Last news in Fakti

11 Януари, 2013 08:03 17 610 32

Как се оцелява в България

  • оцеляване
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Българите, които могат да си позволят лукса да мислят за развитие, са около един милион. Останалите преследват една-единствена цел - да оцелеят, твърди социалният антрополог Харалан Александров пред Дойче веле и дава конкретни примери.

„В България демографският срив придобива все по-застрашителни размери, а населението на страната падна под 7 милиона. И в това няма нищо учудващо. За повечето българи развитието отдавна вече не е приоритет. Приоритет е оцеляването. Надеждите и стремежите на повечето хора са сведени до това да не изпаднат в пълна мизерия. Вече никой на прави дългосрочни планове, вече никой не се впуска в нови начинания. Винаги съм призовавал към гражданска и предприемаческа активност, но демографските показатели и новите данни за нарастването на бедността и имотното разслоение подсказват, че за развитие могат да мечтаят не повече от милион-милион и половина българи“, твърди социалният антрополог Харалан Александров.

Българското бедствие

Той припомня и следните неприятни факти: значителна част от активните и високообразовани българи отдавна вече са напуснали родината си, а останалите едва успяват да поддържат жизнения си стандарт. Все по-голяма става и групата на така наречените „работещи бедни” - хора, които имат работа, но доходите им са толкова ниски, че ги обричат на мизерно съществуване. Междувременно корумпираната прослойка в държавното и общинско управление и безскрупулната олигархия продължават с политически протекции да изсмукват оскъдните ресурси на държавата. Нищо чудно тогава, че през 2012-та в България са се родили осезаемо по-малко деца, отколкото през „Виденовата” 1997-ма, когато беше достигнат абсолютният минимум в това отношение. “Изглежда политическият елит отказва да осъзнае както мащабите на българското бедствие, така и собствената си безпомощност да го овладее”, обобщава Александров.

Контрастите на кризата

В Източните Родопи Александров е открил интересни проявления на демографската и стопанската криза. „Обезлюдяването на селата е характерно вече и за районите с турско население. Все повече родопски турци търсят спасение от бедността и заминават за Турция, която за разлика от България изживява икономически подем. Очертава се нова изселническа вълна, сравнима по мащаби с прогонването на българските турци през 1989 година. В същото време все повече гърци се заселват в България - но не защото България е забогатяла, а защото Гърция обеднява все повече заради кризата, обяснява Харалан Александров.

Експертът добавя, че все още почти няма хора, които да бягат от бедстващите градове към селските райони, макар че там поне осигуряването на прехрана е донякъде гарантирано. За разлика от всичко останало - голяма част от селата и малките градчета не разполагат нито с училища, нито с медицински пунктове, нито с що-годе нормална инфраструктура. А основният ресурс - земята - се контролира от големите арендатори, при които отиват европейските субсидии. Единствената добра новина е, че днес се обработват много повече ниви, отколкото преди десетина години, казва Александров, споделяйки впечатленията си от живота в районите край южните граници на България.

Светлини и сенки над българското село

„Възлагах големи надежди на европейската програма за развитие на селските райони и дори участвах като консултант по програмата „Лидер”. За жалост обаче резултатите от приложението й са разочароващи. Програмата се провали в основната си цел - да направи селата по-добро място за живеене, като насърчи предприемчивостта на местните хора. Но единствено субсидиите за обработваема площ носят някакви дивиденти на селскостопанските производители. На базата на субсидиите израсна дори нещо като селска олигархия - арендаторска прослойка, която има значително по-висок стандарт на живот в сравнение с останалите селски жители. В България развитието на селата върви май по латиноамерикански образец“, коментира Харалан Александров.

И все пак: европейските фондове са допринесли и за възникването на нещо като средна класа в селата. Макар и съвсем крехка, тя все пак съществува. Съставена е предимно от дребни собственици на лозя и стада. „Като цяло обаче селата са застрашени от обезлюдяване и гетоизация, предимно заради демографския срив и лошото управление. Чиновниците на всички нива, вместо да подкрепят инициативните хора и да им предоставят експертна помощ в усвояването на средствата по програмите, правят всичко възможно да затруднят достъпа до тези ресурси. Не мога да разбера дали го правят от некомпетентност или от арогантност, но подозирам, че и този процес е пропит от корупция”, заключава социалният антрополог Харалан Александров.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХХХ

    1 0 Отговор
    ТРУДНО
  • 2 с надежда

    1 0 Отговор
    Много правилно - напълно съм съгласен с човека . Ако много скоро нещо не се промени този 1 милион за който говори гооври човека ще се изпарят. Ако нещата се променят няма хора като Фидосова да показват лигавите си пумияри ,който ядат сьомга , а 3000 в Сопот нямат пари за хляб. Успешен ден на всички !!!!
  • 3 фико

