност и прояви на дискриминация, понякога и насилие, към хора от различните етнически и с различна сексуална ориентация“, каза още адвокат Екимджиев.

На въпроса какви са възможните действия от страна на САЩ към България, той отговори: „Не бих се наел да анализирам всички линии, чрез които все още най-могъщата страна САЩ би могла да влияе на България. Несъмнено обаче ние не сме туземци, които живеят в някакъв резерват, независимо от световните политически и икономически процеси. Във всички случаи има немалко формални и неформални, дипломатически, икономически и юридически лостове и механизми, с които САЩ – без да са като СССР, който при проблеми можеше да прати танкове, могат да постигнат своите цели, така че да не бъдат упреквани от гражданите си, че поддържат топли отношения с държава, която на ценностно ниво не отговаря на тези базисни изисквания за партниране. Визирам преди всичко правата на човека, които са в основата на ценностната пирамида в северноатлантическата цивилизация. Правата на човека са основата, върху тях се надграждат икономическо, политическо, военно и какво ли не още сътрудничество“.

Относно реакциите на доклада от българска страна, адвокат Екимджиев каза: „Официозите, свързаните с властта медии ще се опитат да го маргинализират. Просто ще кажат, че това са доклади, пишещи се от едни хора отвъд Океана, на огромно разстояние от България, които нищо не разбират от българските реалности, че техните източници – НПО-та и представители на опозицията, са ненадеждни. Ще ги има тези традиционно използвани опорни точки за омаловажаване, за маргинализиране на тези заключения. Горе-долу внушението ще бъде: „Ние си знаем в каква държава живеем, а те защо бият афроамериканците?“. Това ще бъде посланието“.

„По-важни са икономическите позиции. Не е тайна, че се обмислят много скъпи и важни инфраструктурни проекти по инициативата „Три морета“. Според мен посланието на САЩ е ясно – „ако искате тези инфраструктурни проекти да бъдат реализирани с участието на България и с огромните геополитически и икономически предимства, които тя би реализирала чрез тях, оправете си политиките по отношение на правата на човека, свободата на словото, малцинствата и след това бихме могли да се разберем“. Иначе вероятно ще се направи така, че тези проекти да ни заобиколят”, допълни адвокат Екимджиев.

В края на разговора адвокат Екимджиев акцентира върху един възможен сценарии за развитие на България: „Виждайки глупостите, които сега се случват и в България, и в Македония, надявам се, че поне информираните, мислещите четящите хора си дават сметка, че ако продължат да ни управляват хора с такива патриотарски нагласи – тази коалиция на ГЕРБ и ВМРО, ще се превърнем в карикатура на държава, каквато за съжаление е Северна Македония в момента. Ще се превърнем в етнофолклорен резерват, в който вероятно за чужденците ще е много забавно да идват, да ни гледат и да се снимат с нас, но не и да инвестират и да правят бизнес. Ще продължим да бъдем най-бедните и най-корумпираните и сигурно ще се състезаваме на две писти само с братята македонци. Като че ли глупостта в позициите на двете страни е най-сериозното доказателство, че ние сме много близки и по произход, и по култура, и по манталитет, но за съжаление от това не печелим”.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ааяяя

    39 8 Отговор
    мек дипломатичен с ефект на голям тлърд и дълбоко проникващ иззодзадзе въртящ се с 200 в тялото на мафията
  • 3 кьорфишек

    16 35 Отговор
    Пич,да,прав си,ето например мен тук,в този сайт, ме цензурират най-редовно.Щом напиша нещо срещу чорапчо,и веднага ме трият.А кажи сега не са ли прави американците?

    Коментиран от #13, #32

  • 4 извод

    13 54 Отговор
    американците ще ни спасят от любовта на руснаците
  • 5 БКП=герп+дпс

    47 9 Отговор
    Да изметем мафията от властта!
  • 6 От трите

    7 3 Отговор
    най - дългото !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 яяяя

    61 8 Отговор
    Господарите подсещат Тиквата да си плаща годишния налог! Като им хвърли 3-4млрд и натиска ще приключи. Няма никакво значение, какво ще обясни на поробените дебили- самолети, кораби, подводници, или други несъществуващи алабализми!
  • 9 ДЕБЕЛАК ПИЕ БИРА НА ВИТОШКА

    12 26 Отговор
    МАСОВО ГЛАСУВАНЕ НАД 50% АКТИВНОСТ =ГЕРБ +ВМРО ЧЕТРИ ГОДИНИ ЛЕЛЕ КАКВО СИ НАПРАВИХМЕ!!!
  • 10 Васил

    9 29 Отговор
    Иска ви се натиска ще е огромен тепърва започва Байдън не си поплюва
  • 11 Само да питам

