17 Април, 2021 10:00 2 446 25

Мевлют Чавушоглу: Спорът между Турция и Гърция помага на великите сили да продават оръжията си

  • турция-
  • оръжие-
  • търговия-
  • мевлют чавушоглу

Надпреварата във въоръжаването в Егейско море е подхранвана от оръжейни системи, продавани от техните съюзници

Мевлют Чавушоглу: Спорът между Турция и Гърция помага на великите сили да продават оръжията си - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Гърция и Турция са въвлечени в надпревара във въоръжаването, подхранвана от желанието на техните съюзници да продават оръжия. Двете съседни страни са сред най-добрите купувачи на оръжие в света, а тяхното историческо съперничество е допринесло за обогатяването на отбранителната индустрия на Запада - а напоследък и на Русия.

Това е посланието, отправено от турския външен министър Мевлют Чавушоглу към гръцкия му колега Никос Дендиас в рамките на срещата, която двамата проведоха в четвъртък в Атина. Съгласно думите му, цитирани от новинарския портал Greek Reporter, трети страни са намесени в спора между Атина и Анкара заради стремежите им да продават оръжия.

Неговият разгорещен обмен на мнения с Дендиас на пресконференцията в Анкара може би извади на бял свят най-тежката истина - че и Гърция, и Турция са най-добрите клиенти за великите сили, чийто интерес е в конфликт, коментират от редакцията.

„Други държави просто искат да продават оръжие“, заяви Чавушоглу по повод програмата за модернизация на гръцката армия и възникналата конкуренция между съюзниците в НАТО за продажба на бойни самолети и фрегати на южната ни съседка.

Турция винаги е твърдяла, че спорът с Гърция е двустранен въпрос, който може да бъде разрешен чрез директни преговорите между двете страни. Участието на външни сили, като Европейския съюз, се смята за вредно за турските интереси.

За разлика от това гръцката позиция гласи, че различията могат да бъдат разрешени само ако и двете страни се придържат към разпоредбите на международното право, и по-специално Морското право на ООН и Лозанския договор.

Независимо от достойнствата на позицията на всяка държава, истината е, че десетилетията на гръцко-турския спор е помогнал на американската, руската и европейската отбранителна индустрия да продават своята продукция и на двете страни.

Надпреварата във въоръжаването в Егейско море е подхранвана от оръжейни системи, продавани от техните съюзници. Гърция и Турция са сред най-добрите клиенти на отбранителната индустрия в световен мащаб.

Гърция се нарежда на второ място в НАТО след САЩ по размер на разходи за отбрана като дял от БВП. Почти 2,68% от БВП на страната отива за отбрана. В Турция данните са за 1,86%.

Според изчисленията на НАТО разходите на Гърция за отбрана за 2020 г. са били 5 027 милиарда долара. Турция е похарчила 12 930 милиарда долара за същия период.

През периода 1991-2017 г. Турция е петият в света вносител на основни оръжия. Исторически страната разчита на своите съюзници от НАТО в САЩ и Европа за нуждите си в областта на отбраната и сигурността.

САЩ са най-големият износител на оръжия за Турция, като осигуряват 60% от общия внос в периода между 2014 и 2018 г. Сред европейските държави основните доставчици са Франция, Испания и Великобритания.

При доминираните от военните власти турски правителства от 80-те и 90-те години на миналия век вносът на оръжие от САЩ достига рекордни нива. Тогава югоизточната ни съседка придобива бойни самолети, ракети, хеликоптери, танкове, кораби и други, които все още се използват от турската армия.

Турция се обърна към Русия за закупуването на система за противоракетна отбрана на стойност 2,5 милиарда долара, решение, което разтревожи съюзниците в НАТО и доведе до налагането от страна на САЩ на ограничителни санкции срещу Анкара.

Вносът на оръжие в Турция между 2016 и 2020 г. е намалял с 59% в сравнение с периода между 2011-2015 г., според неотдавнашен доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI), който споделя данни, изследвания и публикации за международната търговия с оръжие.

