25 Март, 2021 13:00 7 459 61

„Македонци“, са останалите живи!

  • македонци-
  • българи-
  • история

Ето защо, ако срещнете „македонец“, поздравете го и го поканете да сподели с вас чаша вино

„Македонци“, са останалите живи! - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Няма по-ненужен и вреден спор от този свързан с македонската идентичност. „Дядо му е българин, а той се прави на „македонец!“ Той не се прави, той е македонец и трябва да бъде уважен като такъв, защото е оцелял.

Това е най-важното. Повечето хора останали извън границите на България,

тези които са се обявили за българи, са останали без глави на раменете. Едни са пръснати по гръцките острови, начело с остров Трикери, където е издигнат първия концентрационен лагер в Европа, специално за българи. А има и такива, които са хвърлени в морето преди да стигнат до него.

Останалите в кралство Сърбия, после Югославия, заминават без билет за връщане на острова „Голни Оток“. Те нямат внуци. За тях песни не се пеят, защото не са паднали в бой, като Миле Попйорданов и Гоце Делчев. Времето е изтрило техните имена.

Това са българските съвременни мъченици. Останали са живи само тези, които са се писали „македонци“. Между тях има гъркомани, сърбомани и „антички македонци“. Те са загубени за България и всякакъв спор с тях е излишен. Другите, скътали дълбоко в съзнанието си завета на дедите за „майка България“, те са наши приятели.

Премахването на границите, новите средства за общуване и личните контакти, ще ни позволят да се опознаем и съберем.

Тук отварям малка скоба за „дедите“. Има хора, които се гордеят с корените си, други се срамуват от тях. Няма автоматична или задължителна връзка между деди и внуци. Всеки е свободен да държи сметка за произхода си, или не. Създателят на съвременна Франция, Наполеон Бонапарт, е „корсиканец“, а дядо му е от Тоскана. Инженерът (Густав Айфел) построил Айфеловата кула е внук на пруски дезертьор, а дядото на бившият президент Никола Саркози е солунски търговец.

Промените които настъпиха и настъпват на Балканите, в Европа и Света

налагат нов поглед към близките до нас народи, тези с които имаме не само обща история, но и съдба. В тази нова ситуация, създадена не от България, а за пореден път от Великите сили, отношенията между българи и македонци напомнят копаенето на тунела под Мон Блан.

Или последната негова фаза. Италианци и французи напредваха едни към други, със светлината на газови лампи. До последния момент, те не бяха сигурни дали ще се срещнат или ще се разминат. Волята и упоритостта от двете страни на Алпите надделяха и връзката между двата народа се увенча с успех.

Ето защо, ако срещнете „македонец“, поздравете го и го поканете да сподели с вас чаша вино. Изслушайте го търпеливо. Той също ще ви слуша. Имате много неща да си кажете. Накрая може да излезете роднини. Кой знае?

Божидар Чеков


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ученик ът

    52 8 Отговор
    Подготвят ни за резолюцията на европейския парламент.
    После ще направим огромна добрина, като ги пуснем, македонците, в ЕС.
    Нали сме славяни, големи душички, кво че ше ни лаят после. Но пък ще учим много по-малко история, а това е добре за учителите, ще преподават по-малко.

    Коментиран от #3

  • 2 Перничанин

    101 6 Отговор
    Никой и не иска да се пишат българи на сила. Но да променят историята и ние да си траем, няма как да стане!
  • 3 Реалист 2

    50 6 Отговор

    До коментар #1 от "Ученик ът":

    Натискът за приемане на тази създадена през Август 1944г от хитлеристите държава в ЕС не цели толкова приемане на макетата , колкото приемането на мюсюлманска Албания , която се движи в пакет със СРМ .

    Плановете на натовските кръгове са : Веднъж приета от Брюксел , Албания да пречи за приемането на Сърбия .

