ФАКТИ.БГ

Адв. Екимджиев пред ФАКТИ: Ако се намери прокурор, който да разследва Гешев, той ще остане в историята

"Настоящият променен контекст ми вдъхва известна надежда, че може да се намери прокурор, който да образува досъдебно производство срещу Гешев", каза адвокат Екимджиев

Публикувана: 12 Май, 2021 18:44
47 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 7528
Адв. Екимджиев пред ФАКТИ: Ако се намери прокурор, който да разследва Гешев, той ще остане в историята
Снимка: Личен архив
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.5 от 74 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Решението на Конституционния съд е повече от логично, повече от очаквано. Беше ясно, че това е поредният нелеп опит на ГЕРБ да хвърли прах в очите на обществеността, да отклони общественото внимание от протестите, от безобразията на това управление. Същото се получи и със злополучния опит на Борисов да имитира конституционен дебат“.

Това каза в интервю за ФАКТИ адвокат Михаил Екимджиев. Свързахме се с него в контекста на излязлото вчера решение на Конституционния съд, с което поправките, уреждащи фигурата на прокурор, разследващ главния, бяха обявени за противоконституционни.

„И препоръките на Венецианската комисия, и препоръките на Европейския съд по правата на човека по делото „Колеви срещу България“ са единодушни, че този орган, който ще разследва главния прокурор, може да има гарантираната независимост само ако е извън структурата на Прокуратурата. Това няма как да стане без промяна в Конституцията макар и с Обикновено народно събрание, която промяна да създаде такъв орган, независимо дали едноличен или колективен. Този орган трябва да бъде заложен на конституционно ниво в структурата на разследващите органите, в съдебната власт или като някакъв независим орган“, продължи адвокат Екимджиев.

„Беше повече от ясно, че това ще се случи. Въпросът беше само кога ще се случи. Слава Богу, че решението дойде сравнително бързо. Последиците от това решение са, че се връща предишното решение на Конституционния съд от преди няколко месеца. С него Конституционният съд прие, че ако някой редови прокурор образува досъдебно производство и разследва главния прокурор, то в този специален случай главният прокурор не би могъл да му дава задължителни процесуални указания. Това е един принцип още от римското право – че никой не може да е господар на процеса, воден срещу него.

Това решение на Конституционния съд беше резултат от едно абстрактно тълкуване на Конституцията, че нещо подобно би могло хипотетично да се случи. За всички юристи обаче беше ясно, че за да може някой прокурор да разследва главния, той трябва да е с отклонения или със суицидни нагласи. Макар да не може да му дава преки указания по разследването главният прокурор притежава административна и дисциплинарна власт срещу него. Той може да го командирова на другия край на България, може да му наложи тежки дисциплинарни санкции.

Да не говорим, че преките ръководители на този прокурор, който ще дръзне да разследва главния прокурор – например някой от заместниците на главния прокурор, биха могли да отменят и актовете по разследването. Тоест дори Гешев да не може да се бърка в чисто процесуалната работа на разследващия го прокурор, за да бъде ефективно това разследване, този прокурор трябва да е един от заместниците на Гешев. Така между него и Гешев, по пирамидата на Прокуратурата, да няма други прокурори“, обясни адвокат Михаил Екимджиев.

„Тогава, когато беше прието това решение на Конституционния съд, това изглеждаше абстрактно и имагинерно, защото никой не би могъл да си представи някой прокурор да дръзне да разследва главния прокурор именно заради тези дисциплинарни и административни последици, които могат да му се стоварят. Ситуацията обаче съществено се промени след последните избори. Видя се, че има мнозинство, което е готово за радикални промени, включително конституционни промени, свързани със статуса на главния прокурор“, смята адвокат Екимджиев.

„Вижда се краят на Гешев, както се вижда краят на ГЕРБ в политически аспект. Настоящият променен контекст ми вдъхва известна надежда, че може да се намери прокурор, който да образува досъдебно производство срещу Гешев - например за изнасянето на данни, събрани със специални разузнавателни средства, за отказа да бъдат разследвани „Осемте джуджета“, за други откази на главния прокурор да разследва при категорични данни за престъпление, а това би било престъпление по служба от страна на Гешев.

