ФАКТИ.БГ

"Три морета" - зона за разделяне на Европа

Русия не е тази от 90-те години, която тогава беше поставена в положение лежешком

Публикувана: 27 Март, 2021 19:03
82 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4893
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.9 от 48 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Русия не е тази от 90-те години, която тогава беше поставена в положение лежешком. Тя вече е със съвсем друга политика и военни възможности. Отдавна е известно, казал го е например генерал-майор фон Клаузевиц, че справянето с Русия не може да стане чрез война, а единствено чрез вътрешна смяна на управляващия елит. Навярно налаганите санкции, разговорите отвъд океана, че ядрената война е възможна, разбира се, не на територията на САЩ, наричането на руския президент „убиец”, учението на британския спецназ в Донбас, ускореното изграждане на морска военна инфраструктура в Украйна, Румъния, България и Грузия и развръщането на все повече войскови части на САЩ и НАТО в близост до западните граници на Русия, включително и на бригада американски оперативно-тактически ракетни комплекси в Румъния, са част от общ комплексен замисъл и план за неутрализиране на Русия чрез комбинация от посочените два начина. Този подход не се различава от действията на Хитлер преди началото на Великата отечествена война. Тогава в германците упорито се насажда опасността от комунизма и необходимостта от унищожаване на „дивия азиатски звяр”. Днес НАТО прави същото, с тази разлика, че Хитлер хвърли в огъня на войната основно своите граждани, докато стоящите зад „Инициативата” ще воюват с Русия преди всичко с гражданите на страните-участнички в нея. Затова ако реализацията на замисъла премине в гореща фаза, не само за авторите му, последствията ще бъдат твърде печални преди всичко за „стратегическия съюз” от буферната зона.
"Три морета" - зона за разделяне на Европа

Наскоро в медиите бе публикувана статия, озаглавена "Инициативата “Три морета” ще защитава демокрацията в България и Източна Европа", с автори Цветан Цветанов и Павел Вълнев, съответно председател и зам.-председател на ПП „Републиканци за България”. Статията е публикувана първо в онлайн изданието „Just Security” и е високо оценена от Ян Бжежински, фактор в Центъра по стратегии и сигурност към Атлантически Съвет във Вашингтон и син на Збигнев Бжежински, съветник по националната сигурност на президента Дж. Картър. Естествено е, че тази оценка не е изненада. Но нека накратко се спрем на предисторията на известното вече Триморие.

Проектът “Междуморие” е полски, иницииран още през 1917 г. и възроден отново през 1991 г.

Причина за възникването му е страхът на Полша от Русия, а целта е защита на страната чрез създаване на буферна зона от няколко граничещи с Русия държави, като прибалтийските, Беларус и Украйна.

През 2015 г. новият, вече разширен вариант на проекта, е обявен в Полша, а през юли 2017 г. той подробно е обяснен на американския президент Доналд Тръмп при посещението му в страната. Вероятно тогава е решено той да се официализира. През следващата година президентите на Полша и Румъния съгласуват намерението си да формират основата на бъдещия проект.

През юни 2018 г. се провежда среща във Варшава на представители на НАТО и „Букурещката девятка”, в която влизат България, Полша, Румъния, Чехия, Словакия, Унгария, Литва, Латвия и Естония. В приетата декларация се посочва, че за да се осъществи успешно противопоставяне на Русия, трябва да се увеличи присъствието на НАТО в Източна Европа по суша, море, въздух и в кибернетичното пространство.

През септември с.г. в Букурещ се провежда среща, на която присъстват президенти, премиери, министри на външните работи, председателят на Европейската комисия и министърът на енергетиката на САЩ. На нея е одобрена полската инициатива, която

получава името „Инициатива на трите морета” или накратко „Триморие”.

В нея участват страните, намиращи се между Балтийско, Черно и Адриатическо море - Австрия, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Хърватия, Унгария и Чехия, т.е. към „Инициативата”, освен натовските страни от „Букурещката девятка”, Словения и Хърватия, се приобщава и Австрия. Вероятно за завоалиране на военния компонент и да се подчертае мирния икономически характер на „Инициативата”. Видно е, че в проекта не е включена Беларус, което на практика не изолира Полша от Русия, т.е. основната цел на Полша не е постигната.

Според редица информационни източници създателите на „Инициативата” си поставят две основни цели, а именно :

- първо, задълбочаване на политическото сътрудничество, както се твърди в статията, чрез формиране на „допълнителна сила за евроатлантическа интеграция на региона”.