    Коментиран от #14, #17

  • 4 Ох Баня

    18 4 Отговор
    Ми много ясно че има какво да му кажем ама му трябва преводач или режисьор да му каже какво да прави. Абсолютни артисти.
  • 5 винкел

    65 5 Отговор
    Не може да се разговаря с "македонец"опитвал съм! Те живеят в някакъв паралелен свят,никакви факти не признават.Непрекъснато повтарят няколко заучени фрази и това е.

    Коментиран от #16

  • 6 Тиква

    32 1 Отговор
    То дядо му ако беше българин, щеше да се гордее! Но сега се гордеят само с българските паспорти раздадени и Платени на ишлеме. Имам спомен педи години кахви опашки бяха сутрин от седем часа по 200 човека. На 100 метра зад зала България в София.
  • 7 Ох Баня

    10 3 Отговор
    Оставете макето да говори макенски 20 мин. и ще се измори да говори на някъв език. Когато семето и чернозема са български няма как да се роди афреканец или кадето и да се е родил. Нашето управление прави магистрали и то качествени бели инданоус а една стотинка не дават зе името и сторията на БЪЛГАРИЯ.
  • 8 македоникус

    7 48 Отговор
    Не позволявам да ме учете на морал и да ми казвате какъв съм ! Гордейте се с миксоварварския си азиатски произход , членството в ЕС като страна на икономическото , нравственото и езистенциално дъно . Няма нужда от скопената умствено и морално политика на каракачанина агент Иван !

    Коментиран от #11, #24, #27

  • 9 Стрелата

    7 1 Отговор
    Същото като турци в Германия щто е то пълни Главочи.
  • 10 Д-р Менгеме

    44 4 Отговор
    Чеков, откъде я измъдри тая соросоидна помия бе?!?! След като ни окрадоха териториите и хората и ги подариха несправедливо на съседите, да ни откраднат Историята и Езика ни ли!?? Историята е наша и не може да я откраднат
  • 11 Калмук

    29 0 Отговор

    До коментар #8 от "македоникус":

    Македоникус, пиле шарено, ТИ се натискаш там, където е сме ние с "миксоварварския азиатски произход" ... С теб или без теб - все тая.
  • 12 Факт

    42 0 Отговор
    До 30-те години на 20 век всички съседни държави решиха радикално проблемите си с българските малцинства на тяхна територия. Тогава нямаше права на човека и прочие сантименталности. Само ние с прехвалената ни толерантност сме на път да изчезнем като нация.
  • 13 65456

    8 23 Отговор
    А моят дядо е бил османец (гражданин на Осм. Империя) а аз се правя на българин! От къде на къде?
  • 14 АНОНИМЕН

    28 3 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист 2":

    Много отпреди 1944 г. са ни делнали! Още преди войната от 1877-78 е имало тайни договорености между Русия, Австроунгария, Франция, Прусия на Бисмарк, Велика Британия! По същото време Австроунгария налапва Босна и Херцеговина! Затова на Гурко е било наредено да не минава през Осоговската планина към Вардар! Голяма Българска държава тук променя баланса на силите и то с много!
  • 15 На Македоникус

    21 0 Отговор
    Нема да ти казвам какъв си ама ти се чудя да акъла
  • 16 ТЮРК

    5 35 Отговор

    До коментар #5 от "винкел":

    Същото е, ако кажеш на българина, че корените му са турски племена и почва линчуването без да се замислят, че може да е истина! Чета за племето Дуло от, което произлиза хан Аспарух то се оказва турско! Чета за разни прабългарски племена пише, че също са с тюркски корени. Българите идват от централна Азия където бушуват само тюркски племена! Виж Унгария не отрича тюркския си произход и активно участва в турския съвет! И кой отрича сега корените си македонците или българите?

    Коментиран от #20, #21, #26, #28, #34, #41, #53, #58

  • 17 Читател

    23 0 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист 2":

    Има и друга задна цел заради която DW пуска статии за бързо . приемане на пакета " Албания и Македония " . Членството на мюсюлманска Албания ще бъде стъпка и за приемането на мюсюлманска Турция Въпреки че Турция е на дъното по спазване на човешки права в света . Ама янките имат нужда от Анкара в ЕС .
  • 18 Нали знаете.че те и територия ще искат.