Ако се намери такъв прокурор – прокурор с характер и принципи, той ще стане национален герой и ще остане в историята. Такъв човек ще получи подкрепа и от медиите, и от политически сили, и от хората. Този човек ще върне надеждата, че Прокуратурата от мракобесна и корумпирана, може някак да се реинкарнира, да се върне в конституционната си роля. А тя е да разкрива престъпления, да наказва за тях и да се бори с лошите, вместо да използва властта, която ние сме ѝ делегирали, за да наказва нас и да осигурява чадър над корумпираното управление“, коментира още той.

На въпроса какво обаче ще се случи, ако такъв прокурор не се намери, адвокат Екимджиев отговори: „Ако не се намери такъв прокурор, чакаме следващите избори, чакаме да бъдат приети законодателните промени, които бяха внесени в това двуседмично Народно събрание, но нямаше време да бъдат гласувани. Освен тази голяма промяна в Конституцията, която би могла радикално да реши въпроса с елиминиране на Гешев и да промени статуса на главния прокурор, има множество малки стъпки с промени в Закона за съдебната власт и в Наказателно-процесуалния кодекс, които биха могли да ограничат властовите правомощия на главния прокурор. Той би могъл да стане един административен координатор на Прокуратурата, а не този всемогъщ ръководител, който може да дава задължителни указания по конкретни дела – срещу кого да се образува дело, срещу кого да се прекрати, срещу кого да бъде вкаран обвинителен акт, кой да бъде прикрит и т.н.“.

„Чрез промени в законите, правомощията на главния прокурор биха могли да бъдат редуцирана така, че Прокуратурата да не е негова еднолична бухалка“, каза още той.

Адвокат Екимджиев посочи и законопроектите, внесени в 45-тото Народно събрание, съдържащи вече готови изменения, с които биха могли да се извършат тези малки, но важни законови промени. „Бях приятно изненадан от завършеността и задълбочеността на законопроектите на „Демократична България“. Имаше много сериозни проекти за изменения в Закона за съдебната власт и в Наказателно-процесуалния кодекс. Също от „Изправи се! Мутри вън!“. Включително и БСП имаха сравнително готови законови идеи в тази посока. За „Има такъв народ“ се знаеше, че подкрепят закриването на специализираните съдилища и прокуратури, но това беше по-скоро на ниво принципи, защото те нямаха готов законопроект. Във всички случаи обаче „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ имаха готови законопроекти точно в тази посока – за изменение в Закона за съдебната власт и в Наказателно-процесуалния кодекс, ограничаващи именно процесуалните правомощия на главния прокурор“.

„Важно е разграничението – няма лошо главният прокурор да има ръководни административни функции, да се занимава с бюджет, със сгради, с организация на дейността. Това, което трябва да се ограничи и което може да се ограничи чрез промени в тези два закона, е възможността му да се намесва по конкретни дела с конкретни процесуални указания - например да се повдига обвинение, да се внася обвинителен акт, да се прекратява досъдебно производство и т.н. Това са действия, свързани с вътрешното убеждение на конкретните разследващи и наблюдаващи прокурори. Главният прокурор няма място за намеса там, а бъде ли лишен от тези си правомощия, той престава да бъде Властелина на пръстените в процесуален аспект“, каза адвокат Михаил Екимджиев в края на разговора.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.5 от 74 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
хъхъ
1 Отговор
Оставете го Гешов, той е никой без началника Борисов. Бързо ще подвие опашка. Арестувайте Джипко Бибитков.

Коментиран от #9, #29


Оценка:
-21 +130

Майна
2 Отговор
БРАВО ЗА ТОВА , КОЕТО СЪЕ ЗАЯВИЛИ, ЧЕ СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ Е ВАЖНО И МОЖЕ ДА РЕВИЗИРА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ГЕРБ И ДА БЪДЕ РАЗСЛЕДВАН И ГЕШЕВ

Оценка:
-12 +112

РЪМПЕЗИ
3 Отговор
АБЕ ТОЛКОВА ЛИ СА СТРАХЛИВИ ПРОКУРОРИТЕ...КЪДЕ СА БОТЕВ, ЛЕВСКИ...