- второ, икономическа интеграция.

Политическото сътрудничество е важно, защото трябва да се уеднакви политиката на страните в рамките на евроатлантическата интеграция на региона, в който протичат процеси, които не отговарят на замисъла на САЩ и НАТО за последователно, все по-нарастващо и ожесточаващо се противопоставяне на Русия. Примерите за отклоняване на някои страни от правилната линия са добре известни и не е необходимо да се посочват.

Освен за противопоставяне на Русия, „Инициативата” създава и заслон за ограничаване на германското влияние върху участващите в нея страни и създава условия за засилване на влиянието на САЩ в тях. На практика този заслон означава

формиране на буферна зона за разделяне на Европа и по-конкретно отделяне на Русия от Стара Европа,

която, въпреки словесните престрелки, не се страхува от руска агресия и проявява желание за нормални отношения. Това се отнася и до Германия, чието евентуално по-тясно сътрудничество с Русия не дава покой на евроатлантиците.

Икономическата интеграция трябва да се задълбочи чрез: осъществяване на крупни инфраструкторни обекти в зоната между трите морета, изграждане на енергийна интеграция и възпиране на китайската амбиция за инсталиране на 5G комуникационни мрежи в региона. Засега не е ясно какви инфраструктурни проекти ще се изграждат, но е ясно че ще се финансират от страните-участнички. Проектите трябва да бъдат предложени от тях, но разгледани и одобрени, както посочват авторите, от „изключителния финансов съветник на инициативата “Амбър Инвестмънт Груп”, който взема решение за приоритетите на проекта”.

Какви ще бъдат те? Очевидно такива, че да не допуснат руски и китайски инвестиции, а да удоволетворяват интересите на САЩ по изграждане на инфраструктурата в буферната зона, която да улесни отбраната срещу Русия. Проблемът е в това, че инфраструктурата може да се използва и при провеждане на настъпателни операции.

„Инициативата” ще бъде успешна, ако има „подкрепата от САЩ и ЕС”. ЕС едва ли е във възторг от формирането на нов блок от държави в неговите рамки, но за САЩ той е изключително важен и като дамоклев меч над ЕС, и като плацдарм срещу Русия, а по-тясната трансатлантическа интеграция ще бъде „голямо огорчение на Москва и Пекин”, констатират авторите на статията.

Енергийната интеграция в буферната зона ще се постигне чрез изграждане на верига от терминали за втечнен американски природен газ, който ще се използва от участниците в „Инициативата” и ще замени руския. Докато това се осъществи, страните-участнички още дълго време ще живеят с тръбния и втечнен руски газ, но това не безпокои авторите.

Засега трудна ще бъде замяната на китайското оборудване за изграждане на 5G комуникационни мрежи, но усилията си струват, защото, опасяват се авторите, то „има и друго предназначение, например като шпионски софтуер”, твърди статията. Това е правилно, по-добре американско шпиониране, отколкото китайско.

На пръв поглед поставената икономическа цел е напълно нормална и реализирането ѝ действително би спомогнало за икономическото развитие на региона. Но само на пръв поглед. Правя това уточнение, имайки предвид откровено и ясно заявената защита в посочената статия на американските интереси в Източна Европа и грубото противопоставяне на Русия и Китай - именно то разкрива истинските цели на „Инициативата”.

Кои са тези истински цели ?

Една от тях е постигната – формиран е „стратегически съюз” от 12 държави, който може да създаде „мощен регионален възпиращ фактор срещу зловредно външно влияние”, което се упражнява от „морски сили като Русия и Китай”, които имат все по-осезаемо присъствие в европейски води”. Кои са европейските води в статията не се посочва, а също така няма и факти за по-осезаемо присъствие в тях на китайския ВМФ. Поради това целта на стратегическия съюз за намаляване на осезаемото чуждо присъствие в европейски води е необоснована, от което става ясно, че тя е насочена единствено срещу Черноморския и Балтийския ВМФ на Русия, т.е. страните от „стратегическия съюз” и стоящите зад него ги безпокои фактът, че Русия значително укрепи защитата на морските си граници. Безпокои ги, защото ще им бъде твърде трудно срещу укрепващата защитна мощ на руския ВМФ в Черно и Балтийско морета при евентуален поход на изток.