    15 1 Отговор
    До Пловдив.Примерно.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 АНОНИМЕН

    27 0 Отговор

    До коментар #16 от "ТЮРК":

    Турско?! Ти си се объркал с много, колега! Не правиш разлика между тюрки и турци, а разлика има безспорно! Че то турци има от Ататюрк насам! Самия Ердоган, е казвал че по произход е грузинец! Тъй наречените османски турци са мургави, ниски и набити и живеят главно в и около Бурса! А в днешна Турция съм срещал много русокоси и синеоки хора!

    Коментиран от #51

  • 21 Българин

    21 0 Отговор

    До коментар #16 от "ТЮРК":

    И на теб , и на пишман-патриотите ще кажа :
    Има си генетични таблици ноба народите в интернет .
    -Българите нямат общо с азиатските народи
    -Българите нямат генетични сходства с турците в турция . Да при пет общи века , и аз се учудих .
    -Дали българите имат генетични сходства с макетата - пишман патриотите да си проверят .

    На 50% сме идентични с тракийските средиземни народи . Най вече с румънъите . Също със Северна Гърция и Южна Италия . в другите 50% сме близки до Седемте славянски племена , които в миналото са били на Балканите , а днес са Полша и от части от части в Чехия и Словакия .

    Коментиран от #30

  • 22 АНОНИМЕН

    22 1 Отговор
    Малко история: На тия "пaчи яйцa" ни нacaдихa в Бeрлин! В Caн Cтeфaнo ce oпрeдeлихa тeритoриитe нaceлявaни oт бългaри! В Бeрлин ни рaзпaрчeтocaхa нa княжecтвo вacaлнo нa Турция, Изтoчнa Румeлия aвтoнoмия в Турция и Мaкeдoния изцялo
    пoд Турcкo! Вeликитe cили Фрaнция, Вeликa Бритaния, Руcия, Пруcия и Aвcтрoунгaрия нe ca иcкaли гoлямa и cилнa БЪЛГAРCКA държaвa /! През 1878 ген.Гурко върнaл oтрядитe дa НE минaт през Осоговската планина в Македонско и да освободят и българите в тази многострадална земя! По същото време през 1878 г. Австроунгария е налапала Босна и Херцеговина! Фaкт e, чe прeз Бaлкaнcкaтa вoйнa гoвeдoтo Фeрдинaнд иcкaлo дa влeзe нa бял кoн в Цaригрaд! Фaкт e, чe след Първата световна война, когато в Ньой дават Беломорска Тракия на Турция и Гърция; Западните покрайнини и Вардарска Македония на сърбите и Добруджа на Румънците - aмeрикaнцитe ca ги прeдупрeждaвaли: oт тoвa щe имa мнoгo прoблeми в бъдeщe! Зaрaди тoя нaш бългaрcки caнтимeнт Мaкeдoния идвaт нaциoнaлнитe ни кaтacтрoфи! Дa cтaнeм cъюзници c гeрмaнцитe зaщoтo тe и прeз 1910-12гoдинa и прeз 1939 гoдинa ca ни oбeщaвaли Приcъeдинявaнe нa Мaкeдoния и Бeлoмoрcкa Трaкия! Двa пъти eднa и cъщa грeшкa! A Блeдcкaтa глупocт нa Гeoрги Димитрoв e прocтo нeвeрoятнa! Cрeщу oткaз нa Титo oт рeпaрaции в рaзмeр нa 25 000 000 щaтcки дoлaрa e прoдaл вcичкo бългaрcкo в Зaпaднитe пoкрaйнини и Мaкeдoния! И дoceгa нaшитe пoлитици и иcтoрици ca cъщoтo мaзaлo!
  • 23 С.Македония не са бедни !