Гърция също разчита главно на съюзниците от НАТО за своя внос на оръжие. В края на 2020 г. страната одобри държавния бюджет за 2021 г., който включва удвояване на разходите за отбрана. Очаква се той да достигне около 5,5 милиарда евро – сума, която е два пъти по-голяма от похарчената през миналата година.

Гърция ще закупи най-малко четири фрегати и осемнадесет френски изтребители Rafale. Освен това тя ще придобие хеликоптери и безпилотни летателни апарати, ще надгради своя флот от F-16 и ще наеме още 15 000 души персонал в редиците на армията си.

Гърция се превърна в бойно поле за конкуриращи се съюзници от НАТО, които се втурнаха да продават нови фрегати и да се възползват от мащабната програма за модернизация на въоръжените сили на страната.

Фокусът през последните няколко месеца се насочи към фрегатите, тъй като Гърция сигнализира, че възнамерява да си набави модерни кораби, за да подобри своите военноморски способности в Егейско море и Източното Средиземноморие на фона на напрежението с Турция.

САЩ, Обединеното кралство, Испания, Италия и Франция - съюзници на Гърция в НАТО - вече са направили своите оферти, които в момента се разглеждат от служители на Националния отбранителен щаб на Гърция.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Киро

    17 3 Отговор
    Чета този коментар и си мисля...дали нашите пра-внуци ще дочакат платените макети на Ф16?Ако не за друго,поне за катерушки да ги ползват по детските площадки.

    Коментиран от #20

  • 2 даритко

    29 7 Отговор
    Чавушоглу е един много умен политик, но гърка няма как да го разбере какво му се казва. Чавушоглу казва на колегата си не слушай други спорът е между нас, те само ще ти продадат оръжията си и после ще ти гледат сеира как ядеш бой
  • 3 Тити Намазов

    6 20 Отговор
    Турция накрая ще го изпроси! Със всичките си съседи има проблеми.

    Коментиран от #4

  • 4 Например?

    12 4 Отговор

    До коментар #3 от "Тити Намазов":

    Кои съседи?

    Коментиран от #6

  • 5 Смешна статия

    17 8 Отговор
    Къде се записва сиртакито бре,в Турция даже не се говори и не подлежи за сравнение.Турчина е чорбаджия,има пара и плаща кеш,а ганьо и сиртака са пейнирджии,ако някой нещо им подари е берекет версин

    Коментиран от #9, #19

  • 6 Тити Намазов

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Например?":

    Не мога да се сетя сега
  • 7 Силите

    5 6 Отговор
    Чавушоглу говори за "Великите сили". Че нали според Ердоган и Ко именно Турция е Велика сила ! И нека си го кажем , че надпреварата във въоръжаването в Егея е именно поради това убеждение на Турция че такава.

    Коментиран от #24

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ислям терор

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "Смешна статия":

    Мдааа чорбаджия си и то гоуем, скоро може и да успееш лук да си купиш. Смешници.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 patates & soğan

    4 10 Отговор
    щом турция се примири със сегашните си граници и спре да се въоръжава, гърците също ще спрат и това ще даде на турците възможността да купуват картофи и лук и да не разчитат на хуманитарния принос
  • 12 Info

    2 5 Отговор
    Кипърската турска опозиция обвини турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че отправя заплахи срещу върховния съд на псевдодържавата. Ердоган заяви в петък, че Конституционният съд в псевдодържавата на т. Нар. "Северна Кипърска турска република (TRNC)" ще се изправи пред последиците от неотдавнашното си решение за преподаване на религиозни предмети в контролираната от Турция част от Кипър както заявява
    nationalpost.com.cy. Съдът трябва "бързо да поправи грешката си, в противен случай ще има последствия от предприемането на действия от Анкара", каза Ердоган. Съдебната независимост е крайъгълният камък на върховенството на закона, а изявленията на турските правителствени служители са неприемливи, заяви Туфан Ерхюрман, лидер на Републиканската партия на кипърските турци (CTP) от основната опозиция чрез Facebook. "Кипърските турци никога няма да спрат да защитават човешките права, върховенството на закона и съдебната независимост", добави бившият псевдодържавен премиер.
  • 13 Info