    1 2 Отговор
    Затова на Парламентарните избори да гласуваме за БСП и да искаме от всеки един народен представител на избирателния район сметка,затова,че сме му се ДОВЕРИЛИ!!!УСПЕХ ЗА БСП!!!
  • 4 хунтербой

    1 0 Отговор
    така е като избираме едни и същи хора да ни управляват вече 23 години и резултатите са налице.Депутатите коват закони в интерес на богатите защото те могат да плащат на маса,под маса а бедните да духат супата .
  • 5 Пкйхяъас

    1 0 Отговор
    Чудесен анализ, на социалния живот в България. Написаното, обаче го знаем. Трябва ни ефективен план за излизане от блатото, на чието дъно сме заседнали, а не някой постоянно да ни казва, колко сме мизерни.
  • 6 qqqqqq

    3 1 Отговор
    Това е резултат от демократичното управление. Демокрацията по начало е измислена за да срива държавите не да ги оправя. Трябва да има военна дисциплина а не анархия. Парламента трябва да милее за държавата и хората, а не за собствените си джобове. Начинът на Бай Тошо беше най правилният, ама вече не може да стане. Парите на държавата са в престъпниците.

    Коментиран от #9, #10

  • 7 ribanec

    1 0 Отговор
    Prestanete s taq snimka.tq e ot moeto selo ribnovo i kogato pishete za negativzma v mizernata ni darjava vednaga q slagate..
  • 8 Дulo

    1 1 Отговор
    Да живее тройната коалиция БСП ДПС И КУКУНЕВА !!! УРА !
  • 9 Клаус

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "qqqqqq":

    Хора, не бъдете наивни. В момента сме зле защо ни управляват Бай Тошовите хора, защото парите са в тях, те са мутрите, бизнесмените и престъпниците. Защо все някаква си химерна демокрация ви е виновна? В България няма демокрация, няма и да има, просто защото ни управляват и ще ни управляват комунисти( хора с нисък морал, образование, ценности, култура и интелект). От къде да се вземат тези демократи в държавата ни?
  • 10 Анонимов

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "qqqqqq":

    Явно не си на ясно, кой командва парада в България от 44-та насам!? Явно си далеч от тези среди и затова си толкова заблуден. Истината е, че кучето веднъж захапало кокала, без бой не го пуска, а ние нашите червени "кучета" даже не можем да ги разпознаем, от честото им сменяне на цветовете им, камо ли да се опълчим срещу тях и да ги пратим там където им е мястото.
  • 11 гост

    1 0 Отговор
    Чета коментарите и намирам много верни думи.Вярно е ,че ни управляват комунистите.Вярно е ,че се сменят само представителите на прослойката на ЦК на БКП ,ако някой си спомня какво значеха тези съкращения.
    Решението не е да се гласува за този или онзи нов комунист,а да се излезе на улицата и да си защитаваме правото на живот,защото няма кой друг да ни помогне.
    Лапачите на държавни пари няма да се свършат,за това е крайно време да излезем на протести,митинги и стачки. Иначе ще си продължим да си кретаме и да ни управляват комунистите и да си драскаме по форумите.
  • 12 М1М-1

    1 0 Отговор
    Много силни думи! Прав си. Трябва да се събудим най-накрая и да предприемем необходимите мерки. Само с празни приказки и недоволство не променяме нищо, необходими са дела!
  • 13 Спас

    1 0 Отговор
    Ами да придобива демогравският срив все по-застрашителни размери. Докато в страната ни няма истинска социална политика, няма да се оправят нещата. В близките 10-15г може да няма дори кой да се движи по магистралите на Бойко. Картинката е ясна в България - Защо има 2млн. български емигранти в САЩ и Канада? Защо не се раждат българчета? Защо заплатите са ни български, а цените на всичко европейски?
  • 14 МСС

    1 0 Отговор
    СЛЕД 10 ГОДИНИ 20 НА СТО ЩЕ СА РОМИ ПРЕДСТАВЕТЕ СИ СЛЕД 30 КАКВО ЩЕ Е МАЙКО МИЛА . НЯКОЙ ДЕН ПРЕЗИДЕНТА НИ ЩЕ СЕ ОКАЖЕ РОМ А ПОСЛЕ И ПРЕМИЕРА И Т.H. И Т.H

    Коментиран от #20

  • 15 асан

    1 0 Отговор
    Нищто няма да се промени.Чипа не е в ред.
  • 16 7777

    1 0 Отговор
    Не знам, това тук какво е но,мисля 4е е пълна АНАРХИЯ...Пак вдигат тока. На какво основание?И ние си траем и мал4им..Бях оптимист но, изгубих всякакви надежди..Имам странното 4уство 4е в България се прави вси4ко срещу народа..Сопите трябва да играят ина4е няма управия..
  • 17 Истината