    29 10 Отговор
    за един приятел, адвокат на мафиоти ли си?!
  • 12 Минаващ

    53 8 Отговор
    Боли ме кpа за америксндките cвинe.Тази лъжлива наркоманска и пeдaлcка нaция от мелези незнсещи кои са им родителите не могат да задават никакъв курс на развитие на България.Който

    Коментиран от #35

  • 13 Грешиш

    28 6 Отговор

    До коментар #3 от "кьорфишек":

    Трият когато пишеш неприятни за СИК и мафията мнения! Оплюването на президента се приема с аплаузи от този сайт.

    Коментиран от #15, #31

  • 14 Анонимен

    26 5 Отговор
    Тиквите от бостана и свинете от свинарника не разбират от мекия тон.Трябва и тояга
  • 15 Иван

    14 8 Отговор

    До коментар #13 от "Грешиш":

    За мафията от СИК, имаш предвид Малък Шошо, действащ застраховател от СИК син на мутрата голям Шошо и водач на листата на БСП в Шумен
  • 16 Gowko

    18 9 Отговор
    Ами ето .Човека си го каза едно към едно .Без увъртания.Без да щадиме този или,, оня".Трябва да си невменяем или гербаджии за да не го разбереш и това .Така опростено (за гербаджии) и нагледно
  • 17 Сандо

    32 7 Отговор
    На истински натиск от САЩ се радват,а от мними шпиони от Русия ореваха цялата планета и околностите и.И от такива подлоги ние очакваме да вдигнат България по пътя на прогреса!
  • 18 Съвет без пари

    34 5 Отговор
    Бих посъветвал хамериканците да положат усилия в това да усъвършенстеат концепцията си за правата на човека. Този нагъл опит да се налагат нетрадиционни морални и обществени норми в обществата е неприемлив!

    Коментиран от #19, #27

  • 19 Gowko

    18 0 Отговор

    До коментар #18 от "Съвет без пари":

    Ами усъвършенствайте го де.Айде.Бойко.Цецка Цачева, Кирилов, Гешев.Съберете се и умувайте да видим какво ще ви роди, и още интелектуалния товар

    Коментиран от #26

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Tucker Carlson

    30 4 Отговор
    Същата тази администрация на Байдън обяви за "вътрешни терористи" всички, които подкрепят Тръмп, а това са над 74 милиона американеца. Така че когато администрацията на Байдън те критикува, сиреч ЛГБТъците, черните расисти, us комуняги и всякакви там подобни хубостници, трябва да ти е през ... А че си имаме проблеми и то не са никак малко това е друг въпрос, но ако обичат американците да не се бъркат по този вулгарен начин, че единственото нещо което постигат е още повече русофилщина и антизападни ностроения в България.
  • 22 Адвокате,

    15 7 Отговор
    Тона не беше никак мек, незнам защо се мълчи по въпроса.. Сащ като не ги чуеш/слушаш те слагат в черния списък и налагат икономически и търговски санкции, до там ли трвбва да стигнем... Ама мутромафията от алчност и грабежи зе да простее
  • 23 no name no face no number

    14 2 Отговор
    сащ да правят вентилатор, вредни екземпляри са задокеанските
  • 24 име

    23 4 Отговор
    след фалша около изборите в сащ, тия доклади вече са като хороскопа. чета ги за забавление.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 I love jazz

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "Gowko":

    Просто не ме карайте да слушам чалга! Не ми харесва! I love jazz!!
  • 27 Gowko

    4 3 Отговор

    До коментар #18 от "Съвет без пари":

    Да вземат пример от нас американците ли.Специален прокурор.Това ли ще предложите на американците за да си по-добър съдебната система.

    Коментиран от #30

  • 28 говедофоб

    16 3 Отговор
    Лошото е, че ситуацията е цугцванг. Против мутренската хунта са САЩ - точно тези които я създадоха и я крепян насила на власт. При това са недоволни от нея защото хем е лоша, хем им се иска да е още по-лоша, в други отношения, от гледна точка на нормалния човек.
    Корумпирани били, нарушавали човешките права. Дрън, дрън. Вярно е че са такива, но ако бяха явно про-джендърски и про-цигански настроени, и пълнеха България с "клети бежанци", дори и по-корумпирани от това да бяха, и още по-показно да биеха и арестуваха протестиращи, същите САЩ щяха да си ги търпят и даже щяха да ги хвалят.
    Изобщо цялата политика на САЩ спрямо България е ненормална, заради което и оттук нататък нищо добро няма да видим от тях!

