Last news in Fakti

26 Март, 2021 17:54 3 512 21

Ракетата на Ким Чен Ун е прессъобщение за света

  • мартин табаков-
  • южна корея-
  • балистична ракета-
  • ким чен ун

Коментар на политолога Мартин Табаков

Ракетата на Ким Чен Ун е прессъобщение за света - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Балистичните ракети са прессъобщенията на Ким Чен Ун. Когато северно-корейският лидер иска да каже нещо на света, но по обективни причини не може да свика пресконференция, на която да дойдат Reuters и BBC, използва този механизъм. Изстреляната балистична ракета вчера не прави изключение.

Моментът на този акт не е импровизиран. Той е по-скоро добре съобразен спрямо събития от регионален и световен характер.

Така например, докато държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен бе на посещение в Южна Корея, си пролича различието между Вашингтон и Сеул по отношение на политиката спрямо Северна Корея. Представителите на Южна Корея предпочитат да акцентират върху дипломацията и мирния процес на корейския полуостров, докато тези на САЩ поставят акцент върху денуклеаризацията му. Това различие по принцип поражда ефекти от практическо естество, отразяващо се на честотата на съвместните бойни учения между двете държави и отношението им към политиката на санкции срещу Северна Корея.

А срещата между делегациите на САЩ и Китай, а след това и на тази между Пекин и Москва, допринесоха за процеса на „блоковизация” на азиатското пространство. Руският външен министър Сергей Лавров и неговият китайски колега Ван И придадоха идеологическо сцепление на тяхното вече реализиращо се партньорство (най-общо, критика на либералната демокрация).

На този фон, Пхенян иска да се възползва както от тактическите различия между Сеул и Вашингтон, така и от целевите такива между Китай, Русия и САЩ.

За целта, с изстрелването на балистичната ракета (в кратък период от време тя всъщност не бе една) Ким Чен Ун иска да отправи следните съобщения.

На първо място, да покаже на Вашингтон, че каквато и да е политиката на новата администрация на Джо Байдън спрямо Пхенян, то тя трябва да предвиди правенето на компромиси и отстъпки като част от съдържанието си. А тези ракети са само увода в репертоара на Ким Чен Ун, който, при обстоятелства, които не счита за работещи за него, може да ескалира допълнително ситуацията, извършвайки ядрени опити или тестове на интерконтинентални балистични ракети.

Евентуалните отстъпки, които северно-корейският режим иска да види, са добре известни: „разреждане” на санкциите срещу Пхенян (това е повече от необходимо в условията от пандемия, понеже в момента Ким Чен Ун е затворил основната си търговска артерия - границата с Китай) и намаляване на активността на общите учения на САЩ с Южна Корея и Япония в региона (доколкото е нереалистично желанието на Пхенян американците да изтеглят военните си от двете държави).

На второ място, Ким Чен Ун иска да подскаже на Китай и Русия, че какъвто и да е дневният ред на двете държави, в контекста на напрежението със САЩ и пандемията, то те не трябва да забравят, че Москва и Пекин имат ангажимент спрямо Пхенян. Този базов ангажимент се състои от дипломатическо застъпничество в Съвета за сигурност на ООН и осигуряване на икономически пролуки за страната (били те официални или неофициални).

Изстрелването на ракети от страна на северно-корейския режим е още една причина вниманието на Вашингтон да се насочва към Източна Азия. Според Пекин и Москва по този начин Ким Чен Ун предоставя удобно извинение за присъствието, активността и вмешателството на американците в Южна Корея и Япония.

На трето място, Ким Чен Ун иска да се възползва максимално от оставащото властово време на президента на Южна Корея Муун Дже-Ин, който трябва да напусне президентската резиденция (Синята къща) през 2022-ра година. Настоящият държавен ръководител на Южна Корея е най-големият застъпник за съвместни инфраструктурни проекти между Сеул и Пхенян като форма на икономическо сътрудничество между двете държави. Южна Корея може да бъде и потенциален износител на хуманитарна помощ – от храна до медикаменти, особено в контекста на критичната слабост на северно-корейската икономика и пандемията от Ковид-19.