    1 0 Отговор
    Стани и не спи!
  • 18 7777

    1 0 Отговор
    Аз не спа( ИСТИНАТА) но не ставам за вода4...Е там е проблема нямаме синдикати
  • 19 petara6

    1 0 Отговор
    тая държава си отива бавно и славно след 20г. всеки втори ще е циганин младите напускат пенсионерите едва свързват двата края направо е страшно
  • 20 Адолф Хитлер

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "МСС":

    Абе МСС ,ти изпи ли си хапчетата.Как след 10 години 20%е са цигани като те и сега са много повече.
  • 21 дргдртхтдр

    1 0 Отговор
    стига с това вие ги избрахте.не виждате ли че си купуват всичко и пак ще го направят лятото не се ли вдигнем всички заедно а не да се крием като мишки и правим анализи нищо няма да се промени.крайно време е да излезем от страхливата си черупка
  • 22 яьаяааяая

    1 0 Отговор
    България никога няма дасе оправи всичко е корупция магистрали щеми правят като няма пари кой ще пътува по тях с тези 300 лева эаплата какво да направи човек с тези големи заплати
  • 23 БЪЛГАРИН

    1 1 Отговор
    АМА тая снимка не е с БЪЛГАРИ
  • 24 GARFO

    1 1 Отговор
    тука е ада всеки който се е родил тука изкупува някакъв грях.......вярвай те че по лошо от тука НЕМА ГАРАНТИРАМ
  • 25 бати батев

    0 0 Отговор
    Новите българи ще са дърти цигани.Но какъвто народа такова и управлението,не виждам нищо ново в разказаното тук.Нормалните хора сме 10 процента от общата маса която се обижда като я наричат лош материал.
  • 26 муспи

    0 0 Отговор
    Когато турците са идвали на Балканите, е било точно такъв геноцид, продължил на приливи и отливи пет века. Когато великите сили, Англия, са оправяли България след балканските войни е бил такъв геноцид. Първите десетилетия след '44г. се е правила също такава чистка на и без това оредялия български народ - в Белене и Слъвчев бряг охраната и биячите са биле цигани. Сега традиционният геноцид се провежда вече като последен - с цел вече да ни няма. А ние все стоиме, както и зад всичките ни палачи стоят все евреите.
  • 27 Георги

    1 0 Отговор
    Хараланчо, нищонеправещ прислужник на комунистите, тия глупости си ги дрънкай на събрание на Бесепето, да се лъжете с неграмотните и разни пенсионер, които и до днес не могат да преживеят срива на комунизЪма и да се надъхвате!

    Ей заради такива , като тебе Хараланчо, хората тънат в неведение и депресия, щото все някой "специалист" им обяснява как ще умираме!

    .."проспериращата Турция", Хараланчо, има БВП ППП на глава на населението колкото България и преди да дрънкаш депресарските си тъпотии, малко почети, човеко, който през живота си не е свършил работа за 5 стотинки!
  • 28 Дядо поп

    0 1 Отговор
    България никога няма да се оправи защото никой не иска тя да се оправи.За Европа ние сме по ценни такива каквито сме.Димек разпасан двор без кучета,безплатна работна ръка,липса на закони за чужденците,послушно правителство.А дъртите комунисти не ги мислете! Те успяха да се пенсионират и сега ни се подиграват защото ние дори няма да успеем да си осигурим и достойна старост или поне тези от нас които доживеят години за пенсия.
  • 29 КОСТОВА

    1 0 Отговор
    Безхаберна статия! Всеки дрънкалник със соц. диплома се опитва да обясни нещо, което наблюдава от "зад решетката" на кабинетчето си, без да има и най-малка представа що е това!
    Дотегнало е на българина да му се правят анализи от доморасли акъллии, които ходят до селото си през уйкенда, като се пишат, че са в командировка.
  • 30 Георги Георгиев

    0 0 Отговор
    В крайпътно заведение обядвали шофьор и неговия шеф. Шофьорът изял 2 кебапчета, а шефът 10! Като приключили с обяда шефът се обърнал към шофьора си и казал!-Добре хапнахме средно по 6 кебапчета на човек!!! Това са резултати от всички анкети статистики!!
  • 31 Радо

    1 0 Отговор
    Ако Европа искаше да ни помогне щеше да налее толкова колкото на Гърците но простата истина е че им трябват роби да им работят за без пари!
  • 32 Лори

    0 0 Отговор
    Еми така ше е, че и по-лошо. Когато си идвам в България, егати циганията. И ако вече 20 години не храня семейството на сестра си, отдавна да са ритнали камбаната. Но най-лошо е, че това става в целия ЕС. Каквото не можа да постигне Германия с войни, го постигна с икономическа война. Още малко и цяла Европа ще е под нацисткия ботуш. Горко ни на всички...