    Коментиран от #29

  • 29 .!.

    15 4 Отговор

    До коментар #28 от "говедофоб":

    Сащ нямат място в България и нищо не ги свързва с България както и китай между впрочем.Вън на тия бклуци от държавата.
  • 30 3528

    12 3 Отговор

    До коментар #27 от "Gowko":

    Съвършенни системи няма. Важното е да се положат усилия институциите да работят максимално възможно добре. В момента такова усилие няма. Има задкулисие, което изпълнява поръчки. Критиките на САЩ са основателни но утопията за съвършенно общество с абсолютно равенство на този етап от развитието на човечеството е невъзможно. Може би с развитието на технологиите нещата ще може да се променят но не и на този етап.

    Коментиран от #46

  • 31 кьорфишек

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "Грешиш":

    Еми досега доста коментари са ми изтрили,не знам вече кой кой е:)))
  • 32 кьорфишек

    3 6 Отговор

    До коментар #3 от "кьорфишек":

    И не пускат статии за чорапчо,къде са?Много искам да му говоря:))))))
  • 33 Алфа вълкът педала

    1 2 Отговор
    Здрасти

    Коментиран от #36

  • 34 Осман

    0 1 Отговор
    "Певицата" Глория са изглежда като мръсна черна циганка.
  • 35 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 6 Отговор

    До коментар #12 от "Минаващ":

    Трябва да свикваме, че когато България отстоява своите позиции, това ще дразни "великите сили"...
  • 36 Осман

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Алфа вълкът педала":

    Здравейте!
  • 37 Адв. Екимджиев

    3 1 Отговор
    "Може да очакваме един мек.........................от САЩ"
  • 38 Накратичко

    4 5 Отговор
    американците разбраха, че сме .урви.
  • 39 Добър човек

    2 2 Отговор
    КAКA РУCКИНЯ И БAТКO РУCНAК трябвa дa пaзят Бългaрия oт "зли cили", вce пaк вceки трябвa дa cи знae мяcтoтo в живoтa и кaтo цялo, зa дa живee иcтинcкият cи живoт, a нe живoт, кoйтo e в "грeшнa пocoкa" !
  • 40 Истина

    2 1 Отговор
    Нищо не може отдолу да стане. Те са под закрилата на закона. Събират пари за болно внуче, с парите купуват от кмета с далавери земя, не ми се обяснява с подробности. Директора се има с кмета, работил в общината. Взел безплатни карти за почивка на тях и на милиционера. Корупцията е явна. Не се крият. И кой не може и няма връзки се започва, ти крадеш, нищо, че не крадат. Другите неуки. Дават им пакети, пари да мълчат. Децата на бкп завършиха задочно и с парите им купиха жилища. Хайдути. Крадци. Облаги, всичко е позволено за тях. И са бг с дпс, с бсп, с герб. Всичко е в ръцете на ДПС.
  • 41 Истина е това

    1 2 Отговор
    Живко от Варна е дар от БОГ ТАНГРА !
  • 42 Анонимен

    6 4 Отговор
    Държавата Бългсрия е на определени хора. Нито от закони имат страх. Беззащитен си пред тях. Гледаш, пред теб ти казват.. Вие сте боклуци. На кого. Всичко е тяхно, евтини земи, безплатни почивки. Коментират хората и то честни, умни, но не всеки може да е с две лица. Но нищо вечно няма. Те си имат в сот адвокати. Били са милиционери, директори. Бкп, дпс, бсп, герб. При живково не се е крало, както сега. Последните 4 години е ад в българия
  • 43 Дух

    1 1 Отговор
    Живкo oт Вaрнa ce нуждae oт хoрa, кoитo дa му пoмoгнaт дa ce oпрaви и дa имa бъдeщe и зa нeгo, дa имa приятeлкa, cлeд тoвa дa имa дeцa, дa имa кaриeрa и други нeщa !
    Нoрмaлнo e тaкa дa бъдe зa в бъдeщe !
    Хoрa, кoитo нacтрoйвaт други хoрa прoтив нeгo, тe нaрoчнo тaкa прaвят, зa дa нe гo иcкaт нeгo никъдe !
    A тoй e нa 27 гoдишнa възрacт в мoмeнтa и в крaйнa cмeткa e нужнo дa имa изгрaдeнo cтaбилнo бъдeщe и зa нeгo, кaктo други хoрa e тaкa !
  • 44 Георги

