Last news in Fakti

14 Април, 2021 19:00 9 912 58

Ураган от Каспийско море тръгна към Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • крим-
  • сащ-
  • черно море-
  • каспийско море-
  • ураган-
  • кораби-
  • армия-
  • донбас

В случай на избухване на война, цялото Азовско и Черноморско крайбрежие на Украйна е в много уязвимо положение

Ураган от Каспийско море тръгна към Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Русия подготвя голяма амфибийна операция, за която силите на Черноморския флот не са достатъчни. Спешно се иска усилване от Махачкала и Балтийско море, пише Сергей Ищенко в статия за руското издание svpressa.ru, предаде Епицентър.бг.

Няколко съобщения тези дни се появиха в медиите едновременно: концентрацията на руските войски по границите с Украйна се превърна в максимална от 2015 г. насам, белязана от най-ожесточените боеве за Донбас. Това твърдят анализаторите на известна разследваща група въз основа на анализа на отворени данни. Според тази организация с нестопанска цел по пътя към югозападните райони на Русия сега се движат железопътни ешелони с личен състав и екипировка на 76-та въздушно-десантна дивизия от Псков, както и 74-та отделна гвардейска мотострелкова бригада от района на Кемерово.

Последва подобна новина от Лондон от много по-авторитетната информационна група Jane’s Information Group. Те открили, че няколко високо прецизни тактически ракетни системи „Искандер“, предполагаемо принадлежащи към 119-а ракетна бригада на Централния военен окръг, се движат на собствен ход през село Новая Усмань, област Воронеж, в североизточна посока. Това подразделение е част от 41-а общовойскова армия, дислоцирана в Урал. А самата бригада е базирана в село Елански, Свердловска област. Оказва се, че ако информацията на Jane’s е вярна (а това е много правдоподобно!), то Искандерите, вдигнати по тревога, трябва да изминат много голямо разстояние. За какво?

В действителност руското министерство на отбраната не отрича, че отвсякъде точно в тези часове се привлича много сериозна допълнителна военна група към границите на Украйна, за да помогне на руския мощен Южен военен окръг. Защо? Защото това е адекватният отговор на Москва на внезапно разпалената милитаристка дейност в Киев.

Всъщност, от друга страна, големи формирования от въоръжените сили на Украйна отдавна са изтеглени към непокорния Донбас с недекларирана цел. Те бяха задействани от украинските власти отдавна, още от януари тази година. Според някои съобщения съвкупната мощ на този контингент от въоръжените сили, който отдавна е готов да предприеме атака, е поне с два до три пъти по-висока от бойните възможности на двата корпуса на народната милиция, седящи в окопите, защитаващи Донбас. И без незабавна и ефективна помощ от Русия, ако нещо се случи, те няма да могат да устоят.

Москва систематично подготвя подобна помощ. И тя го прави практически пред целия свят, явно надявайки се, че в последния момент ще предпази Киев от изкушението да даде командата "Фас!" (Дръж!) в посока Донбас. Тогава въпросът ще бъде ограничен само до една военна демонстрация на сплашване в стратегически мащаб. В резултат на това оръдията, готови да открият огън, няма да говорят и хиляди хора от двете страни на фронта ще останат невредими.

Как обаче изглежда възникващата военна заплаха от Москва за украинските генерали с толкова ясно възпитателни цели срещу тях? Съдейки по посоките на движение на нашите военни конвои и железопътни ешелони към зоните на концентрация, на Украйна се демонстрира възможността за едновременни мощни разсичащи удари на нейна територия от регионите на Белгород, Воронеж, Брянск и Ростов на Дон, както и на логичен спомагателен удар от Крим.

