Last news in Fakti

6 Април, 2021 16:00 3 567 26

Иван Драгоев: Ето как гласувах в Испания

  • иван драгоев-
  • испания

Испания, в който живеят живеят най-много българи, е Гандия

Иван Драгоев: Ето как гласувах в Испания - 1
Снимка: Иван Драгоев
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Статистиката от 2019 година показва, че общият брой българи, живеещи в Кралство Испания, е 123 403 човека.

Най-гъстонаселената испанска област е Валенсия - 25 868 души. Градът в Испания, в който живеят живеят най-много българи, е Гандия (на 60 км от Валенсия) - 3020 души.

Живея в чужбина от повече от 30 години. Не бях гласувал от повече от 20 години. Желанието ми да упражня конституционното си право на глас обаче срещна следните любопитни и екзотични препятствия.

Адресът на избирателната секция в Гандия, обявен в страницата на Централната избирателна комисия, се оказа неточен. Кметството на града на Борджиите, където в продължение на повече от 30 години е било обичайното място за гласуване - Ayuntamiento de Gandia, Pl. Mayor 1, 46700 GANDIA бе променено.

При желанието ми да получа някаква информация от местната полиция бях гледан като извънземно същество. Никой не можеше да ми даде информация за местоположението на секцията. Малко преди да се откажа и да си тръгна се натъкнах на група от сънародници, които като мен търсеха безуспешно адреса на избирателната секция. След десетина позвънявания или 30 минути успяхме да се ориентираме.

На новия адрес: Centro Joan Climent, c./ Sant Rafael, 55, 46701 Gandia имаше “замръзнала” опашка от повече от сто души, които търпеливо чакаха. След десетина минути чакане се приближих до вратата, за да разбера защо процесът на гласуване протичаше с толкова отчайващо бавна скорост. Отговорът бе очевиден - имаше само две избирателни кабини.

Нека направим проста сметка: избирателните бюра са отворени от 7 ч. до 20 ч. - или 13 астрономични часа - и по-точно 780 минути.

При две избирателни кабинки това ни дава в идеалния случай - 1560 минути. Ако гласуват само и единствено жителите на Гандия (а в околностите живеят поне три пъти повече български граждани, включително и аз): то това ни дава по малко от половин минута на човек.

Възникват легитимните въпроси: действително ли са създадени оптималните условия за гласуване на българите в чужбина? Дали всички наши съграждани живеещи в чужбина желаещи да гласуват ще могат да го направят? Кой има интерес от това: упражняването на конституционното ни право за глас да бъде максимално трудно и мудно?

Предпочитам да оставя тези въпроси открити, за да може всеки един от вас да си направи съответните изводи упражнявайки остатъците от критична мисъл, която започва да става нещо все по - рядко да се среща благодарение на усърдието на средствата за масова информация.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Щом са

    23 46 Отговор
    Избрали да напуснат родината си нямат право на глас.

    Коментиран от #2, #21, #22, #24

  • 2 Гечко

    13 32 Отговор

    До коментар #1 от "Щом са":

    По-точно казано не може да бъде!
  • 3 Там са

    13 32 Отговор
    Основно просяци роми и платени жрици с техните ръководители.Останалите са чистачи и миячи на чиний
  • 4 Бат Бойко дъртия комунист

    24 10 Отговор
    Тия в Испания аз ги прогоних от България.Не ми трябват за изборите.

    Коментиран от #6

  • 5 Кси

    11 20 Отговор
    Хора, които искат да ми избират, мен кой да ме управляват, а не тях, даже не би трябвало да гласуват, като избират кой да управлява да дойдат и да си им консумират управлението, никой не им е виновен, че са избрали навън, и да ми дават протестен вот
  • 6 Кси

    12 9 Отговор

    До коментар #4 от "Бат Бойко дъртия комунист":

    Прогони ги синьо-червената мъгла сдс-бсп -дпс олигарси ДС с криминален преход 30г, да стоят тук и дасе гърчат като нас, а не да ми налагат тук кой да ме управлява мен, а не тях, държат на всяка цена да избират вместо мен, тъй ли?