    2 4 Отговор
    Във време, в което се застъпва решение на две държави за Кипър, независимостта на TRNC и свободата на неговите съдилища са въпрос, който всички трябва да зачитат, каза бившият вицепремиер Кудрет Йозерсай, лидер на втората по големина опозиционна народна партия (HP). "В този контекст ние не приемаме такива изявления на турските власти, които увреждат кипърското турско правосъдие, заради отношенията между Турция и TRNC," каза той в публикация във Facebook. В сряда Конституционният съд на TRNC отмени закон, позволяващ преподаването на Корана от Службата за религиозни дела на TRNC, която работи под влиянието на Diyanet, турския еквивалент, базиран в Анкара. Съдът реши, че обучението по Коран трябва да се провежда под държавен контрол, заяви в четвъртък Хасан Есентали, председател на Адвокатската колегия на TRNC.
  • 14 Месут

    8 2 Отговор

    До коментар #10 от "Сезгин Християн":

    Благодарение на Турция руснаците отдавна не могат да си разиграват коня нито на Балканите,нито в Черно море,нито в Северна Африка,нито в Азербайджан,нито в Северна Сирия и Средизеноморието. Ватенките са наврени в черупката си и са отвсякъде обградени от войски на НАТО.

    Коментиран от #15

  • 15 ислям терор

    1 8 Отговор

    До коментар #14 от "Месут":

    Помечтай си месутчо само това ще ти остане.
    Руснаците хванаха за топките твоя геврекчия и си го разиграват като панаирджийска мечка. Ракети от тях си купи, които ако руснаците пожелаят твоите няма да могат и за градушка да ги използват сега и самолети ще им продадат, а твоите ще плащат, ще плащат и пак ще плащат та и за лук няма да имат пари. Геврека е в поза цунг цванг и няма мърдане защото ако мръдне ще го оправят я руснаците, а хамерите, защото и те са му набрали заради покупката на руско оръжие. С две думи твоя го насадиха на пачи яйца, а ти продължавай да си мислиш за него, че е големия тарикат, тарикат ама друг път. На повод е и когато руснаците му кажат да лае, тогава ще лае иначе пълна тишина.

    Коментиран от #16, #21, #25

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 😁😁😁😁

    0 0 Отговор
    ...ех чоджук...бяхме велика сила...😁...бяхме...😁...
  • 18 😁😁😁😁

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Месут":

    ...приятел...и...съюзник...😁... ХО-ХО-ХО-ХО-ХО...😁...срещу Византия нали...😁...

    Коментиран от #22

  • 19 😁😁😁😁

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Смешна статия":

    ...да чакам да ми подарят...😁...от умрял писмо...😁... к'вото падне прибирам...😁...
  • 20 Манчев

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "бай Киро":

    За какво са им? Да бяха купили ракети като каквито нарязахме но модерни и много
  • 21 Месут

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "ислям терор":

    Комплексите С400 отадвна вече са под турски контрол. Инжинерите от Аселсан си свършиха перфектно работата. Колкото до самолетите,Турция никога няма да купи самолети от ушанките. Бай Реджеп ги разиграва и онези му вярват. Такива като теб най после трябва да се примирят че Русия няма думата почти никъде вече. Турция а не руснаците са господарите в региона.
  • 22 Месут

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "😁😁😁😁":

    Добре че е Турция да ви пази задниците. Че като ви гледам циркаджийската държавица от 140 години сте все в поза партер.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Истината

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Силите":

    Турция си е велика сила, но турците не обичат да се хвалят! Турция произвежда почти всички свои оръжия!
  • 25 Bulguri

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "ислям терор":

    Бягай да воюваш в Донбас срещу руснаците ве натовец