    4 6 Отговор
    Къде е съкровището на цар Александър Македонски Велики което е заграбил от половината свят!?Само златото е над 5 000 тона отделно хиляди тонове сребро и хиляди хиляди карати скъпоценни камъни и други! За сравнение днес САЩ имат 8 000 тона злато.Четете в интернет
  • 24 Полумаке

    20 0 Отговор

    До коментар #8 от "македоникус":

    В началото на 70-те години на миналия век бях в Охрид с приятели и навсякъде, където ни чуеха да говорим на български ни канеха "Елате момчета да ви почерпим, вие сте от Майка България"...
    Та какво друго да кажа на днешните македонци.
    Америка е държава, изградена от емигранти. Всеки си знае корена и си го почита, но всички се наричат американци.
    Да се срамуваш от миналото си, е израз на комплексарщина и е жалко. А още по-жалко е да се опитваш да присвояваш чужда история и заслуги. Бъди какъвто си и се гордей се с това, което си постигнал и направил. В Момента С. Македония е много приятна държава и е постигнала вече много, с което днешният и народ да се гордее.
  • 25 Büyük İskender

    7 2 Отговор
    Както казах още преди векове "Шо е маке се е г-о-в-н-о"
  • 26 Ти си Историчар

    26 0 Отговор

    До коментар #16 от "ТЮРК":

    Пич, какви прабългарски племена с тюркски корени те гонят. От неграмотност не знаеш, че етническа група "тюрки" не съществува. "Тюрки" не е етнос, а езикова категория - народи, които говорят на сходни езици, а прабългарският език няма общо с тюрския.

    Коментиран от #48

  • 27 Doni Brasko

    17 0 Отговор

    До коментар #8 от "македоникус":

    Никой не ти казва, нито какъв си, нито кой си. Ти си си този, който си -озлобен, недоволен от живота, заблуден македонец. Ние отдавна не ви щем, но няма да позволим да се легитимирате с личности и събития от нашата обща история.

    Коментиран от #29

  • 28 Любен Стойков

    15 1 Отговор

    До коментар #16 от "ТЮРК":

    Нали знаеш, че цялата историчска бъркотия - българите сме тюрки, турци, иранци, памирци, алтайци, монголци, татари, славяни е създадена умишлено от гърците, сърбите и най - вече руснаците и комунистите, и написана в учебниците и трудовете на рублояди-историци за да нямаме самочувствие и корени. За да откриш койи сме ние трябва да ровиш и четеш забранявани, изгонвани, неиздавани, неглижирани, подигравани, крити и заливани с десеторно повече луксозни псевдоистории историческите творби на истинските български историци като Раковски, Ганчо Ценов, Асен Чилингиров, Владикин, Георги Сотиров и десетки други самоотвержени борци за истината. Докато децата ни учат лъжи и им преподават лъжци, няма да изправим глави. Македонстващите ще почнат да ни наричат пущуни и алтайци...след като рекат да спрат да ни викат татари...Трагедия. И всичко ни идва от комунистите и русофилите.
  • 29 macedonicus

    4 15 Отговор

    До коментар #27 от "Doni Brasko":

    Имате обща история с Османската империя - цели 500 г. идилия - любов , разбирателство , толерастия , мултикултурност и просперитет . Общ тюркски ( азиатски ) произход , сходен светоглед , език , религия и КУЛТУРА на рушвета , бакшиша , тембелъка , коварството , жестокостта азиатска и пословичната подлост и любов към лъжата и измамата !

    Коментиран от #49

  • 30 ТЮРК

    1 7 Отговор

    До коментар #21 от "Българин":

    То сегашните унгарци със сигурност и те ще се окажт с различно ДНК от турското. Като се има предвид, че българите са дошли преди около 15 века в Европа нормално е ДНК то да се е сляло с другите народи. Но корените на унгарците и на българите е там измежду Азербайджан, Казахстан, Киргизстан, Туркменистан, Узбекистан и Турция! Само че унгарците не го отричат, а българите го отричат! И това до голяма степен се дължи на руското влияние през комунизма и демонизирането на турците!
  • 31 7777

    13 0 Отговор
    Божидаре изиграха ни това е истината и сърби и гърци и всичките съседи. След разпада на Югославия ако имахме агентура на място и дипломати на ниво нещата можеше да бъдат съвсем други.