Коментиран от #34


Оценка:
-12 +105

Чешмеджиев
4 Отговор
Лаура ги почва от 1-ви Юни !

Оценка:
-11 +84

гражданин
5 Отговор
Страх ги тресе , за жалост...
Но поне ГЕРБ ще са 2ра сила, а патериците им ВМРО с Валерката, Москов и Марешки няма да прескочат чертата и ще наблюдават отвънка заседанията в Народното събрание!

Оценка:
-14 +65

!!!?
6 Отговор
Този защо не е станал прокурор, а адвокат и само лае като помияр на мисечина !!!?

Коментиран от #22, #47


Оценка:
-92 +23

св. гъзис
7 Отговор
ава, вий пак ли са занимавати с пулитика, ва! я си глейти там риалитата и сериалите и ни са бъркайти, дет ни вий раута!
гулеми началници станахти, ва!

Оценка:
-41 +11

Ташунко Сапа
8 Отговор
Гешефт трябва да бъде обвинен за виновно неизпълнение на служебните си задължения.

Оценка:
-11 +82

Антимафия
9 Отговор

До коментар #1 от "хъхъ":


Никой ли ?
Я иди и погледни, фалита на "КТБ" отвътре,
да видиш, кой е Иван Гешев?
Ако не беше Иван Гешев,
разследващ във фалита на КТБ,
Ахмед Доган щеше да бедняка- политик ?
С хиляда врътки и арести ,
изнудиха ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ С НАД 1 милиар лева?

Васил Божков цял роман му посвети,
на този Иван Гешев!
Дано е взел достатъчно голям рушвет ,
от Хунтата,
че не го виждам от тук натаък?
Да не говорим за братя Бобокови!
Ще ти настъхнат космите,
от коварни схеми на обвинения?

Коментиран от #32


Оценка:
-7 +80

БРАВО ФАКТИ
10 Отговор
Отново статия в десетката ! Разбира се че прокурора- мафиот , дясна ръка на мутрата от сик трябва да бъде разследван моментално !

Оценка:
-11 +75

Започва
11 Отговор
Голямото изчегъртване започва. Без жалост за удоволствие на хората. Безмилостно за кеф на народа. Подигравателно както се държаха Гербаджиите.

Оценка:
-10 +66

БУДЕН ГРАЖДАНИН
12 Отговор
АКО ГО ВКАРА И ПРИ БАЙ СТАВРИ ЩЕ МУ НАПРАВИМ ПАМЕТНИК ПРЕД ПРОКУРАТУРАТА!

Оценка:
-8 +58

Матей
13 Отговор
Изпадаме в заплетена казуистика,в такъв случай се разсича Гордиев възел,трябва да се подходи директно,конкретно върху престъпната дейност на гешев по прикриване следите на боко и други висши мафиоти.това е извънреден случай и трябва специално и нетрадиционно решение.Сведенията за мафиотска дейност са прекалено натрапчиви,превърнали са се в градски фолклор,достатъчно е по подозрение гешев да бъде временно отстранен от длъжност,за да се установи истината.Ккави са тия абсурдни положения,веднъж да ни е стъпил на главите и никой не може да го пипне с пръст,той да не е свещена индийска крава или цар по божия промисъл?

Коментиран от #42


Оценка:
-8 +34

Само каскета ще остане от ....
14 Отговор
Този слуга на враговете на България!Каскет по който ще плюят всички които мразят тази чума окупирала държавата...Дано има кои да плати куршума и дървеното пардесю,както в Китай се процедира с враговете на държавата....

Оценка:
-8 +31

лех валенса
15 Отговор
И Гешев е руска креатура,хвала на Колев Босия,че каза истината в очите на простите българи!Така се работи,а не със лигавене!!!