    Коментиран от #9

  • 7 Ахмет

    6 5 Отговор
    Чакаме Боико да доиде при нас в Испаниа да работи с нас в стоителството много го обичаме.
  • 8 Поп Кръстю

    15 11 Отговор
    „Мозъците" избраха, чалга, Буратино- майстор на късия разказ, и пчеличката Мая. Та питам аз, кои са новите лица?Това ли са хората на промянат? Едва ли, поредният ялов парламент и безвъзвратно изгубено време.
  • 9 Бат Бойко дъртия комунист

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "Кси":

    Ами сега да се върнат под моето справедливо управление.
  • 10 Бъбу

    9 10 Отговор
    Престанете да се афиширате като някаква много важна част от обществото българско. Като искате да гласувате плащайте си данъците в българия. Общо гласувалите в чужбина по данни на цик сте около 107-108 хил, като най много са в Турция, а това знаете ли колко мандата прави, общо четири, хайде стига сте ни занимавали

    Коментиран от #11

  • 11 хахахахаха

    5 7 Отговор

    До коментар #10 от "Бъбу":

    Кой ще ти плаща данъци в онова Блато, тиквопитек?
    Хайде марш обратно на тръстиката, че имаш чекмеджета да пълниш, ромлянин!
  • 12 Ман40

    3 1 Отговор
    Защо да му е лесно на Българина, като може да му е колкото се може по-трудно и гадно?! Те това е политиката от години! И крадене, колкото може повече!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Що не ни

    6 9 Отговор
    Разкажете как Ви Промиха мозъците от ДБ и ИТН през групите на българите в чужбина.Кск масирано е било оплювано правителството и как хора са гласували за Слави ей така за кеф
  • 15 Котъо

    16 4 Отговор
    Скоро, тези които постоянно обиждат и обвиняват БЪЛГАРИТЕ живеещи в чужбина ще им се наложи да срамувам и преосмислят поведението си. БЪЛГАРИТЕ извън България показаха достойно поведение и съпричастност, към объркани,крадливи и продажни българи и цигани на територията на Р България .За това решиха независимо от трудностите да застанат рамо до рамо пред секциите в цял свят за да защитят България и правото на всеки за достоен живот. Затова спрете и се засрамете,сведете глави и благодарение, че все още има такива БЪЛГАРИ.

    Коментиран от #18

  • 16 БАРАБОКО

    4 1 Отговор
    Гоня низка активност и тука и навънка. Кьт са малко гласуващите по лесно прайм схемите..
  • 17 Котъо

    9 3 Отговор
    Скоро, тези които постоянно обиждат и обвиняват БЪЛГАРИТЕ живеещи в чужбина ще им се наложи да срамувам и преосмислят поведението си. БЪЛГАРИТЕ извън България показаха достойно поведение и съпричастност, към объркани,крадливи и продажни българи и цигани на територията на Р България .За това решиха независимо от трудностите да застанат рамо до рамо пред секциите в цял свят за да защитят България и правото на всеки за достоен живот. Затова спрете и се засрамете,сведете глави и благодарете, че все още има такива БЪЛГАРИ.
  • 18 КотЬо

    1 2 Отговор

    До коментар #15 от "Котъо":

    или "КотЪо" ?

    Коментиран от #20

  • 19 Лудогорец 9

    12 2 Отговор
    Само да осведомя някои хора в България за хората от чужбина (и аз в това число) пращаме на роднини,плащаме данъци на имоти и си харчим парите по отпуски в България и за сведения парите от българите в чужбина държат много стари хора и цялата икономика живи,ако ги няма тези пари икономиката на България ще зацикли .Точно тези българи които говорят,че сме нямали право или не трябвало да гласуваме и не сме плащали данъци в България я ми кажете колко от българите в България се осигурявате на цялата си заплата и колко ходите по сервизи за автомобили на черно и други услуги като строителство на черно и много други свери ?
  • 20 Котьо

    1 5 Отговор

    До коментар #18 от "КотЬо":

    По добре КотЪо от колкото путъо!!!
  • 21 Скептика

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Щом са":

    Аз също живея в чужбина от дълго време, но съм напълно съгласен със вас,тези които останаха дс теглят несгодите в България те да имат право да избират кой да ги управлява
  • 22 Абе Йовчо...

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Щом са":

    Не искате нашите гласове ,но нямате нищо против парите ни, които вкарваме . Милиарди.
  • 23 Да бе даа

    3 0 Отговор
    Градът в който живеят най много Българи (на 100 000) е Памплона . Общо 7400.
  • 24 Антон

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Щом са":

    Много правилно! Мога само да добавя, че аз лично НЕ желая някой, който от 30!! години живее в чужбина да ми определя на мене, кой ще ме управлява!

    Коментиран от #25, #26

  • 25 Джеймс

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Антон":

    Както и неграмотни и САМО консуматори .
  • 26 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Антон":

    ......правилно мислиш: "Hic Rhodos, hic salta!" /Езоп около 600 г. пр.н.е./