5 Април, 2021 17:32 8 817 11

Гражданският феномен „105“

  • адв. петър славов-
  • мартин димитров-
  • георги ганев-
  • доброто трио-
  • гражданският феномен 105

Става дума за известните икономисти - Мартин Димитров и Георги Ганев, и адвокат Петър Славов – или „Доброто Трио“, какъвто прякор им бе измислен, от гражданската квота на "Демократична България"

Гражданският феномен „105“ - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вероятно си спомняте ефекта „Любимец 13“ и как в началото на преференциалното гласуване, заради дублиране на номера на партията и преференцията на даден кандидат в нея, никому непознати хора реализираха огромен преференциален вот и изместваха титулярни кандидати.

Е, с все повече налагащото се машинно гласуване, при което преди гласуване на екрана се изписва освен партията и името на преференциално избрания кандидат, тази аномалия все повече ще изчезва.

На последните избори се появи обаче един друг феномен: За първи път в трите софийски листи на политическа сила бяха поставени граждански кандидати с един и същ номер – 105, тъй като „Демократична България“ им отреди да са на петите места, потенциално неизбираеми на пръв поглед.

Става дума за известните икономисти от гражданската квота на "Демократична България" - Мартин Димитров и Георги Ганев, и адвоката Петър Славов (също от гражданската квота на "Демократична България") – или „Доброто Трио“, какъвто прякор им бе измислен, малко след като започнаха активната си преференциална кампания. Кампания, в която взаимно си помагаха и така си „прехвърляха“ гласове на свои симпатизанти, които живеят в различни райони от този на кандидата, когото познават. Но имайки един и същ номер 105, гласувайки по този начин в София вотът винаги отиваше при някой от тях, а те работеха като екип. Като хора с десни убеждения, измислиха (или по-скоро заимстваха от М. Тачър) слогана „105 винаги е правилния (right) избор в София” – от популярната ѝ реплика „Има два пътя – десен (right, означаващо и „правилен“ на английски) и грешен.

И резултатите не закъсняха – по предварителни данни от ЦИК и преброени около 80% от протоколите, Мартин Димитров е избран преференциално с близо 10% от преференциите в 24 МИР, а Георги Ганев (вероятно също преференциално) – в 23 МИР, като всеки от тях е получил съответно близо 4000 и 3000 преференциални гласа в тези традиционно силни за десницата райони, където „Демократична България“ има подкрепата на над 25% от избирателите.

Единствено влизането на Петър Славов остава под въпрос за момента, независимо от масирания преференциален вот и за него. Макар той да е в по-малко популярния за десните 25 МИР, само 1% не му достига да активира преференциалния праг (по закон поне 7% от гласовете, подадени за листата на партията на парламентарни избори трябва да са за даден кандидат, за да може да измести стоящите пред него). За него остава обаче възможността да се реализира и без да е активирал преференцията, тъй като Христо Иванов е водач и в гр. Пловдив, а д-р Симидчиев води листата от София-област и неотдавна обеща публично да влезе именно от там, ако бъде избран и на двете места.

Във всички случаи обаче, след тези избори силата на гражданския вот е ясно видима и е любопитно дали и друг път политически формации ще позволят подобна обща кампания на граждански кандидати в техните листи.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Истината

    32 14 Отговор
    Достойни хора !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гост

    2 7 Отговор
    В листата на моя избирателен район Мартин Евгениев Димитров бе под номер 10, а не 5

    Коментиран от #5

  • 5 Стоянски

    15 1 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Това е друг Мартин Димитров.
  • 6 Васил Петров

    26 9 Отговор
    Браво! Ще бъдат отлични депутати, както и преди бяха.
  • 7 БСП за България и Радев

    11 25 Отговор
    Гнус ме е от вас! Върнете откраднатите гласове! БСП е моралния победител на изборите! Само се чудя защо генерал Румен Радев още мълчи. Предполагам че е за уникалния шанс, който ни се отдава да поеме той държавата чрез служебно правителство, ако Слави не сформира кабинет
  • 8 ПСР

    7 0 Отговор
    Най-голямата преференция на тези Избори е за....синът на кмета на Симитли.Над 9000 гласа....от ГЕРБ.
  • 9 Софиянец

    2 2 Отговор
    Правителство, не ни подвеждайте, втори шанс да изметем трите основни партии няма да има. Направих и невъзможното да гласуват всички около мен за вас. И подземни паркинги в централната градска част на София, не се издържа вече!!
  • 10 феномен

    2 3 Отговор
    На България не й трябват хора , които да й вредят! Те нищо българско не трябва да притежават, защото не им отива !
  • 11 Бяла роза

    6 2 Отговор
    Достойни хора !