Оценка:
-26 +12

Майна
16 Отговор
Бойко Рашков започноще днес с разчистването на ,,боклука,,...ФАКТИ?

Коментиран от #18


Оценка:
-11 +29

🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑
17 Отговор
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂💯🔞🎶🎪🎪🎪🎪🎪🎪🎪🎪🎪🎪🎪🎪🎪🎪😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂🍻 АААААА НАРОДА 🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🤐

Оценка:
-2 +6

😂😂😂😂😂😂😂
18 Отговор

До коментар #16 от "Майна":


ИМА ДВА ВИДА ,,,БОКЛУК ,,,,,,,,, ПЪРВИЧЕН,,,,, И ВТОРИЧЕН МАИТИРИАЛ......... ЕДИНИЯ СТАВА ЗА РЕЦЕКИЛИРАНЕ ААААА ДРУГИЯ ,,,НЕ,,,СТАВА,,,,ЗА ,,,,,РЕЦЕКЛИРАНЕ........

Коментиран от #21


Оценка:
-2 +12

анонимин
19 Отговор
Говори се че бил ортак с маргините-съсобственици на хотела на ветко в слънчака!Ще има да чакаме да ги подведе под отговорност!!!

Оценка:
-4 +18

Гост
20 Отговор
Това важи за всеки един отделен член на герп, ама на всеки, без изключение!

Оценка:
-8 +16

Гост
21 Отговор

До коментар #18 от "😂😂😂😂😂😂😂":


Втория му се вика отпадък😂

Оценка:
-2 +7

Пловдив
22 Отговор

До коментар #6 от "!!!?":


Мишо Екимджиев беше прокурор, но отдавна напусна, защото е умен и начетен, а е и много нива над съществата, които обитават Прокуратурата в България! Апропо, абсолютно прав е, в това, което обяснява!

Оценка:
-11 +40

MGewehr
23 Отговор
Първо му разучете селяшката биография и до тук по БКПейски въпроси, на селоадвокатчето де!

Оценка:
-22 +9

1890
24 Отговор
Екимджиев, този човек го познавам, безупречен, принципен, вещ, честен. Вярвам му без уговорки!

Оценка:
-10 +24

Който
25 Отговор
търси - намира !

Оценка:
-0 +7

Коко
26 Отговор
Скоро може каскета да го стегне!!

Оценка:
-2 +14

Питам само
27 Отговор
Оня цървул Стъки, не е изревал нещо по въпроса :D

Оценка:
-5 +20

250
28 Отговор
ИДИОТ .......

Оценка:
-8 +2

29
Този коментар е премахнат от модератор.
30
Този коментар е премахнат от модератор.
Фаро
31 Отговор
Колко лесно било а някои ги мислеха гроб за богове чак и полицията ги пазеше настървено,колко е тъпо да си човек

Оценка:
-4 +17

Хи хи
32 Отговор

До коментар #9 от "Антимафия":


Що не пишеш научна фантастика, хубаво ги редиш , ама лъжеш!

Оценка:
-5 +4

Перо
33 Отговор
Достатъчно е да се махне държавната охрана от Тиквун,Гела,дебелия,и каскета, и всички ще подвият опашка! Днес е първия ден,без ръководството на СИК!

Оценка:
-5 +21

34
Този коментар е премахнат от модератор.
ДА ТАКА Е
35 Отговор
ТОВА Е ЕДИН ГОЛЯМ ТЪПАК, ИСКА АДВОКАТСКА РЕПУБЛИКА

Оценка:
-15 +8

Ивайло
36 Отговор
Адвокатът говори глупости и неистини на килограм.Интересно е колко много хора ги харесват без да разбират същината на казаното.

Коментиран от #37


Оценка:
-14 +6

Другия с коня
37 Отговор

До коментар #36 от "Ивайло":


Ами адвоката на Обвинените атакува Държавните Обвинители и Съдии....Крои публично схеми за отстраняването им и организира облечен в закони Преврат срещу Тях.Аз си мисля,че трябва да се намеси ДАНС.....Как е възможно Адвокати на Обвиняеми да прекрояват Съдебна Система както им е Изгодно....????