    10 3 Отговор
    Не разбирам какво ни вълнува доклада на краварника и недъгавия им нов слабоумен президент.
  • 45 Реалист

    9 3 Отговор
    Намерил кой да ни критикува! Що не си оправят тяхната кочина? През ден ненормалници стрелят по деца, в супермаркети, църкви... Полицаи убиват по пътищата, всеки, който им се опре, а тръгнали нас да критикуват! И този адвокат за какъв се има? Аман от джендърски НПО-та, дето хулят страната ни и получават срещу това милиони! И тези "Репортери без граници" нямат граници в лъжите си!
  • 46 Gowko

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "3528":

    Кой беше го казал.Важното не целта .А в случая , пътят.Деволът се крие в детайлите.Там.От там трябва да го гоним.Когато всеки ден се бориш.Имс успех.Колко пъти подминаваме детайлите ....Мутра бил.Доверено лице бил с досие.Случайно станал началник на МВР.Пак случайно стана кмет.Случайно го издигнаха до водещ на партия.Случайно имал и дете и къща в Барселона....Отде тия пари бе?....Е , нещо или някой да се е захванал с детайлите в милото ни отечество? Какви успехи да очакваме?
  • 47 Информацията

    2 1 Отговор
    е от НПО-та. Това обезсмисля тирадата на поредното ви адвокатче. Аз като че ли не съм живял тук, според "доклада", а в демократична република конго или в русията ви.
  • 48 САЩ Номер 1001

    4 1 Отговор
    В сравнение със САЩ, България е лидер в свободата! При нас всеки сульо като това адвокатче може да се изкаже в интернет - в САЩ такива не минават. Истински "протестиращи" в БГ нямаше, нито "полицейско насилие" срещу тях, както всички се убедихме от отдавна разкритите фалшиви снимки и постове за "пребитите демонстранти". Просто смешна поръчкова статия.
  • 49 ттт

    0 2 Отговор
    Никакъв натиск няма да има.Лидерите на САЩ не са избрани, за да осигуряват благополучието на народа на България а само на народа на САЩ. Така, че тях ги интересува интереса на САЩ Нашите лидери като изгонят двама руски дипломати си осигуряват толерантността на американските. Като дадат преференциални условия на американските ТЕЦ-ове също. И ако нещата се закучат много, нашите лидери ще изгонят и двама китайски дипломати и нещата ще се оправят. И ние нямаме праве да се сърдим на американците, те не са ни обещавали нищо, ние не сме ги избирали! Това да оставят народа си да умира, но да не му купят руска ваксина, американските лидери никога не биха направили. Що се отнася до нашите лидери, ами ние сме си ги избрали, значи ние сме ги харесали.
  • 50 Наблюдател

    1 0 Отговор
    Мафията никъде по Света не разбира и не е разбирала от "Мек подход"!

    Коментиран от #51

  • 51 Мммдааа

    1 1 Отговор

    До коментар #50 от "Наблюдател":

    Един чичко със смешни мустачки преди няколко десетилетия набеди цял един народ за световна мафия и ги навря по концентрационни лагери, за да ги накаже за което с ТВЪРД ПОДХОД. Днес това се нарича Холокост/Унищожението на евреите. Горе-долу по същото време един друг чичко с по-дебели мустаци също с твърд подход налагаше интернационален комунизъм в Русия и из цяла Източна Европа. Така че малко по-кротко го давай с твърдия подход. И не мислете, че САЩ са тръгнали да налагат "новата права вяра" по хуманни причини. Винаги става въпрос за ВЛАСТ и ПАРИ. Винаги!
  • 52 Пази Боже

    2 1 Отговор
    сляпо да прогледа. Адв. Екимджиев произведе нова чудо наречено "северноатлантическата цивилизация". Сигурно и това влиза в широкия джендъризъм, където всичко е относително и всеки може да си интерпретира идентичности, факти и понятия както му дойде. Но да не забравяме, че след всяка вакханалия и хаос винаги идва някой, който да въдвори ред, а след него обикновенно потичат реки от кръв.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Аз Негодника

    1 0 Отговор
    Абе те американците за 35г преход освен да си създават лоялни ОЛИГАРСИ...Друго не ги интересуваше...Нашите проблеми в сравнение с тяхните са то рибарска лодка до ТИТАНИК...Нарко трафика и печатницата им, е достатъчен факт ,за скорошен финал.Страната която вече не произвежда и КАЛКУЛАТОРИ...