Но това не е всичко. В случай на избухване на война, цялото Азовско и Черноморско крайбрежие на Украйна е в много уязвимо положение. Руският флот също толкова открито се е заел с подготовката на мащабна операция за десант на територията на Украйна. Първите подозрения в това отношение се появяват през последното десетдневие на март, когато западните военни обявяват, че отряд военни кораби от Балтийския флот в много необичаен състав се приближават до Ламанша. А именно - наведнъж три големи десантни кораба "Минск", "Калининград" и "Королев", придружени от корветата "Бойки". Къде и защо биха могли да следват този курс?

Дали да се осигури работата на така наречения "Сирийски експрес"? Това е малко вероятно. Защото, за разлика от първите години на руското участие в тази война в Близкия изток, всъщност РФ вече не се нуждае от големи десантни кораби в Сирия. Превозът на товари за военната база в Хмеймим (Тартус), както и за цялата групировка, която се бори с джихадистите, сега се извършва изцяло от сухотоварни кораби и танкери. Ако се наложи да участват и десантни кораби, то ще е много по-рядко от преди. Просто е решено да се използват двигателните им ресурси само по предназначение. В медиите имаше предположения, че „Минск”, „Калининград” и „Королев” заедно с „Бойки” се насочват към Червено море, защото на борда им имаше материали за започване на изграждането на новата руска военна база в Судан. Но все още няма новини за преминаването на Суецкия канал от Балтика. Следователно те все още са в Средиземно море. И е съвсем логично, че им предстои навлизане не в Червено, а в Черно море, където се разгаря остра военнополитическа криза около Донбас.

Потвърждението, че вероятната крайна цел на круиза на ескадрата на Балтийския флот да бъде кримския Севастопол, колкото и да е странно, дойде от Махачкала на 8 април. Там, в основната база на Каспийската флотилия наскоро бе получена заповед за изготвяне на междуфлотен преход по реките до Черно море в безпрецедентен мащаб за тази флотилия. Преди, ако изпращаха екипажи по същия маршрут, тогава ставаше дума за два или три съда. Както например през 2018 г. в Азовско море, когато около керченския сейнер „Норд“ се разпали поредната криза от Русия заради пленяването му от украинските граничари. И, което е нетипично, този път на първо място, са десантните кораби с морските пехотинци, които трябва да отплават от пристанищата на Махачкала. И само за техния ескорт - артилерийски катери?

Най-страховитите кораби на „каспийците” ("Татарстан" и "Дагестан", както и малките ракетни кораби "Град Свияжск", "Углич" и "Велики Устюг") с високо прецизни "Калибри" на борда този път останаха в Махачкала. Така е, защото в случай на избухване на военни действия в Донбас всеки от тях, дори от собственото си пристанище, е в състояние лесно да обстрелва всяко кътче на Украйна. Министерството на отбраната твърди, че преходът е планиран, сякаш те са се подготвяли за него дълго време. Дали да вярваме? Сигурно е, че подготовката на Каспийците за блиц хвърляне в Черно море сега се извършва в Махачкала в режим на „попарени котки”.

Ето какво заявява ръководителят на пресслужбата на Южния военен окръг полковник Вадим Астафьев на 8 април пред РИА Новости: „Като част от контролната проверка през зимния период на обучение, повече от 10 десантни и артилерийски катери и кораби на Каспийската флотилия от Южния военен окръг извършват междуфлотен преход от Каспийско към Черно море". А ето следното съобщение от същата пресслужба за същия ден: „Вчера сутринта Каспийската флотилия на руския флот започна оперативен трансфер на сили към Азовско море. Разнообразен отряд, състоящ се от артилерийски кораби и катери, десантни и спомагателни съдове, започна прехода от Махачкала, състоящ се от поне 10 единици." И така, колко катери и кораби има в ескадрата? Повече от десет? Или „поне десет“? Дали командването успя да ги преброи почти ден след излизане на море?