Напоследък една след друга се провеждат тенденциозни информационни операции за произтичаща опасност от Русия. Те се основават на подготвяното тази година от Русия и Беларус командно-щабно учение ”Запад-21”, по време на което ще се отработва и защита от крилати ракети и безпилотни летателни апарати. Защитата от тези ударни средства е изключително важна за всяка армия поради все по-мащабното навлизане на тези оръжия, и особено на БЛА, във войските. Ето пример. Наскоро Англия обяви новата си военна стратегия. Русия се обявява за враг №1, предвижда се увеличаване на ядрения потенциал с 40%, модернизиране на ВМС с цел разширяване на английското присъствие в черноморския регион, на Крайния Север, на Балтика и на Западните Балкани. Освен това от сухопътните войски ще се изведат 10 000 бойци, които ще се заменят с безпилотни летателни апарати. Значи отработване на защитата от тези вече широко използвани ударни средства не е някаква самоцел, а реална необходимост.

Значителна е информационната кампания и срещу руските войски в Калининградска област. Действително в Калининградска област е формирана силна войскова групировка в състав 18-та гвардейска мотострелкова дивизия, 132-ра смесена авиодивизия с изстребителен, морски щурмови и армейски авиополкове, 152-ра ракетна бригада с ОТРК „Искандер-М”, зенитно-ракетна бригада ПВО със ЗРС С-400 „Триумф” и дивизиони противокорабни ракетни комплекси 3К60 „Бал” и 3К55 „Бастион”.

Но защо се укрепва сигурността на тази област?

Вече няколко години НАТО последователно придвижва войски към източните граници на Русия, в т.ч. и в близост до Калининград. В Полша, Прибалтика и Румъния на ротационна основа постоянно се намират пехотни, бронетанкови и авиационни поделения. В Полша е командването на многонационалната тактическа група и един неин батальон, формиран от американци, англичани и румънци, а останалите три са дислоцирани в Литва, Латвия и Естония. Само в Полша са изградени над 20 военни обекта на НАТО и една противоракетна база от системата за ПРО на САЩ – в тях се намират около 4500 военнослужещи с решение да се увеличат с още 1000.

Освен това през 2020 г. е решено командването и щаба на 5-ти американски армейски корпус да се установи в Краков, а основните му части да бъдат дислоцирани около Познан, т.е. в близост до Калининградска област. Те са допълнение към намиращите се вече войски на НАТО в Румъния и изградените или изграждащи се бази в Украйна, България и Грузия.

Очевидно е, че с този личен състав НАТО не може да се противопостави на Русия, дори да въвлече в това всичките въоръжени сили на Прибалтика, Полша, Украйна, Румъния и България. Но с решението периодично да се сменят войсковите части, разквартирувани в тези страни, се постигат няколко важни задачи, а именно войските опознават евентуалния район на бойните действия, по време на многобройните мащабни учения се отработва взаимодействието между отделните национални поделения и постепенно се създава необходимата база за бързо развръщане на съединения от типа бригада-дивизия.

Интересно е дали действително в НАТО мислят, че в Москва управляват ръководители, готови да започнат война на Запад, или целта на Алианса е съвсем друга, завоалирана с добри намерения, например, като икономически просперитет. Наскоро Яков Кедми, бивш ръководител на израелската специална служба „Nativ”, изказа следната мисъл - ако до 3-5 години Западът не се справи с Русия, то след това подчиняването ѝ ще бъде невъзможно. Споменатият срок е относителен, но по принцип той е прав.

Какво значи Западът да се справи с Русия?

Русия не е тази от 90-те години, която тогава беше поставена в положение лежешком. Тя вече е със съвсем друга политика и военни възможности. Отдавна е известно, казал го е например генерал-майор фон Клаузевиц, че справянето с Русия не може да стане чрез война, а единствено чрез вътрешна смяна на управляващия елит.

Навярно налаганите санкции, разговорите отвъд океана, че ядрената война възможна, разбира се, не на територията на САЩ, наричането на руския президент „убиец”, учението на британския спецназ в Донбас, ускореното изграждане на морска военна инфраструктура в Украйна, Румъния, България и Грузия и развръщането на все повече войскови части на САЩ и НАТО в близост до западните граници на Русия, включително и на бригада американски оперативно-тактически ракетни комплекси в Румъния, са част от общ комплексен замисъл и план за неутрализиране на Русия чрез комбинация от посочените два начина.

Този подход не се различава от действията на Хитлер преди началото на Великата отечествена война. Тогава в германците упорито се насажда опасността от комунизма и необходимостта от унищожаване на „дивия азиатски звяр”. Днес НАТО прави същото, с тази разлика, че Хитлер хвърли в огъня на войната основно своите граждани, докато стоящите зад „Инициативата” ще воюват с Русия преди всичко с гражданите на страните-участнички в нея. Затова ако реализацията на замисъла премине в гореща фаза, не само за авторите му, последствията ще бъдат твърде печални преди всичко за „стратегическия съюз” от буферната зона.