Коментиран от #40


Оценка:
-11 +5

шуменец
38 Отговор
И Хаджигеов трябва да се изцепи като тоя набеден юрист и работата ще стане.

Оценка:
-14 +5

Съдия
39 Отговор
И това ли адвокатче като Хаджигенов се напъва да става депутат.Кап...т ! Нещастен ка...ут!

Оценка:
-15 +4

Ивайло
40 Отговор

До коментар #37 от "Другия с коня":


Принципно съм съгласен с теб, че това е недопустимо.Но пък и всеки може да си каже мнението....Лошото е, че го прави от позицията на някакъв авторитет, какъвто не е във всички области на правото, дори е една...Днес го слушах случайно и по Хоризонт-приказваше ги същите и с водещата си "подаваха топката" и се радваха един на друг...В статията се съдържат неверни твърдения за наказателния процес, което е по-лошото...и с тях се мотивират последващи промени в процесуални и устройствени закони, с защо не и в КРБ.

Оценка:
-6 +4

Турбо
41 Отговор
Адв. Екимджиев, кучето е заровено в децентрализацията и независимостта (макар и лимитирана) на отделните звена от централната власт! Конституционната промяна би следвало да въвежда регулаторен механизъм за правни действия на отделните звена,. Ръководното ниво, би следвало да носи персонална (то друга няма никъде по света) отговорност за действия и бездействия, гарантирайки неприкосновеновенноста на разследващия след санкция на независим орган(съда)! Това е фатщата! Децентрализация на бюджети, европейски програми за изравняване на възможностите в отделните региони, независими органи на правораздаване, общоприети, общочовешки принципи на на професионалната етика. И когато всеки прокурор от Куртово Конаре, може да разследва главния прокурор (за вмешателство, влияние и тн), той (главния прокурор) ще си помисли иска ли поста за конституционния период, ще защитатава ли основните принципи на правото или ще хитрее и хубавее в нови джипове. А сегашния Гешефтар следва само един вектор и той сочи пресечка на бул. Сливница в София.

Оценка:
-2 +4

Горгона
42 Отговор

До коментар #13 от "Матей":


Много ви пречи Гешев . Направо Ви бърка някъде . Мразите го , защото си върши работата и не е подкупен .

Оценка:
-17 +6

Зайко Байко многознайко
43 Отговор
Това е положението господа, другари, граждани, селяни, демократи, либерали, десни, леви, червени, сини , жълти, пембени, българи, турци, българомохамедани, цигани, власи, армъни, цинцари, каракачани, гагауэи, тракийци, добруджанци, шопи, македонци всички които населяваме эемята наречена България , ако не проумееме, че ни ръководи една шайка пладнешки айдуци, промяна на положението няма да има! Правителството си играе на " тука има , тука няма", налучква, эатова и реэултатите са такива, полуотворени или полуэатворени беэумни мерки които объркват нас

Оценка:
-3 +9

44
Този коментар е премахнат от модератор.
zzz
45 Отговор
Ти да не живееш в офиса на ФАКТИ

Оценка:
-2 +1

Един
46 Отговор
Прокурор ще се намери - въпроса е дали и как ще е ЖИВ - ТОЙ И БЛИЗКИТЕ МУ!

Оценка:
-2 +5

друг от Пловдив
47 Отговор

До коментар #6 от "!!!?":


Ако имаше 1% от неговия ум, щеше да разбереш защо не е останал прокурор. Лично го познавам. Уникално умен, благороден и възпитан човек, изключително честен професионалист.

Оценка:
-1 +6

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Красимир Каракачанов
Военният министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов отговаря в пленарна зала на обвиненията на „Атака“ за продажбата на военни имоти.
Питам ви, къде сме продали острови и полуострови? Понеже говорите за "апетитни" имоти, острови и полуострови, явно се бъркате с полуостров Крим или Чукотка."

Още бисери
ТОП 5