Фактът е, че на „каспийците” е наредено да изпратят в Черно море всичко, което е в състояние да се откъсне от кея в момента. Тъй като ситуацията в Донбас се нагрява пред очите ни, каспийските военноморски моряци трябва да изпълнят внезапно възникналата задача в този момент с истинско „зверско усилие на силите“. Дали всички екипажи ще се справят - никой не знае. Оттук и тези предпазливи съобщения от командването на Южния военен окръг. Нещо повече, няма нужда отрядът да напуска базата в общо формирование. Разтягането в килватерна колона първо по Волга, след това по канала Волга-Дон и след това по Дон очевидно няма да работи. Макар и само защото само на шлюзовите стълби на Волга и Донская, „каспийците” ще трябва да преодолеят 13 шлюза. Никой от тях просто няма да побере всички лодки, кораби и плавателни съдове на флотилията, определени за прехода. Ще трябва да чакат на дълга опашка с други цивилни параходи и баржи, следващи същия маршрут. Следователно изходът на четата към Черно море няма да бъде едновременен, а ще отнеме няколко дни.

Но това не е основното сега. Основното е, че очевидно в основата на отряда на флотилията, който плава към Черно море, са десантните катери на „въздушна възглавница” от проект 11770 Serna и проект 21820 Dugong. Общо има осем от тях в Каспийския басейн. Колко от тях са в добро техническо състояние - днес ръководството на Южния военен окръг едва ли може да каже. Но ако поне половината са тръгнали на поход - вече е добре. След това продължаваме да броим. Всеки такъв катер може да качи на борда по една рота на морската пехота и един танк или два бронетранспортьора (бойни машини на пехотата). Което със сигурност е направено. Като цяло в преход е пълноценна тактическа група на батальон от 177-и морски полк на флотилията (мястото на разполагане е Каспийск).

Дори заедно с морските пехотинци, за които се предполага, че скоро ще се озоват в Севастопол заедно с големите десантни кораби „Минск”, „Калининград” и „Королев”, не е твърде много за голяма война с Украйна... Но като допълнение към бойните способности на 810-а отделна морската бригада (Севастопол) и 382-и отделен морски батальон (Темрюк), това ще дойде като допълнително главоболие за украинските генерали и адмирали, които вече не знаят с какво да прикрият почти беззащитните си днес пристанища в Азовско и Черно море.

По същото време

На 8 април украинските военноморски сили обявиха началото на собствените си големи учения в Черно море. В същото време няма нито едно съобщение за извеждането на украински военни кораби и катери от техните бази. Но е обявеното затварянето на пристанищата Херсон, Олвия, Черноморск, Одеса, Южен, Николаев.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 rusnak

    148 35 Отговор
    Време е Чичо Сам да яде дървото.

    Коментиран от #19, #35

  • 2 Анонимен

    152 29 Отговор
    Тия кравари ще ни вкарат във война. Да си воюват в Аляска, а не в Черно море.

    Коментиран от #17, #29

  • 3 пускаме

    50 16 Отговор
    наште лодки срещу тях и ше ги унищожим
  • 4 Аман бе

    86 21 Отговор
    Украйна чиста доза шизофрения подхранвана от алцхаймера на Бах дън! На центъра на Европа Юголемите" демокрации малчат послушно
  • 5 Хахаха

    26 119 Отговор
    Да питам...
    Ако Сибил поиска автономия, следва ли Китай да придвижи около 10тина малочислени военно формирования от по 2 млн. войници ?
    Донбас и Крим СА на Украйна, а Русия е агресор и окупатор.

    Коментиран от #8, #31, #57

  • 6 Ам Чи

    18 97 Отговор
    РУШЛЯНИТЕ МНОГО ГИ Е СТРАХ ОТ УКРИТЕ УРНАХА ЦЯЛАТА СВОЛАЧ НА ГРАНИЦАТА
  • 7 Ми ху

    29 119 Отговор
    Айде ако ви стигна ударете Украйна. Това ще ви довърши, пияни руски св*ине. Ще ядете американския , докато ви стане ясно, че сте пияни руски сви*не.
  • 8 И така да е

    80 24 Отговор

    До коментар #5 от "Хахаха":

    Агресор е США!А на мечката кой с какво ще им се противопостави?