    Коментиран от #33

  • 32 Щерю

    10 0 Отговор
    На прабългарите имената са тюркски,обаче това не значи нищо по отношение на етнос и физически характеристики.Примери има много,румънци и португалци говорят латински и имат сходни имена,това прави ли ги от един етнос.Българи и румънци говорят различни езици,обаче генетиката показва най голяма близост.В САЩ пък никой не обръща внимание на такива неща и гледат човешките качества.Изглежда,така е най добре
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 HiTech

    8 2 Отговор

    До коментар #16 от "ТЮРК":

    Унгарците са Фини, а не Тюрки. това е долнопробно подменяне на фактите. Те са роднини на Финландците и говорят сроден език. Дуло не е и никога не е бил тюркски род. Това е руска измислица. Няма никакви исторически сведения, които могат да се цитират в подкрепа на тази лъжа. Но за сметка на това, ако знаеш поне малко старо-български лесно може да схванеш смисъла на Дуло. Торбата или чантата, в която се държат стрелите се нарича Тула или Дула. Схващаш ли?

    Коментиран от #38, #43

  • 35 Чочо

    3 7 Отговор
    Като гледам как по сватби абитуриентски балове дискотеки се друсат кючеци,изглежда сме ориенталци...чак и чалгарска партия вече си имаме
  • 36 Ю.кортес

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "джаич":

    Вие сте хунзи,аре,чупката
  • 37 Пламен

    3 1 Отговор
    И за мен беше изненада че толкова много младежи са в чалга културата и голяма пропаганда й се направи от такива като с.трифонов
  • 38 ТЮРК

    0 2 Отговор

    До коментар #34 от "HiTech":

    Институт за изследване на родовата връзка на унгарците с тюркските народи беше основан с решение на унгарското Правителство и премиера Виктор Орбан, което е в сила от 1-ви Януари 2019 година.

    Целта на научното учреждение, ще бъде да разучава в детайли родовата връзка на унгарците с турците и историческата идентичност на унгарския народ.

    „Изследванията в тази насока, ще изяснят и произхода на Тюрко-Фино-Уралския език“ коментира през Октомври министърът по човешките ресурси на Унгария- МиклосКаслер.
    Нещо да кажеш за това?
  • 39 München

    3 5 Отговор
    Даже не съм те чел до край, защото не виждам нищо смислено в бръщолевенията Ви! Дядовците ми бяха македонци, майка ми все още е, а пък аз-българин, видиш ли, “първа радост е за мене”. Какви да са, като са имали избор да са гърци, сърби или българи. Къде да отидат, като земята им е там? Братята им стават гърци - кореняци, пък те- българи. Иииии, да знаеш г-н автор, че името е ОРЦЕ Попйорданов(от ГЕМЕДЖИИТЕ), а не Миле, както се пее в копираната от македонската песен!
  • 40 От РСМ

    22 2 Отговор
    Аз съм болгарин в С.Македония, но там ме е страх да го казвам, забранувано ми е. Още преди доста години ни караха да сменяме гробните паметни плочи с помакедончени имена. Моите дядо и баба са болгари с болгарски имена. И моят глупав брат ги смени.Сега веке са с новите си имена и като отидуте на гробищата се разпознава стария гроб по години с нова надгробна плоча. много са
    извинявам се за лошия болгарски

    Коментиран от #44

  • 41 за теб

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "ТЮРК":

    Преброяване 2011г с Етническа група -турска и майчин език-турски!,Българско гражданство!Така си!Чао
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Йо Несбьо

    3 1 Отговор

    До коментар #34 от "HiTech":