о.з. п-к, доцент, д-р Гергин Гергинов

Русия

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.9 от 48 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
розово
1 Отговор
Мечтата на Сърбия да имат за граница Черно море е все по близо.

Оценка:
-32 +33

Behemoth
2 Отговор
Който иска да ходи да са бии ....не ме търсете ...моля за нищо ...да мобилизират младежи ГЕРБ и русенските македонци и да заминават...

Оценка:
-4 +103

no name no face no number
3 Отговор
На поляците всяка 2 дума им е к....ва, но май големите к....ви са точно тия измекяри

Оценка:
-7 +90

JEB
4 Отговор
тез пак някой ги напада..напротив ние няма да имаме защита за да могат смазаното джудже и компания да спят спокойно

Коментиран от #42


Оценка:
-64 +13

Руски еничарин
5 Отговор
Много объркан човек ... Уж Русия толкова много се въоръжила, че няма кой да и се опре, пък защо съседите и се въоръжават ?! И на тоя му звучи залпа на аврора във фатмашката кратуна !

Коментиран от #15


Оценка:
-77 +27

Баце
6 Отговор
Вие ли мекеренца ще ме карате да воювам с Мечката, а вашите отрочета със скътаното от Чекмеджетата ще гледат сеир от някой остров, така ли си мислите?
Еее, макар и стар и за запас само ми дайте калашника и ще Ви покажа как ще стане!
Мутрите и мекеретата вън!

Коментиран от #69


Оценка:
-12 +107

ТИР
7 Отговор
Всичко това е едно Дрънкане на Оръжие пред Бърлогата на Мечката,,,,

Оценка:
-8 +52

пенсионер
8 Отговор
"думам ти дъже, сещай се снахо" или "има кой да дума, няма кой да слуша" до тук с подсказките. ще пострадат тези, които са на първа линия, но и другите няма да се отървът, последното, което признават и американците,е, че руснаците имат оръжие, което ще стигне до тях само за 6 минути. историята казва: руснаците никого не са нападали, но гонят тези, които ги нападат до дупка.

Коментиран от #68


Оценка:
-7 +72

Бай Шиле
9 Отговор
Повечето българи даже понятие нямат за т.н. инициатива "три морета".Затъмнението е умишлено,понеже само дебил няма да разбере за какво става въпрос.Даже нашите велики политици "забравят" този въпрос.С изключение на г-н Цветанов.По ясни причини.

Коментиран от #78


Оценка:
-7 +64

7283
10 Отговор
Никога Сърбия няма да има за граница Черно море.!

Оценка:
-10 +23

Ми щом русия
11 Отговор
се въоръжава, много ясно, че и другите ще се въоръжават. Какво, да седят и да гледат ли? Няма да стане! Иначе толкова глупости на едно място не бях чел от много време, после прочетох, че източника е "Гласове" и ми стана ясно защо чета глупости.

Оценка:
-56 +17

4544
12 Отговор
Мечтите са едно Реалността друго...

Оценка:
-2 +31

Бай Шиле
13 Отговор
Генералите на САЩ са с мислене от 2СВ: абдалите да се избиват в Европа,а ние ще гледаме войната по CNN.В края ще направим D-day и пак сме господари на света.Не съм сигурен дали ще им се получи.

Оценка:
-5 +70

14
Този коментар е премахнат от модератор.
КГБ
15 Отговор

До коментар #5 от "Руски еничарин":


Буферните държави ги въоръжава САЩ.Ако не разбираш целта,значи не ти е силата в тази тема.

Оценка:
-4 +48

неизвестен
16 Отговор
Този анализ трябва да го прочетат много българи.

Оценка:
-3 +44

123
17 Отговор
Много русофили в България много любов,как все някой иска да воюва с Русия през няколко дни или седмици?Никой не иска да воюва с Русия нито това им е целта,самите руснаците не не искат да живеят в Русия, а искат да живет в България и го правят като емигрират в България.

Коментиран от #56


Оценка:
-55 +12

Реалист 2
18 Отговор
Щом американците набутват малките си партньори срещу Русия, ние пък можем да дадем по един автимат на Паси, ЦвЦв, Плевнялиев, Гешев и Бойко!, Сега е момента да изпъкнат пред натовските шефове от Турция и Сащ.