    Коментиран от #9

  • 9 То пък

    24 75 Отговор

    До коментар #8 от "И така да е":

    Тя една мечка умършевяла
  • 10 Сандо

    91 20 Отговор
    Ако САЩ и пуделите им от НАТО не се осъзнаят,то бъдещето на човечеството е под въпрос.И след това няма да има кой да знае дали Байдън е агресивен старец-полуидиот,или Путин е защитавал интересите на страната си!
  • 11 Антон

    104 22 Отговор
    Крайно време е 100-200 натовски момчета , да бъдат върнати в западна европа в черни чували. И тогава техните медии да попитат техните политици защо умират млади момчета в украйна, за да угодят на щатите .На всички е ясно че с украйна е свършено ако техните военни дори един патрон изстрелят. И нещо друго - руснаците са свикнали на мизерия, да му мислят западните лигавци, които не могат без фейс, инстаграм, и 3 -4 хранения на ден. Мислете сериозно - един ковид разби всичко, щото болниците нямали капацитет да приемат няколко хиляди спешни пациента. Айахахахахахха. Само една бомба и стотици хиляди ще са изпарени, а милиони ще имат нужда от спешна помощ. Всички които си мислят че е яко да воюват срещу Русия, д а стават от мекия диван и да отиват доброволци в краварската армия.

    Коментиран от #25

  • 12 Софиянец

    19 75 Отговор
    Голямо раздвижване, мирише на нас ран ватник
  • 13 KODIAK

    50 15 Отговор
    Най страховитите руски бойни надводни кораби са атомните крайцери АДМИРАЛ НАХИМОВ, ПЕТЪР ВЕЛИКИ, ВАРЯГ, МОСКВА!

    Коментиран от #56, #58

  • 14 МуМуу

    51 16 Отговор
    Мирише на пияндурски ръжен Краварски отпадък в обора, памперси купиха ли?
  • 15 Американско камикадзе

    3 53 Отговор
    Направо ще ги строшиме тия руснаци лулуеее ко ги чака
  • 16 Копейкин

    21 53 Отговор
    Нашите русофилистици няма ли да ги викат запас ?

    Коментиран от #20

  • 17 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    50 12 Отговор

    До коментар #2 от "Анонимен":

    още на изборите в щатите ви казах,какво ни чака,ако дойде демократа бай дън....за близките дни до...тази неделя може да сме спокойни........няма да има ....война!
  • 18 Соросидни поганци

    49 15 Отговор
    Дъното на Черно море ще ви вечения дом соросня!!
  • 19 Стоян Александров

    69 17 Отговор

    До коментар #1 от "rusnak":

    Ето до тук се докарахме с това лакейство към САЩ, ИЗРАЕЛ И АНГЛИЯ. Ние сме виновни другари сега да се бият братя и сестри. Православни християни един срещу друг. БРАТЯ. Бъдете още роби на тези страни които са остта на ЗЛОТО. Ще се бият и избиват и после тези ЗЛИ СТРАНИ ЩЕ СЕ ВРЪТНАТ И ГОТОВО. ВСЕ ИМ Е ТАЯ ЗА ВСИЧЙИ НАС. Ноооооооо САЩ са се излъгали ако си мислят, че ще имат бази тук в България за да убиват БРАТЯТА НИ РУСИ. Ще ги атакуваме от тук .... и ще им затрием базите и паплача плате там. С вас сме братя руси. Да живее БРАТСКА РУССИЯ

    Коментиран от #23

  • 20 На продажниците

    14 33 Отговор

    До коментар #16 от "Копейкин":

    Не им дават визи .Толкова ни обичат руснаците ,че чак визи ни искат
  • 21 Ужас

    15 30 Отговор
    Туй плаващото нещо, повече пуши от дядо Кузя ... А къде е дядо Кузя ?
  • 22 Тъжно