    Угро-финска езикова група не значи фини, а че са от сроден произход някъде в миналото. Колкото до липсата на прилики между унгарски и турски, можем да спорим, но споровете ще са на махленско ниво. Веднага ми хрумва "Имре - Емре", Бала Джуджак и подобни, които са подобни на турски названия.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 СофБелоMоpMак

    6 1 Отговор
    Моля авторът Божидар Чеков да отговори, дали е съгласен с цензурирането и триенето на мнения, различни от тези на официалната българска наци-социалистическа пропагандно-идеологическа поттисническо-"възродителна" македонофобска ДОГМА?! Самият факт, че се ползват филтрите на ДС-дезинформационната агенция "Фокус-мокус Завадски", показва тоталитарните азиатски нагони на БКП+БЗНС+ДС-патриотартващите ТЪРГАШИ, "проватизирали в ЧАСТНА ПОЛЗА" след 1990г. както самата македонска тема в България, така и контрабандно-шпионските и пропагандно-манипулативните канали на ДС (КГБ) и РУМНО (ГРУ)?!

    Коментиран от #54

  • 47 Кубрат

    1 6 Отговор
    Бугари безръбетни същества
  • 48 ФАКТИ :

    4 3 Отговор

    До коментар #26 от "Ти си Историчар":

    И БЪЛГАРСКАТА историческа наука ПОТВЪРЖДАВА тюрКския произход на ПРАбългарите, но ДНК изследванията показват, че в днешните българи има малко от техните гени. Преди да приемат християнството или мюсюлманството, Тангра(Тенгри) e богът на тюрКските племена.
    Потомците на прабългарите - гагаузите говорят тюрКски език но са християни...
    На каменна колона от времето на хан Омуртаг има надпис с гръцки букви но, на тюрКски език ! Разчетен е благодарение на чувашкият език, който с езика на прабългарите е в основата на тюрКските езици !

    Коментиран от #55

  • 49 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #29 от "macedonicus":

    Е що?! Вие да не би да имате по- малко от 500год. обща история с Османската имрерия?! Смешен си!!!

    Коментиран от #61

  • 50 333

    12 0 Отговор
    Абе нека си е македонец, ама защо трябва да е национален спорт омразата към България? Аз все пак не разбирам как третите ми братовчеди в Скопие са македонци, а аз съм българин. Прадядовците ни са братя.
    Трябва да си знаят рода, не да мразят рода си. А, и ако той иска да е македонец, негова воля, ама Гоце и Тодор Александров са се идентифицирали като българи, и трябва да знаят, че те са такива. Не може да скачат като не им признават тяхната идентичност, а да променят на Гоце и на Тодор Александров идентичността. Лицемерно е.

    Коментиран от #52

  • 51 Психо от Курило

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "АНОНИМЕН":

    Брат, тия русите са анадолските м.а.н.а.ф.и.
  • 52 маке

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "333":

    Ако некой каже дека не сум македонец ке му го отрежам езикот , ако па каже дека не сум грък ке му я отрежам главата ! оваа е цитат на Георгиос ( Йоргос ) Зорбас т.н. прототип на Алексис Зорбас от романът на Никос Казандзакис .
  • 53 винкел

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "ТЮРК":

    Тук не става въпрос за нашия произход а за "македонците" По тази логика и макетата са тюрки-аиде пробваи да им го кажеш.
  • 54 божидар чеков

    3 2 Отговор

    До коментар #46 от "СофБелоMоpMак":

    Благодаря за въпроса. Притив съм използването на "македонския въпрос" за вътрешно политически дивидети, както София, така и в Скопие. Против съм, защото истината се изопачава чрез насаждане на омраза между най-блиските в света народи. Пътувам и пиша без да спирам от години. От българска страна получавам предимно упреци, защото съм против "словесната война". Радвам се, че начина ми на мислене намира все по-широк отзвук по бреговете на Вардар. Там където е роден дядо ми. Тук пращам посмо от един българофил от Скопие. "Секоја чест! Да Боже помалку Каракачановци и Џамбаски а повеќе Чековци да бидат гласот кој доаѓа од Бугарија по темата Македонија!"
  • 55 Ти си Историчар