Оценка:
-1 +62

Бай Шиле
19 Отговор
САЩ искат да повторят победата от Студената война 1990 година.Въвличат Русия във военна надпревара,изтощтават ги и идва бъдещия Горбачов да се предаде.Не е ясно какво мисли по въпроса един дребен жълт човечец,дето командва милиард и половина жълти човечета.Та... да не стане обратното.

Оценка:
-2 +54

Матей
20 Отговор
Ще се справят с Русия на куково лято,правят циркаджийски изпълнения,някакви абракадабри и чакат да стане чудо.Като загубят търпения ,накрая ще хвърлят европейските Вафен СС да си чупят главите.След което ще иде по дяволите и триморие и цялата им нелепа конструкция.

Оценка:
-1 +49

Щерев
21 Отговор
Да станат нормални хора и да спрат с агресиите....нападаха Финландия Литва Естония Латвия Афганистан Грузия Украйна...навсякъде убийства и окупация,не им ли стига територията която имат

Коментиран от #45


Оценка:
-51 +7

22
Този коментар е премахнат от модератор.
червени боклуци
23 Отговор
Скоро не бях чел по-тъпа статия.Този в кой свят живее?Русия е още в 19 век и никой не иска да я завладява.Нали после трябва да храни 130 млн. пияни росияни.И какво да им завладява .Те си дават всичко без бой.

Оценка:
-54 +8

НотреДам
24 Отговор
Катаклизмите настъпват преди 2030-та година.

Оценка:
-1 +18

Българин
25 Отговор

До коментар #22 от "Голем смях":


Ти си смешка на природата! Грабвай един автомат и бегай с Плевнялиев, Гешев и Цветанов да се пробваш срещу братушките. Ама кажи на шефовете си в "института" на ЦиРейУ да не закачат българите за курбан срещу братска Русия !

Коментиран от #51


Оценка:
-1 +47

26
Този коментар е премахнат от модератор.
Седесарят.
27 Отговор
Да воюват янките!!!.Ще си оставят костите в Тайгата..!!..От България да отиват за да защитят атлантизма,Плевню,Паси,и някой и друг минд..ил..!!Толкоз по темата.

Оценка:
-0 +50

Дърт пее..раст...
28 Отговор
Казано е много по темата.България,не участва в тая завера от 60 +.коалиция..!!.И точка..

Оценка:
-0 +21

Най якия кенеф е,
29 Отговор
НАТО и ,Три морета,ще направят от суверенни държави,разпадащи подлоги.Без собствена вътрешна и външна политика.Без производство,без социална политика., без бъдеще,,само гола демагогия..защото са обречени на евентуални военни действия..Кой луд ,ще прави инвестиции???..Главнокомандващия на България ,да има в предвид събитията .!!Негово задължение е да предпази поданиците на България от такъв катаклизъм.!

Оценка:
-1 +40

30
Този коментар е премахнат от модератор.
Братко ..мой.
31 Отговор

До коментар #22 от "Голем смях":


Личи си,че и лепило дишаш.!!.Ще ти излезе през ушите..ХАХА..ХОЛЯМ СМЯХ.!!

Оценка:
-1 +15

Ю.Кортес
32 Отговор
Единствено България плаща данък русия и българите ще са най бедните в ес

Оценка:
-30 +4

ХА ХА ХА
33 Отговор
Като гледам кои държави ще се противопоставят срещу Русия , ме избива на смях , най - жалките армии от ВСВ особено полската и румънската която яде дървото в Съветския съюз .

Оценка:
-2 +32

Антиболшевик
34 Отговор
Ех , пак поредните московси балалайчици и частушки ..... а къде е водката и сельотката , бе дрОгарЮ , та поне да пийнем и да се посмеем дружно .

Оценка:
-24 +4

az #Победа75
35 Отговор
С две думи престоят на България в НАТО и ЕС е пагубен! На нас се гледа като на пушечно месо. НАТО и ЕС са отредили за българите съдбата на добитък за заколение...

Коментиран от #36, #37


Оценка:
-4 +46

Брендица
36 Отговор

До коментар #35 от "az #Победа75":


Точно така! Аз от 2020 пиша коментари в тая насока. Против НАТО и ЕС съм! 2012 се наврях в Президенството с писмена молба "надпис ЕС" да се премахне от личната ми карта. Получих писмен отговор, че няма такава законова възможност или в превод "България не е суверенна държава". Сега какво правим?