    67 16 Отговор
    Те американци няма да загиват.
    САЩ ще воюват до последният български, румънски, полски, естонски, латвийски, литовски,украински, европейски, азиатски войник.
    Яко, а?
    много подличко и мръснишко

    Коментиран от #42

  • 23 Комуне

    15 35 Отговор

    До коментар #19 от "Стоян Александров":

    Отивай доброволец до като има места другарю
  • 24 муу

    39 13 Отговор
    много краварски наркоманчета и пияндурници вият на умряло.
  • 25 дгса

    20 13 Отговор

    До коментар #11 от "Антон":

    Това не е решението а просто един Калибър да шибне тези дето изпращат войничетата.
  • 26 "епицентър"...

    17 39 Отговор
    Айде, няма нужда от тези манипулатори. Украйна била агресор, на собствената си територия... Единственото нещо, което ще постигнат ушанките е, че ще потрошат десетки милиони б(в $) и ще им набичат санкции като ония на сссръто, които ще ги върнат в 30 години назад. Останалото го знаем - следва "ножки Байдена" (освен ако този път не им дадат "междуножие" Байдена...).

    Коментиран от #30, #54

  • 27 "високо точните"

    21 39 Отговор
    оръжия на алкохолиците ги знаем... При предишната демонстрация на некадърност, от Каспийско море обстреляха Иран вместо Сирия. Да се надяваме, че ако сега ги употребят, да не обстрелят Турция, вместо Украйна. (Което едва ли би изненадало някого.)
  • 28 Хахаха

    20 43 Отговор
    Путин се ежи, но да помисли какво се случи на Садам, Милошевич, Кадафи ....русия беше пощадена през 1991 от Запада ...
    Втори път няма да има ... русия е пред разпад
    Самите руснаци бягат през глава от путиновия рай.х
  • 29 Наш ред е

    43 17 Отговор

    До коментар #2 от "Анонимен":

    Ние и Румънците ги доведохме в Черно море!
    Така че , ако някой ще яде дървото,
    то е България и Румъния!
    Америка е далече , далече...
  • 30 Дръннн

    37 17 Отговор

    До коментар #26 от ""епицентър"...":

    Каква О краина, кви територии?
    До 1920 г. държава О края няма на картата.
    Всички територии в днешна нацистка Бандерия са подарени от Ленин, Сталин и Хрушчов на едно погранично племе.
    Русия воюва за тези територии през вековете, руска кръв се е проливала на тези изконно руски земи.
    Русия ви подари държава-извоювана с руска кръм, Русия ще си я върне.

    Коментиран от #43

  • 31 хахаха

    12 8 Отговор

    До коментар #5 от "Хахаха":

    да те питам и аз...
    колко китаци живеят в Сибир?
  • 32 Евреи мръсни

    22 13 Отговор
    Баидан ще пада пак по стълби те тая куха леика

    Коментиран от #33

  • 33 Ахам

    22 15 Отговор

    До коментар #32 от "Евреи мръсни":

    Бай Дън не е евреин, и Обама не беше евреин, и Хилъри не беше еврейка, и Клинтън не беше евреин, и Буш Младши не беше евреин, ама бомбардираха държави.
    Тръмп вимаше евреи в семейството си но не започна война.

    Виновно е нацисткото лоби на САЩ, знамена на Вермахта се веят в Украйна.
  • 34 Логика

    34 16 Отговор
    Русия не подари територия на Хохлия 1920, за да я подаряват на САЩ и нацистки шизофренчета в Галция.
    САЩ как я мислят тази работа на изконно руска територия, да си разполат ядрените ракети срещу Русия.
    Или над Севастопол да се вее флаг на НАТО и Вермахта.
    Или над град герой в Одеса, САЩ бази.
    САЩ съвсем изпро@стяха в алчността си за окупиране на държави, целящи унищожението на Русия.
  • 35 Бандера