Ако може да обобщим, с балистичната си активност Ким Чен Ун иска да каже на американците да бъдат готови за компромиси, на китайците и руснаците – да не забравят за него, а на южно-корейците – да се стараят повече.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОНТРАТА

    35 11 Отговор
    Света не е Кравария! Света може да е Кравария само за соросите!

    Коментиран от #21

  • 2 Ким Чен Ун

    30 5 Отговор
    Ще пратя прессъобщения до Вашингтон,Ню Йорк и Лос Анджелис.

    Коментиран от #18

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Негър от Портланд

    30 8 Отговор
    Слугите на краварите си мислят, че центъра на вселената е Америчката!
  • 5 Хахаха..

    14 3 Отговор
    Другарят Дзън Дзън стои зад другаря Ким,и когато Мумиите го забравят,другарите им го напомнят..
  • 6 Професора

    25 5 Отговор
    Ким Чен истрелва ракети и дядо Джо се учи да ходи по стълби!
  • 7 Йосиффф

    33 5 Отговор
    ПИЧ ТА ДРЪНКА,УВАЖАВАМ ГО ЩОМ РЕСПЕКТИРА ВСИЧКИ. КАТО ГЛЕДАМ НАШ МИШОК БОЙКО,ТОЗИ Е НАПРАВО ТИТАН.
  • 8 Сесесере

    10 27 Отговор
    Смешни комунисти, най-ги бива да уморят народа си от глад, докато те и близките до тях тънат в охолство! Някои са по равни от други!

    Коментиран от #11, #15

  • 9 Шумерийска Любов

    10 1 Отговор
    Не разбирам и не ми става ясно, ако се бомбим взаимно, кой ще спечели?!? След това какво? Ще остане група хора по бункери в различни части на света, всичко ще бъде в радиация десетки години, оцелелите ще се самоизядат! Единственото успокоение е, че Тквата ще бъде беден като нас и няма да може да кара джипка! Затова умната..! Преди да стреляш!
  • 10 НОВО ПЕТ

    4 11 Отговор
    ТАКА ДЕ...ИМА ЛИ КОМУНИЗЪМ БЕЗ РАКЕТИ И ВОЙНИ.....

    Коментиран от #13, #14

  • 11 Поп Андрей

    15 1 Отговор

    До коментар #8 от "Сесесере":

    Може да сте прав ваша милост, но онзи ден, две жени, майка и дъщеря се самоубиха от щастие и преяждане в демократичната ни и членка на ЕС родина.
  • 12 Behemoth

    7 2 Отговор
    Съобщението е :Аз съм шеф на тая кочина ,хапвам обилно,нямам нужда от шкафчета ,ползвам Мата Харите и фъргам щот съм пич
    ....ще я стискам тая власт догде има абдали да викат: Ура!Да живей!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Илюминат

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "НОВО ПЕТ":

    Няма, защото капиталистите искат да го унищожат !
  • 15 ХИЛЪРИ

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Сесесере":

    Публикувано във факти.бг: Ракетата на Ким Чен Ун е прессъобщение за БАЙ ДЪН СПЪНАТИЯ КОН.
  • 16 Абе Кимчо

    1 2 Отговор
    Почваий Америка тяхната М@миц@

    Коментиран от #17

  • 17 Той ги Кимчо

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "Абе Кимчо":

    Ги започна ама що не пращат ----- Бомбандировачи , как защо бе глупчо от БГ те ракетите са по бързи от Фърчопланите
  • 18 Бравос

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ким Чен Ун":

    А Тръмпи още чака коледния си подарък .
  • 19 gorge

    0 1 Отговор
    Ким няма глава , само сила .
  • 20 факт

    0 0 Отговор
    Руско -китайският питбул изръмжа грозно и заплашително.
  • 21 Kim

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "КОНТРАТА":

    Кравария , соросите....нищо не се разбира