Оценка:
-2 +29

Точно така
37 Отговор

До коментар #35 от "az #Победа75":


Вземи ми думите от устата.
Страните от източна Европа ни подготвят за пушечно месо, американците не са ни никакви партньори.., а сме маша в техните ръце

Коментиран от #38


Оценка:
-1 +39

Дърт пее..раст...
38 Отговор

До коментар #37 от "Точно така":


Къв партньор,може да бъде роба на господаря ,Чичо Сам.???..САЩ,няма партньори.!!

Оценка:
-0 +21

39
Този коментар е премахнат от модератор.
абе
40 Отговор
От България-имате най-дългото и 2пръста между ....

Оценка:
-0 +14

41
Този коментар е премахнат от модератор.
абе
42 Отговор

До коментар #4 от "JEB":


От България-имате най-дългото и 2пръста между ....

Оценка:
-0 +11

43
Този коментар е премахнат от модератор.
Абе , Дане
44 Отговор

До коментар #39 от "Йордан":


Щом си се клел в НРБ - вече си фърлил кръпата ... Каква мобилизация те гони бе ...🤭🤭🤭

Коментиран от #72


Оценка:
-12 +4

ти си бе
45 Отговор

До коментар #21 от "Щерев":


Ще рев и сополи !Ще си забравиш името хайванин...

Оценка:
-1 +4

Гошо
46 Отговор

До коментар #14 от "казах":


Аз също

Оценка:
-0 +0

47
Този коментар е премахнат от модератор.
48
Този коментар е премахнат от модератор.
49
Този коментар е премахнат от модератор.
троцки
50 Отговор
Прочетете в блока на Иво Инджев каква е "променената" Русия, за да разберете към какво азиатско блато ни влачат русофилите.

Оценка:
-15 +3

51
Този коментар е премахнат от модератор.
52
Този коментар е премахнат от модератор.
53
Този коментар е премахнат от модератор.
54
Този коментар е премахнат от модератор.
55
Този коментар е премахнат от модератор.
Абеее тука идват само украинки
56 Отговор

До коментар #17 от "123":


Търсещи бальци да ги хранят. А водкаджиите само си харчат парите за кьщи за вакАнции. А ко ша кажеш по целуя балкан и родопите е пьлно с англичани що ни живеят в красивия си свят а са бутат тука в копторите....

Коментиран от #60


Оценка:
-1 +9

Продажник
57 Отговор

До коментар #43 от "Голем смях":


Парите ни моиш ги занесе на оня свят бе БАРОВЕЦ. СЛЕД ВРЕМЕ ЖЕ ГО ОСЬЗНАЕШ АМА СИ МАЛЬК ОЩЕ....

Оценка:
-1 +7

ХАН КРУМ
58 Отговор
защо ли имам спомен , че гергинов е доц; по икономика–поне такъв спомен имам от В.А Г. С. РАКОВСКИ И МИСЛЯ ,ЧЕ БЕШЕ ОТ КАТЕДРА ОБЩЕСТВЕНИ НАУКИ.ДО КОЛКОТО СИ СПОМНЯМ ЕДНА ОТ ЛЕКЦИИТЕ МУ БЕШЕ" ИКОНОМИЧЕСКА И ВОЕННА МОЩ НА ДЪРЖАВАТА" СЕГА ПЪК МОЖЕ ДА Е СТАНАЛ И ГЕОПОЛИТИК.

Оценка:
-0 +5

Нато
59 Отговор
НАТО Е НА СМЪРТНО ЛЕГЛо. Соросоидите може да останат без работа скоро. Няма да има кой да спами Натовска пропагнда по чатовете.

Оценка:
-1 +14

123
60 Отговор

До коментар #56 от "Абеее тука идват само украинки":


В България има 31 679 постоянно живеещи руски граждани, украинците са 10 115, турците са 11 702,германците са 9 334,англичаните са 9 992. Англичаните са предимно възрастни хора които искат спокоен живот на село, които идват от големите градовев Англия.Каква е причината да не искате руснаци или англичани да емигрират в България,след като само в Англия има над 250 000 Българи имигранти, в Русия бългярите имигранти са ?

Коментиран от #61


Оценка:
-2 +2

123
61 Отговор

До коментар #60 от "123":


Българските имигранти в Русия са 32 000

Оценка:
-2 +8

Биби Кинг
62 Отговор
Не разбирам твореца на таз факмиа! Има вазможнос сега да си фане дармите и да ойде у Алкашиа. Там има неразорани целини, недоегани марусени и так далее! Какав го стиска тука дее?