    8 0 Отговор

    До коментар #48 от "ФАКТИ :":

    БЪЛГАРСКАТА историческа наука НЕ ПОТВЪРЖДАВА тюрКския произход на ПРАбългарите, просто защото eтничecкa групa "тюркски" нe cъщecтвувa. "Тюркски" нe e eтнoc, a eзикoвa кaтeгoрия - нaрoди, кoитo гoвoрят нa cхoдни eзици, a прaбългaрcкият eзик нямa oбщo c тюркcкия.
    Да, безспорно днешните волжски татари (в интерес на истината някои от тях се наричат булгари) говорят тюркски, но не на някакъв старинен тюркски, а на един нов, средновековен (XIII-ти век) тюркско-казахски език, появил се по тези места заедно с ордите на Чингиз каган.
    А какъв е бил литературният език на волжските българи, създаден от времето на създаване на тяхната държава, примерно от 920 г. до татаро-монголското нашествие (1236 г.), е съвсем друг въпрос.

    Древните Българи определено не са били тюрки нито според генетичните данни,нито по антропологическите си белези и няма нито един исторически извор,който да твърди това- напротив,всички стари хроники твърдят точно обратното! Не може "пра"-Българите да са генетически и антропологически "трако-славяни",а да са вярвали в Тангра и да са говорели тюркския език на чувашите и балкарите: това просто не е имало как да стане в тогавашните дълбоко религиозни времена!
    И кой ти каза,че на каменна колона от времето на хан Омуртаг има надпис на тюрКски език?
  • 56 Пурко Папурков

    1 2 Отговор
    Чеков, досега те уважавах ама от сега нататък що ти не...бе ти си знаеш.
  • 57 резервист

    1 1 Отговор
    Прав е! Споровете със СМ са на институционално ниво. Всички които са ходили там твърдят, че са посрещани радушно от местните хора. Дребни политиканчета заради 30 сребърника и повече отварят рана помежду ни и я ровичкат, за да кърви. За радост на братска Сърбия, която доволно потрива ръце!
  • 58 123

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "ТЮРК":

    Има род Дуло а не племе.Географът от II век Птолемей споменава народ, наречен Хуни когато изброява народите от западноевразийсските степи.Хуните са живели „между Bastarnae-Западна Украйна и Roxolani-Южна Румъния и северна България“, според Птолемей.Най-малкия син на Атила, Ернак и група хуни са били заселени с римско разрешение в Северна Добруджа. Ернак изглежда е напуснал тази територия преди нахлуването на брат му Денгизич в Източната Римска империя. Владетелите на българите, който за пръв път се появяват в исторически източници около 480 г. са твърдели, че произлизат от Атила през Ернак, както е записано в Номиналиите на българските ханове. Ернак е комбинирал останалите хуни със кутригурите и утигурите, често считани за отделен народ, всъщност са били просто част от държавата Хуно-Българската държава.
    Древните източници сочат, че не всички хунски народи са били включени в държавата на Ернак Булгар, Хуните продължават да се появяват като наемници и съюзници както на персите, така и на римляните и през шести век.Хунските племена Altziagiri продължават да обитават Крим близо до Херсон.Йорданес споменава две групи, произлезли от хуните на Денгизич, живеещи на римска територия, Fossatisii и Sacromontisi.Има само четири големи племенни групировки на хуни след смъртта на Денгизич;всички те вероятно са били управлявани от членове на династията на Атила Тези групи обаче често се бият помежду си и това е позволява на аварите да ги завладеят и „да пресъздадат ст
  • 59 БЮРМ/FYROM

    3 2 Отговор
    Измислената "държава" няма място в Европейския съюз. ВЕТО докрай. Промити мозъци. Кресливи и злобни, руско-сръбски мекерета. Крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 забАнтична

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "Гост":

    Македония!-Изчезнала държава и т.н,!Чети...