    16 28 Отговор

    До коментар #1 от "rusnak":

    Ще го яде Вовата и простите мужици

    Коментиран от #38

  • 36 TOTO

    26 12 Отговор
    АБЕ ЩО НЕ ИДАТ ДА СЕ СБИЯТ В ТЕРЕТОРИАЛНИТЕ ВОДИ НА АМЕРИКА ПА КОИ ПОБЕДИ

    Коментиран от #39

  • 37 Хахаха

    14 26 Отговор
    Иде му времето на Усама Бен Ладен в Кремъл ,голям капут ги чака монголите в Украйна
  • 38 Богдан

    27 12 Отговор

    До коментар #35 от "Бандера":

    През есента на 1949 г. Върховният съд на СССР на закрито заседание осъжда Степан Бандера на смърт.
    На 15 октомври 1959 г. присъдата е изпълнена.
  • 39 Защото

    21 13 Отговор

    До коментар #36 от "TOTO":

    Защото и САЩ, и БандероХохлите са страхливци.

    Коментиран от #41

  • 40 Доцент Мангъров

    28 13 Отговор
    Ами що никой не споменава за възможния удар от северозапад на Украйна, през Беларус. Псковската въздушна десантна дивизия ще е за 5часа овладяла Киев, а Таманската танкова дивизия ще дойде до 12 часа до там за да се задържи града. От юг ще нахлуе морската пехота, а от югоизток една забравена армия в Приднестровието ще овладее Одеса. След това започва нахлуването на дивашките чеченски отряди от военната полиция на Русия. За останалите части на Украйна ще въпрос на време да се завземе, а и мисля, че на руснаците ще им стигне да спрат до новата си граница на р. Днепър.
    Целият този план е докладван на президента К. Харис и куклата Байдън е принуден да звъни на този, когото нарече килър. Това е.
  • 41 оня с коня

    3 16 Отговор

    До коментар #39 от "Защото":

    Ха ха!За Победителя намя НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ дали е бил Страхливец или Смелчага -важното е че е Победител!Ей,...ма мн Пластмасови тикви тука Уеее...!

    Коментиран от #53

  • 42 а че

    13 11 Отговор

    До коментар #22 от "Тъжно":

    колко подличко и мръсничко? За тях това норма на поведение.
  • 43 Задръстеняк,

    10 11 Отговор

    До коментар #30 от "Дръннн":

    "през вековете", господарите са проливали кръвта на собствените крепостни (практически - роби)... Това е истината. Колкото до украинците, то те са едно стъпало по- нагоре на еволюционната стълбица от русофобите.
  • 44 Справедливост

    12 13 Отговор
    Украйна трябва да бъде наказана!
  • 45 стоян георгиев

    15 19 Отговор
    руснаците се опитват отново да се изкарат някакви защитници на нещо.подобно на хитлер преди втората световна.особено смешен е казуса в украина.окупират и територии и се сърдят че украинците не били съгласни.тук любителите на лади радостно квичат след всяка руска провокация.
  • 46 Ам Чи

    12 11 Отговор
    Рушляните ги сърбят гъссоветене е лошо урите да гипочешат
  • 47 МАРА

    15 13 Отговор
    ТАКА ГОВОРЕХА ЗА ЛИБИЯ ,А ПОСЛЕ Я УНИЩОЖИХА И ПОСЛЕ СЕ ИЗВИНИХА СЕГА НАСТРОЙВАТ ВСИЧКИ ПРОТИВ РУСИЯ, А ТЯ СИ ПАЗИ ГРАНИЦИТЕ ПРИ ОБРАЧА НА АМЕРИКАНЦИТЕ ОКОЛО НЕЯ РУСИЯ НЕ Е АГРЕСОРА , А САЩ И НАТО ТРЯБВА ИМ БОЙНА,НО ДАЛЕЧ ОТ ТЯХНАТА СТРАНА
  • 48 Готин