Оценка:
-6 +2

СЛОНА
63 Отговор
ЩЕ БЪДЕ РАДОСТ ЗА СЛОНСКОТО ОКО АКО СЕ НАПРАВИ РЕФРЕНДУМ СЛЕД ИЗБОРИТЕ ЗА ЧЛЛЕНСТВОТО НИ В ЕС И НАТО ....

Оценка:
-2 +12

мими
64 Отговор
Тия как може да напишат толкова глупости -Това си е скрита подготовка за война . по добре Американско подслушване от колкото Китайско не ни трябва никакво подслушване- дори и на краварите -те да си седят в краварника.

Оценка:
-0 +10

оня с коня
65 Отговор
ЛИЧНО Празидента Радев се изказа МНОГОКРАТНО и ОСОБЕНО ЛАСКАВО за създаването на Зоната на 3-те Морета.И понеже тука непрекъснато се твърди че Радев е "Умен мъж",следваче Одобрението на Инициативата следва да бъде КРЕПКО ПРЕГЪРНАТА от Всички българи.Което пък е в Остро противоречие на разсъжденията изложени в Статията.затова и предложението ми към "Факти" е както Обидни,расистки и др. Постове тук се Изтриват след появата им,така и подобни ВРАЖЕСКИ за Страната ни Статии да бъдат Изтривани от Модераторите!

Оценка:
-5 +2

ПСФ
66 Отговор
Колкото повече се изострят отношенията между САЩ и Русия, толкова повече важността на България става по голяма. И обратно, колкото повече тия две страни се сприятеляват, толкова положението на България става критично, от гледна точка на това, че Русия гледа на нас, като страна която и принадлежи. Съкровенната мечтата на Русия е да се повторят събитията от края ная Втората Световна война и великите сили, както на Ялтенската конференция, да си поделят Европа и България отново да попадне в нейните ръце. Края на студената война обаче, наложи промяна в целите на живота ни и подхода за тяхното постигане, различаващи се кардинално от целите и подхода на Русия, с което пътищата ни се разделят. Бихме желали да развиваме отношения с Русия в интерест на двете страни, но когато Русия ти даде нещо, сетне от тебе иска всичко, което ни кара да сме предпазливи. Иначе, като държава, с народа на която сме делили еднаква съдба в продължение на 45 години, няма да загубиме симпатиите си и ще се радваме да я видим миролюбива и просперираща!

Оценка:
-9 +5

67
Този коментар е премахнат от модератор.
Бриго Бичкията
68 Отговор

До коментар #8 от "пенсионер":


Да те питам, какво са търсили ватенките в Авганистан?, след като казваш, че не нападали НИКОГА.

Оценка:
-6 +3

Антон
69 Отговор

До коментар #6 от "Баце":


Ми да, то това съвсем не е лоша идея, да се въоръжи народа, пък да видим, кой ще го отнесе пръв!?

Оценка:
-0 +6

Споко
70 Отговор
Докато Русия и Китай имат възможност да ударят територията на главния шеф на НАТО война няма да има.

Оценка:
-1 +8

Doa
71 Отговор
Напред е Посоката и Пътя

Оценка:
-0 +1

Йордан
72 Отговор

До коментар #44 от "Абе , Дане":


Ай де бе, я виж- Закона за резерва на въоръжените сили на Република България:
(3) Пределната възраст за служба в запаса е 63 години
А мобилизацията при война на мъже и жени до 55 г.
Аз съм на 51 г. минал казарма, и в добра форма защото все още спортувам.
Кой мислиш, че от днешните 20-25 годишни джендъри, днес ще тръгне на война?
И защо ми истриха коментара, след като не съм нарушил правилата на сайта?

Коментиран от #73


Оценка:
-1 +8

Йордан
73 Отговор

До коментар #72 от "Йордан":


грешка,
-Изтриха

Оценка:
-0 +0

Йордан
74 Отговор
.. Аз не съм се клел в нато, а в НРБ, и чакам да ме мобилизира и въоръжат.., че много предатели и чужда военщина вече има за чистене от страната ми.

Оценка:
-2 +10

75
Този коментар е премахнат от модератор.
Българан
76 Отговор
Поредната проруска диария на поредния национален предател. Но пък всяка подобна изява на неграмотен некадърник е доказателство, че тия отрепки в Москва и прокситата им из Европа за нищо не стават.