    13 11 Отговор
    Изглежда, че Тръмп ще бъде наистина последният президент на Щатите!?
  • 49 Готин

    14 10 Отговор
    Интересно е, какво мисли средният ,,американец,, за външната политика на Байдън!? Дали му е безразлично, че синът му ще загине в безмислена война и погребан като ,,герой,, под флага на САЩ. Дали разцеплението между отделните щати и разпада на държавата е в негова полза. Дали одобрява това, някой да си прави биологичен експеримент с човечеството с цел пълен контрол над съзнанието. Вървим към неминуемо то създаване на нов обществен ред, ако успеем да преодолеем амбициите на определен кръг от хора въобразили си, че са богове.
  • 50 Освен посочените

    9 11 Отговор
    " Опасности" имате ли представа,какво се крие зад определението " танкова армия"? Това са 15 хиляди бойни машини.Лавина от стомана,и огнева мощ,на светлинни години от танковите възможности през ВСВ- дислоцирана за по малко от пет дни. Тръгнат ли,ще изключат двигателя в центъра на Берлин.И няма сила която да ги блокира.Който не е чул рев на танк в близост,и не е чул танков изстрел,от който сърцето ти се качва в гърлото,без да искаш,нищо не знае! Аз съм го усетил лично,при голямо съвместно учение на БНА и други членове на Варшавския договор.Говоря за учение, независимо от задачата: макисмално близки до реални,бойни действия, когато приключи и настъпи тишина, се радваш като дете,и едва тогава, разбираш какво е война, и какво означава Мир!

    Коментиран от #52

  • 51 Споко

    5 7 Отговор
    След като Бай Дън се моли на Путин за среща война няма да има. Иначе Украйна губи Донбас и излаза си на Черно море.
  • 52 Виц

    4 5 Отговор

    До коментар #50 от "Освен посочените":

    Кой с какви коли къде ходи: Немеца-с Фолксвагена си джиткам в Немско, на екскурзия в чужбина изкарвам Мерджана. Италиянеца-с Фиата си карам в Рим, в чужбина съм с Ферарито. Руснака-с Москала в Русия, в чужбина с танка!
  • 53 урана

    2 7 Отговор

    До коментар #41 от "оня с коня":

    Кон .знаеш ли какво е АТОМНА БОМБА - сега си престави такава ама я умножи по 1000 и хоп ВОДОРОДНА БОМБА . И 100 КОБАЛТОВИ БОМБИ едни такива мръсни .няма взривове само 100 г. непоносима радиация -та мислишли че ще има победители .Не малко всички ще сме ПОУМРЕЛИ даже и тия в бункерите я изкарат 2-3 години.
  • 54 Много

    4 5 Отговор

    До коментар #26 от ""епицентър"...":

    си зле - незнаеш какво е война .Мислиш ли че Русия не се е подготвила за отпор на краварския империализъм .бъкана е с оръжия .и няма какво да губи .А ти земай пушката и оди защитавай бандеровците .и като падне един снаряд до тебе .ще усетиш мириса на страхът.
  • 55 Факти от историята

    1 2 Отговор
    Фаворита на Екатерина Велика ,генерал Потьомкин отвоюва Криим и цялото "Украинско" Черноморие от кримските татари и построява всички големи градове с пари от руската империрия.Факт.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 pycnyTкин

    12 0 Отговор

    До коментар #13 от "KODIAK":

    Мъ да бе, се велики "карабли"! Забрави онова нещо, дето рашките му викат на смях димящият кузя. Пак се е подпалил оня ден, щото нали "передавой".И допълнителни корита с гребла от Каспийско море прехвърлят. Като по време на Японската война - прехвърлиха Балтийския флот в Тихия океан, щото Япония потопи сичкуто рАЗИЯтско корито. Резултатът? Сам си го прочети, ключовата дума е "Цушима". Приятно ограмотяване!