Оценка:
-4 +5

Бай Руско
77 Отговор
Доцентът нищо ново не е научил и нищо старо не е забравил. Повтаря руски интерпретации на инициативата. А да я сравниш с подготовката на Хитлер за война с Русия и писък на увредено мислене.

Оценка:
-4 +5

78
Този коментар е премахнат от модератор.
Ефр Василев
79 Отговор
Авторът, о.з. п-к, доцент, д-р Гергин Гергинов е всичко друго, но не и българин. Такава тирада в полза на русия не бех чел отдавна. Времето ще покаже, но докато русия съществува Светът ще бъде в опасност. Русия е Дамоклев меч, който винаги може да ни се стовари върху главите. У нас тя ще има верни поддръжници, като въпросния о.з. п-к, доцент, д-р Гергин Гергинов.

Оценка:
-5 +6

КАРЛИ
80 Отговор
" О неразумний Българино" Засрами се и чети чужди издания. Написалият статията е прав , ама много прав!
Поляци ,и разни сателити като нас и Румъния, Литва , Латвия ,Украйна си въобразяват, че като си стиснат ръце с Хамериканците всичко им е в кърпа вързано. Ще потече втечнена газ от северният руски завод ЯМАЛ- прекупен от САЩ и ни го набиват ТРИ ката, щото, ако го докарат от А-рика, въобще не могат го продадът.
Не пишете глупости- вижте Германия- втори газаопровод прави. Полша , Украйна, САЩ, каквото и да правят Северен поток -2 ще тръгне. Русия подготвя технология да пусне по един от газопровадите -ВОДОРОД.
Путин бе обявен за политик на годината два пъти от хамериканското издание "ТАЙМ", А НЕ ОТ ТЕЛЕВИЗИЯТА НА Б.Б. Нова Телевизия.
Елцин се правеше на луд и играеше им казачок, докато дойде Путин.
И какво стана бе " МИМЕ " От каспийско море с новите ракети попиля колоните на Доган, укритията на джихадистите.
Атаката която Тръмп нареди срещу сирийците и руските бази с изстрелени 58 ракети- 54 броя паднали на куп-т.е.отклонени на едно място.
Заповедта на Путин бе да се унищожат целите от където са изстреляни. Резултати-Един амер.миноносец потопен в СР. море, друг разрушен и не мърда, друг едвам се прибрал. Подводницата скрила се зад Кипър потопена-еврейска. Руски крайцер с повреди средни се е прибрал в базата. В последствие Тръмп изтегли голяма част от контингента от Сирия.
И какво сега БЪЛГАРИ-ГАНЬОВЦИ,ПАК СИ МИСЛИМ ЗА КЕЛЕПИРА дето го ядохме в ПСВ И

Оценка:
-1 +3

КАРЛИ
81 Отговор
И кaквo ceгa БЪЛГAРИ-ГAНЬOВЦИ,ПAК CИ МИCЛИМ ЗA КEЛEПИРA дeтo гo ядoхмe в ПCВ И ВCВ. Aкo нe бeшe Cтaлин, кaквo щeшe дa ocтaнe oт Б-я нeщacтници, МИCЛИЛИ CТE c пaтeшкитe мoзъци къдe щяхa дa ca грaницитe - нe ми ce гoвoри. Руcия e импeрия, кoлкo кaл изхвърлихмe пo нeя, импeриитe нe зaбрaвят. Пeдaлa Чърчил, зaрaди Дoйрaн- дeтo ги ликвидирaхмe - aнгличaни,фрaнцузи,cърби, гърци, итaлиaнци-40000 нa щик, рaзoрa кaтo кaртoфeнa нивa Coфия, убихa към 2000 жeни, дeцa и cтaрци. A ниe тук ce прaвим нa Aтлaнтици и нe знaм нa кaкви.Пoддържaмe мутри дa ни упрaвлявaт, дa ни крaдът, дa ни ce приcмивaт зa прocтoтиятa, чe нe мoжeм дa миcлим рeaлнo.
МОМЧЕТА, ТОВА Е РЕАЛНОСТТА, ДРУГОТО СА ПРАДНИ ПРИКАСКИ-
ХАЙТОВ - " Едно е да искаш, друго да го правиш, трето е да стане"и четвъртото от мен ДА ТИ КАЖАТ ЕВАЛЛА.

Оценка:
-1 +3

резервист
82 Отговор
Война с чужди ръце!

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Румен Радев
Президентът на България Румен Радев коментира изказването на вицепремиера Валери Симеонов за майките на деца с увреждания.
Безконтролната власт ражда цинизъм..."

Още бисери
ТОП 5